cennet hurması nasıl aşılanır / Kalem Aşısı Nedir, Nasıl Yapılır?

Cennet Hurması Nasıl Aşılanır

cennet hurması nasıl aşılanır

Kalem Aşısı Nasıl Yapılır?

Tekrar Merhabalar.

Bir önceki yazımızda aşılama tekniklerinden göz aşısı hakkında bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise çok tercih edilen bir başka aşı tekniği olan kalem aşısı hakkında bilgiler vereceğiz.  

Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10’lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç’da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır. Kambiyum dokuları, bitkinin gelişmesini ve büyümesini sağlayan hücrelerdir. Bu hücreler, aşılama işlemi sırasında anaç bitkimiz üzerinde yapılan kesim noktasını yara olarak algılar ve bitkinin o kısmını onarmaya başlar. Doğal olarak da bu onarma sonucunda bizim kalemimiz ile anaç bitkimizin kaynaşmasını sağlamış olur.

Kalem Aşısı Kalemi Nasıl Seçilir?

Aşılama işlemindeki önemli olan unsurlardan biri kalemin seçilmesidir. Kalemin nasıl olması gerektiğini bir önceki "Göz Aşısı Nasıl Yapılır?" yazımızda anlatmıştık. O yüzden bir kere daha bu konuya girmeyeceğiz. Yanlız küçük bir detay olarak şunu söyleyebiliriz. Kalem aşısını yaparken seçmiş olduğumuz kalemimizin göz sayısının 2 yada 3 olması yeterlidir. Kaleminizde daha fazla göz olması bitkinizi yorabilir ve aşınızın verimini düşürür.

Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Tercih Edilmelidir

Kalem aşıları yumuşak çekirdekli meyvelerde (elma, ayva, dut, vb.) çok iyi sonuç verir. Sert çekirdekli meyvelerde ise kalem aşılarının tutma oranı düşüktür. Göz aşısı sert çekirdekli meyveler için çok daha uygundur.

Aşı çakımızla anacımızı belirlediğimiz yükseklikten yatay şekilde kesiyoruz. Anacımızın üst kısmındaki yatay yüzeyin tam ortasından, anacımızı ikiye ayıracakmış gibi cm uzunluğunda bir kesme işlemi daha yapıyoruz. Bu işlemle aşılama işlemi sırasında kalemimizin gireceği yeri hazırlamış olduk.

Kalemimizin, anacımıza rahat bir şekilde girmesini sağlamak için ucunu sağdan ve soldan keserek sivriltiyoruz.

Bu işlemi de yaptıktan sonra, kalemimizi ikiye ayırmış olduğumuz anacımızın içerisine dikkatlice yerleştiriyoruz.

Bağlama İşleminde Neye Dikkat Edilmelidir?

Evet artık sıra aşımızı bağlama işlemine geldi. Göz aşısında olduğu gibi bağlama işlemini sıkı sıkıya yapıyoruz. Bağlama esnasında kalemimiz oynamamalıdır.

Evet aşılama işlemimizi tamamladık. Fakat en son yapmamız gereken bir işlem daha var. Kalemimizin tepe noktasını daha önceden kesmiştik. Bu kısmın açıkta kalmaması lazım. Aşı macunu ile bu kısmı kapatmamız gerekir. Aksi takdir de don olayında yada rüzgar esmelerinde aşı kalemimiz nemini kaybedecek, bu olay da aşımızın tutmasını engelleyecektir. Aşı macunumuzu da kalemimizin tepe yüzeyine sürerek kalem aşılama işlemimizi bitirmiş oluyoruz.

Herkese verimli aşılar dileriz!

Size önerebileceğimiz aşı aletlerimizi görmek için tıklayınız.

Konuyla İlgili Yazılarımız

Aşılama için Kalem Nasıl Alınmalı ve Muhafaza Edilmeli?

Aşılama Nedir?

Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Bizden ve birbirinden zengin içeriklerimizden haberdar olmanız için sizi Facebook sayfamıza davet ediyoruz.

Trabzon Hurması tohumdan çöğür anacı yetiştirip aşılama yoluyla çoğaltılır.

Çelik köklendirme ve havai köklendirme yöntemleriyle Trabzon hurmasını çoğaltma zordur. Trabzon hurmasının ülkemizde aşılanabileceği üç tür bulunmaktadır. Ayrıca ülkemizde doğal olarak yetişmeyen iki tür daha bulunur. Akraba olan bu türler birbiri ile karıştırılmaktadır.

Hurma anaçlarını ve genel özelliklerini inceleyelim.


İçindekiler

Trabzon Hurması Çoğaltma&#;da Kullanılan Hurma Anaç Çeşitleri

1-Trabzon Hurması ( Diospyros Kaki )

Büyük hurmaların genel adıdır. Bu türün çekirdeklerinin çimlendirilmesiyle diospyros kaki çöğür anacı elde edilir. Çekirdekten yetişen fidana aşı yapılmazsa, geç ( yıl) meyve veren, gr arasında büyüklükte, meyve ve verim özelliği şans olan bir ağaç funduszeue.infoı&#;

Diospyros-Kaki

2-Diospyros Lotus Kara Hurma

Fındık büyüklüğünde meyveleri olan çeşittir. Çekirdeklerinin çimlendirilmesiyle diospyros lotus çöğür anacı elde edilir. Çekirdekten yetişen fidanına aşı yapılmazsa, yine fındık büyüklüğünde meyve veren bir ağaç olur. Ülkemizde fidan üretiminde daha çok bu anaç tercih edilir. Daha üstün bir anaç olduğu ile ilgili bilgiler vardıfunduszeue.infoı&#;

Diospyros-Lotus-Kara-Hurma



5-Diospyros rhombifolia Prenses Hurması

Bodur anaç geliştirilmesinde değerlendirilmektedir. funduszeue.infofolia anacıdıfunduszeue.infoarda ekilen tohumlar 1 yaşında aşı yapılacak büyüklüğe ulaşabilir. İlkbaharda anacın kalınlığına göre yongalı göz, dilcikli İngiliz kalem, yarma ve kabuk aşıları yapılabilir. Yaz mevsiminde ise T ve yama göz aşıları, aşıdan 3 gün önce aşı yapılacak yerin altına acı suyun çıkması için kesik atılarak yapıfunduszeue.infoı&#;

prenses hurması anacı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası