ezan okunurken sahurda yemek yenirmi / Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi? - Nefis Yemek Tarifleri

Ezan Okunurken Sahurda Yemek Yenirmi

ezan okunurken sahurda yemek yenirmi

Sahurda, ezan okunurken, ezanın sonuna kadar yeme ve içmeye devam edilir mi?

Değerli kardeşimiz,

Orucun vakti de sabah namazının vakti de imsakla başlar. Ezan ister geç okunsun ister erken okunsun bu durum değişmez.

Hanefi mezhebinde, sabah namazını biraz geç kılmak faziletli olduğundan, ramazan ayı dışında ezanı imsak vaktinden sonra okuyup namaza başlamaktadırlar. Ancak Ramazan ayında imsağın girdiğini haber vermek için erken okunmaktadır. Yani günümüzdeki uygulamada sahurda ezan okunduğu anda imsak girmiş, oruç başlamış demektir.

Ezan imsak vaktinin girmesiyle okunmuşsa, okunur okunmaz yeme ve içmeyi bırakmak gerekir; aksi halde oruç bozulabilir. En doğrusu ezandan önce yeme içme işini bırakmaktır.

İmsak vakti girdiği halde, ezan okunurken yiyip içebilirim zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bir gün kaza orucu tutmalıdır.

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vakti olan fecr-i sadığın başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdi vakittir. Ramazan ayında da sabah ezanı imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeği içmeyi terk etmek gerekir.

İmsak vakti girdikten sonra ağızda kalan kırıntılar nohut tanesinden küçük ise bu takdirde oruç bozulmaz; nohut tanesinden büyük olmaları durumunda oruç bozulur ve kazası gerekir. Dişlerin arasında kalan susam veya buğday tanesi gibi pek az bir şeyi yutmak orucu bozmaz. Fakat böyle bir şey dışardan alınıp yutulması durumunda ise oruç bozulur. (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, s. )

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Sahurda ezan okunurken su i&#;ilir mi? Ramazanda sahurda ezan okunurken su i&#;mek orucu bozar mı, kaza gerektirir mi, sahurda ezan bitene kadar su i&#;ilir mi?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber vatandaşların araştırmaları da hız kazandı. Oruç tutan kişiler sahur saatinde kalkarak son kez bir şeyler yiyip içtikten sonra akşam namazına kadar nefislerini terbiye ederken arama motorlarına yönelerek “Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Ramazanda sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı?” sorularına yanıt arıyor. Peki, sahurda ezan bitene kadar su içilir mi? Ramazanda sahurda sela okunurken su içilir mi, sahurda ezan okunurken su içmek olur mu?

• 24 Mart - • Son Güncelleme:

• 24 Mart - • Son Güncelleme:

1Sahurda ezan okunurken su içilir mi Ramazanda sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı, kaza gerektirir mi, sahurda ezan bitene kadar su içilir mi
2Sahurda ezan okunurken su içilir mi, Ramazanda sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı

Ramazan'a girdiğimiz şu günlerde, sahur ve iftar, evlerin hareketliliğine yeniden yön verdi. Oruç tutmak üzere sahura uyanan Müslümanlar ise kafalarını karıştıran 'Ezan okunurken su içilir mi?' sorusuna yanıt arar oldu.

Birçok kişi, sahur vaktinde, ezan okunmaya başlayınca mı, ezan bitince mi yemek içmeye başlayacağı hususunda oldukça düşünceli. Kimileriyse, bilmeden imsak vaktinden sonra içtiği suyun orucu bozup bozmadığını merak ediyor. İşte, konuyla ilgili tüm detaylar 

SABAH EZANI OKUNURKEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Sabah ezanı okunurken su içmek orucu bozar. Çünkü oruç, imsak ile akşam ezanı arasındadır. Sabah ezanı da imsak vaktinin girmesi ile okunmaya başlar. Bundan ötürü sabah ezanı okunmaya başladığı anda yeme içmenin kesilmesi gerekmektedir. 

Bu konuya ilişkin açıklamalar ise şöyle:

  • Ezan okunurken su içilir mi ? Diyanet- "Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur. "

  • Ezan okunurken su içilir mi? Sorularla İslamiyet- "Orucun vakti de sabah namazının vakti de imsakla başlar. Ezan ister geç okunsun ister erken okunsun bu durum değişmez. İmsak vakti girdiği halde, ezan okunurken yiyip içebilirim zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bir gün kaza orucu tutmalıdır."

  • Ezan okunurken su içilir mi ? Fetva Meclisi- "Sabah ezanı bitene kadar su içmek, kaza gerektiren bir durumdur." 

SABAH EZANI BAŞLAYINCA AĞIZDAKİ LOKMA YENİR Mİ?

Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihali'nin 'inci sayfasında yer alan bilgiye göre sabah ezanı okunmaya başladığında ağızda kalan yiyecek nohut tanesinden küçükse oruç bozulmaz. Ancak nohut tanesinden büyükse oruç bozulur. Yine bunun yanı sıra dişlerin arasında kalan buğday tanesi veya susam gibi ufak şeyler yutulabilir. 

BİLMEDEN İMSAKTAN SONRA SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI? 

Mustafa Karataş'ın fetvasına göre, bir Müslüman'ın imsak vaktinin kaçta olduğunu bilmesi gerektiğinden dolayı, imsaktan sonra içtiği su orucu bozar. 

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir (Buhârî, Savm, 26). 

Rabia Şekerci Güseafoodplus.info - SEO Haber Editörü

Haber 7 - Rabia Şekerci Güler
Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç ibadetini idrak eden milyonlarca Müslüman, orucun hangi durumlarda bozulacağını araştırıyor. Oruç tutmak amacıyla niyet edilmesinin ardından iftar vaktine kadar insanların bir şey yiyip içmemesini emreden İslamiyet, güneşin doğuşundan gün batımına kadar bu açlığın sürdürülmesini buyurmuştur. Peki Ezan okunurken su içilir mi? İmsak vakti ezan okunurken bir şeyler yiyip içmek günah mı? İşte Diyanet'in açıklamalarıyla merak edilenler

EZAN OKUNURKEN BİR ŞEYLER YİYİP İÇMEK GÜNAH MI DİYANET?

Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise "imsak" oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde açıklanmıştır: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (Bakara, 2/)

Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, ). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir