bilimin kıyısında belgeseli izle / Login • Instagram

Bilimin Kıyısında Belgeseli Izle

bilimin kıyısında belgeseli izle

kaynağı değiştir]

İbn-i Sina'ya göre bilimler madde ve biçim ilişkisi bakımından üçe ayrılır: El-ilm ül-esfel (doğa bilimleri veya aşağı bilimler), maddesinden ayrılmamış biçimlerin bilimidir[kaynak belirtilmeli]; mabad-üt-tabia (metafizik), el-ilm'üll-âli (mantık veya yüksek bilimler) maddesinden ayrılan biçimlerin bilimleridir; el-ilm ül-evsat (matematik veya orta bilimler) ancak insanın zihninde maddesinden ayrılabilen, bazen maddesiyle birlikte, bazen ayrı olan biçimlerin bilimidir.[kaynak belirtilmeli]

Kendisinden sonraki Doğu ve Batı filozoflarının çoğunu etkileyen İbn-i Sina, müzikle de ilgilenmiştir. 'yi aşkın yapıtının başlıcası olan Şifâ ve Kanun, felsefenin temel yapıtı sayılarak uzun yıllar boyunca pek çok üniversitede okutulmuştur.

Eserleri[değiştir

Kent i&#;inde doğa belgeseli

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Bayram geldi! Başkent, çiçek ve kelebekte ünlü demiştik. Peki kuşları?

Haberin Devamı

Kent içinde doğa belgeseli

Bayram geldi! Başkent, çiçek ve kelebekte ünlü demiştik. Peki kuşları?
Yazmak bayrama denk geldi. Kuşların mekânları da bayramlık mekânlar zaten Kuşu en bol ve rahat bulabileceğimiz mekânlardan en yakın ikisine, Mogan ve Eymir göllerine sevgili hocalarım Mutlu Kader ve Deniz Seyran’la gittik. Yazıdaki güzel fotoğraflar onlardan ve Ankara’nın kuşlarından 7 yıldır takvim hazırlayan Prof. Dr. Adnan Ataç’tan. 
Ankara’da kuş denildiğinde Nallıhan, barajlar, Elmadağ ve Yenikent-Beypazarı yolu diğer akla gelen yerler.

İLK DURAK MOGAN

Mogan’a doğru yola düştüğümüzde hava kapalıydı. Vardığımızda açmasını diledik. Kapalı havanın iki sakıncası var; ilki, enstantane hızı düşüyor, ışığa duyarlılıkla ilgili ISO değerlerinin arttırılması gerekiyor. Bu da fotoğraf kalitesini düşürüyor. Net, keskin fotoğraflar elde edemiyorsunuz. İkincisi, hareket azalıyor. Kuşlar da kelebekler gibi uçmuyor veya kendilerini göstermiyorlar. “Açar inşallah” dedik, düştük yola.
Gitmek isteyenlere tam nokta veriyorum. Çeşit çeşit kuşları görebileceğiniz ilk yer, Gölbaşı Belediyesi’nin hemen karşısındaki Atatürk Sahil Parkı. Girin. Kısa bir yürüyüş ve gölün kıyısındasınız. İlk kuşlarınız, bahriler ve sakar mekeler önünüzde. Ahşap yürüme platformunda biraz yürüdükten sonra kuşların suda ve karada durmalarını sağlayan taşlı kıyıya ulaşıyorsunuz. Burada bahri ve sakar mekeler’in hemen yanınıza kadar geldiğini görüyorsunuz. Ankara’da olup bu manzarayı kaçırmak olmaz. Burada çok yakından ve çeşit çeşit fotoğraflar alın. Bu iyiliğimi de unutmazsınız; siz de bir kuş fotoğrafçısı oldunuz.

Haberin Devamı

Kent içinde doğa belgeseli

Bir de buradan daha uzaklarda görecekleriniz var. Onlara ulaşmak içim göl kıyısından devam edip (yürüyerek veya araçla) ilerilere gitmelisiniz. Gölü solumuza alıp araçla devam ettik. Göl kenarındaki yolun sağı ve solu kafeterya ve düğün salonu ağırlıklı tesislerle dolmuş. Arada birkaç tane de lokanta var. Ankara’nın tüm düğünleri burada yapılsa bu tesisler bu durumu kotarır diye düşünmedim değil.
Göl bitmeden sola girdik. Sazlıklar bizi karşıladı. Bir ipucu; sazlıklar, özellikle havalar soğuduğunda kuşların beslenmeleri için en iyi kaynaklar olduğundan, kuşların en yoğun görüldükleri yerler oluyorlar.
Deniz Hoca, sazlıkların yanından göl kıyısında ilerlediğimiz dar yolda birden durdu. metre ilerimizi gösterdi. Sazlıklarla yol arasındaki açıklıkta sazlık delicesi ile yanında saksağan vardı. Sazlık delicesi, bildiğin kartal büyüklüğünde bir kuş. Avını yemekle meşgul. Bizim kapıda, bacada her zaman gördüğümüz saksağan da etrafında dönüyor. Koca kuşu kaçırıp kalanı yemeye çalışıyordu, iyi mi? Vay canına-bir NatGeo belgeseli! Filme aldım. Avının yedi veya saksağan rahatsız etti, dev kuş havalandı, sazlıkların üzerinden kayıplara karıştı.

Haberin Devamı

Kent içinde doğa belgeseli

Yolumuza göl kenarında devam ettik. Mogan Gölü temizleme çalışmalarının şantiyesine çıktık. Ekipten Yrd. Doç. Dr. Kağan Özdemir (İstanbul Üniversitesi) ve Gerben van der Berg (Çevresel Rehabilitasyon Bölüm Başkanı) ile görüştük. Yazının hazırlandığı sırada tüm altyapı hazırlığının bitmek üzere olduğunu söylediler. Yapılan işlemin dünyada ikinci büyüklükte olduğunu, burada bir çeşit madencilik çalışmasının yapıldığını eklediler. Çalışmayı Çevre Bakanlığı hazırlamış, Ulaştırma Bakanlığı yürütüyor. Çıkarılanlar kapalı bir sistemde taşınıp, susuzlaştırılacak ve jeotüplerin içine çökertilecek. Su, ayrıştırılıp göle verilirken, kalan gübre olarak gölün güney tarafında oluşturulan biyolojik ormana taşınacakmış. Gölbaşı Belediyesi de göle akan derelerin ıslahıyla ilgili projelerde önemli yol kat edildiği belirtti. Mutlu olmuştuk ama bu göllerle ilgili 20 yıldır kesintisiz bilimsel çalışmalar yapanlar, bu işler için kendilerine danışılmadığını belirttiler. Sorulmalıydı diyor, durumu ilgililere bırakıyorum

Haberin Devamı

Kent içinde doğa belgeseli

Dönüşte koruma altındaki küçük kerkenez, tel üzerinde bizi seyrediyordu. Nesli tehlikede olup burada üreyen başka kuşlar da var; alaca balıkçıl, küçük balaban, balaban, Macar ördeği, elmabaş patka, pasbaş patka ve dikkuyruk.

VE EYMİR’DEYİZ

Diğer önemli değerimiz Eymir Gölü’ne Mutlu Hoca ile gittik. Gölde, iskelelerde ve göl kenarında kuşların bolluğu mutluluk vericiydi. Gölün bulunduğu ormanda Türkiye kuş çeşidinin yarısından fazlasının yaşadığı tespit edilmiş. Göl ve sazlıklarla zenginleşen ortamda Türkiye’de nadir görülen kuşlar da görülüyormuş. Çiğdecinin ilk defa kaydı burada yapılırken, akkaşlı kirazkuşunun son yüzyılda bilinen beş kayıttan ikisi burada yapılmış. Kuş göçlerini araştırmak ve türlerin popülasyon biyolojilerini öğrenmek için kullanılan halkalama, bir kuşun telemetriyle izlenmesi Türkiye’de ilk defa burada uygulanmış.

Haberin Devamı

ELDEKİLER BAYRAMLIK

Aslında suyu bol bir kent olduğunu mahalle isimlerinden kolayca anlayabileceğimiz Ankara’da, açıkta akan dere bırakmamışız. Ankara adıyla tescilli çiçeğin en bol olduğu yerdeyse sadece adı kalmış. Örnek isterseniz, bent veya kavak ile dere, çiğdem ile mahalle eşleşmelerini verebilirim. Hal böyle olunca çiçek, kelebek veya kuş, Ankara’da bir vahaya sığınırcasına yeşil ve suyun olduğu yerlere, gezeni-göreni hayrete düşürecek zenginlikte doluşuyor. Ankara’nın eldeki yeşil ve mavi renkli yerleri “son şans” veya “ardı yok” noktaları. Bence yılın her mevsimi gidilmesi gereken bayramlık mekanları. Mutlu bayramlar

#ANKARA#Doğa#KUŞ

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Mutlaka İzlemeniz Gereken Oscar Ödüllü Belgesel Filmleri

Belgesel film meraklıları için Oscar tarihindeki en iyi belgeselleri sizler için derledik. Oscar ödülü alan hangi belgesel filmler sinemaseverlerle buluştu birlikte göz atalım.

Oscar tarihinin belki de sesi en az çıkan kategorisidir belgesel filmler. Tarihi tanıklıklara, sosyal problemlere, çözüm önerilerine, ortaya çıkmayan belgelere ve tüm bunlardan edindiğimiz yeni farkındalıklara dair bir tür: Belgesel.

Navalny, Diğer &#; IMDb:

Belgesel ve gerilim türünde izleyicilerin karşısına çıkan &#;Navalny&#; filmi, Rus muhalefet lideri Alexei Navalny&#;nin merak uyandıran hikayesini gözler önüne seriyor. Oscar Ödülleri&#;nde &#;En İyi Belgesel&#; ödülünün sahibi olan film, Kremlin’in saldırıyla bağlantılı olduğu iddiasını ve muhalefet liderinin ’in başında Rusya’ya döndüğünde tutuklanmasını konu alıyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

Summer of Soul (Soul Yazı), Diğer &#; IMDb:

Ahmir-Khalib Thompson tarafından yönetilen Amerikan belgesel filmi &#;Summer of Soul&#;da, yılında düzenlenen bin kişiden fazla kişinin katıldığı Harlem Kültür Festivali’nden görüntüler ekrana geliyor. 50 yıl önce çekilen anların gösterildiği belgeselde, izleyiciler Afrikalı Amerikalı müzik kültürünü yakından görebiliyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

My Octopus Teacher (Ahtapottan Öğrendiklerim), Netflix &#; IMDb:

“Pek çok insan ahtapotun uzaylı gibi olduğunu söyler. Ama garip olan şu ki, onlara yaklaştıkça birçok yönden birbirimize çok benzediğimizi fark ediyorsunuz.”

Bir ahtapotun özündeki bilgeliği keşfetmek… Okyanusta yüzen Craig Foster, bir gün bir ahtapotla tanışıyor ve inini ziyaret ederek, aylarca hareketlerini takip ediyor ve onun güvenini kazanıyor. Tüm bu aşamalarda insan ile hayvan arasındaki mükemmel bağa tanık oluyoruz.

Oscar Kazandığı Yıl:

{}

American Factory (Amerikan Fabrikası), Netflix &#; IMDb:

Endüstri sonrası Ohio&#;da, Çinli bir milyarder terk edilmiş bir General Motors tesisinde iki bin Amerikalı kiralayan bir fabrika açtı. Umut ve iyimserliğin ilk günleri, yüksek teknoloji ürünü Çin işçi sınıfı Amerika&#;yla çatıştığında aksiliklere yol açar.

Oscar Kazandığı Yıl:

Free Solo, Diğer &#; IMDb:

&#;Free Solo&#;, tırmanışçı Alex Honnold’un hiçbir emniyet aleti veya ip kullanmadan Yosemite’de bulunan metre uzunluğundaki El Capitan’a tırmanışını anlatıyor. Belgesel tırmanışın kendisini anlatmanın yanında Alex’in bu kararı nasıl verdiği ve bu süreçte neler yaptığını da kapsıyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

Icarus, Netflix &#; IMDb:

Yönetmen koltuğunda Bryan Fogel&#;ın oturduğu belgesel, Amerikalı bisikletçinin Putin&#;in yakalamayı en çok istediği muhbir olan Rus bilim insanının karıştığı dev doping skandalının içinde yaşadıklarını konu alıyor. yılında Oscar Ödülleri&#;nde En İyi Belgesel Ödülü&#;nü alan belgesel, aynı zamanda Sundance&#;te ilk kez verilen Orwell Ödülü&#;nü kazandı.

Oscar Kazandığı Yıl:

{}

O.J: Made in America, Diğer &#; IMDb:

7 saat süren yapımı &#;O.J: Made in America&#; belgeseli, futbolcu OJ Simpson&#;ın yükselişi, düşüşü ve cinayet duruşmasını etkileyici sahneler ile ele alıyor. Belgesel, eleştirmenler tarafından Amerika tarihinde ırkçılığı konu alan en kapsamlı belgesel olarak gösteriliyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

Amy, Diğer &#; IMDb:

&#;Amy&#; belgeseli, yılında hayatını kaybeden şarkıcı Amy Winehouse&#;un hayatını, kariyerini, uyuşturucu ve alkol bağımlıklarıyla ve Bulimia hastalığıyla mücadelesini konu alıyor. Filmde Winehouse&#;un ailesi, yakın çevresi ve birlikte çalıştığı insanların görüşlerine yer veriliyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

Citizenfour, Apple TV &#; IMDb:

“Hepimizin bunda payı var, burası bizim ülkemiz ve vatandaşlar ile hükümet arasındaki güç dengesi, aslında, bilirsiniz, seçilmişler ve seçmenlerin aksine, yönetenler ve yönetilenlerin dengesi haline geliyor.”

ABD halkının bilmesi gereken birtakım gizli belgeleri açığa çıkaran ve ardından Rusya’ya sığınan Edward Snowden’ın hikâyesi bir otel odasından alınan kayıtlarla bizlerle. Yönetmen Laura Poitras, The Guardian ekibinden Glenn Greenwald ve Ewen MacAskill’in ’te Snowden ile ilk tanışmalarından Rusya’ya sığınma hakkı kazandığı zamana kadar yaşanan olayları ele alıyor. Belgesel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan özel görüntüleri de içeriyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

{}

20 Feet from Stardom, Diğer &#; IMDb:

Ünlü yıldızların 20 adım arkasında onlara sesleriyle eşlik eden, seslerini duyduğumuz ancak kimi zaman varlıklarını dahi fark etmediğimiz gizli yıldızların hayatına tanık oluyoruz. Geri vokaller olmaksızın büyük sahne şovları ne durumda olurdu bilinmez ancak kalabalıkların onlar hakkında duymadığı birçok gerçeğin olduğu aşikar. &#;20 Feet from Stardom&#;, büyük şarkıcıların arkasında sesleriyle popüler şarkılara eşlik eden bu sanatçılara kulak verip, Lou Adler, Chris Botti ve Carole Childs gibi isimlerin kendi hikayelerini beyaz perdeye aktarıyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

Man On Wire (Teldeki Adam), Diğer &#; IMDb:

“Hayat, hayatın kıyısında yaşanmalıdır. İsyan etmelisiniz. Kendinizi kurallara bağlamayı reddederek, kendi başarınızı reddederek, kendinizi tekrarlamayı reddederek, her günü, her yılı, her fikri gerçek bir meydan okuma olarak görerek. Sonra hayatınızı yaşayacaksınız; bir ip üzerinde.”

Philippe Petit’in muhteşem başarısının perde arkası işte bu belgeselde. &#;Man On Wire&#;, Petit&#;in 7 Ağustos &#;te New York&#;taki İkiz Kuleler arasındaki yürüyüşünü nasıl gerçekleştirdiğine odaklanıyor. Adeta bir gerilim filmi gibi kurgulanmış belgeselden, sonunu bilsek de izlediğimiz keyifli bir kurmaca tadı da alıyoruz.

Oscar Kazandığı Yıl:

Bowling for Columbine (Benim Cici Silahım), Diğer &#; IMDb:

“Beni vurmadığınız için teşekkür ederim.”

&#;Bowling for Columbine&#;, ABD’deki Columbine Lisesi katliamının ardından, ünlü belgeselci Michael Moore’un ülkedeki bireysel silahlanmaya ‘savaş açtığı’ bir belgesel. Yayınlandığı dönem Cannes Film Festivali’nden de ödülle dönen yapım, ABD tarihinin kökenlerine kadar inen şiddet kültürünü ve bu şiddetin medyadaki kusurlu temsillerini gösteriyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

{}

American Dream (Amerikan Rüyası), Diğer &#; IMDb:

Austin Minnesota&#;daki bir et paketleme fabrikasında çalışan işçilerin başlattığı bir grevin, hem toplumsal hem de bireysel etkilerini tek tek gösteren bir belgesel &#;American Dream&#;. Filmde gösterilenler yılına ait olsa da, ABD ekonomisinin bugününe de hâkim olan “kâr üstüne kâr” düşüncesinin yarattığı yıkımlara odaklanıyor. Film, &#;Amerikan Rüyası&#;ndan uyanamayan sendika-şirket gerilimine odaklanan oldukça güçlü bir seyir.

Oscar Kazandığı Yıl:

Hearts and Minds, Diğer &#; IMDb:

“Yani Vietnam&#;da savaşmaya hazır olmalıyız ancak nihai zafer orada yaşayan insanların kalplerinde ve zihinlerinde yatmaktadır.”

ABD’nin Vietnam işgalini, farklı görüşler ve tartışmalar eşliğinde aktaran belgesel, yapıldığı döneme göre oldukça cesur bir anlatıma sahipti. Haber arşivi görüntülerinin yanı sıra özgün röportajlardan da oluşan &#;Hearts and Minds&#;, yüceltilmiş militarizmin, nasıl kanlı bir savaş yarattığına odaklanır. Film ayrıca benzerlerinden farklı olarak, Vietnam halkının da sesini duyurmaya çalışır.

Oscar Kazandığı Yıl:

Woodstock, Apple TV &#; IMDb:

“Belki de herkesin yapabileceği en iyi şey, bir çadırınız ya da gideceğiniz belirli bir yeriniz yoksa, kendinize bir toprak parçası yapmak, komşunuza iyi geceler dilemek ve bunun için kendinize teşekkür etmektir.”

bin kişinin katıldığı, müzik tarihinin en ünlü konseri &#;da New York&#;ta gerçekleşmişti. Belgesel, bu konserden görüntüler içerdiği kadar ’ların ABD’sinin bir portresini de sunuyor; sanatçılarla, hayranlarla yapılan röportajların ışığında dönemin sosyopolitik ayrıntıları belirginleştiriyor.

Oscar Kazandığı Yıl:

{}

OGGUSTO

OGGUSTO

editörün tüm yazıları

kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası