65 yaş üstü seyahat yasağı / 65 yaş üstü Seyahat İzin Belgesi alma zorunluluğu kaldırıldı | ENUYGUN

65 Yaş Üstü Seyahat Yasağı

65 yaş üstü seyahat yasağı

65 yaş üstü ve 18 yaş altına seyahat yasağı var mı? İzin belgesi almak gerekir mi?

65 yaş üstü ve 18 yaş altına uygulanan seyahat yasağı, izin belgesi alındığı takdirde ortadan kalkarken, bu yaş grubundakiler belirli koşullarda izin belgesi alarak şehirlerarası seyahat edebiliyordu. Kontrollü normalleşme sürecinde değişikliğe gidilen konular arasında 65 yaş üstü ve 18 yaş altına seyahat yasağı da bulunuyor.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTINA SEYAHAT YASAĞI VAR MI?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi’nde 65 yaş üstü ve 18 yaş altına seyahat yasağına ilişkin ayrı bir madde bulunmuyor.

Diğer yandan 1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar devam edecek kademeli normalleşme döneminde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanacak.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTINA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI VAR MI?

17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni tedbirlere göre, iki doz Covid-19 aşısı olmuş olan 65 yaş ve üstü vatandaşları ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar için herkesin uymak zorunda olduğu sokağa çıkma kısıtlamasının haricinde ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması yok.

Aşı hakkı olmasına rağmen aşı olmamış 65 yaş ve üstü vatandaşlar ise hafta içi günlerde yalnızca saat 10.00 ila 14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler, hafta sonları (Cumartesi-Pazar) tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına herkes gibi tabi olacaklar.

Bununla birlikte 65 yaş ve üstü ile 18 yaş altı grupta olan vatandaşlar, 1 Haziran tarihine kadar geçerli olan kademeli normalleşme döneminde metrobüs, metro, otobüs, dolmuş minibüs, gibi şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacaklar.

65 yaş üstü ve 18 yaş altına seyahat yasağı var mı? İzin belgesi almak gerekir miii

KİMLER ŞEHİRLERARASI SEYAHAT EDEBİLECEK?

Bakanlık tarafından yayınlanan genelgeye göre, şehirlerarası seyahat kısıtlamasının istisnaları şu şekilde;

  • Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlarımızın uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmesi yeterli olacaktır. Bu durumdaki kişilerin şehirlerarası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.

  • Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlilerinin (müfettiş, denetmen vb.) özel veya resmi araçlarla yapacakları şehirlerarası seyahatlerine, kurum kimlik kartı ve görevlendirme belgesini ibraz etmek kaydıyla izin verilecektir.

  • Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına özel araçlarıyla seyahat edebilmeleri için gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.

Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

65 yaş üstü - 18 yaş altı sokağa çıkma yasağı devam ediyor mu, izinli saatler neler? 65 yaş üstü seyahat yasağı var mı?

Haberin Devamı

65 YAŞ ÜZERİ VE 18 YAŞ ALTI SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?

Emekliler tam kapanma dönemi içerisinde 3-15 Mayıs'taki maaş ve ikramiyeleri alabilecekler. Tam kapanma döneminden önce alınan karara göre, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında dışarı çıkabilirken, 18 yaş altı 14.00-18.00 saatleri arasında kısıtlamadan muaf tutulacağı bildirildi. Ancak 65 yaş üstü ve 18 yaş altı sokağa çıkma kısıtlamasının ne zaman kaldırılacağı henüz netleşmedi.

65 YAŞ ÜSTÜ TAM KAPANMADA SEYAHAT EDEBİLECEK Mİ?

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar vatandaşlarımızın şehirler arası seyahatlerine zorunlu haller dışında izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri (müfettiş, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktır.

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-Devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait e-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.

65 yaş üstü Seyahat İzin Belgesi alma zorunluluğu kaldırıldı

Kısıtlama günlerinde özel araç için gerekiyor

Birkaç gün önce 76 yaşında annem için Seyahat İzin Belgesi almak istedim. Önce Alo 199’u aradım. Vatandaş temsilcisi artık sokağa çıkma yasağının olduğu gün ve saatlerde özel araçlarla yapılacak yolculuklar dışında Seyahat İzin Belgesi alma zorunluluğunun olmadığını söyledi. E-Devlet’e girdim orada eskisi gibi 65 yaş üstü seyahat izin belgesi alma butonu kaldırılmış. Bir kez daha Alo 199’u aradım. Aynı yanıtı aldım. Zaten isteseniz de bu belgeyi alabileceğiniz bir yer yok. Çünkü ne Alo 199 ne de e-Devlet’ten alınıyor.

Seyahat İzin Belgesi sadece sokağa çıkma yasağının olduğu gün ve saatleri için alınabiliyor. E-devlette ‘Seyahat İzin İşlemleri’ kısmı Zorunlu Haller için var. Yani Seyahat İzin Belgesi sadece sokağa çıkma yasağının olduğu gün ve saatlerde özel araçla yapılacak yolculuklar için gerekiyor. Hafta içi akşam 21:00 sabah 05:00 saatleri ile hafta sonları cumartesi pazar günleri cenaze, hastalık randevusu, askerlik terhisi gibi özel durumlar için o da özel araçla yolculuk yapılacaksa izin belgesi alınması gerekiyor.

Zorunluluk kaldırıldı

Bu durumda 65 yaş üstü vatandaşlar da tıpkı diğer vatandaşlar gibi şehirlerarası yolculuk yaparken belge almak zorunda kalmıyor. Bu belgeyi sadece sokağa çıkma yasağının olduğu gün ve saatler için özel araçla yapılacak yolculuklar için almak zorunlu.

18 yaş altına veli zorunluluğu kaldırıldı

Yeni düzenlemelerde 18 yaş altı için de değişiklikler var. 18 yaş altı yolcular, Covid-19  öncesinde olduğu gibi  tek başına seyahat edebilir. Yanında velisinin olma zorunluluğu veya seyahat izin belgesi zorunluluğu yok. 

Şehir içi toplu ulaşım yasak

Yeni genelgeye göre 65 yaş üstü vatandaşlar sadece şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamıyor. Aşı olan 65 yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma saat kısıtlaması da sona erdi. Aşı olmayan 65 yaş üstü vatandaşlar ise hafta içi saat 10:00 – 14:00 saatleri arasında sokağa çıkabiliyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır