3 aylık gebelikte kanama / Blog | Gebelikte Kanama Normal midir?

3 Aylık Gebelikte Kanama

3 aylık gebelikte kanama

Erken gebelikte kanama

Hamilelerin dörtte birinde gebeliğin ilk 3 ayı içinde kanama oluşabilir.

Ultrasonda bebeği ve kalp atımlarını görmemize karşın, erken gebelikteki kanama can sıkıcı bir durum ve bu duruma düşük tehdidi diyoruz.

Kanama düşük açısından uyarıcı bir belirti.

Eğer kanama şiddetliyse gebeliği kaybetme riski yaklaşık %50’dir.

Daha hafif ve geçici kanamalarda ise o gebeliği kaybetme riski yaklaşık olarak %7-8’dir.

Erken gebelikte kanaması olan ve gebeliği devam eden hamilelerde başka riskler de artmaktadır.

Yapılan tıbbi araştırmalar gösteriyor ki, gebeliğinin ilk 3 ayında kanaması olan hamilelerde, ilerleyen haftalarda erken doğum riski ve bebekte de gelişme geriliği ortaya çıkma riski artmaktadır. Bu nedenle gebeliğinizin ilk aylarında kanamanız olduysa, kanama geçmiş olsa bile, ilerleyen haftalardaki riskler açısından dikkatli takibiniz gerekir.

Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Yavuz Şimşek

Hamilelikte Kanama: Belirtileri ve Nedenleri

Gebelikte kanama ya da hamilelikte lekelenme, çoğu anne adayının yaşadığı ve belirli bir noktaya kadar “normal” olarak tanımlanabilen ancak hastanın öyküsüne ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak aynı zamanda oldukça tehlikeli de olabilen bir sağlık sorunudur.

Şunu biliyoruz ki hamilelik şüphesiz anne adayının en heyecanlı dönemidir; kasılmalarla kendini belli eden, bulantılarla süre gelen ve devamında hormonal dengelerin değişmesiyle sonuçlanan her yeni gün, yeni bir macera diyebiliriz.

Hamilelik süresi boyunca ilk günden son güne kadar pek çok değişim gözlemlenebilir. Bunlar kimi zaman hormonal değişimler olabildiği gibi kimi zaman birtakım beklenmedik durumlar olabilir. Hamilelik süresince yaşanan her durum bebeğinizin “ben buradayım” sesidir; endişelenmek ve korkmak yerine bu sese kulak verip motive olmak, sürecin daha sağlıklı geçmesine destek olacaktır.

Bu yazımızda hamilelikte sıkça görülen bir sorunu mercek altına alıyoruz; hamilelikte kanama ya da gebelikte lekelenme. Görünce dehşete kapılıp korkmadan önce yazımıza bir göz gezdirmenizde fayda var.

Hamilelikte Kanama Nedir?

Hamilelikte kanama, gebelik süreci boyunca gerçekleşen ve hafif kahverengi lekelenme şeklinde seyreden bir durumdur. Kimi zaman yoğun bir kırmızı ya da pıhtılı kanama da görülebilir. Kahverengi, kırmızı ya da pıhtılı olan her durum genel olarak kanama adı altında ele alınır. Her ne kadar kanama anne adayı için dehşet verici bir durum gibi gözükse de her zaman klinik olarak aynı öneme sahip olmayabilir; şiddetine bağlı olarak risk faktörünü değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Gebelikte kanama çoğu gebe kadında, ilk 12 haftada görülebilen bir durumdur. Cinsel ilişki sonrası rahim ağzında olan bir kanama da olabilir rahim ağzında cereyan eden bir enfeksiyon da. Kanamanın ciddiyeti ve durumun nihai sonucu, yapılacak tetkiklerin ardından belli olacaktır. Bu nedenle hamilelikte kanama her ne kadar rastlanan bir durum olsa da her zaman normal olarak kabul edilmeyebilir aksine ciddi tehlikeleri de içinde barındırabilir. Bu nedenle en ufak bir kanamada dahi doktorunuza mutlaka bilgi verin.

Gebelikte Kanama Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte kanama belirtileri farklılık gösterebilir. Genel olarak hamilelikte kanama belirtilerinden birkaçını aşağıda paylaşalım.

  • Kısa süreli bir lekelenme görülebilir ve bu leke direkt olarak kırmızı değil kahverengi tonlarda olabilir.
  • Hamilelikte kanama kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de olabilir ki bu da “gebelikte kanama” çatısı altında değerlendirilir.
  • Kanamaya eşlik eden bazı durumlar görülebilir örneğin şiddeti değişken kramplar seyredebilir.
  • Kanama aktif durumdayken genellikle kırmızı kan şeklindedir ancak eski bir kan ise koyu kahverenginde görülebilir.

Yeni anne adaylarının en merak ettiği sorulardan biri olan “1 aylık hamilelikte kanama olur mu?” sorusunun yanıtını da satır aralarımıza iliştirelim. Evet, ilk aylarda kanamalar görülebilir ve bunların genel olarak temel sebebi bebeğin rahmin içine yerleşmesidir. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açmak ister bu yerleşme sırasında birtakım kanamalar ya da lekelenmeler görülebilir. 

Hamilelikte Kanama Neden Olur?

Hamilelikte kanama hakkında kısa bilgilerin ardından gelelim tüm olayların sebebine! Gebelikte kanama tek bir neden bağlı değildir, pek çok durum kanamayı tetikleyebilir. Gebelikte kanama, gebeliğin her haftasında görülebilir özellikle erken haftalarda bu duruma daha sık rastlanır. İlk zamanlar daha az tehlikeli olarak tanımlansa da hamileliğin ilerleyen haftalarından ciddi tehlikeleri gündeme getirebilir.

Hamilelikte kanamaya yol açan nedenlerden birkaçını aşağıda anlatalım.

  • 0-14 hafta aralığında yani 1.trimesterde kanama görülebilir. Buna erken gebelik kanamaları demek mümkündür ve normal karşılanır.
  • 14-28 hafta aralığında yani 2.trimesterde görülen kanamalar gebelik ortası dönem kanamaları olarak kabul edilebilir.
  • 28-40 hafta aralığında yani 3.trimesterde de kanama görülebilir ve genellikle geç dönem gebelik kanamaları olarak adlandırılır.
  • Gebelik sırasında cinsel ilişki yaşarken rahim ağzında kanama görülebilir, diğer bir deyişle cinsel ilişki de bir kanama sebebi olabilir.
  • Hamilelikte yaşanan rahim ağzı enfeksiyonu kanamaya yol açabilir.
  • Halk arasında rahim ağzında yara olarak tanımlanan ve tıp dilinde servikal erozyon olarak bilinen durum da kanama nedenlerinden biri olarak sayılabilir.

Hamileliğin belirli aylarında yaşanan kanamalar bilhassa 1. ve 2. aylarda görülen kanamalar genel olarak her zaman çok tehlikeli durumlara işaret etmez. Arama motorlarında “2 aylık hamilelikte kanama neden olur?” sorusuna sıkça rastlamak mümkündür hatta hemen yanıtlayalım; hamileliğin ilk aylarında görülen kanamalar bebeğin rahim içine yerleşme çabasının bir yansıması olarak kabul edilebilir ve endişe edecek bir durum genel olarak yoktur.

Hamilelikte Kanama Ne Zaman Olur?

Hamilelikte kanama gebeliğin her sürecinde görülebilir. Özellikle ilk aylarda daha fazla olabilir ve zamanla azalabilir ya da sonlanabilir. Gebeliğin ilerleyen aylarında da kanamalar görülebilir ancak bu durum ilk aylardaki kadar masum olmayabilir.

Gebeliğin ileriki süreçlerinde görülen kanamalar düşük gibi tehlikeli durumları da işaret ediyor olabilir bu nedenle kanama hangi dönemde olursa olsun mutlaka doktorun bilgisi dahilinde olmalıdır ki olası bir duruma karşı erkenden tedbir alınabilsin.
Hamilelikte görülen kanamaları 2 grupta inceleyebiliriz. 

Hamileliğin İlk Üç Aylık Dönemindeki Kanamalar

Gebelik süresi boyunca, hamileliğin her aşamasında kanama riski vardır. Bu kanamalar kahverengi lekelenme şeklinde olabildiği gibi pıhtılı formda da görülebilir. Hamileliğin özellikle ilk üç aylık döneminde daha sık kanama görülebilir.
Bu kanamalar bazen normal sebeplerden kaynaklanıyor olsa da aşırı olması durumunda düşük riskini de düşündürecektir. Erken gebelik kanamalarından birkaçını aşağıdaki gibi özetleyelim.

  • Bebeğin rahme yerleşmesi neticesinde oluşan kanamalar
  • Düşük sebebiyle oluşan kanamalar
  • Dış gebelik varlığına işaret eden kanamalar
  • Rahim ağzında meydana gelen ve hamilelik boyunca normal olarak gelişen değişimler

Hamileliğin 2. veya 3. Trimester (3 aylık dönem) Dönemindeki Kanamalar

Hamileliğin 2. ya da üçüncü 3 aylık döneminde görülen kanamaların pek çok farklı anlamı olabilir. Bunlardan birkaçı:

  • Erken doğuma sebep olabilen ve serviksin erken açılması olarak tanımlanabilen kanama
  • Düşük sebebiyle görülebilen kanama
  • Bebeğin besin ve oksijen kaynağı olan plasentanın rahim duvarından ayrılması
  • Erken doğum riski
  • Rahim ağzında görülebilen enfeksiyonlar ya da iltihaplı durumlar

Özellikle 7 aylık hamilelikte görülen kanamaya sıkça rastlamak mümkündür. 7 aylık hamilelikte kanama nedenlerinden biri yukarıda da kısaca sözünü ettiğimiz gibi plasentanın rahim duvarından ayrılmasıdır. Özellikle son aylarda görülen kanamalar ciddi tehlikeli boyutlara ulaşabilir bu nedenle mutlaka hekim kontrolü gereklidir.

Hamilelikte Kanama Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte kanamanın belirli bir süresi yoktur; kısa sürede sonlanabildiği gibi uzun süreli de görülebilir. Gebeliğin ilk aylarında lekelenme şeklinde görülebilir ve sık rastlanır; ilerleyen zamanlarda kırmızı renkte ya da pıhtılı görülebilir. 

Hamilelik Kanaması Ne Renk Olur?

Yerleşme kanaması olarak tanımlanan ve bebeğin rahime yerleşmesi neticesinde görülen kanama genellikle koyu renkte, soluk pembe tonunda ya da kahverengiye yakın bir renkte görülebilir. Yerleşme kanaması için aslında bir kanamadan ziyade akıntı ya da lekelenme demek daha doğru olabilir.

Hamileyken Adet Kanaması Gibi Kanama Olur mu?

Çok nadir de olsa tıpkı âdet kanamasını andıran kanamalar görülebilir. Gebelik dönemi içinde bazı aylarda 1-2 defa âdet kanamasını andıran kanamalara rastlamak mümkündür. Bu durum nadir olarak görülür ancak yaşanması durumunda doktorla iletişim çok önemlidir.
 det kanaması gibi görülen kanamalar ciddi tehlikeleri de işaret ediyor olabilir. Bu nedenle kanamanın türü ya da yoğunluğu ne olursa olsun hekim muayenesi şarttır.

Hamilelikte Kanama Olursa Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki kanama ne zaman ve şiddeti ne boyutta olursa olsun en ufak bir lekelenme dahi olsa durumu mutlaka doktora bildirmek gerekir. Basit bir sorundan kaynaklanabildiği gibi düşük ve benzeri sorunlara da işaret ediyor olabilir bu nedenle ilk olarak doktorunuza haber vermeli ve önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Hekim, kanamanın nedenini bulmak için birtakım görüntülemeler ya da tetkikler talep edebilir. Tüm bunların ardından kanamanın kaynağı tespit edilir ve ilgili tedavi protokolüne geçilir. Hamilelikte süreci yalnızca manevi olarak değil maddi olarak da bir gider kalemi olacaktır. Bu gideri minimize etmenin en etkili yolu doğum sigortasından geçer.

Tamamlayicisaglik.com'dan Tavsiyeler

Doğum sigortası, gebelik boyunca oluşacak her türlü masrafı poliçede yer alan limit ve oranlar dahilinde güvence altına alır. Doğum sigortasıyla;

  • Hamilelik rutin kontrollerini,
  • Hamilelik tahlil ve tetkiklerini,
  • TORCH taramasını,
  • NST ve ikili tarama testini,
  • Gebelik komplikasyonlarını,
  • Normal ya da sezaryen doğum masraflarını güvence altına alabilirsiniz.

Doğum sigortası teklifi alarak sigorta danışmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Gebelikte Hangi Kanamalar Tehlikelidir?

Gebelikte kanama özellikle yoğun ve şiddetliyse, rengi açık kırmızı renkteyse tehlikeli olabilir. Yanı sıra pıhtı oranı çoksa ve kanamaya bazı fiziksel durumlar eşlik ediyorsa bu durum bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir.

Gebelik süresi boyunca görülen kanamalar her zaman ciddi klinik tablolara işaret etmeyebilir ancak elbette bu durumu tamamen önemsiz addetmek de doğru değildir. Hamileliğin ilk 3 ayında normal olarak seyreden durum hamileliğin ilerleyen aylarında tehlike oluşturabilir.
Özellikle 8 aylık hamilelikte kanama nedenleri çok ciddi sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. Bu nedenle her evrede görülen kanamada hekim muayenesi hayati önem taşır. 

Hamilelikte Kanama Nasıl Önlenir?

Hamilelikte kanama nasıl durdurulur sorusunun “evde çözüm” niteliğinde bir cevabı yoktur. Her koşulda önlemek için de durdurmak için de mutlaka hekim muayenesi gereklidir. Hekimin önereceği tavsiyeler dinlenmeli ve kulaktan dolma değil yalnızca hekimden alacağınız bilgiler ışığında ilerlemeniz gerekir.

Özellikle hamilelikte pembe kanama, takip edilmesi gereken bir durumdur. Hamilelikte pembe kanama nedenleri değişkendir ancak yaygın olarak hamileliğin sonlarında görülür. Vajinal akıntının pembe ya da kanlı olmasının pek çok nedeni olabilir. Böyle bir durumda hekime haber vermek, alınacak en etkili önlemlerdendir.

Hamilelikte Görülen Diğer Rahatsızlıklar Nelerdir?

Hamilelik süreci başlı başına bir “değişim” sürecidir. Bu kimi zaman anlık duygu patlamalarıyla olur kimi zaman fiziki farklılaşmalarla. Günün sonunda değişim kaçınılmazdır. Hamilelik sürecinize birtakım rahatsızlıkların eşlik etmesi söz konusu olabilir. Özellikle reflü ve idrar kaçırma başlı başına gündeminizin ilk maddesini oluşturabilir! Hamilelikte görülen rahatsızlıklardan birkaçını sizin için listeledik.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 27 Nisan 2023 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 4 Mayıs 2023 Perşembe

GEBELİKTE KANAMA LEKELENME NEDEN OLUR?

Hamilelik sırasında vajinal kanama korkutucu olabilir. Ancak, her zaman bir sorun varlığının işareti değildir. İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur.

Yine de hamilelik sırasında gerçekleşen vajinal kanamaları ciddiye almak gerekir. Bazen hamilelik sırasında kanama, yakın zamanda gerçekleşebilecek düşük veya acil tedavi gerektiren bir durumu gösterir. Hamilelik sırasında vajinal kanamanın en yaygın nedenlerini anlayarak, hangi belirtileri araştıracağınızı ve ne zaman doktorunuza başvuracağınızı bileceksiniz.

Gebelikte Kanama Neden Olur?

Hamilelik sırasında gerçekleşebilen vajinal kanamanın birçok nedeni olabilir Bu nedenlerden bazıları ciddi sorunların habercisi iken bazıları ise önemsizdir. 

Hamileliğin ilk üç aylık dönemindeki kanamalar

İlk üç aylık dönemde olası vajinal kanama nedenleri şunlardır:

  • Ektopik gebelik (döllenmiş yumurtanın rahim dışında, örneğin bir fallop tüpünde yerleşmesi ve büyümesi)
  • İmplantasyon kanaması (döllenmiş yumurtanın rahim zarına yerleşmesi ile gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra meydana gelir)
  • Düşük (20. haftadan önce gebeliğin kendiliğinden kaybı)
  • Molar gebelik (anormal döllenmiş bir yumurtanın bebek yerine anormal dokuya dönüştüğü nadir bir durum)
  • Rahim ağzı enfeksiyonu, iltihaplı serviks veya servikste büyüme gibi serviks ile ilgili sorunlar

Hamileliğin 2. veya 3. trimester (3 aylık dönem) dönemindeki kanamalar

İkinci veya üçüncü 3 aylık dönemde vajinal kanamanın olası nedenleri şunlardır:

  • İnkompetan serviks (erken doğuma yol açabilen serviksin erken açılması)
  • Düşük (20. haftadan önce) veya intrauterin fetal ölüm
  • Plasental ayrılma (bebeğe besin ve oksijen sağlayan plasentanın rahim duvarından ayrılması)
  • Plasenta previa (plasenta rahim ağzını kapladığında hamilelik sırasında şiddetli kanamaya neden olur)
  • Erken doğum (kasılmalar, donuk sırt ağrısı veya pelvik basınç eşliğinde hafif kanamaya neden olabilir)
  • Rahim ağzı enfeksiyonu, iltihaplı serviks veya servikste büyüme gibi serviks ile ilgili sorunlar
  • Nadir görülen ancak hayatı tehdit eden bir durum olan uterus yırtılması

Hamileliğin sonuna yakın normal vajinal kanama

Genellikle mukusla karışık hafif kanama, hamileliğin sonlarına doğru, doğumun başladığının bir işareti olabilir. Bu vajinal akıntı pembe veya kanlıdır.

Burada bahsedilen kanama nedenleri bilgi verme amaçlıdır, doğru teşhis için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Hamilelik sırasında herhangi bir vajinal kanamayı doktorunuza bildirmeniz gereklidir. Ne miktar kanama olduğu, akıntının neye benzediğini ve herhangi bir pıhtı veya doku içerip içermediğini hakkında bilgi istenilecektir.

1. trimester

İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında):

  • Bir gün içinde geçen lekelenme veya hafif vajinal kanamanız varsa, bir sonraki doğum öncesi muayenenizde doktorunuza bunu söyleyin.
  • Bir günden uzun süren herhangi bir miktarda vajinal kanamanız varsa, 24 saat içinde doktorunuza başvurun.
  • Orta ila şiddetli vajinal kanamanız varsa, vajinanızdan doku çıkarsa veya karın ağrısı, kramp, ateş veya titreme ile birlikte herhangi bir miktarda vajinal kanama yaşarsanız derhal doktorunuza başvurun.
  • Kan grubunuz Rh negatifse ve vücudunuzun gelecekteki gebelikleriniz için zararlı olabilecek antikorlar üretmesini önleyen bir ilaca ihtiyacınız olabileceğinden kanamanız varsa doktorunuza bildirin.

2. trimester

İkinci üç aylık dönemde (13 ila 24. haftalar):

  • Birkaç saat içinde kaybolan hafif vajinal kanamanız varsa, aynı gün doktorunuza başvurun.
  • Birkaç saatten uzun süren veya karın ağrısı, kramp, ateş, titreme veya kasılmaların eşlik ettiği herhangi bir miktarda vajinal kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun.

3. trimester

Üçüncü üç aylık dönemde (25 ila 40. haftalar):

  • Herhangi bir miktarda vajinal kanamanız veya karın ağrısının eşlik ettiği vajinal kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun.

Hamileliğin son haftalarında, pembe veya kanlı vajinal akıntının yaklaşan doğumun bir işareti olabileceğini unutmayın. Bu durumun varlığında doktorunuza başvurun. Bazen bu kanamalar hamilelik komplikasyonlarının bir işareti olabilir.

Gebelikte Kanama Lekelenme Neden Olur? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Gebelikte ilk üç aylık dönemde oluşan kanamalar neden olur ve düşükle mi sonuçlanır?

18.8.2017

Hamilelikte ilk haftalarda kanama olması mutlaka düşük olacağı anlamına gelir mi?

Tabii ki hayır. Bir kere öncelikle istatistiksel olarak şunu söylemek lazım:

%30 anne adayında ilk 3 ayda kanama meydana geliyor. Onların tabii ki bir kısmı elbette ki mecburen düşükle sonuçlanıyor ama çok önemli bir kısmı gayet güzel bir şekilde devam ediyor. Birinci olarak onu söylemek lazım.

İkincisi, kanamanın miktarıyla gebeliğin seyri arasında hiçbir ilişki yok, çok aşırı miktarlarda kanama olsa dahi bazen düşük olmayabiliyor, bazen çok az kanamada da düşük olabiliyor

Kanamanın rengi ile düşük arasında bir bağlantı kurmak zor, koyu renkli kanama tabii daha selim tabiyatlı çünkü birikmiş kanı gösteriyor, ama kırmızı renkli, yani yeni kanama bile düşükle sonuçlanmayabiliyor, daha doğrusu çoğu zaman düşükle sonuçlanmıyor.

Neden olur peki hamileliğin başından itibaren kanamalar? Bir kere öncelikle yerleşme kanaması dediğimiz, henüz daha adet gecikmesi olmadan embriyonun rahim içine yerleşirken yarattığı, rahim içinde o yerleşme kanaması olabilir. 

İkincisi, 5 ila 7. haftalar arasında, progesteron hormonu dediğimiz, bebeğin rahim içinde yaşamasını destekleyen hormon, yumurtalıklardan salgılanırken, bebek tarafından salgılanmaya başlıyor ve arada kanda bir oynama oluyor hormon seviyesinde, buna bağlı oluşabiliyor. 

Onun dışında plasenta dediğimiz yapı oluşurken rahim ağzına yakın oluşabilir, ona bağlı kanama oluşabilir. 

Düşük tehdidi dediğimiz şey, illa ki düşükle sonuçlanacak diye bir şey yok. Eğer beraberinde ağrı yoksa ve kanama olduktan sonra 24 saat geçmesne rağmen herhangi bir şey, bir düşükle sonuçlanmamışsa çok büyük ihtimalle düşükle sonuçlanmayacak  demektir. 

Tekrar söylüyorum kanamalar çok sık görülür ve çoğu, ilk üç aydan bahsediyoruz, çoğu düşükle sonuçlanmaz.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası