dağların karı mısın / Davut Güloğlu Dağların Karı mısın Mp3 indir - Muzikmp3indir

Dağların Karı Mısın

dağların karı mısın

Bm F#m Bm F#m
Gün doğdi doğmasaydi hiç bir dert olmasaydi x2
Bm F#m Em
Oturup ağlamazdum yüreğum dolmasaydı
A G Em F#m
Oturup ağlamazdum yüreğum dolmasaydı

Bm F#m Bm F#m
Dertliyim derdum bitmez başumdan duman gitmez x2
Bm F#m Em
Bu yanan yüreğuma dağlarun kari yetmez
A G Em F#m
Bu yanan yüreğuma dağlarun kari yetmez
G F#m Em F#m G F#m
Dağlarin kari yetmez, dağlarin kari yetmez, dağlarin kari yetmez

Bm F#m Bm F#m
Yar bakmadi yuzüma gönül bağlarum diye x2
Bm F#m Em
Gözyaşumi sakladum sonra ağlarum diye
A G Em F#m
Gözyaşumi sakladum sonra ağlarum diye

Bm F#m Bm F#m
Sevdaluğun acisi kimi yakar bilinmez x2
Bm F#m Em
Şu yalancı dünyada gidenler geri dönmez
A G Em F#m
Şu yalancı dünyada gidenler geri dönmez
G F#m Em F#m G F#m
Gidenler geri dönmez, gidenler geri dönmez, gidenler geri dönmez

Bu içerik müzik eğitimi amacı ile yayımlanmış olup hakları kendi sahiplerine aittir. Telif ihlali içerdiğini düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bilgiler

  • Söz:
  • Müzik:
  • Düzenleme:
  • Yapımcı Şirket:
  • Ekleyen: Üye
  • Katkıda bulunanlar:

Bu içerik için hata bildir

dağların karı yetmez akorları,

dağların karı yetmez akor

, chords, daglarin kari yetmez, akustik gitar akorları

Bu yıl da bu dağların karı erimez

Nereden ç&#;kt&#; bu cemevi? Tarihte var m&#;yd&#;, yok muydu? Cem laf&#; tarihî tabii ama “evi” laf&#; hiç öyle durmuyor. Hane de&#;il, beyt de&#;il, dergah de&#;il de ev? Niye?

Ünlü ve güzel bir semahtand&#;r, Alevi olmayan birçok ki&#;i de bilir:

Yedi karda&#; idik biz bu ovada

Kimi saz çalard&#; kimi dönende

Devran döndü, gün geldi ova da&#;&#;ld&#;. Oba da. Saz çalan da dönen de harman döven de çift süren de kalkt&#; göç eyledi &#;ehirlere kondu. &#;ehirde saz çalmak için, semah dönmek için, cenaze kald&#;rmak için, cem kurmak için yer laz&#;m. Tebdili mekânda her zaman ferahl&#;k olmaz, ço&#;un mü&#;külat vard&#;r. Yer de&#;i&#;tiren yoksulsa, d&#;&#;lan&#;yorsa, dezavantajl&#;ysa, yeni mekan eskiyi arat&#;r.

K&#;rda, her yer saz çal&#;p çarka girmeye, semah dönmeye uygundu, her yerde ibadet imkân&#; vard&#;. Bir ulu ç&#;nar&#;n alt&#;nda, harman yerinde, büyükçe bir evde, yaylada, ba&#;da, da&#;da Zaten alabal&#;klar&#;n çarka durdu&#;unu, turnalar&#;n semah etti&#;ini dü&#;ünen bir inanc&#;n insanlar&#; için her yer “özel” yer haline dönü&#;ebilir kolayca. Ama &#;ehir öyle de&#;il, özel mekân gerektirdi. Gerekince de yap&#;ld&#;. Ad&#;na da cemevi denildi. Cem olmak için, toplanmak, bir araya gelmek için ev. Hem dinsel anlamda hem sosyal anlamda.

GÜVENL&#;K VE MAHREM&#;YET: HAYS&#;YET

Cemevi, yani cem yap&#;lan ev. Ev i&#;te, kutsall&#;k içermez, sadece ev olmazsa hayat&#;n sürmesi zor olur, k&#;ymet veren budur, kutsall&#;k duygusuna yol açan budur. Cemevi, “kutsal” bir yer olarak de&#;il, kutsal&#;n icras&#;n&#;, ibadetin icras&#;n&#; mümkün k&#;lan ve koruyan bir yer olarak olu&#;tu. H&#;rkada, tacda keramet görmeyen, ta&#;ta tu&#;lada da görmez. Can&#;, canl&#;y&#; mukaddesin ikametgah&#; sayan için canlar&#;n bulu&#;mas&#;nda kutsal vard&#; varsa. Bulu&#;may&#; mümkün k&#;lan yer buradan k&#;ymet kazan&#;r.

&#;ehirde cemevleri bu sebeple kuruldu. Bilemediniz elli y&#;l içinde. Ne camiye alternatif, ne ba&#;ka yere. Sünni de&#;il ki camiye alternatif mekân in&#;a etsin. Ev, ne i&#;e yararsa o i&#;e yarar: &#;çindekileri korur, saklar, mahremiyeti sa&#;lar, kem gözleri, nekes bak&#;&#;lar&#; uzak tutar. Hatta ev, hay&#;rhah olan&#; da, iyilikten yana duran&#; da uzak tutmaya yarar. Mahremiyet gere&#;i. Peki neyi koruyor bu ev? &#;çindekileri. &#;çinde bir araya gelenleri. Neden? Cemevi duvarlar&#;na konulan i&#;aretleri bildiniz mi, i&#;te o i&#;aretleri koyanlardan, mesela. Mahremiyet demi&#;tik bir de. Toplant&#;n&#;n mahremiyeti, cem ayininin mahremiyeti, yas&#;n mahremiyeti, &#;enli&#;in mahremiyeti, hüznün mahremiyeti Mahremiyet ve güvenlik. &#;nsan olman&#;n çok önemli iki gere&#;i, insanl&#;k haysiyetinin iki gere&#;i.

ALTERNAT&#;F DE&#;&#;L, SADECE FARKLI

Devlet diyor ki, ben ibadethanelere suyu, elektri&#;i ücretsiz veririm, ibadethane olan yeri imar planlar&#;nda gösteririm, destek, yard&#;m, kolayl&#;k sa&#;lar&#;m. Amenna. &#;&#;te kilise, havra, cami bu &#;ekilde destek, yard&#;m, kolayl&#;k görür. Alevi yurtta&#;lar da ayn&#; hakk&#; talep etti, ediyor. Anayasa’da e&#;itlik diye bir &#;ey var ya, e&#;itlik istiyorlar i&#;te. &#;badet etti&#;imiz, yas&#; matem orucunu açt&#;&#;&#;m&#;z, kurbanlar&#;m&#;z&#; payla&#;t&#;&#;&#;m&#;z, lokma da&#;&#;tt&#;&#;&#;m&#;z, hakka yürüyen canlar&#;m&#;z&#; yolcu etti&#;imiz yer, di&#;er inan&#;&#;lar&#;n ibadethanelerine yapt&#;&#;&#;n&#;z gibi, kamu kaynaklar&#;ndan yararlans&#;n. Konu, “kutsall&#;k” de&#;il, &#;u ya da bu mabede benzeme ya da benzememe de&#;il, birine alternatif olma ya da galebe çalma ya da daha a&#;a&#;&#; derecede durma de&#;il. Konu, yurtta&#;&#;n ba&#;ka yurtta&#;lara sa&#;lanan haklardan e&#;it &#;ekilde yararlanmas&#;. Gerisi bir yan&#;yla laf&#;güzaf, bir yan&#;yla da a&#;&#;r, tarihi yükü de olan bir ayr&#;mc&#;l&#;k, bir d&#;&#;lama, bir sald&#;rganl&#;k. Alevilik hakk&#;nda, Aleviler hakk&#;nda, cemevleri ya da zorunlu din dersi konu ne olursa olsun her tart&#;&#;ma patlad&#;&#;&#;nda, cemevinin niteli&#;i, tan&#;m&#; kamusal tart&#;&#;ma konusu her seferde Alevilerin evlerinin ya da do&#;rudan cemevinin birilerince hedef haline getirilmesi, duvarlar&#;na yaz&#;lar, i&#;aretler konulmas&#;, i&#;te daha dün oldu fiziki sald&#;r&#;ya yeltenilmesi, bu d&#;&#;laman&#;n, bu ayr&#;mc&#;l&#;&#;&#;n, bu sald&#;rganl&#;&#;&#;n en bariz alameti olarak kendisini gösterir.

SALDIRGANLI&#;IN YER&#;

Devletin kap&#;lar&#; duvar haline getirmesi, bu ayr&#;mc&#;l&#;&#;&#;, d&#;&#;lamay&#; ve sald&#;rganl&#;&#;&#; beslemekten ba&#;ka i&#;e yaramaz. Oysa devlet ve devletlulara kal&#;rsa cemevi in&#;a etmek ayr&#;mc&#;l&#;k ça&#;&#;r&#;r, hak talebinde bulunmak bir tür bozgunculuktur. Bu bak&#;&#;, daima devleti izleyenler, davran&#;&#;lar&#;n&#; devleti çekip çevirenlerin tutumlar&#;na göre &#;ekillendirenler için bir tür “sald&#;r” emridir esasen. As&#;l tehlikeyi davet eden bu bak&#;&#; en iyi ifadesini Maltepe Kayamakaml&#;&#;&#;’n&#;n bir ba&#;vurusunda yaz&#;lanlarda buldu.

Az yak&#;ndan bakal&#;m:

(CHP’li) &#;stanbul Maltepe Belediye Meclisi, 03 Aral&#;k tarihinde (iktidar mensubu üyelerinin yine ret oylar&#;na ra&#;men) cemevlerinin say&#;l&#; yasa çerçevesinde ibadethane say&#;lmas&#;na karar vermi&#;ti.

&#;lçe kaymakaml&#;&#;&#;, kalbi k&#;r&#;lan iktidar üyelerinin imdad&#;na yeti&#;ti, bir ko&#;u i&#;i Bölge &#;dare Mahkemesi’ne ta&#;&#;d&#;. Ne büyük hatayd&#; belediye meclisinin yapt&#;&#;&#;! “Toplumda ciddi s&#;k&#;nt&#;ya” yol açacakt&#; karar. “Sosyal hayatta telafisi mümkün olmayacak problemlere ve ayr&#;&#;malara” sebep olacakt&#;. “Bugüne kadar huzur ve sükunet içerisinde hayat süren ilçemizde insan aras&#;nda var olan birlik ve beraberli&#;i ortadan kald&#;racak”t&#;. Allahtan mahkeme iptal karar&#;yla bu tehlikelere dur dedi! (Belediye, A&#;HM’in 2 aral&#;k tarihli aç&#;klamas&#;ndan bir gün sonra alm&#;&#;t&#; karar&#;. Kaymakaml&#;k, t&#;pk&#; ba&#; teolog gibi dü&#;ünmü&#;, tehlikeyi görmü&#; ve yarg&#;y&#; tehlikeyi bertaraf etmeye ça&#;&#;rm&#;&#;t&#;. A&#;HM aç&#;klamas&#;, karar&#; büyük dairenin verece&#;i yönündeydi. Daire, 26 Nisan ’da Türkiye’de Alevilere ayr&#;mc&#;l&#;k uyguland&#;&#;&#;na hükmetti.)

LA&#;KL&#;K DE ALEV&#; TALEPLER&#;NE KAR&#;I!

Dahas&#;, kaymakaml&#;k dilekçesinde çok önemli bir tehlikeye daha dikkat çekiliyordu: “Laiklik ilkesinin gere&#;i olarak da, kutsal din duygular&#;n&#;n, devlet i&#;lerine ve politikaya kesinlikle kar&#;&#;t&#;r&#;lmamas&#; gerekmektedir.”

Zorunlu din dersi bahsinde, faiz tart&#;&#;mas&#;nda, Cuma hutbelerinde hiç akla gelmeyen laiklik, Alevi taleplerine kar&#;&#; kalkan haline geliverir.

Ele&#;tirilerle kar&#;&#;la&#;an kaymakam ki&#;isel olarak cemevine yard&#;m yap&#;lmas&#;na taraftard&#; tabii ki, ama ba&#;vurusunun arkas&#;ndayd&#;, &#;öyle diyordu: “Belediyeler böyle karar almaya ba&#;lad&#;ktan sonra s&#;k&#;nt&#; do&#;ar. Pendik Belediyesi de ‘Cuma tatil’ der. Nas&#;l olacak bu i&#;? Bu konularla kanun yap&#;c&#; görevlidir, belediyeler de&#;il. Yoksa cemevine yard&#;m yaps&#;n belediye, ben taraftar&#;m.”

Bu &#;ablon, “Biz de taraftar&#;z ama” diye ba&#;layan &#;ablon, cemevini, Alevi’nin kamusal alanda tüm haklar&#;yla var olmas&#;n&#;n ni&#;anesini di&#;er tüm ni&#;aneler gibi “ayr&#;mc&#;l&#;k”, “ciddi s&#;k&#;nt&#;”, “huzur ve güvenin tehlikeye dü&#;mesi”, “telafisi mümkün olmayan ayr&#;&#;ma” suçlamas&#;yla devam eder gider.

Giri&#;te al&#;nt&#; yapt&#;&#;&#;m semah,

“Bakmaz m&#;s&#;n gözlerimin ya&#;&#;na

Bakmaz m&#;s&#;n mezar&#;m&#;n ta&#;&#;na”

diye devam eder. Yok, bakmaz. Dinle siyaseti birbirine te&#;ellemi&#;, sonra da ikisini kendisine zimmetlemi&#; siyaset ve devlet anlay&#;&#;&#;, gözya&#;&#; tan&#;maz. Tehdit alt&#;nda olan&#; tehdit diye damgalar. Ayr&#;mc&#;l&#;&#;a u&#;rayan&#; ayr&#;mc&#;l&#;kla suçlar. Toplumsal huzur ve güven denilen &#;ey, daimi bir haks&#;zl&#;k üzerine in&#;a edilmi&#; e&#;itliksiz bir huzur güvendir çünkü.

Pir Sultan Abdal’dan be&#; yüz y&#;l sonra bir kere daha anlad&#;k ki, Aleviler için bu y&#;l da bu da&#;lar&#;n kar&#; erimez.

NOT:

1

Bu meselelerdeki geli&#;meleri y&#;llard&#;r çok yak&#;ndan izleyen Ayhan (Yalç&#;nkaya) hoca, bu son tart&#;&#;ma patlak vermeden iki y&#;l kadar önce sadece olanlar&#; de&#;il, olacaklar&#; da sebepleri ve boyutlar&#;yla beraber çok güzel özetlemi&#;ti.

Buyrun: funduszeue.info

2

Bu son yaz&#;yd&#;. Çok uzatt&#;m. Affedin. Hep ayn&#; &#;eyler olunca hep ayn&#; &#;eyler söyleniyor, konu&#;uluyor çaresiz.

Mesela:

funduszeue.info

ve

funduszeue.info

3

Maltepe Kaymakaml&#;&#;&#;'n&#;n Bölge &#;dare Mahkemesi'ne ba&#;vurusu &#;öyle:

.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası