ödem nasıl atılır / Ödem Nedir, Nasıl Atılır? - Acıbadem Hayat

Ödem Nasıl Atılır

ödem nasıl atılır

Ödem Nasıl Atılır?

Ödem Nasıl Atılır?

Ödem nedir?

Vücudun bazı kışı kısımlarında sıvı tutulumların neden olduğu rahatsızlığa ödem denmektedir. Bazı hastalıkların neden olması haricinde; uzun süre ayakta kalmak, kötü beslenme alışkanlıkları ve yoğun kafein ödeme neden olabilecek faktörlerdir. Şişlik ve ağrı ile kendini gösteren ödem, parmağınızı bastırmanızla beraber ilgili bölgede çukur oluşturur ve öyle kalır. Bu şikayet çoğunlukla bacak ve ayaklarda meydana gelir.

Ödem nasıl atılır?

Ödemin vücuttan atılmasından önce bu duruma neden olan faktörler tespit edilmelidir. Mesela ödem, hastalıklardan dolayı gelişiyorsa öncelikli olarak bu hastalık tedavi edilmelidir. Daha sonrasında gelişen ödem kaybolacaktır. Hayatınızda yapacağınız yaşam tarzı değişiklikleriyle de ödemleri atmanız mümkün olabilir. Düzenli aktivite, sağlıklı beslenme, alkolden uzak kalma ya da tüketimi azaltma gibi hususlar bu değişikliklerden sayılabilir. Tüm bunlar dışında ayaklarınızı biraz yukarıya kaldırarak; kan akışınızın hızlanmasını sağlayarak, ödeminizin dağılmasına yardımcı olabilirsiniz. Uzun süre hareketsiz kalmışsanız, kan akışı yavaşlayacağından dolayı ödem oluşumu kaçınılmaz olur. Olabildiğince hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz. Örneğin, aynı pozisyonda uzun süreler boyunca oturmamak ve uzanmamak dikkat edilmesi gereken faktörler.

Ödem hangi hastalarda görülür?

Ödem bir hastalıktan ziyade, hastalıkların neden olduğu bir semptomdur. Hastalıkların haricinde; sıcak havalar, regl dönemi, gebelik ve bazı ilaçların kullanımı ödeme yol açabilir. Bu durumlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Tiroit sorunları
  • Sağlıksız ve yetersiz beslenme
  • Yanıklar
  • Fazla kilo

Ödem nasıl geçer?

Ödemi önlemek ya da tedavi etmek için hareket etmek şart. Mümkün olduğu kadar sıvı yönden zengin beslenmeniz ve vücudunuzu asla susuz bırakmamanız gerekiyor. Fazla kiloluysanız, zayıflamayı hayatınızın çok önemli bir amacı haline getirerek, ödeminizi azaltmaya destek olabilirsiniz. Televizyon karşısında uzandığınız esnada bacağınızı çok daha yüksek seviyede tutabilirsiniz. Bunun için bir yastık kullanarak bacağınızın yüksekliğini koruyabilirsiniz. Yemeklerinizde tuz kullanımından kaçınır ya da bu kullanımı azaltırsanız ödeminize olumlu yönde etki ettiğini göreceksiniz. Fast food tarzındaki, tuz içeriği yüksek olan hazır gıdalardan ve ambalajlı ürünlerden de uzak kalmalı, beslenme programınızı dengede tutmalısınız.

Hangi Besinler Ödem Atmaya İyi Gelir?

Hangi Besinler Ödem Atmaya İyi Gelir?

Vücutta ödem neden oluşur? Ödem atıcı yiyecekler ve tarifler nelerdir? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, ödeme dair merak edilenleri açıkladı.

Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen ödem bazen de bir takım sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Her yaşta insanı etkileyebilmektedir fakat özellikle de kadınlarda daha sık yaşanmaktadır. El, ayak, gözler ya da karın bölgesi gibi vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen ödem, vücudun sıvı toplayarak şişmesi şeklinde gelişmektedir.

Vücut ödemi genellikle, aşırı tuz tüketimi sonucu ve hareketsiz kalınmasından kaynaklanabilmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam stili, ödemin başlıca nedenleri arasında gelmektedir. Bundan dolayı da sadece beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile dahi, ödem oluşumunu önlemek ve ödemden kurtulmak mümkündür. Diğer yandan bazı ilaçların yan etkileri de ödem oluşumuna neden olabilmektedir. Böyle bir durumda ise kesinlikle doktora danışmadan hareket edilmemelidir. Çünkü bazı bitkisel otlar ya da besinler ilaçlar ile etkileşime girebilmekte ve tehlike oluşturabilmektedir.

Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise kızartma şeklindeki yiyeceklerden kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en iyi sağlıklı beslenme sistemi olacaktır.

Ödeme iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Birtakım besinler ödemin vücuttan giderilmesine yardımcı olabilmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek ödemden kurtulmak mümkündür.

  • Su; Vücut için hayati öneme sahip olan su vücuttaki ödemin atılması açısından da son derece önemlidir kilo başına içilecek 30 ml su, ödemin oluşmasına engel olup vücut suyunu dengelemeye yardımcı olacaktır.
  • Yoğurt; Zengin probiyotik içeriği ile yoğurt hem vücudun dezenfekte olmasına yardımcı olmakta hem de ödemlerin giderilmesinde destek sağlamaktadır. Özellikle de az yağlı yoğurt, ödem oluşumunun atılması açısından daha etkilidir.
  • Salatalık; Zaten tüm vücut sağlığı için faydalı bir sebze olan salatalık, zengin su içeriği sayesinde vücudun ihtiyacı olan suyu sağlamada destek olup ödem oluşumunu engellemektedir.
  • Maydanoz; Özellikle de sabahları kahvaltıda tüketilen maydanoz idrar söktürücü özelliklere ve böbrek fonksiyonları geliştirici özelliği sahiptir böbreklerin temizlenmesini sağlayan maydanoz çok iyi bir C vitamini deposudur.
  • Yeşil çay; zengin antioksidan özelliği sayesinde ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur günde içilecek üç fincan yeşil çay kontrollü tüketim için önerilebilmektedir
  • Ananas; Doğal bir detoks meyvesi olan ananas, içerdiği zengin organik bileşenler sayesinde ödem oluşumunun önlenmesine ve ödemin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

İşte ödem atıcı tarifler!

Tarif 1:

  • 1 orta boy kırmızı pancar
  • 1 adet yeşil elma
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet havuç

Yapılışı;

Malzemeleri katı meyve sıkacağından geçirin ve zeytinyağı ekleyip için.

Tarif 2:

  • 1 orta boy salatalık
  • 3 adet kereviz sapı
  • Çeyrek limon suyu
  • ml yeşil elma suyu

Yapılışı:

Tüm malzemeleri blenderdan geçirin ve sabah aç karına tüketin.

Tarif 3:

  • 1 bağ maydanoz sapı
  • 3 yaprak nane
  • 1 avuç dereotu
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet elma
  • 1 bardak su

Yapılışı;

Su hariç tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Suyu ekleyerek, ikindi ara öğününde tüketebilirsiniz.

Tarif 4:

  • LT su
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1/3 demet maydanoz
  • dilim elma
  • dilim zencefil
  • 2 dilim ananas

Her yemekten önce 1 bardak kadar tüketebilirsiniz.

Tarif 5:

Ödem atıcı bağırsak dostu tarif;

  • 1 bardak yeşilçay (demlenmiş soğutulmuş)
  • 1 adet salatalık
  • 1 dilim ananas
  • 10 tane kiraz
  • 5 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı çörekotu veya keten tohumu

Çekirdekleri ayrılmış olan bağırsak dostu kirazlar ve tüm malzemeleri smoothie olacak şekilde blenderize ediyoruz ve günde 1 bardak 1 ara öğüne denk geleceğini unutmadan tüketebiliriz.

Ödem Nedir? Nasıl Tedavi edilir?

Ödem hakkında bilmediklerimizi Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü Uzmanlarıyla konuştuk&#;

Ödem Nedir?

Ödem, deri ve diğer dokularda, hücreler arası mesafede, normalde bulunması gerekenden daha fazla sıvı bulunmasıdır. Normal insandaki vücut sıvıları çeşitli güçlerin etkisi ile belirli alanlarda bulunurlar. Bu alanların başlıcaları; kan damarları, hücreler, hücreler arası mesafe, beyin omurilik mesafesi, karın boşluğu, akciğer, kalp zarı, eklem içi gibi alanlardır.

Vücut sıvıları çeşitli güçlerin etkisi ile bu alanlarda bulunmaya zorlanır. Bu kuvvetler:

1) Doku Direnci: Dokuların bütünlüğünü anlatır. Doku bütünlüğünün herhangi bir nedenle bozulması (yanık, vurma-çarpma, damar genişletici ilaçlar vb…) sıvının yer değiştirmesine ve ödeme yol açar. Örneğin; kafamızı bir yere çarpınca şişer. Şişmesinin nedeni o bölgede doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Bazı tansiyon düşürücü ilaçlar ve varisler benzer şekilde doku direncinin azalmasına yol açar ve sıvının yer değiştirmesi ile ödem oluşur.

2) Onkotik Basınç: Başta albümin olmak üzere proteinlerin sıvıyı damar içinde tutmasına yol açan basınçtır. Albümin miktar olarak azalırsa onkotik basınç azalır; kan sıvısı yani plazma damar içinden damar dışına sızar ve dokular arasında, karın boşluğu ve akciğer zarları arasında birikir.

3) Hidrostatik Basınç: Sıvıların oluşturduğu basıncın adıdır. Herhangi bir damarda olması gerekenden daha fazla sıvı bulunursa, sıvı dokuların direncini kırarak etrafına sızmaya ve ödem oluşturmaya başlar. Böbreklerin yeterli çalışmaması sonucunda vücutta su birikir. Bacaklarda, göz kapakları etrafında, karında, hatta akciğer ve diğer dokularda sıvı birikir.  Ayrıca kalp yetersizliği gelişirse, kan yeterince pompalanamaz ve bacaklar başta olmak üzere sıvılar nedeniyle artan hidrostatik basıncın etkisi ile damar dışına sızar ve ödem oluşur.

Ödem başlıca hangi hastalıklarda oluşur?

Sıklıkla karşılaştığımız ödem nedenleri;

  1. Kalp Yetersizliği: Kalp kası yeterince güçlü kasılmazsa yani kalp yetersizliği oluşursa, kan vücutta dolaşması için atar damarlara pompalanamaz ve yer çekimine bağlı olarak önce ayak bileği etrafında ve bacaklarda; daha sonra kalçalar üzerinde, karın içinde ve daha ileride akciğerde sıvı birikmesine yani ödeme yol açar. Kalp akut olarak yetersizliğe girerse akciğer ödemi denilen durum gelişir ki tedavi edilmezse ölümcül bir durumdur.
  2. Böbrek Hastalıkları: Böbreğin kanı yeterince süzmemesi, suyun birikmesi ve hidrostatik basıncın artması ya da böbrekten protein kaçağı olması (Glumerulonefrit, nefrotik sendrom) nedeni ile onkotik basıncın düşmesi ödeme yol açar. İlk durumda ödem, kalp yetmezliğinde olduğu gibi öncelikle ayak bileği ve bacaklarda gelişirken, böbrekten protein kaçağı durumunda ayak bileğine ilaveten özellikle sabahları göz kapağı etrafında ve yüzde de ödem gelişir.
  3. Karaciğer Hastalıkları: Karaciğer yetersizliği yani sirozda, albümin yapılamaması nedeni ile onkotik basınç düşer ve kan plazması damar dışına sızarak ödeme neden olur. Siroz hastalarında bacaklarda, karında belirgin su toplanması, diğer adı ile assit oluşur.
  4. İlaçlar: Vücutta su ve tuz tutulmasına yol açarak hidrostatik basıncı artıran ya da damar duvarlarını genişleterek doku direncini azaltan ilaçlar ödeme yol açar. En çok bilinenler hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı kalsiyum kanal blokerleri; kadınlık hormonu östrojen, kortizon, bazı romatizma ilaçları gibi ilaçlardır.
  5. Varisler: Bacaklardaki toplardamarlar bacakları besleyen kanın geri kalbe dönmesini sağlar. Eğer bu görevlerini yapacak şekilde yapısal bozukluklar olursa kan sıvısı yani plazma damar dışına sızar ve bacaklarda ödeme yol açar. Ayrıca aynı damarlarda gelişen flebit tablosu da uzun süreli ödemlere yol açabilir.
  6. Lenf Ödem: Vücutta bulunan ve hemen hemen tüm vücutta dolaşan sıvılardan biri de lenf olup lenf damarlarında bulunur. Lenfatik akımda herhangi bir nedenle akım engellenirse lenf sıvısı damar dışına sızar ve ödeme yol açar. Diğer nedenli ödemlerden farklı olarak lenf ödemleri serttir. Yani üzerine bastırınca çökmez. En çok bilinen şekli meme kanseri nedeni ile ameliyat olan hastalarda kollarda gelişen ödemdir.  Ayrıca herhangi bir nedenle lenf düğümünün kanser hücresi ya da başka nedenle bozulması da lenf ödemine yol açabilir. Özellikle bir uzuvdaki tek taraflı ödem varlığında lenf akımını bozan bir kanser olabileceği ya da lenf bezlerine yukarıdan bası yapan bir kitle olabileceği düşünülmelidir ve o yünden araştırma yapılmalıdır.
  7. Ödem Yapan Diğer Nedenler:
  • Hipotiroidi: Tiroid bezi yetersiz çalışırsa birçok organın fonksiyon bozulması ile birlikte vücutta su toplayan bazı maddelerin birikmesine neden olarak ödeme de yol açabilir.
  • Premenstruel Gerilim: Kadınlarda adet dönemi öncesi gelişen aralıklı ödem durumudur. Çeşitli hormonların salınımındaki dengesizlik nedeni ile geliştiği düşünülmektedir. Adet döneminden gün önce başlayan karında şişkinlik, bacaklarda kollarda memelerde ödem ağrı gelişir. Bu durum sadece ödem nedeni ile değil kadınların psikolojik yapısını da etkilediğinden önemlidir. O dönemlerde kadınlar daha agresif ve yanlış yapmaya eğilimli olurlar.
  • Hamilelik: Burada hormonsal değişiklikler nedeni ile vücudun su-tuz tutması, yaygın ödem ve büyüyen rahmin pelvis içinden geçen büyük toplardamarlara baskı yapması nedeni ile bacaklarda varisler ve ödem sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
  • Romatizma: Romatizmaların çoğunda iltihabi süreç nedeni ile eklem içindeki sıvı miktarı artar. Ayrıca eklem çevresi yumuşak dokularda da ödem görülebilir. Ayrıca bazı ağır romatizmalar böbrekleri ve kalbi etkileyerek vücuttan albümin kaybı ya da su-tuz tutulmasına neden olarak ödem oluşumuna yol açabilir.

Sonuç olarak ödem önemsenmelidir. Özellikle uzuvlardaki tek taraflı olan ödemler; yaygın ödemler ve ilave yakınmaları olan olgularda mutlaka sistemik bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır.

Ödem nasıl tedavi edilir?

Ödem tedavisi için öncelikle ödemi yapan neden saptanıp onun tedavi edilmesi gereklidir. Genel olarak ödemi çözmenin en kolay yolu vücuttan sıvıyı uzaklaştırmaktır. Bu amaçla hekimlerin en çok kullandığı ilaçlar diüretik yani idrar söktürücü ilaçlardır. Hastanın kendi başına çeşitli idrar söktürücü maddeler kullanarak vücuttan ödemi atmaya çalışması doğru değildir. Çünkü kontrolsüz olarak bu ilaçların kullanılması; vücuttan fazla sıvı kaybı, başta sodyum ve potasyum olmak üzere, elektrolitlerin kaybolmasına ve hastanın önemli zararlar görmesine yol açabilir. Zorunlu olarak diüretik kullanan hastaların aralıklı hekim kontrolünden geçmeleri, potasyum sodyum gibi elektrolitlerine baktırmaları gereklidir.

Ödemi azaltıcı bitkisel ilaçlar var mı?

Evet. Halk arasında kullanan bazı bitkisel çaylar ve otlar vücuttan su atılmasını sağlayabilir. Siyah çay, kahve idrar söktürücü etkileri olan maddelerdir. Ancak ödemi atıcı olarak kullanılmaları uygun değildir. Adaçayı, ıhlamur, yeşil çay, kantaron otu,  anason, biberiye, rezene, nane limon çaylarının bir kısmı idrar yolu ile bir kısmı da bağırsakları hızlandırarak vücuttan sıvı atılmasını sağlayabilir. Bunların bir kısmı bağırsak düzenleyici olduğundan bağırsaktaki gazı giderip karın şişkinliğini azaltabilirler.

Ancak ödemi olduğunu düşünen hastanın mutlaka hekime başvurması gerekir. En sık yapılan hata ödemi basit bir rahatsızlık olarak görmektir. Ödem deyip geçilmemelidir0. Altında ciddi hastalıkların yatabileceğini de göz önüne alıp ödem yapan nedenin ortaya konması ve öncelikle onun tedavi edilmesi gerekir. Aksi taktirde sadece vücuttan su ve tuz atıcı maddelerin kullanılarak ödemin tedavi edilmeye çalışılması ciddi sıvı elektrolit bozukluklarına ve hastanın zarar görmesine yol açabilecektir.

 

 

&#;dem nasıl atılır? - Hızlı &#;dem atmak i&#;in yapılması gerekenler! &#;dem s&#;kt&#;r&#;c&#; tavsiyeler

"Ödem atmak için ne yapmak gerekir?" sorusu, pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Zaman zaman önemli bazı hastalıkların belirtisi olabilen ödem, dikkatle tedavi edilip takip yapılmazsa sıkıntı yaratabiliyor. Peki, "Ödem ne demek?", "Ödem belirtileri nelerdir?" Vücutta meydana gelen şişlikler ilerleyen zamanlarda kişiye çok fazla rahatsızlık verebilir ve vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler meydana getirebilir. Ayakta ödem en sık yaşanılanıdır.

Bunun dışında ödem en sık bacaklarda, kollarda ve ellerde bulunur. Ödem, hamilelik sırasında veya bir yaralanma sonrasında geçici bir durumun sonucu olarak da karşımıza çıkabilir. Ödem ayrıca kalp, böbrek veya karaciğer hastalığından da kaynaklanabilir veya bir ilacın yan etkisi olabilir. Ödem ayrıca periferik olabilir yani ayak bileklerinde, ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde bulunur. Bunun yanı sıra merkezi de olabilir yani akciğerler gibi iç organlarda da ödem meydana gelebilir.

Ödem belirtileri nelerdir? 

-Dokularda, özellikle kol ve bacaklarda, cilt altında ortaya çıkan şişlik

-Ciltte gerginlik ve parlama

-Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması

-Artmış karın büyüklüğü

Bu ödem belirtileri varsa ve aşağıdaki şikayetlerden bir ya da birkaç tanesi yaşıyorsanız hemen acil yardım isteyin:

-Nefes darlığı

-Solunum güçlüğü

-Göğüs ağrısı

Ödem atılmadığında çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenlerden dolayı "Vücuttaki ödem nasıl atılır? sorusunun cevabını bilmenizde fayda var.

Ödem neden olur?

Hafif veya orta derecede ödem, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:

-Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya yatmak

-Çok fazla tuzlu yiyecek yemek

-Adet öncesi hormonal değişim

-Hamilelik

Ödem ayrıca bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Bu ilaçlardan bazıları:

-Yüksek tansiyon ilaçları

-Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar

-Steroidler

-Östrojenler

-Tiazolidinedionlar adı verilen bir grup diyabet ilacı

Ödeme yol açan hastalıklar nelerdir?

Ödem aynı zamanda çeşitli sistematik hastalıklara da işaret ediyor olabilir. İşte ödeme neden olan en yaygın sistemik hastalıklar:

1- Konjestif kalp yetmezliği
2-
Karaciğer sirozu
3-
Böbrek hastalığı
4-
Böbrek hasarı
5-
Bacak damarlarında zayıflık veya hasar
6-
Lenfatik sistemde hasar
7-
Ağır, uzun süreli protein eksikliği

Ödem nasıl atılır? İşte ödem attıran tavsiyeler

Tuz tüketimini azaltın

Ödem nasıl atılır - Hızlı ödem atmak için yapılması gerekenler Ödem söktürücü tavsiyeler

"Ödem nasıl atılır?" sorusuna verilecek en önemli cevap, tuz alımını azaltmak olacaktır. Tuz alımınızı azaltın. Vücuttaki fazla tuz, dokulara su çeker, bu nedenle tuz tüketimini azaltmak ödemi azaltabilir.

Düşük tuz diyetini sürdürmek için bir beslenme uzmanına veya diyetisyene danışabilirsiniz. Ancak tuz tüketiminizi azaltmak için takip edebileceğiniz bazı genel ipuçları bulunmaktadır.

Yemeklere sofra tuzu eklemeyin. Daha az tuzlu lezzetlere uyum sağlamak biraz zaman alabilir ancak yiyeceklerin tadını daha da çok keyifle çıkarmış olabilirsiniz. Ayrıc  tat çeşitliliği eklemek için dereotu, köri tozu, biber, kimyon veya kekik gibi başka otlar veya baharatlar eklemeye de çalışabilirsiniz.

İşlenmiş gıda alımını sınırlayın

Bunlar, marketlerden satın aldığınız kutulu, dondurulmuş ve konserve ürünlerini içerir.
Hazır yiyecekler yerine evde kendiniz yemek hazırlamaya özen gösterin. Bu şekilde yediğiniz yemeklerde eklenmiş tuz olup olmadığından emin olabilirsiniz. 

Dengeli beslenin

Ödem atmanın en önemli yollarından birisi de dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Diyetinizde iyi bir beslenme dengesi sağlamanın en iyi yolu, çeşitli meyve ve sebzeleri yemektir. Bu gıdalar doğal olarak tuz bakımından düşüktür.

Kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, yeşil fasulye, yapraklı yeşillik, kabak, ananas, soğan, pırasa ve sarımsak gibi çeşitli meyve ve sebzeleri bolca tüketebilirsiniz.

Aynı zamanda ödül olarak ödemi atmak için, yaban mersini, ahududu, kiraz, domates, kabak ve biber gibi antioksidan gıdaları içermek için faydalı olabilir.

Et tüketimini azaltın

Tükettiğiniz et miktarını sınırlandırmalısınız. Bazı etlerde tuz miktarı daha fazladır. Örnek verecek olursak kurutulmuş etler, soğuk etler ve kırmızı etler bunlardan bazılarıdır. Ayrıca aşırı yağ tüketimi, ödemi kötüleştiren karaciğer, safra kesesi ve sindirimin sağlıklı işlevini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Bol miktarda su için

Ödem sudan oluşuyorsa neden üzerine su içiyoruz sorusunu sorabilirsiniz. Ancak su vücudu temizlemenin en iyi yoludur. Günde bardak su içmeyi unutmayın.

Alkol, kafein ve tütün kullanmayın

Bu ürünler ödemi artırabilir ve genel sağlığınızı da olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda alkol ve kafein sizi dehidre edebilir. Bu yüzden bu içecekleri tüketirseniz, etkilerine karşı koymak için normalden daha fazla su içmeniz gerektiğini unutmayın.

Bedeninize uygun egzersiz programlarını uygulayın

Ödemden yeterli hareket ve egzersizle kurtulabileceğinizi unutmayın. Ancak çok fazla egzersizinde ödeme neden olabileceği gerçeğini sakın unutmayın. Birçok insan ödemin aşırı egzersizden kaynaklandığını bilmez. Özel bir sağlık durumunuz yoksa eğer bedeninize uygun egzersiz programları deneyebilirsiniz.

Sıkı bir egzersiz rutinine alışkın değilseniz yavaş yavaş egzersiz uygulamasına geçebilirsiniz. Ameliyattan ya da tıbbi bir durumdan dolayı egzersiz yapmaktan çekiniyorsanız bir uzmana danışabilirsiniz.

Çok oturmaktan kaçının

Ödem nasıl atılır - Hızlı ödem atmak için yapılması gerekenler Ödem söktürücü tavsiyeler

Oturmak ve hareket etmemek için çok fazla zaman harcamak ödemin en büyük nedenleri arasındadır. Dolaşmak ve hareket etmek bacak kaslarınızın genişlemesini sağlar. Bu durumda damarlarınız vücudunuza masaj yapar ve kanı uyararak dolaşmasını sağlar. Bu şekilde ödem ve şişlik gibi durumların oluşması söz konusu olmaz.

Ayaklarınızı yukarı kaldırın

Uzun süre otururken veya dinlenirken ayaklarınızı yukarı kaldırın. Uzun süre oturmaktan kaçınamıyorsanız ödemden korunmak için bacaklarınızı yüksekte tutmaya çalışın. Ayaklarınızı masaya veya bir tabureye yatırın. Ayaklarınızı rahatça dinlendirebileceğiniz bir yastık yığını bile yapabilirsiniz.

Her saat başı yürüyün

Çok fazla ödeminiz biriktiyse, her saat başı 5 dakikalık bir yürüyüşe çıkmak ödemenizi atmanıza yardımcı olacaktır. Oda etrafında yürüyüşe çıkın, su şişenizi tekrar doldurmak için yürüyün. Bu durum ruh halinizi iyileştirecek ve ödemenizi atmanıza yardımcı olacaktır.

Kollarınızı kaldırın

Ödem nasıl atılır - Hızlı ödem atmak için yapılması gerekenler Ödem söktürücü tavsiyeler

Ödemlerin çoğu elinizde ve bileklerinizdeyse kollarınızı ve ellerinizi başınızın üzerinde her 30 dakikada bir yükseltmeye çalışın. Bu, yer çekiminin sayesinde sıvının dışarıya atılmasına yardımcı olacaktır.

Kafanızda havaya kaldırılırken ellerinizi hafifçe sallayın bu şekilde en az 60 saniye kadar bekleyin.

Destek çorapları giyin

Sıkıştırma (destek) çorapları, sıvı birikmesini önlemek için alt bacağınızın ve ayak bileğinizin etrafında basınç tutan sıkı elastik çoraplardır. Tıbbi cihaz mağazalarında ve bazı eczanelerde bu çoraplardan bulabilirsiniz.

Çoğu doktor veya fizyoterapist egzersiz yaparken sıkıştırma giysilerini giymenizi önerir. Bazı sıkıştırma giysilerinin vücudunuza özel olarak takılması gerekir. Örneğin bazı kadınlar meme ameliyatından sonra özelleştirilmiş sütyenlerden takarlar.

Antioksidan alın

Antioksidanlar ödemleri dolaylı olarak destekleyebilirler çünkü damarları güçlendirirler. Antioksidan yiyecekleri yemenin yanı sıra üzüm çekirdeği ekstresi (günde iki kez mg) veya yaban mersini (günde üç kez 80 mg) gibi bir ek gıda almayı deneyebilirsiniz.

Masaj yaptırın

Ödem nasıl atılır - Hızlı ödem atmak için yapılması gerekenler Ödem söktürücü tavsiyeler

Masaj yaptırmak vücudunuzdaki fazla sıvıyı ve dokuyu harekete geçirebilir. Lenf Drenaj Terapisi olarak da bilinen lenfödem masajı, vücudun lenfatik sistemine yardımcı olan ve bağışıklık fonksiyonunu destekleyen bir masaj şeklidir.

Doktorunuz, bu masaj için özel olarak eğitilmiş bir kişi için size tavsiyede bulunabilir.

Bitki çayları tüketin

Bitki çayları ürettiğiniz idrar miktarını artırır ve böylece fazla sıvıları vücudunuzdan atar. Ancak bitki çayları kullanmadan önce kullanacağınız bitkiye karşı alerjiniz olup olmadığını ölçün. İlaç kullanıyorsanız bitki çaylarını kullanmadan önce muhakkak bir uzmana danışın.

Ödem nasıl atılır - Hızlı ödem atmak için yapılması gerekenler Ödem söktürücü tavsiyeler

Ödem attıran çay tarifleri

Kakule çayı: 1 çay kaşığı tohum ekleyerek veya 1 bardak sıcak suya kakuleyi ekleyin ve tüketin.

Papatya çayı: Bu çay ödem atmanızın yanı sıra rahatlamanıza ve uyumanıza yardımcı olabilir.

Hindiba çayı: Bu kahve yerine tüketebileceğiniz doğal bir alternatif ödem atmanıza yardımcı olabilir.

Rezene çayı: 1 çay kaşığı rezene tohumu veya yaprakları bir bardak suya ekleyerek kendiniz yapın. Rezene ayrıca sindirime yardımcı olur ve nefesi ferahlatır.

Maydanoz çayı: Bu çay idrar söktürücüdür ve sindirime yardımcı olarak ödem atmanızı sağlar.

Ödem attıran besinler nelerdir?

1-Yoğurt

2-Ananas

3-Nar

4-Muz

5-Kivi

6-Maydanoz

7-Yeşil Çay

8-Salatalık

9-Su

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası