gusul abdesti almadan oruç kabul olur mu / Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması - Ramazan Haberleri

Gusul Abdesti Almadan Oruç Kabul Olur Mu

gusul abdesti almadan oruç kabul olur mu

Cünüp olan biri oruca niyet eder mi?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Peki cünüplük hali olan biri oruç tutar mı? Cünüp iken oruca niyet olur mu?

Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir?

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

Cünüp olunduğunda oruç tutulur mu?

Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır? Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.

Ancak gusletmesi gereken bir kimse ihtiyaç hâlinde, herhangi bir namazın geçmesine sebebiyet vermemek kaydıyla, avret mahallinin temizliğini yaptıktan sonra abdest alarak ya da sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir ve başka işlerle meşgul olabilir (Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayız, 21, 22, 24). Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23).

Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça insan hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.

Oruçlu iken ihtilam olmanın veya cünüp olarak sabahlamanın hükmü nedir?

Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372). Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25).

Oruca niyetlenen bir kadın gün içinde âdet görmeye başlarsa ne yapmalıdır?

Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.

Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Diyanet açıkladı

Haberin Devamı

Ramazan ayı bir yandan devam ederken, diğer yandan akıllarda soru işareti bırakan konulara açıklık getirmesi için Din İşleri Yüksek Kurulu’na vatandaşların soruları devam etmekte. Vatandaşları en çok şüphede bırakan konu ise; regl dönemleri son bulan kadınların, adet bittikten sonra gusül abdesti almadan oruç tutulur mu soruları. Diyanet, gusül abdesti almadan oruç tutmayla ilgili soruları yanıtladı. İşte detaylar…

GUSÜL ABDESTİ ALMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre;

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

Haberin Devamı

ORUÇLUYKEN GUSÜL ABDESTİ ALINIR MI?

Oruç tutmak üzere sahurunuzu yaptınız fakat boy abdesti almanız gerekiyor. Uyumadan önce orucunuz için niyet ettiniz ancak sabah kalktığınızda boy abdestinizi almanız gerekiyor. Kısacası oruca niyet ettikten sonra da gusül abdesti alınabilir. Fakat ağıza ve buruna alınan suyun genze kaçmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde fazla su çekilirse oruç tehlikeye girer ya da bozulur. Bunun dışında oruçluyken gusül abdesti almakta bir sakınca yoktur.

Cünüpken oruca niyet edilir mi? Sahurdan sonra gusul abdesti alınır mı? Sahurdan sonra cenabet olunur mu? Ne zamana kadar gusül alınır?

Niyet ettikten sonra gusül abdesti alınır mı? sorusu gündemde... Oruç tutmak bireylerin, Allah rızası için kötü alışkanlıklardan ya da yiyecek ve içecekten kendini alıkoymasıdır. Oruç tutmak İslam dini açısında en önemli ibadet şekillerinden bir tanesidir. Bu nedenle oruç tutma sırasında nelerin haram ya da oruç bozucu olduğunu bilmekte fayda vardır. Sahurdan sonra gusül abdesti konusu da en çok merak edilen ve hemen her Ramazan ayında insanlar tarafından sorulan bir konudur.

Sahurdan sonra gusül abdesti alınır mı?

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster sahurdan önce guslü gerektiren hale dair abdest sahurdan sonra alınır. Oruçlu iken ihtilam olma durumlarında da üzerinden bir namaz vakti geçmeden gusül alınarak oruca devam edilir. Su ile gusül alma imkânı olmayan durumlarda teyemmümle gusül alınır ve oruca devam edilir.

Diyanet'in açıklamasına göre; Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372). 

Plus de 300 guitares
exposées dans notre magasin

Voir notre gamme

Et encore plus sur notre site internet !

Découvrez notre gamme DJ

Voir notre gamme

De la platine au contrôleur,
en passant par les logiciels !

Abonnez-vous à notre newsletter

Inscrivez-vous à notre liste de diffusion pour obtenir les dernières informations et promotions

  • Livraison en 48 à 72h
  • Frais de ports offert à partir de 149 €
  • Service client au 03 88 92 13 74

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır