çökelme varsa hangi kan grubu / Kan grubu nasıl belirlenir? Kan grupları özellikleri nelerdir - TGRT Haber

Çökelme Varsa Hangi Kan Grubu

çökelme varsa hangi kan grubu

6. Sınıf Fen Bilgisi Kan Grupları konu anlatımı

Haberin Devamı

Canlılığın devam edebilmesi için oksijen ve besinin bütün hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucunda açığa çıkan zararlı atıklar ile karbondioksitin uzaklaştırılabilmesini sağlayan sistem dolaşım sistemidir. Dolaşım sistemi damarlar, kan ve kalpten oluşmaktadır. Besinlerin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasının yolu ise kan yoludur. Kalpten çıkan kan damarlar yoluyla tüm hücrelere besinleri ve oksijeni taşır.

6.Sınıf Fen Bilgisi Kan Grupları Konu Anlatımı

 Kan oksijenin ve besinin tüm hücrelere iletilmesi, hücrelerde ortaya çıkan zararlı olan maddeler ile karbondioksitin de hücrelerden uzaklaştırılmasını gerçekleştirir. Kan kalpten pompalanarak çıkar ve damarlar aracılığıyla tüm vücudu dolaşır. Kanın yüzde 55 kadarı plazmadan oluşmaktadır. Plazma kanın sıvı kısmıdır. Kanın yüzde 45 kadarı kan hücrelerinden oluşmaktadır. Kandaki plazma kısmının içinde hormon, mineral, vitamin, protein, glikoz, yağ, su gibi maddelerden oluşmaktadır. Aynı zamanda kanlar gruplandırılmaktadır. Kan grupları oldukça önemlidir.

Kan Grupları

Haberin Devamı

 İnsanların kanlarında birçok genetik özellik bulunur. Bu özelliklerden A, B, O karakterleri ve Rh karakterleridir.

A – B – 0 Karakterleri

 Hem çok allellik hem de eş baskınlık özellikler gösteren karakterlerden biridir. A, B, 0 olacak şekilde üç çeşit gen bulunmaktadır. A geniyle B geni eş baskındır. A ve B geni 0 genine göre de baskınlardır. 0 çekinik bir gendir. AB, O, B ve A kan gruplarıyla ilgili olana A antijeni ile B antijeni olmak üzere iki farklı çeşitte antijen bulunmaktadır. Aynı şekilde anti-A ile anti-B ile iki farklı çeşitte antikor bulunmaktadır.

 Kan gruplarının arasında kan alışverişlerinin yapılması kanın plazmasında olan antikorlara bağlıdır. Kan alış verişinin olabilmesi için kanı vermekte olan kişinin antijeniyle, kanı olacak olan kişinin kanında bulunan antikoruyla aynı grup olmamalıdırlar.

Kan grubu genel verici olarak tanılanır. O kan grubu tüm kan gruplarına kan verebilir. Fakat O kan grubu sadece kendi grubundan kan alabilir.

Haberin Devamı

AB kan grubu ise genel alıcı olarak tabir edilir ve tüm kan gruplarından kan alabilir. Fakat sadece AB kan grubundaki kişilere kan verebilir.

A kan grubu hem O grubundan hem de A grubundan kan alabilir. A grubu ve AB grubuna da kan verebilir.

B grubu ise sadece O ve B gruplarından kan alabilir, B ve AB gruplarına kan verebilir.

Kan grupların her birinin arasında en doğru şekilde kan alışverişi aynı grupta olan bireyler arasında gerçekleşir. Bu şekilde yapılan kan alışverişi sırasında çökelme olmaz. Bunun dışında kan alışverişi yapıldığı sırada az veya çok çökelme oluşur. Birbirleriyle uygun olmayan kanların alışveriş yapılmasında kan plazmasındaki antikorlar alyuvarları birbirine bağlar ve pıhtılaşmaya sebebiyet verir. Bu duruma çökelme denilir. A antijeni ve Anti A birleşirse Çökelme olur. B antijeni ile Anti B birleşirse çökelme olur.

RH Faktörü

Haberin Devamı

 İnsanlarda birde Rh faktörü bulunur ve R baskın gen iken h çekinik gendir. Bu genler ilk olarak Rhesus macacus türündeki maymunlardan alınmış olan kanın tavşanlara verilmesiyle, tavşanların kanında maymunların antijenine arşı olan antikorların oluşmasıyla tespit edilmiştir.

 Kanda (Rh) faktörü (Rh+) ve (Rh-) olmak üzere iki karakter bulunur. “RR” ve “Rr” şeklindeki genotipler (Rh+) fenotipini oluşturur. Bu iki genotip de Rh antijeni vardır fakat Rh antikoru yoktur. Bunun yanı sıra “rr” genotipi (Rh-) fenotipinin ortaya çıkarır. Bu genotipte ise Rh antijeni yoktur, Rh antikoru vardır.

 Kandaki Rh faktörü kan alışverişi açısından önemlidir. (Rh-) olan bir kişiya ilk defa (Rh+) kan verilirse bu durumda bir reaksiyon oluşmaz. Bu durumda kişinin kanında hazır olan bir Rh antikorunun olmamasıyla reaksiyon oluşmaz fakat bir sonraki sefer kişi ikinci defa (Rh+) kan verildiğinde, ilk kez verildiğinde oluşan Rh antikoru oluştuğu için Rh antijenlerini taşıyan alyuvarlar çökerek kişinin ölümüne neden olur.

Kan Grubu Analizinde Antikorlar Nasıl Kullanılır?

Farklı kan gruplarını hiç duydunuz mu? Kan grubunun ne olduğunu biliyor musunuz? Antikorlar, bilim insanlarının farklı farklı insanların kan türlerini belirlemelerine yardımcı olur. Bu çalışma ile hangi antikorların ne olduğunu, nasıl oluştuğunu ve farklı hücre tiplerini tanımlamak için nasıl kullanılabileceğini öğreneceğiz.

İnsan bağışıklık sistemi, bakteri, virüs veya mantar gibi patojenlerin neden olduğu bir enfeksiyona yanıt vermenin çeşitli yollarına sahiptir. Vücudumuz, humoral immün tepkimizin bir parçası olarak bulaşıcı maddeye özgü proteinler (antikorlar) üretir. Antikorlar enfeksiyonun daha fazla yayılmasını durdurmaya yardımcı olur ve patojeni vücuttan atmaya yardımcı olur.

Antikorlar ayrıca vücudumuzun tümör gibi “yabancı” hücreleri bulmasına ve yok etmesine yardımcı olmak için kullanılır. Antikorlar, hücrelerin yüzeyindeki (antijenler) yalnızca bir tür yapıya sıkı bir şekilde bağlandığından, farklı kan hücrelerinin tiplerini belirlemek için de faydalı olabilirler. Hasta olduğumuz için başka birinden kan almamız gerekirse (transfüzyon) vücudumuzdaki kan hücrelerinin doğru tanımlanması önemlidir.

Kan grubumuz, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde iki farklı yapının, antijen A ve antijen B’nin varlığına veya yokluğuna göre belirlenir. Dört olası kan grubu kombinasyonu vardır: Tip A (sadece antijen A), Tip B (sadece antijen B), Tip AB (hem antijen A hem de B) ve Tip O (antijen A veya B). Buna ABO kan tipleme sistemi denir. Ek olarak, kırmızı kan hücreleri bir Rhesus faktörü veya Rh içerirler veya yokturlar. Rh faktörü varsa, hücrelere Rh pozitif olarak atıfta bulunulur. Kan yazımı için hem ABO hem de Rh sistemleri dahil, aşağıdaki tabloda gösterilen toplam 8 olası kan grubu vardır ve bunlar antijenlerin ve Rh faktörünün mevcut olup olmadığına bağlı olarak kan tipinin nasıl belirlendiğinin bir özetini içerir.

KAN TİPİANTİJEN A İÇERİRANTİJEN B İÇERİRRh FAKTÖRÜ İÇERİR
0 POZİTİF+++
A POZİTİF++++++
B POZİTİF++++++
0 NEGATİF
A NEGATİF+++
AB POZİTİF+++++++++
B NEGATİF+++
AB NEGATİF++++++

Bu analizi yapabilmeniz için gerekli tüm ürünler tek bir set (Kan Grubu Analiz Seti) olarak birleştirilmiştir. Ayrıca tekil olarak da incelemeniz için içerik sağlanmıştır.

Nasıl Yapılır?

Kan örneği alınacak parmak alkollü mendil ile silinerek dezenfekte edilir ve kan alma iğnesi (lanset ) ile delinir. Parmaktan çıkan ilk kan pamuk yardımı ile silinir ve daha sonra çıkan kan, üç farklı lam üzerine ayrı ayrı birer damla olacak şekilde damlatılır.

Birinci lamdaki kan damlasına Anti-A serumu, ikinci lamdaki kan damlasına Anti-B serumu, üçüncü lamdaki kan damlasına Anti-D serumundan birer damla damlatılır. Ardından da test serumları ile kanın karışmasını sağlamak amacıyla lam birkaç dakika yatay vaziyette sallanır ve bekletilir.

Yaklaşık 1 dakikalık karıştırma ve bekletme sürecinden sonra lamlardaki sıvıyı dikkatlice inceleyin. Kan-serum testi karışımlarında çökelme olup olmadığı dikkatlice gözlemlenmelidir.

Gözlemlenen sonuçlar aşağıdaki gibi yorumlanmalıdır;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir