gurami üretimi / Cüce Gurami Özellikleri, Bakımı, Akvaryumu ve Üretimi

Gurami Üretimi

gurami üretimi

C&#;ce Gurami Balığı Nedir? Nerelerde Yaşar Ve Kısaca &#;zellikleri Nelerdir?

Cüce gurami balığı çeşitli renklere sahip olan bir süs balığı olarak ifade edilmektedir. Boyları oldukça küçük olan cüce gurami balıkları her akvaryumda bulunan bir balık olmaktadır.

Cüce Gurami Balığı Nedir?

Cüce gurami balıkları Uzak Doğuda yaşayan bir balık çeşidi olarak bilinmektedir. Bu balıkların erkekleri dişilerine nispeten daha canlı renklere sahip olmaktadır. Dişi cüce gurami balıkları genellikle gri renkte olurken erkek cüce guramiler ise mavi ve kırmızı renklerde olabilmektedir. Cüce gurami balıkları oksijenin az olduğu ortamlarda ek solunum organlarını kullanarak daha rahat hareket etmektedirler.

Nerelerde Yaşar ve Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Cüce Gurami balıkları Asya kıtası ve Hindistan'da yaşayan ve birçok alt türe sahip olan balık türü olmaktadır. Bu balıklar bakımları kolay olduğu için akvaryumlarda sıklıkla beslenmektedir. Diğer balık türleri ile de iyi anlaşan cüce gurami balıkları için akvaryumdaki su oranının en az 40 litre olması gerekmektedir. Akvaryumların bol bitkili olması bu canlıların daha sağlıklı olmaları açısından gerekli olmaktadır. Cüce gurami balıklarının yumurtaları erkek guramiler tarafından korunurken dişi gurami balığının bu süreçte akvaryumdan çıkarılması yumurtaların güvenliği açısından oldukça önemli olmaktadır.

Gurami türleri ve bakımı

Gurami türleri ve bakımı konusunda bilgilere değindiğimiz bu yazımızda Hindistan ve Asya kıtasının Borneo bölümünde yaşayan Gurami balıklarının özelliklerini de detaylıca inceleyelim.

Colisa Unicolor Latince adı ile bilinen Gurami balıklarının erkekleri dişilerine göre daha gösterişli ve renkli olmaktadır. Dişi balıkların renkleri ise genellikle gümüş renklidir ve sırt yüzgeci daha oval olmaktadır. Erkek balıkların renkleri ise genellikle mavi ve kırmızıdır, sırt yüzgeci daha uzundur. Labirentiler türü balıklardan olan Guramiler sudaki oksijen miktarı azaldığında labirent adı verilen ek solunum organlarını kullanırlar. Beta balıkları, cüce guramiler, Cennet balıkları gibi balıklar bu tip solunum sistemine sahiplerdir.

gurami türleri

Gurami Türleri

Bu balık türü kendi familyası içerisinde de çeşitli türlere ayrılmakta olup en bilineni Cüce Gurami balıklarıdır. Popüler olan gurami türleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İnci ,
  • Üç Noktalı
  • Bal ,
  • Beta( Kavgacı Siyam Balığı),
  • Sparkling,
  • Cennet Balığı,
  • Trichogaster gibi birçok alt türe ayrılmaktadır.

gurami bakımı

Gurami Bakımı Nasıl Yapılır?

Popüler akvaryum balıklarından olan türdeki canlılar özellikle görünümlerinin güzelliği nedeniyle ilgi çekerler ve bu kadar talep görürüler. Boyutlarının küçüklüğü, dayanıklı balıklardan olmaları ve üremesinin kolay olması nedeniyle sevilen balık türlerindendir. Gurami bakımı nasıl yapılır? sorusunu cevaplarken bu balıkların bakımının kolay olması nedeniyle akvaryumda balık beslemeye yeni başlayanlar için en uygun balıklardan biri olduğunu belirtmek doğru olacaktır.

Bu balık türünün sağlıklı bir şekilde yaşayıp üremeleri için en az 40 Lt ve üzeri akvaryum gereklidir. Akvaryum bakımının düzgün olarak yapılması balıkların yaşamları için önem taşır. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu konu hakkında daha detaylı bilgilere de yer veriyor olacağız.

Hangi balıklarla yaşar?

Genel anlamda barışçıl bir tür olduğu için karma akvaryumlarda rahatlıkla yaşayabilirler. Barışçıl yapıda olan diğer balıklarla anlaşmaları kolay iken daha agresif balık türleri ile aynı akvaryumda bulundukları zaman hareketli yapılarını kaybedip daha çekingen bir hale gelebilirler. Daha büyük balıklar ve agresif balıklar ile karma akvaryumlara konulmamaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Özellikle beta balıkları, tetrazonlar ve lepistesler ile aynı akvaryumda yaşayamayacakları için bu balıklar ile bakılmamalıdırlar.

Cinsiyet ayrımı

Bu balıklarda cinsiyet ayrımı için sırt yüzgeçlerine bakılır. Sırt yüzgeci oval ve kısa ise bu balığın dişi olduğu anlamına gelir, yüzgeç sivri ve uzun ise balık erkektir.

Gurami Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Bu sevimli balıkları besleyeceğiniz akvaryumun en az 40 lt olması gerektiğini yazımızın önceki kısımlarında belirtmiştik. Bunun yanında akvaryumda bol bitki bulundurulması bu sevimli canlıların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için önemlidir. Saklama alanı yaratılması ve üreyebilmeleri için canlı bitkiler gereklidir. Akvaryum evinizde sakin bir yere yerleştirilmeli, ışık durumu ve gürültü durumu mutlaka dikkate alınmalıdır.

Bu cinsin erkek olanları üreme dönemlerinde baloncuklardan yuva oluşturur ve bitki kökleri ve dalları ile yuva kurarlar. Dişi balık yumurta döktükten sonra erkek balık yumurtaları taşır ve bu yuvaya tek tek yerleştirir. Erkek balık yuvayı ve yumurtaları korur. Dişi balık yumurtaları yiyebileceğinden yumurtlama sonrası akvaryumdan alınması daha doğru olacaktır. Dişi balık akvaryumda iken erkek olanları ise daha agresif ve bölgeci bir yapıya bürünür ve renk değiştirirler. Büyük ve bol bitkili akvaryumlar bu nedenlerden dolayı Gurami balıkları için uygun olacaktır.

Bu balık türünün yaşayacağı akvaryumda su sıcaklığı 22 ile 28 santigrat derece arasında olmalıdır. Oda sıcaklığı akvaryum sıcaklığına yakın olmalıdır. Bu şekilde balıkların labirent organlarının zarar görmesi engellenir.

Beslenmesi hakkında detaylı bilgiler

Bu güzel canlının bakımının oldukça kolay olması biraz da beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır. Bu balık türleri beslenme türüne göre hepçil balıklar grubuna girmektedir. Canlı, taze, palet yemler ve pul yemler ile beslenebilirler. Diyetlerinde kan kurdu, artemia, su piresi ve sebze bulunmalıdır. Günde 1 veya 2 defa bu balıkları beslemek yeterli olacaktır.

Akvaryum balıkları ile yakından ilgileniyor ve canlıların bakımı konusunda bilgi edinmeyi seviyorsanız içeriklerimiz arasında sizin için birçok faydalı kaynak yazı bulunmaktadır. Tetrazon balığı üzerine son derece detaylı bilgilerin bulunduğu içeriğimizi de mutlaka okumanızı öneririz.

Son Güncelleme Tarihi: 25 Eylül

Etiketler: beta gurami • cüce gurami • gurami akvaryumu • gurami balığı • gurami cinsiyet ayrımı • gurami hangi balıklarla yaşar

Kitaplar » Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi » Köpük Yuva Yapanlar Bilgi Demeti



rESİM: Bal gromi (Colisa chuna)

       BAL GROMİ  (Colisa chuna)


       Hindistan orijinlidir. Akvaryumlarda yetiştirilmeye 'li yıllarda başlanılmıştır. Çok güzel görünüşlü bir balıktır. Oldukça çekingen ve ürkek- tir. Bu nedenle içi boş bırakılmış ve iyi bitkilendirilmemiş veya dekore edilmemiş akvaryumlarda rahat edemezler. iyi bitkiendirilmiş akvaryurnlardan hoşlanırlar. Ayrıca saklanacak yer bulamadıkları akvaryumlarda renkleri soluklaşır ve donuklaşır. Bitkilerin bololduğu bir akvaryuma konulunca renkleri belirgin ve parlak bir duruma gelir. Dişinin sarı rengi daha da koyulaşır. Yüz hizasından kuyruğa kadar vücutlarından daha koyu sarı bir banta sahiptirler. Erkeklerin boğaz ve karın kısmı üreme zamanında koyu mavi bir renk alır. Sırt yüzgeci portakal rengine çalar.


       litrelik akvaryumlarda bile üretilebilirler ise de monash.pw akvaryumlar daha uygundur. Diğer labirentli balıklarda olduğu gibi akvaryumun üst kısmı mutlaka örtülmelidir. Su konusunda pek duyarlı değildirler. Üretim için suyun yüksekliği 10 cm. tutulur. Su sıcaklığı ise C olmalıdır. Dip kısma çakıl konulur ve biraz bitkilendirilir. Fakat akvaryumun bir tarafı bitki konulmadan boş bırakılır. Çünkü balıklar bu kısımda köpükten bir yuva oluşturacaklardır. Bu balıklar ürkek huylu olduklarından akvaryumun etrafı bir kağıt ile (gazete ile) kapatılır ise daha olumlu sonuç alınır. Bu zaman akvaryumun bir lamba ile aydınlatılması uygun olacaktır.


         Balıklar üretim için akvaryuma alınmadan önce iyi bir besleme ile kondisyon kazandırılırlar. Bunun için Artemia salina, Tubifex, su piresi gibi canlı yemler en uygunudur. Dişinin karın yapısı yuvarlak bir hal alınca erkek balık birgün önceden üretim akvaryumuna alınır. Böylece akvaryuma alışması sağlanmış olur. Erkek akvaryuma alınınca eğer iyi şekilde kondisyon kazandırılmış ise kısa süre sonra hava kabarcıkları ile köpük yapmaya başlar. Bir süre sonra erkek dişiyi köpüğün altına çekmeye çalışır. Erkek dişinin vücudunu kıvrılarak sarar ve bu sırada yumurtalar bırakılır ve erkek tarafından yumurtalar döllenir. Yumurtalar sudan daha hafiftir. Bu nedenle su yüzeyinde yapılan köpük arasında serbest olarak kalabilirler. Yumurtlama aralıklar ile, yumurtalar tükeninceye kadar devam eder. Yumurtlamanın bittiği dişinin hareketsizliği ve erkeğe karşı olan ilgisizliğinden anlaşılır. Dişi hemen akvaryumdan alınır. Erkekse bozulan köpükleri tamir eder. Yavruların çıkışı gün sonra olur. Yavrular yumurta sarıları tükeninceye kadar hava kabarcıkları içinde 2 gün kadar kalırlar. Bu dönemden sonra yemlenmeye başlanır. Bu dönemde bir çok balık yavrusunda olduğu gibi en ideal yem infusaria'dır. iyi haşlanmış yumurta sarısı da iyi bir yem olur. Havalandırma çok hafif yapılır. Yavrular yüzmeye başlayınca erkek de akvaryumdan uzaklaştırılır. Yavrular çabuk gelişirler. cm 'ye ulaşınca döl vermeye başlayabilirler.



Cüce gromi (colisa lalia)

 

        CÜCE GROMİ (Colisa lalia)


      Hindistan ve Bengal'de bitkilerin bol olduğu nehirlerin doğal bir balığıdır. Gromi türleri içerisinde en güzellerinden bir tanesidir. Ülkemizde de çok sevilen mükemmel bir akvaryum balığıdır. Diğer balıklar ile beraber aynı akvaryuma konulduklarında biraz çekingen davranırlar. Bu nedenle müstakil akvaryumlarda tutulmaları daha iyi olur. Yemlenmelerinde biraz duyarlıdırlar. Kurutulmuş tubifex ununu iştahla yerler. Ara sıra canlı yem verilmesinde yarar vardır. Labirentleri yardımı ile havanın oksijeninden yararlanma özelliğine sahiptirler.


      Gromi türleri içerisinde en küçük boylu olanlarındandır. Erkekler 4, dişiler ise 5 monash.pw ulaşabilirler. Erkeğin vücudu dişiye oranla daha renkli ve parlaktır. Vücut üzeri dikine hatlar ile kaplıdır. Parlak açık mavi zemin üzerine kırmızı üçgenimsi şekillerden oluşan bant balığa çok güzel bir görünüş verir. Bu bantlar tek yüzgeçler olan kuyruk sırt ve anal yüzgeçleri üzerinde de devam eder. Boğaz kısmı ve karın bölgesi çivit mavisi rengindedir. Dişiler daha soluk renklidirler Grimsi gümüşi renkli olan vücut, dikine mavi hatlara sahiptir. Göğüs ve karnı mavi beyazdır.


      Konuldukları akvaryum monash.pw, iyi bir şekilde yüzer bitkiler ile donatılmış ve güneşlik bir yere konulmuş olması lazımdır. Çakıllarla koyu bir zemin oluşturulur ise balığın vücut renkleri daha iyi bir şekilde ortaya çıkar. Normal çeşme sularında kolayca yaşayabilirler. Su sıcaklığı 28 C arasında olmalıdır. Labirentli balıklardan olduğundan akvaryumlar havalandırılmasa bile rahatça yaşayabilirler.

      Üretim için bir yaşlı balıklar seçilmelidir. Kondisyon kazanmaları için iyi bir  şekilde yemlenmelidirler. Bu yemlemenin başarılı olduğu, dişilerin karnının şişmesinden, erkeklerin ise renklerinin parlaklaşmasından anlaşılır. kşam üzeri erkek monash.pw bir akvaryum alınır. Akvaryumun iyi bir şekilde bitkilendirilmiş olması yararlı olur.
 
      Su yüksekliği cm. tutulur. Suyun 1 gün dinlendirilmiş olması uygun olur. Akvaryumun güneş alan bir yere kurulması lazımdır. Böylece alg yetişmesi kolaylaşmış olur. Erkek hava kabarcıkları ile bir yuva yapmaya çalışır. Ertesi gün dişi de akvaryuma ilave edilir ve dişinin de bu
yuva yapımına yardımcı olduğu görülür. Bu yuva bitkilere tutunarak yapıldığından akvaryumda yüzer bitki bulunması şarttır. Bu yuva cm. çaplı olabilir.

 

        Yumurtlama bu köpükten yuva içine yapılmaya çalışılır. Eğer dibe düşen yumurta olur ise erkek hemen bunu ağzı ile alır ve köpük içine yerleştirir. Yumurtlama bitince dişi akvaryumdan uzaklaştırılır ve erkek yalnız bırakılır. Bir yumurtlamada yumurta bırakılabilir. ilk gün içerisinde yavrular çıkar. ilk günler küçük infusaria yavrular için en uygun yemdir. ilk günler çok küçük olan yavrularda önemli miktarda ölüm görülebilir. Akvaryumun güneş alması yavrular için yararlı planktonların üremesini sağlar.

 




Üst:Colisa labiosa Alt:Colisa Fasciata)

 

       KALIN DUDAKLI GROMİ (Colisa labiosa)


       Hindistan ve Burma orijinlidir. Uysal bir balıktır. Ülkemize de ithal edilmiştir. Diğer balıklar ile akvaryumda uyumlu bir şekilde yaşayabilirler. Kuru ve canlı yemlerin her ikisini de severek yerler. Ortalama cm., bazen 10 cm. boya ulaşabilirler. C su sıcaklıklarından hoşlanırlar. Biraz çekingen karakterlidirler. Bu nedenle yetiştirildikleri akvaryumlarda bol bitki bulunması, dolayısı ile saklanabilecekleri bir yer olması yararlı olur. Eğer saklanacak yer bulamazlar ise sinirli bir davranış içerisine girerler.

        Vücutları genelde kahverengi olup boydan boya mavi bir bant ve dikine 6 ile 8 arasında koyu bantlara sahiptirler. Sırt yüzgeci mavi olup üzerinde portakal renginde benekler vardır. Korktukları veya heyecanlandıkları zaman boyun altı ve karın kısımları koyu menekşe rengi alır. Dişi erkekten daha soluktur ve yüzgeçleri renksizdir.


.
       Üretimi en kolay olan gurami türlerinden bir tanesidir. Üretim için kullanılacak akvaryum litrelik olmalı ve su yüzeyinde duran bitkilerle donatılmalıdır. Su yüksekliği 15 cm. tutulur. Suyun rengi biraz yeşile çalar ise başarı şansı artar. Bunun için kullanılan su bir-iki gün kadar güneşlik bir yere bırakılır ise alg üremesi ile su yeşilimsi bir renk alacaktır.

 

       Akvaryuma önce akşam üstü erkek balık bırakılır. Diğer günün sabahında ise dişi konulur. Dişinin akvaryuma konulması ile birlikte erkeğin heyecanlandığı ve renginin hemen koyulaştığı hissedilir. Erkek bir süre dişiyi kovalar ve köpükten yuva kurmaya başlar. Sonra dişi köpük altına gelir bir miktar yumurta bırakır ve erkek tarafından bu yumurtalar hemen döllenir. Bundan sonra yere düşen yumurtalar varsa balıklar bunları toplayarak köpüğe yerleştirirler.

 

       Tekrar yumurtlama olur ve böylece yumurtlama saatlerce devam eder. Toplam yumurta bırakırlar. Yumurtalar şeffaf, oldukça küçük ve mm. çaplıdırlar. Dişi yumurtlamadan hemen sonra akvaryumdan uzaklaştırılır. 48 saat sonra yumurtadan çıkan yavrular oldukça küçük ve saydamdırlar. Yavrular serbest halde yüzmeye başlayınca erkek de akvaryumdan uzaklaştırılır. Yavrulara ilk günler infusaria verilir. Çok az yumurta sarısı ile yemleme infusaria üremesine de yardımcı olacaktır. Akvaryumun üzeri iyice kapatılmalıdır. Daha sonra diğer gramiler gibi beslenirler.

 

       Colisa fasciata aynı gruptan akvaryumlara alınan diğer bir türdür.




Üst: Benekli gromi (Ctenopoma fasciatum)

Alt :Benekli balık (Ctenepoma acutirostre)




       (Ctenapama faseiatum) 


       Kavgacı bir balıktır. Bu nedenle kendilerinden küçük diğer balıklar ile barındırılmaları biraz güç olmaktadır. Batı Afrika orijinli bir balıktır. Su sıcaklığına karşı oldukça hassastırlar. Bu nedenle konuldukları akvaryumlarda sıcaklığın °C'den düşük olmaması istenir. Suyun diğer özellikleri bakımından pek duyarlı değildirler. Sıcaklık hariç diğer konularda dayanıklı balıklardır. Labirentleri olmasına rağmen pek gelişmemiştir. 


        Vücutları mavi-yeşil arasıdır. Bel kısımları sarımsı beyazdır. Solungaç kapaklarının üzeri çoğunlukla bakır sarılığındadır. Yüzgeçlerinin rengi ise grimsi yeşilden, soluk kahverengi veya sarıya kadar değişik renklerde olabilir. Karın kuyruk ve sırt yüzgeçleri üzerinde koyu kahverengi benekler ve çizgiler vardır. Üreme zamanında erkeğin mavimsi vücut rengi pas rengi kahverengiye döner. Üreme zamanı yaklaştığında dişinin vücudundaki uzunlamasına olan hat parıltılı altın rengine dönüşür. Bu balık akvaryumcular tarafından pek üretilmez. Üreme şekli aynen Macropodus opercularis (cennet balığı) türünde olduğu gibidir. Aynı gruptan monash.pwostre (Benekli balık) ve monash.pwii ilgi çeken bir balıktır. 

 

 



Öpüşen grami (Helostome temmincki)

 

       ÖPÜŞEN GROMİ
       (Halastoma temmincki)

      

       Akvaryum balıkları arasında ilgi çeken bir türdür. Ağız ağıza vererek öpüşmeye benzer hareketlerde bulunması öpüşen gromi adı verilmesine neden olmuştur. Hareketli bir balıktır. Yurdumuzda da ilgi çekerler. Bu nedenle ithali yapılmaktadır. Dudakları kalın yapılı ve belirgindir. Cinsiyet ayırımı oldukça zordur. insan eli altında üretilebilmektedirler. Geniş ve iyi bitkilendirilmiş monash.pw büyük akvaryumlardan hoşlanırlar. C su isterler. Güney Doğu Asya'nın balığıdır. Canlı ve cansız yemler ile beslenebilirler.
Gromi balıkları içerisinde Çikolata Gromi (Sphaerichthys osphromenoides), Halkalı Gromi (Colisa fasciata), akvaryumlarda ele alınan diğer balıklardır.




 

       CENNET BALIĞI
     (Macropodus chiensis)

       Yuvarlak kuyruklu bir cennet balığı türüdür. Akvaryumlarda pek yaygın olmamakla beraber son yıllarda bu balığında akvaryumlara alındığı belirtilmiştir.Güney Kore ve Çin orijinlidir. M opercularis türüne oranla daha sakin bir türdür.




        

        CENNET BALIĞI
        (Macropodus cupanus)


        Bu tür biraz daha sivri kuyrukludur. Bu türün iki alt varyetesi olduğu kabul edilmektedir. Bunlardan birincisi monash.pw ikincisi ise Mc. cupanus'tur. Bunlardan ikincisi Hindistan ve Seylan'ın kıyıya yakın nehir sularında bulunan bir balıktır. Açık ve koyu kahverengi renklere sahiptirler. Üzerlerinde özellikle vücudun ön kısımlarında parlak hatlar mevcuttur. Sırt ve anal yüzgeçleri erkek balıklarda sivri dişi balıklarda ise yuvarlak yapılıdır. Bu özellik cinsiyet ayrımında yardımcı olur. Üreme zamanında balıkların gözleri siyahtan parlak kırmızı renge dönüşür. monash.pw alt türü Burma, Seylan, Sumatra ve Vietnam sularında bulunan bir balıktır. Üst kısımları koyu kahve rengi alt kısımları ise açık kahve renklidir. Kuyrukları kuyruk sapından uç kısmına doğru uzanan renkli bir yelpaze açılımı gösterir. Özellikle kuyruk uçlarının sonundaki elektrik mavisi renk çok güzel bir görünüm sağlar.



Macropodus ocellatus

        

         CENNET BALlGI
        (Macropodus opercularis)

       Bu balık Formoza ve Çin'in durgun ve çamurlu derelerinin, pirinç tarlalarının yerli balığıdır. Ülkemizde de tanınır. Günümüzde nedeni pek anlaşılamamakla beraber diğer tür balıklarla çok iyi, uyumlu bir şekilde yaşadığı halde, hemcinsleri ile pek iyi geçinemez ve birbirlerine saldırırlar. Fakat bu saldırmalar ısırma yerine tos vurma şeklinde olur. Çok geniş sıcaklık derecelerine uyum gösterebilirler. Bu nedenle ısıtıcılar ile ısıtılan akvaryumlara konulmazlar ve yaz aylarında havuzlara alınmalarında yarar vardır. Yüksek su sıcaklığı ömürlerini kısaltır. En iyi sıcaklık oC dolaylarındadır. Üretim için ise "C uygundur.

 

        Çok iştahlı olan bir balıktır. Fazla miktarda kuru yem tüketebilirler. cm.'ye erişince yavru üretmeye başlayan bu balıklar cm. boya ulaşabilirler. Vücut renkleri çok güzeldir. Kahverengi yeşil zemin üzerinde, birbirini kesen koyu mavi ve metalik kırmızısı renklere sahiptirler. Kuyruk kırmızıdır. Üzerinde yeşil bantlar vardır ve üzerinde mavi noktacıklar bulunan kuyruğun iki ucu oldukça uzamış durumdadır. Sırt yüzgeci geniş ve mavi renklidir. Yan kenarları beyaz ve yüzgeç üzeri beyaz beneklerle kaplıdır. Karın yüzgeci ise mavimsidir.
Balıklar olgunlaşmadan önce cinsiyetlerini ayırt etmek güçtür. Erkekler daha parlak renkleri ve daha uzun yüzgeçleri ile ayırt edilirler. Özellikle üreme zamanında üzerindeki benekler kızıllaşır. Mavi yerler koyulaşır. Vücut bu renkler ile birlikte beliren portakal rengi, zümrüt yeşili renklerle gerçekten muhteşem bir görünüş alır. Üreme zamanında dişiler daha donuktur ve sadece kırmızı bantlara sahiptirler. Bu türün renk bakımından 3 ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kırmızı, siyah ve albinodur. Albinolar daha uysaldırlar.

 

         Cennet balıkları dayanıklı balıklardır. Kirli çamurlu sularda da yaşayabilirler. Ayrıca havanın oksijeninden yararlanabildikleri için oksijence fakir sularda da barındırılabilirler.

 

        Üretim için litrelik bir akvaryum cam ile ikiye ayrılır. Akvaryum içi bol bitkilendirilir. Özellikle yosunumsu bitkiler seçilir. Bir hafta kadar balıklar tubifex ve su piresi ile veya mümkün ise Artemia sali na ile beslenerek kondisyon kazandırılır. Erkek su üzerinde yüzen bitkilere bağlı havadan bir yuva oluşturur. Yumurtlama burada olur. Yumurtlamanın çabuk olması için su sıcaklığı "C arttırılmalıdır. Yumurtlamadan sonra dişi hemen akvaryumdan alınır ve erkek yumurtalara bekçilik eder.

 

       Küçük olan yumurtalardan 2 günde yavrular çıkar. Yavrular serbest halde yüzebilir hale gelinceye ve yumurta sarılarını tüketinceye kadar, dibe düşen yavruları erkek alarak köpüğe yerleştirir. Yumurta sarıları tükenince erkek de akvaryumdan uzaklaştırılır. Yavrular çabuk gelişirler, fakat akvaryumda fazla sayıda olmaları gelişmelerini engeller. ilk günler infusaria verilmelidir. Sonra Artemia salina verilebilir. Akvaryumun üstü çok iyi bir şekilde kapatılmalıdır. Çünkü bu dönemde soğuğa karşı çok hassastırlar. Su sıcaklığı ve akvaryumun üst yüzeyinde bulunan hava sıcaklığının benzer olması yaşama gücünü yükseltecektir.

 

       Cennet balıklar grubundan monash.pwar akvaryumlarda ele alınan diğer bir türdür.



Solda: İnci gromi (Trichogaster leeri)

Sağda:Sphaerichthys pectoralis. Benzer bir türdür.



 

       İNCİ GROMİ (Trichogaster leeri)

       Akvaryum balıkları arasında çok tanınmış olanlarından bir tanesidir. Ülkemizde de üretimini yapan yetiştiriciler vardır. Oldukça zarif ve diğer balıklar ile iyi bir uyum halinde yaşıyabilir ve cm. kadar boy uzunluğuna erişebilirler. Yem bakımından pek hassas değildirler. Her türlü akvaryum yemini severek tüketirler. Ama haftada bir iki defa canlı yem ile beslenmelerinde yarar vardır. Özellikle kurt (Tubifex) ile beslenmekten çok hoşlanırlar. Akvaryum içerisinde üreyen algleri yiyerek temizlerler. Bu bakımdan akvaryumda yararlı olurlar. Boyları büyük olmasına rağmen ağız yapıları vücutlarına oranla küçüktür. Bu nedenle su yüzeyinde yüzen küçük yemleri toplayarak yemlenmekten hoşlanırlar.

       Tayland'ın yerli balığı olan gromi'ler tüm Dünya akvaryumlarına dağılmış durumdadır. monash.pw akvaryumlar bu balıklar için idealdir. Su istekleri bakımından pH dereceli sulardan hoşlanırlar. Fakat suyun hafif asit olması hafif alkali olmasından daha iyidir. Ortalama olarak "C olan sularda çok iyi yaşarlar. Anlaşılacağı gibi ılık sulardan hoşlanırlar.

       Renk olarak çok güzeldirler ve renkleri değişik olabilir. Genel olarak vücut gümüşi parlak çok mavi renklidir. Üzerinde ağızdan kuyruğa kadar kıyıları düzgün olmayan siyah bir band vardır. Vücut ve yüzgeç üzeri benekli bir görünümdedir.

       Dişi ve erkek kolayca ayırt edilebilir. Erkek balıkların boğaz kısmında turuncu bir renk bulunur. Özellikle yumurta verecekleri dönemde dişinin karnının şişkin bir durum aldığı görülür. Ayrıca erkekte sırt yüzgeci dişininkine oranla daha uzundur. Dişininki ise kısa ve uç kısmı biraz yuvarlakçadır.

       Cinsel olgunluğa ulaşmaları biraz yavaş olur. Olgun balıklardan yavru üretimi pek zor olmaz. Yumurtlamadan önce balıkları iyi bir şekilde yemlemek ve iyi bir kondisyon kazandırmak gerekir. Üreme zamanı erkeğin renginin biraz koyulaştığı görülür. Yumurta almak için litrelik akvaryumlar kullanılabilir. Akvaryum 15 cm. su ile doldurulur ve su iki gün dinlendirilir. Su az asit olmalıdır. Tankın dip kısmına hiç bir şey konulmaz. Akvaryum içerisine sadece bir kaç yüzen bitki bırakılır ve ısı 30 "C' çıkarılır ise yumurtlama daha çabuk olacaktır. Isı yükselince erkek hemen köpük yapmaya başlar. Bazen köpük yapımında dişinin de yardım ettiği görülür. Köpük yapmak için balık, su yüzeyinden labirentleri sayesinde hava alır ve bunu ürettiği bir nevi salgı ile su yüzeyine bırakır. Yapılan köpükler çok kolay bozulabilir ve yapım anında bir çoğu patlar ise de, kısa bir sürede cm. ebatta bir yığın haline getirirler. Bazen yumurtlama anında erkeğin dişiyi devamlı izlediği ve yumurtlamanın bir dans gibi uyumlu bir şekilde devam ettiği görülür. Erkek daimi olarak kur yapar durumdadır. Dişiyi devamlı izler ve hafifçe başı ile dolanarak dişiyi köpüğün altına doğru yaklaştırmaya çalışır. Erkek bedenini kıvırarak dişiyi çevreler ve sarar. işte bu sarma anında dişi yumurtalarını bırakır ve bırakılan yumurtalar erkek tarafından döllenir. Yalnız yumurta bırakma ilk sarmada olmayacağı gibi, bir tek sarmada da yumurtlama bitmez. Dönem dönem devam ederek saatlerce sürer. Yumurtlama sırasında yere düşen ve köpüğe tutunamayan yumurtaları balıklar ağızlarına alır ve köpüğe bırakırlar. Yumurtlama bitince dişi akvaryumdan alınmalıdır. Her yumurtlamada yumurta elde edilebilir. Yumurtalardan saat içerisinde yavrular çıkar ve yavrular köpüğe asılı olarak dururlar. Oldukça küçük ve narin yapılı olan yavrular gün sonra serbest olarak yüzmeye ve yem aramaya başlarlar. Bu dönemde larvalar için en iyi yem infusaria'dır. Bu dönemde önemle hatırlamalı ki, erkek balığın da akvaryumdan uzaklaştırma zamanıdır. Yavrular çok ise su yüzeyinde yüzen özel olarak yavrular için yapılan toz yemlerden bu dönemde verilebilir. Çok az yumurta sarısı da' kullanılabilir. Verilen yumurta sarısının önce az bir suda eritilerek verilmesi iyi değildir. En uygunu bir ipek bez içine konan küçük bir yumurta sarısı (çok katı pişmiş) parmak arasına sıkıştırılarak suya geçirilmelidir.

       Yavrular 2 haftalık olunca, havanın oksijeninden yararlanmayı mümkün kılan labirentleri gelişmeye başlar. Bu dönem en kritik olan dönemdir. Çünkü havanın sıcaklığı su sıcaklığına eşit olmaz ise yavrular alacakları soğuk hava nedeni ile ölebilirler. Bunun için labirentli balıkların üretilmesinde kullanılacak akvaryumların odanın en yüksek yerine konulması yararlı olur. Böyle bir odada sıcak hava daima tavana yakın olacağından akvaryumda su yüzeyindeki havanın biraz daha sıcak olması sağlanmış olur. Bu nedenledir ki labirentli balıkların üretilmesinde termostatlı ısıtıcılar kullanarak başarılı bir sonuca ulaşmak zor olmaktadır ve odanın tüm olarak ısıtılması yolu ile çalışılan akvaryum düzenlerinde daha başarılı sonuca ulaşılmaktadır.

      Kritik dönemi atlatan yavrular haftaya kadar Artemia salina larvası ile beslenebileceğigibi, kuru yemlerle de idare edilebilirler. Daha sonra iyice ezilmiş kurtlar (Tubifex) ile süratli bir gelişme sağlanır. 1. aydan sonra yavrular hemen hemen ağızlarına sığabilen her türlü akvaryum yemini alabilirler. iyi bakıldıkları ve beslendikleri takdirde aylık iken cinsi olgunluğa ulaşırlar
ve yavru verebilirler.

 

      ÇİKOLATA GROMİ
      (Sphaerichthys osphromenoides)

    Sumatra ve Borneo orijinli olan bu balık 5 cm dolaylarında bir vücut yapısına sahiptir. "C su sıcaklığı ve pH olan su ortamlarından hoşlanırlar.Küçük canlı yemler ile beslenmeyi severler ise de kuru yemleri de alırlar. Çift olarak tutulmaları yararlı olur. Eşli olarak akvaryum içerisinde dolanıp durmaktan hoşlanırlar ve böylece akvaryumda devamlı bir hareket sağlarlar. Cinsiyet ayırımı biraz zordur. Üreme zamanı erkeğin renkleri canlanır. Köpük yuva kurarlar ve bunun içerisine yumurta bırakırlar. Yavrular çıkınca ağızlarına alarak korudukları gibi köpük içerisine de bırakabilirler. Genç yavrular diğer gromi yavruları gibi beslenebilir. Üretim için su kalitesi çok iyi olmalıdır. Su çok iyi filtre edilmelidir. Akvaryum iyi bitkilendirilmeli ve akvaryumdaki suyun 1/3'ü iki haftada bir değiştirilmelidir.

      



Trichogaster microlepis

 

       AYIŞIGI GROMİ

      ( Trichogaster microlepis)


      Ülkemize ithal edilen bu balık Türkiye'de de üretilmekte ve popüler olan bir balıktır. Tayland ve Kamboçya orijinlidir. 15 cm. boya kadar büyüyebilir. Çok güzel açık gök mavisi renktedirler. Üretilmeleri diğer gromi türleri gibidir. kadar yumurta bırakabilirler. Yumurtalarını köpük içine bıraktıklarından akvaryumda bazı yüzen bitkilerin bulunması yararlı olur. Yavrular önce infusaria bir kaç hafta sonra Artemia salina larvaları ile beslenebilirler. Diğer balıklar ile uyumlu bir şekilde yaşayabilirler. Yalnız ince yapraklı bitkilere üreme zamanlarında bitkileri didikleyerek zarar verebilirler. 15 cm.'ye kadar büyüyebilen bu balık doğal olarak bulundukları ülkelerde çok değerli yemeklik bir balık olarak tanınırlar.

Cüce Gurami

Cüce gurami popüler akvaryum balıklarındandır. Popüleritesini mavi ve turuncu çizgilerin verdiği çarpıcı güzelliğine borçludur. Küçük boyu, dayanıklılığı, kolay üremesi ve güzel görünümü sayesinde çokça beslenmektedir. Barışçıl bir balıktır ve karma akvaryumar için uygundur. En fazla santimetre boya ulaşır. Dişileri erkeklere göre biraz daha küçüktür.

Cüce gurami labirentli balıklardandır. Labirentli balıklar diğer balıklardan ilginç bir şekilde ayrılır. Bu balıklar suyun yüzeyine çıkarak atmosferden nefes alabilir. Bu özelliklerini daha çok su kirlendiğinde veya yaşadıkları bölge kurumaya başladığında kullanırlar. Günün birinde akvaryumun yüzeyinde baloncuk kümesi görürseniz şaşırmayın. Bu labirentli balıkların başka bir özelliğidir. Erkek cüce gurami, üreme döneminde baloncuklar çıkararak yuva oluşturur. Bu yuvayı da yapraklar, dal parçaları ve bitki kökleriyle donatır. Dişi yumurtladığı zaman erkek balık yumurtaları ağzıyla toplayarak yuvaya taşır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar da yuvayı korumaya alır.

Bakımı kolay olduğundan yeni başlayanlar tarafından beslenebilir. En azından 40 litrelik akvaryum gerekir. Önemli olan akvaryumun doğru şekilde kurulması ve akvaryum bakımının aksatılmamasıdır. Barışçıl balıklarla karma akvaryumda bulundurulabilir. Eğer akvaryumda agresif balıklar varsa çekingenleşir. Kendinden büyük ya da agresif balıklarla aynı akvaryuma koyulmamalıdır. Lepistes ve beta balığı türleri ile uyumlu değildir. Tetrazon gibi yüzgeç ısıran balıklardan da sakınılmalıdır.

Akvaryumda çokça bitki bulundurulmalıdır. Bitkiler hem saklanma noktaları oluşturur, hem de üreme döneminde yuva yapımında kullanılır. Akvaryum sakin bir noktaya yerleştirilmelidir. Gürültünün ve gelip geçenin çok olması balıklarda huzursuzluğa neden olur.

Erkek cüce gurami diğer cüce guramilere ve benzer yapıdaki balıklara karşı saldırgan tavırlar sergileyebilir. Dişilere karşı da saldırgan tutumları olabilir. Aslında erkek cüce gurami genelde barışçıl ve sakin yapıdadır. Dişi balığın akvaryuma koyulmasıyla bölgeci tavırlar sergilemeye başlar, göğüs kısmı mor renk alır ve sırt yüzgeci kızarır. Kur yaparken ve yuvayı oluşturduktan sonra bile dişiyi rakip olarak görebilir, hatta ona saldırabilir. Büyük bir akvaryum kullanılır, bitkiler bulundurulur ve balıklara daha geniş bölgeler tanınırsa saldırgan tavırlar azalacaktır.

Kontrollü yetiştirme sonucu farklı varyasyonları elde edilmiştir. Bunun için istenen karakterdeki cüce guramiler çiftleştirilmiştir. Cüce guraminin en popüler varyasyonları Powder Blue Gurami, Neon Blue Gurami, Rainbow Dwarf Gurami ve Flame Dwarf Gurami&#;dir.

Cüce Gurami Özellikleri

Bilimsel ismi:Trichogaster lalius

Doğal yaşam alanı: Pakistan, Hindistan ve Bangladeş

Bakım zorluğu: Kolay. Yeni başlayanlar tarafından tercih edilebilir.

Boyu: Erkekler en fazla dişiler 6 santimetre olur.

pH: arası

Sıcaklık: Su sıcaklığı 22 ile 28 santigrat derece arasında tutulmalıdır. İdeal sıcaklık değeri 25 santigrat derecedir. Labirent organının hasar görmemesi için oda sıcaklığının akvaryum sıcaklığına yakın olması gerekir.

Su sertliği: dGH

Akvaryum hacmi: Bir çift için minimum 40 litre

Ortalama ömrü: 4 sene

Yüzdüğü seviye: Daha çok akvaryumun orta ve üst kısmında yüzer.

Karakteri

Barışçıl karakterlidir cüce gurami balığı. Diğer barışçıl balıklarla aynı akvaryumda bakılabilir. Büyük, agresif ve aktif balıklardan sakınılmalıdır. Aksi halde çekingenleşir ve saklanır. Tekrar kendine güvenmesi için zamana ihtiyacı vardır. Beta ve lepistes gibi renkli balıklara ve kendi türüne karşı agresiftir.

Uyumlu Balıklar

Çöpçü balığı, harlequin rasbora gibi barışçıl sazangiller, barışçıl barb türleri, kuhli yılan balığı gibi küçük loachlar, çoğu tetra balığı, otocinclus vatoz balığı gibi küçük kedi balıkları ve küçük gökkuşağı balıkları ile aynı akvaryumda beslenebilir.

Kaplan barb (tetrazon) ve clown barb gibi yüzgeç ısıran balıklardan, lepistes gibi parlak renkli balıklardan ve beta dahil diğer labirentli balıklardan sakınılmalıdır. İki erkek cüce guraminin aynı akvaryuma koyulmamasında fayda vardır. Küçük bir akvaryumda erkeğin dişiye karşı agresif tavırları olabilir.

Cinsiyet Ayrımı

Erkek cüce gurami strese maruz kalmadıysa dişiye göre daha renklidir. Sırt yüzgeci daha uzun ve karın kısmı daha küçüktür. Dişi balık genel anlamda gri renklidir ve sırt yüzgeci genellikle daha ovaldir.

Cüce Gurami Bakımı

Balığın labirent organı sayesinde atmosferden hava alabilmesi akvaryum bakımını aksatabileceğiniz anlamına gelmez. Diğer balıklarda olduğu gibi toksik maddelerin suda birikmesi doku hasarlarına neden olur. Bu yüzden her hafta %25 su değişimi yapılmalıdır. Akvaryumun doluluğuna göre daha sık su değişimi yapmak gerekebilir.

Hastalıkları

İyi bakılan bir akvaryumda hastalıklara çok sık rastlanmaz, çünkü cüce gurami dayanıklı bir türdür. Su ve yem kalitesine dikkat edilmediğinde bakteriyel enfeksiyonlara, kabızlığa ve kafada delik hastalığına yakalanabilir. Akvaryuma eklenecek her yeni balığın, bitkinin, hatta dekorun hastalık taşıma riski vardır. Sürpriz hastalıklarla karşılaşmamak için yapılacak en iyi şey yeni alınan her dekorun iyice temizlenmesi ve her yeni canlının birkaç hafta karantina akvaryumunda bekletilmesidir.

Son yıllarda cüce guramilerde uyuşukluğa, rengin koyulaşmasına ve tümör oluşmasına neden olan bir virüs tespit edilmiştir. Ölüme sebep olan bu virüsün ne yazık tedavisi yoktur. Aynı akvaryumda kılıçkuyruk veya moli balıkları varsa bunlara da bulaşır.

Hastalıkları çabuk atlatabilen bir türdür. Erken müdahale etmenin hastalığı çabuk atlatmasına önemli katkısı olur. Hastalığı tedavi etmekten ziyade, ortaya çıkmasını önlemek daha zahmetsizdir. Bunun için akvaryumda doğal ortamı taklit edin. Bu sayede balıklarınız daha mutlu olur. Stresten uzak balıklar hastalıklara daha az maruz kalır.

Beslenme

Hepçil beslenen bir canlıdır. Doğada küçük omurgasızlar, bitkiler ve yosunlarla beslenir. Akvaryumda her tür canlı, taze, pul ya da pelet yemi yiyebilir. Asıl besini pelet ya da pul yem olmalıdır. Kan kurdu, artemia, su piresi ve sebzeyle zaman zaman besin çeşitliliği sağlamakta fayda vardır. Günde defa ve kısa sürede yediği kadar yem verilmelidir.

Cüce Gurami Balığı Akvaryumu

Küçük bir balık olduğu için küçük bir akvaryumda bakılabilir. Bir tane cüce gurami beslenecekse 20 litrelik akvaryum yeterli olur. Ancak en azından 40 litrelik olanını tercih etmekte fayda vardır. Akvaryumun büyük olması suda ani değişimler yaşanmasının önüne geçer. Akvaryumda başka balıkları bulundurma imkanınız da olur. Labirent organının zarar görmemesi için oda sıcaklığı ile akvaryum sıcaklığı birbirine yakın olmalıdır. Etkili ancak fazla akıntı oluşturmayan bir akvaryum filtresi bulundurulmalıdır. Hava taşı ile fazladan havalandırma sağlamanın faydası olacaktır.

Koyu renkli akvaryum kumu cüce guraminin rengini daha iyi ortaya çıkartır. Çok sayıda saklanma alanı oluşturulmasında fayda vardır. Sık bitki örtüsü oluşturmaya özen gösterin. Eğer akvaryum fazla çıplak olursa cüce guramiler çekingenleşir. Nefes alması için açıklık bırakmak kaydıyla, mümkünse su üstünde yüzen bitkiler bulundurun. Akvaryumu sakin ve gürültüsüz bir yere yerleştirin.

Cüce Gurami Üreme

Üretimini yapmak çok zor değildir. Erkek balık biraz sıkıntı çıkarabilir. Üreme için 40 ya da 80 litrelik akvaryum yeterlidir. Su derinliğini santimetreye düşürün ve su sıcaklığını 26 ile 29 santigrat derece arasına yükseltin. Bir sünger filtre suyun temiz kalması için yeterli olur. Java yosunu, tilki kuyruğu çam bitkisi veya milfoil gibi ince yapraklı bitkilerle su üstünde yüzen bitkiler bulundurun. Çünkü bitkiler hem korunak olarak hem de yuva yapımında cüce gurami tarafından kullanılır. Erkeğin agresif tavırlar sergilemesi halinde dişi balık bitkilerin arasına saklanır.

Dişiyi ve erkeği ayrı akvaryumlara alın. Balıklarınızı canlı ya da donmuş yemlerle beslemeye başlayın. İyi beslenen dişi balığın karnı gün sonra yumurtayla dolar ve irileşir. Hazır olduğunu düşündüğünüz bir ya da birkaç dişiyi üreme akvaryumuna koyun ve beslemeye devam edin. Birkaç gün sonra da karanlık bir zamanda erkek balığı akvaryuma bırakın. Erkeğin kabarcıklar çıkartarak yuva yapmaya başladığını göreceksiniz. Yuvayı şekillendirmek için yaprakları, dalları, kökleri ve diğer bitki döküntülerini kullanır. Bir süre sonra su yüzeyinde bir kabarcık kümesi oluşur. Burası erkek balığın hazırladığı yuvadır.

Yuva hazır olduğunda erkek balık kur yapmaya başlar. Bu genellikle öğleden sonra ya da akşam saatlerine denk gelir. Sırt yüzgecini titreterek dişinin etrafında dolaşır ve onu yuvanın altına çekmeye çalışır. Dişi balık üremeye istekliyse erkeğin etrafında daireler çizer ve ağzıyla erkeğin arkasına dokunur. Bunu gören erkek balık dişiyi sarmalar ve ters çevirir. Ters dönen dişi balık tane yumurta bırakır. Yumurtalar erkek tarafından hemen döllenir. Birçoğu sudan hafiftir. Bu sayede kendiliğinden su yüzeyine çıkarlar. Yuvaya girmeyen ya da suda batan yumurtaları erkek balık ağzıyla toplar ve yuvanın içine koyar. Toplamda ile tane yumurta bu şekilde döllenir. Akvaryumda başka bir dişi varsa erkek balık onunla da çiftleşir.

Üreme sonrası erkek balık agresifleşeceği için dişileri akvaryumdan çıkartın. Yavrular yumurtadan çıkana kadar erkek balık yuvayı koruma görevini üstlenir. Su sıcaklığına bağlı olarak 12 ile 36 saat içinde yumurtalar çatlar. Ancak yavrular yuvada kalıp gelişmeye devam eder. 3 gün sonra yuvadan ayrılmaya başlarlar. Kendi yavrularını yemeye başlayacağı için erkek balığın da artık üreme akvaryumundan çıkartılması gerekir.

Suda serbestçe yüzmeye başlayan yavruları yeterince büyüyene kadar infusoria ya da sıvı yavru balık yemi ile besleyin. Daha sonra yavru artemia ya da mikro kurtçuklar ile besleyebilirsiniz. Yavrular farklı büyüklüklerde olacağı için boylarına göre ayırmak isteyebilirsiniz. Bu sayede çatışmaların önüne geçmiş olursunuz.

Cüce gurami yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz, facebook ve google+ hesaplarınızı kullanarak ya da sitemize üye olarak yazımıza yorum yapabilirsiniz. Gurami Forumu&#;nda merak ettiklerinizi sorabilir, Tropik Akvaryum grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz.

Etiketler:gurami

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır