müslümanlıkta dövme / DÖVME - TDV İslâm Ansiklopedisi

Müslümanlıkta Dövme

müslümanlıkta dövme

Dövme yaptırmak günah mı?

T24 - Takvim gazetesi yazarı Ali Rıza Demircan'ın 'Dövme günahtır' açıklaması ilahiyatçıları ikiye böldü. Kimi 'Evet' dedi, kimi lanetledi...

Kimileri bir sanat olarak görüyor, kimileri ise sağlık açısından zararlı... Ancak olayın dini boyutu, tartışmanın sıcaklığını her daim koruyor. Dövme tartışması Takvim gazetesi yazarlarından Ali Rıza Demircan'ın açıklamalarıyla alevlendi. Demircan, kendisine gelen "Kalıcı dövme günah mıdır?" sorusuna dünkü köşesinde şu yanıtı verdi: "Kalıcı dövmeler, yaratılış düzenimize aykırılıktır, yasaklıdır ve de günahtır. Suyun deriye nüfuzunu engelleyen dövmeler ise cünüplüğü kalıcı hale getirdiği için hayatımıza, örneğin namaza da manidir. Dolayısıyla çok yönlü günahtır."

Demircan'ın bu açıklamaları, ilahiyatçılar arasında tartışma yarattı. İşte dövmeyle ilgili yorumlar:

Prof. Dr. Osman Ali Ateş:

Yüce Rabbimiz'in bizlere lütfettiği güzellikleri değiştirmeye kalkışmak doğru değildir. Yapılan Dövmelerin bizi güzelleştirdiği söylenemez. Dövme yapılmış bir vücut çok iticidir. Zaten İslam'ın, iyi ve güzel olan şeyleri yasaklaması söz konusu değildir. Ayrıca dövme yaptırmanın, sağlığımız açısından da uygun olmadığını düşünüyorum"

Dr. Tayyar Altıkulaç:

Dövme inanca engel teşkil etmez. Vücudunda dövme olanın Müslümanlığa geçmesinde hiçbir engel yoktur. Önemli olan sonraki hayatıdır. Vücudunun orasını burasını kesecek hali yok.

Prof. Dr. Süleyman Ateş:

Dövme Kur'an-ı Kerim'de geçmez. Allah'ın yarattığını değiştirmenin şeytan işi olduğu belirtilir. Dövme İslam'da mekruh (hoş olmayan bir şey) kabul edilir ama Kuran'ın haram saydığı, yapanların ve yaptıranların günahkar olacağı eylemlerden değildir. Hiçbir şey ibadete engel olamaz.

Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu:

İnsanın vücudunun doğallığını, güzelliğini bozacak müdahaleleri yapmaması gerekir. Dövme yaptırmak, zaruri ve sağlık yönünden gerekli bir işlem değildir. Ayrıca Hazreti Peygamber (S.A.V.) dövme yaptırılmasını kesin bir dille yasaklamıştır. Ancak dövme boy abdestine ve namaz abdestine engel değildir. Çünkü dövme, suyun deriye ulaşmasına engel oluşturmaz.

Cübbeli Ahmet Hoca:

Haramdır günahtır. Zaten Hadis-i şerifte lanet vardır. Dövme yapan, yaptıran, saç ekleten, dişlerinin ucunu törpületen, kaş şeklini değiştiren Allah'ın yarattığı sureti değiştirenler olarak geçer. Hepsi haramdır üzerlerinde lanetlilik vardır. Pişman olmuşsa kalsın öyle. Çünkü çıkartması pahalı. Abdeste gusüle mani değildir. Çünkü deri altına işlemediği için.

Prof. Dr. Saim Yeprem (Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı):

Dövme olması bir insanın Müslüman olmasına engel değil. Gusül abdesti geçerlidir. Üstünden yıkanabilir. Cünupluk devam etmez. Mesela piercing burunda sabitleştiği için altındaki derinin yıkanması gerekmez.


Sual: Dövme yaptırmak günah mıdır?
CEVAP
Evet günahtır.

Sual: Kalıcı dövme yaptıranın ne yapması gerekir? Abdeste veya gusle zararı olur mu?
CEVAP
Dövme yaptırmanın caiz olmadığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir. Yaptıranın tevbe etmesi ve bir daha yaptırmaması gerekir. Dövme, deri üstünde bir tabaka meydana getirmeyip, deri altından yapıldığı için gusle ve abdeste mani olmaz. Deri üstüne yapılmış olsa da, kolayca çıkarma imkânı yoksa, yine abdeste ve gusle mani olmaz.

Sual: Bir arkadaş, “Dövme yaptırmanın günah olduğu söyleniyor. Ben meal okudum. Kur’anda böyle bir şey göremedim” diyor. Dövme yapmak günah değil mi?
CEVAP
Evet günahtır. Her şeyi Kur’anda bulmak zordur. Sahih-i Müslim'de bildiriliyor ki:
İbni Mesud hazretleri, (Dövme yapan ve yaptıran, peruk takan ve taktıranlara lanet olsun) mealindeki hadis-i şerifi rivayet edince, Ümmü Yakub adında ihtiyar bir kadın itiraz edip, "Ben Kur'anın hepsini okudum, ama böyle bir lanet yok” dedi. İbni Mesud hazretleri, "Dikkatli okusaydın mutlaka görürdün” diyerek şu mealdeki âyet-i kerimeyi okudu:
(Resulullahın size verdiklerini alın, yasakladıklarından sakının!) [Haşr 7]

Sual:
Dövme yaptırmanın caiz olmadığını bildiren hadis var mı?
CEVAP
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kaşlarını incelten ve dövme yaptıran lanetlenmiştir.) [Ebu Davud]

Dövme yaptırmak günah mı? Diyanet yanıtladı!

Haberin Devamı

Dövme yaptırmak, bedeninde hayata dair bir iz bırakmak, sevdiklerine sevgisini göstermek, hayat felsefesi, hatta hayvan simgeleri gibi pek çok şekilde yaygın olarak kullanılıyor. Bunun yanında uzun yıllar öncesinden beri dövme yaptırmanın günah olup olmadığı da tartışılır. Dövme yaptırmak konusunda Diyanet’in cevabı…

Dövme yaptırmak günah mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun resmi sitesinde dövme yaptırmayla ilgili gelen sorulara verdiği yanıt ise şu şekilde:

Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (Nisâ, 4/119).

Haberin Devamı

Hz. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 120). Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir (İbn Kudâme, el-Muğni, I, 129).

Dövme gusül ve abdesti geçirir mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun Dövme abdest geçirir mi sorusuna yanıtı ise, "Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder. Daha önce yapılmış olup deri üzerinde tabaka oluşturmuş ve çıkarılması da mümkün olmayan dövmeler ise artık deri hükmünü almış olur. Dolayısıyla bu durumda kılınan namaz geçerlidir. Abdest ve gusle engel olmayan türden olan dövmeler, dikkat çekici resim vb. içeriyorsa bunların namaz kılarken kapatılması uygun olur" şeklindedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir