ağırlıklı ortalama hesaplama programı / Ağırlıklı Not Ortalaması (ANO) nedir? | Nasıl Hesaplarsınız? | IDP Turkey

Ağırlıklı Ortalama Hesaplama Programı

ağırlıklı ortalama hesaplama programı

Not: En güncel yardım içeriklerini, mümkün olduğunca hızlı biçimde kendi dilinizde size sunmak için çalışıyoruz. Bu sayfanın çevirisi otomasyon aracılığıyla yapılmıştır ve bu nedenle hatalı veya yanlış dil bilgisi kullanımları içerebilir. Amacımız, bu içeriğin sizin için faydalı olabilmesini sağlamaktır. Buradaki bilgilerin faydalı olup olmadığını bu sayfanın sonunda bize bildirebilir misiniz? Kolayca başvurabilmek için İngilizce makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Tarayıcınız video desteklemiyor. Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player veya Internet Explorer 9’u yükleyin.

Ortalamayı hesaplamak genellikle tıklattığınızda, tüm sayıları eşit anlam aldığını; sayıları birlikte eklenir ve sonra sayılar sayısına göre bölü. Bir Ağırlıklı ortalama ile bir veya daha fazla sayıyı daha büyük bir verilir anlam veya ağırlık.

Ağırlıklı ortalamayı bulma

Bir ağırlıklı değerlere uygulanan ağırlığa göre ortalama, bulmak için Topla.çarpım ve Topla işlevlerini kullanın.

  • Örneğin, bir sevk 10 çalışmalarının Kurşun Kalem, büyük/küçük harf başına 20 kuruşluk olur. Ancak, çünkü Kurşun Kalem yüksek isteğe bağlı olarak büyük/küçük harf, her 30 kuruşluk 40 çalışmalarının ikinci bir sevk maliyetleri. Bu yolla her sevk maliyetini ortalaması varsa (+)/2 = 0,25, sonuç doğru değildir.

    Matematik, diğer durumlarda 30 kuruşluk 20 kuruşluk en en satılan vardır dikkate kazanmaz. Doğru ortalamasını almak için (sevk başına 28 kuruşluk) sonucu elde etmek için bu formülü kullanın:

    =TOPLA.ÇARPIM(A2:A3,B2:B3)/TOPLA(B2:B3)

    Formüle göre sıralanmış durumda toplam sayısını iki siparişler toplam maliyeti bölerek çalışır.

Daha fazlasını mı istiyorsunuz?

Bir sayı grubunun ortalama değerini hesaplama

ORTALAMA işlevi

EĞERORTALAMA işlevi

EXCEL ORTALAMA VADE HESAPLAMA

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Piyasada iş yapan irili ufaklı firmalar bütün alacak verecek işlemlerini nakit olarak halletmezler. Tahsilâtlarını bazen kıymetli evrak denilen çek senet ile de yaparlar. Firmalar arası ödemeler için genellikle çek ve senet başta olmak üzere kıymetli evraklarda kullanılmaktadır.

Çek ve senetler genellikle ileri vadeli ödemeler için borçlu firma tarafından alacaklı firmaya verilir. Öyle durumla olur ki bir firmadan ileriye dönük birçok kıymetli evrak(Çek, Senet) alınmış olabilir. Alınan bu çek ve senetlerin hepsinin bir tarihte ödenmesi durumu meydana gelebilir. Böyle bir durumda bütün çek ve senetlerin hangi tarihte ödemesinin uygun olacağının belirlenmesi için ortalama vade hesaplaması yapılmalıdır.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Yukarıdaki resimdeki örneğe benzer bir tablomuzun olduğunu varsayarak Excel Ortalama Vade Hesaplama işlemini bu örnek üzerinde yapalım. Açıklamada da yazıldığı gibi AKAT BOYA AŞ.'nin yetkilileri ile yapılan görüşme sonucunda bu çeklerin hepsinin bir anda ödenmesi için ortalama bir vade hesaplanmasına karar verilmiştir. Hem bizim firma için hem de karşı firma için uygun olan ortalama bir vadenin hesaplanması gerekmektedir.

Ortalama Vade Bulma

Ortalama Vade bulma işlemi aslında basittir işin mantığı kavranınca ve işlemler Excel’de formüllere dökülünce her şeyi sizin için Excel hesaplayacaktır. Para birimi simgelerinin sayıların yazıldığı hücre içinde gözükmesini yaparak tablomuzun anlaşılır gelmesini sağlayalım.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Örneğimizde sayıların arkasında para birimi simgesinin çıkmasını ayarladık. Hazırlayacağımız tablolarda ve listelerde özellikle para olarak yazılan değerlerde paranın cinsinin ne olduğunu göstermek bazı durumların önüne geçecektir.

Ortalama Vade Nasıl Hesaplanır?

Excel kullanarak ortalama vade nasıl hesaplanır sorusuna yazımızı takip ederek ve yapılan örnekleri yaparak cevap bulabilirsiniz. Yapmanız gereken verilen örneğe benzer bir uygulamayı yapmaktır. Bu yazı diğer yazılarımızda olduğu gibi her şeyi basit ve anlaşılır anlatmaya gayret ve özen gösteriyoruz. Takıldığınız yerde sitemiz üzerinden iletişim kurabilirsiniz.

Ortalama Vade Nasıl Bulunur?

Ortalama vade nasıl bulunur? Ortalama vade bulmanın mantığını şu şekilde açıklamak doğru olacaktır. Her çeke ait vade ile tutarın çarpımı ile bir değer oluşacaktır. Bu değerlerin toplamını tutara bölünmesi bize ortalama vadeyi verecektir. Bunu örneğimiz üzerinde gösterelim.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Örneğimizde de görüldüğü gibi vade tarihi(B2) ile D2 hücrelerinin çarpımı ile E2 hücresindeki çok basamaklı sayı elde edildi.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Örneğimizde E11 hücresine =TOPLA(E4:E9) formülü ile E4-E9 hücrelerinin genel toplamını aldık. Bu toplamı ortalama vade hesaplamasında kullanacağız.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

E13 hücresinde gösterilecek olan ortalama vade tarihini bulmak için E11 hücresindeki toplam rakamını çeklerimizin tutarının genel toplamını gösteren D11 hücresine böldüğümüzde karşımıza çıkan tarih bizim aradığımız ortalama vade tarihidir.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Yukarıdaki örnekte yaptığımız işlemlerde hata yoktur. Lakin istediğimiz tarih bilgisine ulaşamadık. Ortalama vade tarihi elde etmek için yapılması gereken küçük bir iş kaldı. Ortalama vade tarihinin gösterileceği hücre olan E13 hücresinin özelliğini tarih olarak değiştirmemiz gerekiyor.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Ortalama vade bilgisinin çıkacağı hücrenin özelliği Kısa Tarih olarak değiştirildiğinde karşımıza aradığımız ortalama vade tarihi çıkacaktır.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Alacaklarımıza karşılık verilen çeklere ait ortalama vade hesaplaması yapıldı. İnternet üzerinde bu ve buna benzer işlemleri yapabilmek için aramalar yapıyorlar. Genellikle çek Ortalama Vade Hesaplama Excel şeklinde aramalar yaparak problemlerini çözmek için arayış içine giriyorlar. Hazırladığımız bu örnek doküman ile sizlere bu konuda yardımcı olmayı hedefledik. Sizde istediğiniz verileri kullanarak çek ortalama hesaplama işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.

Ortalama Vade Hesaplama Excel Tablosu

Yukarıdaki örnek biraz daha geliştirilebilinir. Ortalama vade hesaplama için tablo hazırlanabilir. Hazırladığınız tabloda eklenecek bilgileri belirleyip neler olacaksa onları bir kere tespit edip tablonuzu hazırlayarak şablon şekline getirirsiniz. Elinizde olan farklı firmalara ait çeklerin ortalama vadesini bulmak istediğinizde hazır olan tabloya bilgileri girerek o firmaya ait çeklerin ortalama vadesini bulmuş olursunuz.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Yukarıdaki resimdekine benzer bir tablo hazırladığınızda bütün vade hesaplama işlemleriniz için kullanabilirsiniz.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Tabloda kullanılan formülleri sizler için açık hale getirdim. Kendi işleriniz de hücre isimlerini değiştirerek faydalanabilirsiniz.

Bu tabloda gözükmemesi gereken bir yer var o sütunu gizlediğinizde bütün vade hesaplama işlemleri için kullanışlı bir şablon hazırlamış olursunuz.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Hazırladığımız şablonu hangi firma için kullanacaksanız onun adını C2 hücresindeki Firma Adı girilen yere yazarsınız. Çeklere ait tarihleri B4 – B23 arasındaki hücrelere girersiniz. Çek tutarlarını ise C4-C23 hücrelerine girersiniz. Girilen çek bilgilerine göre otomatik olarak ortalama vade hesaplanacaktır.

Ortalama Vade Hesaplama Formülü

Ortalama vade hesaplamada genel kural vade ile tutarın çarpılması ile çıkan rakamların toplanmasıdır. Tutarlar ve vadeler burada önem arz etmektedir. Ortalama vade hesaplama formülü yazabilmek için elimizde en az 2 tane çek ya da senet verisi olması lazım ki bunların ortalaması bulunabilsin. İki daha çok kıymetli evrakın ortalama vade hesaplaması yapılabilinir.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi formül şekline çevirmek son derece kolaydır. Öncelikle çeklerin tutarlarının toplamını bulmak gerekiyor. İkinci adımda ise Tutarlar ile tarihlerin çarpımlarının toplamını buldurmamız gerekiyor. İşlem toplamlarını tutar toplamlarına böldüğümüzde bize ortalama vadenin tarihini verecektir.

1. TOPLAM = ÇEKLERİN TUTARLARININ TOPLAMI

2. İŞLEMLER = TARİH * TUTAR

3. İŞLEM TOPLAMLARI = İŞLEMLERİN TOPLAMI

4. ORTALAMA VADE = İŞLEM TOPLAMLARI/ TOPLAM

Şeklinde formülü yapılabilir.

Ortalama Vade Hesaplama Programı

Çekler ve senetler ile çok işlem yapan bir işle meşgul oluyorsanız eğer kendinize ait Ortalama Vade Hesaplama programı oluşturabilirsiniz. Bu program sayesinde tekrar tekrar aynı formülleri ve tabloyu çizmenize gerek kalmaz. Bir tane tablo çizerek gerekli düzenlemeler ve formülleri bir defa yaparak gerek olduğu zamanlarda hazırladığınız bu şablonu kullanabilirsiniz. Bu işlem için Excel’i ileri seviyede öğrenip kendi Excel programını yapabileceğiniz gibi sırf bu iş için yazılmış özel programlarda mevcuttur gerek olursa onları da işlerinizin düzeni için kullanabilirsiniz.

Ağırlıklı Ortalama Hesaplama Excel

Ağırlıklı ortalama hesaplama yapabilmek için her türlü veri önemlidir. Örneğimiz çekler üzerine olduğu için çeklerin vadesinin yanı sıra tutar rakamı da önemlidir. Uzun vadelere sahip ama tutarları düşük çekler ile kısa vadelere sahip tutarları yüksek çeklerin ortalama vadeleri farklı çıkacaktır. Bunun nedeni ise her çekin vadesi ile tutarının genel toplam üzerindeki etkiye göre ortalama vade hesaplanmasındandır. Çekin tutarı bu konuda etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Yukarıdaki örnekte dikkat edilirse AKAT BOYA ve MEGA FIRÇA diye iki firmadan alınan çekler yazılmış, her iki firmanın verdiği çeklerin tarihleri aynı günleri göstermektedir. Çek adetleri de aynıdır. Alacak toplamları da aynıdır. Her iki firmadan da TL’lik alacak vardır. Farklı olan çeklerin tutarlarıdır. Çeklerin tutarlarındaki değişim nedeniyle ortalama vade tarihlerinde 3 aylık bir farklılık vardır. Birinci firmanın verdiği çeklerden büyük tutara sahip olan çekin vadesi en son olduğu için ortalama vade hesaplanırken ona göre etki yapmış ve ortalama vade tarihini geriye atmıştır.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Yukarıdaki örneğimizde birinci firmanın en yakın tarihli çeki ikinci firmada en uzak tarih olarak girildiğinde vade üzerinde 6 aylık bir geri atmaya sebep olmaktadır. Birinci firmada ortalama vade tarihi olarak tarihi hesaplanırken ikinci firmada ortalama vade tarihi olarak tarihi hesaplanmaktadır.

Excel Ortalama Hesaplama

Excel programı genel olarak hesaplama için kullanılır. Hesaplama işlemlerinde kullanacağımız bir çok fonksiyonun yanı sıra kendimizin de oluşturacağı formüller ile excel’de matematiksel işlemler başta olmak üzere bir çok alanda hesaplama yapabiliriz. Excel ortalama hesaplama yapabilmek için bir örnek yapalım. Ortalama hesaplama programı gibi işlemler için program yapılması gerek yoktur. Bir tane şablon hazırlanırsa girilen sayıların ortalamasını o tablo üzerinde aldırdığınızda sorun çözülecektir.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Ağırlıklı Aritmetik Ortalama Hesaplayıcı

Verinin göreceli önemi tarafından oluşturulan bir aritmetik ortalama, ağırlıklı ortalama olarak adlandırılır. Aynı zamanda ağırlıklı aritmetik ortalama olarak da adlandırılır. Bu hesaplayıcı aralık ve onların ağırlıklarıyla ağırlıklı ortalamayı bulmanızı sağlar.

Ağırlıklı Ortalama Hesaplayıcı

Verinin göreceli önemi tarafından oluşturulan bir aritmetik ortalama, ağırlıklı ortalama olarak adlandırılır. Aynı zamanda ağırlıklı aritmetik ortalama olarak da adlandırılır. Bu hesaplayıcı aralık ve onların ağırlıklarıyla ağırlıklı ortalamayı bulmanızı sağlar.

Formül:

Ağırlıklı Aritmetik OrtalamaNerede,= Ağırlıklı Aritmetik Ortalama standı. = Stands for Values of the Items = Öğe Ağırlık için standlar

Tüm ağırlıklar eşit olduğunda ağırlıklı ortalama aritmetik ortalama olarak adlandırılır. (demek ki) Aritmetik ortalamada tüm veriler eşit öneme (ağırlık) sahiptir. Eğer her bir veri farklı öneme (ağırlık) sahipse, o zaman ağırlıklı ortalama olarak adlandırılır.


Üniversite Ortalama Hesaplama

Üniversite ortalama hesaplama programımız, üniversite öğrencilerinin GPA (GNO)- dönemlik not ortalaması - hesaplama ve CGPA (AGNO) - Ağırlıklı Genel Not Ortalaması - hesaplama yapabilmelerini sağlar. Üniversite öğrencileri, gelişimlerini ya da tahmini not ortalamalarını görmek için daima bu kullanımı kolay ortalama hesaplama (gpa hesaplama) aracını kullanabilir.

GPA'nızı ya da CGPA'nızı hızlıca hesaplayın.

Not Sistemi

Geçmiş Ortalama ve Toplam Kredi



Notlar






Eğer ilgilenirseniz, Psikoterapi ve Nörobilim konulu yeni blogumuza göz atabilirsiniz.

Adım Adım Açıklamalar - Üniversite Not Ortalaması Hesaplama


Üç adımda GPA'nızı ya da CGPA'nızı kolayca hesaplayabilirsiniz.

  1. İlk adımda üniversitenize uygun olan not sistemini seçmelisiniz.

  2. İkinci adımda geçmiş ortalama ve toplam kredi kısmını doldurmalısınız.

  3. Son adımda ise aldığınız derslerin notlarını ve kredilerini girin.

1. Not Sistemi

Bu bölümde üniversitenizin not sistemini seçmelisiniz. Bu üniversite ortalama hesaplama programı üç farklı not sistemini içermektedir. Bu not sistemleri aşağıdaki gibidir:

  1. AA/BA/BB Not Sistemi

  2. A+/A/A- Not Sistemi

  3. A1/A2/A3 Not Sistemi

Açıklamaların altında, bu not sistemlerinin detaylı açıklamalarını bulabilirsiniz.

2. Geçmiş Ortalama ve Toplam Kredi

İlk olarak, eğer CGPA (AGNO) hesaplamak istemiyorsanız ve sadece GPA (GNO) hesaplamak istiyorsanız, bu kısmı geçebilirsiniz. Yani eğer sadece GPA hesaplamak istiyorsanız geçmiş ortalama ve toplam kredinizi girmenize gerek yok.

Geçmiş Ortalama ve Toplam kredi kısmında, CGPA (AGNO)'nızı ve toplam kredinizi girmelisiniz.

CGPA: Bu sizin ağırlıklı genel not ortalamanız. AGNO olarak da geçer.

Toplam Kredi:: Bu döneme kadarki aldığınız derslerin kredilerinin toplamı.

3. Notlar

Bu bölümde, derslerinizin kredilerini ve bu derslerden aldığınız ya da almayı beklediğiniz harf notlarını eklemelisiniz. Bu bölümü şu iki alt başlık altında inceleyelim: GPA Hesaplama ve CGPA Hesaplama.


3. 1. GPA Hesaplama

GPA hesaplama işlemi oldukça basittir. Sadece derslerin kredilerini ve notlarını girerek kısa bir süre içinde GPA hesaplayabilirsiniz.


3. 2. CGPA Hesaplama

Eğer CGPA (AGNO) hesaplamak istiyorsanız, ilk olarak Geçmiş Ortalama ve Toplam Kredi kısmını doldurmalısınız. Eğer tekrardan aldığınız bir ders varsa bu dersin eski harf notunu ve yeni harf notunu girmelisiniz.

Bilgilendirmeler - Üniversite Not Sistemleri

Son derece kullanışlı olan GPA-CGPA hesaplayıcımız üç farklı not sistemi sunar:

A+/A/A- not sistemi çok yaygın bir not sistemidir ve birçok ülkede kullanılır. Genel olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılır.

AA/BA/BB not sistemi Türkiye'de kullanılan bir not sistemidir. ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi birçok üniversite bu not sistemini kullanır.

A1/A2/A3 not sistemi birçok üniversitede kullanılır. Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi bu not sistemini kullanır.

Bu not sistemleri ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir:

Harf NotuEşdeğerlik Notu
AA
BA
BB
CB
CC
DC
DD
FD
FF
NA
Harf NotuEşdeğerlik Notu
A+
A
A-
B+
B
B-
C+
C
C-
D+
D
F
Harf NotuEşdeğerlik Notu
A1
A2
A3
B1
B2
B3
C1
C2
C3
D
F


Lütfen bu not sistemlerini üniversitenizin not sistemiyle karşılaştırın, eğer buradaki not sistemlerinden biri üniversitenizin not sistemiyle uyuşuyorsa, üniversite ortalama hesaplama programımızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Örnekler - Üniversite Not Ortalaması Hesaplama

Bu örnekte CGPA (AGNO) - ağrılıklı genel not ortalaması - hesaplayacağız.

AA/BA/BB not sistemini seçtiğimizi düşünelim.

Bu döneme kadar şunları elde etmiş olalım: CGPA (AGNO) = ve Toplam Kredi = 62

Bu dönem 4 ders almış olalım. Bunlardan üçü ilk defa aldığımız dersler olsun, bir tanesi ise daha önceden aldığımız bir ders olsun. Aldığımız bütün derslerin 3 kredi olduğunu varsayalım.

İlk defa aldığımız derslerin harf notları şöyle olsun: AA, BB, CB. Tekrardan aldığımız dersin eski notu FF olsun ve yeni notu BA olsun.

Böylece Notlar tablosunu aşağıdaki şekilde doldurmalıyız:

Ders 1'in notu AA. Bu dersin eski harf notu yok bu yüzden eski not kısmını boş bırakıyoruz.

Ders 2'nin notu BB. Bu dersin eski harf notu yok bu yüzden eski not kısmını boş bırakıyoruz.

Ders 3'ün notu CB. Bu dersin eski harf notu yok bu yüzden eski not kısmını boş bırakıyoruz.

Ders 4'ün notu BA. Bu dersin eski notu FF olduğu için eski not kısmında FF'i seçiyoruz.


Eğer bu örnekteki notları, kredileri, CGPA'yı ve toplam kredi'yi girersek şunları elde ederiz: GPA = , CGPA = Buradaki GPA bizim dönemlik not ortalamamız, CGPA ise ağırlıklı genel not ortalamamız olur.

Sık Sorulan Sorular - GPA Hesaplama


Soru: GPA nasıl hesaplanır?

Cevap: GPA hesaplamak olduça kolaydır. Her bir ders için, o dersin kredisi ile eşdeğerlik notunu çarpın ve bulduğunuz sonuçları toplayın. Daha sonra bulduğunuz toplamı kredilerin toplamına bölerek GPA'nızı hesaplayabilirsiniz. Ortalama hesaplama programımızın Notlar kısmını kullanarak GPA'nızı kolay ve hızlı bir şekilde hesaplayabilirsiniz.


Soru: Eski Not ne anlama geliyor?

Cevap: Eğer tekrardan aldığınız bir ders varsa bu dersin eski notunu "Eski Not" kısmına girmelisiniz.


Soru: CGPA nedir?

Cevap: CGPA sizin ağırlıklı genel not ortalamanızdır. AGNO olarak da bilinir.


Soru: Onur öğrencisi ne anlama geliyor?

Cevap: Bazı üniversitelerde dönemlik not ortalaması (GPA) ile arasında olan öğrenciler, o dönem için onur belgesi alabilir. Bu öğrencilerin CGPA'sının (AGNO) belirli bir ortalamanın üstünde olması gerekebilir.


Soru: Yüksek onur öğrencisi ne anlama geliyor?

Cevap: Bazı üniversitelerde dönemlik not ortalaması (GPA) ile arasında olan öğrenciler, o dönem için yüksek onur belgesi alabilir. Bu öğrencilerin CGPA'sının (AGNO) belirli bir ortalamanın üstünde olması gerekebilir.


Soru: Bu ortalama hesaplamada hangi notlandırma ölçeği kullanılıyor?

Cevap: Bizim GPA hesaplama programımız notlandırma ölçeğini kullanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası