cenaze namazına abdest gerekir mi / Şafii Mezhebi Cuma Namazı

Cenaze Namazına Abdest Gerekir Mi

cenaze namazına abdest gerekir mi

Cenaze Namazı


Cenaze Namazı veya Meyyit Namazı (Arapça: صلاة الميت; vefat etmiş her bir Müslüman birey için kılınan farznamazlardandır. Cenaze namazı, beş tekbirden oluşmakta ve son tekbir dışında her tekbirden sonra kendisine has dua ve zikirleri vardır.

Cenaze namazının rükû, secde, teşehhüt ve selamı yoktur. Her ne kadar namazlarda riayet edilmesi gereken farz kurallara burada da uymak iyi olsa da cenaze namazını kılmak için abdest, gusül ve teyemmüme veya bedenin temiz olmasına ihtiyaç yoktur.

Ayrıca memunların (cemaat imamına bağlanıp uyanların) tekbir ve duaları kendilerinin okuması gerekse de, bu namazı cemaatle kılmak mümkündür.

Namazın Konumu

Cenaze namazı, farz-ı kifayedir. Dolayısıyla bu dünyadan göçen bir Müslümanın cenazesine gusül vermek, kefenlemek, cenaze namazını kılmak ve onu defnetmek bu din mensuplarının öteki fertlerine farzdır. Herhangi bir kimse bunları yerine getirirse, öteki Müslümanlardan bu farz düşer.

Din önderleri için birkaç cenaze namazı kılmak mümkündür. Şöyle ki çeşitli insanlar bireysel ve cemaatle cenaze namazı kılabilirler. Cenaze namazı kılmak o kadar önemlidir ki eğer birisi cenaze namazı kılınmadan veya doğru bir şekilde cenaze namazı kılınmadan defnedilmişse, bazı durumlarda mevta (ölü) mezardan çıkarılır ve cenaze namazı kılındıktan sonra yeniden defnedilir. Bazı durumlarda ise, kabir üzerinden mevtaya cenaze namazı kılınır.

Altı yaşın üzerindeki Müslüman meyyitlere (bazı detaylarla birlikte[1]) cenaze namazı kılmak farz ve gayri Müslimlere cenaze namazı kılmak ise, haramdır.

Namaz Kılan Kişinin Şartları

Diğer namazların aksine cenaze namazında, taharet (abdest, gusül veya teyemmüm) yahut beden ve elbisenin temiz olması ya da ayakkabıların çıkarılması gerekmemektedir.

Bu namazın zikir ve dualarının sahih (doğru) kıraatle okunması gibi, diğer namazlarda olması gereken şartların yerine getirilmesi gereklidir.

Meyyit Namazının Kılınışı

Meyyite gusül verildikten ve kefenlendikten sonra, meyyitin başı namaz kılanların sağına gelecek şekilde kıble karşısına konulur. Namaz kılanlar, cenaze namazına niyetlendikten sonra[2] ayakta, beş tekbir alır ve dördüncü tekbirden sonra kendisine has dua okunur ve beşinci tekbirle namaz sona erer.

Bu namazı cemaatle kılmak mümkündür. Ancak namazı kılanlar tüm tekbir ve duaları kendileri okumalıdır.

Birinci duada Allah’ın vahdaniyet ve Hz. Muhammed’in (s.a.a) nübüvvetine tanıklık, ikinci duada Muhammed ve Al-i/Ehlibeytine salavat, üçüncü duada tüm mümin ve Müslümanlar için mağfiret, dördüncü duada mevtanın kendisi için Allah’tan bağışlanma dilemek gerekir.

Dualarda farzlarla yetinilebilir veya daha detaylı olan müstahapları ile de okunabilir. Dördüncü duada erkek ve kadın mevta arasında küçük bir farklılık vardır. Farkı ise Arapça’da erkek ve kadın için farklı kelime kalıplarından kaynaklanmaktadır.[3]

Tekbir Farz Dua Müstahap Dua
Birinci →
اَشْهَدُ اَنْ لا الهَ الَّا اللَّهُ وَ اَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ اللَّهِ

اَللَّهُ اَکبَرُ اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اللَّهُ وَحْدَهُ لاشَریک لَهُ وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ اَرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشیراً وَ نَذیراً بَینَ یدَی السّاعَةِ[4]

İkinci →
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ بارِک عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَارْحَمْ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ کاَفْضَلِ ما صَلَّیتَ وَ بارَکتَ وَ تَرَحَّمْتَ عَلی اِبْرهیمَ وَ آلِ اِبْرهیمَ اِنَّک حَمیدٌ مَجیدٌ وَ صَلِّ عَلی جَمیعِ الاَنْبِیآءِ وَالْمُرْسَلینَ[5]

Üçüncü →

اَللَّهُمَّ اْغفِرْ لِلْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ

اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنینَ وَالْمُؤْمِناتِ وَالْمُسْلِمینَ وَالْمُسْلِماتِ الاَحْیآءِ مِنْهُمْ وَالاَمْواتِ تابِعْ بَینَنا وَ بَینَهُمْ بِالْخَیراتِ اِنَّک مُجیبُ الدَّعَواتِ اِنَّک عَلی کلِّ شَیئٍ قَدیرٌ [6]

Dördüncü → Meyyit erkekse:

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِهذَا المَیت


Meyyit kadınsa:
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِهذِهِ المَیت

Meyyit erkekse:

اَللّهُمَّ اِنَّ هذا عَبْدُک وَابْنُ عَبْدِک وَابْنُ اَمَتِک نَزَلَ بِک وَ اَنْتَ خَیرُ مَنْزُولٍ بِهِ اَللّهُمَّ اِنّا لا نَعْلَمُ مِنْهُ اِلاّ خَیراً وَ اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنّا اَللّهُمَّ اِنْ کانَ مُحْسِناً فَزِدْ فی اِحْسانِهِ وَ اِنْ کانَ مُسَّیئاً فَتَجاوَزْ عَنْهُ وَاغْفِرِ لَهُ اَللّهُمَّ اجْعَلْهُ عِنْدَک فی اَعْلا عِلِّیینَ وَاخْلُفْ عَلی اَهْلِهِ فِی الْغابِرینَ وَارْحَمْهُ بِرَحْمَتِک یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ[7]


Meyyit kadınsa:

اَللّهُمَّ اِنَّ هذِهِ اَمَتُک وَ ابْنَةُ عَبْدِک و ابْنَةُ اَمَتِکَ نَزَلَتْ بِک وَ اَنْتَ خَیرُ مَنْزوُلٍ بِهِ اَللّهُمَّ اِنّا لا نَعْلَمُ مِنْها اِلاّ خَیراً وَ اَنْتَ اَعْلَمُ بِهامِنّا اَللّهُمَّ اِنْ کانَتْ مُحْسِنَةً فَزِدْ فی اِحْسانِها وَ اِنْ کانَتْ مُسیئةً فَتَجاوَزْ عَنْها وَاغْفِرْ لَها اَللّهُمَّ اجْعَلْها عِنْدَک فی اَعْلا عِلِّیینَ وَاخْلُفْ عَلی اَهْلِها فِی الْغابِرینَ وَارْحَمْها بِرَحْمَتِک یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ[8]

Beşinci → Namazın sonuNamazın sonu

Tarihi Namazlar

  • Hz. Ali (a.s) ve Hz. Fatıma (s.a) gece defnedilmeyi ve insanların onların namazlarından haberdar olmamaları için vasiyette bulunmuşlardır.
  • İmam Humeyni’ye kılınan cenaze namazı tarihte kaydedilmiş en kalabalık cenaze namazlarından biri olmuştur. Cenaze namazını Ayetullah Gulpeygani kıldırmıştır.

Kaynakça

  1. ↑Enhar portalı.
  2. ↑"Bu meyyit için namaz kılıyorum, gurbeten ilallah. (Allah rızası için bu meyyite namaz kılıyorum)"
  3. ↑Namaz ikame merkezi sitesi
  4. ↑ Şehadet ederim ki Allah'tan başka, bir ilâh yoktur; tektir, ortağı yoktur. Şehadet ederim ki Muhammed O'nun kulu ve elçisidir. Onu hak üzere kıyamet öncesine kadar müjdeleyici ve korkutucu olarak göndermiştir.
  5. ↑ Allah'ım! İbrahim ve soyuna ettiğin rahmetin ve onları mazhar kıldığın rahmet ve bereketinin en üstünü gibi, Muhammed ve Ehlibeyti'ne rahmet et; Muhammed ve Ehlibeyti'ne bereket ver; Muhammed ve Ehlibeyti'ne merhamet eyle. Şüphesiz sen beğenilen ve yücesin. [Allah'ım!] Peygamberlerin, resullerin, şehitlerin, sıddıkların ve salih kullarının hepsine rahmet et.
  6. ↑ Allah'ım! Bütün mümin erkek ve mümin kadınları, Müslüman erkek ve Müslüman kadınları, onlardan hayatta olanları ve ölenleri bağışla. Hayırlarla bizimle onların arasındaki ilişkiyi koru. Şüphesiz sen duaları kabul eden ve her şeye güç yetirensin.
  7. ↑ Allah'ım! Bu senin kulundur. Senin erkek ve kadın kulunun evladıdır. O sana misafir oldu ve sen huzuruna varılanların en hayırlısısın. Allah'ım! Biz bunun hakkında iyilikten başka hiçbir şey bilmiyoruz. Ancak sen, onu bizden daha iyi bilirsin. Allah'ım! Eğer o, iyilikte bulunan kimselerden ise, iyiliğini artır; eğer kötülükte bulunan kimselerden ise, ondan geç ve onu bağışla. Allah'ım! Ona kendi katında en yüce derecelerde yer ver. Geride bırakılanlar arasında ailesi hakkında onun yerine geç. Kendi rahmetinle ona rahmet et, ey merhametlilerin en merhametlisi.
  8. ↑ Allah'ım! Bu senin kadın kulundur. Senin erkek ve kadın kulunun evladıdır. O sana misafir oldu ve sen huzuruna varılanların en hayırlısısın. Allah'ım! Biz bunun hakkında iyilikten başka hiçbir şey bilmiyoruz. Ancak sen onu bizden daha iyi bilirsin. Allah'ım! Eğer o, iyilikte bulunan kimselerden ise, iyiliğini artır; eğer kötülükte bulunan kimselerden ise, ondan geç ve onu bağışla. Allah'ım! Ona kendi katında en yüce derecelerde yer ver. Geride bırakılanlar arasında ailesi hakkında onun yerine geç. Kendi rahmetinle ona rahmet et, ey merhametlilerin en merhametlisi.

Bibliyografi


Lua hatası 80 satırında funduszeue.info: module 'Module:HtmlBuilder' not found.

Lua hatası 80 satırında funduszeue.info: module 'Module:HtmlBuilder' not found.

CENAZE NAMAZI HÜKÜMLERİ

Arama:     

Cenaze Namazı &#;&#; HANUT HÜKÜMLERİ

Müslüman bir ölünün veya altı yaşını tamamlamış Müslüman çocuğun namazını kılmak, farzdır.

Altı yaşını doldurmamış ama namazın ne olduğunu anlayacak durumda olan çocuğun namazının kılınması ihtiyaten farzdır. Eğer namazın ne olduğunu bilmiyor idiyse yine ona Allah rızası için namaz kılmanın sakıncası yoktur. Ama ölü dünyaya gelen çocuğun namazını kılmak müstehap değildir.

Cenaze namazı; yıkama, hanut koyma ve kefenleme işi bittikten sonra kılınmalıdır. Bu işlerden önce veya bunların arasında kılınan cenaze namazı, ister unutkanlık, ister şer'î hükmü bilmemek yüzünden olsun, yeterli değildir.

Cenaze namazı kılmak isteyen kimsenin abdest, gusül veya teyemmüm almış olması ve yine beden ve elbisesinin temiz olması gerekmez; elbisesi gasp edilmiş bile olsa, sakıncası yoktur. Ancak diğer namazlarda gerekli olan her şeye bu namazda da uymak, daha uygundur.

Cenaze namazı kılan kimse, kıbleye yönelmelidir. Yine cenaze sırt üstü, baş tarafı namaz kılanın sağına ve ayakları ise soluna gelecek şekilde karşısına konulmalıdır.

Namaz kılanın yeri, cenazenin bulunduğu yerden çok aşağı ve çok yukarı olmamalıdır. Ancak biraz alçak veya yüksek olmasının sakıncası yoktur. Yine namaz kılanın yerinin gasp edilmiş olmaması ihtiyaten müstehaptır.

Namaz kılan, cenazeden uzak olmamalı; ama cena-ze namazını cemaatle kılan kimsenin cenazeden uzak olmasının saflar birbirine bağlı olduğu takdirde, sakıncası yoktur.

Namaz kılan, cenazenin karşısında durmalı; ama eğer namaz cemaatle kılınırsa cenazenin karşısında olmayanların namazının sakıncası yoktur.

Cenazeyle namaz kılan arasında perde, duvar veya benzeri bir şey bulunmamalıdır. Ama cenazenin tabut ve benzeri bir şeyde olmasının sakıncası yoktur.

Namaz kılınırken cenazenin avret yerinin örtülü olması gerekir. Eğer onu kefenlemek mümkün değilse, avret yeri tahta, tuğla veya benzeri bir şeyle de olsa, örtülmelidir.

Cenaze namazı ayakta ve kurbet (=Allah'a yaklaşma) kastıyla kılınmalıdır. Niyet edilirken ölü belirtilmeli, meselâ, "Allah rızası için şu ölünün namazını kılıyorum" diye niyet edilmelidir. Yine farz ihtiyate göre günlük namazdaki istikrar burada da riayet edilmelidir.

Cenaze namazını ayakta kılabilecek bir kimse bulunmazsa, oturarak kılınabilir.

Ölü, cenaze namazını belirli bir şahsın kılmasını vasiyet etmişse, izin almak daha iyi olmakla beraber, o şahsın, ölünün velisinden izin alması gerekmez.

Bazı fakihler, ölü için birkaç defa cenaze namazı kılmayı mekruh bilmektedirler. Elbette bu görüş kanıtlanmış değildir. Ama ölen ilim ve takva ehlinden olursa, mekruh olmaz.

Bilerek veya unutularak veya bir özür sebebiyle namazı kılınmayarak gömülen ya da gömüldükten sonra, kılınan namazın batıl olduğu anlaşılan cenazeye namaz kılmak için kabrini açmaları caiz değildir. Fakat cesedi dağılmamışsa, sevap kastıyla cenaze namazı için açıklanan şartlara uyularak, kabri üzerinden ona namaz kılınabilir.

Cenaze Namazı &#;&#; HANUT HÜKÜMLERİ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası