tragus iltihap belirtileri / Dış kulak iltihabı neden olur, tedavisi nasıldır? | Anadolu Sağlık Merkezi

Tragus Iltihap Belirtileri

tragus iltihap belirtileri

Dış kulak iltihabı nedir? Dış kulak iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Genellikle yaz aylarında görülmekle birlikte yılın her mevsiminde görülebilen dış kulak iltihabı hakkında merak edilenler tüm detaylar haberimizde Dış kulak iltihabı nedir? Dış kulak iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yayınlanma:

Dış kulak iltihabı nedir? Dış kulak iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Kirli sularda yüzmek, kulağı kaşımak ve karıştırmak, kulak içinde yabancı cisim olması ve alerji gibi nedenlerle ortaya çıkan dış kulak iltihabı / enfeksiyonu nedir? Dış kulak iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

DIŞ KULAK İLTİHABI(ENFEKSİYONU) NEDİR?

Dış kulak enfeksiyonu kulağın dış kısmını kulak zarına bağlayan kulağın dış açıklığının ve kulak kanalının bir enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon türü tıbbi olarak otitis externa olarak bilinir. Yaygın olarak görülen bir otitis eksterna türü “yüzücü kulağı” olarak adlandırılır. Bu dış kulak enfeksiyonu genellikle neme maruz kalınmasından kaynaklanır.

DIŞ KULAK ENFEKSİYONU NEDENLERİ

Yüzmek, çok sık banyo yapmak veya çok duş almak dış kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Kulak kanalının içinde kalan su bakteriler için üreme alanı haline gelebilir.

Kulak kanalını kaplayan ince deri tabakası yaralanırsa, enfeksiyon da oluşabilir. Kualğı sık sık kaşıma, kulaklık kullanma veya kulağınıza pamuklu temizleme çubukları sokmak deri tabakasına zarar verebilir.

Bu deri tabakasının hasar görmesi ve iltihaplanması, bakteriler için uygun ortam oluşmasına sebep olur. Kulak kiri kulağın enfeksiyona karşı doğal savunmasıdır, ancak neme ve çizilmeye sürekli maruz kalmak kulak kirini tüketerek kulağı enfeksiyonlara daha açık hale getirir.

shutterstock_

DIŞ KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ

Otitis externa belirtileri şunlardır:

– Kulakta şişme
– Kızarıklık
– Sıcaklık
– Kulakta ağrı veya rahatsızlık
– İrin boşalması (sarı/yeşil renkli ve kötü kokulu olmaktadır)
– Kaşıntı
– Aşırı sıvı drenajı
– Boğuk veya azalan işitme
– Kulak derisinde pul pul dökülme

Yüz, baş veya boyundaki şiddetli ağrı, enfeksiyonun önemli ölçüde geliştiğini gösterebilir. Ateş veya şişmiş lenf bezlerinin eşlik ettiği semptomlar ayrıca ilerleyen enfeksiyonu gösterebilir. Bu semptomların herhangi birinde kulak ağrınız varsa, hemen doktorunuza görünün.

DIŞ KULAK İLTİHABI TEDAVİSİ

Dış kulak enfeksiyonları tedavi olmadan kendiliğinden iyileşebilir. Antibiyotikli kulak damlaları, kendi başına iyileşmemiş bir dış kulak enfeksiyonu için en yaygın tedavi yöntemidir. Doktorunuz tarafından reçete edilebilirler.

Doktorlar, kulak kanalında şişliği azaltmak için steroidlerle karıştırılmış antibiyotik damlaları da önerebilirler. Kulak damlaları tipik olarak 7 ila 10 gün boyunca günde birkaç kez kullanılır.

Dış kulak enfeksiyonunun nedeni bir mantar ise, doktorunuz mantar önleyici kulak damlaları yazacaktır. Bu tip enfeksiyon diyabet veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yaygındır.

Semptomları azaltmak için, enfeksiyon iyileşirken kulakların sudan uzak tutulması önemlidir. Ağrıyı azaltmak için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ya da aşırı durumlarda, reçeteli ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir.

Kulak kiri neden olur? Kulak kiri nasıl temizlenir?İlginizi ÇekebilirKulak kiri neden olur? Kulak kiri nasıl temizlenir?

Ağrıdiyabetsudan

Kulak Deldirdikten Sonra Oluşan Enfeksiyon Nasıl Geçer?

 

Kulak deldirme oldukça güvenli ve basit bir işlem olsa da sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için bazı kurallara uymak gerekir. Kulak deldirme esnasında yaşayacağınız ve sonrasında yapmanız gereken şeyleri bilirseniz, kulak deliğinizin enfeksiyon kapmasını engelleyebilirsiniz.

Kulak deldirirken kulak delme tabancası mı yoksa iğne mi kullanılacağı, kulağın hangi bölgesinin delineceğine göre farklılık gösterecektir. Kulağınız tabanca ile delinecekse kulak delmede kullanılan özel küpe, tabanca yardımıyla tek seferde kulak derisini delecek ve küpenin yerleşmesini sağlayacaktır. İğne kullanılması durumunda ise iğne ile delik açıldıktan sonra küpe yerine yerleştirilecektir. İşlemin öncesinde ve sonrasında delinen bölgenin temizlenmiş olmasına dikkat etmeli ve iyileşme sürecinde enfeksiyonu önlemek için gerekli talimatlara uymalısınız.

Kulak Deldirdikten Sonra Ne Yapılmalı?

Kulak deldirdikten sonra düzgün bir bakımla enfeksiyonları önleyebilir ve iyileşme sürecinizi kısaltabilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

  • Kulağınıza yalnızca elleriniz temizken dokunun.
  • Temizleme harici küpeye dokunmaktan kaçının.
  • Küpelerin önünü ve arkasını günde kez salin solüsyonu püskürterek ya da solüsyonla nazikçe silerek temizleyin.
  • Temizleme zamanlarınız arasında kabuk oluşumu olursa kabukları nazikçe temizleyin.
  • Bölgeyi kağıt peçeteyle kurulayın.
  • Havuzda ya da denizde yüzecekseniz kulaklarınızı suya sokmaktan kaçının.
  • Yastık kılıfınızı günlük olarak değiştirin.
  • Kulak deliğiniz tamamen iyileşene kadar küpenizi çıkartmayın. Bu süreç, hafta kadar sürebilmektedir.

Kulak Deldirdikten Sonra İltihap Nasıl Geçer?

Kulak deldirmede aslında kulağınızda açık yara yaratmış oluyorsunuz. Kulak memesi deldirdiyseniz, kulağın bu kısmının iyileşmesi yaklaşık hafta sürecektir. Kulağınızın kıkırdak kısmını deldirdiyseniz, iyileşme sürecinin daha uzun sürecek ve bölge enfeksiyona daha yatkın hale gelecektir.

İltihaplanma süreci bir kez başladıktan sonra kolayca enfeksiyona dönüşebilir. Kulak deliğinize ya da küpenize kirli ellerle ya da aletlerle dokunduysanız, enfeksiyon kapmanız mümkündür. Bunun dışında küpeniz çok sıkı takıldıysa ve yara nefes alamadığı için iyileşemiyorsa yine enfeksiyon oluşumu görülebilir. Benzer şekilde steril olmayan aletlerin kullanılması ya da deldirme işleminin yapıldığı ortamın steril olmaması gibi durumlarda da enfeksiyon gelişebilir.

Kulaklarınızı deldirdikten sonra enfeksiyon kaptıysanız; sarı, iltihap benzeri akıntı, şişkinlik, kızarıklık, ağrı veya hassasiyet, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.

Kulak Deliği Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak deldirdikten sonra oluşan enfeksiyon küçükse evde kendi kendinize yapacağınız şeylerle enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte kulak kıkırdağınızı deldirdiyseniz, buradaki enfeksiyonların tedavisi daha zor olduğu için tıbbi yardım almanız gerekebilir.

Kulak memesi deldirme sonucu yaşadığınız ufak çaplı enfeksiyonların tedavisinde şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Küpenize dokunmadan ya da temizlemeden önce ellerinizi yıkayın.
  • Küpenin etrafını günde üç kez steril salin solüsyonu ile temizleyin.
  • Bölgeyi daha fazla tahriş etmemek ve iyileşme sürecini uzatmamak için alkol, hidrojen peroksit ve antibiyotik merhem gibi şeyler kullanmayın.
  • Deliğin kapanmaması ve enfeksiyon kapmaması için küpeyi çıkarmayın.
  • Kulak memenizin her iki tarafını da temizleyin ve kağıt peçeteyle kurulayın.

Enfeksiyonunuz iyileşmiş görünüyor olsa dahi yukarıdaki adımları hafta boyunca günde iki kez uygulamaya devam edin. Bununla birlikte küpenizin yerinden oynamadığını, kulak derisine girdiğini, enfeksiyonun geçmediğini ve ateşinizin çıktığını görüyorsanız, tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin.

Kulak deliğiniz iltihap kaptıysa küpenizi çıkarmamanız daha iyi olacaktır. Küpeyi çıkarmak yaranın iyileşmesini sağlayıp enfeksiyonun derinin içerisinde kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle uzman tavsiyesi olmadan küpenizi çıkartmamalısınız. Kulağınızı deldirdikten sonra yaranın iyileşmesinin ardından ( hafta) herhangi bir enfeksiyon yoksa küpenizi çıkarabilirsiniz.

Eski Kulak Deliğinde Neden Enfeksiyon Oluşur?

Bazen eskiden açılmış deliklerde de enfeksiyon oluşabilmektedir. Bu durumda göreceğiniz belirtiler, yeni delinen kulakta görülen belirtilerle aynı olacaktır.

Eski kulak deliğindeki enfeksiyonları tedavi etmek için daha önce önerdiğimiz adımları uygulayabilirsiniz. Enfeksiyon kapmış bölgeyi temizlemek için ellerinizi yıkadıktan sonra kulağın her iki tarafını salin solüsyon ile temizleyebilirsiniz.

Enfeksiyonun geçmediğini, hatta ilerlediğini görüyorsanız mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Eskiden açtırdığınız deliklerde sık sık enfeksiyon görüyorsanız, vücudunuz kullandığınız materyale tepki veriyor olabileceği için hipoalerjenik malzemelere yönelmeyi düşünebilirsiniz.

Kıkırdak Piercing Bakımı Nasıl Yapılır?

Kulak deldirme söz konusu olduğunda kıkırdak piercing’inden ayrıca söz etmek faydalı olacaktır. Kıkırdak piercing’lerinin iyileşmesi kulaktaki diğer bölgelere göre daha uzun sürer. Normalde kulak deliklerinin iyileşme süresi hafta olsa da kulak kıkırdağının tamamen iyileşme süresinin 4 ay ila 12 ay arasında sürdüğü bilinmektedir. Çünkü bu durumda vücudunuz yalnızca yumuşak dokuyu değil, aynı zamanda kıkırdak dokusunu da iyileştirmeye çalışmaktadır.

Kıkırdak piercing’i enfeksiyon kapmaya yatkın olduğu için piercing’in bakımında ekstra dikkatli olmanız önemlidir. Bu süreçte ufak kanamalar, kaşıntılar ve kabuklanma gibi şeyler görmeniz normal olsa da enfeksiyon belirtilerine dikkat etmelisiniz.

Kıkırdak enfeksiyon kaptığında acıyacaktır ve sarı, yeşil ya da gri renklerde akıntı oluşacaktır. ayrıca delinmiş bölgeye dokunduğunuzda sıcak olduğunu fark edebilir ve kırmızıya döndüğünü görebilirsiniz. Enfeksiyon ilerlemişse ateş, üşüme ve mide bulantısı gibi belirtiler de görülebileceği için bu belirtileri aşamanız durumunda bir an önce doktora gitmelisiniz.

Kıkırdak piercing’i sonrası enfeksiyon oluşmamış olsa da delinen bölgede keloid skar görülmesi de mümkündür. Keloid, deliğin etrafının çıkıntılı görünmesine neden olabilen bir tür skar dokudur.

Keloidler bazen enfeksiyon sonucu bazense kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir. Herhangi bir tehlike teşkil etmeye bu durum genelde görünüşü açısından rahatsız edici olmaktadır.

Kıkırdak Piercing Nasıl İyileşir?

Kulağınızın kıkırdak kısmını deldirdiyseniz, yapmanız gereken bakım, yumuşak dokunun bakımı ile benzer olacaktır.

Kıkırdak piercing’i bakımından öncelikle temizliğe özen göstermelisiniz. Bunun için delinen bölgeyi antiseptik sabun ve ılık su ile yıkayabilirsiniz. Bu işlemi günde iki kez yapmanız yeterli olacaktır.

Temizlik için su ve sabunun yanı sıra salin solüsyonu veya bir çay kaşığı ve bir bardak sıcak su ile yapacağınız karışımı uygulayabilirsiniz. Bu karışım ile piercing’inizi birkaç kez temizleyerek bölgeyi temiz tutmuş olursunuz.

Kıkırdak piercing’i konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden bir diğeri ise piercing’e ellerinizi yıkamadan dokunmamak ve temizlik yapmadığınız zamanlarda genel olarak piercing’i hareket ettirmemek olacaktır.

Son Olarak

Kulak deldirmek genel olarak güvenli ve basit bir işlem olmakla birlikte işlemin yapılacağı ortamın ve kullanılacak aletlerin temizliği konusunda dikkatli olmak gerekir. Bununla birlikte gerekli önlemleri almış olsanız dahi yaranızın enfeksiyon kapması mümkündür. Enfeksiyonunuz küçükse evde uygulayacağınız basit adımlarla enfeksiyonu iyileştirmeniz mümkündür. Ancak belirtilerinizin kötüleşmesi durumunda enfeksiyonun tedavisi için tıbbi yardım almayı ihmal etmemelisiniz.

 

Kaynaklar

funduszeue.info#e9c5eeb1c

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info#infections-in-old-piercings

 

tragus piercingi

Bimbambooom çok şükür dostlar benim de artık bir piercingim var. yıllardır yapmak istediğim ama yan etkilerini okudukça içim ürperdiği için sürekli ertelediğim bir piercing türüydü. Ama dün bir anda kafama esti ve sonunda yaptırdım. 

Öncelikle kesinlikle hiçbir acı hissetmediğimi söylemeliyim. Ben heliximi bundan 10 sene önce ne yazık ki tabancayla deldirme gibi bir gaflette bulunduğum için tragusu tabi ki iğneyle deldirdim. (gizlinot: Helixim 1 senede anca iyileşmişti korkunçtu gerçekten ama şimdi çok mutluyuz ) delimden önce krem sürüldü ve dikkatle en uygun ve görece en yumuşak bölge arandığı için işinin ehli bir yerde olduğumu hissederek güven duydum. Yalnızca delim esnasındaki o kıtırt sesini herhalde ölsem unutmam. Bakımı hakkında bana yalnızca baticon sürmem önerildi. Piercingle oyna, antibiyotikli krem sür, deniz suyu ile temizle vs gibi önerilerde bulunulmadı ve ben de delimden sonra ki çocuksu heyecanımdan dolayı sormayı akıl edemedim. Lütfen bakım konusunda oldukça emin ve gerçekten yardımcı olabilecek süslülerim bana mesaj atabilir mi? Helixte yaşadığım ızdırabı bu minnoşta yaşamak istemiyorum çünkü aşık oldum kendisine. hep benimle kalsın istiyorum.

Edit: bakım işini sevgili süslülerim önderliğinde mükemmel bir şekilde hallettim. Deldireli tam 5 hafta oldu ve hiçbir şişlik, kızarıklık, akıntı vs gibi sorunlar yaşamadım. Bakımı: her gün sabah ve akşam olmak üzere kulak çubuğu yardımıyla önce baticonla bölgeyi güzelce temizledim, sonra da yine kulak çubuğu yardımıyla fucudin kremi sürdüm. Kulağımın üzerine hiç yatmadım ve duştan sonra asla ıslak bırakmadım hemen peçete ile güzelce kuruladım. Şimdiki bakımlarım nasıl devam etmeli hiç bilmiyorum ama şu an hiçbir ağrısı sızısı problemi yok. Çok güzel duruyo bir de

7 haziran ocak

Dış kulak yolunun yapısı

Dış kulak, kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşur. Kulak kepçesi kulak memesi dışında elastik kıkırdaktan oluşmuştur. Cilt altındaki dokuda sebase bezler ve kıl folikülleri bulunur. Yağ dokusu sadece kulak memesinde vardır. Dış kulak yolu yaklaşık cm ‘dir  ve ön duvar 6 mm kadar arka duvardan uzundur. Dış kulak yolunun dış 1/3’ lük kısmı kıkırdaktan oluşur. Hidrofobik ve göreceli asidik (ph ) serümen dış kulak yolunun bu kısmının bezlerinden salgıyla ve epitelin yenilenmesinden oluşur.

Dış kulak yolu kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Kulak zarının  yenilenen keratinöz tabakası merkezden uzağa doğru hareket eder. Bu hareket dış kulak yolunun kemik kısımından içeriden dışarıya doğrudur. Yenilenen epitel dokusu dış kulak yolunun 1/3 dış kısmında birikir ve dışarı atılır.

Dış kulak iltihabı

Dış kulak yolu kanalının enfeksiyonu ve enflamasyonudur. Her  erişkin ve çocuğun  ’ de 4’ ünde yılda bir kez  görülür. Çoğunlukla yaz aylarında görülür. Sıcak ve nemli ortamlarda sıklığı artar. Dış kulak yolunu tıkayan sıkışmış serümen (kulak kiri), darlık, kemik çıkıntılar (exostoz), işitme cihazı kullanımı, kulak tıkacı kullanımı, kurcalamaya bağlı (pamuklu kulak çubukları ile yada yabancı cisim ile ) travma ve yüzme dış kulak yolu iltihabı oluşumu için hazırlayıcı faktörlerdir.

Hidrofobik özellikte serümen katmanının ve alttaki yüzeyi örten örtünün(epitel) hasarı bu bölgenin enfeksiyonlara açık hale gelmesine neden olur. Enfeksiyon  sonucu enflamatuar yanıt artar şişlik, kızarıklık, ağrı, kaşıntı, ve akıntıyla devam eder.

Dış kulak yolu mantar enfeksiyonları genelde antibiyotik kullanımı sonucu oluşan fırsatçı enfeksiyonlardır. İşitme cihazı kullananlarda Candida grubu mantarlar yüzeyel dış kulak yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Aspergillus türü mantarlar  cilt ve cilt altı dokuyu tutacak şekilde şiddetli olabilir. 

Dış kulak yolu iltihabının belirti ve bulguları

Klinik olarak ağrı en sık şikayettir. Ağrı şiddetli olabilir ve kulak kepçesine özellikle kulağın ön bölümündeki kıkırdağa (tragus) dokunmakla artan tarzdadır. Kaşıntı erken dönemde hem mantar hem bakteriyel enfeksiyonlarda görülebilir. Dış kulak kanalında epitel artıklarının birikmesine bağlı kulakta dolgunluk ve işitme azlığı görülebilir. Dış kulak yolundan akıntı bakteriyel enfeksiyonlarda daha sık görülür. Dış kulak yolunda kızarıklık ve az miktarda akıntı erken dönem bulgusudur. Dış kulak yolunda şişlik ve iltihaplı akıntı genelde bakteriyel enfeksiyon bulgusudur. Dış kulak yolu mantar enfeksiyonlarında   hifa görülebilir. Kalınlaşmış, kızarık dış kulak yolu genellikle alerjik yada kontakt dermatit olan hastalarda görülür.

Tanı için ekstra araştırmaya gerek yoktur. Şikayetler ve muayene bulgularıyla tanı konulur. Dış kulak yolu kültürüne nadiren ihtiyaç duyulur.

Dış kulak yolu iltihabında tedavi

Tedavide dış kulak yolunda biriken iltihap ve epitel artıkların dikkatlice temizlenmesi hem tedaviyi hızlandırır hemde verilen damlaların rahat nüfuz etmesini sağlar.

Dış kulak yolunun damlaların geçmesini engelleyecek kadar daralması durumunda pamuklu tampona emdirilmiş, şişliği azaltıcı damlalar doktorunuz tarafından uygulanacaktır. Bazı damlalarla dış kulak yolunun asitikleştirilmesi tedaviye yardımcıdır.

Tedavisi genelde dış kulak yoluna uygulanan damlalar şeklindedir. Bazı durumlarda  ağızdan antibiyotik tedavisi eklenebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası