babalar ve oğullar geniş özet / Babalar ve Oğullar Özet - Turgenyev

Babalar Ve Oğullar Geniş Özet

babalar ve oğullar geniş özet

Babalar ve Oğullar Kitap Özeti ve Kahramanları

Babalar ve Oğullar Kitap Özeti ve Kahramanları

’da Nikolai’ın oğlu Arkady üniversiteyi bitirerek tıp fakültesinden arkadaşı Bazarov ile yaşadığı şehre döner. Bazarov, nihilist bir genç olarak herkes ve her şeyle istihza ederek hayatına devam etmektedir. Bazarov, bu nedenle herkesle tartışmaktadır. Bilimsel araştırmalar yapmaktan çok hoşlanmakta ve sürekli olarak böcekler toplamaktadır.

Arkady’nin amcası Pavel ile derin ve ağır tartışmalar yapmaktadır. Bu tartışmalardan birinde yaralanır. Bu nedenle şehirde kalamayacağını anlar. Gelip geçici aşklar yaşamaktadır. Arkady ile başka bir yere giderler. Bazarov’un tartışmaları yüzünden sürekli şehir değiştirirler. Bu nedenle hayatlarının bir kısmı yolda geçmektedir.

Orada Arkady ve Bazarov iki kız kardeş ile tanışır. Bunlar Anna ile Katya isminde kızlardır. Anna ile arkadaşlık kuran Bazarov açılamaz. Gelip geçici aşklarından biri olarak kalan arkadaşlığının sonunda kasabayı terk eder ve doktor olan babasının yanına yerleşir.

Babasının yanında asistanlık yapan Bazarov, otopsilerle ilgilenmektedir. Tifodan ölen birinin otopsisinde eline keser ve tifo hastası olur. Tifo nedeniyle ölümle pençeleşir. Çok zor günler geçirir. En sonunda ölür. Arkady, Katya ile evlenir. Anna ise bir politikacı ile evlenir. Pavel ise Almanya’ya döner.

Kahramanlar

Nikolai: Arkady’nin babasıdır.

Pavel: Nikolai’nin kardeşidir.

Arkady: Genç bir üniversite mezunu olarak hayatına devam eder.

Bazarov: Doktorluk ve asistan doktorluk yapan nihilist bir gençtir.

Anna: Güzel ve alımlı bir genç kızdır.

Katya: Genç ve güzel bir kızdır.

Vasily: Bazarov’un babasıdır.

Yazar romanında, Rusya&#;da yaşayan, Avrupa&#;da üniversite okuyan bir gencin ve  beraberindeki arkadaşının başından geçen olayları anlatmaktadır.  Romanın kahramanları;
           Yevgeniyev Vasilyiç BAZAROV, Tam bir nihilisttir. Her şeyi yok sayar, her kuralı ve töreleri inkar eder. Kadınlara, kadın güzelliğine çok düşkündür; ama, ideal anlamda aşık yada onun romantiklik diye adlandırdığı aşk duygusunun maskaralık, bağışlanmaz bir aptallık sayan bir kişiliğe sahiptir. Çünkü ne sanata, ne de romantikliğe ilgi duymaz. Sadece bilme ilgi duyar.
            Anna Seryevra ODİNSTOVA, Güzel bir bayandır. Olgun bir yapıya sahiptir. Bu olgunluğu, Bazarov&#;un ona tutulmasına sebep veren en önemli faktörlerden biridir. Bazarov&#;dan hoşlanmakla birlikte bu ilişkinin ilerlemeyeceğini bilmektedir. Yaşlı prenses ve kız kardeşi Katya ile yaşamaktadır.
            Katya Seryevra ODİNSTOVA, ablasının gölgesi altında ezilmiş; fakat, onun kültüründen ve olgunluğundan kendine pay çıkarmış birisidir.
            Arkadiy PETROVİÇ, Bazarov&#;un arkadaşı ve Nikolay Petroviç&#;in tıp bölümünü yeni bitiren oğludur. Bazarov&#;la her konuda konuşan ve Bazarov&#;un Pavel Petroviç ile girdiği tartışmalarda bir sübap görevi yapan bir kahramandır.
            Pavel PETROVİÇ, Orduda yüzbaşılığa kadar görev yapmış, ancak bir bayana aşık olması ve onun peşinden Avrupa&#;ya gitmesi nedeniyle istifa etmiş bir subay emeklisidir. Daha sonra bu kadından ayrılmıştır. Sınıf ayrılıkları ve törelere inanan kendini soylu sayan, bir zamanlar ileride Rusya&#;da yönetimine geçebilecek biri olarak bakılırken bir anda kendini kardeşinin yanında; çiftlikte ömrünü geçirirken bulmuş biridir.
            Nikolay PETROVİÇ; Emekli bir general ve bir Rus soylusudur. Kendisi okul yıllarında tanıştığı bir bayanla evlenmiş ve ondan Arkadiy adlı oğlu dünyaya gelmiştir. Ancak, kısa bir süre sonra eşini kaybetmiş ve Maryino isimli köye yerleşmiştir. Çiftlik yönetmekle uğraşan , her şeyi oğlu için yapan bir kahramandır. Feniçka ile evlenmekten çekinen fakat abisinin ve oğlunun desteğini aldıktan sonra o da törelerin zamanla değiştiğine inanarak onunla evlenen böylelikle kitapta yazarın betimlemek istediği kahramandır.
            Feniçka, Nikolay Petroviç&#;inev işlerini görmesi için çağırdığı bir hizmetçinin kızı olup çekingen, utangaç bir yapıya sahiptir.
           Olaylar 20 Mayıs tarihinde Nikolay Petroviç&#;in, üniversiteyi Avrupa&#;da bitirerek eve dönen oğlu Arkadiy ve davetini kırmayarak kabul eden arkadaşı Bazarovla karşılamasıyla başlar.
        Babası Nikolay Petroviç&#;in, burada soylu olmayan Feniçka isminde bir bayandan bir oğlu daha olmuş ancak, onunla henüz evlenmemiştir. Bu durumdan oğlu Arkadiy&#;in haberi yoktur. Tek kardeşi olan Pavel, eşinden ayrılmış ve kardeşinin evine yerleşmiştir.
        Arkadiy okuldan arkadaşı, Bazarov, bir takım düşünceleri olan, herkesten farklı bir kişilikte, hiçbir otoriteyi kabul etmeyen, hiçbir şeye inanmayan nihilist bir düşünceye sahiptir. Arkadiy arkadaşına bağlıdır ve onun dediklerine inanarak kendini ona benzetmeye çalışır.     Bir süre köyde kalırlar. Bu esnada evde yaşayanlarla daha yakından tanışırlar. Arkadiy üvey annesinin ve üvey kardeşinin olduğunu öğrenir. Bu durumu tepkiyle karşılamaz. Arkadiy&#;in babası ve amcası, Bazarov&#;un nihilist, hazır cevap ve kendine göre bir felsefesinin olduğunu anladıkça onu pek fazla sevmezler. Özellikle Pavel onunla çok hararetli tartışmalara girişir ve ondan nefret eder. Bazarov tıp okumaktadır ve canlıları incelemektedir. Köyde hergün yürüyüşe çıkmakta ve bulduğu canlıları eve götürerek mikroskopla onları incelemektedir.
        Bir gün Bazarov, tanıdıkları bürokratın şehre gelerek belediye başkanını teftiş edeceğini ve kendilerini şehre davet ettiğini öğrenir ve Arkadiy&#;e kendilerinin oraya gitmelerini teklif eder, sonra da kendisinin ailesinin yanına gitmesi gerektiğini belirtir. İki arkadaş yola çıkarlar ve şehre giderler, orada arkadaşları ile görüşürler. Arkadaşları bir bayan tanıdığını, onun yanına gidip bir şeyler yemeyi ve içmeyi teklif eder ve Kukşina isimli bayanın evine giderler. Kukşina Anna Odintsova isimli bir bayan arkadaşından bahseder ve tanıştırır. Arkadiy ve Bazarov  Kukşina&#;nın arkadaşı Anna&#;ya hayran kalırlar. Anna da Bazarov&#;un nihilist ve hiçbir şeyi kabul etmeyen olgun bir kişi olduğunu görünce onunla daha yakından tanışmak ister ve köydeki evine davet eder. İkisi de daveti kabul ederler ve ertesi gün onun evine giderler. Oradaki düzeni ve Anna&#;nın evin hanımı olarak otoritesini beğenirler. Bu arada Anna&#;nın kız kardeşi Katya ile tanışırlar. Katya da ablası gibi güzel ve alımlı bir bayandır. İki genç Katya&#;yı beğenirler ancak Anna&#;ya aşık olurlar.. Bazarov ile Anna birbirlerine yakınlaşırlar, Arkadiy ise istemeden de olsa Katya ile vakit geçirir. Bazarov, Anna&#;ya aşkını ilan eder ancak istediği olumlu cevabı alamaz. Bu arada Bazarov&#;un ailesi eve gelmesi için ona haber gönderir, o da eve döner. Arkadiy de Bazarov&#;un evine beraber gitmeye karar verir. Bazarov&#;un babası da emekli bir doktordur ve Arkadiy&#;in general olan dedesinin birliğinde görev yapmıştır. İki arkadaş köyde bir süre kalır ve canları sıkılmaya başlayınca Arkadiy&#;in köyüne dönerler.
        Arkadiy&#;in köylerine döndüklerinde Bazarov tekrar canlılarla ilgili çalışmalarına devam eder. Ancak Arkadiy Anna&#;yı unutamamaktadır ve onun yanına gitmeye karar verir.  Bu arada Bazarov köyde çalışmalarına devam ederken Feniçka&#;dan hoşlanmaya başlar ve onunla her fırsatta konuşur ve ilgilenir. Bir gün bahçede onula karşılaşır ve onu öper. Bu durumu Pavel görmüştür. Ancak bu bayandan kendisi de hoşlandığı için bu durumu gururuna yediremez ve Bazarov&#;a düello teklif eder. Ancak nedenini açıklamaz. Bazarov durumu anlar ve düelloyu kabul eder. Düelloyu gizli yaparlar ve Bazarov Pavel&#;i bacağından yaralar. Yine kendisi tedavisini yapar ancak burada daha fazla kalamayacağını anlar ve O da Anna&#;nın evine doğru yola koyulur. Burada Arkadiy&#;e köyde olanları detaylarına girmeden anlatır. Arkadiy olanlara üzülür ancak burada kalmaya devam ederler. Yine Bazarov&#;la Anna, Arkadiy&#;le de Katya beraber  gezerler. Bir zaman sonra Arkadiy Katya&#;yı Anna&#;dan ister. Anna duruma  üzülür, çünkü  Arkadiy&#;in kendisini sevdiğini düşünmektedir, ancak durumu kabul eder. Bazarov da ikisinin evlenmesini onaylar. Aslında Bazarov evlilik ve romantizme inanmamaktadır, Arkadiy&#;i daha çocuk  olarak görmektedir. Ancak burada kendisi de yavaş yavaş duygusallaşmakta ve Anna&#;ya olan ilgisini göstermektedir. Ancak Anna&#;nın kendisine acımasını gururuna yediremez, oradan ayrılmak ister ve evine doğru yola çıkar.
        Bazarov evine döner ve babasıyla beraber köyde hastalanan insanlarla ilgilenmektedirler. Bir gün tifodan ölen bir köylünün otopsisine katılır. Otopsi esnasında neşterle kendi parmağını keser ve tifo mikrobunu kapar. Babası durumu öğrendiğinde artık çok geç kalınmıştır ve hemen doktor çağırır. Bazarov babasından Anna&#;ya selam göndermesini ister. Babası durumu Anna&#;ya bildirir, kadın bir Alman doktorla derhal Bazarov&#;un yanına gelir. Ancak Alman doktor gencin kurtulamayacağını, artık çok geç olduğunu ve birkaç gün ömrü kaldığını bildirir. Bazarov Anna&#;nın kucağında vefat eder.
        Bazarov&#;un vefatından sora Arkadiy&#;le Katya, Nikolay Petroviçle de Feniçka evlenirler. Baba oğul Kirsanovlar Mariyino&#;da yerleşirler, Arkadiy çalışkan ve başarılı bir çiftçi olur. Nikolay Petroviç toprak reformu komisyonuna üye olur. Katya&#;nın bir oğlu olur ve adını Koyla koyarlar. Pavel sağlığı ve işleri için Moskova&#;ya gider. Anna, ileride devlet adamı olacak güzel konuşan bir hukukçu ile evlenir.

Babalar ve Oğullar

Babalar ve Oğullar Kitabını Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

Babalar ve Oğullar, Rus şair, yazar, oyun yazarı ve çevirmen İvan Sergeyeviç Turgenyev tarafından yılında yayımlanan ve yazarın başyapıtı olarak anılan, Rus ve dünya edebiyatının temel kitaplarından biri olan ve nihilizm terimini bir romanda ele alan ilk eser olma özelliği taşıyan kitaptır. Eser tüm dünyada birçok dile çevrilmiş ve birçok yayınevi tarafından yayımlanmış.

İvan Sergeyeviç Turgenyev (9 Kasım , Orel - 3 Eylül , Bougival), nihilist başkaldırının yazarı olarak anılan, döneminin toplumsal yapısını, sınıf ve kuşak çatışmasını, bunalımlarını tahlil eden ve romana bireyi ön plana çıkaran, felsefi bir boyut kazandıran yüzyıl Rus şair, yazar, oyun yazarı ve çevirmendir.

Babalar ve Oğullar Kitabının Fiyatı Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Babalar ve Oğullar kitabının fiyat aralığı 4,90 TL ve özel baskılar dahil 69 TL arasında farklılık göstermektedir. Babalar ve Oğullar kitabının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir.

  • Babalar ve Oğullar kitabını yayımlayan yayıncının büyüklüğü
  • Babalar ve Oğullar kitabı için hedeflenen pazar
  • Kitabın yayım tarihi
  • Kitabı yayıma hazırlarken kullanılan malzemelerin maliyeti
  • Babalar ve Oğullar kitabının kapak tasarımını yapan kişi veya kişilerin şöhreti
  • Kitap için belirlenen satış stratejisi
  • Kitabın kaç sayfadan oluştuğu 

Babalar ve Oğullar Kitabının Yazarı Kimdir?

Babalar ve Oğullar kitabının yazarı İvan Sergeyeviç Turgenyev’dir. Turgenyev, 9 Kasım tarihinde Rusya’nın Orel kentinde dünyaya gelmiştir. Babası bir süvari albayıdır ve soylu bir aileye mensuptur. Annesi ise otoriter bir kişiliğe sahip olan Varvara Petrovna Lutovina’dır. Yazar, özel okullarda eğitim görmüş, özel dersler almış ve henüz küçük yaşta Almanca, İngilizce ve Fransızca öğrenmiştir. Henüz 16 yaşındayken de babasını kaybetmiştir. İvan Sergeyeviç Turgenyev, bir süre Moskova Üniversitesi’nde okumuş ardından da St. Petersburg Üniversitesi’nde klasikler, Rus edebiyatı ve filoloji eğitimi almıştır. yılları arasında tarih ve felsefe okumak üzere Berlin Üniversitesi’ne gitmiştir. Bu dönemde kendini Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in fikirlerine yakın bulmuştur.

İvan Turgenyev, Rusya’nın gelişmesi için Batı’yı taklit etmesi, köleliğin kaldırılması gerektiği savunmuştur. yılında Rus eleştirmen Belinski  ile tanışmıştır. Belinski, Turgenyev’in ilk edebi eserlerini beğeniyle karşılamıştır. Puşkin veGogol‘den etkilenen Turgenyev, adını ilk olarak yılında yayımlanan "Gereksiz Bir Adamın Güncesi" isimli novellası ile duyurmuştur. İlk önemli eseri ise "Avcının Notları" isimli eseridir. Turgenyev’in çıktığı av gezileri esnasındaki gözlemlerini, Çarlık Rusya’sındaki zor ve merhametsiz köy yaşamını ele alan öykülerden oluşan bir kitaptır.

İvan Sergeyeviç Turgenyev; Rudin, Asilzade Yuvası, Arefesinde, Babalar ve Oğullar,İlk Aşk, Duman ve Mumu gibi birçok eser kaleme almıştır. Rudin, İvan Turgenyev’in ilk sosyal romanıdır. Eserde, kitaba adını veren Rudin karakterinin arzuları ve trajedileri ele alınmıştır. Duman, yılında yayımlanmış bir eserdir ve reformlarının ardından Rus toplumunun yaşadığı belirsizlik, şüphe ve umutsuzluğu anlatmaktadır. Arefesinde isimli eser, Yelena Stahova isimli bir genç kızın, İnsarov adlı genç bir Bulgar devrimciye olan aşkını anlatmaktadır. Asilzade Yuvası, aradığı mutluluğu Batı’da bulamayan bir Rus soylusunun eve dönüş hikayesidir. İlk Aşk, Ivan Sergeyeviç Turgenyev’in kendi gençliğine bakarak kaleme aldığı bir eserdir. Kitap, romantik edebiyatın önemli örneklerinden biridir.

İvan Sergeyeviç Turgenyev, kaleme aldığı yapıtlarda umut, çaresizlik ve hüsran gibi duyguları sıkça işlemiş, insanın iç dünyasını yansıtan eserler kaleme almıştır. Kitaplarını hem olumlu hem de olumsuz yönde eleştirenler olmuştur. Yazar, yaşamının büyük bir kısmını Rusya’nın dışında geçirmiş, Emile Zola,Alphonse Daudet, Edmond de Goncourt veGustave Flaubert gibi tanınmış yazarlarla arkadaşlık kurmuştur. Birçok ünlü yazar ile arası iyi olan Turgenyev, Rus meslektaşlarıyla iyi anlaşamamıştır. Fyodor Dostoyevski, bazı eserinde Turgenyev’i hicvetmiştir. İvan Sergeyeviç Turgenyev de Dostoyevski hakkında yazılar kaleme almıştır. Bir süre dostluk kurduğu Tolstoy ile de arası kötüleşmiştir. Tolstoy ile ilgili "Tam zıt noktalardayız. Ben çorbayı sevsem, eminim ki Tolstoy nefret eder." demiştir. Aralarındaki çekişme düelloya kadar varsa da araya giren hatırı sayılır kişiler sayesinde engellenmiştir. Fakat birbirleri ile konuşmayı sonlandırmışlar ve bir daha görüşmemişlerdir.

İvan Turgenyev, hiç evlenmemiştir. Gençliğinde yaşadığı bir ilişkiden Paulinette isimli bir kızı vardır. yüzyılın önde gelen Opera şarkıcılarından, İspanyol asıllı Fransız Pauline Garcia Viardot’un Sevilla Berberi yorumunu dinledikten sonra sanatçıya aşık olmuştur. Fakat Viardot, o dönemde evli bir kadındır. Tüm dünyada birçok okuru ve yazarı etkilemeyi başaran İvan Sergeyeviç Turgenyev, 64 yaşında yani 3 Eylül tarihinde Fransa’da ölmüştür. İsteği üzerine naaşı Rusya’ya getirilmiş ve Belinski’nin mezarının yanına defnedilmiştir.

Babalar ve Oğullar Kitabının Sayfa Sayısı Kaçtır?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır