hane halkı geliri nasıl hesaplanır / Hane geliri nedir, hane geliri nasıl hesaplanır?

Hane Halkı Geliri Nasıl Hesaplanır

hane halkı geliri nasıl hesaplanır

TOKİ hane halkı geliri hesaplamasına dair detaylar merak konusu oldu. 2+1 ve 3+1 konut tipi için başvurular e-Devlet aracılığıyla ya da yetkili devlet bankası şubelerinden gerçekleştirilecek. TOKİ sosyal konut başvuru bedeli ise 500 TL olarak ödenecek.

HANE HALKI GELİRİ NE DEMEK?

TOKİ'nin resmi sitesinde yayımlanan bilgiler doğrultusunda, "Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi ve eşi adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir, birden fazla başvuru yapılması durumunda başvurular geçersiz sayılacaktır. Şartlar karşılanmadığı takdirde ödenen ücret geri iade edilmeyecektir.

GELİR HESABI NASIL YAPILIR?

Hane geliri, eve giren toplam paranın bütünüdür. Bir evde iki kişi çalışıyor ve kişi başı 7 bin lira kazanıyorsa eve giren toplam para 14 bin TL olarak hesaplanmaktadır.

Bazı kurumlar yemek ve yol parası gibi ek gelirleri de hane halkı geliri hesaplamalarına dahil ediyor. Bununla beraber 7 bin TL maaş alan kişilerden birinin aylık 1.500 TL Yemek parası alması durumunda hane halkı geliri 15.500 olarak kabul edilebilmektedir.

Ahmet IşıkHaber7.com - SEO Editörü

Haber 7 - Ahmet Işık

HANE HALKI GELİRİ NEDİR, NASIL HESAPLANIR? Hane Halkı Gelirine Kimler Dahil? TOKİ Hane Halkı Geliri Hesaplama 2022

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmekte olan 250 bin sosyal konut projesi başvuruları bugün itibariyle başladı. Projeye dair detaylar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aktarılırken, TOKİ başvuru şartları arasında yer alan hane halkı geliri ifadesi dikkat çekti. Hane halkı gelirinin ne olduğunu ve kimleri kapsadığını merak eden vatandaşlar, konu üzerine yoğun araştırmalarda bulundu. Peki hane halkı geliri nedir? Hane halkı geliri nasıl hesaplanır? Hane halkı geliri kimleri kapsıyor? TOKİ hane halkı geliri hesaplama nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler…

HANE HALKI GELİRİ NEDİR?

Hane halkı geliri, resmi kayıtlara göre eve giren toplam para anlamına gelmektedir. Ev içerisinde yaşayan kişilerin elde ettiği toplam gelir olarak tanımlanan hane halkı geliri, özellikle son günlerde TOKİ sosyal konut başvuru şartları arasında yer almasıyla oldukça dikkat çekti. Bazı kurumların gıda, yol vb. alınan her türlü yardımı da içine katmış oldukları hane halkı gelirinin miktarı, sosyal konut projelerine başvuruda büyük önem arz ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı 2022 TOKİ 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında satışa sunulacak olan konutların alımında, hane halkı gelirinin önemi oldukça büyük. Vatandaşlar, hane halkı gelirine kimlerin dahil olduğunu ve hane halkı gelirinin nasıl hesaplandığını detaylı bir şekilde öğrenmek istiyor. 

HANE HALKI GELİRİ NEDİR, NASIL HESAPLANIR? Hane Halkı Gelirine Kimler Dahil? TOKİ Hane Halkı Geliri Hesaplama 2022

HANE HALKI GELİRİ NASIL HESAPLANIR?

Hane halkı geliri, bir evde yaşayan ve çalışan bireylerin kazandıkları ücretler bir araya getirilerek hesaplanıyor. Örneğin evde 2 kişinin çalışıyor olması ve kişi başı 5 bin TL ücret alıyor olması durumunda hane halkı geliri 10 bin TL olarak kabul ediliyor. Bazı kurumlar yemek ve yol parası gibi ek gelirleri de hane halkı geliri hesaplamalarına dahil ediyor. Bu durumda da 5 bin TL alan kişilerden birinin aylık yemek ücreti 1500 TL ise hane halkı geliri 11 bin 500 TL’ye yükseliyor. Bu miktar evde çalışan kişi sayısı arttıkça artış gösteriyor. 2022 TOKİ sosyal konut başvuru şartlarına göre bu gelirin en fazla 16 bin TL olması gerekiyor. İstanbul ili içerisinde konut almak isteyenlerin ise hane halkı gelirinin en fazla 18 bin olması şartı bulunuyor.

HANE HALKI GELİRİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Hane halkı gelirine kimlerin dahil olduğu da araştırılan konular arasında yer alıyor. Aynı konutun bir bölümünde yaşayan bir ya da daha fazla kişiden oluşmakta olan hane halkı, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın, konutun hizmet ve yönetimine iştirak etmekte olan kazanç veya masraflarını ayırmayan kişilerden meydana gelmektedir. Yani aynı ev içerisinde ikamet eden ve aylık geliri olan tüm bireyler, hane halkı gelirine ortak anlamına geliyor.

TOKİ hane halkı geliri nedir, nasıl hesaplanır? TOKİ İlk Evim konut ve İlk İşyerim projeleri hane geliri hesaplama ve başvuru formu

Geçtiğimiz hafta Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törene katılan ve burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TOKİ tarafından başlatılan 'İlk Evim konut ve İlk İşyerim' projesi hakkında detaylı bilgiler verdi. Konutların fiyatının 608 bin liradan başlayacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş yeri fiyatlarının 350 bin liradan, konut için arsaların fiyatlarının ise 192 bin 500 liradan başlayacağını bildirdi. Proje için İstanbul'da yaşayan ve hane geliri 18 bin lira olan vatandaşlarla diğer illerde yaşayan ve hane geliri 16 bin liranın altında olanlar başvurabilecekler.

Bu kapsamda TOKİ'nin başlattığı İlk Evim konut ve İlk İşyerim projesine başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, TOKİ hane halkı gelirinin ne demek olduğunu ve bu gelir düzeyinin nasıl hesaplandığını araştırmaya başladılar. İşte, TOKİ projesi başvurusu ile ilgili tüm merak edilen detaylar..

TOKİ hane halkı geliri nedir, nasıl hesaplanır

TOKİ İLK EVİM KONUT VE İLK İŞYERİM PROJELERİ HANE GELİRİ HESAPLAMA

Projeden yararlanmak vatandaşların İstanbul'da 18 bin liradan, diğer illerde ise 16 bin liradan az hane geliri olması gerekiyor. Ayrıca başvuru sahibinin kendisi, eşi veya çocukları için tapuda kayıtlı ikametgahı bulunmamalıdır.

Hane geliri, bir ailede yaşayan insanların toplam gelirini ifade eder. Hanede yaşayan kişilerin maaş ve diğer gelirlerinin toplamı hane gelirini temsil eder. Bazı işyerlerinde yemek, yol vb. yardımlar sosyal konut projesi başvurusu yapılırken dikkate alınır.

Hanehalkı geliri, hanede yaşayan kişilerin ücretleri toplanarak hesaplanır. İki aile üyesi aynı hanede çalışıyorsa, aldıkları tüm ücret, gelir ve yardımlar kaybedilir. Bu gelire yemek ve ulaşım masrafları dahildir. Elde edile bu toplam gelir ile hane geliri olarak tanımlanır.

Hanede İŞKUR'da çalışan birisi var ise o ikişinin İŞKUR'dan çalıştığını kanıtlayan belge alması gerekir. Başvuru, bordro memuru maaşı hesaplanarak kabul edilecektir. Sadece başvuru ayı için hane geliri dikkate alınacaktır. Başvuru ayı için ortalama hane geliri TOKİ tarafından belirlenen fiyatı geçmiyorsa başvuru onaylanır.

TOKİ sosyal konut projesine başvuru yapan veya yapacak olan vatandaşların maaşları "net" üzerinden hesaplanarak ortaya çıkarılıyor. TOKİ herhangi bir hesaplama yapmaz. Başvuru yapmak isteyen vatandaşlar maaş bordrosu alır ve bu şekilde bankaya başvuruda bulunur. Şartlar yerine getirilirse, banka talebi kabul edecektir.

Hane gelirini hesaplamak için aylık ortalamalar kullanılır. Maaşlı olanlar için sadece başvuru ayı için aylık hane geliri dikkate alınacaktır. 

HANE HALKI GELİR HESAPLAMA: Sosyal konut başvurusu ile gündeme gelmişti... Maaş ve hane halkı hesaplaması nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2022 12:26
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hane halkı geliri nasıl hesaplanır sorusu konut başvurusu dolayısıyla gündemde yer alıyor. Hane halkı geliri kapsamında değerlendirme kriterine alınacak olan vatandaşlar, internet üzerinden bunun ne anlama geldiğini sorguluyor. Peki, hane halkı geliri nedir ne demek? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Hane halkı geliri, eve giren paranın toplamıdır. Evde 2 kişinin çalışması ve kişi başı 5 bin TL ücret alması halinde hane halkı geliri 10 bin TL olarak kabul edilmektedir. Öte yandan bazı kurumlar, gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımları da hane halkı geliri olarak kabul edebilmektedir. 

Bu kapsamda 5 bin TL maaş alan kişilerden birisinin aylık 1.500 TL yemek parası alması halinde Hane halkı geliri 11.500 olarak kabul edilebilmektedir. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir