iş bankası hissedarları kimler / Ortaklık Yapısı | Türkiye İş Bankası A.Ş.

Iş Bankası Hissedarları Kimler

iş bankası hissedarları kimler

Kurulduğumuz günden bu yana Türk bankacılık sektöründe, uzman bankacılık anlayışımız, finans, ekonomi ve mühendislik alanlarındaki güçlü ekiplerimizle fark yaratıyoruz. Global kabul görmüş sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık prensiplerini kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve danışmanlık iş kollarının tamamına entegre etmiş bir kurum olarak reel sektörün dönüşümünde aktif rol oynuyoruz.

Uluslar üstü finans kurumları, uluslararası kalkınma ajansları, dünya çapında bankalar ve finans kuruluşları ile etkin iş ortaklıklarımızla, nitelikli ve temalı global fonları Türk iş dünyasının geleceği koruyan yatırımları ile buluşturuyoruz.

Farklı sektörlerdeki müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel tasarlanmış finansman modellerimizle BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına somut katkı sağlıyoruz. Finanse ettiğimiz tüm projelerin çevresel ve sosyal risklerini etkin şekilde ölçüyor, yüksek riskli yatırımlara finansman sağlamama yönündeki taahhüdümüzü kararlı şekilde sürdürüyoruz.

Etkin bir yatırım bankası olarak, müşterilerimizi alternatif finansman olanaklarıyla buluştururken, uluslararası standartlardaki hizmet anlayışımızla Türkiye Sermaye Piyasalarına yenilikçi enstrümanlar kazandırmaya devam ediyoruz.

Sektörde TSKB

Bir Türkiye İş Bankası iştirakiyiz

Hisselerinin %50,92'si Türkiye İş Bankası Grubu şirketlerine ait olan bankamızın, Borsa İstanbul (BIST) Yıldız Pazar’da “TSKB” sembolü ile işlem görmekte olan hisse senedinin, fiili dolaşımdaki pay oranı %38,9’dur.

Faaliyetlerimizi İstanbul’daki Genel Müdürlüğü ve Ankara Şubesi aracılığı ile yürütüyoruz.

Global piyasaların itibarlı bir finans kurumuyuz

Dünya Bankası’nın aktif olarak yer aldığı kuruluş günlerimizden bu yana uluslar üstü finans kurumları başta olmak üzere küresel piyasaların lider katılımcıları ile sürekli iş birliği içinde çalışıyoruz. Global finans piyasalarında sürdürülebilir bankacılık modelimiz ve bu alandaki somut başarılarımızla ayrışıyoruz. 

Önemli iş ortaklarımız olan; Dünya Bankası (IBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Alman Kalkınma Bankası (KfW), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), İslam Kalkınma Bankası (IsDB), Fransız Kalkınma Ajansı ( AFD), Çin Kalkınma Bankası (CDB), Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB), Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Avusturya Kalkınma Bankası (OeEB) gibi finans kurumlarından sağladığımız nitelikli fon kaynaklarını Türk iş dünyasının yatırımları ile buluşturuyoruz.

Sürdürülebilir bankacılığın Türkiye’deki rol modeliyiz

Sürdürülebilirlik kavramını ekonomik, çevresel ve sosyal eksenlerde benimsemiş, içselleştirmiş ve çok sayıda inisiyatifi hayata geçirmiş bir banka olarak bu alanda sadece yurt içinde değil yurt dışında da adımızdan söz ettiriyoruz.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını merkeze alan bankacılık modelimiz ve tüm sermaye öğelerimizle ülkemizin kapsayıcı, düşük karbonlu, iklim ve çevre dostu bir üretim anlayışına geçişi için kesintisiz destek veriyoruz.

Yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği, çevre, kadın istihdamı ve gelişmekte olan bölge yatırımlarına özel olarak sunduğumuz finansman modellerinin yanı sıra tüm proje değerlendirme süreçlerinde çevresel ve sosyal risk faktörlerini ölçüyor, geleceğimiz için risk teşkil eden yatırımları finanse etmiyoruz.

Tüm bu başarılı uygulamalarımızla Avrupa ve Asya Bölgesi’nde sürdürülebilirlik alanında ödüllere layık görülen itibarlı finans kurumları arasında yer alıyoruz.

kaynağı değiştir]

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 31 Aralık tarihi itibarıyla İş Bankası'nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:[17]

Atatürk'ün vasiyeti çerçevesinde mülkiyeti Cumhuriyet Halk Partisi'ne ait olan hisselere ilişkin temettü geliri, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuna bırakılmıştır.[11][18] Bugüne kadar Atatürk hisseleri iki kez CHP'den alınıp hazineye devredildi, ancak daha sonra tekrar CHP'ye geçti. 14 Aralık 'te Demokrat Parti döneminde çıkarılan sayılı yasa ile CHP'nin mallarına el kondu ve bankadaki hisseleri hazineye verildi. CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, 11 Ekim tarihli ve / sayılı kararıyla söz konusu kanunu iptal etti.[11][19]12 Eylül Darbesi'nden sonra 16 Ekim 'de kabul edilen sayılı yasayla CHP dahil tüm siyasi partiler kapatıldı. Bu nedenle banka hisseleri bir kez daha hazineye devredildi. 'de kapatılan siyasi partilerin yeniden kurulmasının önü açılınca CHP de yeniden açıldı.[11] yılları arasında banka hisseleri CHP ve hazine tarafından birlikte temsil edildi, bu tarihten sonra Yargıtay kararıyla yeniden tamamen CHP'ye geçti.[20][21]

Sosyal sorumluluk[değiştir

İş Bankası Kimin, Kim Kurdu? Atatürk'ün Hisseleri

İş Bankası Nasıl, Ne Zaman, Kim Tarafından Kuruldu?

Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda tarihinde kurulmuştur. Bankanın ilk Genel Müdür Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başlandı. Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi. Bu sermayenin fiilen ödenen bin TL'lik bölümü ise bizzat Atatürk tarafından karşılandı.

Türkiye'de tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek, sinai gelişmeyi başlatmak, temel ekonomik atılımları finanse etmek ve kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan banka ülke için yaşamsal önem taşıyan bir iştir. Kurulduğu günden bu yana amaçlarını gözden kaçırmadan sürekli güçlenerek ilerleyen İş Bankası Türkiye'nin en iyi bankalarından birisi konumuna gelmeyi başardı. 

İş Bankası Kimin


İş Bankası'nın İlk Sermayesi Nereden Geldi?

Bankanın inşaasının temel harcı niteliğinde olan bin lirayı Atatürk koymuştu fakat bir bankanın kurulması için bu para yeterli değildi. Celal Bayar bankayı kurmak için geriye kalan paranın nasıl toplandığını şöyle anlatmıştır;

"Sermaye bir milyondu. bin lira hazırdı. O nispeten fazla para, dışardan on para yok. Müessis hissesi, bir hisse liraydı. Müessisler bulacağız ve meclis - i idareyi kuracağız. Hiç kimse yanaşmıyor. Diyorlar ki 'Ne kadar böyle bir işe girdiysek, hiçbirinin neticesi çıkmadı, bu da onların devamı' Ecnebi bankalar nezdinde, Banque d'Athens var, İtalyanların bankaları var, Fransızların bankaları var. Onlar bizim Türklere, hatır için, Kızılay'a lira teberruda bulunur gibi, müessis hisselerini verdiler. Ben de şahsımı kullanarak, hatta Atatürk'ün nüfuzunu kullanarak 'er lirayı böyle topladım." (İş Dergisi, Sayı , Ekim , s. 4).

İş Bankası Kimin


Türkiye'nin İlk Bankası'nın İsmi Nasıl Koyuldu?

Türkiye'nin ilk milli bankasının isminin ne olacağı konusunda iki farklı öykü var. Celal bayar şöyle anlattı;

"Hasan Saka Maliye vekili idi. Bu ismi onlar buldu. Onlar İş Bankası dediler. Yani İş Bankası ismi benim değil." (İş Dergisi, Sayı , Ekim , s. 3).

Diğer öykü ise Cemal Kutay'a ait. Cemal Kutay Celal Bayar'ın ağzından şöyle aktardı;

"Nitekim ertesi günü Çankaya'da kayınpederi Muammer Bey'in yanında Celal Bey'e bir isim üzerinde arzusunu soruyor ve cevap beklemeden şöyle diyor: 'Siz bu kurulacak banka ile bakir sahalarda faaliyet gösterecek, iş yapacaksınız. O halde her şeyi ile Türk olacak bu bankaya Türkiye İş Bankası ismine ne dersiniz?'" (Kutay, "Türkiye İş Bankası Nasıl Kuruldu?", İş Dergisi, Sayı , s. 14)

İş Bankası Kimin


Türkiye İş Bankası Ortakları, Hisseleri Kimlere Ait

31 Mart tarihi itibari ile İş Bankası'nın ortaklık yapısında İş Bankası Munzam Sandık Vakfı %37,08, Atatürk Hisseleri %28,09, Halka açık pay ise %34,83'tür. yılının Mayıs ayında Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nin İş Bankası'ndaki %12,3 oranındaki pay, yerli ve yabancı yatırımcılara sunulmuştur. Hisseler Borsa İstanbul'da işlem görmektedir. İş Bankası'nın piyasa değeri ise 23 milyar TL'dir.

İş Bankası Kimin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası