türkçe açık uçlu soru örnekleri / 8. SINIF TÜRKÇE KONU TESTLERİ VE AÇIK UÇLU SORULAR | Türkçe Dersi Kaynak Sitesi / Forum Bölümü

Türkçe Açık Uçlu Soru Örnekleri

türkçe açık uçlu soru örnekleri

İşte TEOG açık uçlu soru örnekleri. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Kasım &#;de yapılacak 8. sınıf 1. dönem merkezi ortak sınavlardaki açık uçlu soruların dağılımı ve soru örnekleri belirlendi. İlk etapta Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerine ait sınavların her birinde yer alan 20 sorunun 2&#;şer tanesi açık uçlu sorulardan oluşacak.

İkinci dönem sınavlarda ise tüm derslerden açık uçlu soru sorma planını yapan Bakanlık, soru örneklerini de yayımladı.

3 DERSTEN 2’ŞER AÇIK UÇLU SORU

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıflara yönelik Kasım &#;de gerçekleştirilecek 1. dönem merkezi ortak sınavlarda önceki yıllardan farklı olarak çoktan seçmeli test sorularının yanında açık uçlu sorular da yöneltilecek. Açık uçlu sorular, 1. dönem ortak sınavlarda, Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinin oturumlarında kullanılacak. Bu derslerin her birinde yer alan 20 sorunun 18 tanesi çoktan seçmeli, 2 tanesi ise açıkuçlu sorulardan oluşacak.

CEVAPLAR YAZILIP KODLANACAK

Açık uçlu sorular, ölçme değerlendirme uzmanları tarafından oluşturulan belirtke tablosu çerçevesinde, ilgili test kitapçığı içerisinde uygun olan soru numarası ile yer alacak. Çoktan seçmeli soruların cevapları, önceki sınavlarda olduğu gibi optik cevap kağıdı üzerine kodlanacak. Bu soruların cevapları da optik cevap kağıdına yazılacak fakat bu cevaplama kodlama biçiminde olmayacak.

Soruların cevapları, cevap kağıdı üzerinde ilgili soru için hazırlanan çerçeveli alana öğrenci tarafından kurşun kalemle okunaklı bir şekilde yazılacak. Açık uçlu soruların değerlendirilmesi, alanında deneyimli ve bu konuda eğitim almış öğretmenler tarafından yapılacak. Değerlendiriciler, öğrenci cevaplarını yapılandırılmış cevap anahtarına göre öğrenci kimlik bilgilerini görmeden nesnel yöntemlerle puanlayacak.
Değerlendiriciler arası puan farkı oluşması, cevabın okunamaması gibi

durumlarda öğrenci cevabı, üst değerlendiriciler tarafından tekrar değerlendirilecek. Öğrenci cevapları değerlendirilirken yazı güzelliği, harf eksikliği, imla veya noktalama yanlışlıkları göz önünde bulundurulmayacak. Ancak Türkçe dersinde doğrudan imla, noktalama sorusu soruluyor veya kelime/kavram farklılığı oluşuyor ise ayrı bir değerlendirme söz konusu olacak.

2. DÖNEMDE TÜM DERSLERDE OLACAK

Milli Eğitim Bakanlığı, 2. dönemde yapılacak merkezi ortak sınavlarda Türkçe, matematik, fen bilimleri derslerinin yanı sıra din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden de açık uçlu soru sorulmasına ilişkin hazırlıklarını sürdürüyor.

Bakanlık tarafından, öğrenciler, velileri ve tüm kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bugün içinde bakanlığın internet sitesinden açık uçlu sorular ve yapılandırılmış cevap anahtarlarının örnekleri de yayımlanacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, bu ayın sonunda kazanım kavrama testlerinde de açık uçlu sorular yayınlanmaya başlanacak.

TÜRKÇE DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ

MATEMATİK DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ

FEN BİLİMLERİ DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ

İNGİLİZCE DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ

ÖRNEK CEVAP KAĞIDI

Kapalı uçlu ve açık uçlu sorular

Bir giyim mağazası yöneticisinin, belirli türden insanların mağazayı ziyaret edip kıyafetlerini satın alma ihtimalinin başkalarına kıyasla daha yüksek olduğuna inandığını hayal edin. Yönetici, müşteri olma ihtimali en yüksek olan segment gruplarının hangileri olduğunu çözebilmek için, mağazayı ziyaret eden herkese yönelik bir anket tasarlayabilir. Bu ankette cinsiyet, yaş, iş durumu ve bilmek istediği diğer demografik bilgiler hakkında kapalı uçlu sorular bulunabilir. Ardından, mağazayı ne sıklıkta ziyaret ettikleri ve yıllık olarak harcadıkları para miktarı hakkındaki sorular sorulur. Tüm sorular kapalı uçlu olduğundan, mağaza yöneticisi bu yanıtları kolayca ölçebilir ve tipik müşteri profilini belirleyebilir. Bu durumda yönetici, en sık alışveriş yapan müşterilerinin yaş arası kadın öğrenciler olduğunu öğrenebilir. Bu bilgi, bu niş piyasaya nasıl daha iyi hizmet edebileceği ya da diğer hedef demografik yapılara nasıl girebileceği konusunda bir eylem planı oluşturmasını sağlayacaktır.

Açık Uçlu Sorular: Örnekler ve Avantajlar

Ne zaman
anket tasarlamak
Belirli bilgileri elde etmek için genellikle açık uçlu sorular mı yoksa kapalı uçlu sorular mı kullanacağımıza karar vermemiz gerekir. Yine de açık uçlu ve kapalı uçlu soruların güçlü ve zayıf yönleri olduğunun ve farklı şekillerde performans gösterdiklerinin farkında olmamız gerekir.

Açık uçlu sorular, bir göndericinin yanıt olarak bazı bilgiler elde etmek için bir veya birkaç alıcıya yönelttiği sorulardır. Örneğin: Cüzdanım nerede?

İçerik Dizini

Açık Uçlu Sorular: Tanım

Açık uçlu sorular serbest formdadır
anket soruları
Katılımcıların tüm bilgi, duygu ve anlayışlarına dayalı olarak açık metin formatında cevap vermelerine olanak tanır. Bu soruya verilecek yanıt bir dizi seçenekle sınırlı değildir.

Farklı olarak
kapalı uçlu soru
Anket yanıtlarını verilen seçeneklerle sınırlı ve dar bırakan açık uçlu bir soru, katılımcının yanıtlarını derinlemesine araştırmanıza ve konu hakkında değerli bilgiler edinmenize olanak tanır. Bu sorulara verilen yanıtlar, bir konu hakkında ayrıntılı ve açıklayıcı bilgilere ulaşmak için kullanılabilir.

Ayrılmaz bir parçasıdırlar
Niteliksel Pazar Araştırması
. Bu araştırma tekniği büyük ölçüde açık ve öznel sorulara ve belirli bir tartışma konusuna ilişkin cevaplara dayanır ve katılımcının verdiği cevaba göre araştırmacı tarafından daha fazla araştırma yapılmasına olanak tanır. Tipik bir senaryoda, kapalı uçlu sorular aşağıdaki bilgileri toplamak için kullanılır
Nitel veriler
katılımcılardan.

Açık Uçlu Soru Örnekleri

Katılımcılar açık uçlu soruları severler çünkü neye yanıt vermek istedikleri üzerinde % kontrol sahibi olurlar ve sınırlı sayıda seçenekle kısıtlanmış hissetmezler. Bunların güzelliği, asla tek kelimelik bir cevap olamamalarıdır. Bunlar ya liste, cümle ya da konuşma/paragraf gibi daha uzun bir şey şeklinde olacaktır.

Bunu daha iyi anlamak için işte bazı örnekler:

Açık Uçlu Soru Örnekleri

  1. Mülakat: İşe alınırsanız, mevcut becerilerinizi kurumsal büyümeyi geliştirmek için nasıl kullanmayı planlıyorsunuz?
  2. Müşteriye dönük: Lütfen çevrimiçi pazar yerimizin günlük alışverişlerinizde size yardımcı olduğu bir senaryoyu açıklayın.
  3. Teknik: Bu web sayfası için kullanılan arka uç Javascript kod şablonunu açıklayabilir misiniz?
  4. Demografik: Yaşınız kaç? (anket seçenekleri olmadan sorulmuştur)
  5. Kişisel / Psikografik: Stres ve kaygı ile genellikle nasıl başa çıkıyorsunuz?

Pew Research tarafından yapılan bir araştırmada katılımcılara &#;Başkanlık için oy verirken sizin için en önemli olan şey neydi?&#; sorusu yöneltilmiştir. Bir gruba bu soru kapalı uçlu soru formatında sorulurken, diğer gruba açık uçlu olarak sorulmuştur. Sonuçlar aşağıda gösterilmektedir:

açık-uçlu-soru

Kapalı uçlu soru formatında katılımcıların %58&#;i &#;Ekonomi&#; seçeneğini işaretlemiştir. Diğer formatta ise sadece %35&#;lik bir kesim &#;Ekonomi&#; cevabını vermiştir. Katılımcıların sadece %8&#;inin kapalı uçlu soru formatında &#;Diğer&#; seçeneğini işaretlediğini unutmayın. Açık uçlu bir formatta, katılımcıların %43&#;ü &#;Diğer&#; olarak kategorize edilebilecek bir yanıt yazmıştır.

Açık Uçlu Sorular vs Kapalı Uçlu Sorular

Açık uçlu sorular, katılımcıları düşüncelerini kısıtlamadan geri bildirimlerini kelimelere dökmeleri için motive eder. Kapalı uçlu sorular kadar objektif ve baskın değildirler.

Sonu Kapalı Sorular

Açık Uçlu Sorular

Bizimle çalışmayı seviyor musunuz?Bize şu ana kadar kuruluşumuzla yaşadığınız deneyimlerden bahsedin.
Son zamanlarda stresli miydiniz?Sizi rahatsız eden şeyleri bizimle paylaşın.
Şu anki iş rolünüzden ne kadar memnunsunuz?
  • Çok memnun kaldım
  • Biraz memnunum
  • Biraz memnun değil
  • Çok memnun değilim
Bu değerlendirmeden ne bekliyorsunuz?

Araştırmacı, soruları kullanarak katılımcıların gerçek duygularını anlar. Müşterileriniz arasındaki farklı düşünce süreçleri hakkında size bilgi verecek, sorun giderme önerileri sunacak ve onların çekingenliklerine de göz atmanızı sağlayacak bir unsura sahiptirler.

  1. Açık uçlu ve kapalı uçlu sorular, katılımcılar için farklı görevlerdir. Açık uçlu görevde, katılımcılar akıllarında hazır olanları yazarlar. Kapalı uçlu soru görevinde, katılımcılar &#;dikkatlerini araştırmacı tarafından seçilen belirli yanıtlara&#; odaklarlar (Converse ve Presser, ).
  2. Aynı soruyu bu iki farklı formatta sormak neredeyse her zaman farklı sonuçlar üretecektir. Birçok araştırmacı on yıllar boyunca bunu kanıtlamıştır.
  3. Çok az sayıda katılımcı &#;Diğer&#; kategorisini seçecek ve listelenen yanıt seçeneklerinden farklı yanıtlar girecektir.

Peki bu bizim için ne anlama geliyor? Eğer yapabiliyorsanız, yapın
nitel araştırma
ilk olarak ve kapalı uçlu sorularınızın öğeleri temsil ettiğinden emin olun insanların kafasında. Katılımcıların çok azı &#;Diğer&#; kategorisini seçeceğinden, madde listesinin eksiksiz olması gerekmektedir. Sizin için önemliyse, katılımcıların kolayca ulaşamayacağı öğeleri de listelemeniz gerekebilir.

kapalı uçlu soru Katılımcıların yarısının soruyu açık uçlu formatta, diğer yarısının ise kapalı uçlu sorular formatında gördüğü bölünmüş örneklem çalışmaları yapmayı düşünün.

Sonuçları sunarken, açık uçlu ve kapalı uçlu sorular arasındaki temel farkları bir veya iki cümleyle açıklamanın yararlı olduğunu gördüm. Bunların kesin ölçümler olmadığını, anketteki diğer sorulara ve nitel araştırmadan elde edilen ek bilgilere göre bazı yorumlar gerektiren ölçümler olduğunu anlamalarına yardımcı olur. İşte bu yüzden sizin ya da benim gibi bir analiste ihtiyaçları var!

Neden açık uçlu sorular kullanılmalı?

  1. Müşterilerin, cevaplarda sınırlama olmaksızın görüşlerini dile getirebilecekleri bir platforma ihtiyaçları vardır: Mutlu ya da mutsuz. Sorular için cevap seçenekleri sunulmadığından, katılımcı genellikle kapalı uçlu sorularda sunamayacakları duygular, tutumlar ve görüşlerle ilgili ayrıntıları dahil etme özgürlüğüne sahiptir.
  2. Katılımcıların yaratıcı bir şekilde cevap verebilecekleri bir ortam: Bu sorular kapalı uçlu sorulara kıyasla katılımcılara daha fazla değer verir çünkü kullanıcılardan bu soruları sadece &#;doldurmaları&#; beklenmez.
  3. Katılımcılar cevaplarında gösterdikleri vizyon ve yaratıcılıkla sizi şaşırtabilir. Bloglarına bağlantılar veya şiirlerinden bir ya da iki dize sizi büyüleyecek.
  4. Beklenmeyeni bekleyin: Bir mikro ankette sadece kapalı uçlu sorular varsa, kullanıcılar genellikle bağlantıyı keser ve fazla düşünmeden doldururlar. Açık uçlu soruların sunduğu özgürlük sayesinde kullanıcılar, kelime sayısı, ayrıntılar veya mesajın tonu gibi konularda istedikleri şekilde yanıt verebilirler.
  5. Bu yanıtlar, kuruluşun markasını geliştirmeye yönelik pazarlama ipuçları veya parasal kazançlar sağlayabilecek bazı yaratıcı fikirler olabilir.
  6. Karmaşık durumlara yanıt alın:Karmaşık durumlar sadece Evet/Hayır geri bildiriminden daha fazlasına ihtiyaç duyar. Tek seçmeli veya çok seçmeli sorular, bazı kritik ve karmaşık durumlar için gereken ayrıntı veya incelemenin hakkını veremez.
  7. Bu sorular, katılımcıların geri bildirimlerini açıklamalarının veya ürünlerle ilgili karşılaştıkları sorunları tarif etmelerinin beklendiği durumlarda en iyi sonucu verir.
  8. Müşterilerinizi daha iyi anlayın:Katılımcılarınızdan bir şeyler öğrenebilirsiniz. Açık uçlu sorular, bu katılımcılara kuruluşlar için aydınlatıcı olabilecek görüşlerini dile getirme özgürlüğü sunmaktadır.
  9. Katılımcının mantığı, düşünceleri, dili ve referans seçimleri, katılımcının beyninin nasıl işlediği hakkında çok şey ortaya çıkarabilecek bu sorulardan öğrenilebilir.

Bir anket tasarlamadan önce her zaman hedefinizin ne olduğunu düşünün. Amacınızı irdeleyin, araştırma çalışmanız için açık veya kapalı bir cevap kullanmanın olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirin. Seçilmiş bir veri tabanına göndererek, sonuçları analiz ederek ve bir sonraki anket turu için iyileştirmeler planlayarak deneyin.

Açık Uçlu Soru Nasıl Sorulur?

Kolay ya da karmaşık her şey yetkinlik gerektirir. Doğru soruyu sormak da yetenek gerektiren bir şeydir. Hedefi anlama ve segmente etme yeteneği
izleyici
o kitle ile iyi çalışacak soru türlerini belirleyin ve bunların verimliliğini belirleyin.

İşte etkili açık uçlu sorular oluşturmanın dört yolu:


  1. Açık uçlu sorular ile kapalı uçlu sorular arasındaki farkı anlayın:
    Soruları kağıda dökmeye başlamadan önce, açık uçlu ve kapalı uçlu sorular hakkında kesin bir netliğe sahip olmanız gerekir.
    kapalı uçlu sorular
    . Gönderme amacınız online anket net olmalıdır ve buna dayanarak ne tür sorular kullanmak istediğinizi değerlendirebilirsiniz. Bunlar genellikle müşterinin duygularına ve geri bildirimlerine çok değer verilen yerlerde kullanılır. Bu sorularla ilgili % şeffaf geri bildirim almak için, katılımcıları sorularınızla yönlendirmediğinizden ve onlara istediklerini doldurmaları için tam bir özgürlük verdiğinizden emin olun.

  2. Anketi düzenlemeden önce açık uçlu soruların bir listesini oluşturun:
    Açık uçlu soruların ne olduğu ve nasıl uygulanacağı konusunda netlik kazandıktan sonra, aşağıdakilerden oluşan bir liste belirleyin
    anket soruları
    kullanmak isteyeceğiniz bir şey. İlk olarak, anketinizde açık uçlu soruların adil bir payına sahip olabilirsiniz, bu da yanıtlarınıza bağlı olarak dalgalanabilir.

Bu gibi açık uçlu soru örnekleri son derece popülerdir ve size daha fazla katma değerli içgörü sağlar:

    • Yeni bir iş kurmadan önce rekabetçi pazar araştırmasının neden önemli olduğunu düşünüyorsunuz?
    • Projemizde bu engelleri nasıl aşacağınızı düşünüyorsunuz?
    • Bize işe alım sürecimizle ilgili deneyimlerinizden bahsedin.
    • Şu anda profesyonel öncelikleriniz nelerdir?
    • Hangi iş alanı sizi motive ediyor?
    • Anketi uygulamaya başlamadan önce benzer sorulardan oluşan bir liste hazırlayabilirsiniz.
  1. Herhangi bir soruyu açık uçlu bir soru olarak yeniden yapılandırın:

Burada önemli olan gözlemdir. Müşterilerinize, potansiyel müşterilerinize ve karşılaştığınız diğer herkese genellikle ne tür sorular sorduğunuzu gözlemleyin. Sorularınızın kapalı uçlu mu yoksa açık uçlu mu olduğunu analiz edin. Kapalı uçlu soruların size daha iyi sonuçlar ve değerli içgörüler sağlayacağını düşündüğünüz yerlerde bu soruları açık uçlu sorulara dönüştürmeye çalışın.

  1. Kapalı uçlu bir soruyu açık uçlu bir soru ile takip edin:

Bu numara harikalar yaratıyor. Kapalı bir soruyu açık bir soruya dönüştürmek her zaman mümkün değildir, ancak bir sorunun yanıtlanmasını sağlayarak takip edebilirsiniz.

Örneğin, &#;Ürünün verimli olduğunu düşünüyor musunuz?&#; gibi &#;Evet&#; ve &#;Hayır&#; seçenekli kapalı bir sorunuz varsa, bunu &#;Sizce ürünü nasıl daha iyi hale getirebiliriz?&#; gibi açık bir soruyla takip edebilirsiniz.

İlgili
müşteri̇ memnuni̇yet anketleri̇
Açık soruların avantajları kapalı sorulardan daha fazladır.

Açık Uçlu Sorular Nasıl Eklenir?

1. Gidin: Giriş &#; Anketler &#; Düzenle &#; Çalışma Alanı

2. Soru eklemek için Soru Ekle düğmesine tıklayın.

3. Temel öğesini seçin, ardından Metin bölümüne gidin ve Yorum Kutusu öğesini seçin.

4. Soru metnini girin.

açık uçlu sorular

5. Veri türünü seçin: Tek Satırlı Metin, Çok Satırlı Metin, E-posta adresi veya Sayısal Veri.

açık uçlu sorular ayarı

6. Metin Kutusu Konumunu seçin (soru metninin altında veya yanında). &#;Soru metninin yanında&#; seçeneğinin etkinleştirilmesi, metin kutusunu sorunun sağına yerleştirecektir

Açık uçlu bir soru ile toplanan veriler nasıl görüntülenir?

1. Giriş &#; Anketler &#; Analizler &#; Metin Analizi &#; Metin Raporu&#;na tıklayın

açık uçlu sorular analitiği

sorular raporu

Açık uçlu metin sorularının analizinin Gerçek Zamanlı Özet Raporuna dahil edilmediğini lütfen unutmayın. Açık uçlu soruların analizini görüntülemek için

Kelime Bulutu

Rapor.

Bir metin sorusundaki karakter sayısını sınırlayabilir misiniz?

Katılımcıların metin kutusuna girebilecekleri karakter sayısı sınırını ayarlayabilirsiniz.

Soru zorunlu olarak nasıl işaretlenir?

Soruyu zorunlu hale getirmek için doğrulamayı açabilir ve &#;Yanıta Zorla&#; seçeneğini belirleyebilirsiniz. Varsayılan olarak kapalıdır. &#;Yanıt Vermeye Zorla&#; etkinleştirilmediğinde, katılımcılar yanıtları seçmeden ankete devam edebilirler. Katılımcılar anketteki tüm sayfaları cevapları seçmeden geçerse, yanıt yine de tam olarak kabul edilir. Bir soruyu gerekli kılmak için gerekli seçeneğini etkinleştirebilirsiniz, böylece katılımcılar yalnızca soruları yanıtladıktan sonra ankete devam edebilirler.

 

açık uçlu soru ayarları

Açık sorular gibi kapalı uçlu sorular da hem sözlü hem de yazılı dilde, resmi ve gayri resmi durumlarda kullanılır. Bu tür sorulara okul veya akademik değerlendirmelerde, sorgulamalarda ve iş görüşmelerinde ve diğer birçok seçenekte sıkça rastlanır.

İster basit bir anket aracına ister işbirliğine dayalı bir araştırma çözümüne ihtiyacınız olsun, üniversiteler ve eğitim kurumları için Akademik lisanslarımızla Kurumsal araştırma müşterilerimiz tarafından kullanılan en iyi özelliklerin tümüne erişebilirsiniz.
  • Daha akıllı anketler için gelişmiş mantık ve iş akışları
  • &#;den fazla üniversite ve kolej ve 1 milyondan fazla öğrenci QuestionPro kullanıyor
  • Akademik lisans çoklu yönetici rolü ortamını destekler

DAHA FAZLA BİLGİ EDİNİN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası