suriyeli sağlık çalışanları / Ulusal Tez Merkezi | Anasayfa

Suriyeli Sağlık Çalışanları

suriyeli sağlık çalışanları

Bakan Koca: Ayrım yapmaksızın g&#;&#;menlerin sağlık ihtiyacına ilişkin ortak bir yol izlemek hepimizin asli g&#;revi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı iş birliği ile İstanbul'da bir otelde düzenlenen Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısı'nda konuştu.

Koca, bu toplantının, Birleşmiş Milletler verilerine göre en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olan Türkiye'de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sağlık politika yapıcılarının en önemli görevlerinden birinin dizayn etmek olduğunu aktaran Koca, yani planlamak, öngörmek ve ideale ulaşmak hedefini ortaya koymanın asli görevleri olduğunu belirtti.

Koca, şöyle devam etti:

"

Bu resme muhtemelen itirazı olanların da çıkacağını, bunun nedeninin nitelik eksikliği veya yetersizliği değil, gerçekleştirilebileceğine duyulan inanç azlığı olduğunu ifade eden Koca, "İşte Türkiye'nin ülkesinde barındırdığı Suriyeli misafirlere sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinin niteliği ve kapasitesi, yukarıda resmetmeye çalıştığımız idealin, günümüz dünyasında ve şartlarında vuku bulmuş halidir. Hepimizin bildiği gibi evrensel sağlık kapsayıcılığı, tüm vatandaşlarımıza hizmet sunumu için oluşturduğumuz bir idealdir. Türkiye örneği ise 3,7 milyon göçmeni de dahil ederek bunun realiteye dökülebileceğinin emsalsiz bir resmidir." değerlendirmesinde bulundu.

"29 ilde Göçmen Sağlığı Merkezi faaliyete geçirildi"

Bakan Koca, Suriye krizinin başladığı günden bugüne kadar Türkiye'nin kendi vatandaşlarına sunduğu kalite ve hizmette ayrım gözetmeksizin Suriyeli misafirlerine de bu çerçevede sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayarak, şu bilgileri aktardı:

"Temel sağlık hizmetlerine erişimi artırmak amacıyla 29 ilde Göçmen Sağlığı Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Bu göçmen sağlığı merkezlerinde ülkemize göç etmek zorunda kalan 'si hekim, 34'ü diş hekimi, 'u hemşire olmak üzere yaklaşık 4 bin Suriyeli sağlık çalışanı, gerekli adaptasyon eğitimleri verildikten sonra istihdam edilmektedir. Göçmen sağlığı merkezlerinin dışında ikinci veya üçüncü basamakta sağlık hizmetine ihtiyaç duyulması halinde doğrudan sağlık hizmeti sunumu sağlanmaktadır. Bu çerçevede bugüne kadar Suriyelilere yaklaşık 97 milyon poliklinik hizmeti verilmişken 3 milyonun üzerinde yataklı tedavi hizmeti sunulmuştur. Yataklı tedavi hizmetinin yanında 2,6 milyon ameliyat gerçekleştirilmiş, bin Suriyeli bebeğimiz sağlık tesislerimizde hayata gözlerini açmıştır."

Böylesine yüksek rakamların olduğu sağlık hizmeti sunumunun Türk sağlık sistemi üzerinde ciddi anlamda ilave bir yük oluşturduğuna dikkati çeken Koca, bu zorlukları aşmalarındaki en önemli gücün Türk insanının misafirperverliği ve sağlık çalışanlarının adanmışlığı olduğunu ifade etti.

Koca, zaman içerisinde bu yükün hafifletilmesi adına iş birliği ortakları haline gelen Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Birliği'ne bu vesileyle teşekkür etti.

"Ortak sorunlar ortak çözümler gerektirmektedir"

"Göç sorunu" olarak nitelendirilen meselenin arka planında genelde acı bir hikaye olduğunu dile getiren Koca, sahile vuran cansız çocuk bedenleri, göç yollarında çaresizlik içinde çırpınan anneler ve bunun gibi birçok dramın, göçün hafızalarda bıraktığı trajik izler olduğunu söyledi.

Dünyanın devasa bir köye dönüştüğü, mesafelerin anlamını yitirdiği böylesi bir dönemde herkesin bu konudaki kaderinin ortak olduğunu belirten Koca, şöyle devam etti:

"Yani bu sorun hepimizin sorunudur. Ortak sorunlar ortak çözümler gerektirmektedir. Bugün bazı ülkelerin sırtladığı bu yük esasında hepimizin, tüm insanlığın vicdani bir yüküdür. Sorunlarla mücadelenin yolu ise nedenleri iyi analiz etmekten geçmektedir. Bugün İkinci Dünya Savaşı döneminden bile daha fazla insanın neden evini ve ülkesini terk etmek zorunda kaldığını hep beraber düşünmeliyiz. Ekonomik sıkıntılar, çevre sorunları, terör olayları, sivil savaşlar ve diğer nedenleri göz ardı ederek, göç sorununun odağına sadece göçmenleri oturtarak, bu sorumluluktan kaçamayız. Bu soruna ancak kişileri göçe iten kök nedenlere odaklanarak çözüm bulabiliriz."

Sağlık Bakanı Koca, sığınmacıların zaman zaman geldikleri ülkeye göre değerlendirildiğini üzülerek müşahede ettiğini dile getirerek, "Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Hele ki bu konuya sadece güvenlikçi perspektifle bakmak ise asla kabul edilebilir değildir. Belki iddialı bir söylem olacak ama pasaportuna göre göçmenlere politika belirlemek bu yüzyılın tedbir kisvesine bürünmüş ırkçılığıdır da diyebiliriz. Diğer yandan biz karar vericilere düşen, uygulayacağımız politikalarla toplumlarımızın ön yargılarını kırmak ve muhtemel sosyal damgalamaların da önüne geçmektir." diye konuştu.

"Daha somut hedeflerden oluşan bir eylem planı hazırlayacağımızdan şüphe duymuyorum"

Bakan Koca, "Transit ülke-hedef ülke ayrımı yapmaksızın, Dünya Sağlık Örgütü'nün ortaya koymuş olduğu 'bütüncül rota yaklaşımı' çerçevesinde göçmenlerin sağlık ihtiyacına ilişkin iş birliğimizi artırmak ve ortak bir yol izlemek hepimizin asli görevleri arasında yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu nedenle DSÖ Avrupa Bölgesi'nin çabalarını kıymetli bulduğunu belirten Koca, yaptıkları her görüşmede bu konuda fikir alışverişinde bulundukları ve ortak bir yaklaşım sergiledikleri DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge'ye teşekkür etti.

Koca, sağlık politikalarının uygulanmasında belirlenmiş vizyonlar ve oluşturulmuş eylem planlarını çok önemsediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Avrupa Bölgesi'nde göçmen sağlığına yön veren Strateji ve Eylem Planı'nın da bu anlamda geçtiğimiz dönemde önemli bir yol gösterici olduğunu söyleyebiliriz. Elbette ki bu kadar önemli bir konu için önümüzdeki dönemde yeni bir eylem planı olmadan devam etmemiz mümkün değildir. Bu nedenle, burada gerçekleştirmekte olduğumuz 2 günlük toplantının çıktılarıyla geleceğe yönelik daha güçlü, daha somut hedeflerden oluşan bir eylem planı hazırlayacağımızdan hiç şüphe duymuyorum. Son dönemlerde bölgemizde yaşananlar böyle bir plana ne kadar ihtiyacımız olduğunu apaçık ortaya koymaktadır. Ülkem, tüm bilgi birikimi ve tecrübeleriyle bu sürece azami ölçüde katkı vermeye de hazırdır. Bu toplantıya ev sahipliği yapmamız da bu niyet ve gayemizin açık bir göstergesidir."

Bakan Koca, toplantının gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, verimli ve başarılı bir toplantı olması temennisinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, katıldığı Dünya Sağlık Örgütü Göç ve Sağlık Toplantısında, 29 ilde Göçmen Sağlığı Merkezi açıldığını, buralarda Türkiye'ye mecburen göç eden 'si hekim, 34'ü diş hekimi, 'u hemşire olmak üzere yaklaşık 4 bin Suriyeli sağlık çalışanının istihdam edildiğini söylediğini belirterek, konunun özünden saptırıldığını kaydetti.

Göçmen Sağlığı Merkezlerinin, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan doğrudan hibe sözleşmesi çerçevesinde hayata geçirildiğini belirten Koca, Türkiye'de Göçmen Sağlığı Hizmetlerinin Desteklenmesi Projesinin 'den bu yana sürdüğünü bildirdi.

Koca, şunları kaydetti:

"Göçmen Sağlığı Merkezlerinin yapımı, görevli sağlık personelinin istihdamı, AB fonlarından karşılanmaktadır. Personel sadece Suriyeli hastalara hizmet vermektedir. Personel Sağlık Bakanlığı kadrosunda değildir, proje kapsamında geçici sözleşmelidir.

Göçmen Sağlığı Merkezlerinin AB projesi kapsamında açılmasındaki amaç, sağlık tesislerimiz ile sağlık personelimiz üzerinde oluşan yükü arzu edildiği şekilde azaltmaktır. Gerçek böyleyken 'istihdam' başta olmak üzere konunun saptırılması kabul edilemez."

AYBÜ; Dünya Sağl&#x;k Örgütü ve Sağl&#x;k Bakanl&#x;ğ&#x; &#x;ş Birliğinde Suriyeli Doktor, Ebe-Hemşire ve Teknisyenlere Türkçe Öğretecek

Tüm Haberleri Göster

single

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yılı Şubat ayında ilan edilen ve Türkiye’deki bütün üniversitelerin başvurusuna açık olan “Turkish Language Education for Syrian Healthcare Professionals Working in Refugee Health Centers” başlıklı proje çağrısı değerlendirme sonucunda AYBÜ diğer üniversiteleri geride bırakarak projeyi yürütmeye hak kazandı. Böylece yılından itibaren Üniversitemiz Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile dil öğretimi alanında birçok çalışma yürüten Dünya Sağlık Örgütü; Sıhhat–2 projesi kapsamında görev yapan Suriyeli sağlık çalışanının Türkçe eğitimini Üniversitemize tevdi etti.

Sağlık Bakanlığına bağlı Göçmen Sağlığı Merkezlerinde görev yapmakta olan Suriyeli doktor, ebe-hemşire ve teknisyenler, Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesinde belirtilen yeterliklere uygun olarak A1, A2, B1, B2 ve C1 seviyelerinde çevrim içi Türkçe öğrenecek.

Covid salgınında etkin görev yapan ve toplum sağlığı için birçok fedakârlıkta bulunan Suriyeli sağlık çalışanlarının Türkiye’ye ve Türk sağlık sistemine uyumunu hedefleyen Türkçe eğitimi projesi, 29 ilde (Adana, Adıyaman, Ankara, Batman, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa) eş zamanlı olarak sağlık çalışanlarına yönelik olarak geliştirilmiş özel öğretim programlarıyla yürütülüyor.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası pek çok kurumla yapılan iş birlikleri doğrultusunda alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla on binlerce yabancıya Türkçe öğreten AYBÜ DİLMER, Sıhhat-2 projesi kapsamında çalışan Suriyeli sağlık çalışanlarına yönelik olarak özgün materyaller ve modern dil öğretim yöntemleri kullanarak Türkçe öğretim sürecini yürütecek.

 

ÜNİVERSİTEMİZ İLE DSÖ VE SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA DİL EĞİTİMİNE YÖNELİK YILLARI ARASINDA TAMAMLANMIŞ PROJELER

1- Göçmen Sağlığı Merkezlerinde Çalışacak Hasta Yönlendirme Personeli için İstanbul, Ankara, Osmaniye ve Kilis illerinde eş zamanlı kişiye yönelik Türkçe ve Arapça sınavı hizmeti ()

2- Göçmen Sağlığı Merkezlerinde Çalışacak Hasta Yönlendirme Personeli için İstanbul, Ankara, Osmaniye ve Kilis illerinde eş zamanlı kişiye yönelik Türkçe ve Arapça sınavı hizmeti ()

3- Göçmen Sağlığı Merkezlerinde Çalışacak Hasta Yönlendirme Personeli için Arapça, Farsça, Fransızca, İngilizce ve Urduca dillerinde 50 kişiye yönelik sınav hizmeti (DSÖ-Yeryüzü Doktorları Derneği iş birliğinde – )

4- Sağlık Bakanlığı ile AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu arasında imzalanan Doğrudan Hibe Sözleşmesi çerçevesinde hayata geçirilen, kısa adı SIHHAT-1 olan Türkiye’de Göçmen Sağlığı Hizmetlerinin Desteklenmesi (Supporting Migrant Health Services in Turkey) Projesi kapsamında çalışan Suriyeli Sağlık Çalışanları için kişiye yönelik çevrim içi Türkçe seviye tespit sınavı hizmeti ()

5- Sağlık Bakanlığı ile AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu arasında imzalanan Doğrudan Hibe Sözleşmesi çerçevesinde hayata geçirilen, kısa adı SIHHAT-1 olan Türkiye’de Göçmen Sağlığı Hizmetlerinin Desteklenmesi (Supporting Migrant Health Services in Turkey) Projesi kapsamında çalışan Suriyeli Sağlık Çalışanları (Doktor, Hemşire) için kişiye yönelik çevrim içi 2 kur Türkçe dil eğitimi ()

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası