peygamberimiz ne tarafa yatardı / Peygamberimiz uyurken hangi tarafa yatardi? – funduszeue.info

Peygamberimiz Ne Tarafa Yatardı

peygamberimiz ne tarafa yatardı

Peygamberimiz nasıl uyurdu? Peygamberimizin yatağı nasıldı?

 Peygamber Efendimiz (SAV), gündelik hayatımız içerisinde örnek almamız gereken ilk insandır. Sözleri ve davranışlarıyla bizlere rehber olan Peygamberimiz (SAV)'in sünnetleri, her Müslüman kişi tarafından bilinmeli ve uygulamaya geçirilmelidir. Dua etme şekli, yemek yeme adabı, oturup kalkması, uyku pozisyonu, ibadet etme şekli ve insanlara hoşgörülü yaklaşımı ile benzememiz gereken birçok yön vardır

Efendimiz'in en çok merak edilen hasletlerinden biri de uyku düzeni ve uyuma şekliydi.

Peygamberimiz (asm), yüz üstü ve karın üstü yatılmasını hoş görmezönce sağ tarafına uzanır, sonra da genellikle sırt üstü uyurdu.

PEYGAMBERİMİZİN YATAĞI NASILDI?

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:

Resûlullah’ın sallallahu aleyhi ve sellem yatağının yüzü tabaklanmış deriden, içi de yumuşak hurma lifindendi.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN UYKU DÜZENİ NASILDI?

Peygamber Efendimiz SAV öğleden sonra istirahat ederlerdi

Hz. Peygamber (asm) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, "kaylule" yapardı.

Kaylûleden, "güzel bir âdet" diye söz eder, zaman zaman süt teyzesi Ümmü Haram veya Enes'in annesi Ümmü Süleym gibi yakınlarının evinde kaylûle yapardı.

Ayrıca gecenin bir bölümünü ibadet için ayıranların gündüz kaylûle yaparak geceye zinde girmelerini tavsiye ederdi.

Yatsı namazından sonra yatar, gece kalkıp vitir namazını kılardı.

“Gecenin sonuna doğru namaza kalkamayacağından endişe eden kimse vitir namazını gecenin baş tarafında kılsın" buyurur,. gecenin sonunda kalkacağına güvenen kimse de vitir namazını gecenin sonunda kılsın derdi.

Peygamberimiz SAV yatsı namazını mescidde kıldıktan sonra evine döner istirahate çekilirlerdi. Uyumadan önce odasına çekilir, Kur'ân okurdu.

Genellikle de İsrâ, Zümer, Hadîd, Haşr, Tegâbün, Cum'a sûrelerinden birini okurdu.

UYUMADAN ÖNCE HANGİ DUAYI EDERDİ?

Hz. Peygamber (asm) uyumadan önce "Allah'ım! Senin isminle ölür, senin isminle yaşarım!" der, uyandığı zaman "Bizi öldürdükten sonra yaşatan Allah'a hamd olsun. Hepimiz ona döneceğiz." derdi.

Gecenin üçte ikisi geçtikten sonra uyanır, yastığına yakın bir yerde bulundurduğu misvakla dişlerini ovar, sonra abdest alarak Allah'a ibadet ederdi.

Teheccüd namazı, Hz. Peygamber (asm)'e vacip olduğu için hiç terk etmemiştir. Bu ibadet ve zikirleri yaparken ümmetine de yapmalarını tavsiye etmiştir.

Nitekim bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:

"Sizden biri uyurken, şeytan kafasına üç düğüm atar. Her düğümün üzerine; ‘Uzun bir geceye sahipsin uyu!’ diyerek elini vurur. O kişi uyanıp da Allah-u Zülcelal'i zikrederse bir düğüm, abdest alırsa bir düğüm, namaz da kılarsa bütün düğümler çözülür. Artık o kimse neşeli ve hareketli olur. Aksi halde neşesiz ve tembel olur." (Buhari, Teheccüd, 12)

Diğer bir hadis-i şerifte ise şöyle buyurmuştur;

"Gece bir saat vardır ki, bu saatte Allah'dan dünya ve ahiret işiyle ilgili bir hayır isteyen Müslüman kul ona rastlarsa, mutlaka istediği kendisine verilir. Bu, her gece olur." (bk. Riyazü's-sâlihîn, )

Hz. Peygamber (asm) teheccüd namazını kıldıktan sonra sabah namazı için hazırlık yapardı, sabah namazının sünnetini odasında kılar ve cemâatle farzı edâ etmek üzere mescide giderdi.

funduszeue.info

  • Katkı
  • İçindekiler

    Peygamberimiz uyurken hangi tarafa yatardı?

    Hazret-i Peygamber (s.a.v) uyurken sağ yanına doğru yatarak uyurdu. Riyazü&#;s-Salihîn adlı hadis kitabında şöyle rivayet ediliyor: Bera b. Azib (r.a)&#;den: Peygamber Efendimiz (s.a.s) yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı; sonra, &#;İlâhî!..

    Kalp rahatsızlığı olanlar hangi tarafa yatmalı?

    Kronik kalp hastalıklarında sol yana yatmak kalp atışını hızlandırabilir ve bunun olumsuz etkileri olabilir. Reflüsü olanlar için sağ tarafa yatmak uygun değildir. Kalp rahatsızlığı bulunanlar sol yerine sağ yana yatmalıdır.

    Hangi tarafa yatmak daha sağlıklı?

    Sola doğru yatmak kalbe yararlıdır. Sağımıza doğru yattığınızda, mide asidi yemek borunuza kadar ulaşır ve bu nedenle geceleri mideniz yanar. Zaten sindirim sorunları yaşayan biriyseniz, solunuza doğru yatın. Araştırmada, sola doğru yatmanın lenf drenajına iyi geldiği belirtildi.

    Sol tarafa yatmak sünnet mi?

    Bilindiği üzere Peygamberimizin sünnetlerine baktığımızda hayırlı her işe sağ taraftan başladığını görürüz. Uyku esnasında da sağ tarafına yatmayı tercih etmiştir. Hem sünnet hem de sağlıklı bir yöntem olan bu şekilde kalp ve mide sol da olduğu için sıkışma olması önlenmiş olur. YASAKLANAN UYKU ŞEKLİ!

    Neden sol tarafa yatılmaz?

    Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırt ağrısından muzdarip olan kişilere de tavsiye edilen bir yöntemdir. Bu şekilde yatmak omurga üzerindeki yükü hafifletir ve daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Klinik Sindirimbilim dergisinde yayımlanan bir yazıya göre sol tarafa yatmak reflü semptomlarını azaltır.

    Nasıl uyumak daha sağlıklı?

    İŞTE EN SAĞLIKLI YATIŞ POZİSYONU: SOL TARAFIN ÜZERİNDE YAN YATIŞ En sağlıklı uyku pozisyonudur. Vücudun kalbe giden ana toplardamarı bası altında kalmayacağı için, kalbe vücuttan kan dönüşü kolay olur. Yüksek tansiyonlu hastalar için uygun bir pozisyondur.

    Yatarken nasıl Yatmalıyız islam?

    Yatmadan önce abdest alıp dua etmeli, uyanınca da Allah&#;a hamd etmeli ve dua etmelidir. Yatarken sağ tarafa dönüp yatmalı, sağ eli sağ yanak üzerine koymalıdır. (Daha sonra dönülse de bu sünnet yerine gelmiş olur.)

    Peygamberimiz nasıl uyur ve otururdu? Yüz üstü yatmak günah mı? Oturma ve uyuma adabı

    Peygamberimiz nasıl uyur ve otururdu? Yüz üstü yatmak günah mı? Oturma ve uyuma adabı

    Peygamberimiz (SAV)'in oturma adabı ve uyuma şekli ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık! Allah'ın sevmediği uyku şeklini tarif eden Peygamberimiz başka hangi uyku şeklini yasakladı? Peygamberimiz nasıl uyurdu? Peygamberimizin oturma şekli nedir? Peygamberimiz en çok nasıl otururdu? Köpek oturuş şekli nasıl? Bacak bacak üstüne atmak caiz mi? Peygamberimizin sünnet davranışları

    Allah (c.c)'un 'Habibim' olarak hitap ettiği Peygamber Efendimiz (SAV), gündelik hayatımız içerisinde örnek almamız gereken ilk insandır. Sözleri ve davranışlarıyla bizlere rehber olan Peygamberimiz (SAV)'in sünnetleri, her Müslüman kişi tarafından bilinmeli ve uygulamaya geçirilmelidir. Dua etme şekli, yemek yeme adabı, oturup kalkması, uyku pozisyonu, ibadet etme şekli ve insanlara hoşgörülü yaklaşımı ile benzememiz gereken birçok yön vardır. Sünnet olan davranışları hayata geçirmeye özen gösterdiğimiz takdirde hem Efendimizi hem de Efendimizin izinden gideceğimiz için bizlerden hoşnut olacak olan Allah (c.c)'un rızasını kazanmamız mümkündür.

    Bizlerde günlük hayatımızda sergilediğimiz bazı davranışları sünnete uygun hale sokmaya çalışarak daha doğru ve faziletli bir yol izleyebiliriz. Örneğin oturma ve uyuma eylemlerini ibadete dönüştürebiliriz! Nasıl mı? Elbette, sünnete uygun oturma adabı ve uyku pozisyonu şekli ile

    Salavat nedir? Peygamberimize salavat nasıl getirilir? Sevgiliye en güzel salavatı şeriflerİLİŞKİLİ HABERSalavat nedir? Peygamberimize salavat nasıl getirilir? Sevgiliye en güzel salavatı şerifler

    Öyle ki Ebu Said el- Hudri'nin rivayetlerine göre, Efendimiz (SAV) oturduğu zaman kalçaları üzerine oturarak dizlerini dikip el (ler)ini önden bağlarmış. Bu durum karşısında Peygamberimizin oturma adabını anlayabiliyoruz. Uygun olmayan bir yatış pozisyonu ile ilgili de 'Allah'ın sevmediği' olarak sıfatlandırılan uyku şekli rivayetlere göre şöyledir: Efendimiz (SAV), mescitte yüz üstü şekilde yatan birisini uyandırmış ve "Bu şekilde yatmak Allah'ın sevmediği bir yatış şeklidir." buyurmuştur. (Ebû Dâvud)

    PEYGAMBERİMİZ (SAV) NASIL OTURURDU? PEYGAMBERİMİZİN OTURMA ADABI

    Oturma şekilleri ve anlamları! Oturma adabı nasıldır?

    Oturma şekilleri ve anlamları! Oturma adabı nasıldır?

    BAĞDAŞ KURARAK OTURMANIN HÜKMÜ NEDİR?

    Peygamber Efendimiz (SAV)'in en sık tercih ettiği ve rahat ettiği oturma şekillerinden birisi de bağdaş kurarak oturduğu zamanlardı. Bu şekilde oturmak avret mahallininin açılmasını engeller ve

    Câbir bin Semure (r.a), Efendimiz (SAV)'in, sabah namazını kıldıktan sonra güneş iyice yükselinceye kadar, bağdaş kurarak oturduğunuhaber vermektedir. (Ebû Dâvûd, Edeb, 26)

    KURFUSA/ İHTİBA OTURUŞU:

    İbn-i Ömer (r.a); “Peygamberimiz (SAV)'i Kâbe'nin avlusunda elleriyle dizlerini tutarak şöyle otururken gördüm.” demiş ve uyluklarını karnına dayayıp kolları ile dizlerini tutarak, kaba etleri üzerine oturmuştur. (Buhârî, İsti'zân, 34)

    Kayle bint-i Mahreme de; ''Peygamberimizi dizlerini karnına dayamış, dizlerini elleriyle tutup kaba etleri üzerine oturmuş vaziyette gördüm. Onu böyle huşû ve huzûr içinde mütevâzi bir vaziyette oturur görünce, korkudan irkildim.” demektedir. (Ebû Dâvud, Edeb, 22) Bu tarz, Peygamber Efendimiz'in sıklıkla yaptığı, hatta Kâdî İyâz'a göre bağdaş kurarak oturmaktan daha çok tercih ettiği bir oturuştur. Ancak bu oturma pozisyonu hutbe sırasında yasaklanmıştı. (Ebu Dâvûd, Salât, ) Nedeni ise bu şekilde uyumanın uyku getirici olması ve kişinin kendisine hutbeye verememesinden kaynaklanmaktadır. En risklisi de abdestin bozulmasına yol açabilir.

    Peygamber Efendimiz (SAV)İLİŞKİLİ HABERPeygamber Efendimiz (SAV)'in 'En' sevdiği şeyler

    PEYGAMBERİMİZİN YASAKLADIĞI OTURMA ŞEKLİ! KÖPEK OTURUŞ ŞEKLİ NASIL? MÜSLÜMAN NASIL OTURMAMALI?

    Köpek oturuşu nasıl? Köpek oturuş şekli nedir?

    Köpek oturuşu nasıl? Köpek oturuş şekli nedir?

    Dinimizce tavsiye edilmeyen ve sakıncalı olan oturma şekli 'köpek oturuşu' olduğu bilinmektedir. Bu şekil ise kalçanın yayık bir şekilde dizlerin dikik olduğu ve ellerinde yere dayanarak köpek oturuşuna benzer oturulmasıdır.

    Peygamberimizin o şekilde oturulduğu takdirde gazaba uğrayanlara benzetildiği oturma şekli hadiste şöyle geçmektedir:  Şerîd bin Süveyd (r.a) rivayetine göre, ''Bir gün sol elimi arkaya atmış ve elimin ayasına dayanmış otururken, Peygamberimiz yanıma geldi ve: "Allâh'ın gazabına uğramış olanlar gibi mi oturuyorsun?" buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 24)

    Bir başka hadis-i şerifte de kişiyi kaldırtıp onun yerine kendinin oturduğu kimseler için şu tavsiyede bulunmuştur:“Sizden biriniz bir kimseyi oturduğu yerden kaldırıp yerine kendisi oturmasın. Fakat açılarak halkayı genişletiniz.”

    Gece yatmadan önce okunacak dua ve sureler! Uyumadan önce yapılacak sünnetlerİLİŞKİLİ HABERGece yatmadan önce okunacak dua ve sureler! Uyumadan önce yapılacak sünnetler

    PEYGAMBERİMİZ NASIL UYURDU? PEYGAMBERİMİZİN UYKU ŞEKLİ NASILDI? SAĞ TARAFI MI YOKSA SOL TARAFA MI YATILMALI?

    Peygamberimiz nasıl uyurdu? Sağ tarafa yatmak

    Peygamberimiz nasıl uyurdu? Sağ tarafa yatmak

    Bilindiği üzere Peygamberimizin sünnetlerine baktığımızda hayırlı her işe sağ taraftan başladığını görürüz. Uyku esnasında da sağ tarafına yatmayı tercih etmiştir. Hem sünnet hem de sağlıklı bir yöntem olan bu şekilde kalp ve mide sol da olduğu için sıkışma olması önlenmiş olur.

    Tam olarak uyku şekli ise tariflere göre şu şekildedir: Sağ tarafa yatıp sağ dirseğini dikerek, sağ elinin ayasını sağ yanağının altına destek yaparak yatmıştır. (Müslim, Mesâcid, ) Yine Peygamberimiz (SAV) kısa zamanlı bir uyku için ve bilhassa zarûret îcâbı geç yattığında sabah namazını geçirme endişesi ile böyle yapmıştır. (Buhari, Deavât, 5; Müslim, Misâfirîn, )

    Kaylule uykusu nedir ve kaylule vakti ne zaman? Öğle uykusunun bilimsel faydalarıİLİŞKİLİ HABERKaylule uykusu nedir ve kaylule vakti ne zaman? Öğle uykusunun bilimsel faydaları

    YASAKLANAN UYKU ŞEKLİ! YÜZ ÜSTÜ YATMAK GÜNAH MI? 

    Uyku pozisyonları neler? sağ tarafa mı sol tarafa mı yatılmalı? Sırt üstü yatmak

    Uyku pozisyonları neler? sağ tarafa mı sol tarafa mı yatılmalı? Sırt üstü yatmak

    Haram olmasa da dinimize göre uygun görülmeyen bir uyku şekli Allahın sevmediği bir pozisyon olduğu için yüz üstü yatmadır. Tahfe bin Kays (r.a.) rivayetine göre:“Bir ara mescitte yüzükoyun yatmıştım. Baktım ki bir adam ayağıyla bana dürtüyor ve: “Bu, Allah’ın kızgınlığına sebep olan bir yatış tarzıdır.” diyordu. Bir de baktım o, Resûlullah imiş! (Ebû Dâvûd, Edeb, 94)

    BACAK BACAK ÜSTÜNE ATARAK UZANMAK CAİZ Mİ?

    Abdullah bin Yezîd (r.a.), Resûlullah’ı mescidde bir ayağını diğer ayağı üzerine atmış, sırt üstü yatarken gördüğünü öne sürmektedir. (Buhârî, Salât, 85) Diğer bir rivâyette ise; “Uzanıp yattığın vakit ayaklarını birbirinin üzerine koyma!” (Müslim, Libas 73) buyrulur. Şimdi bu iki hadis incelendiğinde zıtlık var gibi görülse de aslında zıt değildir. İkinci hadis, avret mahallinin tamamının ya da bir tarafının açılacak gibi sırt üstü uzanarak bacak bacak üstüne koymayı yasaklamaktadır. İlkinde ise açılıp saçılmaya meydan vermeyecek tarzda câiz olan pozisyondan bahsedilmektedir.

    Taharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik nasıl yapılır? Peçeteyle taharet

    İLİŞKİLİ HABER

    Taharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik nasıl yapılır? Peçeteyle taharetKaylule uykusu nedir ve kaylule vakti ne zaman? Öğle uykusunun bilimsel faydaları

    İLİŞKİLİ HABER

    Kaylule uykusu nedir ve kaylule vakti ne zaman? Öğle uykusunun bilimsel faydalarıPeygamberimiz kimlere şefaat edecek? Peygamberimizin şefaati ile ilgili hadisler

    İLİŞKİLİ HABER

    Peygamberimiz kimlere şefaat edecek? Peygamberimizin şefaati ile ilgili hadisler

    عن حذيفة بن اليمان رضي الله عنهما وحفصة بنت عمر بن الخطاب رضي الله عنهما أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كَانَ إِذَا أَرَادَ أَنْ يَرْقُدَ، وَضَعَ يَدَهُ اليُمْنَى تَحْتَ خَدِّهِ، ثُمَّ يَقُولُ:«اللَّهُمَّ قِني عذابك يوم تبعث عبادك». وفي رواية: أنه كان يقوله ثلاث مرات.
    [صحيح دون قوله: "ثلاث مرات"] - [حديث حذيفة: رواه التُرمذي وأحمد. حديث حفصة: رواه أبو داود والنسائي في الكبرى وأحمد. والزيادة في حديث حفصة]
    المزيــد

    Huzeyfe b. el-Yemân –radıyallahu anh- ve Hafsa bint Ömer –radıyallahu anhumâ-'dan merfû olarak rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:«Allah’ım! Kullarını dirilttiğin gün beni azabından koru!» Başka bir rivayette Rasûlullah –sallallahu aleyhi ve sellem-’in bu duayı üç kere okuduğu geçmektedir.
    [Sahih Hadis] - [Tirmizî rivayet etmiştir - Nesâî rivayet etmiştir - Ebû Dâvûd rivayet etmiştir - Ahmed rivayet etmiştir]

    Şerh

    Huzeyfe b. el-Yemân –radıyallahu anh- ve Hafsa bint Ömer –radıyallahu anhumâ-’dan merfu olarak rivayet edildiğine göre Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:«Allah’ım! Kullarını dirilttiğin gün beni azabından koru!» Başka bir rivayette Rasûlullah –sallallahu aleyhi ve sellem-’in bu duayı üç kere okuduğu geçmektedir. Bu hadis Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-’in fiilî ve kavli sünnetlerini ele almaktadır. Bu iki sünnet de uykudan önce yapılacak sünnetlerdendir. Fiili sünnet:Peygamber –sallallahu aleyhi ve sellem-’in uyku şeklidir. Huzeyfe –radıyallahu anh- bize Rasûlullah –sallallahu aleyhi ve sellem-’in uyku şeklini vasfediyor ve şöyle diyor:"Uyumak istediği zaman sağ elini yanağının altına koyardı." Bunda Nebi –sallallahu aleyhi ve sellem-’in uykusunun sağ tarafına olduğunun delili vardır. Sağ tarafına yattıktan sonra bu duayı/zikri yapardı. Çünkü elini sağ yanağının altına koyarsa sağ tarafına yattığı kaçınılmazdır. Buna da diğer rivayetler delildir. Ancak bu hadiste elin yanağın altına konması ile ilgili ziyade lafız vardır. Kim bunu uygularsa bunu Peygamber –aleyhisselam-’a uymak için yapar. Kim de sağ tarafına yatarak uyumakla yetinirse bu ona yeter. Buna, bazı rivayetlerde Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-’in uyurken sağ tarafına yatması ilgili olarak yanağının altına sağ elini koymayarak yattığı rivayeti delalet eder. Nebi-sallallahu aleyhi ve sellem- bunu bazen yapıyor olabilir. Buna da (sağ elini yanağının altına koymasını) bazı sahabelerin zikretmesi ve diğerlerinin zikretmemesi işaret etmektedir. Ancak bütün rivayetler sağ tarafa yatarak uyumanın ittifakla sabit olduğunu ve sünnetinde bu olduğunu açıkça ortaya koyuyor. ‘’Sümme" Sonra tertip ve daha sonra yapmaya delalet eder. Bu uyumak isteyenin haline uygundur. Önce sağ tarafına yatar ve elini sağ yanağının altına koyar. Sonra da zikri söyler. İnsanın yatar yatmaz hemen bu zikri söylemesi şart değildir. Çünkü ‘’sümme’’ zaman aralığını gösterir. Velev ki bir insan hanımıyla konuşsa, sonra da zikri yapsa bunda bir beis yoktur. «Allah’ım! Kullarını dirilttiğin gün beni azabından koru!» Bazılarının görüşüne göre o da ilim adamlarının çoğunluğunun görüşüdür. Beni kullarını dirilteceğin gün azaptan koru diyerek Allah’ın ismi azamı ile dua etmiştir. ‘’Kıni’’ Lafzı, onun faziletinden ve ihsanından dolayı Allah’tan korunmayı da kapsar. Ya da kulun azaptan kurtulup cenneti kazanacağı fiili yapmaya muvaffak kılınması vardır. Ya da onunla beraber öbürünü de kapsar. Tercihe şayan olan görüş de budur. Çünkü genel olan asıl olandır. Delil olursa tahsise/özellemeye gidilir. Gördüğümüz gibi lafız iki manayı da kapsar. ‘’Azabından’’ sözü o günkü bütün azap çeşitlerini kapsar. Cehennem azabı öncelikli olarak içine girer. Allah Teâlâ’nın el-Kâria, es-Sâhha, et-Tâmme ve el-Kıyame olarak isimlendirdiği bu günün dehşeti/korkusu ve zorluğuna delalet ettiğinden uygun olan Allah Teâlâ’ya bu günün azabından kurtulmak için dua etmektir. ‘’Azabından’’ sözü, dehşetine, zorluğuna ve büyüklüğüne delalet etmesi için azabı Allah Teâlâ’ya izafet etmiştir. Yine kulları hakkında tek tasarruf sahibi olan Rab Subhanehu bu azapta da sahip olan ve egemen olan odur. Lafız ihtimal olarak iki manayı da kapsar. Ölümün kardeşi olan uyku ile büyük ölüm arasındaki alaka ve uyuma bir bak! Ölümün peşinden gelende diriliş! Nebi –sallallahu aleyhi ve sellem-’in sözlerinin azamet/ihtişam ve güzelliğinin işareti vardır.

    Tercüme:İngilizceFransızcaİspanyolcaUrducaEndonezceBoşnakçaRuscaBengalceÇinceFarsçaTagalogHintliKürtHausa

    Tercümeleri Görüntüle

    Daha Fazla
    • Hadis: «Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz, iki cuma ve iki ramazan, aralarında işlenen günahlara kefaret olur.»
    • Hadis: «Şüphesiz ki, haksız olarak Allah’ın malını kullanan kimseler, kıyamet gününde cehennemi hak ederler.»
    • Hadis: «Ölülere sövmeyin. Çünkü onlar (sağ iken hayırdan ve şerden) gönderdiklerine kavuştular.»
    • Hadis: «Bir müslümanın, din kardeşini üç geceden (yani üç günden) fazla terkedip onunla küs durması helâl değildir. İki müslüman karşılaşırlar, biri bir tarafa, öteki öbür tarafa döner. Halbuki o ikisinin en hayırlısı önce selâm verendir.»
    • Hadis: «Akrabalarıyla ilişkiyi kesen Cennet'e giremez.»
    • Hadis: «Allah katında erkeklerin en sevimsizi husûmet ve düşmanlığı şiddetli olandır.»
    • Hadis: «Kim din kardeşinin ırzını/namusunu (ve şerefini) onun gıyabında müdafaa ederse, Allah, kıyamet günü onu cehennem ateşinden uzaklaştırır.»

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası