alkali diyet örnek menü / Alkali Diyet Nedir, Nasıl Yapılır? İşte Alkali Diyet Listesi | Duo Diyet

Alkali Diyet Örnek Menü

alkali diyet örnek menü

Alkali diyeti insan vücudundaki sıvıların pH dengesini düzenleyen bir diyet olarak bilinmektedir. Alkali diyet nedir nasıl ortaya çıkmıştır; insanların tükettiği besinlerin vücudun alkalitesini değiştirmeyi sağlayacağı fikrinden yola çıkan bir diyettir. Bu noktada insanların vücudundaki pH değeri, tüketilen besinlere göre farklılık göstermektedir. Bu diyet kan ve idrar dahil olmak üzere, vücutta bulunan bütün sıvıların düzenlemektedir. Uzmanlara göre vücuttaki kan pH değeri 7,,4 olması gerekir. Bu diyetin ortaya çıkış nedeni de bu fikir dolayısıyla olmuştur. Çünkü mide, vücutta bulunan en asidik yerdir.

Alternatif tıp bilimi ile ilgilenen uzmanlar, bu diyet ile ilgili bir çok makale incelemesi sonucu kalp rahatsızlıklarına, hipertansiyona, kanser ve diyabet rahatsızlıklarına iyi geldiğini savunmaktadır. Ancak bu bilgi ile birlikte çoğu beslenme uzmanı ve doktor, bu diyet yapıldığında bu tarz hastalıklara iyi geldiği yönünde kanıtlanmış bir bilginin olmadığını söylemektedirler. Alkali diyet Ayşegül Çoruhlu tarafından daha geniş ele alınmış ve kitaplaştırılmış. Ayrıca bu konuda yazdığı “Tokuz ama Açız” adlı kitabı da çok satan diyet kitapları arasında bulunmaktadır.

Alkali Diyeti Nasıl Yapılır?

Alkali diyeti nasıl yapılır sorusu, diyet yapmak isteyen çoğu insan tarafından merak edilmektedir. Bu diyet aynı zamanda alkalin kül diyeti olarak da bilinmektedir. Bu diyetin nasıl yapılacağı açıklanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir;

  • Vücuda giren gıdalar metabolizma aşamasında kalori elde edebilmek için yakılır. Yakılan gıdalar sonucunda kül kalıntısı ortaya çıkmaktadır.
  • Ortaya çıkan kül kalıntısı, vücuttaki alkali durumunu doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir.
  • Asit külü, protein, fosfat ve sülfürden oluşmaktadır.
  • Alkali külü ise magnezyum, kalsiyum, potasyum bileşenlerinden oluşur.
  • Genellikle pH düzeyi, aralığında bir ölçek ile ölçülmektedir. pH değerinin 7 olması nötr olarak ifade edilmektedir. Eğer bu düzey 7’nin altında ise asidik, üstünde ise bazik yani alkali olarak ifade edilmektedir.
  • Bu diyet sisteminde gıdalar nötr, asidik ve alkollü olarak bölümlere ayrılır. Alkali bölümünde bulunan besinler, insanların sınırlı sayıda tüketmesi gereken besinler olarak ifade edilmektedir.
  • Et, süt, balık, kümes hayvanları, alkol ve işlenmiş gıdalar alkali diyet için asidik besinlerdir.
  • Meyve ve sebzeler, baklagiller alkali besin bölümünde yer almaktadır.
  • Bu diyette özellikle limon ve sütün tüketilme şekline dikkat edilmelidir. Çünkü limon asidik özellik taşısa da sindirimi sırasında alkalik bir özellik taşımaktadır. Süt ise alkali bir özelliktedir ancak sindirim sırasında asidik bir özellik taşır.

Alkali Diyetin Faydaları Nelerdir?

Alkali diyetin faydaları arasında, kanser, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, osteoartrit gibi önemli sağlık sorunlarına iyi geldiği söylenir. Uzmanlar kanser hastalıklarının asidik bir vücutta ortaya çıktığını söylemektedir ve bu diyet sonucunda vücudun alkali olması kanserin ortaya çıkmasını önleyecektir. Ayrıca bu diyet, vücut enerjisini de arttırmaktadır. Bununla birlikte kalp rahatsızlıkları riskini de büyük oranda düşürmektedir. Ancak faydaları konusunda kanıtlanmış bir bilgi bulunmamaktadır.

Bunun yanında alkali diyetin zararları olduğu yönler de bulunmaktadır. Bu diyette besin kısıtlamasına gidildiği için vücutta gerekli olan yağ asitlerinde bir azalma görülebileceği ve protein eksikliğinden dolayı da kas kaybı görülebileceği söylenmektedir. Alkali diyeti listesi içerisinde sınırlı sayıda tüketilmesi gereken balık, kırmızı et, tavuk gibi besinlerin yetersizliği omega-3, fosfor, demir ve B eksikliği gibi sorunlara yol açabilmektedir. En önemli zararı ise sinir sisteminde sorunlara yol açabileceği riskidir.

alkali diyet nedir, nasıl yapılır? i̇şte alkali diyet listesi

Alkali Diyeti İle Zayıflayanlar Kaç Kilo Vermektedir?

Alkali beslenme diyeti besin gruplarını alkali olanlar, nötr ve asidik besinler diye üç sınıfta incelenir. Alkali diyeti ile zayıflayanlar bol miktarda alkali gıda ve daha az asitli tüketerek kilo vermektedirler. Alkali diyetinde ne yenir derseniz aşağıdaki alkali gıdalardan bol, nötr gıdalardan az miktarda tüketin. Ne yenmez sorusunuz cevabı da asidik gıdalarda bulabilirsiniz, asidik gıdalardan uzak durun.

Alkali Gıdalar: Meyve ve sebzeler

Nötr Olanlar: Doğal ve sağlıklı yağlar, nişasta ve şekerler

Asidik Gıdalar : Kırmızı et, tavuk eve hindi eti, balık , süt ürünleri,  yumurta , fındık, fıstık, baklagiller, tahıllar (1)

Alkali diyeti ile kaç kilo verilir yukarıdaki bilgiler ışığında yapılan diyet ile ayda 6 – 7 kilo vermektedir. Bu durum kişiden kişiye ve metabolizma hızına göre farklılık gösterir. Haftalık kilo kayıpları ise – 1 arasında olması ideal olarak nitelendirilmektedir. Bu diyetin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için alkali diyetinde neler yasak olduğu iyice benimsenmeli ve ona göre doğru bir diyet programı uygulanmalıdır.

Alkali Diyeti Listesi Nasıldır?

Alkali diyeti diyetisyen kontrolünde veya kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için günlük oluşturacağınız alkali diyet listesi size kolaylık sağlayacaktır. O zaman bir günlük örnek menü paylaşalım.

Uyandığımızda; alkali diyet yapılırken, sabah uyanınca 2 bardak alkali su içilmelidir.

Kahvaltı menüsünde ise, keçi peyniri, yeşillik, limon ve yulaf ezmeli omlet tüketilmektedir.

Ara öğünde; 2 bardak alkali su, 1 adet şeftali ya da ananas ve yeşil çay bulunmaktadır.

Öğlen menüsünde ise,  glütensiz makarna, ızgara tavuk ve haşlanmış kuşkonmaz tüketilmesi önerilmektedir.

Ara öğünde; 2 bardak alkali su, 1 adet elma veya armut ve maden suyu tüketilebilmektedir.

Akşam yemeği ise zeytinyağlı sebze yemeği ve limon soslu bol yeşillikli bir salata olabilmektedir.

Akşam yemeği sonrasında; ara öğün olarak 2 bardak alkali su, 1 fincan yeşil çay ve 5 adet badem tüketilebilir.

Alkali Beslenme Önerileri

Alkali beslenme önerileri ve alkali su nasıl yapılır?Yeni güne şükür ile uyanıp besmele ile su içtiğinizde farkında olmadan vücudunuzdaki fazla asidi bertaraf ettiğinizi biliyor musunuz?

Alkali Beslenme

Alkali Beslenme

Tersi bir durumda yani yeni güne merhaba bile demeye üşenen, güne fesatlık, kıskançlık, hasetlik gibi olumsuz duygularla başlayanların ve bir de bunun üzerine kahvaltısında hamur, ekmek, portakal suyu, açma ve poğaça gibi yiyecekleri tüketenlerin asit dengesinin bozulduğunu ve bunun en az çeşit hastalığa davetiye çıkardığını duydunuz mu?

Hayatın en önemli konusu sağlıktır. Dünya Sağlık Örgütü&#;ne göre sağlık; fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan uyumlu ve dengeli olma durumudur. Bunu sağlayan en önemli faktör beslenmenin de ötesinde sağlıklı beslenme olarak ifade edilebilir.

Spesifik olarak ifade etmek gerekirse bu yazıda öncelikle asidoz ve alkali beslenme nedir gibi temel tanımlara yer verilecek sonrasında ise alkali besinler tablosu listelenecektir. Ayrıca bu makaleyi okuyanlara sağlıklı olmak, formda kalmak ya da sağlıklı kilo vermek için en etkili alkali yaklaşımlar sunulacaktır.

Alkali Beslenme İle İlgili Kavramlar

Alkali beslenme nedir sorusunun cevabının daha iyi anlaşılması açısından bu bölümde öncelikle asidoz, asit, inorganik asit, organik asit, alkali ya da baz kavramlarının tanımlarına yer verilecektir. Bunları okumak sıkıcı gelebilir ancak konunun anlaşılması açısından bilinmesi faydalı olacaktır.

Asit Nedir?

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu veren ve mavi turnusol kâğıdını kırmızıya çeviren bileşiklerdir. Yediğimiz yiyecekler belirli oranlarda asit içerir. Bazıları çok zararlı ve aşındırıcı özelliktedir. Organik ve inorganik olarak sınıflandırılabilir.
pH değerleri 0 ile 7 arasında olan maddeler asidik olarak tanımlanabilir.

Organik Asit Nedir?

Çoğu zararsız olan organik asitler bitkiler ve hayvanlar tarafından üretilir. İnsan vücudunda sağlığı olumsuz etkilemez. Limondaki sitrik asit, yoğurttaki laktik asit, elmadaki malik asit, zeytin yağındaki oleik asit ve sirkedeki asetik asit örnek verilebilir.

İnorganik Asit Nedir?

Genelikle metal olmayan maddelerden yapılan inorganik asitler zarar verici ve aşındırıcı asitlerdir. Vücut için sağlığı olumsuz etkiler. Şekerli içeceklerdeki fosforik asit, işlenmiş etlerde bozulmaları önleyici madde olarak kullanılan nitrik asit örnek verilebilir.

Baz ve Alkali Nedir?

Suda çözündüğünde hidroksit piyonu veren kırmızı turnusol kağıdını maviye çeviren bileşiklerdir.

  • pH değeri 7 ile 14 arasında olan maddeler ise bazik ya da alkali olarak isimlendirilebilir. Bu değer tam 7 ise bu madde nötrdür yani ne asidik ne de baziktir.

Vücuttaki Asit Baz Dengesi

Vücudun bir pH dengesi vardır. Dolaşımı sağlayan ve her hücreye ulaşabilen kanın aşırı asidik ya da aşırı bazik olması durumunda birçok hayati fonksiyon olumsuz yönde etkilenir.

  • Sağlıklı bir insanda pH değeri ile arasındadır. İşte bu denge bozulduğunda çeşitli hastalıklar kapınızı çalar durur. Birçok hastalığın en önemli sebebi vücutta biriken asitlerdir.

Asidoz ve Alkaloz Nedir?

Sağlığı ciddi şekilde tehdit eden kan pH değerinin &#;ten daha düşük bir değerde olmasıdır. Bu durumun birçok olumsuz etkileri vardır.

Amerikan Klinik Kimya Birliği kan pH değeri 7,35 ve altı durumları asidoz olarak tanımlamaktadır. Eğer kan pH değeri üzerine çıkarsa bu durum da alkaloz olarak ifade edilir.

Asidozun solunum ve metabolik olmak üzere iki ana nedeni vardır. Solunum açısından aşırı alkol tüketimi, astım, aşırı şişmanlık, göğüs kaslarının güçsüz olması ve göğüs kafesi deformiteleri vücuttan karbondioksitin atılımını yavaşlatır. Bu durumda kan pH&#;ı yükselir.

Metabolik açıdan asidozun nedenleri ise insülin yetersizliği, sodyum bikarbonat kaybı, aşırı laktik asidi oluşmasına neden olan sürekli alkol kullanımı, kan şekeri düşüklüğü, karaciğer yetmezliği ve kanser gibi durumlar da asidoza neden olabilir.

Alkali Beslenme Nedir?

Alkali beslenme, vücuttaki asit &#; baz dengesinin normal sınırlar içinde kalmasını sağlayan bir beslenme biçimidir.  Başka bir ifade ile, kan pH değerinin  ile arasında olmasını sağlayabilecek beslenme programları hazırlama ve bu programları uygulama sanatıdır.

Yediğimiz yiyeceklerin bir kısmı kan pH değerini azaltarak asidoza neden olabilirken, bazı yiyeceklerin tüketimi de pH değerinin yükselmesi sonucunda alkaloza neden olabilir. İşte bu yaklaşım ile bu zararlı sonuçları engellemek mümkündür.

Alkali beslenme vücutta aside neden olan bütün yiyeceklerin yasaklanması anlamına gelmediği gibi, kan pH değerini yükselten yiyeceklerin hepsi ile beslenme anlamına gelmemelidir. Zira ikisi de zararlıdır. Önemli olan dengeyi sağlamaktır.

  • Kan pH değerini dengeleme sanatıdır.

Alkali beslenme ayrıca sağlıklı beslenmenin bir ölçüsü olarak kabul edilebilir. Bütün yiyeceklerin pH değerleri olduğu için sağlıklı beslenme programında yer alan tüm besinlerin ortalama bir pH değeri ortaya çıkarılabilir. Bulunan pH değeri, altı  ve üstü ise sağlıksız , arasında ise sağlıklı besleniyorsunuz demektir. Peki ancak bu yaklaşım nasıl uygulanır?

Alkali Beslenme Önerileri

  1. Her besinin bir pH değeri vardır. Hangi yiyeceklerin ne kadar pH değerinde olduğunu bilirseniz asitli yiyecekler yediğinizde ona karşılık alkali bir besin tüketebilirsiniz. Daha somut bir şekilde ifade edecek olursak; gram kırmızı et yediğinizde kan pH değeri yükselir ancak bunun yanında 1 tabak yeşillik yerseniz pH değerini eski konumuna getirebilirsiniz. Bunun için alkali beslenme tablosuna bakabilirsiniz.
  2. Evde yemek yerine dışarıda yemek ve özellikle fast food beslenmek vücutta asit birikimine neden olur. Yüksek karbonhidratlı, yüksek yağlı ve sebzelerden yetersiz bir beslenme kan pH&#;nın azaltır. Bu da istenmeyen bir durumdur.
  3. Hava kirliliğinin olduğu yerlerde yüksek karbondioksit ve oksijen yetersizliği asit birikimine neden olur. Bu neden evde yemek daha iyi olabilir.
  4. Peynir ve süt ürünleri içerdikleri bazı katkı ya da koruyucu maddeler nedeniyle vücutta asit birikimine neden olabilir. O nedenle doktorunuzun ya da diyetisyeninizin hazırladığı sağlıklı beslenme listesi miktarlarına dikkat etmelisiniz.
  5. Proteinli besinler ile birlikte karbonhidrat ya da basit şekerler içeren yiyeceklerin yenmesi zararlıdır. Örneğin dışarıda yemek için gittiniz. İskenderin yanında kola içerseniz ya da İskender üstüne bir de o çok sevdiğiniz malaga tatlısı ya da künefe yediniz. Proteinler bu durumda sindirilemez ve yüksek bir asit yükü demektir.
  6. Yemeklerden 30 dakika önce ya da yemeklerden 1,5 saat sonra su içebilirsiniz. Yemekle birlikte su içmek maalesef zararlıdır.
  7. Et, tavuk ve balık gibi hayvansal proteinler protein içermeyen sebzelerle birlikte tüketilebilir. Kırmızı et ve yeşillik ikili buna en güzel örnektir. Yediğiniz etin 4 katı kadar yeşillik yemek sağlıklıdır.
  8. Günde bardak su içmek asit baz dengesinin korunmasında çok önemlidir. Alkali su yaparak asit baz dengesini daha kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz.
  9. Tatlılar yemeklerden en az bir saat sonra ve tek başına tüketilebilir. Aslında tatlı yemek önerilen bir durum değildir. Ancak kendinizi kontrol edemeyerek yiyecekseniz bari yemekten en az 1 saat sonra yiyin.
  10. Eğer alkali bir beslenme tarzı ile beslenmek istiyorsanız besin piramidi başlıklı makalemizde yer alan ikinci sağlıklı beslenme piramidinden faydalanabilirsiniz.

Alkali Beslenme İle Zayıflamak Mümkün mü?

Yukarıda yer alan yaklaşımların uygulanması  ile vücut daha alkali bir yapıda olur. Vücutta fazla asit yükü olmadığında bağışıklık sisteminiz güçlenir ve bir çok hastalığa karşı daha korunaklı olursunuz.

Kolayca uygulayacağınız zayıflama yöntemleri ile kısa sürede zayıflamanız konusunda alkali beslenme hiç şüphesiz faydalı olacaktır. Önemli olan bütün bunların bir diyetisyen rehberliğinde uygulanmasının sağlanmasıdır.

Alkali Beslenme Tablosu

Tablo 1: Alkali besinler ve asidik besinler tablosu

Alkali Besinler                                                                             Asidik Besinler
MeyvelerYüksek Asidik
Limon &#; yüksek alkalipH: 9Koyun etipH:
Kavun &#; yüksek alkalipH: 9Keçi etipH:
Kuru incir, karpuz, kivipH: Tavuk etipH: 5
Yumurta beyazı, Kuru hurmapH: Hindi etipH:
Elma, kayısı ve muzpH: 8
Alkali Besinler                                                                             Asidik Besinler
SebzelerOrta derecede asidik
LahanapH: Çok pişmiş yumurtapH:
BrokolipH: YulafpH:
PancarpH: PirinçpH:
YeşilbiberpH: Peynir türleripH:
Kırmızı biber, taze fasulyepH: Soya soslarıpH:
Kereviz, havuç ve yoncapH: 8Ekmek, meyva suyu, mısır gevrekleripH: 6
BezelyepH: Pasta, kek ve böreklerpH: 6
PazıpHYoğurtpH: 6
Alkali Besinler                                                                             Asidik Besinler
Çeşitli yiyeceklerDüşük derecede asidik yiyecekler
DomatespH:7Keçi sütüpH: 7
BadempH:7Bal, kuru erik ya da erikpH: 7
PatlıcanpH:7ZeytinpH: 7
PırasapH:7PekmezpH:7
Lor peyniripH:7Kaju fıstığı ve kuru fasulyepH:7

Besinlerin pH değerleri Tablo 1 &#;deki gibidir (1, 2). Yukarıda yer alan alkali- asit yiyecekler tablosundan faydalanarak alkali beslenmek mümkün olabilir.

Önemli bir uyarı yapmak gerekirse; alkali beslenme ile zayıflamaya çalışıyorsanız eczaneden aldığınız İngiliz karbonatını kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Esasen bu uygulama ile vücudunuza fazla sodyum katarsınız ve bu da vücudun gereksiz yere su tutması anlamına gelebilir.

Alkali Diyeti Listesi Hazırlama

"Asit alkalidengesi sağlayarak zayıflama ve toksinlerden arınma" diyerek araştırmalar yapan ve bir de kitap yazan Dr. Ayşegül Çoruhlu, ileri anti-aging yöntemini ülkemizde uygulayan ilk doktorlardan. Örnek alkali diyeti listesini bizlerle paylaşan Çoruhlu'ya göre kahvaltıda ve öğle yemeğinde önerilen yiyeceklerden istenildiği miktarda yiyebilmek mümkün. Alkali diyetile sadece yemeklerin tadına bakmak yerine 'doyma' hissini yaşayabileceksiniz.
Yazının devamında Alkali Diyet Listesi hakkında bilgiler verilecektir. 
Sabahleyin kahvaltıda daha çok yeşilliklerin ve lor peyniri olduğu alkali diyet listesinde öğlende ise baklagiller ve tüm çorbaları tercih edebilirsiniz. Taze meyve ve sebze ile beslenmeye daha öncelik vermek gerekiyor. Bu diyeti yapmak istiyorsanız eğer beslenme alışkanlıklarınızın hepsini unutun. Alkali yiyeceklerin dışına çıkmak mümkün olmuyor. Son zamanların popüler alkali diyeti ile zayıflayanbir çok ünlü de var.

Alkali Diyet Listeleri

Aşağıdaki yiyeceklerden farklı menüler oluşturarak haftalık liste yapın ve uygulayın. 1 hafta sonunda farkı göreceksiniz. Aklınıza takılan her türlü soru için yorum yazabilirsiniz

Alkali Diyet Kahvaltı
Sabah kalkınca idrar renginizi kontrol edin. Kokusuz ve açık olmasını sağlayınız.
Aç karnınıza bir bardak doğal elma sirkeli su içilmelidir.
Aşağıdaki besinleri ile farklı kahvaltı menüleri hazırlayabilirsiniz.

alkali diyet
  • Lor peyniri
  • Yeşillikler ve salatalık
  • Siyah zeytin (tuzsuz)
  • Glütensiz karabuğday ekmeği (2 dilim)
  • Tereyağı.
  • Az Üzüm pekmezi ve tahin.
  • Bitki çayları ve yeşil çay.
  • Akşamdan 1 bardak suyun içine koyulan bademler.
  • Ceviz ve fındık (haftada 1 kere)
  • Gün içinde sarı kırmızı meyve ve sebze ile beslenmek serbest. 
  • 4 yumurta beyazı ve 1 sarısı ile omlet veya haşlama yapın. 
  • Avokado limon ile tüketin.
Alkali Diyet Öğle Yemeği
  • İstediğiniz her türlü çiğ sebzeyi tüketebilirsiniz.
  • Buharda veya haşlayarak pişirdiğiniz tüm sebzeleri yiyebilirsiniz. 
  • Tüm çorba çeşitlerini menünüze ekleyebilirsiniz. 
  • Zeytinyağlı yemek çeşitleri.
  • Baklagillerden yapacağınız çeşitli yemekler.
  • Balık çeşitleri.
  • Izgara tavuk ve hindi eti. 
  • Kızarmış yiyeceklerden uzak durun. (sebze dahil)
  • Yemeklerinize himayala tuzu ile tatlandırın. 
  • Mevsim salatalar (sos olarak limon, elma sirkesi ve zeytinyağı)
  • Kabuklu haşlanmış patates
  • Glütensiz makarna.

Öğle Yemeğinden sonra Ara Öğün

  • 1 saat sonra yeşil çay için.
  • 2 saat sonra 1 bardak alkali suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın ile karıştırıp için. 
  • Bu ara zamanda gözünüzü kapatıp :) 1 porsiyon tatlı ve bitter çikolata yiyebilirsiniz. 

Egzersiz ve Spor

Alkali diyet listesini spor ile destekleyelim. Yarım saatlik spor boyunca 1 litre alkali su için. Spor sonrası ise protein içeceği tercih edebilirsiniz. Protein içeceği tercih edilirse akşam yemeğinde protein içeren besinler tüketmeyin. 

Alkali Diyet Akşam Menüsü

Akşam yemeğinde yeşil ve mor sebzeleri tercih edelim. Sebzeler çiğ
ve aynı öğle yemeğindeki gibi hazırlanacak. 

  • Haşlanmış somon balığı,
  • Zeytin yağlı yemekler,
  • Haşlanmış sebzeleri,
  • Hindi Eti tüketebilirsiniz.
  • Saat 8'den sonra yemek yememeye özen gösteriniz. 

Alkali Diyet hakkında daha çok bilgi almak için Alkali Yaşam sayfasındaki konuları inceleyiniz.

Bir önceki yazımız olan "Bahar Diyeti" konusunda bahar diyet listesi, ender saraç diyeti hakkında bilgiler verildi.

Alkali Diyet Yaparak Zayıflamak İçin Örnek Diyet Listesi

Alkali diyet yapılırken izlenebilecek bazı diyet listeleri vardır. Bu listeler genel anlamda alkali diyete yeni başlayan kişilere yol gösterici olması adına hazırlanan listelerdir. Bu nedenle de sadece bu listeler ile alkali diyeti uzun soluklu yapmak pek mümkün değildir. Ancak sizler için yine de birkaç ufak öneri derledik.

Alkali diyet yapan biri kahvaltı öncesinde bir bardak ılık su tüketerek diyetine başlayabilir. Anca alkali diyet sürecinde tüketilmesi gereken suyun alkali içerikli olunmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde diyete tam olarak başlamak pek mümkün değildir.

Alkali içerikli su elde etmek ise oldukça kolaydır. Eğer alkali su istiyorsanız yapmanız gereken tek şey, bir eczane ya da aktara giderek bu suyu satın almanızdır. Böylelikle evde ayrıca uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Fakat bizim tavsiyemiz evde hazırlamanızın çok daha doğru olacağı yönündedir. Çünkü, evde alkali su elde etmek için cam bir şişe içerisindeki iki litre suya bir yemek kaşığı kadar karbonat eklemenizdir. Üstelik bu suyu çayınızda ya da yemeklerinizde de kolaylıkla kullanabilirsiniz. Böylelikle alkali diyetinizi daha kolay hale getirebilirsiniz.

Alkali Diyette Kahvaltı Nasıl Yapılabilir?

Alkali diyette kahvaltı yapmak oldukça kolaydır. Örneğin, küçük bir kâse yulaf ezmesi, 1 kâse yağsız yoğurt, 1 tane muz ya da 3- 4 tane çilek, 3- 4 tane fındık, ceviz ya da badem ile kahvaltınızı kolaylıkla yapabilirsiniz.

Alkali Diyette Öğle Yemeği Nasıl Olmalıdır?

Alkali diyet yaparken öğle yemeğinizi, ızgarada pişirilmiş bir porsiyon balık ya da tavuk, yağsız salata,sebze yemeği ya da sebze çorbası ile yapmanız hususunda herhangi bir engel söz konusu değildir.

Alkali Diyette Akşam Yemeği Nasıl Olmalıdır?

Alkali diyet yaparken akşam yemeğinizi, zeytinyağıyla yapılmış az pişirilen sebze yemekleri, ızgarada balık ya da tavuk türleri tüketerek yapmanız önerilir.

Ancak, alkali diyetin uzmanlar tarafından yalnızca yetişkinlere önerilen ve çocukların uzak durması gereken bir diyet olduğunun altının çizilmesi gerekir. Aynı zamanda şeker hastalığı, damar sertliği, kalp hastalığı bulunan bireylerin bir uzman yardımıyla alkali diyet yapması, dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeridir. Aynı zamanda da alkali diyetin 4 haftadan daha uzun bir süre tavsiye edilir. Bu zaman dilimi vücutta yer alan zararlı asitlerin vücuttan atılması için oldukça yeterli bir süredir.

Alkali Diyeti için Menü ve Pişirilme Şekli Nasıl Olmalıdır?

Normal alkali menüsü içerisinde asidik ve alkalik gıdalar eşit oranlı tutulmalıdır. Bunun için herhangi bir besinden kısıtlama yapmak gerekmez. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta besinlerin pişirilme şeklidir. Yağlı biçimde yapılan besinler ve kızartmalar alkali diyetinde yer almaması gereken besinlerdir.

Alkali diyetinde pişirilecek olan besinlerin hepsi ya buharda ya da suda pişirilmelidir. Örnek olarak, kırmızı etin yanında düzgünce pişirilmiş olan ve üstüne zeytinyağı dökülen patates veya fasulye tarzı besinler yenebilir. Bunun dışında makarnayı seven ve yemek isteyen kişilerinde alkali diyete uyarlamak adına makarnayı fesleğen ile tüketmesi önerilir. 

Alkali Diyet Yapanlar İçin Alternatif Alışveriş Listesi

Alkali diyeti için tercih edilmesi gerekenler; somon, kuru incir, kuru erik, kavrulmamış badem, hurma, kuru kayısı, lor peyniri, kırmızı pul biber, avokado, keten tohumu ve baharatın her çeşidi, zerdeçal, limon, elma sirkesi, tarçın, himalaya tuzu, yeşil çay şeklinde sıralanabilir. Zaten tüm bu besinler alkali diyet yapan herkesin evinde bulunması gereken besinlerdir.

seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir