aydın ın nesi meşhur yiyecek / Aydın'ın nesi meşhur: Aydın'ın en meşhur yemekleri

Aydın In Nesi Meşhur Yiyecek

aydın ın nesi meşhur yiyecek

Aydın'ın Meşhur Lezzetleri

Çakal Çömel

Susamın kavrulması ve üzerine pekmez eklenerek karıştırılması ile elde edilen bir besindir. Bölge halkının vazgeçilmezleri arasındadır.

funduszeue.info

Kuru Börülce Salatası

Börülce, maydanoz, dere otu, soğan gibi sebzelerden yapılan bu salata nar ekşisi ve zeytinyağıyla sunulur. Aydınlıların en sevdiği salata çeşididir.

funduszeue.info

Sini Pidesi

Isırgan otu, ıspanak ve pırasanın parçalanarak kat kat açılan yufkaların arasına konmasıyla yapılır. Bir çeşit böreği andırır. Çok farklı bir lezzet olduğu için denemenizi öneririz.

funduszeue.info

Paşa Böreği

Yörenin kendisine özgü böreklerinden biridir. Genel olarak kıymalı yapılır.

funduszeue.info

Gama

Nohut mayası, pırasa ve kırmızı biberden yapılan yöreye has yemeklerden biridir.

funduszeue.info

Et Lelengisi

Köfteye çok benzeyen bir yemektir. Yörede en çok sevilen lezzetlerden biri olarak bilinir.

funduszeue.info

Kocakarı Gerdanı

Adı kulağa pek hoş gelmese de meşhur bir tatlıdır. 

funduszeue.info

Aydın'ın Yemekleri ve Restoranları

Ege Bölgesi'nde bulunan Aydın ve ilçelerinde yapılan bir araştırmaya göre insan ömrünün en uzun olduğu bölgelerin başında geldiği tespit edilmiştir. Hal böyle olunca insan ömrünün uzun olmasının en önemli sebeplerinden birisi doğal ve sağlıklı beslenmedir. Aydın'da ne yenir diye düşünürken kendinizi restoranların önünde bulabilirsiniz.

Doğal ve sağlıklı beslenme neticesinde zeytin ve zeytinyağı, yerli halkın yemiş olarak ifade ettiği kısa süreli ömrü olan yaş incir veya uzun süre saklayabileceğiniz kuru incir, bölgede yapılan arı yetiştiriciliğinden dolayı tamamen organik olan bal gibi doğal besinleri satın alabilirsiniz.

Aydın mutfağında yer alan meşhur yemeklerin birçoğunda sebze kullanılır. Ege Bölgesi'nde yer alan favori yemekleri genellikle sağlıklı beslenme üzerinedir. Yemek listesine göz gezdirilecek olursak düğünlerin vazgeçilmezi keşkek, mis gibi kokan tereyağı ile yapılan yuvalama, Ege'nin vazgeçilmezi hem kurusu hem de tazesi apayrı lezzetli olan zeytinyağlı börülce, sebzelerin bir araya getirilerek yapılması ile oluşan mükemmel lezzet kırlı kızartmasının kesinlikle tadına bakmalısınız.

Aydın'da açık büfe imkanlarıyla bölgenin yöresel yemeklerini de menüsünde sunan bütçe dostu oteller için Aydın otel sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Sünnet ve Düğün Gibi Özel Günlerin Vazgeçilmezi: Keşkek

Keşkek

Keşkek, buğday, kuzu eti ve tereyağı ile yapılan özel günlerde misafirlere ikram edilen bir tür yemektir. 

Ege Bölgesi'nden özellikle Aydın'da düğün ve nişan gibi özel günlerde sık yapılan bu eşsiz lezzetin üzerine dökülen sosun kıvamını tutturmak çok zordur. Kırmızı biber ve tereyağı ile yapılan bu sos keşkeğe lezzet veren kısımdır. 

Aydın şehir merkezinde yer alan Meydan Keşkek Evi'nden keşkek yiyebilirsiniz. Yuvarlama ve keşkeği çok lezzetli yapan bu restoranda yemeğin arkasına sürekli demlenen taze çayından içebilirsiniz.

Adres: Güzelhisar Mahallesi, Efeler/Aydın


Sarıoğlu Lokantası'nda: Yuvalama 

Yuvalama

Yuvalama, kıyma, soğan ve yumurtanın birleşmesi ile birlikte bir tava içerisinde önce yuvarlanır ardından tereyağı, su ve çeşitli baharatların eklenmesi ile bir tencere içerisinde pişirilen bir çeşit sulu yemektir. 

Tencere içerisinde pişirilen yemeğin üzerine kese yoğurdu ve toz biberden yapılan bir sos dökülerek servis edilir. 

Ege Bölgesi'ne özgü meşhur yemekleri tatilcilere servis eden Sarıoğlu Lokantası'nda bu yemeğin tadına bakabilirsiniz.

Adres: Ramazan Paşa Mah. Sevgi Yolu / Sok. No:1 Aydın/Türkiye

Aydın'a uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Aydın'da gezilecek yerler sayfasına göz atabilirsiniz.


Aydın'ın Meşhur Lezzeti Paşa Böreği Lezzet-i Şahane'de Yenir

Paşa Böreği

Paşa Böreği, Aydın'a özgü ana yemekleri ile yarışır derecede lezzetli ve harika zenginliğe sahip olan bir tür aperatif yiyecektir.

Annelerimiz ellerinde özenle açılan el açması yufkaların et suyunda ıslatılıp dana kıyma ile birleştirilmesinin ardından üzeri tamamen kaplayan taze yoğurt ile servis edilir. 

Ana yemekler kadar lezzetli olan bu aperatif böreği şehir merkezinde yer alan Lezzet-i Şahane'de yiyebilirsiniz.

Adres: Hasanefendi-Ramazan Paşa Mahallesi, Efeler/Aydın


Otoyol Kenarlarında Bulunan Tezgahlardan: Yaş İncir 

Yaş İncir

Aydın'ın yerli halkına neyi meşhur diye sorduğunuz zaman 'yaş incir' olduğunu kesinlikle öğrenirsiniz. 

Aydın'ın Nazilli ilçesinde üreticiliği yapılan yaş incirin kesinlikle tadına bakılması gerekir. Aydın'a tatil için geldiğiniz zaman yaş incirin tadına bakmadan dönülmemesi gerekir.

Aydın şehir merkezinde yer alan manavlardan yaş incir satın almak yerine ilçelere giderken kullanacağınız otoyollar üzerine kurulan tezgahlardan taze incir alabilirsiniz.

Dünyaca ünlü sahillere, plajlara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Aydın'ı daha fazla keşfetmek için Aydın gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Tarifi Sır Gibi Saklanan: Çine Köftesi

Çine Köftesi

Türkiye'nin farklı il ve ilçelerinin kendilerine özgü köfteleri olduğunu artık öğrendik. Her ilçenin kendine özgü köftesi olmasına rağmen çoğunlukla tarifleri sır gibi saklanmaktadır.

Aydın'ın Çine ilçesinde ortaya çıkan bu eşsiz lezzetin baş mimari olan Tahsin Işık, Çine Köftesi'nin tarifini sır gibi saklamaktadır. 

Aydın şehir merkezinde veya Çine ilçesinde bu meşhur köfteyi yapan sayılı restoran bulunmaktadır. Aydın'da rastgele girebileceğiniz yemek yerleri sizlere bu lezzetli köfteyi sunma konusunda problem yaşayabilir. Bu sebeple Çine ilçesinde bulunan Köfteci Tahsin'den bu köftenin tadına bakmalısınız.

Adres: Yeni Mahallesi, Sk. No:1, Çine/Aydın

Aydın'da kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Aydın apart oteller listemize uğramayı unutmayın.

Patlıcanı, Biberi, Domatesi ve Soğanı ile Eşsiz Lezzet : Kırlı Kızartması

Kırlı Kızartması

Kırlı Kızartması, dik ve alacalı kesilen patlıcanları, tavada kavrulan yeşil biberleri ve soğanları, sarımsak ve zeytinyağının enfes birleşimi ile soğuk servis edilen kızartmalardan biridir.

Soğuk servis edilen bu kızartma yanında kesinlikle kese yoğurdu tavsiye edilir. Ege Bölgesi'nden Aydın'a özgü olan Kırlı Kızartması daha çok yerli halkın evinde yapılır. 

Ege Bölgesi'nde İzmir'de belli başlı birkaç restoran bu yemeği hazırlarken Aydın'da günlük menü çıkartan restoranlar bu kızartmayı müşterilere servis eder. Bu sebeple Aydın'dan birinin evine konuk olursanız Kırlı Kızartmasını sizin için özel olarak yapabilir.


Aydın İlçelerinde Yer Alan Pidecilere Uğramadan Sakın Ayrılmayın

Aydın Pidecileri

Aydın'da yediğiniz pide ile başka bir ilde yediğiniz pide arasında dağlar kadar fark olabilir. Aydınlılar burada yapılan pidelerin çok lezzetli olduğunu her fırsatta belirtirler. 

Söke ve Nazilli ilçelerinde sık sık bulunan pide salonlarından kuşbaşılı kaşarlı pide, kıymalı pide ve kıymalı kaşarlı pidelerin tadına bakmalısınız.

Kıymalı, kuşbaşılı ve peynirli kıymaların dışında yapılan tahinli pide ise bu yöreye özgüdür. Köşk ilçesinde yer alan Güçoğlu Pide Salonu'ndan tahinli pide yemelisiniz. 

Pide salonunda yapılan tahinli pide genellikle gençlerin çok sık tükettiği waffle tatlısına benzemektedir. Tahinli pide üzerine eklenen dondurma, çikolata sosu ve meyveler ile birlikte ap ayrı bir lezzete kavuşur.

Adres: Soğukkuyu Mahallesi, Şen Sk., Köşk/Aydın

Sabah uyanıp pencereden baktığınız da masmavi denizin içerisinde kaybolabileceğiniz oteller için Aydın denize sıfır oteller sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kirazlı Köyü'nden Zeytinyağı Alın ve Nefis Bir Köy Kahvaltısının Tadına Bakın

Kirazlı Köyü

Kirazlı, Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı bir mahalledir. Genellikle yerli halkın bulunduğu bu mahallede zeytin, zeytinyağı, incir ve turunç gibi tamamen organik besinler üretilir ve toptancılara satılır. 

Mahallede bulunan esnaf tezgahlarından organik besinler satın almalısınız. Aydın'dan zeytinyağı almadan kesinlikle dönmemelisiniz. 

Zeytinyağını aldıktan sonra bu mahallede bir daha aynı tatları bulamayacağınız tamamen organik olarak yetiştirilen ve müşterilere köy kahvaltısı eşliğinde sunulan lezzetlerin tadına bakmalısınız.

Köy kahvaltısını bu mahallede Kirazlı Köy Sofrası restoranında yapabilirsiniz. 

Adres: Kirazlı Mahallesi, Kirazlı Camlık Yolu Üzeri, Kuşadası/Aydın


Aydın'ın Neyi Meşhur? Aydın'ın Nesi Meşhur, Hediyelikleri, Yöresel Yemekleri, Tatlıları, İçecekleri, Yiyecekleri Neler?

Aydın'ın neyi meşhur ise, kısa bir Aydın seyahatinde bu güzelliklerin gözlenmesi tercih edilebilmekte. Buna bağlı olarak Aydın'ın nesi meşhur konusu, yolculukların evvelinden araştırılıyor. Bu güzide Ege kentinin doğası, kültürü ve tarihsel alanlarının yanı sıra, yemekleri de pek özeldir. Bu konu ise Aydın'ın meşhur yemekleri olarak bambaşka bir başlık altında dahi incelenebilir. Peki ya Aydın nesiyle meşhur ve Aydın'ın neyi meşhur?

Aydın'ın Neyi Meşhur?

Verimli toprakların bulunduğu coğrafya üstünde kurulmuş olan ve de Büyük Menderes Irmağı içinden faydalanmakta olan Aydın, Türkiye'de turizmin cenneti olarak da bilinen Ege Bölgesi şehirlerinden bir tanesidir. Antik dönemlerden bugüne kadar süregelmiş çeşitli kültürel ve tarihi yapıları sayesinde de misafirlere harika bir gezi süreci yaşatabilen Aydın, seyahat sever gezginlere oldukça faydalı bir ev sahipliği yapmaya uygun. Ege Denizi'ne kıyısı olmasından ötürü; insanlar Aydın'a hem kültürel hem de turizm amaçlı seyahat gerçekleştirebiliyor. Bu sayede ise Aydın'ın meşhur yemekleri, kültürel güzellikleri, hediyelik eşyaları, meşhur yiyecek, içecek ve tatlıları ilgi odağı oluyor. Aydın'ın en meşhur şeyleri ise genel olarak; zeytinyağı, incir, kestane, Ege yeşillikleri, zeytinyağlı ve sebzeli yemekleri ile üçetek, uladu örtü, şalvar ve çeki olarak bilinen hediyelik giysiler olmakta.

Aydın'ın Meşhur Hediyelikleri

Güzel bir tatilin, gezinin ve yemek yemenin yanı sıra; Aydın seyahati dönüşünde bu ilden alınabilecek pek çok hediyelik eşya da bulunuyor. Genellikle Aydın'ın kültürel mirasını yansıtmakta olan bu hediyelik eşyalar ise, ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görmekte. Aydın'ın meşhur hediyelikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Siyah gön pabuçlar

  • Uladu örtü

  • Kuşak

  • Çeki

  • Şalvar

  • Üçetek

  • Gömlek

  • Fes

  • Fermile – Fermene

  • Göğüslük - Önlük

  • Buzdolabı magnetleri

  • Aydın el işi ürünleri; cam ve seramik malzemeli ürünler

  • Kuşadası halıları

  • Karacasu'dan alınabilecek toprak ürünler

  • Aydın inciri ve zeytini

Aydın'ın Meşhur Tatlıları, İçecekleri ve Yöresel Yemekleri

Aydın ili Ege Bölgesi içerisinde bulunduğu için yemek konusunda da oldukça çeşitlidir. Ege Bölgesi içerisinde bulunmasının yanı sıra, kültürel ve tarihsel geçmişinin çok köklü olmasından ötürü de Aydın mutfağı oldukça kalabalık olmaktadır. İşte Aydın'ın yöresel yemekleri ile içecek ve tatlıları;

  • Çine köftesi

  • Çingene pilavı

  • Kabak tatlısı

  • Tahinli pide

  • Turunç reçeli

  • Paşa böreği

  • Aydın güveci

  • Sini pidesi

  • Zeytinyağlı börülce

  • Keşkek

  • İmambayıldı

  • Pelvize tatlısı

  • Zerde

  • Yuvarlama

  • Etli enginar

  • Nohutlu kereviz

  • Ciğer sote

  • Sarmaşık ve kedirgen kavurma

  • Lokma

  • Aşure

  • Muhallebi

  • İrmik helvası

  • Ayran

  • Komposto

  • Şerbet

Aydın Yemekleri, Aydın yemekleri yazımızda, Aydın’a özgü meşhur çorbalar, Aydın’a ait meşhur yemekler, Aydın salata ve mezeleri, Aydın tatlıları başlıkları altında toplam 34 adet Aydın yemekleri tarifi verilecektir. Yazımıza başlamadan önce Aydın mutfağını kısaca tanımlayalım.

Zengin deniz ticaretine sahip olan Aydın tarih boyunca birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Ege bölgesinde turistik bir yer olmasıyla da mevsimsel olarak yoğunluk kazanmaktadır. Buraya gelen kişilerin deneyimleyebileceği birçok eşsiz lezzet sunulmaktadır. Ege’nin inci olarak da anılan Aydın zeytinyağı ve çeşit çeşit yeşillik ve otlarla da soflarını geliştirmiştir.

Tarih boyunca bu bereketli Aydın toprakları üzerinde Rum, Arap, Kürt, Yahudi, Türk gibi birçok kültürün etkisini taşıyan Aydın mutfak kültürünü de oldukça geliştirmiş ve adı yöresel lezzetleriyle de duyurmuştur. Çorbalarında zeytinyağlı yemeklerine, bol yeşillikli sofralara kadar birçok lezzetin bulunduğu Aydın mutfak kültürü yöresel lezzetlerine birlikte göz atalım…

YAZI İÇERİĞİNİ

Aydın Yemekleri Yöresel Yemekler

1. Çine Köftesi

Çine Köftesi

Aydın ilinin Çine ilçesine özgü olarak yapılan ve adını bu ilçeden alan lezzet oldukça sevilen bir tattır. Aydın mutfak kültüründe yerini alan bu lezzet farklı olarak içerisine tuz bayat ekmek ve kıyma haricinde malzeme istememesidir.

Çine Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • gr dana/koyun karışık iyi çekilmiş kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı su
  • 3 dilim ekmek içi

Çine Köftesi Yapılışı

  • İlk olarak kıymayı bir yoğurma kabına alıp karbonatı da ekleyin ve iyice yoğurun.
  • Yoğurduğunuz kıymaya tuzu ve rendeleyip suyunu sıktığınız soğanı ekleyin ve tekrar yoğurmaya devam edin.
  • Ardından bir kenarda suya ısladığınız ekmek içini iyice sıkıp köfte harcına ekleyin ve tekrar yoğurun.
  • Hazırladığınız Çine Köftesi harcını buzdolabına kaldırıp 2 saat kadar dinlendirdikten sonra elinizi ara sıra suya ıslayarak, harca yassı köfte şekilleri verin.
  • Afiyet olsun.

2. YuvarlamaAydın Yemekleri

Yuvarlama

Yuvarlama aydın yöresinde özellikle düğünlerde özel günlerde kendini gösteren sofralarda yerini alan bir lezzettir. Yöreye özgü olan bu lezzet doyuruculuğu ve lezzeti ile de çok sevilmektedir. Yapım aşaması biraz uğraş gerektiren yuvarlama ana malzemesi fazla yapılıp tekrarlan kullanılmak üzere buzdolaplarında da saklanabilmektedir. Yoğurt ile servise hazır hale gelen yuvarlama et ve biraz da unun harmanlanması ile sofralara gelmektedir.

Yuvarlama Tarifi İçin Malzemeler

Yuvarlamalar için;

  • gr az yağlı dana kıyma
  • 2 tane orta boy soğan
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı karar un
  • Kızartmak için sıvı yağ

Pişirme aşaması için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı (tepeleme )
  • Az sıvı yağ(Tereyağı yanmasın diye)
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber(silme)
  • 4 su bardağı sıcak su (Suyu arada kontrol edileceği için daha fazla da olabilir)

Üzerine;

Yuvarlama Yapılışı

  • Önce kıymanın içine yumurta, rendelenmiş soğan, karabiber ve tuzu ekliyoruz ve bunları köfte yapar gibi güzelce yoğuruyoruz.
  • Ardından yavaş yavaş un ilave ederek sert bir hamur yapıyoruz. Unun fazla olması gerekiyor kıyması belli etmeyecek kadar.
  • Yoğurulan hamurdan küçük bir parça kopartarak, nohuttan biraz büyük olacak kadar ve bu parçayı avucumuzda uzunlamasına yuvarlıyoruz. Yapılan yuvarlamaları unlanmış tepsiye atıyoruz.
  • Yuvarlamaların fazla ununu eleyip, kızgın yağda iyice kızartacağız ve havlu kağıt serdiğimiz tabağa alacağız.
  • Tencereye tereyağı ve biraz sıvı yağ ekleyip tereyağı eridiğinde içerisine salça ve kırmızı toz biberi koyup az kavuruyoruz.
  • Ardından üzerine sıcak suyu ilave ediyoruz ve kaynayınca yuvarlamaları içine atıp arada suyunu kontrol ederek pişiriyoruz.
  • Pişen yuvarlamaları tabağa alıyoruz, üzerine de sarımsaklı yoğurt. Denemeye değer bu lezzeti mutlaka yapın pişman olmayacaksınız. Afiyet olsun.

3. Kırlı Kızartma Aydın Yemekleri

Kırlı Kızartma

Aydın yöresinde genellikle meze olarak da tercih edilen bir yemektir. Patlıcan birçok sebzenin birleşimi ile hazırlanan bu lezzet yörenin sevilen tatları arasındadır. Aydın’a yolunuz düştüğünde yöresel yemeklerin yapıldığı lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz. Aydın Yemekleri,

Kırlı Kızartma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg Patlıcan
  • ½ kg Yeşil biber
  • 3 Adet Soğan
  • ½ kg Domates
  • Toz kırmızı biber
  • Diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • 1 Kase yoğurt
  • Tuz

Kırlı Kızartma Yapılışı

  • Önce patlıcanlar yıkanır, sapları kesilir ve alacalı soyulur, uzunlamasına dört parça olarak dilimlenir.
  • Hazırlanan patlıcanlar kızartılarak bir tepsiye uzunlamasına yerleştirilir.
  • Patlıcanların ardından sapları kesilmiş olan biberler de kızartılır ve patlıcanların üzerine dağınık olarak yerleştirilir.
  • Bir tencereye bir miktar zeytinyağı konulur ve kıyılmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Ardından soyulmuş ve doğranmış domatesler de içerisine ilave edilerek kavurmaya devam edilir.
  • Üzerine kırmızıbiber, tuz, sarımsak ilave edilerek iyice pişirilir.
  • Hazırlanan bu harç tepsideki kızartılan patlıcan ve biberlerin üzerini kapatacak şekilde dökülür.
  • Kısık ateşte bir süre daha pişirilmeye devam edilir. Ancak patlıcanların yanmaması için ara ara tepsi çevrilerek kontrol edilir. Piştikten sonra servis tabağına alınır ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.

4. Paşa BöreğiAydın Yemekleri

Paşa Böreği

Paşa böreği Aydın’ın gastronomi turizmi açısından en önemli lezzetlerinden biridir. Özenle hazırlanan sosu ile isteğe göre kıymalı olan harcı ile tadı damaklarda kalacak bir lezzettir. Başlı başına bir ana yemek olan paşa böreğini yöresel yemeklerin yapıldığı lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Paşa Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin:

  • gram elenmiş un
  • 3 adet yumurta
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su(aldığı kadar su)

Kıymalı Harç İçin:

  • gram dana kıyma
  • 1 adet soğan(küp doğranmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 demet kıyılmış maydanoz

Sosu İçin:

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Üzeri İçin:

  • 1 kase çırpılmış yoğurt(arzuya göre sarımsaklı)

Paşa Böreği Yapılışı

  • Öncelikle gram elenmiş un, 3 adet yumurta, çay kaşığı tuz ve 1 su bardağı suyu bir yoğurma kabına alalım. Hamur ele yapışmayan bir kıvama gelene gelen azar azar su ekleyip yoğurun ve üzerine temiz bir bez serip yaklaşık 40 dakika dinlendirin.
  • Kıymalı harcı hazırlamak için geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve gram kıyma ekleyip, kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  • Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı da ekleyip 5 dakika kavurun. 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı karabiberi de ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Ardından tavaya 3 yemek kaşığı kadar su ekleyip karıştırmaya devam edin. Son olarak 1 demet incecik kıyılmış maydanozları da ekleyip güzelce karıştırın ve harcı ocaktan alın.
  • Üzerine dökeceğimiz sos için 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı dolusu tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Üzerine 1 tatlı kaşığı pul biber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
  • Hamuru hazırlayabiliriz. 8 adet beze çıkacak şekilde parçalara ayırın.
  • Bir bezeyi tezgah üzerinde 1 yemek tabağı büyüklüğünde açın. Bu arada hamurlardan birini açarken diğerlerinin üzerini mutlaka temiz bir bez ile örtün ki kurumasınlar.
  • Açtığınız hamuru kızgın yağda altın sarısı rengini görene kadar arkalı önlü kızartın ve yağını süzdürüp, sıcak et suyuna batırın.
  • Servise hazırlamak için; hamurlardan birini tabağa alın, üzerine 2 yemek kaşığı kıymalı harcı yayın ve tüm bu işlemi hamurlar bitene dek uygulayın. En üstteki hamurun üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt ve mis kokulu tereyağı sosundan gezdirin ve maydanozla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

5.Etli Enginar YemeğiAydın Yemekleri

Etli Enginar Yemeği

Aydın bölgesinde birçok bitki ve otların bulunduğu söylemiştik. Enginarda bu bölge de yetiştirilen ve sofraları süsleyen bir yemek olmuştur. Aydın yöresinin zeytinyağlı yemekleri arasında da enginar sıklıkla tercih edilmektedir. Enginarın sadece gövdesinin sapının ve yapraklarının da ziyan edilmeden kullanılması bölgenin ayrı bir özelliğidir. Yolunuz Aydına düştüğünde bu lezzeti lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Etli Enginar Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg enginar (gövde ve yaprakları ile satılan üzerinde bir kaç tane küçük enginar başı içeren)
    • 1 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
    • 1 yemek kaşığı domates salçası

Etli Enginar Yemeği Yapılışı

  • İlk olarak enginarın yaprakları gövdeden ayrılır ve yaprakların yeşil kısımları ortadaki kalın yeşil bölgeden bıçakla kesilerek temizlenir.
  • Enginarın orta kısmı santim uzunluğunda doğranır. (Bu işlem sırasında bıçağa gelen ve fasulye kılçığına benzeyen kısımlar da temizlenmesi gereklidir).
  • Kalın gövde kısmı da ortadaki taze kısım ortaya çıkarılacak şekilde soyulur ve ardından bir parmak kalınlığında doğranır.
  • Enginarın kararmasını önlemek için bir miktar su içerisine bir limon suyu ekleyip içinde bekletilmeli.
  • Bütün enginarlar temizlendikten sonra yıkanan enginar, içerisine tuz ve bir bütün limonun kabuklarıyla doğranarak eklendiği suda haşlanır.
  • Ardından haşlanan enginar süzülerek limon kabuklarından ayrılıp bir kaba alınır.
  • Enginarın içinde haşlandığı su oldukça acı olmasından dolayı yemeğe eklemek üzere içinden 1 küçük çay bardağı alınarak geri kalan su dökülür.
  • Ayrı bir tencerede kuşbaşı et, tuz, zeytinyağı, arpacık soğan ve bir kaşık un kavrulur.
  • Ardından salça eklenerek dakika daha kavrulur ve haşlanan enginar tencereye ilave edilir.
  • Ocağı kapatmadan hemen önce ince doğranmış dereotu da eklenir.
  • Göz kararınca yeterli miktarda karabiber ve bir limonun suyu da ilave edilir.
  • Ayrılan haşlama suyu ile 3 çay bardağı daha su eklenerek dakika kaynatılır. Afiyet olsun.

6. Bolama (Lok Lok Pilavı)

Bolama

İsmi de kendisi de oldukça farklı olan bu lezzet Aydın ilinin Kuşadası ilçesinde sıklıkla yapılan bir lezzettir. Başka bölgelerde çok bilinmese de Aydın’da çok sevilen sıklıkla yapılan bir lezzet olmakla birlikte pirincin et, arpacık soğan ve sarımsak ile birleşmesi ile eşsiz bir lezzet sunmaktadır. Farklı bir lezzete sahip olan bolamayı Aydın yöresel yemekleri yapılan lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Bolama ( Lok Lok Pilavı ) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk baget
  • 1 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış ve haşlanmış)
  • gr arpacık soğanı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • 1 kaşık dolusu tereyağı
  • Domates, biber(yazın)
  • 4 su bardağı pirinç
  • 2 litre su kaynar su

Bolama ( Lok Lok Pilavı ) Yapılışı

  • Öncelikle tavuk butları, arpacık soğan, sarımsak, tuz, karabiber, salça ve yağ büyük derin bir kap içerisinde karıştırılır.
  • Üzerine 2 çatal çapraz şeklinde konulup derin büyük bir tepsiye ters çevrilir.
  • Tasın dışında adet baget eklenir ki tasın içindeki butlarında piştiği kontrol edilebilsin.
  • Tasın ters dönüp içindekilerin dışa çıkmaması için de tasın üzerine bir ağırlık konulur.
  • Ardından tencereye kaynar su ilave edilir.
  • Orta ateşte yemeğin suyu azaldıkça sıcak su eklenerek pişirilir.
  • Bagetler pişip yumuşadıktan sonra pirinç ve haşlanmış nohut eklenir ve ateş kısılır.
  • Pilav piştikten sonra etin üzerindeki ağırlık ve ortadaki tas alınır.
  • 2 kaşık tereyağı pilavın üzerine parçalar halinde eklenir ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.
  • Afiyet olsun.

7. Ciğer Dolması Aydın Yemekleri

Ciğer Dolması

Aydın yemekleri yöresel lezzetleri arasında yerini alan bir diğer lezzette ciğer dolmasıdır. Biraz farklı gelse de duyduğunuz da birçok yörede de yapılan bu farklı lezzet bayramlarda, düğünlerde özel günlerde tercih edilen ciğer dolması çok sevilen bir yemektir. Ciğeri seviyorsanız bir de bu şekilde deneyimleyebilirsiniz.  Aydın’a yolunuz düştüğünde buradaki lokanta ve restoranlarda bu lezzeti tadabilirsiniz.

Ciğer Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • Karaciğer
  • pirinç
  • karabiber
  • tuz
  • künar
  • ceviz
  • karın zarı (yağlı perde).

Ciğer Dolması Yapılışı

  • İlk olarak karaciğer küçük küçük doğranarak kavrulur.
  • Ciğerler haşlanırken iç pilav hazırlanır. Hazırlanan pilava kavrulmuş ciğerler eklenerek, ciğerin bürgüsü yani karın zarı denilen perde tepsiye serilir.
  • Kavrulan malzeme, karın zarının içine doldurulur ve bohça gibi sarılır. Su ilave edilerek fırında pişirilir. Afiyet olsun.

8.  Etli Arap SaçıAydın Yemekleri

Etli Arap Saçı

Yeşillikleri ile de ünlü olan Aydın yöresinde bulunan arapsaçı otu ile sofraları süsleyen başka bir lezzet yapılmaktadır. Aydın yöresinde oldukça rağbet gören arapsaçı otu farklı şekillerde yapılarak sunulur.

Etli Arap Saçı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 Kg Arapsaçı
  • 1 Orta boy kuru soğan
  • Gr kuzu böbrek yatağı(Kemikli ve irice doğramış)
  • 3 Çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

 Terbiyesi için:

  • 1 (silme) Çorba kaşığı un
  • 1/2 Limonun suyu

Etli Arap Saçı Yapılışı

  • Öncelikle arapsaçı otunun beyaz kısımları körpe, taze olanları yeşil kısımlarından ayrılır, uzun olan yeşil kısımlar uzunluklarına göre ikiye, üçe bölünür.
  • Ardından soğan yemeklik doğranır.
  • İri doğranmış kuzu etleri, kemikli kısımları ile birlikte zeytinyağı ile tencerede, kuzu etlerinin rengi değişene kadar sote edilir.
  • Daha sonra yemeklik doğranmış soğanlar ilave edilerek dakika daha soteleme işleme devam eder.
  • Ardından tencereye 1 su bardağı ılık su ilave edilir, kapağı kapatılarak etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Etler Yumuşadıktan sonra suyu ile beraber düdüklü tencereye alınır, arapsaçları, tuz, karabiber ve suyu az ise ılık su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır.
  • Düdüklü tencerenin buhar ikazının ardından kısık ateşte dakika arası pişirilir.
  • Terbiyesi için bir kase içine un ve limon suyu eklenip, un tamamen eriyene kadar karıştırılır.
  • Pişen yemeğin suyundan çorba kaşığı bu karışıma ilave edilerek pürüzsüz bir sos elde edilir. Bu sos sıcak olan yemeğin suyuna ilave edilir, dakika orta ateşte kaynaması sağlanarak pişirme işlemi tamamlanır. Afiyet olsun.

9. Acılı Güveç

Acılı Güveç

Acılı güveç Aydın sofralarında yerini alan ve en sevilen yemeklerden birisidir. Herkesin bildiği gibi güveçlerde yapılan yemeklerin normalden daha fazla bir lezzeti vardır. Özellikle etli yemeklerin güveç içerisinde pişirilmesi ile ortaya çıkan enfes lezzet tatların damakta kalacağı bir lezzeti sunar. Bol acı biberli etli bir yemek olan acılı güveç Aydın’a yolunuz düştüğünde yöresel yemeklerin yapıldığı lokanta ve restoranlarda deneyimleyebileceğiniz.

Acılı Güveç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg. Kuşbaşı koyun eti
  • 4 soğan
  • 4 domates
  • 1 demet maydanoz
  • 5 adet acı sivri biber adet
  • Tuz
  • Yeteri kadar biber
  • Yeteri kadar su

Acılı Güveç Yapılışı

  • Önce 3 adet soğanı kuşbaşı doğrayın.
  • Domatesleri dörde bölün.
  • Ardından güvece bir sıra et, bir sıra domates ve soğan koyup kat kat istif edin.
  • İnce doğranmış maydanozları da üzerine örtün.
  • Diğer kalan soğanı da doğrayıp üzerine ekleyin.
  • Domatesi de halka halka doğradıktan sonra üzerine ekleyin ve soğanların üstünü örtecek kadar su koyun. Ardından güveci fırına sürün.
  • Suyunu çekince sıcak suyla takviye edin ve bu şekilde iki saat pişirin.
  • Fırından aldıktan sonra sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Isırgan Otlu Börek, Aydın Yemekleri

Isırgan Otlu Börek

Isırgan otunun ne kadar faydalı bir ot olduğunu sanırım duymayan kalmamıştır. Isırgan otu ile sabun, şampuan, çorba hatta börek bile yapılmaktadır. İşte aydın yemekleri yöresel mutfak kültüründe yerini ısırgan otlu börek de almıştır. Boşnakların mutfak kültüründe gelen etkilenen bu lezzet ok sevilen ve sıklıkla tüketilen besleyici bir lezzet olmuştur.  Isırgan otu zeytin yağı ile kavrularak ince açılmış hamur içerisinde yerini alıp fırında nar gibi kızardıktan sonra bu enfes börek sofralarda yerini alıyor. Aydın yöresel yemekleri yapan lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Isırgan Otlu Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı çörekotu
  • 2 adet yufka
  • İç harç için:
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 demet ısırgan otu

Isırgan Otlu Börek Yapılışı

  • Öncelikle ellerinizin kaşınmaması için eldiven takıp ısırgan otlarını yıkayıp süzün.
  • Ardından da otların üstüne tuz atıp ovalayın.
  • Tencereye 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Küp küp doğradığınız soğanı ilave edip pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğanın üzerine tuz, karabiber ve ısırgan otunu ekleyin. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Süt, yumurta sarısı ve un ilave edip karıştırmaya devam edin.
  • Düz bir zemine yufkaları üst üste koyup dörde bölün ve 8 adet üçgen yufka parçası elde edin.
  • Yufkalara sürmek için ayrı bir kabın içinde yumurta, süt ve sıvı yağı çırpın. Kesilmiş yufkanın üzerine fırça yardımıyla hazırladığınız sostan sürün.
  • Uzun kenarına hazırladığınız içi yayın. Yufkanın önce kenarlarını içe katlayın. Sonra kalın rulo şekline sarın. Tam ortasını uzunlamasına bıçakla içi görünecek şekilde kesin.
  • Bütün kesilmiş yufkaların içlerine ısırgan koyun. Fırın tepsisine dizip kalan sosu böreklerin üstüne sürün. İsteğe göre çörek otuyla süsleyin. derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Nohutlu Kereviz, Aydın Yemekleri

Nohutlu Kereviz

Kereviz bu şekilde hiç denediniz mi? Aydın mutfağının yöresel tarifleri ile harmanlanmış nohutlu kereviz, kereviz sevmeyenlerin ilk denemede bayılacağı bir lezzet olmuştur. Tamamen bir besin deposu haline gelen kereviz yemeği içeriğindeki et, nohut, tercihe göre zeytinyağlı ile yapılan bir yemektir. Aydın yöresel yemekleri yapan lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Kereviz Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kereviz (sapları ile beraber)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates (konserve domates de olabilir)
  • 1 Avuç haşlanmış nohut
  • Tuz
  • Toz kırmızıbiber
  • Zeytinyağı

Kereviz Yemeği Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavuralım.
  • Ardından kafalarını ve saplarını ayıklayıp küçük küçük doğradığımız kerevizleri tencereye ilave edelim.
  • Sararmaya başladığında domatesini, haşlanmış nohutlarını ve tuzunu, kırmızı biberini ekleyip ağzını kapatalım.
  • Kısık ateşte yavaş yavaş pişirelim. Afiyet olsun.

Hanya Kabak Böreği

Hanya Kabak Böreği

Ege’nin incisi Aydın’ın Kuşadası ilçesinde oldukça sevilen ve sık sık yapılıp tüketilen bir lezzet olan hanya kabak böreği bildiğiniz böreklerden oldukça farklı olarak iç harcı kabak ile yapılmaktadır. Eşsiz ve farklı bir lezzet barındıran börek Aydın yöresinin yöresel yemekleri arasında yerini almıştır. Bu farklı lezzeti Aydın’a yolunuz düştüğünde yöresel yemekler yapan lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Hanya Kabak Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • ,5 kg kabak
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kalıp tulum peyniri
  • Karabiber

Hanya Kabak Böreği Yapılışı

  • İlk olarak kabakları ayıklayıp fileto şeklinde uzun uzun doğrayın, üzerine biraz un serpin ve harmanlayın.
  • Ardından ayrı bir kap içerisine peynirinizi rendeleyin. 2 su bardağı un, yağ, yumurta, tuz, kabartma tozu ve su ile hamurunuzu yoğurun.
  • Hazırlanmış olan hamuru üç parçaya bölün. Kalıbınızın içini yağlayın, Hamur toparlaklarının birini merdane ile kalıbınızın şekline göre açın.
  • Kalıbın içine açtığınız hamuru koyun. Üzerine dilimlerle kabakları yatay sıralayın.
  • Bolca peynir serpin ve karabiber ekleyin. Üzerine diğer hamur topağını açarak serin, kabakları dikey şekilde yerleştirin, tekrar peynir ekleyin ve karabiber serpin.
  • Son kalan hamuru da açarak üzerine koyun. Loca Kabakları yatay yerleştirin, üzerine tekrar peynir ekleyin ve karabiber serpin.
  • Hazırlamış olduğunuz böreğin üzerine bolca zeytinyağı sürün ve derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Yer Elması

Zeytinyağlı Yer Elması

Patates gillerden olan yer elması oldukça sağlıklı, mide dostu bir sebzedir. Aydın zeytinlerinden yapılan doğal zeytinyağı ile yer elması birleştiğinde tam bir besin deposu hazırlanmış olur. Yer elmasını daha önce denemediyseniz tam sırası, bu lezzeti Aydın yöresel yemekleri yapılan lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi İçin Malzemeler

  • gr. Yer elması
  • 2 orta boy havuç
  • 1 adet patates
  • adet arpacık soğan
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet orta boy kereviz veya 2 dal kereviz yaprağı
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, limon

Zeytinyağlı Yer Elması Yemeği Yapılışı

  • Önce arpacık soğanları soyup, az yağda soteleyin.
  • Ardından havuçları yuvarlak dilimleyerek içerisine ekleyip soteleyin.
  • Daha sonra iri küpler halinde doğranmış diğer sebzeleri de ekleyip 2 dakika daha sotelemeye devam edin.
  • Pirinci yıkayıp ekleyin ve üzerine çıkacak kadar su ilave edin.
  • Tuzu ve şekeri de ekleyip kapağını kapatıp, kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika kadar pişirin.
  • Ilık olarak ve üzerine limon sıkarak servis edin. Afiyet olsun.

Mantar Kavurması

Mantar Kavurması

Aydın mutfaklarının vazgeçilmez bir parçası haline gelen mantar çok sevilen ve sık sık yapılan bir yemeklerdendir. Mantarı , makarna, çeşitli yemekler, pizzalarda birçok yemek çeşidinde yerini almıştır. Aydın mutfak kültüründe de mantar isteğe göre soğanlı ya da soğansız olarak zeytinyağı ile kavrulması ile sofralara gelmektedir.

Mantar Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg mantar
  • Bir soğan
  • Bir çay bardağı salça
  • Yeteri kadar zeytinyağı

Mantar Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

  • Mantarlar yıkanıp temizlendikten sonra suda haşlanır.
  • Mantarlar iyice haşlandıktan sonra ince ince kıyılır.
  • Yemeklik doğranan soğanlar zeytinyağı ile biraz kavrulduktan sonra üzerine sırasıyla mantar, salça, biber ve tuz ilave edilir. dakika kavrularak ocaktan alınır ve servis yapılır.
  • Afiyet olsun.

Koruk Ekşili Bamya

Koruk Ekşili Bamya

Aydın mutfaklarında sebzelerin ve zeytinyağlı yemeklerin yoğunluğundan bahsetmiştik. Aydın yöresel lezzetleri arasında koruk ekşili bamyayı da eklemeden geçmek olmazdı.  Evet koruk ekşili yanlış duymadınız. Bizler genellikle evlerde normal limon ekşisini kullanırız. Ama Aydın yöresinde bunu kullanmak istemeyenler üzümün olgunlaşmamış hali olan koruk ekşisini çıkartırlar ve koruk ekşisi ile bamya yemeğinin tadını arttırırlar. Çoğunlukla evlerde yapılan bu lezzeti yöresel yemeklerin yapıldığı lokanta ve restoranlarda da deneyimleyebilir ya da evlerinizde deneyimleyebilirsiniz.

Koruk Ekşili Bamya Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo bamya
  • 2 salkım koruk (olgunlaşmamış üzüm)
  • gr kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 adet domates
  • zeytinyağı
  • tuz

Koruk ekşili Bamya Yemeği Yapılışı

  • Öncelikle bamyaları önce iyice yıkayın sonra kafalarını yuvarlayarak kesin.
  • Ardından kıymayı genişçe bir tencereye koyup kavurun. Sonra soğanı da ilave edin.
  • Korukları kevgirin üstüne koyup bardakla ezin sonra da sıkarak iyice suyunu çıkartın ve koruk suyunu tencereye ilave edin.
  • Daha sonra domatesleri de rendeleyerek tencereye ekleyin.
  • 1 bardak da sıcak su ilave edip bu karışım kaynayınca bamyaları ekleyin.
  • Yemeği karıştırmayın ve tuz eklerken dikkat edin koruk oldukça ekşilik verecektir. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kuru Börülce

Zeytinyağlı Kuru Börülce

Bir bakliyat olan börülce görüntüsü ile de karnıkara olarak adlandırılan faydalı ve bir o kadarda lezzetli bir bakliyat türüdür. Sofralara salata, çorba, çeşitli yemekler yapılarak gelebilen börülce Aydın mutfaklarında zeytinyağlı kuru börülce yemeği olarak yerini almıştır. Kuru fasulyeye benzeyen tarifi ile ister acılı ister acısız yapılabilmektedir. Aydın yöresel yemekleri yapan lokanta ve restoranlarda da deneyimleyebilirsiniz.

Zeytinyağlı Kuru Börülce Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 dolmalık sarı biber
  • 1 dolmalık kırmızı biber
  • 2 dolmalık yeşil biber
  • 1 domates
  • Yarım kg kuru börülce
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Üzeri için

Zeytinyağlı Kuru Börülce Yapılışı

  • Dikkat börülceyi bir gece önceden suda bekletin.
  • Öncelikle geniş bir tencereye yemeklik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarımsağı ekleyip zeytinyağında kavurun. Ardından küp küp doğradığınız biberler ve domatesi ilave edin.
  • Bir gece önceden ıslattığınız kuru börülceyi de içerisine ekleyin. Su, tuz ve toz şekeri ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Börülce soğuduktan sonra servis tabağına alın. Üzerine kıyılmış maydanoz yapraklarını serpip ılık olarak servis yapın.
  • Afiyet olsun.

Kabak Kavurması Aydın Yemekleri

Ege bölgelerinde yoğun olarak yetişen kabak sofralara böreğinden farklı olarak kavurması yapılarak da gelmektedir. Metabolizmayı hızlandıran sağlık dostu bir sebze olan birçok zeytinyağlı yemekler arsında yerini almıştır. Birçok yörede yapılmakta olan kabak kavurması vardır fakat Aydın yöresine özgü kabak kavurmasının lezzeti başkadır. Aydın yemeklerinin yapıldığı yöresel lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Kabak Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • tane orta boy kabak
  • 1 tane orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızıbiber
  • diş sarımsak
  • 2 adet domatesin rendesi
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Pul biber

Kabak Kavurma Yapılışı

  • Öncelikle tavaya zeytinyağını alın. Ardından hafifi ısınan yağa yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı tavaya alıp kavurmaya başlayın.
  • Bir taraftan kabakların kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Havuç ve kırmızıbiberleri doğrayın ve kavrulan soğanların üzerine ilave edin.
  • Biraz kavurduktan sonra kabakları ekleyin.
  • Ardından tavanın kapağını kapatın ve ara ara karıştırın.
  • Kabaklar bir miktar kavrulduktan sonra domatesleri ekleyin.
  • Tuz ve pul biberi de ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Domates ve kabaklar piştikten sonra kapatabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yaprak Sarma

Yaprak Sarma

Yaprak sarmasını hemen hemen yer yörede yoğun olarak yaparlar. Oldukça sevilen ve tercih edilen yaprak sarma etli ve zeytinyağlı olarak farklı şekillerde yapılmaktadır. Aydın yöresinde bol limonlu ve zeytinyağlı olarak yapılan yaprak sarması lezzeti ile sofraların vazgeçilmezidir.  Sarma aşaması biraz zahmetli gelse de evlerinizde de deneyimleyebileceğiniz bir lezzet şölenidir. Aydın’a yolunuz düştüğünde yöresel lezzetlerin sunulduğu lokanta ve restoranlarda da deneyimleyebilirsiniz.

Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet domates
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 kg asma yaprağı
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze nane
  • 1 demet taze soğan
  • Yarım demet taze sarımsak ( normal kuru sarımsak da olabilir)
  • 2 tatlı kaşığı yenibahar
  • Limon, tuz

Yaprak Sarması Yapılışı

  • Öncelikle pirincimizi yıkıyoruz sonra süzüyoruz.
  • Bu sırada asma yapraklarımızı kaynayan suda 5 dakika kadar haşlıyoruz.
  • Ardından kuru soğan ve domatesleri rendeliyoruz.
  • Tüm yeşillikleri ince bir şekilde doğrayıp geniş bir kabın içerisine tüm malzemeleri alıp karıştırıyoruz.
  • En son yenibahar, limon suyu ve zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Yaprakların içine pirinçli malzemeden koyup sarıyoruz.
  • Tencereye yerleştirip üstüne zeytinyağı ve sıcak su ilave edip pişiriyoruz. Piştikten sonra biraz bekletip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Memleket Sarması

Memleket Sarması

Aydın yöresel lezzetlerinden olan memleket sarması adı her ne kadar sarma olsa da aslında sarmaya benzemeyen etli yapılan bir yemektir. Yapılışı da oldukça kolay olan bu lezzeti et yemeklerini seviyorsanız mutlaka deneyimleyebilirsiniz. Aydın yemeklerinin yapıldığı yöresel lokanta ve restoranlarda da deneyimleyebilirsiniz.

Memleket Sarası Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet kuzu kol (parça kemikli)
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yeteri kadar su

Köfte harcı için:

  • Yarım çay bardağı kırık pirinç
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • gram dana kıyma
  • Yarımşar çay kaşığı karabiber ve
  • Kimyon, yeteri kadar tuz

Üzerine:

  • 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

Memleket Sarması Yapılışı

  • İlk olarak tereyağı ve zeytinyağını bir tencereye alıp kızdırın.
  • Kuzu kol parçaları una bulayıp, her iki tarafını da mühürleyin.
  • Ardından üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip pişmeye bırakın.
  • Köfte harcı için tüm malzemeyi geniş bir kaba alıp iyice yoğurun ve bu harçtan fındıktan biraz daha büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.
  • Etlerin pişmesine yakın köfteleri tencereye ilave edin. Pişince ocaktan alıp, üzerine maydanoz serpip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tahinli Pide

Tahinli Pide

Etli ve sebzeli zeytinyağı ağırlıklı birçok lezzetin ardından hamur işi bir yemek olan bir tatta tahinli pidedir. Oldukça besleyici olan tahinli pide üzerine fındık ya da ceviz de ekleyerek lezzetini arttırabilir daha doyurucu bir enerji deposu haline getirebilirsiniz. Aydın’a yolunuz düştüğünde birçok pidecide bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

Tahinli Pide Tarifi İçin Malzemeler

  • gr hamur
  • gr tahin
  • 85 gr şeker
  • 15 gr susam

Tahinli Pide Yapılışı

  • Pidenin hamuru elle yuvarlak bir biçimde açılır.
  • Ardından içine tahin dökülüp hamurun her tarafına yedirilir.
  • Daha sonra içerisine şeker koyup şeker tahin ve hamur yedirilir.
  • Hamur dolanarak katlanıp tekrar yuvarlak bir şekilde açılır. Ardından tekrar üzerine tahin sürülerek susam ve tereyağı ilave edilir, hazırlanan hamur fırına verilir.
  • Ateşten uzak pişmesi önemlidir. Afiyet olsun.

Kenker Yemeği

Kenker Yemeği

Adıyla da farklılık yaratan bir Aydın lezzeti daha kenker yemeğidir. Yörede yetişen bir bitki olan kenker otu ile yapılan bu lezzet deneyimleyebileceğiniz farklı tatlardan birisidir.

Kenker Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ temizlenmiş kenker
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Su

Kenker Yemeği Yapılışı

  • İlk olarak soğan yemeklik doğranır ve tavada biraz kavrulduktan sonra üzerine domates ilave edilir.
  • Daha sonra pirinç ilave edilerek biraz daha kavrulur.
  • Üzerine su ve yıkanıp doğranmış kenker ilave edilerek pişmesi beklenir. Suyunu fazla çekmeden, tabaklara alınıp servis yapılır. Afiyet olsun.

Keşkek

Keşkek

Hemen hemen her yörede yapılmakta olan keşkek Ege bölgesinde oldukça sevilen bir yemek olmuştur. Bu yörede de özellikle düğünlerde bayramlarda özel günlerde tercih edilen keşkek üzerine tereyağı ve kırmızıbiberli sos eklenmesi ile de lezzetini arttırmaktadır.

Keşkek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg buğday (aşurelik buğday)
  • 1 adet tavuk veya 1 kg kuzu eti
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Su

Keşkek Yapılışı

  • Öncelikle 1 kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır ardından suyu süzülür ve buğdaylar ezilir.
  • Ayrı bir tencere içerisine etler su ile alınır ve kaynatılır. Kaynayan etler de tencereden çıkarılarak lif lif olacak şekilde parçalanır.
  • Büyük ayrı bir tencerenin içine ezilmiş buğdaylar konularak et suyu ve etle karıştırılır.
  • Yemek tahta kepçe ile karıştırılırken ezilmeye devam edilir.
  • Sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Servis tabaklarına alınan keşkeğin üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızıbiber dökülerek sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Aydın Yemekleri Yöresel Çorbaları

Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası

Aydın mutfak kültüründe yerini alan, yemeklerin başlangıcı olan çorbalardan tarhana çorbası Türkiye’de birçok yörede yerini almış bir lezzettir. Aydın yöresinde de kendilerine has bir lezzet olarak sık sık yapılan ve sofraların sevilen tadı, özellikle de hastalara şifa olarak bilinen tarhana çorbası yerini almıştır.

Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı toz tarhana
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 50 gram margarin
  • Tuz
  • Nane

Tarhana Çorbası Yapılışı

  • Öncelikle tarhanayı pişirmeden en az bir saat önce 1 su bardağı suda ıslatın.
  • Daha sonra tencerede yağı, salçayı ve naneyi hafif karıştırdıktan sonra 4 su bardağı su ve ezilmiş tarhanayı ilave ederek tuzunu atın.
  • Koyulaşmaması ve topaklanmaması için devamlı karıştırın. Kaynayınca karıştırmayı bırakın. 5 dakika daha kaynatın. Afiyet olsun.

Kulak Çorbası

Kulak Çorbası

Aydın sofralarında yerini alan bir diğer yöresel çorba ise kulak aşı çorbasıdır. Neredeyse her öğünde severek yenilen bu lezzet oldukça doyurucu ve besleyici bir tattır. Et, nohut ve birçok malzemenin harmanlanması ile ortaya çıkan bu lezzeti Aydın’daki lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Kulak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • gr kıyma
  • 1 su bardağı nohut
  • 8 su bardağı su veya et suyu
  • 1,5 kase erişte
  • 4 çorba kaşığı margarin
  • 2 çorba kaşığı un
  • 3 diş sarımsak
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 limon suyu
  • Kuru nane
  • Tuz
  • Karabiber

Kulak Çorbası Yapılışı

  • İlk olarak kıymaya tuz ve karabiber ilave edip yoğurun.
  • Ardından yoğurduğunuz kıymayı nohuttan biraz büyük köfteler şeklinde hazırlayıp yağda kızartın.
  • Nohutları akşamdan ıslatın. Islatılan nohutları haşlayın. Haşladığınız nohutu tencereye alıp üzerine su ya da et suyunu ilave edip kaynatın, erişteyi ve kızarmış köfteleri ilave edip pişirin.
  • Başka bir tencerede 1 kaşık yağı eritip içine unu ekleyip kavurun.
  • Ezilmiş sarımsağı ekleyip, pembeleştirip ocaktan indirin. Ilıdığında yoğurt, yumurta ve limon suyunu ekleyip iyice çırpın. Kaynamakta olan çorbadan bir iki kepçe alıp karışıma ilave edin.
  • Ilıyıncaya kadar çırpın ve çorbaya ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp yağda kızdırılmış nane ilavesiyle servis yapın. Afiyet olsun.

Arap Aşı Çorbası

Arap Aşı Çorbası

Aydın mutfak kültüründe yerini alan ve adını sıkça farklı yörelerde de duyduğumuz hatta deneyimlediğimiz bir çorba olan arap aşı çorbası Aydın yöresinde de sevilen bir lezzet olmuştur. Bir yemeği bir birçok yörede duyup tatmışız olabiliriz ancak her yörenin farklı bir el lezzeti olduğunu da unutmamak gereklidir. Aydın’a yolunuz düştüğünde bu lezzetli çorbayı birde buradaki lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Arap Aşı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kg un
  • 1 bütün tavuk
  • gr tereyağı
  • 4 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı toz biber
  • Tuz

Sos için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı toz biber
  • 1 yemek kaşığı salça

Arap Aşı Çorbası Yapılışı

  • Öncelikle tavuk yaklaşık 15 bardak suyla haşlanır.
  • 3 kg unun 1 kg’mı çorba için ayrılır. gr tereyağı derin bir tencerede eritilir ve un ilave edilerek topaklanmadan kavrulur. Ardından 2 yemek kaşığı salça ilave edilir.
  • Bu şekilde de bir süre kavrulur, kavrulduktan sonra 7 bardak tavuk suyu ve 2 su bardağı sıcak su ilave edilir. Çorba ne kadar çok pişerse lezzeti o kadar artacaktır.
  • Hamurunu hazırlamak için kalan 8 bardak soğumuş tavuk suyunun içine kalan un ilave edilir. Hamur kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Topaklanmaması için tencere sık sık ocağın üzerinden indirilerek oklavayla karıştırılır. Bu işlem en az beş kere tekrarlanır.
  • Hamurun kıvamı tadına bakarak anlaşılır. Tatlımsı bir tat oluştuğunda içine kalan yağ ve salça ilave edilir. Hamurun piştiği kabarcıklar oluştuğunda anlaşılır.
  • Haşlanan tavuklar az miktar yağla kavrulur.
  • Sos hazırlamak için, 3 yemek kaşığı tereyağı bir tavaya eklenip eritilir üzerine 1 yemek kaşığı toz biber, 1 yemek kaşığı salça eklenir.
  • Biraz kaynadıktan sonra kapatılır. (kıvamı yoğun olursa sıcak suyla yoğunluğu azaltılabilir.)
  • Artık servis edebiliriz. Hazırlanan hamur yuvarlak tepsiye dökülür. Ortası açılarak boş kalan yere çorba dökülür.
  • Kavrulan etler hamur kısmın üzerine dizilir. Sos çorba kısmın üzerine dökülür.
  • Kaşıkla biraz hamurdan alınıp çorbaya batırılarak yenir. Afiyet olsun.

Aydın Yemekleri Yöresel Salata ve Mezeleri

Turp Otu Salatası

Turp Otu Salatası

Yemeklerin vazgeçilmez yardımcısı tabi ki salatalardır. Farklı bir salata olan turp otu salatası oldukça yaralı ve lezzetli bir salata olarak sofralarda yerini almıştır. Aydın yöresel lezzetlerinin yapıldığı lokanta ve restoranlarda yemeklerin yanında tercih edebilirsiniz.

Turp Otu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • gr turp otu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yarım limonun suyu
  • Haşlamak için:
  • 2 litre sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 litre buzlu su

Turp Otu Salatası Yapılışı

  • İlk olarak turp otlarını saplarından ayırın, iyice yıkayın. Körpe yaprakları ayıkladıktan sonra kalan sapları santim boyunda doğrayın.
  • Geniş bir tencerede turp saplarını haşlamak için suyunu kaynatın. Önce yaprakları suya atıp dakika renkleri canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın. Haşlanan yaprakları hemen buzlu suya koyun.
  • Yapraklar soğur soğumaz süzülmesi için süz geçe alın. Aynı işlemi yapraklara da yaparken, dakika daha fazla haşlayın. Süzülen otları servis tabağına alın.
  • Zeytinyağını, ezdiğiniz sarımsakları, limon suyunu, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice karıştırın.1 saat kadar buzdolabında dinlendirerek servis yapın. Afiyet olsun.

Kedirgen (Tilkişen Kavurması)

Kedirgen

Kedirgen otu Türk mutfaklarında sıklıkla kullanılan tercih edilen başka bir adı da kuşkonmaz otu olarak da bilinmektedir. Aydın bölgesinde de sağlık dostu bir bitki olarak ege bölgesinde dağ yamaçlarında yoğun yetişen bir ottur. Çoğunlukla kavurma şeklinde tüketilip üzerine yumurta da kırılarak yapılan bu lezzet her öğünde tüketilebilir.

Kedirgen Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

  • Bağ Kedirgen,
  • Yumurta, 
  • 2 Baş Pırasa,
  • Kırmızı Biber,
  • Yeteri Kadar Zeytinyağı Ve Tuz

Kedirgen Kavurması Yapılışı

  • Kedirgenlerin saplarından sert olan kısımlar atılır. Yumuşak bölümleri yıkandıktan sonra, küçük küçük doğranır.
  • Ardından pırasalarda küçük küçük doğranır ve kedirgenlerle birlikte zeytinyağı ile kavrulur.
  • Daha sonra kırmızıbiber ve tuz da eklenerek pişinceye kadar karıştırılmaz.
  • Kedirgenler piştikten sonra üzerine yumurta kırılır. Sıcak olarak servis yapılır. Marul salatası veya yoğurtla da yenir. Afiyet olsun.

Sarmaşık Kavurma

Sarmaşık Kavurma

Ege bölgesine has bir bitki olan sarmaşık acı ot olarak da bilinmektedir. Tansiyon ve kolesterol için oldukça yararlı bir bitkidir. Doğal zeytinyağları ile kavurularak üzerine de kırılan yumurta ile sofraları lezzetlendiren bir lezzettir.

Sarmaşık Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 bağ sarmaşık otu,
  • 2 orta boy kuru soğan,
  • 3 yumurta,
  • Dilim bayat ekmek içi, arzu edilirse.
  • Tuz, karabiber,

Sarmaşık Kavurması Yapılışı

  • Sarmaşık otları tek tek sapları sert yere gelinceye kadar taze yerlerinden cm lik boylarda kırılır.
  • Ardından yıkanır ve süzülür. Acısının gitmesi için 5 dakika kadar haşlayabilir veya haşlama işleminin yerine bayat ekmek kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra soğanlar ince doğranır ve zeytinyağında hafif kavrulur, ardından sarmaşıklar eklenir, sarmaşıklar yumuşayıncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Ufalanmış bayat ekmekler eklenir karıştırılır.
  • Üzerine yumurtalar kırılır, tuz ve karabiber ilave edilir karıştırılır.
  • Afiyet olsun.

Semizotu Salatası

Semizotu Salatası

Türkiye de birçok bölge de bulunan semizotu Aydın mutfaklarında da yerini almıştır. Oldukça besleyici, sağlıklı bir bitki olan semizotu bu bölgede yoğun olarak yetişmektedir. Özellikle yaz aylarının serinletici bir etkisine sahip olan semizotu salatası yoğurtla birleşmesi ile içimizi ferahlatır. Her yemeğin yanında tüketilebilen bir salata olan semizotu salatasını Aydın yöresel yemeklerinin yapıldığı lokanta ve restoranlarda yemeklerin yanında tercih edebilirsiniz.

Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 8 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak

Semizotu Salatası Yapılışı

  • İlk olarak semizotu iyice yıkanır ve doğranır.
  • Sarımsakları ezip bir kapta yoğurtla çırpın ve semizotunu ilave edip harmanlayın. Afiyet olsun.

Pazı Otu Kavurma

Pazı Otu Kavurma

Bol yeşilliklerin yer aldığı Aydın yöresel lezzetlerinin bir diğer yemeği de pazı otu kavurmasıdır. Taze taze toplanan pazı otu birçok şekilde sofralardaki yerini almaktadır. Bunlardan birisi de pazı otu kavurmasıdır. Aydın sofralarının besleyici yemeği deneyimleyebilirsiniz.

Pazı Otu Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ pazı
  • 1 adet kuru soğan
  • diş sarımsak
  • adet kuru biber
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz, karabiber, pul biber (arzu edilirse)

Pazı Otu Kavurması Yapılışı

  • Öncelikle pazıları yıkayıp geniş bir tencerede kaynayan suya atın, bekletmeden hemen çevirerek süzgeçle çıkartın. Soğuk sudan geçirin, suyunu sıkarak doğrayın.
  • Soğan ve sarımsakları doğrayıp tavada zeytinyağını ısıtıp, kavurun.
  • Kuru biberleri yıkadıktan sonra ufalayarak ekleyin.
  • Birkaç kez çevirdikten sonra pazıları da ekleyin.
  • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve acı severseniz pul biber ekleyip dakika kadar kavurun. Afiyet olsun.

Aydın Yemekleri Yöresel Tatlıları

Kuru İncir Arası Ceviz

Kuru İncir Arası Ceviz

Aydın’ın inciri oldukça meşhurdur ve adını duyurmuştur. Lezzetli ve enerji deposu bu meyve kurutulmuş şekli ile içerisine ceviz eklenerek sunulan bu tatlı oldukça sevilen ününü diğer yörelere de duyuran bir lezzettir. Yanınızda kolaylıkla taşıyıp tüketebilirsiniz.

Kuru İncir Arsı Ceviz Tarifi

Yeteri kadar kuru incir ve ceviz ile yapılan bu tatlıyı, incirlerin içerisine ceviz içlerini ekleyerek hazır hale getiriyorsunuz.

Pelvize Tatlısı

Yine farklı isme ve oldukça lezzetli bir tada sahip olan Aydına özgü olan ve özellikle Yenipazar ilçesinde yapılan yöresel tatlı çok sevilen bir lezzettir. Oldukça kolay ve hafif bir tadı vardır. Sizlerde bu pratik az malzemeli tatlıyı deneyimleyebilirsiniz.

Pelvize Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 Litre Su
  • 1 Su Bardağı Nişasta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • (Şeker Miktarını Eksiltip, Fazlalaştırmak Size Kalmış)

Üzeri İçin

  • 1 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz
  • 1 Çorba Kaşığı Dövülmüş Karanfil

Pelvize Tatlısı Yapılışı

  • Öncelikle tencereye suyu ekleyip içine nişastamızı ilave ederek iyice karıştıralım ve ocağa alalım.
  • Koyulaşmaya başladığında içerisine şekeri de ilave ederek nişasta ve şeker özleşene kadar güzelce pişirelim.
  • Pişen nişastanın rengi değişmeye başladığında ocaktan alalım ve kaselere boşaltalım.
  • Üzerine dövülmüş bol ceviz ve dövülmüş karanfil ekerek servis yapalım.
  • Afiyet olsun.

Zerde Tatlısı

Zerde Tatlısı

Osman saray mutfağının günümüze kadar ulaşan bir tatlı olan zerde tatlısı önemini de hala korumaktadır. Rengini içerisinde bulunan safran ve zerdeçaldan alan zerde tatlısı nişasta ile kıvamı verilerek yapılıyor. Aydın’a yolunuz düştüğünde bu lezzeti birde burada denemelisiniz.

Zerde Tatlısı Tarifi İçin Malzemeleri

  • su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı pirinç
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • Yarım çay bardağı dövülmüş karanfil.

Zerde Tatlısı Yapılışı

  • İlk olarak pirinç ılık su içerisinde yarım saat bekletilir.
  • Daha sonra pirinç yıkanarak 5 su bardağı ile dakika pişirilir.
  • İçerisine şeker ve nişasta ilave edilir. dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alınır.
  • Islatılmış servis tabağının içine dövülmüş karanfil serpilir ve üzerine serde dökülür. Soğuk olarak servis yapılır.

Kabak Tatlısı

Kabak Tatlısı

Türkiye’de her bölge de farklı tarifler ve lezzetlerde sunulan kabak tatlısı Aydın mutfaklarında da lezzetli bir şekilde sunulmaktadır.

Özenle soyulup kesilen kabaklar şerbetiyle özenle pişirilir ve üzerine de eklenen cevizi ile tadı damaklarda kalacak bir tat bir lezzet sunmaktadır. Aydın’a yolunuz düştüğünde burada bulunan lokanta, restoran ve tatlıcılarda deneyimleyebilirsiniz.

Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • Kalın bir dilim bal kabağı 1 kg fazlaca
  • 2 bardak şeker
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme tereyağı
  • Ceviz
  • Tahin
  • Besin Değerleri

Kabak Tatlısı Yapılışı

  • İlk olarak kabaklar cips rendesiyle incecik rendelenir.
  • Ardından da genişçe bir tencereye tencerenin dibini kaplayacak kadar kabak eklenir.
  • Üzerine iki büyük yemek kaşığı şeker serpilir.
  • Bir kat daha kabak, bir kat daha şeker şeklinde kabak tükeninceye kadar devam eder.
  • Tencerenin ağzı kapalı olarak bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün kabakların üzerine bir yemek kaşığı kadar tereyağı dilimlenir.
  • Çok kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen kabaklar servis tabağına alınır.
  • Üzerine tahin ve ceviz serpilerek soğuk servis edilir.
  • Afiyet olsun.

Ardahan Yemekleri, Ardahan’ın En Meşhur 17 Yemeği hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası