ayran uyku yapar mı / Düzenli Ayran İçmenin 10 İnanılmaz Faydası - Nefis Yemek Tarifleri

Ayran Uyku Yapar Mı

ayran uyku yapar mı

Uyku düzenleyen: Ayranın faydaları nelerdir? Her gün bir bardak ayran içerseniz ne olur?

Uyku düzenleyen: Ayranın faydaları nelerdir? Her gün bir bardak ayran içerseniz ne olur?

Hemen her gün tükettiğimiz özellikle et yemekleri ile iyi giden ayran hakkında bilmediğiniz her şeyi araştırdık. Fermente bir yapısı olan ayranın kabızlıktan gastirite kadar tüm sindirim hastalıklarına fayda sağseafoodplus.infoğurt ve suyun karışımından elde edilir. Peki ayranın faydaları nelerdir? Uzmanlar her gün düzenli bir bardak ayran tüketmek hem uzun süre tok tuttuğunu hem de uykuyu düzenlediğini vurgular.

Besin değeri en yüksek olan yoğurt süt ve süt mayasından elde edilir. İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir. Sindirim için oldukça fayda sağlayan ayran tuvalet ihtiyacına en iyi gelen besindir. Anadolu topraklarında ilk kez üretilen ve tüm dünyaya yayılan yoğurttan yapılan meze ise yemeklerin yağ ve tuz oranlarını dengeleyerek vücutta hasar oluşumunu önler. Osmanlı zamanında kullanılan en sağlıklı besin yoğurt sadece vücut sağlığına değil cilt sağlığına da oldukça katkı sağlar. İçeriğinde sodyum, protein, potasyum, folate, tiamin, A, B, C, E, K ve B12 vitaminleri bulunmaktadır. 

mide rahatsızlıklarına ayran iyi gelir

mide rahatsızlıklarına ayran iyi gelir

AYRANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Mevsim geçişlerinde vücutta yaşanan basınç ve ısı oranını ayarlamada yardımcı olur. Böylece vücudu hastalıklara karşı hazırlar. Özellikle yemek sonrasında tüketildiğinde vücuttaki ter bezlerinin aşırı salgılanmasını önler. 

- Çoğu kişi yemeklerden sonra hazımsızlık, şişlik ve gaz problemi yaşar. Bu durumlarla karşılaşmamak için yemek sonrası bir bardak tüketilmesinde fayda var. Yemeklerdeki yağların enden olduğu rahatsızlığı azaltarak sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra biriken bakterileri de idrar yolu ile atar. Bağırsa florasını dengelemede en faydalı besin ayrandır. Böylece gaza neden olan toksinlerin birikmesini önler. 

her gün ayran içerseniz

her gün ayran içerseniz

- Kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde ilk sırada yer alır. Güçlü besin değerleri sayesinde vücudun uzun sür enerji ve tok kalmasını sağlar. Bu sayede sadece kilo vermeye değil aynı zamanda gün içerisinde yaşanan stres ve yorgunluğa da iyi gelir. Özellikle kapalı alanlarda çalışanların her gün bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir. 

- Yoğurt ile elde edilen ayran cildin elastik yapısı içinde oldukça faydalıdır. Cildin deforme olmuş alanlarını düzenlemede etkili olan ayran, tonik olarak kullanılabilir.

-Spor yapan kişilerin düzenli tüketmesi gereken besinlerin başında gelen ayran, kemik ve kas gelişimine katkı sağlar. Uzmanlar özellikle ergen ve hamilelerin tüketmesini önerdiği ayran içerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekler.

ramazanda tüketilen ayran hem kilo vermeye yardımcı olur hem de uzun süre tok tutar

ramazanda tüketilen ayran hem kilo vermeye yardımcı olur hem de uzun süre tok tutar

- Vücuttaki kolesterol artıkça damarların tıkanmasına neden olur. Bu da kalp hastalıklarının artmasına zemin hazırlar. Bu durumu dengelemenin en sağlıklı yolu ayrandır. Ayrıca ayran tansiyonu da dengeleyerek ani felç riskini azaltır.

- Sinir hücrelerini yatıştırarak sinirlilik gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler. Beyin sağlığını güçlendirir. Melatonin hormonunun salgılayarak akşamları kişinin rahat uyku çekmesini sağlar. Unutkanlık riskini azaltır.

düzneli tüketilen ayran uyku problemlerini çözer

düzneli tüketilen ayran uyku problemlerini çözer

HER GÜN BİR BARDAK AYRAN İÇERSENİZ NE OLUR?

Özellikle diyet yapanlar için ideal besinler arasında yer alan ayran, uzun süre tok tutmaya yardımcı olur. Ara öğün olarak tüketilmesi tercih edilir. Bunun yanı sıra uyku problemi yaşanlar içinde ayran etkilidir. Düzenli tüketildiğinde melatonin hormonun çalışmasını destekler böylece kişinin rahat bir uyku çekmesine yardımcı olur. Ancak uzmanlar her gün tüketecek olan kişiler için şu uyarıda bulunuyor. Yağlı yoğurttan yapılmaması daha sağlıklı ayrıca içeriğine tuz konulmamasının daha faydalı olabileceğini vurguluyor. 

LAKTİK ASİT NEDİR? NASIL OLUŞUR? BİZİ NEDEN YORAR?

Uzun süre ağır bir antrenman yaptığınızda, kendinizi biraz zorladığınızda kaslarınızdan başlayıp tüm vücudunuzu saran yanma hissini anımsayın… Bu gibi durumlarda vücudunuzu sporun vermiş olduğu mutluluk ve zindeliğin yanı sıra kas ağrıları, kramplar, bulantılar sarabilir. Birdenbire bastıran bu belirtiler, vücudunuzda laktik asit biriktiğinin bir göstergesidir. İşte “laktik asit nedir, nasıl ve neden oluşur, oluşmaması için neler yapılabilir?” sorularının cevapları…

Laktik Asit Nedir?

yılında Carl Wilhelm Scheele isimli bir eczası tarafından keşfedilen laktik asit, keşfedildiğinde yalnızca ekşimiş sütten elde ediliyordur. Ancak daha sonra yılında kimyager Jöns Jacob Berzelius, laktit asidin egzersiz esnasında kaslarda üretildiğini fark eder. “Süt asidi” olarak da anılır ve bir organik hidroksi asittir. Kimya biliminde “alfa hidroksipropanoyik asit” terimiyle anılır. Yoğun ve ağır egzersizler sonucunda kaslarda oksijenin azalması sonucunda oluşur ve vücutta ağrı, kramp, yorgunluk gibi belirtilerle açığa çıkar. Ekşi sütten elde edilerek ticari olarak da kullanılan asit, hareket esnasında glikojen enerjiye dönüşürken ortaya çıkar. Ayrıca; ayran, yoğurt, kefir gibi birçok süt ürünü içeriğinde de kullanılır.

Nasıl Oluşur?

Oluşumu, kasların alışık olmadığı şekilde çalıştırılmasıyla başlar. Spor esnasında karbonhidrat gurubunda bulunan organik bir bileşen olan glikojen, enerjiye çevrilerek vücuda güç verir. Glikojen, kana en hızlı kavuşma gücüne sahip bir maddedir. Bu çevirme esnasında glikojen parçalanırken oksijene ihtiyaç duyulur ve zamanla oksijen miktarında azalma görülebilir. Oksijensiz bir ortamda üretilen enerji, vücudun laktik asit üretmesine sebebiyet verir. Laktit asit, kaslarda birikme yaptıktan sonra karaciğer organına yerleşir ve bir süre sonra yeniden enerji olarak kullanılmak üzere parçalanır. Ancak bu karaciğere taşınma durumu, sporcunun bünyesiyle ilgilidir. Karaciğere taşınamayarak kaslarda birikmeye devam eden laktik asit, beyin ve sinir sisteminde yer edinerek yorgunluğa, halsizliğe sebebiyet verebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Vücudunuzda laktik asit biriktiğine dair ilk belirti; halsizlik, yorgunluk, kaslarınızda yanma ve ağrıdır. Ancak zaman zaman bu belirtiler haricinde de belirtiler gösterebilir. Uyuşma, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, düzensiz soluma, karıncalanma gibi belirtiler bunun birkaç örneğidir. Unutmayın ki her vücut farklıdır ve belirtileri de her vücutta farklı şekilde meydana çıkabilir. Bu belirtiler şiddetli ve kalıcı olduğunda birikimin arttığına dair bir işarettir ve gerekli önlemler alınmalıdır. Birdenbire uykunuzun gelmesi, üzerinizden kalkmayan halsizlik de bu durumun habercisidir. Kefir, ayran, yoğurt gibi gıdalar da içeriklerinde laktik asit bulundurduklarından uyku getirme özellikleriyle bilinirler. Ayrıca B vitamini eksikliği, kanser, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar da laktik asidin üretilmesine neden olabilir.

Oluşumunu Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Başlamakta olduğunuz egzersizde ne kadar iyi olursanız olun, yavaş ve kendinizden emin adımlarla ilerleyin. Özellikle spora yeni başlıyorsanız ya da ara verdiyseniz daha dikkatli olun. Birdenbire ağır sporlara yönelmek vücudunuzun laktik asit oluşturmasına sebebiyet verebilir. Egzersizlerinizi yavaş yavaş başlatıp sırayla hızlandırmak en doğrusudur. Beslenme düzeninize özen gösterin. Öğün atlamayın ve bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Bunun yanı sıra uyku düzeniniz de laktik asidi etkileyebilecek önemli konular arasında. Uykunuzu tam anlamıyla aldığınızdan emin olun. Zaman zaman kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de laktik asit oluşumuna sebebiyet verebilir. Eğer şüphelendiğiniz bir ilaç varsa doktorunuza mutlaka danışın. Herhangi bir hastalığınız bulunuyorsa bunu da mutlaka doktorunuzla konuşun ve rotasını değiştireceğiniz her egzersizde doktorunuzdan onay almayı ihmal etmeyin.

Sağlıkla ve sporla kalın!

Genel :

Süt, Ayran içmek uyku getir mi ?
Yoğurt, süt ve ayran gibi ürünlerde laktik asit oldukça yoğun olarak bulunmaktadır. Ayrıca sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini ve rahatlamayı sağlar. Vücutta meydana gelen yorgunluk hissi ve bir takım hormonların da uyarılması ile uyku hali gelir.

Koşarak veya spor yaparak yorulmamızın sebebi kaslarımızın laktik asit fermantasyonu yapmasıdır ve laktik asitin birikmesi yüzüden yoruluyoruz. Yoğurt da aynı şekilde yorgunluk hissi verip uykuyu getirir.

Ayrıca; yapılan araştırmalara göre, ineğin beslendiği türde, sütü etkileyen faktörlerdendir.
Otla beslenen hayvandan elde edilen sütün etkisi daha çok insanlarda uyku getirmektedir.

Süt:İyi bir triptofan kaynağı olan sütteki kalsiyumun ve süt proteinin de vücut üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır. Ilık süt ve 1 tatlı kaşığı kadar bal rahat bir uykuya dalmanızı sağlar.
Yoğurt, ayran: Düşük yağlı bir yoğurt veya ayran da yine sütte olduğu gibi içerdiği triptofan ve kalsiyum sayesinde aralıksız bir uyku çekmeniz için birebirdir.

Yoğurt yiyerek mışıl mışıl uyuyun!
Akşam tüketilen bir kase yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırmakta ve daha dinlendirici bir uyku sağlamakta olduğunu belirten Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan yoğurdun düzenli tüketildiği zaman pek çok hastalığı önlenmeye ve tedavi etmeye yardımcı olduğunu söyledi.
Psikolojik etkisi;
Uyumak isteyen kişinin kendisini ayran içip yada süt içip uyumasını telkin etmesi psikolojik bir etkidir.
Bunun yerine farklı alternatifler düşünerek rahat uyku uyuyacağını kendisine telkin ederlerse yine aynı etkiyi yaratacaktır.

Ayran içince neden uykumuz gelir?

ARRAffinity

(seafoodplus.info)

Oturum (Session) Çerezi

Azure tarafından kullanıcı isteklerinin aynı instance a erişebilmesi için tuttuğu çerezdir

Oturum boyunca

_gat_UA

(seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Google Analytics'in analitik veriler tuttuğu çerezdir.

Oturum boyunca

_gid

(seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Google Analytics'in performans ölçümlerini yapmak için veri tuttuğu çerezdir

1 Gün

_ga

(seafoodplus.info)

Zorunlu Çerez

Google Analytics'in performans ölçümlerini yapmak için veri tuttuğu çerezdir

Gün__gads

Takip Çerezi

Google DoubleClick (DFP)'nin kullanıcıları takip etmek ve yeniden pazarlama yapmak gibi çalışmaları için kullanılan çerezdir

GünIDE (seafoodplus.info)

Takip Çerezi

Reklam amaçlı kullanıcı davranışlarını takip etmek için kullanılan 3. parti uygulama çerezidir.

Gün_ym_visorc_ (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex Metrica'nın kullanıcı oturumu ile ilgili tuttuğu çerez

Oturum boyuncasync_cookie_csrf (seafoodplus.info)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

Oturum boyunca

sync_cookie_csrf (seafoodplus.info)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

Oturum boyuncacX_S (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıdığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

Oturum boyunca_ym_isad (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex Metrica'nın kullanıcının reklam engelleyicileri kullanıp kullanmadığını belirlemek için kullandığı çerez

Oturum boyuncayabs-sid (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın analitik veriler için kullandığı oturum id si

Oturum boyuncacX_P (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullandığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

Güngckp (seafoodplus.info)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan cxense çerezidir.

GüncX_G  (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıdığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

Gün__auc (seafoodplus.info)

Takip Çerezi

Alexa Analytics'in kullanıcı hedefleme ve analytics verileri için kullanılmaktadır.

Günsync_cookie_ok (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

1 Gün

yandexuid

(seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

Gün_ym_wasSynced (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın analitik veriler tuttuğu çerezdir

1 GünYandexuid (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın site kullanıcı sayısını belirlemek için kullandığı çerez

Gün_ym_d (seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın kullanıcının ilk oturum açma tarihini tuttuğu çerez

Gün

_ym_uid

(seafoodplus.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın kullanıcı oturum id si

Gün

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir