basit usul yazar kasa kullanır mı / Basit usule tabi mükellefler yazar kasa kullanabilir mi? | Karen Audit

Basit Usul Yazar Kasa Kullanır Mı

basit usul yazar kasa kullanır mı

Basit usule tabi mükellefler yazar kasa kullanabilir mi?

Gerçek usulden basit usule geçen mükelleflerdeki KDV devir durumunu soracaktım. Gerçek usulden Basit usule geçmiş ve daha sonra tekrardan basit usulden gerçek usule geçme durumunda basit usule geçmeden var olan KDV devrini kullanabilecek midir? Basit usule geçenler yazar kasa kullanabilir mi?

Gerçek usulde vergilendirilen mükellefin kapanışında devir KDV gider yazılır. 

Basit usulde vergi mükellefiyetinde KDV istisnası vardır. 

Bahsettiğiniz devir KDV daha sonra gerçek usule dönüş de devir KDV kullanılmaz. 

Basit Usul mükelleflerin Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanmalarına engel bir hüküm bulunmamaktadır. 

Bu nedenle diğer tüm mükellefler gibi Basit Usul ile vergilendirilen mükelleflerde Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanabilmektedirler. 

Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) mükellefin KDV oranı&#;kdv siz &#; olarak ayarlanmalıdır

Basit Usul

Kimler Basit Usulde Vergilendirilmektedir?

Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesine göre; Kanunun 47 ve 48 inci maddelerinde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesinde yazılı faaliyetlerde bulunanlar, Kanunda belirtilen şartları taşısalar dahi basit usulde vergilendirmeden yararlanamazlar.

Basit Usulde Vergilendirilmenin Avantajları Nelerdir?

Basit usulde vergilendirilmede;
&#; Defter tutulmaz.
&#; İsteyen mükellefler ödeme kaydedici cihaz kullanabilirler.
&#; Vergi tevkifatı yapılmaz ve muhtasar beyanname verilmez.
&#; Geçici vergi ödenmez.
&#; Mal teslimi ve hizmet ifası işlemleri katma değer vergisinden istisnadır.
&#; Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz.
&#; Alınan ve verilen belgelerin kayıtları mükelleflerin bağlı oldukları meslek odalarındaki bürolarda tutulur. Ancak, isteyen mükellefler kayıtlarını hiçbir yerden izin almadan kendileri tutabilecekleri gibi meslek mensuplarına da tutturabilirler.
&#; tarihine kadar, belge vermedikleri hasılatları için gün sonunda toplu belge düzenleme imkanları bulunmaktadır.
&#; Ticari kazançlarına yıllık ( Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yılı için) TL indirim yapılmaktadır.

Basit usulde vergilendirilmenin genel şartları nelerdir?

seafoodplus.info işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak: İşinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak; seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.
2.İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı aşağıda yazılı miktarları aşmamalıdır:
&#; Büyükşehir belediye sınırları içinde Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Genel Tebliği ile tarihinden itibaren TL,
&#; Diğer yerlerde Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Genel Tebliği ile tarihinden itibaren TL.
seafoodplus.info, zirai ve mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi
olmamak.
Yukarıda yer alan, (2) ve (3) numaralı bent hükümleri, öteden beri işe devam edenlerde takvim yılı başındaki, yeni işe başlayanlarda ise işe başlama tarihindeki duruma göre uygulanır.

Basit Usulde Vergilendirilmenin Özel Şartları Nelerdir?

seafoodplus.infoın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının;
takvim yılı için TL,
takvim yılı için TL,
veya yıllık satışları tutarının;
takvim yılı için TL,
takvim yılı için TL&#;yi aşmaması.
2. (1) numaralı bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hâsılatının;
takvim yılı için TL,
takvim yılı için TL&#;yi aşmaması.
3. (1) ve (2) numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde, yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının;
takvim yılı için TL,
takvim yılı için TL&#;yi aşmaması.

Milli piyango bileti, akaryakıt, şeker ve bunlar gibi kar hadleri emsallerine nazaran bariz şekilde düşük olarak tespit edilmiş bulunan emtia için (1) ve (3) numaralı bentlerde yazılı hadler yerine ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek alım satım hadleri uygulanır. Anılan maddelerin ticaretini yapanların  yılında basit usulden yararlanmaları için belirlenen hadler  Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Tebliğinde yayımlanmıştır.

Basit Usulden Yararlanamayacak Olanlar Kimlerdir?

Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 51 inci Maddesi Hükmüne Göre Basit Usulden Yararlanamayacaklar:
1. Kollektif şirket ortakları ile, komandit şirketlerin komandite ortakları,

2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar,

3. Sarraflar ve kıymetli mücevherat alım satımı ile uğraşanlar,

4. Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar,

5. Sigorta prodüktörleri,
6. Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler,

7. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar,

8. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç),

9. Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler,

Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri, (Yapısı itibarıyla sürücüsünden başka on dört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç),
Maliye Bakanlığınca teklif edilen ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dahil), belediyelerin nüfusları, yöreler itibarıyla veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunulup bulunulmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler.

Bakanlar Kurulu Kararları Uyarınca Gerçek Usul Kapsamına Alınanlar:
Gelir Vergisi Kanununun 51 nci maddesinin 12 numaralı bendinde yer alan yetkiye istinaden yayımlanan ve halen yürürlükte olan Bakanlar Kurulu Kararlarında belirtilen faaliyetleri yapan mükellefler de basit usulden faydalanamazlar.

a) 95/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Uyarınca Gerçek Usul Kapsamına Alınanlar;
Büyükşehir belediyesi olan illerin (Erzurum, Diyarbakır, Sakarya ve sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerden, yeni bağlanan mahallelerle birlikte yılı genel nüfus sayımındaki nüfusu ’den az olan yerler ile 12/11/ tarihli ve sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında büyükşehir belediyesi kurulan ve büyükşehir belediyesi sınırları içerisine alınan yerler hariç),mücavir alan sınırları dahil olmak üzere büyükşehir belediye sınırları içinde;
a) Her türlü emtia imalatı ile uğraşanlar,
b) Her türlü emtia alım-satımı ile uğraşanlar,
c) İnşaat ile ilgili her türlü işlerle uğraşanlar,
d) Motorlu taşıtların her türlü bakım ve onarım işleriyle uğraşanlar,
e) Lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler,
f) Eğlence ve istirahat yerlerini işletenler,
tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır.

b) 8/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Uyarınca Gerçek Usul Kapsamına
Alınanlar;
Zirai mahsul satın alarak bu mahsulleri kısmen veya tamamen tüketici dışında kalanlara satan ticaret erbabı tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır.

c)92/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Uyarınca Gerçek Usul Kapsamına Alınanlar;

Her türlü televizyon, video, radyo, teyp, müzik seti, disk-çalar, kamera, bilgisayar, soğutucu, çamaşır ve bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, elektronik müzik aletleri, elektrikli dikiş makinesi ile elektrikle çalışan benzeri eşyaların alım-satımı ve üretimi ile uğraşan mükellefler gerçek usulde vergilendirme kapsamına alınmıştır.

 Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti Nasıl Yapılır?

Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark yapılan faaliyetle ilgili olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanacaktır.

Ortaklık Halinde Basit Usulde Vergilendirme Ne Şekilde Yapılacaktır?

Aynı işte ortak olarak çalışanlar hakkında Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı yıllık kira bedeli ve 48 inci maddede yazılı iş hacmi ölçüleri toplu olarak, diğer şartlar ortakların her biri için ayrı ayrı aranacaktır. Ortaklarından birisi gerçek usule göre gelir vergisine tabi bulunan ortaklıklarda, diğer ortakların ticari kazancı da gerçek usulde tespit olunacaktır.

Basit Usule Tabi Mükelleflerin Defter Tutma Yükümlülüğü Var Mıdır?

Bu usulde vergilendirilenler defter tutmayacaklardır. Bu mükellefler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabi olacaklardır

Basit Usulde Vergilendirilen Mükellefler Mal Alış ve Satışlarında Belge Düzenlemek Zorunda Mıdır?

Basit usule tabi mükellefler hasılatları ile ilgili olarak Vergi Usul Kanununda yazılı vesikaları kullanacaklardır.
Vergi Usul Kanununun mükerrer nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yeni düzenlemeye intibak edebilmeleri ve gerekli hazırlıkları yapabilmeleri için; tarihine kadar belge vermedikleri günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeleri mümkün bulunmaktadır.

Ancak, toplu belge düzenleme imkanından yararlanmak isteyen mükelleflerin müşterilerinin istemeleri halinde fatura veya perakende satış vesikası (dolmuş işletenler hariç) vermek zorundadırla

Basit Usule Tabi Mükellefler Kullandıkları Belgeleri ve Zarfları Nasıl Temin Etmektedir?

Basit usule tabi mükelleflerin kullandıkları belgeler ve zarflar sadece Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından bastırılmaktadır. Mükellefler bu belgeleri bağlı oldukları odalardan temin edeceklerdir.

Mükelleflerin bulunduğu yerde bağlı oldukları oda veya birlik yoksa veya bulunduğu yerde bağlı olacağı oda veya birlik kurulmamış ise; en yakın oda veya birliğe veya karma odaya kayıt yaptıracaklardır. Belgelerini de kayıt yaptırdığı bu odadan temin edeceklerdir.
Basit usulde vergilendirme kapsamında bulunup, meslek odalarına üye kayıtları yapılamayan, traktörle nakliyecilik yapanlar, hususi oto ile ticari faaliyette bulunanlar, biçerdöver işletmecileri ile inşaat ustaları gibi mükellefler, kullanacakları belgeleri ikinci sınıf tüccarların tabi oldukları esaslar çerçevesinde (anlaşmalı matbaalara bastırmak veya noterlere tasdik ettirmek suretiyle) temin edebilmektedirler. Anılan mükellefler, diledikleri takdirde kullanacakları belgeleri faaliyette bulundukları yerdeki herhangi bir oda veya birlikten de temin edebilmektedirler.

Basit Usul Mükelleflerinin Kayıtları Nasıl Tutulmaktadır?

Basit usule tabi mükelleflerin kayıtları, mükelleflerin “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenledikleri meslek odaları veya meslek mensupları aracılığıyla Defter-Beyan Sistemi üzerinde tutulacaktır. Basit usule tabi mükelleflerin alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtlar, “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenledikleri meslek odaları veya meslek mensupları aracılığıyla izleyen ayın sonuna kadar Defter-Beyan Sistemine kaydedilir.

Basit Usul Mükelleflerinden Sahte veya Yanıltıcı Belge Düzenleyenler Hakkında Ne Gibi İşlem Yapılmaktadır?

Basit usulde vergilendirilen mükelleflerden sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenler, bu hususun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ikinci sınıf tüccarlara ilişkin hükümlere tabi olacaklardıseafoodplus.info veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmezler.

Basit Usulde Vergilendirilen Mükellefler Hangi Hallerde Gerçek Usule Geçerler?

Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler, dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir. Yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir.

Gerçek Usulde Vergilendirilen Mükellefler Hangi Hallerde Basit Usule Geçerler?

Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıyan ve arka arkaya son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her biri aynı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olan gerçek usule tabi mükellefler, bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir.
Söz konusu mükelleflerin, anılan Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmaması ve diğer şartları da topluca taşımaları gerekmektedir.

Gerçek Usulden Basit Usule Geçişi Düzenleyen Mevzuat Nedir?

31/5/ tarihli ve sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun 46 ıncı maddesinde yapılan düzenlemeyle, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden, belirli şartları sağlayanlara basit usule geçme imkânı tanınmıştır.

Gerçek usulden vergilendirmeden basit usulde vergilendirmeye geçiş ile ilgili ayrıntılı açıklamalar Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Genel Tebliği ve tarihli ve 93 Sıra seafoodplus.info Gelir Vergisi Sirkülerinde yapılmıştır.

Gerçek usulde vergilendirildiği veya vergilendirilmesi gerektiği işini terk eden mükellefler yeniden işe başlamaları halinde basit usulde vergilendirilebilirler mi?

Gerçek usulde vergilendirilenler ile basit usulün şartlarını kaybeden mükelleflerin; işin terk edilmesi veya eş ve/veya çocuklara devredilmesi hallerinde ilgisine göre terk veya devir tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönmeleri mümkün değildir.
Gerçek usulde vergilendirilmiş olan veya vergilendirilmesi gereken faaliyetini terk eden mükellefler terk tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usulden yararlanamayacaklardır.

Basit Usule Tabi Mükelleflerin Beyanname Verme ve Vergi Ödeme Zamanları Nasıldır?

Basit usulde vergilendirilen mükellefler, gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan ibaret olması halinde beyannamelerini ŞUBAT ayının başından son günü akşamına kadar vergi dairesine verecekler ve vergilerini de ŞUBAT ve HAZİRAN aylarında ödeyeceklerdir. Basit usulde tespit edilen ticari kazancın yanında, beyana tabi başka bir gelir unsurunun da bulunması halinde, beyanname MART ayının başından son günü akşamına kadar verilecek, vergiler de MART ve TEMMUZ aylarında ödenecektir.


Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Basit Usul Mükellefler Yazar Kasa Kullanabilir, Kağıt Ortamda Vergi Dairesine Beyanname Verebilir

Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
[email protected]



Bilindiği gibi, basit usulde vergilendirilen mükellefler her yıl Şubat ayı içerisinde yıllık gelir vergisi beyannamelerini vergi dairesine e-beyan olarak verebilirler. ( Şubat). Bu beyannameler kağıt ortamda vergi dairesine elden veya posta yoluyla taahhütlü olarak da yollanabilir. Bu durumda elektronik ortamda yollanılmaması dolayısıyla mükellefe e-beyan özel usulsüzlük cezası kesilemez. Bilindiği gibi, basit usulde vergilendirilen mükellefler defter tutmazlar. Bu mükellefler sadece ve sadece fatura düzenlerler veya istemeleri halinde yazar kasa da kullanabilirler.

Aşağıda basit usuldeki mükelleflerle ilgili uygulamada bilinmesi gereken çeşitli konulan özetlenmektedir.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler ikinci sınıf tüccarların tabi olduğu usul ve esaslar dahilinde belge düzenlemek zorundadırlar.

Ancak; Vergi Usul Kanununun mükerrer maddesindeki yetkiye istinaden, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yeni düzenlemeye intibak edebilmeleri ve gerekli hazırlıkları yapabilmeleri için;

a)  Belge vermedikleri günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeleri,
b)  Düzenlenen faturanın alıcıya ilişkin bilgiler yerine “ tarihli toplam hasılat” ibaresinin yazılması,
şeklinde kolaylık sağlanmış ve konuya ilişkin açıklamalar Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılmıştır.

Söz konusu uygulama aynı usul ve esaslar dahilinde Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Genel Tebliği ile tarihine kadar uzatılmıştır. Bu imkandan yararlanmak isteyen mükellefler, müşterilerinin istemeleri halinde fatura veya perakende satış vesikası (dolmuş işletenler hariç) vermek zorundadırlar.

Uygulamada basit usul ile ilgili gözden kaçan veya unutulan belli konular vardır. Bunlar kısaca şöyledir:

1) Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı saptanan basit usul mükelleflerin durumu ne olacaktır? 
Bu gibi durumlarda sahte belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilen mükellefler 
kendilerine bu hususun tebliğ edildiği tarihi takip eden ay başından itibaren ikinci sınıf esasa göre işletme defterine tabi olacaklardır.

2) Basit usuldeki mükellef sahip olduğu bir aracı satması halinde belge nizamı nedir?
Basit usuldeki bir mükellef sahip olduğu araç veya diğer sabit kıymetlerini satması 
halinde fatura düzenleme zorunluluğu yoktur. Alıcı kimseler, bu gibi demirbaş veya taşıtları noter veya gider pusulası ile satın alabilirler.

3) Basit usul mükelleflerinde faturaların saklama ve ibraz yükümlülüğü nedir?
Basit usuldeki mükellefler tarafından bir takvim yılı içerisindeki aldıkları mal ve 
hizmetlere ait faturaların veya satış-hasılat faturalarının ertesi yıldan itibaren 5 yıl saklanması ve gerektiğinde yetkili makamlara sunulması zorunludur. Yazar kasa ile kesilen fişler ve bunların ruloları dahildir.

4) Basit usuldeki mükellefler çeşitli ticari işlemlerinde nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları ,00 TL’yi aşan tahsilat ve tediyatlarında belgelendirme zorunlulukları yoktur.

5) Basit usuldeki mükellefler kendi işyerlerinde bilfiil çalışmaları zorunludur. Başka bir deyimle, bu mükellefler işyerinde fiilen bulunmak zorundadırlar. Ancak, bu mükellefler işyerinde yardımcı işçi çalıştırmaları veya çırak bulundurmaları mümkündür. Bu kimseler diğer ücretli olarak vergilendirilirler ve ayrıca vergi karnesi ile vergilerini öderler.

6) Basit usuldeki mükelleflerde KDV: Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV’den istisna tutulmuş olup, bu mükelleflerin KDV beyannamesi vermesine gerek yoktur.

Kaynak: seafoodplus.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Yazar kasa POS kimler için zorunlu?

sayılı Kanunun 1. maddesi uyarınca; satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere (yani nihai tüketicilere) satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.

Yazar kasa olmazsa ne olur?

TL CEZA KAPIDA Denetimlerden önce geçmesi zorunlu olan mükelleflerimizin eksikliklerini gidermesini talep ediyoruz. Söz konusu zorunluluğa uymamanın cezai müeyyidesi lira özel usulsüzlük cezasıdır.

Yazar kasa POS cezası ne kadar?

Bunun dışında Ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerin ÖKC Yazar Kasa POS Kullanma Mecburiyeti Bulunmaktadır. Bu minvalde Ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanılmadığı tespiti edilirse, her bir tespit için birinci sınıf tüccarlar TL, ikinci sınıf tüccarlar TL özel usulsüzlük cezası ödemek zorundadırlar.

Yazar kasa POS kullanma zorunluluğu ne zaman başlar?

Tebliğ hükümlerine göre, yeni nesil yazar kasa kullanma mecburiyeti, satışları veya gayrisafi iş hasılatı 1 milyon lira ile bin lira arasında olan mükellefler için 1 Temmuz &#;da başladı.

Basit usulde yazar kasa zorunlu mu?

Bilindiği gibi, basit usulde vergilendirilen mükellefler defter tutmazlar. Bu mükellefler sadece ve sadece fatura düzenlerler veya istemeleri halinde yazar kasa da kullanabilirler.

Şahıs Şirketi yazar kasa zorunlu mu?

/ Sayılı B.K.K. -Yeminli Mali Müşavir, Avukat, Mimar ve Mühendis gibi seafoodplus.info göre serbest meslek erbabı sayılan kişilerin şirket şeklinde teşkilatlanmaları halinde doktorlarda olduğu gibi ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmamaktadır.

Şahıs Şirketi yazar kasa gerekir mi?

/ Sayılı B.K.K. -Yeminli Mali Müşavir, Avukat, Mimar ve Mühendis gibi seafoodplus.info göre serbest meslek erbabı sayılan kişilerin şirket şeklinde teşkilatlanmaları halinde doktorlarda olduğu gibi ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmamaktadır.

Yazar kasa ne zaman alınmalı?

Perakende satışa başladığı tarihten itibaren 30 gün içinde yazarkasa almak zorundadır. Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükellefler satın aldıkları cihazı alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçe ile kaydettirmelidir.

Kimler yazar kasa kullanmak zorunda olanlar?

1- Kimler Yazar Kasa Kullanmak zorundadır? Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, ödeme kaydedici cihaz (Yazar Kasa) kullanmak mecburiyetindedirler.

Basit usul yazar kasa pos kullanabilir mi?

Basit Usul mükelleflerin Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanmalarına engel bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle diğer tüm mükellefler gibi Basit Usul ile vergilendirilen mükelleflerde Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanabilmektedirler.

Basit Usül pos cihazı kullanabilir mi?

Buna göre; basit usule tabi bir mükellef olarak istemeniz halinde ödeme kaydedici cihaz kullanılması mümkün bulunmakta olup, işyerinizde gerek pos cihazı gerekse ödeme kaydedici cihaz kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Basit usule tabi olanlar yazar kasa kullanabilir mi?

Bilindiği gibi, basit usulde vergilendirilen mükellefler defter tutmazlar. Bu mükellefler sadece ve sadece fatura düzenlerler veya istemeleri halinde yazar kasa da kullanabilirler.

Markette yazar kasa nasıl kullanılır?

Yazar Kasa Pos Kart Bilgisi İle Satış İşlemi: Satış tutarı girildikten sonra döviz tuşu ardından giriş tuşuna basılır ve POS&#;a geçilir. Satış menüsü seçilerek giriş tuşuna basılır yazar kasa tutarıyla devam etmek için giriş tuşu tekrarlanır, ekrandaki tutar onaylanarak manuel girişten kart numaraları tuşlanır.

Yazar kasa fişi ne zaman kesilir?

Perakende satış vesikası ve ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) fişleri, gerek günlük yaşantımızın gerekse ticari hayatın, önemli bir parçası. Normal koşullar altında satılan mal veya hizmet bedelinin lirayı geçmesi halinde,“fatura” düzenlenmesi zorunludur.

Basit usul pos kullanabilir mi?

Buna göre; basit usule tabi bir mükellef olarak istemeniz halinde ödeme kaydedici cihaz kullanılması mümkün bulunmakta olup, işyerinizde gerek pos cihazı gerekse ödeme kaydedici cihaz kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir