türkiye de ananas nerede yetişir / Evde Ananas Nerede, Nasıl Yetişir? Resimli 4 Basit Adım - Nefis Yemek Tarifleri

Türkiye De Ananas Nerede Yetişir

türkiye de ananas nerede yetişir

Ananas Nasıl Yetişir? Ananas T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Tropikal iklimin olmazsa olmaz meyvelerinden biri ananastır. Dünya üzerinde en fazla sevilen ve tüm dünya mutfağında kullanılan bir meyvedir. Egzotik tadı ile birçok ziyafetin ana öğelerinden birini oluşturur. Çok yüksek su oranına, lif oranına, vitamin ve mineral oranına sahip olan bu meyvenin nasıl yetiştirildiği merak konusudur.

Ananas Nasıl Yetişir?

Ananas tropikal iklimde yetişen bir bitkidir. Fakat kolay olmamakla birlikte ananas evlerde de yetiştirilebilir. Bir adet taze ananas, zengin mineralli toprak, büyük boyutta bir saksı, su, eldiven, bıçak ve kürdan ananas yetiştirmek için gerekli malzemelerdir. Taze ananasın yapraklarıyla meyve bölümü birbirinden ayrılır. Yapraklı kısım asıl gerekli olan kısımdır. Yapraklı kısmı 10 cm kadar derinlikte temizlenmesi gerekir.

Yapraklı kısım artık elde bir sap şeklinde kalana kadar yaprakları çıkarılır. Yapraklarından ayrılan kök kısım filizlenebilsin diye cam bir kaba su konulur ve bu su içinde kökün filizlenmesi beklenir. Bu noktada taç kısmına saplanan kürdanlar filizlenmeyi hızlandıracaktır. Güneş alan yerde bekleyen ananas kökü arada suyu değiştirilerek filizlendirilir. Filizlenme olunca yarısı toprak olan saksının ortasına yerleştirilir ve ardından toprakla kapatılarak can suyu verilir. Haftada bir mutlaka su verilmelidir.

Ananas Nerede Yetişir?

Ananas Endonezya, Hindistan, Güney Amerika, Hawaii gibi Ekvator ülkelerinde yetiştirilmektedir. Tüm dünya üzerinde en fazla üreticiliğinin yapıldığı ülke ise Hindistan’dır. Tüm dünyadaki ananas yetişmesinin yüzde 10’u Hindistan’da yapılmaktadır.

Ananas Türkiye’de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir?

Türkiye’nin batı ve güney kesimlerinde ananas yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin özelliklerini yaşayan bölgelerde ananas yetiştiriciliği oldukça uygundur. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fakat Türkiye’de yetiştirilen ananas tüm ülkeye yetmediğinden genel olarak yurt dışından temin edilmektedir. Anansın yetiştirilebilmesi için nemli ve bol humuslu olan toprak gerekmektedir. Meyve oluşmaya başladığından itibaren sulama arttırılır ve özellikle yaz aylarında daha fazla sulanarak yetiştirilir.

Ananas En Çok ve En İyi Nerede Yetişir?

Ananas yetiştirebilmek için hem sıcak – ılık hem de nemli bir ortam gerekir. Özellikle ekvator kuşağında yer alan ülkelerde sıklıkla yetiştirilen ananas bu özellikleri taşıyan her yerde yetiştirilebilir. Tüm dünyada en fazla ananası yetiştiren ülke Hindistan’dır. Ananas için bol humuslu olan ve nemli olan toprak gerekir. Kumlu olan topraklar ananas yetiştirmeye uygun değildir.

False

Ananas Nerede Yetişir?

Sağlıklı gıdalar lezzetsizdir’ klişesini kıran ananas, son yıllarda pizzalardan yüz maskelerine her yere giren bir tropik meyve haline geldi. Türkiye’de artık hemen her markette ananas ve ananas suyu bulmak mümkün. Peki ananasın anavatanı neresi? Ananas nerede, nasıl yetişir? Bitkisi ne kadar sürede meyve verir? Evde ananas yetiştirilebilir mi? İşte ananas hakkında her şey…

Ananasın Anavatanı Neresidir?

Bugün uygun koşullar sağlandığında dünyanın hemen her yerinde yetişebilen ananas, esasında Latin Amerika’da Brezilya’nın güneyi ile Paraguay arasındaki bölgeye özgü bir meyve. Araştırmalara göre, bu bölgenin yerlileri sayesinde Güney Amerika kıtasında yayıldı. Zaman içinde Karayipler, Orta Amerika ve Mayalar ile Aztekler tarafından ekildiği bilinen Meksika’ya ulaştı.

Ananası hem Avrupa kıtasına getiren, hem de tüm dünyaya yayılmasına vesile olan kişi ise kâşif Kristof Kolomb’dur. Kolomb, ilk kez yılında Karayipler’deki Guadeloupe Adası’nda karşılaştığı ananası İspanya’ya getirmiştir. İspanyollar bu meyveyi yüzyılda bugün en büyük yetiştiricilerinden biri olan Filipinler’in yanı sıra Hawaii, Zimbabve ve Guam’a götürmüştür. Portekizliler ise ’li yıllarda Brezilya’dan Hindistan’a taşımıştır.

Sıcak ve nemli bir ortam isteyen, soğuk yerlerde maliyetli seralara ihtiyaç duyan, başka kıtalardan getirmesi de pahalıya gelen ananas Avrupa’da kısa sürede zenginlik ve statü sembolü haline geldi. Öyle ki, akşam yemeği davetlerinde dekorasyon olarak kullanılıyor, çürüyene kadar tekrar tekrar sergileniyordu.

Tarım teknolojisinin gelişmesi ve nakliye maliyetinin yıllar içinde düşmesiyle birlikte, bir zamanların bu egzotik meyvesi artık çoğu eve girebilecek kadar ucuzladı.

Ananas Nasıl Bir İklim İster?

  • Tropik bir meyve olan ananas sıcak, ılıman ve nemli bir iklimi sever. Bu nedenle sera üretimi dışında, 30’uncu kuzey paraleli ile 25’inci güney paraleli arasındaki ülkelerde doğal olarak yetiştirilebilir.
  • Ananas yetiştirmek için en uygun hava sıcaklığı ile 45 derecedir. Ananas kısa süreliğine serin gecelere tolere edebilir ama uzun süre soğuğa maruz kalması olgunlaşmasını geciktirir. Ayrıca tadının daha asidik olmasına yol açar.
  • Yetiştirildiği yükseklik de ananasın aromasını doğrudan etkiler. Deniz seviyesinden yükseldikçe ananas giderek daha asidik bir tad alır. Sözgelimi, Kenya’da deniz seviyesinden metre ( feet) yükseklikte yetiştirilen ananas konservelenmek için fazla tatlıdır. metre ( feet) yükseklikte yetiştirilen ananasın aromasının konserve için ideal olduğu düşünülür. Daha yüksekte yetiştirilen ananasın tadı ise lezzetsiz derecede asidiktir.
  • Ananas ideal olarak yarısı ilkbaharda yarısı sonbaharda olmak üzere yaklaşık milimetre yağış ister. Yani suyu seven bir meyvedir. Bununla birlikte türüne, toprağına, lokasyonuna ve nem oranına bağlı olarak susuzluğa dayanıklıdır. Ananas, yüzde 70 ila 80 gibi yüksek oranlarda nem sever.

Ananasın Yetiştiği Ülkeler

Bugün dünyada en çok ananasın üretildiği yer Kosta Rika’dır. En büyük ananas üreticileri olarak Kosta Rika’yı şu ülkeler izler: Brezilya, Filipinler, Çin, Hindistan, Tayland, Nijerya, Endonezya ve Meksika.

Ananas Türkiye’de Nerede Yetişir?

Ananas Türkiye’de daha ılık ve nemli iklimlere sahip olan Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişir. Özellikle Adana, Mersin ve Antalya’da ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak ülkemizde, ihtiyacı karşılayan miktarda ananas yetiştirilmemektedir. Ananasın meyvesi ve konservesi çoğunlukla ithal edilmektedir.

Ananas Yetiştirmek İçin Nasıl Bir Toprak Gerekir?

Ananas iyi drene edilmiş, iyi gübrelenmiş, yüzde 3 oranında organik madde içeren ve ufalanan, ince toprakları sever. Toprağın pH seviyesi ila arasında olmalıdır. Yeterince asit içermeyen toprağı ananasa uygun hale getirmek için sülfür kullanmak gerekir. Ananas toprağın suyu tutmasına dayanamaz ve çürümeye başlar. Bu nedenle drenaj ananas yetiştiriciliğinde çok önemlidir.

Ananas yetiştirilecek arazinin plantasyon öncesinde pulverize edilmesi, derinlemesine işlenmesi, toprağın inceltilmesi, havalandırılması ve drenaj kanalları açılması verimi artıracaktır. Dikim yerlerinin bu işlemlerden sonra açılması gerekir.

Ananas aynı zamanda suyu da çok sever. Bu nedenle ağustos başından kış yağışlarının başlangıcına dek düzenli ve yeterli miktarda sulanması gerekir. Ananasın güneş ışığını sevdiği de unutulmamalı. Bitkinin uzun süre gölgede kalması yetiştirme sürecine ve meyvenin tadına olumsuz yansıyabilir.

Ananas Ne Kadar Zamanda Yetişir?

Ananası tohumdan üretmek büyük bir dikkat gerektirir ve bitkinin çeşit özelliğini kaybederek yabanileşmesine yol açabilir. Tohumdan üretim için önce saksılarda fideler yetiştirilir, bu fideler 15 ila 18 ay sonra gerekli büyüklüğe ulaştıklarında, tercihen Nisan-Mart aylarında araziye dikilir. Meyve vermeleri ise bu işlemden 16 ila 30 ay sonra gerçekleşecektir.

Bu işlemin zahmetli ve riskli olması nedeniyle, çoğunlukla vejetatif üretim tercih edilir. Ananas bitkisinin kök ve kök boğazlarından oluşan dip sürgünleri ile 15 ila 22 ay içinde meyve elde edilebilir.

Ananas için en iyi ekim zamanı ilkbahar veya sonbahar aylarıdır.

Ananas Hasadı

Ananas yetiştiriciliğinde hasat dönemi de çok hassastır. Yerel piyasa için meyve tam olgunluk aşamasında, uzak mesafedeki piyasalar için ise yüzde olgunluktayken toplanmalıdır. Ananas meyvesi keskin bir bıçakla, sapının bir kısmı üzerinde bırakılarak toplanır. Meyvenin maruz kalacağı herhangi bir zedeleme hızlı çürümesine sebep olabilir. Hasat sonrasında soğuk ve yüzde oranında nemli bir ortamda tutulmalıdır.

Evde Ananas Yetiştirebilir Miyim?

Evde ananas yetiştirmek ciddi sabır istemekle beraber imkânsız değildir. Bir yöntem, tohumun filizlenmesini beklemektir. Ananas meyvesinin kabuğundaki gözlerde esasında tohum da bulunur. Bu tohumları saksıya dikebilirsiniz ama ananası tohumdan yetiştirmek hem çok uzun sürer, hem de evde nadiren başarıyla sonuçlanır.

Daha çok tercih edilen yöntem ise ananasın yapraklarından fide almaktır. Ancak bu yöntemde de 2 yıldan önce meyve beklememek ve sabırlı olmak gerekir.

Ananası fideden yetiştirmek için yapraklarını meyvesinden ayırın. Bu kısımda sonradan çürüme başlatabilecek taze meyve parçaları kalmadığından emin olun. Ardından, elinizdeki ananas sapına çok ince çizikler atın. Bu çiziklerin içinde kahverengi noktacıklar, yani yetiştirmeye çalışacağınız kökleri göreceksiniz. Bu aşamada elinizdeki ananas sapını bir bardak suya koyarak filizlenmesini bekleyin.

Birkaç ay içinde filizlenmeye başlayacak olan kısmı da son olarak saksıya dikin. Bu işlemi daha sağlıklı ve kolay hale getirmek için alt katmandaki birkaç yaprağı kesin. Saksıyı bol güneş ışığı alan bir yerde tutun ve gün aşırı sulamayı unutmayın. Toprağın su tutmadığından emin olun. Soğuk kış günlerinde saksının sıcak bir yerde durmasını sağlayın.

Ananasın Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda sağlıklı beslenme konusundaki bilinçlenme ile yıldızı parlayan, meyvesi, suyu ve konservesi bolca tüketilen ananasın böylesine popülerleşmesi boşuna değil. İşte, ananasın bazı faydaları:

  • Yüksek Besin Değeri: Bir C vitamini deposu olan ananas aynı zamanda B vitamini açısından da zengindir. Ayrıca son derece önemli bir manganez kaynağıdır.
  • Antioksidan Deposu: Ananasın içindeki antioksidanlar, diyabet, kanser ve kalp hastalıklarına sebep olan serbest radikalleri önler. Bu özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttaki enflamasyonu azaltır. Ananas özellikle flavonoid ve fenolik asit adı verilen antioksidanlar açısından zengindir.
  • Sindirimi Kolaylaştırır: Ananasın içindeki bromelain adı verilen enzim, protein moleküllerinin parçalanmasını sağlayarak ince bağırsakta sindirimi kolaylaştırır. Özellikle pankreas yetersizliği yaşayan kişilerin ananas tüketmesi tavsiye edilir.
  • Kanser Riskini Azaltır: Araştırmalar, antioksidan ve antienflamatuar özelliği sayesinde ananasın kansere karşı koruduğunu ortaya koymuştur.
  • Artrit Semptomlarını Azaltır: Eklemlerde enflamasyon olarak görülen artrit hastalığında, ananasın içindeki bromelain enzimi bir ağrı kesici işlevi görür.

İlgili yazı: Ananasın cilde faydaları

Ananas nerede yetişir? Ananas hangi mevsimde, ağaçta mı yetişir?

Orta Güney Amerika bölgesinde ortaya ç&#;kan Ananas, nemli ve &#;l&#;k iklim ko&#;ullar&#;na sahip alanlarda yeti&#;tirilir. Türkiye’de k&#;s&#;tl&#; olsa da Ananas yeti&#;tirilen bölgeler bulunmaktad&#;r. Ananas&#;n her ne kadar a&#;açta yeti&#;tirildi&#;i dü&#;ünülse de asl&#;nda meyve, tarlalardan mahsul edilir. Lezzetli ve sulu bir tada sahip Ananas, tariflerde de s&#;kça kullan&#;l&#;r. Do&#;al aromas&#; ve ek&#;imsi tad&#; ile Ananas, önemli tropikal meyveler aras&#;ndad&#;r. Antioksidan oran&#; da yüksektir.

Ananas nerede yeti&#;ir?

Tropikal meyveler ars&#;nda bulunan Ananas, s&#;cak iklime sahip ülkelerde yeti&#;tirilir. Ananas yeti&#;tirilen bölgelere; Tayland, Hindistan, Endonezya, Hawaii Adalar&#;, Kosta Rika, Brezilya ve Filipinler örnek olarak verilebilir. Y&#;l boyunca tüketime uygun özelli&#;e sahip ananas meyvesinin hasat zaman&#; ise ilkbahar ve yaz aylar&#;d&#;r.

Lezzetli ve iri meyveler aras&#;ndaki ananas&#;n üretildi&#;i bitki boyu yakla&#;&#;k metre yüksekli&#;e ula&#;abilir. Bitki yapraklar&#; ise dikenli ve ince formlu görünüme sahiptir. S&#;cak iklim bölgelerinde bulunan humus ve lif yönünden zengin topraklarda ananas yeti&#;tirmek mümkündür. Bitkinin meyve verme süresi de do&#;ru bak&#;m sonras&#; ortalama 18 ayd&#;r.

Ananas a&#;açta m&#; yeti&#;ir?

Ananas&#;n yap&#;s&#; ve &#;ekli itibariyle birçok kullan&#;c&#; a&#;açta yeti&#;ti&#;ini dü&#;ünmektedir. Ancak odunsu bitki kökenli ananas, a&#;açta yeti&#;memektedir. Tropikal iklime sahip bölgelerde tarlalarda yap&#;lan ekim ile üretilen ananas meyvesi, nemlilik ve s&#;cakl&#;k düzeyi yüksek hava ko&#;ullar&#;nda olgunlu&#;a ula&#;&#;r. Geçirgenli&#;i yüksek toprak alanlarda yap&#;lan havaland&#;rma çal&#;&#;malar&#; sonras&#; ananas ekimi gerçekle&#;tirilir. Bunun yan&#; s&#;ra ananas bitkisi çok su istemesi sebebiyle, düzenli &#;ekilde sulama yap&#;lmal&#; ve topra&#;&#;n nem oran&#; kontrol alt&#;nda tutulmal&#;d&#;r.

Ananas nas&#;l yeti&#;tirilir?

Ananas yeti&#;tiricili&#;i sab&#;r isteyen bir i&#;tir. Bölgenin iklim ko&#;ullar&#;n&#;n ve toprak özelliklerinin ananas yeti&#;tiricili&#;ine uygun olmas&#; gerekir. Uygun ko&#;ullar&#;n sa&#;lanmas&#; ile ananas bitkisini ev ortam&#;nda yeti&#;tirmek de mümkündür. Ananas yeti&#;tiricili&#;inde öne ç&#;kan özellikler ise &#;u &#;ekilde s&#;ralan&#;r:

  • Ekim yap&#;lacak topra&#;&#;n pH de&#;erinin aras&#;nda olmas&#; gerekir.
  • Ananas&#; vejetatif yöntemlerle ço&#;altmak mümkündür.
  • Çiçek sap&#; üstünde ç&#;kan bölüm, yeni dikim i&#;lemleri için kullan&#;ma uygun özelli&#;e sahiptir.
  • Taç sürgünlerinden elde edilen bitkilerde, çimlenme süresi daha uzundur.
  • Sürgünlerin yakla&#;&#;k gün gölge bir alanda kurutulmas&#;, bitki çürümesini önleyebilir.
  • En uygun dikim zaman&#; &#;lkbahar veya Sonbahar aylar&#;d&#;r.
  • Toprak derinli&#;inin santimetre aras&#; olmas&#; ekim için yeterlidir.
  • Dikilen fidenin ortalama ömrü, 4 y&#;ld&#;r.
  • Topra&#;&#;n gübrelenmesi ile bitki geli&#;iminin olumlu yönde ilerlemesine destek sa&#;lan&#;r.
  • Ananas bitkisi, gün &#;&#;&#;&#;&#; etkisiyle dik ve ye&#;il olarak büyüme gösterir.
  • Çiçeklenme süresi hafta aras&#;ndad&#;r.

Ananas hangi mevsimde yeti&#;ir?

Ananas bitkisi, y&#;l boyu yeti&#;tirilmeye uygun özelliktedir. Genellikle Temmuz ve A&#;ustos aylar&#;nda hasat edilen ananas&#;n lezzetli ve olgun hale gelmesi için büyüme döneminin tamamlanmas&#;n&#; beklemek gerekir. Yaz meyvesi olarak da bilinen ananas&#;n baz&#; çe&#;itleri ise Mart ay&#;nda hasat edilmeye uygundur. Hafif karakterli topraklarda yeti&#;tirilen ananaslar&#;, erkenden hasat etmek mümkündür.

Ananas Türkiye'de nerede yeti&#;ir?

Tropikal meyve olan ananas, Türkiye’de Akdeniz iklimine sahip illerde yeti&#;tirilir. Adana, Mersin ve Antalya illerinin iklim ve toprak ko&#;ullar&#;, ananas yeti&#;tiricili&#;i için uygun özelliktedir. Di&#;er bölgelerde ise gerekli ortam ko&#;ullar&#; sa&#;land&#;ktan sonra ananas yeti&#;tirme giri&#;iminde bulunulabilir. Ancak do&#;ru ortamda büyüyen ve olgunlu&#;a eri&#;en bitkilerden elde edilen ananaslar daha lezzetli olabilir. Bunun yan&#; s&#;ra &#;l&#;man ve s&#;cak iklime sahip bölgeler, ananas yeti&#;tiricili&#;inde ön plana ç&#;kmaktad&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası