19 aylık bebek hangi kelimeleri söyler / 19 aylik bebek kac kelime soyler? – funduszeue.info

19 Aylık Bebek Hangi Kelimeleri Söyler

19 aylık bebek hangi kelimeleri söyler

Çocukların 2 Yaşına Kadar Söylemesi Gereken 25 Kelime

Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu yaşa kadar en önemli 25'ini söylemeyi öğrenemezse konuşmakta zorlanabilir.

Kanada’nın Vancouver şehrinde her yıl düzenlenen “Amerikan Bilim Geliştirme Federasyonu” toplantısına katılan bilim insanları çocukların 2 yaşına kadar söylemesi gereken 25 kelimeyi belirledi.

Uzmanlara göre, 2 yaşında bir çocuk, aşağı yukarı kelimelik bir dağarcığa sahip.

Bu sözcüklerin en gerekli 25 tanesi ise dil gelişimi normal seyreden bir çocuk tarafından rahatlıkla söylenebiliyor.

Çalışmayı yürüten bilim insanlarından Leslie Rescorla'ya göre asıl önemli olan bu kelimelerin birçoğunu ilk 24 ay içinde kullanamayan çocukların geç konuşmaya başlama tehlikesi.

Uzmanlar çocukların söylemesi gereken kelimeleri şöyle sıraladı:

1-Anne

2-Baba

3-Bebek

4-Süt

5-Su

6-Merhaba

7-Top

8-Evet

9-Hayır

Köpek

Kedi

Burun

Göz

Muz

Bisküvi

Araba

Sıcak

Teşekkür ederim

Tuvalet

Ayakkabı

Şapka

Kitap

Hepsi bitti

Daha

Güle güle

Fiziksel Gelişim

AY

Koskoca 1 ay nasıl da uçup gitti. İnanamıyorum. Sanki 19 aylık yazısını dün yazmıştım. Bugün ay yazısını yazıyorum. Sanırım gözümü bir kere daha açıp kapadığımda 2 yaşında bir oğlum olacak. Amanııın dostlar yaşlanıyor muyum ne? Bana büyükanneliği yakıştıran o tatlı ihtiyarın sözleri gerçek mi oluyor?

Bebek oğlum, seninle geçen her gün yaşantımız daha eğlenceli oluyor. Şundan birkaç ay önce bakıma muhtaç bir bebekken, artık neredeyse bana arkadaş olmaya başladın. Seninle beraber oyunlar oynuyoruz, bilgisayardan müzik dinliyoruz, resim yapıyoruz. Ev işlerinde en büyük yardımcım sensin. Bir de yemek yapsan tam olacak hani. Evimize hayat verdiğin için çok teşekkürler.

Geçtiğimiz ay senin ve bizim için çok önemli bir gelişme oldu. Sünnet olarak mini-bir-erkek oldun. Artık neredeyse iyileşmek üzeresin. O günü hatırlıyorum da&#; İnan ki sen benden daha cesurdun canım. Gönül isterdi ki bu güzel günü ülkemizde, aile ve arkadaşlarımızla beraber yaşayalım. Ancak kısmet bu şekildeymiş. İnşallah daha pek çok güzel günlerini görürüz oğlum.

ayını tamamlarken seni kucaklıyor ve o fındık burnuna minik bir öpücük konduruyorum. Annen ve baban seni çok seviyor.

Şimdi de bebek arkadaşlarının annelerinin merak ettiği konuya gelelim&#; İşte senin ve yaşıtın bıcırıkların gelişim aşamaları&#;

  • Büyük motor becerileri: 20 aylık çocuğunuz artık büyük ihtimalle yürümeye başlamıştır. Bazı çocuklar koşmaya da başlamış olabilir. Bazıları kendi başına merdivenden yukarıya çıkabilir ve yardımla aşağıya inebilir. 20 aylıklar elleriyle tuttukları topu uzağa atabilir.
  • Küçük motor becerileri: Kimi bebekler kalemle ya da pastel boyayla çizgiler çizebilir. Bazıları daire bile çizebilir. Bu yetenek bebeğin kavrama, elinde tutma, el-göz koordinasyonu gibi motor becerilerinin geliştiğinin işaretidir. Bazı çocuklar elbiselerini çıkarabilir. Eğer bebeğiniz bunları henüz yapamıyorsa endişe etmenize gerek yoktur. Muhtemelen yürümek, koşmak gibi büyük motor becerilerine odaklanıyordur. (Can bu aralar kıyafetlerini çıkarmaya takmış durumda. Sabah onu pijaması ve çorapları giyinik bir halde salona bırakıp kahvaltı hazırlamaya başlıyorum. İki dakika gözlerimi ayırsam çoraplar ve pijama altı çıkmış, tarzan gibi ortada dolaşıyor. Anlaşılan üşümüyor da 🙂 Yemek sırasında taktığım önlüğü yemeğin ortasında çıkarıp atıyor, sabah tulumunun fermuarını açarak içinden kurtulmaya çalışıyor&#; İşte bunlarla eğleniyoruz.)
  • Konuşma aşaması: Bu ayda bebekler 2 kelimeyi birleştirip &#;kapı aç&#; gibi basit cümleler kurabilir. aylık bebekler çevrelerinde duydukları kelimeleri taklit etmeye çalışır. Tipik bir 20 aylık bebek kelime söyleyebilir. (Konuşma konusunda geçen aya göre bir gelişme yok. Can hala anlaşılır kelimeler kullanmamakta ısrar ediyor. Mırıldanır gibi konuşmak dışında kullandığı kelimeler &#;gel&#; ve bazen de &#;ver&#; ile &#;anne&#;. Geçmiş aylarda kullandığı kelimeleri de unutmuşa benziyor. Bu konuda biraz endişelensek de sabırla beklemeye devam ediyoruz.)
  • Konuşma egzersizi: 20 aylık bebeklerin konuşmasına yardımcı olmak için eğitici oyun kartı (flaş kartı ya da flashcard) egzersizi yapabilirsiniz. Bu yaşa uygun kartlar bebeğin hoşuna gidebilecek fotoğraflardan oluşabileceği gibi, fotoğraf ve yazı kombinasyonundan da oluşabilir. Bu kartları kitapçınızdan alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Flaş kartlarını kullanmak çok kolay. Kartları bebeğinize göstererek nesnelerin isimlerini söyleyin ve bol bol tekrar edin. Sonra da fotoğrafı gösterip isminin ne olduğunu sorun. Alternatif olarak, karttaki nesnenin ismini söyleyip bebeğinizin ilgili kartı da bulmasını isteyebilirsiniz. Can için hazırladığım bir set flaş kartına buradan ulaşabilirsiniz.
  • Anlama: Bu yaştaki çocukların anlama yetisi konuşma yetisine göre daha çok gelişmiştir. (Can her geçen gün söylediklerimizi anlama konusunda hızla ilerleyip, bizi şaşırtıyor. Geçen gün sabah kahvaltısından sonra tuvaletini yaptığını fark etttim. &#;Can, haydi gel altını değişelim&#; dedim. Hiçbir yeri işaret etmediğim halde pıt-pıt koşarak mutfaktan boş bir torba (kirli bez torbası) aldı ve alt değiştirme malzemelerinin olduğu yatak odasına doğru gitmeye başladı. Ayrıca artık yüz ve vücut organlarının yerini biliyor. Son birkaç gündür de ce-e yapmayı öğrendi. Bu gelişmeler bizi çok mutlu ediyor.)
  • Gözlem ve Taklit: 20 aylık bebekler yetişkinlerin yaptığı şeyleri gözleyip aynısını yapmaya çalışır. Her ne kadar yaptığı hareketlerde beceriksiz olsa da bu gözlem ve çabalar öğrenmesi açısından çok değerlidir ve teşvik edilmelidir. Mesela yaptığınız ev işlerinde yardımcı olmak istiyorsa, tehlikesiz işleri yapmasına fırsat vermelisiniz. (Daha önce belki anlatmıştım ama çok hoşuma gittiği için bir daha anlatmak istiyorum. Kendisine verdiğim kirli çamaşırları makinaya atmak ve temiz çamaşırları da kurutucuya atmak konusunda çok becerikli oğlum. Ayrıca ben yatak toplarken o da örtüyü beceriksizce de olsa düzeltmeye çalışıyor. Meyve yedikten sonra işi biten tabakları özenle bana getiriyor. Çok yardımcı anneye çoook 🙂 )
  • İki yaş sendromu: Terrible two da denilen 2 yaş sendromunu duymuşsunuzdur. Hani bebeklerin herkese inat gittiği, sürekli hayır dediği, illa benim dediğim olacak diye tutturduğu, istedikleri olmayınca da çığlığı basıp, kendini yerlere attığı o harika dönem. 2 yaş sendromu belirtilerinin en erken 18 aylıktan itibaren görüldüğü ve daha önce görülmemişse ayda bile ortaya çıkabileceğini biliyor musunuz? Bu dönemle başa çıkmanın en güzel yolu sakinliğini korumak ve çocuğun duygularını ifade etmesine izin vermek. Çileden çıktığınız durumlarda çocuğunuza bağırmak yerine neden o şekilde davrandığını anlamaya çalışmak, kimi zaman bir sarılma ya da öpücükle gönlünü almak ya da bir oyun/aktiviteyle dikkatini başka yöne çekmeyi öneriyor uzmanlar. Kurallardan anlamayacak kadar küçük çocuklara zorla kuralları uygulatmaya çalışmak işe yaramayabilir. Ne yaparsanız yapın çocuğunuz istenmeyen davranışları göstermeye devam ediyorsa, onu bulunduğu ortamdan uzaklaştırmak da bir çözüm olabilir. Mesela bir restorandaysanız ve çocuğunuz çılgınca ağlıyorsa, onu bir müddet dışarıya çıkarıp, sakinleşince masaya geri dönmeyi deneyin.
  • Sevgi böceği: 20 aylık bebekler sevgilerini göstermeye bayılır. Nereye gitseniz sizi takip etmek, kucağınızdan ayrılmamak, sürekli ilgi odağınızda olmayı istemek bunun belirtilerindendir. (Bana yapışık bir şekilde yaşamayı seven bir oğlum olduğunu söylesem mutlaka tanıdık gelecektir. Bilgisayarda çalışırken kucağımdan inmemek, ben yürümeye çalışırken bacağıma sarılıp kucak istemeler, uyumak için uzandığımızda kafamın üzerine yatmalar ya da ayağını ağzıma uzatmalar&#; Artık restoranlarda Can&#;ı sol dizime oturtup sağ elimle çatal tutmaya, bir yandan Can&#;ı besleyip, diğer yandan masanın üzerindekileri devirmemeye alıştım. New York seyahatinde bir restorandayken kalbimizi sıcacık yapan bir an yaşadık. Bank gibi bir koltukta Can&#;ı ortamıza alarak oturmuş, yemeklerin gelmesini bekliyorduk. Bizimki aniden coştu. Başımıza sarılıp bizi birbirimize yanaştırdı. Sonra bir beni, bir Kuzey&#;i öpmeye başladı. Şimdi gel de erime&#;:) )
  • Korkular: Bu dönemde bebeklerde korku kavramının ve fobilerin tırmanışa geçebilir. Ani bir ses, daha önce görmediği bir hayvan ya da doktor/hemşire gibi insanlar onu korkutabilir. Bu yaştaki bebeklerin hayal gücü genişlemeye başlamıştır. Sizin alıştığınız ve normal saydığınız durumlarda onlar olmayacak şeyleri düşünüp korkabilirler. Bu durumda çocuğun korkularını hafife almamak ve ona güven vermek gereklidir.
  • Yemek seçme/yememe: Yemek sorunlarının görülmesi normaldir. Çocuğunuz tadını, dokusunu ya da rengini beğenmediği bir yemeği reddedebilir. Bu davranışlarına fazla takılmayın. Onu yemek yemeye zorlamayın. Değişik yemek seçenekleri sunmaya devam edin. Onun yemesini istediğiniz yemekleri öncelikle kendiniz yiyerek ona örnek olun. Birçok denemeden sonra, sunduğunuz yemekler beklemediğiniz bir anda ilgisini çekmeye başlayabilir. (Off, of! Yemek konusunu hiç sormayın. Her ne kadar pek çok kaynakta bas bas &#;çocukları yemek yemeye zorlamayın&#; deseler de anne yüreği işte. Can gözüme hep zayıf gözüküyor. O kadar az yiyor ki&#; Yine de ısrar etmemeye çalışıyoruz. Aslında mantıken bebeklerde rejim yapma gibi bir kavram olmayacağı için acıkınca yiyeceğini düşünmek ve gönlü ferah tutmak lazım değil mi?)
  • Çatal-kaşık kullanma: 20 aylık bebeklerin çoğu çatal-kaşık kullanarak kendini başına yiyebilir. Ancak bu her zaman çatal-kaşık kullanacakları anlamına gelmez. Bazen daha pratik olduğu ve daha hakim oldukları için ellerini kullanarak yemeyi tercih edebilirler. (Can&#;ın bu aralar gözdesi bıçak. Evdeki kahvaltı bıçaklarının uçları da oldukça kör. Hatta çataldan bile daha kör olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle  bazen gözetim altında kullanmasına izin veriyoruz. Bıçakla ekmeğe tereyağı sürme girişimleri yapıyor. Bazen ben bir parça tereyağını ekmeğin üzerine sürüp veriyorum. Yağı yiyip, ekmeği bırakıyor. İlginç çocuk vesselam.)
  • Oyuncaklar: 20 aylık bebekler saklı olan nesneleri bulmaya yönelik oyun ve oyuncaklara bayılır. Matruşka bebekleri gibi birbirinin içine saklanan oyuncaklar, küp/piramit/silindir gibi şekillerdeki tahtaları ilgili deliklere atma oyuncakları hoşuna gider. Ayrıca basit yap-bozları severler. (Can&#;ın bu aralar 2 favorisi var: Tahta raylarda giden treni ve legoları&#; İlk haftalarda rayları biz kuruyor ve treni raylar üzerinde yürütüyorduk. Önce trenin nasıl gideceğini keşfetti, sonra rayları sökmeyi öğrendi. Şimdi de rayları uç-uca takabiliyor. Ama henüz kapalı bir daire yapamıyor. Uç-uca upuzun bir ray hattı oluşturuyor. Legolarla da ilk tanıştığında uzunca bir müddet bizim yaptıklarımızı sökme oyunu oynadı. Ardından tanesini üst üste takmaya başladı. Şu anda legolardan gökdelen inşa etmekle meşgul. İnşaat mühendisi olacak benim oğlum. 😛 )

Kaynaklar

Baby Center1

Bebeklerde Dil Gelişimi

İletişim halindeyken kullandığınız kelimeleri düşünün… Kelimeleri nasıl telaffuz ettiğinizi, onların ne anlama geldiğini ya da onları hangi sıraya koyduğunuzu anımsayın… Özneye uygun doğru fiil zamanlarını ve cümle yapılarını kullanıyorsunuz ve konuşurken uygun tonlama ve vurgulamaya sahipsiniz. Aynı kelimeleri kullandığınızda bile farklı kelime sırasıyla, takılarla, tonlama ve vurgulamayla anlamın nasıl değiştiğini biliyorsunuz. Dahası bütün bu karmaşık şeyleri görünüşte çok az çaba ile yapıyorsunuz. Peki, bir bebek bütün bu karmaşık işlevleri ilk üç yıl boyunca hangi aşamalardan geçerek öğreniyor?

 

Dil öncesi gelişimi:

Bebeklerin ilk anlaşılır kelimelerini konuşmadan önceki dönemdir. Bu dönem ağlamayla başlar. Doğumdan ilk iki hafta boyunca bebekler ağlama dışında çok az ses çıkarırlar. Bebek ilk olarak sesleri işitir ve sesleri birbirinden ayırt edebilmeye başlar. Özellikle bebeklerin ilk aylarda insan seslerine karşı ilgisi yapılan çalışmalarla desteklenmiştir. İnsan sesi ile obje seslerine yönelik farklı tepkiler verebilirler.

İkinci aşama agulamadır. İkinci ayın başlamasıyla birlikte bebekler agulama diye nitelendirilen sesler çıkarmaya başlar. Bu sesler daha çok “ooo”, “aaah” gibi açık ünlülerden oluşur. İlk olarak bu sesleri çıkarmaya başlamasının nedeni dil, dudak ve dişle daha az eklemleme gerektirmeleridir. Sağır bebekler bile hiçbir insan sesi duymasalar bile aguladıkları için bu eğilimin doğuştan olduğunu düşünebiliriz.

Üçüncü aşama cıvıldamadır. Bebekler altı aylık olduklarında ünsüzlerinde içinde olduğu çeşitli sesler için dudaklarını, dillerini, dişlerini ve gırtlaklarını çok fazla kullanırlar. Bu süreçte bebek duyduğu sesleri taklit eder. Özellikle  “da da da” “ba ba ba ” gibi tekrarlı hecelere dönüşürler. Büyüklerin dilinin tonlama, ritim ve vurgulama örüntülerini kullanmaya başlarlar.

Sağır bebekler her ne kadar kendilerini ve başkalarını duymuyorlarsa da aynı başlangıç evrelerinden geçerler. Ancak destek verilmezlerse cıvıldama aşamasından öteye gidemez; tonlama ve vurgulama örüntülerini kazanamazlar.

 

Dilsel gelişim

Çocukların ilk sözcüklerini konuşmalarından sonraki dönemdir. Bu dönem de üç aşamadan oluşur. Tek sözcük aşaması bir yaş civarında ilk anlaşılır sözcüklerin ortaya çıkmasıyla başlar. Anlamlı sözcük ve kelime ifadesinden önce bebekler başkalarının söylediklerini anlamaya başlar. Buna alıcı dil denir. Daha sonra ifade edici dil gelişir. Yaklaşık 15 aylık dönemlerde sözcük dağarcığı 10’a, 19 aylık dönemde ise 30 kelimeye kadar çıkar. Diğer aşama telgraf aşamasıdır. Yaklaşık iki yaş civarında çocuklar kelimeyi yan yana koymaya başlar. Telgraf olarak isimlendirilmesinin nedeni kelimelerin etkin bir şekilde bağlanmasındaki güçlüktür. “Baba ev” “babam evde” anlamına gelir, ancak ekler ve bağlayıcılar etkin bir şekilde kullanılamamaktadır.

Tam cümleler aşamasında fiil çekimleri kazanılır ve cümle içinde kullanılır. Daha sonra soru cümleleri eklenerek cümleler zenginleşmeye, sözcük dağarcığı genişlemeye başlar. Yaklaşık 3 yaşında bu aşamaya geçilir.

Yaklaşık 3 yaşından itibaren hiçbir kelimesi olmayan, ses çıkarmayan, taklit etmeyen, söylenileni anlamayan ya da anlamıyormuş gibi görünen, şarkı ya da tekerlemelere mırıldanarak eşlik edemeyen çocuklarda bir konuşma gecikmesinden bahsedilebilir. Bu durum çocukların sosyal ilişki kurmakta ve devam ettirmekte zorluk yaşamasına neden olur. Bu çocuklar yalnız kalır ve dışlanırlar. Konuşmada gecikme öğrenme güçlüğünden otizme kadar birçok durumun habercisi olabilir. Bu nedenle bir çocuk psikoloğu tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Bebekler dili öncelikle taklit ederek öğrenmeye başlar. Annenin bebeğinin tepkilerine karşı geliştirdiği tutumu bebeğin sözel davranışını ve gelişimini etkiler. Bebek çıkardığı seslerle annesinin dikkatini, gülümsemesini ve konuşmasını sağlar. Annenin tutumu ses çıkarması için bir pekiştireç görevi görür. Annesinden daha fazla dikkat ve ilgi beklediğinde daha fazla ses çıkarır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.