yeşil çay boğaz ağrısına iyi gelir mi / Boğaz ağrısını dindiren 5 bitki çayı - Acıbadem Hayat

Yeşil Çay Boğaz Ağrısına Iyi Gelir Mi

yeşil çay boğaz ağrısına iyi gelir mi

Boğaz tahrişine karşı limonlu su, karanfil ve ekinezya çayı

Medipol Esenler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Fatih Günay, AA muhabirine boğaz ağrısının nedenlerine ve çözümlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Boğaz ağrısının nedenine göre tedavi yaklaşımının değiştiğine ilişkin bilgi veren Günay, "Boğaz ağrısının bakteri kaynaklı olduğunu düşünüyorsak ve etkeni tespit edebiliyorsak ona yönelik ilaç başlayabiliyoruz. İlaç tedavisi olarak geniş spektrumlu antibiyotikler, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) ve gargaralar kullanılabilir." diye konuştu.

Günay, tedavi süresinin genel olarak 7- 10 gün olduğunu dile getirerek, "Etken viral kaynaklı olduğunda ise antibiyotik tedavisi vermiyoruz. Destekleyici tedaviler öneriyoruz." şeklinde konuştu.

İstirahat, bol sıvı alımı, yiyeceklere dikkat edilmesi ve uygun vitamin desteği gibi destekleyici tedavilerin önemine işaret eden Günay, bitkisel takviyelerin ve boğaz ağrısının azaltılmasına yönelik destekleyici karışımların da fayda sağlayacağını anlattı.

Boğaz yumuşamasına sarımsaklı tavuk çorbası, bal ve pekmez 

Günay, limonlu su, ada çayı, yeşil çay, karanfil çayı ve ekinezya çayının boğazdaki tahrişin geçmesine yardımcı olacağını belirterek, "Aileler, evde çocuklarının istirahat etmesini ve bol sıvı tüketmesini sağlayabilir. Bu; iltihabın iyileşmesine yardımcı olur. Boğazın yumuşaması için sarımsaklı tavuk çorbası, bal ve pekmez verilebilir. Ilık içecekler tercih edilerek, soğuk ve gazlı içecekler verilmemelidir." ifadelerini kullandı.

Boğaz ağrısında dokularda şişlik ve hassasiyet olduğuna işaret eden Günay, "Bu hassasiyet boğazdaki enflamasyonla ilgilidir. Sıcak enflamasyonu artırır. Bu da şişliği ve hassasiyeti artıracaktır. İlk zamanlar dışarıdan soğuk uygulamalar ve ağız kuruluğu için ılık sıvı gıdaların tercih edilmesi ağrısının azaltılmasına yardımcı olacaktır." bilgisini verdi.

Günay, sıcak içeceklerin boğazı daha çok tahriş edeceği uyarısında bulunarak, "Sıcak içecekler ağrıyı daha da artıracaktır. İçecekler hafif ılık düzeyde olmalıdır. soğuk uygulama ise boğaz ağrısının ilk saatlerinde dışardan olmalıdır. Soğuk içecekler de yasaktır." şeklinde konuştu.

Günay, turp içerisinde yüksek miktarda B ve C vitamini bulunduğuna dikkati çekerek, "Turp; boğazı yumuşattığı için öksürüğün azalmasına yardımcı olmaktadır. Gaz sancısına iyi gelir. Turpun öz suyunu içtikten sonra kalan turpu çiğnemek de diş eti sağlığına yararlıdır, bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olur." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

 

Boğaz ağrısı, vücudun bakteriyel ya da viral enfeksiyon yaşaması durumunda bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak oluşur. Bunun sonucunda da boğazda bulunan mukoza zarı iltihaplanır ve şişer. Bu iltihaplanma, kaşınma, ağrı, şişme ve rahatsızlık gibi yaygın boğaz ağrısı semptomları yaratır. İlk belirti veren sızlama veya sancıyı fark ettiğinizde hızlı davranmanız boğaz ağrısı semptomlarınızı minimumda tutmanıza yardımcı olabilir. Boğaz ağrısı için kullanabileceğiniz reçetesiz ilaçların çoğu mutfağınızda olanlardır. Mutfağınızda bulunan ev yapımı çözümlerle ağrıyı hafifletebilirsiniz. Ancak geçmemesi ve daha da şiddetlenmesi durumunda mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Peki, boğaz ağrısına ne iyi gelir? İşte boğaz ağrısı için evde bulabileceğiniz çözümler:

Boğaz Ağrısı Nedir?

Yutkunurken boğaz ağrısı gitgide kötüleşen kaşıntı, ağrı, tahriş ve yanma hissini ifade eder. Boğaz ağrılarının çoğun çevresel faktör ve enfeksiyon nedeniyle yaşanır. Bu nedenle tedavi, boğaz ağrısının nedeni ve türüne göre uygulanmalıdır. Boğaz ağrıları yaşandığı bölgeye göre şu şekilde adlandırılır:

  • Ağzın arkasında ise farenjit
  • Bademcikleri şişirmesi durumunda bademcik iltihabı
  • Gırtlakta şişme ve kızarıklık yarattıysa larenjit

 

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

“Boğaz ağrısı nasıl geçer?” sorusunun yanıtını bulmak adına bu ağrıların nedenleri araştırılmalı ve bilinmelidir. Peki, boğaz ağrısı neden olur? İşte bu sorunun yanıtı:

  • Alerji
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Çevre kirliliği
  • Gastroözofageal reflü hastalığı
  • Kuru hava
  • Soğuk algınlığı, grip ve diğer viral enfeksiyonlar
  • Travma

Geçmeyen Boğaz Ağrısı ve Öksürük Nedenleri

Geçmeyen boğaz ağrısı, her yaşta görülebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı nedenleri grip, hemofilus, soğuk algınlığı ve virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Ağrı, yutkunamama, yanma ve boğazda şişlik gibi belirtilere neden olur. Bu bulgulara ek olarak burunda tıkanıklık, sinüslerde ağrı, sesin derinden gelmesi, boğazda kuruluk ve hırıltı gibi belirtiler de görülebilir. “Geçmeyen boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Yaşanan ağrı 3 haftayı geçtiyse ve bu duruma boğazda ağrı, şiddetli yorgunluk, soluk alıp vermekte güçlük, balgamda kan, yanma hissi, bademciğin şişmesi ve lenf düğümlerinin şişmesi eşlik ediyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Boğaz Ağrısına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

“Boğaz ağrısını nasıl geçirebilirim?” sorusuna yanıt arıyorsanız bu ağrıya neden olan risk faktörlerinin neler olduğunu bilmelisiniz. Bu faktörlerden ilk yaştır. 3 ile 15 yaş arası bireylerde boğaz ağrıları enfeksiyona bağlı olarak sık yaşanır. Kişinin sigara dumanına maruz kalması da bu ağrılara neden olan faktörler arasındadır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonların rahatlıkla yayıldığı toplu taşıma, okul ve ofis gibi alanlarda bulunma da bu ağrılara sebebiyet verecek hastalıklara maruziyeti artırır. Ek olarak kişinin zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olması da önemli risk faktörleri arasındadır.

Boğaz Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm arıyorsanız bazı önlemler almanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu önlemlerin en önemlisi el hijyenidir. El hijyeninin dışarıda da sağlamak adına yanınızda mutlaka dezenfektan taşıyın. Enfeksiyon yaşayan kişilerden bir süre uzak durmak da alınabilecek önlemler arasında. Bağışıklık sistemini güçlü tutacak besinler tüketmeye özen göstermeniz de oldukça önemli.

Boğaz Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Yutkunmada yaşadığınız zorluk devam ediyor ve “Yutkunurken boğaz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız, evde uyguladığınız tedavi 5-10 gün içinde etki göstermediyse mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Bunun yanında kızarıklık, nefes almada güçlük, yutkunamama, ağzı açarken zorlanma, eklemlerde ağrı, tükürükte kan olması, kulağın şiddetli ağrıması, boyun ve yüzde şişlikler, uzun süre ses kısıklığının yaşanması ve 38°C üzeri ateş gibi belirtilerde de tıbbi yardım alınmalıdır.

Boğaz Ağrısı Tanısı Nasıldır?

“Boğaz ağrısı ve öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı tıbbi olarak bir tanıyı gerekli kılar. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan bu tanıda semptom ve şikayetler tüm detaylarıyla dinlenir ve boğaz incelenir. Ardından ağrıya neden olan streptokok bakterileri tespit etmek için salgı örneği ile test uygulanır. Test sonuçlarına göre de boğaz ağrısı için ilaçlar verilerek tedavi süreci başlatılır.

Boğaz Ağrısının Tedavisi Nasıldır?

Boğaz ağrısına iyi gelen ilaçlar ve antibiyotiklerden oluşan bir tedavi süreci planlanır. Ancak yaşanan viral bir enfeksiyon ise antibiyotikler virüsler üzerinde etki sağlayamaz ve bu durumda tıbbi tedavi gerekmez. Bunun yanında uzun süren ve şiddetli olan boğaz ağrısı için ilaç ile altta yatan neden tedavi edilmek ve semptomlar hafifletilmek istenir.

Boğaz Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecekler

Şimdi “Boğaz ağrısına ne iyi gelir evde?” sorusunun yanıtını verelim. Boğaz ağrısına ne iyi gelir ilaç dışında evde yapılabilecek uygulamaları da kapsar. Siz de bu durumlarda boğaz ağrısını anında kesen pratik yöntemler arıyorsanız aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Tuzlu su ile gargara
  • Bal tüketimi
  • Ortamı nemlendirme (Kuruyan sinüslerde etkilidir.)
  • Nefes açıcı uçucu yağlar ile buhar banyosu

Covid-19 Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Covid 19 pandemi döneminde genel olarak daha hafif olgularda yaşanan semptomlardan biri de boğaz ağrısı. Covid ile yaşanan boğaz ağrısı için dikkat edilmesi gerekenler ek belirtilerdir. Peki, Covid-19 boğaz ağrısına ne iyi gelir? Yaşanan boğaz ağrısı durumunda Covid 19’dan için eşlik eden ek belirtiler de yakından takip edilmelidir. Bu ağrıya baş ağrısı, şiddetli öksürük, koku almada bozukluk ve nefes darlığı eşlik ediyorsa bunlar koronavirüs belirtileri olabilir. Bu nedenle tıbbi yardım alınması gerekir.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Öksürük

“Hamilelikte boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu dönemde bağışıklık sisteminde bazı değişimler yaşanır ve bu süreçte anne adayları sık sık hastalanabilir. Boğaz ağrısı öksürük de bu hastalıklar arasındadır. Hamilelik döneminde bitkisel çayların kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğinden durumun tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı ve Öksürük

“Çocuğun boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir:

Çocukların yaşadığı boğaz ağrıları genellikle virüs kaynaklıdır ancak zaman zaman bakteriyel de olabilir. Durum virüs kaynaklıysa ilaç kullanımı gerekmeyebilir. Bu türden bir ağrı durumunda evde bitkisel tedavi uygulanabilir. Ancak yaşanan ağrı bakteriyel enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa uygun antibiyotikle tedavi başlatılmalıdır. “Çocuklarda ve bebeklerde boğaz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız ve bu ağrıya 3 gün boyunca düşmeyen ateş eşlik ediyorsa uzman yardımı almalısınız.

Evde yapılabilecekler ise şöyle:

  • Çocuğunuzun odasını nemlendirin. Havadaki nem boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Çocuğun bol bol su içmesini sağlayın. Asidik olduklarından ve tahrişe neden olabileceğinden, çok fazla narenciye içeren meyve sularından da kaçının.
  • 1 yaşından küçük çocuklar için bal ve ballı karışımlardan uzak durulmalı.

Boğaz Ağrısının Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Boğaz ağrısına ne iyi gelir bitki çayı etkili midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Boğaz ağrısını evde tedavi etmede bol sıvı tüketmek oldukça önemli. Bu nedenle su dışında bitki çaylarından da destek alınmalıdır. Bu dönemde tüketilebilecek bitki çayları da adaçayı, kekik çayı, yeşil çay, limon ve ballı ılık su, çemen otu, zencefil çayı, sarımsak çayı, meyan kökü, hatmi kökü ve ekinezya çayıdır.

Yapılan bazı çalışmalar özellikle ekinezya çiçeği özleri, karanfil ve zencefilin boğaz ağrısından kaynaklı yaşanan iltihabı azaltabileceğini göstermekte. Ancak bitkiler her birey üzerinden farklı etkiler yaratabilir. Bu nedenle bu türden bitkileri tüketmeden önce mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

Bunun yanında evde yapılabilecekler şöyledir:

  • Bal, öksürük ve boğaz ağrısını dindirmede etkilidir. Bu nedenle çay ya da ılık suya karıştırılarak içilebilir.
  • Tuzlu su da bu dönemde ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılabilir ve bu su ile gargara yapılabilir. Her 3 saatte bir yeniden yapılarak boğazdaki mikropların ölmesi ve ağrıların azaltılması sağlanabilir.
  • Papatya çayı iltihap çözücü özelliği ile bu dönemde tüketilmelidir. Ayrıca boğazın nemlenmesinde de etkilidir.
  • Antiviral, anti-inflamatuar ve antibakteriyel etki sunan nane çayı da bu dönemde tüketilerek semptomların giderilmesi sağlanabilir.
  • Boğaz ağrısı ve öksürük durumunda adaçayı hem gargara olarak hem de çay olarak tüketilerek belirtilerin iyileştirilmesi sağlanabilir.
  • Gargara yöntemlerinden bir diğeri de 1 su bardağı ılık suya 1/4 çay kaşığı kabartma tozu eklemek ve iyice karıştırmaktır. Bu karışımla gargara yapmak ağrıların hafiflemesini sağlar.
  • Boğaz ağrısına doğal antibiyotik olan sarımsak, bu dönemde enfeksiyonla mücadele etmenize yardım eder. Bu nedenle yemeklerde kullanılmalıdır. Bunun dışında sarımsağı emmek de ağrıların yatışmasında etkilidir. Ancak reflü gibi şikayetler olması durumunda uygulanmamalıdır.

Kaçınılması Gerekenler

Boğaz ağrınız varsa, belirli yiyeceklere veya çevresel faktörlere maruz kalmak semptomlarınızı kötüleştirebilir. İyileşirken aşağıdaki şeylerden kaçınmaya çalışın:

  • Kuru hava
  • Sigara veya ikinci el duman
  • Hava kirliliği
  • Polen , küf veya evcil hayvan tüyü gibi potansiyel alerjenler
  • Ev temizleyicilerinden çıkanlar gibi kimyasal dumanlar
  • Alkol
  • Turunçgiller, domatesler veya gazlı içecekler gibi asitli yiyecekler veya içecekler
  • Simit, cips veya patlamış mısır gibi kuru veya sert yiyecekler
  • Baharatlı yiyecekler

Boğaz Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Boğaz ağrısının tam olarak ne kadar süreceği buna neyin sebep olduğuna bağlı olabilir. Çoğu boğaz ağrısı 1 hafta içinde kendi kendine geçer. Boğaz ağrınız 1 hafta sonra düzelmezse bir doktora görünmeniz önemlidir.

Tek Taraflı Boğaz Ağrısı Neden Olur?

“Tek taraflı boğaz ağrısı neden olur?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Bazı durumlarda boynun her iki tarafında da bulunan lenf düğümlerinden yalnızca biri şişer ve bunun bir sonucu olarak da tek taraflı boğaz ağrısı yaşanır. Bu duruma soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonu, HIV, grip ve mononükleoz neden olabilir.

Yorum Ekle

Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelen 10 çay tarifi

1-Adaçayı bakteri çoğalmasını engelliyor

Adaçayının yapraklarında bulunan doğal antibiyotik özellikli etkin maddeler suda çözünür. Bu nedenle sıcak su da demlenip günlük 2 fincan kadar tüketilebileceği gibi gargara olarak da kullanılabilir. Hem bakteri çoğalmasını engelleyecek hem de öksürüğün hafiflemesine yardımcı olacaktır.

2- Nane çayı kuruluğu gideriyor

Nane çayının içeriğinde bulunan uçucu bileşenler boğazın yumuşamasına ve kuruluğun giderilmesine yardımcı oluyor. Yeşil çay, zencefil çayı gibi çaylarla birlikte demlendiğinde ise antioksidan kapasitesi artıyor. Fakat eğer reflü problemi olan kişilerin dikkatli tüketmesinde ve günde 2 fincanı geçmemesinde fayda var.

3- Nar kabuğu çayı boğaz ağrısını gideriyor

Narın kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkinliğini azaltarak boğaz ağrısına çözüm oluyor. Fakat kabuk kısmında bulunan alkoloid fazla tüketildiğinde besinsel zehirlenme benzeri etkilere ve kalp atım hızında artışa neden oluyor. bu nedenle günlük olarak 2 çay kaşığı kurutulmuş nar kabuğu yeterli. Üzerine 1 bardak su ilave ederek kapalı ve mümkünse cam bir fincanda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz.

4-Ihlamur tahrişleri önlüyor

Ihlamur, boğazda oluşan tahrişlerin önüne geçerken; ağrı kesici ve yangı giderici etkisi ile tahriş olan alanın onarımına yardımcı oluyor. Ancak ıhlamura ilave edilen şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor ve ıhlamurun etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle şeker yerine bal ilave edilebilir ve etkisini azaltmamak adına çayın sıcaklığı 40 derecenin altında olmalıdır. Günlük 2-3 fincan kadar tüketilebilir.

5- Karanfil boğaz enfeksiyonlarında ağrıyı alıyor

Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen yangıyı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de ilave edebilirsiniz.

6- Meyan kökü balgam söktürüyor

Saponin tipi bileşenler ile balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur. 3 bardak suya 3 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edip, 15 dakika demledikten sonra günlük olarak içebilir veya gargara olarak kullanabilirsiniz.

7-Zencefil bağışıklığı toparlıyor

Antioksidan kapasitesi oldukça yüksek olup engeksiyondan sorumlu bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Yeşil çay ile birlikte günde 1-2 fincan içerek antioksidan kapasitesi yükselebileceği gibi; 1 çay kaşığı toz zencefili, 1 tatlı kaşığı bal ile macun haline getirip de yiyebilirsiniz. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız veya safra kesenizde taşınız varsa bu karışımlardan bir tüketmemelisiniz.

8-Okaliptüs tam bir dezenfektan

Okaliptol adlı bileşeni ile ağız ve boğaz yolunu dezenfekte ederek öksürüğün hafiflemesine yardımcı oluyor. Fakat uçucu bileşenlerden yeterli seviyede yararlanmak adına demleme tekniği oldukça önemli. Kapalı bir bardakta veya demlikte demlenmeli ve uçucu bileşenlerin kaybına engel olunmalıdır. Günlük 1-2 fincan kadar tüketilebilir.

9-Toz karabiber öksürüğü dindiriyor

Bağışıklık sistemini güçlendirici birçok etken maddeye sahip karabiberin öksürüğün giderilmesine yardımcı etkileri de mevcut. 1 çay kaşığı toz karabiberi 1 yemek kaşığı bal ile birlikte karıştırıp macun olarak tüketebileceğiniz gibi bu karışımı 1 fincan su da demleyerek çay olarak da içebilirsiniz Balgam akışını hızlandıracak ve öksürüğü dindirecektir. Fakat gastrit, reflü, ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarınız varsa tüketim dozu konusunda dikkatli davranmanızda fayda var.

10-Anason öksürüğü gidermeye yardımcı

Öksürük ve soğuk algınlığından korumaya yardımcı olduğu gibi öksürüğün kolay atlatılmasına da yardımcı olan bitkilerden birtanesidir. 1 çay kadar anason 1 fincan suya katılarak ağzı kapalı bir şekilde 10-15 dakika demlenmeli ve o şekilde tüketilmelidir. Günlük 2 fincan kadar yeterli olacaktır.

Melis Torluoğlu

Beslenme ve Diyet Uzmanı

ACIBADEM ETİLER TIP MERKEZİ

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu
[email protected]

Bitki çayları iltihabın giderilmesine destek oluyor

Havalar soğumaya başlayınca hastalıklar da kapıya dayanıyor. Hapşırık, öksürük, burun akıntısı derken mendili elimizden düşüremez hale geliyoruz. Genellikle boğaz ağrısıyla gelen hastalıklara karşı güçlü olmak için bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Boğaz ağrılarını hafifletmeye ve boğazın yumuşamasını sağlamaya yardımcı olan bitki çayları iltihabın giderilmesine de destek oluyor. “Boğazım acıyor” dediğinizde, şikayetinize çözüm olabilecek bitki çaylarının doğru demlenmesi de çok önemli.


15

Adaçayını demlerken dikkat!

Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor. Fakat uçucu bileşenlerden etkin bir şekilde yararlanabilmek adına demleme tekniği de büyük bir önem taşıyor. 1 bardak kaynamış suya 2-3 poşet adaçayı ilave edip 10-15 dakika ağzını kapatarak demlenmesine izin verin. Günde 2 fincan kadar tüketebilirsiniz.

25

Boğaz kuruluğuna nane çayı

Nane çayının içeriğinde bulunan uçucu bileşenler boğazın yumuşamasına ve kuruluğun giderilmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle günde 1-2 fincan içebilirsiniz. Fakat reflü probleminiz varsa uzak durmalısınız.

35

Boğaz ağrısına nar kabuğu

Narın kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkinliğini azaltarak boğaz ağrısına çözüm olabiliyor. Nar kabuğunu yemek yerine kurutup çay olarak tüketmek daha sağlıklı. Bu aynı zamanda kabuğunda bulunan alkoloidin fazla tüketiminin de önüne geçilmesini sağlıyor. 2 çay kaşığı kurutulmuş nar kabuğunu, üzerine 1 bardak su ilave ederek kapalı ve mümkünse cam bir fincanda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz.

45

Boğaz ağrısı için karanfil

Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.

55

Meyan kökü balgam söktürüyor

İçeriğinde bulunan saponin tipi bileşenler boğazda oluşan balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı oluyor. 3 bardak suya, 3 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edip, 15 dakika demledikten sonra günlük olarak tüketebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır