silikozis belirtileri / Silikozis nedir? Silikozisin 15 farklı belirtisi, nedenleri ve tedavisi - Mavi Kadın

Silikozis Belirtileri

silikozis belirtileri

Silikozis nedir? Silikozis hangi mesleklerde görülür?

Silikozis, silika isimli bir maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik bir pnömokonyoz (akciğerlerde tozun birikimi sonucu doku hasarı ile seyreden bir meslek hastalığı) tablosudur. Bir dönem Dul Bırakan Hastalığı olarak da bilinen silikozis, bir işçinin kot taşlama işinde altı ay çalışması ile ortaya çıkabilir.

Silikayla karşılaşma derecesine göre hastalık üç yönde seyreder:

1- Akut Silikozis: Birkaç ay boyunca yüksek oranda silika içeren tozlar solunduğunda akut silikozis gelişir. Akut silikozis
olgularının çoğu ölümle sonuçlanır. 

2- Hızlanmış Silikozis: Genelde daha kısa süreyle ancak fazla miktarda toz ile karşılaşma durumunda iki ile beş yıl içinde gelişir. 

3- Kronik Silikozis: Yüzde 30'dan az kuartz içeren tozun 10 yýldan daha uzun bir süre solunmasıyla oluşur. 

Nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkan silikozisde kişiler, toza maruz kalmasa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemiyor.

SİLİKOZİS KİMLERDE GÖRÜLÜR? 

Kot taşlama işçileri, oto boya çalışanları, çimento fabrikası çalışanları, cam endüstirisi çalışanları, diş teknisyenleri ve teknikerleri başlıca risk grubunu oluşturuyor.

SİLİKOZİS TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Silikozis hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur. Çalışma koşullarının sağlığa uygun bir şekle getirilmesi, çalışma alanlarının havalandırılması ve tozlardan yeterince temizlenmesi işçilerin bu hastalığa yakalanmalarını önleyebilir.

kaynağı değiştir]
  1. ^abcdKumar V, Abbas AK, Aster JC. Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease. 9th edt., Elsevier Saunders, Philadelphia,
  2. ^abcdBeckett WS. Occupational respiratory diseases. New England Journal opf Medicine, (6)–,
  3. ^abMeslek Hastalıkları ve İşle İlgili Hastalıklar Tanı Rehberi, İSGİP,
  4. ^abKarkhanis VS, Joshi JM. Pneumoconioses. Indian J. Chest Dis. Allied Sci, 55(1),
  5. ^abc"Pneumoconiosis - Silicosis". 4 Eylül tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;

Dış bağlantılar[değiştir

Silikozis Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Risk Faktörleri

Silikozis, kuvars tozu akciğerlere uzun süre solunduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Çoğunlukla mesleki maruziyetin bir sonucu olarak gelişir ve bu nedenle mesleki bir hastalık olarak kabul edilir. Akciğer dokusuna hasar veren silikojenik tozlar, öksürük, nefes darlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur.

Akciğerin kuvars tozuna ilk kez maruz kalmasından sonra, silikozis keşfedilene kadar yıllık uzun bir gecikme süresi vardır. Bu form aynı zamanda kronik silikoz olarak da bilinir. Hastalık onlarca yıl belirti göstermeyebilir ve genellikle toza maruziyet sona erdikten çok sonra ortaya çıkar.

Makaleye Genel Bakış

Silikozis Nedir?

Kuvars tozu solunduğunda ve akciğerlere yerleştiğinde silikozis oluşur. Kuvars, yer kabuğunun ana bileşenidir. Ancak magnezyum, demir veya alüminyum gibi diğer maddelerle bağlantılı olarak da bulunabilir. Çeşitli meslek dallarında kuvars tozuna çok sık maruz kalınır.

Ortaya çıkan solunum problemleri (balgamlı veya balgamsız öksürük gibi) karakteristik değildir ve ilerlemesi durumunda kronik obstrüktif bronşitten (KOAH) ayırt edilmesi özellikle zordur. Bazen göğüs ağrısı rapor edilir ve ileri vakalarda fiziksel efor sırasında düzenli nefes darlığı gözlemlenir.

Belirleyici faktör, bir kişinin toza ne kadar süre ve ne ölçüde maruz kaldığıdır. Özellikle kot pantolon taşlama işi yapanlar ile cevher ve kömür madencilerinde daha yaygındır. Bazı silikozis hastalıklarında hem kuvars hem de demir tozundan etkilenme söz konusu olabilir. Ayrıca, silika açısından zengin diğer mineraller de tehlike kaynağıdır.

Silikozis Formları

Doktorlar farklı silikozis formları arasında ayrım yapar. Akciğer dokusunda yaralı bir değişiklikle kendini gösteren bu hastalık, kronik ve akut olarak ikiye ayrılır. Kronik silikozda, kuvars tozunun ilk solunmasından sonra en az 20 yıla kadar tipik semptomlar gelişmez.

Nadir bir form olan akut silikozis ise birkaç hafta veya yıl sonra gelişir. Her şeyden önce, çok kısa sürede çok büyük miktarda kuvars tozu solunduğunda ortaya çıkar. Belirli koşullar altında, karaciğerde ve böbreklerde hasarlı yeniden şekillenme süreçlerine de yol açabilir.

Silikozis Belirtileri

Belirtiler, silikozisin formuna bağlı olarak farklı zaman dilimleri içinde ortaya çıkabilir. Genel olarak, kuvars tozuna maruz kalma ile ilk semptomların başlangıcı arasındaki süre ne kadar kısa olursa, belirtiler o kadar şiddetli olur.

Akut silikozis: Bu silikoz şekli hızla kötüleşir ve hastalar gün geçtikçe kendini daha kötü hissetmeye başlar. Etkilenenlerde nefes darlığının yanı sıra, hızla kilo verme, bitkinlik, göğüs ağrısı ve öksürük gibi belirtilerle karşılaşılır. Solunum yetmezliği genellikle 2 yıl içinde ortaya çıkar.

Kronik silikozis: Genellikle yıllarca hiçbir belirti göstermez. Ancak hasarlı akciğer dokusu zamanla sertleşme eğilimdedir. Hasarlı akciğer daha az esnektir. Kuru öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler geç ortaya çıkar. Her şeyden önce, etkilenenler, özellikle kendilerini zorladıklarında nefes almakta güçlük yaşarlar. Silikozisin sonraki seyrinde ise bazı hastalar koyu renkli balgamdan şikayet eder.

Silikozisin Nedenleri ve Risk Faktörleri

Silikozis, kuvars tozu solunduğunda ve akciğer dokusuna (özellikle alveollere) yerleştiğinde meydana gelir. Solunan kuvars tozu, makrofajlar gibi fagositler tarafından yutulur ve akciğerlere nüfuz eder. Bu fagositler, akciğer dokusunu yaralayan enzimleri serbest bırakır. Bunlar zamanla daha büyük düğümler halinde bir araya geldiğinde kronik silikozis gelişir. Akciğerin etkilenen bölgelerinde kanla oksijen alışverişi artık düzgün çalışmaz. Akciğer gittikçe hareketsizleşir ve solunum daha yorucu hale gelir.

Sonuç olarak, akciğer dokusundaki bağışıklık sistemi hücreleri, kuvars tozu tarafından harekete geçirilir. Beyaz kan hücreleri ile fagositler dokuya göç eder ve kuvars tozunu boşuna parçalamaya çalışır. Doku iltihaplanır ve akciğer dokusu yaralanır.

Taş kömürü madencileri, tünel inşaatçıları, döküm temizleyicileri, kumlama makinelerinde çalışanlar, diş teknisyenleri, metal, cam, taş, kil ve cam seramikleri çıkaran, işleyen veya üreten kişiler özellikle risk altındadır. Öğütme, dökme veya ovalama gibi işler, ortam havasına artan bir şekilde kuvars tozu salar ve böylece silikozis gelişme riskini önemli ölçüde artırır.

Slikozis Tedavi Edilebilir mi?

Silikozis tedavi edilemez ancak kuvars tozuna maruziyetten kaçınılırsa, özellikle hastalığın erken evrelerinde ilerlemesi yavaşlayabilir. Bakteri veya mantarların neden olduğu ilave solunum yolu enfeksiyonları, akciğer fonksiyonunun ek olarak kısıtlanmaması için antibiyotikler veya antimikotiklerle tedavi edilir. İleri bir aşamada, etkilenenler genellikle ayrı bir oksijen kaynağına ve belirli koşullar altında bir ventilatöre ihtiyaç duyar. Terapi seçeneklerinin eksikliğinden dolayı, önleme en yüksek önceliğe sahiptir.

İşyerinde kuvars tozundan kaçınmak, silikozisi önlemenin en iyi yoludur. Bu mümkün değilse, en küçük partiküllere karşı etkili filtreli özel maskeler ve uygun koruyucu giysiler kullanmalıdır. Ayrıca temiz ortam havası sağlayan genişletilmiş bir tahliye sistemi, solunan havadaki kuvars tozu miktarını azaltır.

Kuvars tozuna maruz kalan işçiler, herhangi bir sorunun erken tespit edilebilmesi için düzenli röntgen çektirmelidir. Silikozisi erken teşhis etmenin ve tedavi etmenin tek yolu budur. Sigara içen işçiler de bırakmaya teşvik edilmelidir. Diğer önleyici tedbirler arasında, etkilenen işçilerin daha duyarlı olabileceği enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan pnömokok aşıları ve yıllık grip aşıları yer alır.

Silikozis Hangi Mesleklerde Görülür?Silikozis Hastalığı Neden Olur?Silikozis Tedavi Edilebilir mi?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası