astım hastaları için hava makinası / Nebulizatör Cihazı Sgk Ödeme Koşulları? - 5K MEDİKAL

Astım Hastaları Için Hava Makinası

astım hastaları için hava makinası

Buhar Makinesinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Buhar Makinesinin Az Bilinen Faydaları

Bu çırpınışlar, emekler maalesef çocukların hastalanmalarına engel olmamaktadır. Buhar makinesini de genellikle çocuklar için rahatlatma, nefes almalarını kolaylaştırma sistemi denilebilir. Sadece minikler için değil büyükler için de birden çok faydaya sahiptir.

Buhar Makinesi Nedir?

Buhar makinesi, buhar içerisinde bulunan ısıdan faydalanıp, mekanik enerjiyi dışarı çıkarma sistemi olarak tanımlanabilir. Evlerde kullanılan buhar makinelerinin işleyişi de buna benzerdir. Bilindiği üzerinde havadaki su buharı miktarına, nem ismi verilir.

Normal durumlarda nem oranı ev ortamı için %40 ile %50 civarlarında olmalıdır. Ancak yaşanılan yerin iklim koşulları ve diğer etkenler, bu miktarın değişiminin temel nedenleridir. Bu doğrultuda, evin nem oranını korumak için buhar makineleri kullanılabilir.

Buhar makinesinin esas işlevi, oda içerisindeki nemin dengeli olmasını sağlar. Genellikle, küçük çocuklu ailelerin tercih ettikleri, odanın nem seviyesini koruyan sistemdir. Oda içerisine buhar verme, nemlendirme ve bulunduğu ortamın havasını temizleme özelliklerine sahiptir.

Buhar Makinesinin Faydaları Nelerdir?

Buhar makinesi genellikle ortamın nemlendirilmesi için kullanılır. Havanın nem kazanmasıyla birlikte, temiz bir hava sağlanabilir. Bebekler ve çocuklar için daha çok tercih edilen buhar makinesinin çok sayıda faydası bulunuyor.

Buhar makinesinin en önemli faydalarından birisi burun tıkanıklığını giderici özelliği olmasıdır. Bu nedenle, küçüklerde burun tıkanıklıklarının yaşanmaması için tavsiye edilebilir.

Buhar makinelerinin temel amacı havaya nem katmaktır. Nem kazanımı sayesinde odanın genel havası standart düzeye getirilir. Sağlıklı yaşam koşulları oluşur.

Gece vakti uyumadan önce çalıştırılırsa, çocuğun çok daha rahat şekilde uyumasına destek olur.

Havada bulunan zararlı maddeleri, yaymış oldu su damlacıklarının içerisine hapsedip, temiz bir hava oluşturabilir.

Sigara dumanının ortamdan uzaklaştırılmasına destek sağlar.

Odadaki yemek kokusu veya diğer kokuları içerisine hapsedip, odadan atılmasına yardımcı olur.

Kış aylarında, cilt veya boğaz kuruluğu durumlarında kullanılarak tahrişlerin veya cilt yüzeyinde çatlamaların önüne geçebilir.

Astım ve bronşit gibi hastalıkları tedavi edici özelliği bulunmaz. Ancak bu iki rahatsızlıktan doğan şikayetlerin daha az seviyeye inmesine destek sağlar.

Buhar Makinesi Neye İyi Gelir?

Buhar makinesi, uzmanlar tarafından bazı kişilere önerilebilir. Uzman görüşü almadan kullanılmaması önerilir. Buhar makinelerinin faydaları ve birçok konuda insan sağlığına iyi geldiği bilinir.

Nefes Almayı Kolaylaştırır

Çocuğunuzun burnu tıkandığında, nefes alması zorlaşabilir. Nefes almada yaşanan güçlük, çocuğun hem rahat uyumasını engeller hem sıkıntılarının artmasını tetikler. Buhar makinesi nefes almada sıkıntı çekenler için odada bir süre çalıştırılıp, nefes almayı kolay hala getirebilir.

Hastalıklar Yaşanmasını Engeller

Kuru hava özellikle boğaz bölgesinin kurumasına neden olur. Kuru bir hava sadece boğazı değil, akciğeri de etkiler. Bu durumlar, mevsim fark etmeksizin enfeksiyon ve tahriş hastalıklarına neden olur. Buhar makinesi kullanılarak, hastalıkların oluşmasının önüne geçilebilir.

Buhar Makinesinin Az Bilinen Faydaları

Buhar makinesinin bilinen genel faydaları, nefes almayı kolaylaştırmak ve ortamın temizlemektir. Bunun yanında pek bilinmeyen faydalara sahiptir.

Isıtma ve Soğutma Maliyetlerini Düşürür

Sıcak veya soğuk buhar makineleri kullanımı mevsimine göre ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürücü etkilere sahiptir.

Alerji Oluşumunu Engelleyebilir

Genellikle toz taneciklerine karşı alerji yaşama durumu yaygındır. Buhar makineleri, toz taneciklerini hapsettiğinden, alerji oluşumunu engelleme özelliği bulunur denilebilir.

Buhar Makinesi Yan Etkileri

Kullanımı gittikçe yaygınlaşan buhar makineleriyle ilgili yanlış bilinen durumlar, yan etkilere neden olabilir.

Astım rahatsızlığı olan çocukların odalarında çok fazla kullanımı çocuklarda reaksiyona neden olabilir. Bu durumda astım hastası kişileri odalarında kullanılmadan önce uzman görüşüne başvurulmalıdır.

Fazla kullanılması, havanın nem oranını normal seviyenin üzerine çıkarabilir. Çok nemli bir oda sağlık için olumsuz etkilere neden olabilir. Oda içerisinde bakterilerin artmasına sebep olur.

Bunlarla birlikte eğer bebek veya çocuklarda, hatta yetişkinler için kullanmak isterseniz mutlaka uzmanlara danışmanız gereklidir.

Buhar Makinesi Neden Kullanılır?

Buhar makinesinin kullanım amacı, ev ortamında nem ortamını dengelemektir. Özellikle çok daha az nemli olan yerlerde buhar makineleri kullanılır. Ortamın havasını değiştirir ve temizler. Kirli havanın sürekli olarak oda içerisinde kalmasının önüne geçerek, sağlıklı yaşam alanı sunabilir.

Buhar Makinesi Nedir ve Hangi Durumlarda Tedavi İ&#;in Kullanılmalıdır?

Yaz aylarında yükselen, kış aylarında ise düşen nemi dengelemek için buhar makinesi sıklıkla tercih edilen teknolojik bir üründür. Çocuklu ailelerin, burun ve boğaz problemleri yaşayanların kullandığı buhar makinesinin hem faydaları hem de bazı zararları bulunmaktadır. Kullanım kurallarının dışına çıkılması ile tedavi etmekten daha çok zararı dokunabilecek olan buhar makinesi almadan önce bilinmesi gereken tüm detayları bu makalede inceleyebilirsiniz.

Buhar Makinesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Havadaki su buharı miktarı olarak tanımlanan nem; hava koşullarına, mevsime ve yaşanılan ortama göre değişiklik göstermektedir. Yazın bunaltıcı havalara sebep olan yüksek nem oranı, kış aylarında düşer. Yazın yüksek, kışın da düşük nem oranı birtakım sağlık problemlerine sebep olabilir. Çünkü yaz mevsiminde nemli ortamlarda bakteri ve virüsler çok kolay bir şekilde yayılabilirken, kışın ise düşük nem, ciltte kuruluğa yol açtığı gibi üst solunum yolu tıkanıklığına da sebep olabilir.

Evdeki nem oranını ideal olan % aralığında tutan buhar makinelerinin bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkinliği bulunmasa da tıkanık ve kuruluğun giderilmesinde faydalı olduğu düşünülmektedir. İçerisine konulan suyu sıcak veya soğuk olarak ayarlayabilen buhar makinesi, havadaki kötü kokuları gidermek ve nemi normal seviyeye getirmek üzere programlanmıştır.

Buhar Makinesinin Faydaları Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bodrum kat, sobalı ya da PVC camın kullanıldığı evlerde nem oranı diğer ortamlara göre daha farklı olabilir. Buhar makineleri, bulunduğu odadaki havayı temizleyip buhar verdiği gibi aynı zamanda içerisinde bulunan havayı da nemlendirir. Hava nemlendirici olarak da bilinen bu makinelerin faydaları olduğu gibi bu konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar da bulunmaktadır. Dikkatli ve olması gereken şekilde kullanılmayan makineler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Buhar makineleri faydaları arasında şunlar yer alır:

    • Buhar makinelerinin en önemli faydalarından birisi burun tıkanıklığını gidermesidir. Burun ameliyatı sonrasında, özellikle kış aylarında petek sıcaklığının arttığı zamanlarda, genellikle bebeklerde ve çocuklarda burunda kabuklanma görüldüğü durumlarda ve burun karıştırmasına bağlı kanama görüldüğünde burun mukozası nemini kaybeder. Buhar makineleri ile bu nem dengesi sağlanmakta ve burun sağlığı korunmaktadır.
    • Bademcik ameliyatı sonrasında, burun eti ya da geniz eti büyümesinin görüldüğü durumlarda, kıkırdak eğriliği, ilaçlara bağlı boğaz kuruluğu ve boğaz enfeksiyonu vakalarında ise boğaz mukozasındaki nem dengesi değişir. Buhar makineleri, bu dengenin korunmasına yardımcı olur.
    • Buhar makineleri havada bulunan toz ve kirle birlikte bakteri ve virüsleri içerisinde bulunan suya hapsederek ortam havasının temiz kalmasını sağlar.
    • Buhar makinesi, aynı zamanda, sigara dumanı, yemek kokusu vb. diğer kötü kokuları da içine çekerek havadan uzaklaştırır.

Buhar makinesi faydaları tedavi edici özellik taşımamaktadır, buhar makinesi sadece koruma ve önleme amacıyla kullanılır. Kişinin nefes almasını kolaylaştırmak ve daha rahat bir yaşam sürmesine destek vermek amacıyla üretilen bu makinelerin kullanımı bazı durumlarda önerilmemektedir. Buhar makinesi kullananların ise dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:

    • Astım veya alerjisi olan kişilerin buhar makinesi kullanması tavsiye edilmez.
    • Su tanklarındaki suyun her kullanım öncesi yenilenmesi ve tankların düzenli olarak deterjan ile temizlenmesi gerekir.
    • Belirtilen günlük kullanım süresi aşılmamalıdır.
    • Makine üzerinde bulunan dijital göstergeden havadaki nem oranı takip edilmeli ve bu oranın % arasında kalmasına dikkat edilmelidir.
    • Cihazda kullanılan suyun temiz olması, hatta mümkünse makinenin içerisine damıtılmış (distile) su konulması gerekir.
    • Cihazın, içerisindeki su bittiğinde otomatik olarak kapanacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir.

Bebek ve Çocuklar için Hava Nemlendiricisi Kullanılmalı mı?

Bebeklerde buhar tedavisi bronşiolit rahatsızlığında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bebeklerin ve çocukların kuru ya da balgamlı öksürüklerinde de tedavi niteliğinde olacağı düşünülen bu makinelerin faydalı olduğu henüz bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamıştır. Bu yüzden, buhar makinesinin bebek ve çocuklar için rutin olarak kullanımı tavsiye edilmez. Ancak, yine de göz kuruluğu, boğaz tıkanıklığı, deride kuruluk, öksürük gibi kuru havanın verdiği olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için tedaviyi destekleyici bir yöntem arayanların tercih ettiği buhar makinelerini kullanırken ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekmektedir.

İyi temizlenmeyen makinelerde oluşan bakteriler evin her yerine yayılabilir. Halı, perde, koltuk ve başka yüzeylerde oluşabilen gözle görülemeyen bu bakteriler çocuğun sağlığını olumsuz etkiler ve çocukta bulunan bazı hastalıkları tetikleyebilir. Özellikle sıcak buhar makinesi kullananların bu konuya özen göstermesi gerekmektedir. Sıcak buhar makineleri çocuktan uzak tutulmalı ve olası bir yanma tehlikesinin önüne geçilmelidir. Yeni doğan bebekler için buhar makinesi kullanmak isteyen anne ve babalar, bebek için ideal olan nem oranını doktora danışmalı ve buna göre ayarlama yapmalıdır.

Buhar Makineleri Sıcak mı Soğuk mu Olmalı?

Sıcak ve soğuk olmak üzere iki tip buhar makinesi bulunmaktadır. Bu iki türün de amacı buhar üreterek havadaki nemi dengelemek ve rahat nefes alınmasını sağlamaktır. Sıcak ve soğuk buhar makinesi arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

    • Soğuk buhar makinesi insan kulağının algılayamayacağı hızdaki yüksek frekans titreşimler ile suyu buharlaştırır. Sıcak buhar makinesi ise içerisinde bulunan elektrotlar aracılığıyla suyu kaynatır ve buharlaştırır. Dolayısıyla, sıcak buhar makinelerinde yanma riskine dikkat edilmelidir.
    • Soğuk buhar makinesi sıcak buhar makinesine oranla 4 kat daha az elektrik harcar.
    • Soğuk buhar makinesinde damıtılmış (distile) su kullanılması gerekir. Çünkü musluk suyunda bulunan bazı mineraller soğuk suda birikerek mikropların bu yüzeylere yerleşmesini ve üremesini kolaylaştırır. Sıcak buhar makinesinde ise bakteri ve mikropların üremesi daha zordur.
    • Soğuk buhar makineleri sıcak buhar makinelerine oranla daha sessiz çalışır. Bu da özellikle bebek odalarında kullanımı kolaylaştırır.

Nebulizatör Nasıl Kullanılır?

Nebülizatörler; sıvı formda bulunan ilaçları oluşturdukları titreşimlerle solunabilir parçacıklar haline getiren cihazlardır. Bu sayede astım, bronşiyolit, larenjit ya da kistik fibrozis gibi birbirinden farklı solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar direkt solunum yolları ile akciğerlere uygulanabilir.

Nebülizatör ile uygulanan ilaçlarla etkin bir tedavi sağlanabilmesi için nebülizatörün doğru şekilde kullanılması gerekir. Nebülizatör kullanılırken mutlaka yüz maskesi ya da hasta uyum sağlayabiliyorsa ağızlık ile kullanılmalıdır. Kullanılacak maskenin özellikle çocuk hastalar açısından yaşa uygun boyutta olması gerekir. Eller yıkandıktan sonra maske, ilaç haznesi ve cihazın hortumları birleştirilir. Nebülizatörün buhar çıkış yerine takılır. Hekimin tavsiye ettiği miktarda ilaç hazırlandıktan sonra cihazın haznesine boşaltılır. Maske ağız ve burunu tamamen kapatacak şekilde yüze yerleştirilir. Ağızlık kullanılacaksa, ağızlık dişler arasına alınır, dudaklar ağızlığı tamamen kapatacak şekilde yerleştirilir. Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır. Maske çıkarılır ve yüz yıkanır.

Dr. İlbilge E. Karagöl konu ile ilgili bilgileri sizler ile paylaşıyor.

Bu video Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği tarafından hazırlanmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası