kedi hırlaması yararları / Kediler Neden Hırlar? 3 Hırlama Sesi Nedeni - Kedi Sevgisi

Kedi Hırlaması Yararları

kedi hırlaması yararları

Kediler neden hırlar? sorusu, ömründe kedi ile aynı evi paylaşmış insanların ya da sokakta sevmek için kucağına tekir alan bireylerin başına kesin gelmiştir. Ses hayvanın derinlerinden gelir ve oldukça mistik bir havası vardır. Çoğu zaman da bu durum minik patinin bir rahatsızlığı olduğu gibi yorumlanır ve aceleyle veterinere koşulur. Peki yavru kediler neden hırıltılı nefes alır? İşte detaylar…

Kedilerin çok sevimli, tatlı ve neşeli oldukları kadar çoğu kez yaptıkları davranışları biz insanlar öngöremeyiz. Bilinmezlik de haliyle sorun yaratır. Kediler neden hırlar? sorunsalı da bunlardan biridir. Çünkü bu ses alışılmışın dışındadır ve sebebini anlamakta çoğu kez güçlük çekeriz. Fakat baştan belirtmeliyiz ki panik yapacak bir şey yok… Aksine, sevinmelisiniz. Zira kediniz size olan sevgisini çoğu zaman bu şekilde hırlayarak anlatır…

kediler-neden-hirlar

Kedilerin Hırlamasının Nedenleri

Kedinin içinden gelen hırıltı her zaman için merak konusu olmuştur. Bazen başımızı onların göğsüne koyar ve dakikalarca sesi dinleriz. Bu anlar adeta bizlere bir terapi gibi gelir. Rahatlatıcı ve insana huzur veren bir tınısı vardır. Peki bunun sebeplerine ne kadar hakimiz. Kediler neden hırlar? Gelin bu konuyu birlikte detaylıca ele alalım.

Kediniz Aç Olabilir

Yavru kedi nefes alırken hırıltı geliyorsa, bunun sebepleri arasında acıkmış olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Açlık reaksiyonları her kedide aynı değildir. Kimi kedi yüksek sesle miyavlarken bazıları da sahibine sürtünerek bunu belli eder. Ancak kimi kediyse içinden gelen ilginç bir hırıltı sesiyle derdini anlatmaya çalışır. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız, minik dostunuzun mama kabını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Sevilmeyi Arzuluyor Olabilir

Sevgi, doğadaki tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir şey. Tıpkı biz insanlar gibi kediler de sevgiye muhtaçtır. Bu sebeple onları sık sık önemsemeli ve duyduğumuz sevgiyi hissettirmeliyiz. Kediler neden hırıldar? Konusunun önemli bir yanıtı da budur. Minik dostlarımızı sevmek. Eğer aniden yanınıza gelip size sürtünüyor ve ilginç bir hırıldama sesi çıkarıyorsa, ona birkaç dakikanızı ayırmanızı tavsiye ederiz.

Kedi hırıltı konusunda bir diğer sebep de onların mutlu oldukları ve sahiplerini sevdikleri anlarda bir tür ifade biçimidir. Tabir yerindeyse mutluluk anlarında gırıl gırıl sesler çıkarırlar. Bu durum sizi korkutmasın. Sevildiğinize bir işaret.

kediler-neden-hirlar

Korunmaya İhtiyacı Olabilir

Kediler neden hırlar? sorunsalının bir diğer yanıtı da minik dostunuzun korunmaya ihtiyacı olduğu için gerçekleşiyor olabilir. Bilindiği üzere kediler korunmaya ihtiyaç duyarlar. Her ne kadar vahşi doğaları olsa da zamanla evcilleştikleri için dış etkenlere karşı kendilerini savunmasız olarak hissedebilirler. Böyle anlarda sahiplerinin şefkatine ve korunmasına talip olurlar. Eğer ‘kedimden hırıltılı ses gelmesi’ gibi bir durum yaşıyorsanız, onu bir süre kucağınıza alıp sevin ve güvende olduğunu hissettirin. Eğer ses kesilmezse de muhtemelen size sevgi göstergesidir. Bu güzel duyguların tadını çıkarın.

Kediler Neden Gırgır Ses Çıkarır?

Kediler hayatları boyunca sürekli farklı ve gizemli hareketleriyle bizleri kendilerine hayran bırakmaya devam ediyor. Uyurken gırgır ses çıkarma da bunlardan biri. Oldukça ilginç bir sestir ve eğer ilk defa duyuluyorsa sahipleri tarafından biraz endişeyle karşılanabilir. Hatta çoğu kedi sahibi bu sesi duyar duymaz bir sağlık problemi olduğunu düşünüyor ve tüylü dostunu hemen veterinere götürüyor. Peki ama kediler neden hırlar? Kedinin gırgır ses çıkarması normal mi?  Merak edilen bu sorunsalları yazının devamında detaylandırdık.

Öncelikle kedilerin bu sesleri neden çıkardığının bilimsel bir kanıtının olmadığını belirtmeliyiz. Zira dünya üzerinde konu ile alakalı bir araştırma yok. Fakat elbette uzmanların ve veterinerlerin bu durum hakkında ortak bir görüşü var. O da minik patiler mutlu olduklarında bu sesi çıkarıyor. Mutlu olduklarında ya da sevindiklerinde bunu dışarıya vurmaları, farklı bir ses ile oluyor. Genel görüş bu şekilde. Ayrıca farklı bir araştırma sırasında bu ses ile ilgili bilim adamları hayli ilginç bir şey keşfetti. İşte detaylar…

Bilim insanları yaptığı bir araştırmada acı çeken kedilerin farklı bir ses tonuna şahit oldu. Bu ses frekansının ise kemik yoğunluğunu arttırıcı bir güce sahip olduğu gözlemlendi. Evet, hırıltılı ses büyük oranda mutluluk anında çıksa da bazı durumlarda minik dostlarımız kendilerini iyileştirmek için de bu sese başvurabiliyor. Ama bu sizi telaşlandırmasın. Zira eğer bir hastalık belirtisi yok ise kediniz büyük bir ihtimalle sevindiği için hırlıyor.

kediler-neden-hirlar-4

Kediden Motor Sesi Gelmesi Normal mi?

Kediler neden hırlar? sorusu, ilk defa kedi sahiplenenlerin çok sık karşısına çıkar. Bu farklı ve ilginç sesi yorumlamakta zorluk çeker çoğu kişi. Hatta bir çoğu ‘Kedimden motor sesi geliyor’ diye yorumlar bu durumu. Aslında doğru bir teşhis. Zira çıkan ses normal bir motoru andırmaktadır. Hırıltılı, derinden ve gırgır yankılanan bir yapıya sahiptir. Fakat bu ses sizi ürkütmesin. Çünkü minik dostunuz o anda mutlu demektir.

Bu sesin duyulması için herhangi bir yaş gurubu yoktur. Yavru kedilerde olduğu kadar yetişkin ve yaşlı dostlarımızda da çok sık karşılaşırız. Genelde evde onları gözlemlediğimizde bu sesi hep huzurlu ve keyifli anlarında çıkardığını görürüz. Çoğu zaman bacaklarımıza sürtündüklerinde ya da kucağımıza alıp okşadığımızda yüksek oranda gırlarma duyarız. Bu gözlemler sonucunda gırlamanın bir tür mutluluk dışa vurumu demek mümkün.

Kedilerdeki hırlamanın sebepleri:

  1. Mutlu ve neşeli olduklarında,
  2. Sahiplerine sevgilerini iletmek istediklerinde,
  3. Strese girdikleri dönemlerde,
  4. Hastalığa yakalandıklarında,
  5. Vücutlarında bir bölgenin ağrıması durumunda,
  6. Oyunculukları tuttuğunda,
  7. Korkuya kapıldıkları zaman,
  8. Sevgiye ihtiyaç duyduklarında,
  9. Korunma arzusuna kapıldıklarında,
  10. Başka bir hayvan ile ya da yabancı insan ile karşılaştıklarında.

Yukarıda kediler neden hırlar? sorusunun en muhtemel sebeplerini yazdık. Elbette bu hırlamanın tonu ve seviyesine göre sebebi de ortaya çıkacaktır. Örneğin mutluluk sebebiyle oluşan hırlamalar daha derinden ve motor sesi gibi çıkar. Fakat kızgınlık anında daha keskin ve yüksek sesle hırlama duyarız. Eğer normalin dışında bir ses çıktığını düşünüyorsanız vakit kaybetmeyin ve veterineriniz ile görüşün. Zira bir hastalığın da belirtisi olma ihtimali var. Diğer yandan yapılan gözlemlemelerde hamilelik dönemlerinde doğum yaklaşmaya başladıkça da tüylü dostlarımızın farklı bir gırlama çıkardığını duyarız. Bunun sebebi vücuduna titreşim yayarak kemiklerini ve kaslarını rahatlatmaya yöneliktir.

Kedinin İçinden Gelen Hırıltı

Hırıltı ya da gırlama, kedinin içinden geldiğinde konuyu bilmiyorsak biraz telaşe yapabiliriz. Bu gayet doğal. Zira bu güzel canlılar her an yeni sürprizler ile karşımıza çıkabiliyor. Ancak korkulacak bir durum yok. Kedinin içinden tatlı tatlı yükselen hırıltı onun neşesinin bir tür dışa vurumudur. Hatta bazı bilim insanlarına göre iyileştirici etkisi dahi vardır. Genelde bu tür sesler çıktığında kedinizin karnına başınızı yaslayın ve gelen sesi dinleyin. İnsana terapi gibi gelen bir özelliği var.

Kediler neden hırlar? sorusu kadar yararları var mı da önemli bir detay. Bilim insanlarına göre kedilere bu sesin yararı var. Kemiklerine oldukça iyi geliyor. Bazı uzmanlara göre de insanlara da fayda sağlamaktadır. Çıkarılan bu farklı frekans özellikle insandaki stresi azaltıcı etkiye sahip olduğu düşünülür. Haksız da sayılmazlar. Kedi sahipleri iyi bilir, hırıltı sırasında buna kulak vermenin tuhaf bir rahatlatıcı yönü var. İnsanın sanki zihnindeki tüm negatif enerjiler dağılıyor.

Kedim Hırıltılı Nefes Alıyor Hasta mı?

Kedi sahiplerinin bu canlılar hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini sürekli yineliyoruz. Zira farklı bir davranış gözlemlendiğinde panik ve endişeye kapılmadan konuyu daha iyi özümsemek mümkün oluyor. Kedim hırıltılı nefes alıyor diyen bir kişi eğer sebebini bilmiyorsa acaba hasta mı diye düşünür. Fakat durum bunun tam tersidir. Sizi endişelendiren bu sesin kaynağı bir mutluluk habercisidir. Böyle anlarda endişe etmek yerine kedinizi okşayabilir, onun mutluluğuna ortak olabilirsiniz.

Kedim hırıltılı nefes alıyor durumuyla karşılaştığınızda hasta olup olmadığını ön görmek için sesi iyi tespit etmek önemli. Genelde mutlu kediler çok tatlı ve derinden gırgır tonu çıkarır. Fakat bazı durumlarda inleme gibi bir sese de tanıklık edebilirsiniz. Elbette bunun tonu mutlu olduklarına göre çok farklıdır. Böyle bir an yaşanırsa veterinere danışmak yapılacak en doğru harekettir. Eğer sesleri ayırt etmekte zorlanıyorsanız sizler için bir video paylaşıyoruz. Buradaki ses, mutluluğun yankılanmasıdır.

kediler-neden-hirlar-5

Kedinin Hır Hır Yapması Normal mi?

Kedilerin hırlaması daha yavruluk dönemlerinde başlamaktadır. Henüz birkaç günlükken yavaş yavaş bu sesi çıkarmayı öğrenirler. Küçük oldukları için belki bu sesi duymak zor olabilir fakat büyüdükçe sesin seviyesi de artar ve kolaylıkla duyulur hale gelir. Peki hır hır yapması normal bir durum mudur? Yukarıda da belirttiğimiz üzere gayet normal bir durumdur. Tüm kedilerin doğasında bu sesi çıkarmak var. Yaş, ırk ya da cins fark etmeden hepsinde gözlemlenir.

Yavru kedilerde hırlama sadece mutluluğu ifade etmez. Aynı zamanda bir tür iletişim görevi de görmektedir. Örneğin yavru kediler, annelerine ‘ben buradayım’ demek için çoğu zaman bu yöntemi kullanır. Aslında yetişkinliklerinde durum buna benzerdir. Sevgisini görmek ve sahibinden sevgi görmek isteyen kediler ayaklara sürtünürken bu sesi çıkarmaktadır.

Kedi Hırlarsa Ne Yapılır?

Kediler neden hırlar? konusunu tüm yönleriyle detaylandırdık. Bu konuda bir soru işaretinin kalmadığını düşünüyoruz. Şimdi de son olarak kedilerin hırlaması durumunda ne yapılması gerektiği sorunsalını inceleyelim. Aslında çok yönlü bir durum. Zira hırlamanın çeşidine göre yapılacak şey de değişir. Örneğin mutluluktan gırgır ses çıkaran bir kedi için yapılacak en doğru şey, onu sevmek ve okşamaktır. Böylece mutluluğu daha da artar. Fakat eğer minik dostlarımız sinir sebebiyle hırlıyorsa, bu durumda üzerine gitmemeli, ceza vermemeli ve onu sakinleştirmek için güven ortamı oluşturulmalıdır. Son olarak ağrı sebebiyle hırlıyorsa da bu durumda tek yapılacak şey bir veteriner ile görüşmek olacaktır.

Kedilerin çıkardıkları ilginç sesler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Youtube ve Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kedi Tüyü Temizleme 3 Mucize Yöntem

 

Kedi mırlaması en iyi stres ilacı

Kedi mırlamasının bir ilaç ve müzik gibi yatıştırıcı etki yaptığı kanıtlandı. Araştırma Fransa'da yapıldı. Toulouselu veteriner Jean-Yves Gauchet, kedinin göğüs kafesinin boyutuna bağlı olarak bu stres giderici etkinin çoğaldığını saptadı. Gırtlaktan gelen titreşim kediler arasında bir yatıştırma işareti olarak kullanılıyor ve kediler stresi diğer hayvanlara göre üç kat daha hızlı alabiliyor. Ayrıca bu terapi kulakla algılanan titreşimle sınırlı kalmıyor. Ses kulak zarının yanı sıra deriye yakın bulunan sinir uçlarından geçiyor ve 20 ila 50 Hertz arasında düşük bir frekans yayan bir uğultu algılamamızı sağlıyor. Bunun ardından pozitif düşünceler ve mutluluk beyne iletiliyor. 1950'de ABD'de yürütülen çalışmanın sonuçlarını haberleştiren sağlık editörü Veronica Aiache, mırlama terapisinin anti stres etkisi olduğunu, kan basıncını kontrol altına aldığını ve psikolojik olarak iyi hissettiren bir tür ilaç olduğunu belirtti. Ayrıca gırtlaktan iletilen titreşimlerin kemiğin iyileşmesini hızlandırdığı da fizyoterapistler tarafından saptandı.

HEM ISI HEM DE SES ETKİSİ VAR
Doç. Dr. İsmail Koçak (Kulak- Burun-Boğaz Uzmanı): İnsanlar da kedilerden benzer uyaranları aldıklarında bir rahatlama ve bir sevgi duygusu geliştirirler. Kedilerin vücut ısıları insanlarınkinden daha yüksektir. Kedilerde ek olarak mırıldama hareketi vücutta benzer duyguları uyandırdığı için insanlarda bir sevgi bağı hissettirmektedir. Bu da güven, bağlılık, sevgi, şefkat ve vicdan duygusunu artıyor. Dolayısıyla da stresi alıyor.

YANINIZDA BİRİ OLMASI GİBİ
Uzman Psikolog Saba Başoğlu: Kediler iletişim kurduğu varlıklara mırıldayarak "Ben buradayım, iyiyim ve mutlum" mesajı verir. Genelde yalnız kaldığımızda ben buradayım, mutluyum diyen bir kişi olursa bu kendimizi iyi hissettirir. Dolayısıyla kişi güçsüz ve yalnız hissettiğinde kediyle ilişkisi varsa bu mırıltı kişiye iyi gelecektir.

BEYNİN İLGİLİ BÖLÜMÜ ETKİLENİR
Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Nörolog): Mırlamanın ürettiği ses, soft bir müzik kişiye iyi hissettirir. Bu tür sesler işitildiğinde beyinde temporal lobun derin yapılarında bulunan Hesl Giyrusu denen yerde hem oksijen hem de glikoz tüketiminin artmasıyla kişide olumlu duygular ve mutluluk gelişir.

ANNE KARNINI HATIRLATIYOR
Dr. Sabri Yurdakul (Psikiyatrist):
Kedi mırlamasının rahatlatıcı etkisi düşük frekansta devamlı bir uğultu olmasından kaynaklanmaktadır. İnsan yapı olarak süreğen ve düşük dozda uğultularla sakinleşmektedir. Bunun nedeni anne karnındaki ortamın sakinleştirici etkisini hatırlatmasıdır. Sakin ve düşük ses tonuyla konuşan insanların hipnotize edici düzeyde bizi sakinleştirmesinin nedeni de budur. Aynı durum kedilerle de yaşanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası