meslek kodları 2021 / Meslek Adı ve Kodu Değişikliklerinde İdari Para Cezası Uygulaması | PwC Türkiye

Meslek Kodları 2021

meslek kodları 2021

Sigortalı Meslek Kodu Değişikliklerine İlişkin İdari Para Cezası Uygulamasında Değişiklik Yapıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan tarihli Genel Yazı, yine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan tarihli Genel Yazı ile yürürlükten kaldırılmış olup, güncel tarihli yazıda sigortalıların meslek adı ve koduna ilişkin değişiklikleri hususunda uygulanacak idari para cezası yaptırımlarının usul ve esasları yeniden belirlenmiştir.

 

Buna göre, işyerinin faaliyet gösterdiği şehrin kapsama alınma tarihine göre, muhtasar ve prim hizmet beyannamesine ilişkin geçiş tarihinden itibaren sigortalı meslek adı ve kodunun fiilen çalıştığı göreve uygun bir şekilde bildirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu tarihten sonraki dönemlere ilişkin olarak meslek adı ve koduna ilişkin geriye dönük değişiklik talebinde bulunan işverenlerle ilgili olarak,

-Geriye yönelik meslek kodu ve adına ilişkin değişikliğin işveren tarafından talep edilmesi halinde idari para cezası uygulanmayacaktır.

-Geriye yönelik meslek kodu ve adına ilişkin değişikliğin işçinin şikâyeti üzerine SGK denetimi sonrasında tespit edilmesi halinde idari para cezası uygulanacaktır.

-Geriye yönelik meslek kodu ve adına ilişkin değişikliğin mahkeme kararı, diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halindeidari para cezası uygulanacaktır.

İdari para cezası, işyeri ve dönem bazında asgari ücretin brüt tutarını aşmamak üzere, sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında (1/10) uygulanacaktır.

 

Genel yazıya yukarıdaki” DOKÜMANI İNDİR” kısmından ulaşabilirsiniz.

SGK Güncel Mesleklerin Kod Listesi

SGK güncel mesleklerin kod listesine &#;mergumder&#; internet adresinden kolaylıkla ulaşılabilir. SGK meslek kodları yapılan iş türüne göre farklı farklıdır.

Örneğin; acil tıp teknisyeni meslek kodu , aşçı meslek kodu , atlet meslek kodu ise ’tür.

SGK Meslek Kodları Nedir?

SGK meslek kodları sistemi, yılından itibaren yürürlüğe girmiş, her bir meslek dalı için SGK tarafından belirlenmiş kodlardır. Çalışanların iş yerinde yaptıkları her bir işin kodu vardır ve bu kodların SGK’ya bildirilmesi zorunludur.

SGK Meslek Kodları Ne İşe Yarar?

SGK meslek kodları faydalarışunlardır:

  • Bu kodlar sayesinde, çalışan kişinin iş yerinde yaptığı iş SGK’ya resmi olarak bildirilir. Örneğin bir makine mühendisinin imalathane işçisi olarak bildirilmesinin önüne SGK meslek kodu sistemi ile geçilir. Bu durum sigortalı çalışan için ilerideki iş hayatı için referans olur.
  • Çıraklık, kalfalık ve ustalık belgesi alırken, Mesleki Eğitim kurumu bazı belirli kıdem şartları arar ve bu durumu tespit ederken önceden SGK’ya yapılmış olan meslek kodu bildiriminden faydalanır. Bu yüzden de çalışan kişilerin meslek kodlarının doğru bildirilmesi önem taşımakta.
  • Meslek kodu uygulamasının fayda sağladığı durumlardan biri de yüksek maaş ile çalışmayı hak eden meslek gruplarının ve kişilerin SGK’ya asgari ücret ya da daha düşük bir ücretle bildirilmelerini önlemesidir. Bu sayede kişinin sigorta primi aldığı maaştan düşük yatmaz ve emekli maaşı da çalışırken aldığı maaşa göre belirlenir. Aynı zamanda yine bu fayda sayesinde çalışan kişiler hak ettikleri değerde maaşı alabilir.
  • Meslek kodu uygulaması sayesinde kayıt dışı işçi çalıştırma durumunun önüne geçilmiştir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu, hem işçilerin haklarını koruma altına almak için hem de iş yerlerinin denetimlerini daha sağlıklı yapabilmek için meslek kodu sistemine başvurmuştur.

SGK Meslek Kodu Hatalı Bildirilirse Ne Olur?

SGK meslek kodu hatalı bildirilirse yaptırım olarak iş yeri sahibi para cezasına çarptırılır. Bu para cezasının miktarı meslek kodu hatalı bildirilen işçi başına asgari ücretin %10’u kadardır. Bu cezai hüküm sayesinde herkesin meslek kodu SGK’ya bildirilir ve her kesimden çalışan hak ettiği maaşı alabilir.

SGK Meslek Kodu Bildirilmez İse Ne Olur?

SGK meslek kodu bildirilmez ise hatalı bildirildiği durumdaki para cezası yaptırımı geçerlidir. Para cezasının miktarı yine hatalı bildirim sonucu uygulanan ceza ile aynıdır.

SGK Meslek Kodu Sorgulama

SGK meslek kodu sorgulamak için kişi E-Devlet uygulaması üzerinden sorgulama yapabilir. Kişinin izlemesi gereken adımlar şunlardır:

  • T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi aracılığıyla E-Devlet uygulamasına giriş yapılır.
  • SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına girilir.
  • Hizmet dökümü kısmında bulunan meslek kodu alt bölümünde yer alan kod kişinin meslek kodudur.

SGK Meslek Kodu Şikâyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bazı durumlar iş yeri sahipleri çalışanlarının meslek kodlarını bilerek veya gözden kaçırma durumdan yanlış, eksik veya hatalı bildirebilirler. Çalışan kişi işveren kişiye meslek kodunun düzeltilmesiyle ilgili talebini ilettikten sonra işveren kasıtlı olarak meslek kodu düzeltmesini yapmıyor ise işçinin yapması gereken işlem şikayet başvurusunda bulunmaktır.

SGK meslek kodu şikâyet müracaatı yapmak için kişinin sahip olduğu seçenekler şunlardır:

  • İşverenin tabii olduğu SGK merkezine dilekçe ile yazılı başvuruda bulunmak.
  • İlgili birim numarası olan ALO hattını arayarak şikayetini yetkili kişilere bildirmek.

SGK meslek kodları, kesinlikle doğru olarak bildirilmelidir. Aksi takdirde çalışan kişi sigorta primi, emekli maaşı ve terfii gibi durumlarda ve ilerleyen iş hayatında çeşitli problemler ile karşılaşabilir.

SGK Meslek Kodları Nasıl Değiştirilir?

SGK meslek kodu değişimi, işveren kişi tarafından online olarak yapılabilir. Kod değişim işlemleri için SGK Müdürlüğü’ne dilekçe verilmesi gerekmez. Yalnız kod değişikliği sadece ileri zamanlı yapılabilir.

Yani bir çalışanın önceden yaptığı iş kodu güncel olarak değiştirilemez. Örneğin bir işçinin yılında yaptığı bir işin kodu bugün online olarak değiştirilemez. Bu yüzden de hem işverenin hem de çalışan kişinin kod takibini doğru ve eksiksiz yapması gerekir.

Geçmiş dönemde yapılmak istenen meslek kodu değişimi için, işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne giderek aşağıda örneği mevcut olan dilekçe ile başvuru yapması gerekir.

İşveren başvurusu sonucunda geçmiş döneme ait meslek kodu güncelleme işlemleri sadece   tarihinden bugüne kadar olan kısımlar için yapılabilir. Daha öncesi için maalesef herhangi bir meslek kodu güncellemesi ya da değiştirme işlemi yapılamaz.

SGK Meslek Kodu Değiştirme Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

SGK meslek kodu değiştirme dilekçesi örneği aşağıdaki gibi olmalıdır.

…………. Sosyal Güvenlik Merkezine

Müdürlüğünüzde …………………………………….. işyeri sicil numarası ile tescilli işyerimizde ………………. T.C. numaralı çalışanımızın …../…./….-…../…./……. tarihleri arasındaki meslek kodunun ……………. meslek kodu ile güncellenmesi hususunu arz ederim. 

Bu dilekçe kullanılarak yapılan başvuru işveren isteğiyle yapılan başvurudur. İşveren ister Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü’ne bizzat gidip dilekçeyi elden verebilir isterse de örnekteki uygun dilekçe formatını Word dosyası biçiminde hazırlayarak SGK Müdürlüğü’ne e posta yoluyla iletebilir. 

SGK Meslek Kodu Nasıl Değiştirilir?

SGK meslek kodu güncellemesi yapmak isteyen işverenler aşağıdaki işlemleri sırasıyla takip edilebilir:

  • Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulamasına kullanıcı adı ve giriş yapılır.
  • Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra ana ekranda bulunan İşe Giriş Bildirgesi menüsüne giriş yapılır.
  • Açılan ekranda geçmiş zamanlı meslek kodu değiştirme ve güncelleme yapmak istenilen çalışanın T.C. kimlik numarası yazılarak arama yapılır.
  • Sorgulama sonucu ekranın alt kısmında beliren güncelleme yapılmak istenen işe giriş bildirisi seçilir.
  • Güncel meslek kodları listesi yardımıyla güncellenmek istenen meslek kodu öğrenilip sigortalı meslek adı kısmına girilir.

Meslek kodu değiştirme işlem bu kadardır.

Online olarak ilgili sitelerden yapılan değişimler, geçmiş zamandaki kod değişimlerini kapsamaz ve sadece cari dönem ve sonrasındaki belgelerde yeni meslek kodu geçerli olur. Geçmişe yönelik meslek kodu değişikliği yapmak isteyen işverenlerin kesinlik ve kesinlik SGK Müdürlüğü’ne bizzat gidip dilekçe aracılığıyla yüz yüze başvuru yapmaları gerekir.

SGK Meslek Kodu Değiştirme Ne Zaman Yansır?

SGK meslek kodu değiştirme işlemi işlem yapıldığı andan itibaren SGK Tescil ve Hizmet Dökümü belgesine hemen yansır. Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulamasından yapılan değişiklikler ise sonradan verilecek olan belgelere yansır.

SGK Meslek Kodu Değiştirme Cezası Ne Kadar?

SGK meslek kodu değiştirme cezası ve uygulanacak işlem süreci şu şekildedir:

  • Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulamasında ve cari dönem sonunda verilecek bildirilerde değişikliğe sebep olacak SGK meslek kodu güncelleme işlemleri ceza işlemleri uygulanmasına tabii değildir.
  • Cari dönem öncesini de içeren geçmiş zamana yönelik SGK meslek kodu değiştirme işlemlerinde muhtasar prim ve hizmet beyannamesine geçiş tarihi olan tarihi sonrası için cezai işlem başlatılacaktır.
  • SGK Müdürlüğü’ne işveren tarafından yapılmış geçmiş zamana yönelik meslek kodu değiştirme başvurularında cezai işlem uygulanmayacak.
  • Sigortalı çalışan tarafından yanlış ya da hatalı meslek kodu başvurularında ise SGK tarafından oluşturulan heyet gerekli incelemeleri yapacaktır. Gerekli incelemeler sonucunda işverenin çalışan kişinin SGK meslek kodunu yanlış olarak bildirdiği belirlenirse, yanlış bildirilen her bir dönem için asgari ücretin 1/10’u oranında para cezası uygulanacaktır. Kesilen para cezası bir dönem için brüt asgari ücret miktarını geçemeyecektir.

yılı meslek kodu güncelleme cezası TL’dir. Toplam bir dönem için ödenecek ceza miktarı ise TL’yi geçmeyecektir.

Hem işveren hem de çalışan kişi tarafından takip edilmesi gereken SGK meslek kodları çalışan kişinin haklarını korurken iş yerlerinin de denetlenmesini sağlar. Kodlardaki gerekli değişimler gereken zamanlarda yapılmalıdır.

Kapsam

tarihi itibariyle Türkiye genelinde uygulamaya geçilen Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesiyle ilgili sayılı Kanunun /1 (n) bendinde; “Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır." hükmü yer almaktadır.

tarihli ve sayılı SGK Genel Talimatıyla, bu maddedeki idari para cezası uygulamasına ilişkin yapılacak işlemlerde;

  • / (n) hükmünün yürürlük tarihi 01/01/ olduğundan idari para cezasının da /Ocak ayı itibarıyla ancak muhtasar ve prim hizmet beyannamesine kademeli geçişin yapıldığı tarihler ve iller dikkate alınarak işlem yapılacağı,
  • İşverenlerin, sigortalı ile ilgili geriye yönelik veya mevcut durum için meslek adı ve kodu değişikliğine ilişkin talepte bulunması halinde işverenin talebi işleme alınarak idari para cezası uygulanmayacağı,
  • Ancak, sigortalının, meslek adı ve kodu değişikliğine dair talepte bulunması veya ihbar ve şikâyette bulunulması halinde ise SGK tarafından yapılacak inceleme sonucunda meslek adı ve kodunun yanlış bildirildiğinin anlaşılması halinde işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacağı,
  • Diğer yandan, meslek kodu ve adının gerçeğe aykırı bildirildiğinin mahkeme kararı, kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde veya kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden tespit edilmesi halinde de idari para cezası uygulanacağı,

Açıklanmıştır.

Söz konusu SGK Özelgesine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

tarihli sayılı SGK Genel Talimatının metnine ulaşmak için tıklayınız.

SGK meslek kodları - SGK'da en &#;ok kullanılan meslekler ve kodları

Haberin Devamı

SGK Meslek Kodları Ne İşe Yarıyor?

 Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor. Bu nedenle meslek kodunuzun doğru olarak bildirildiğinden emin olmanızda yarar vardır. 

SGK Meslek Kodu Nasıl Öğrenilir?

 Meslek kodu, işverenler tarafından hizmet beyannamesi doldurularak veriliyor. Her meslek grubunun prim borcu farklı olduğundan, meslek kodunuzun doğru olarak verilip verilmediğinden emin olunuz. Meslek kodunuzun doğru olarak yazılıp yazılmadığını e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. 

 TC kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle funduszeue.info adresine giriş yapıyorsunuz. Arama bandına SGK tescil ve hizmet dökümü yazıp, tıklıyorsunuz. Sayfaya giriş yaptığınızda, "meslek kodu" alt bölümünde yer alan kodun üzerine mouse(fare)'un okunu getirin. Açıklamalı bilgi ekrana gelecektir. Böylece hem meslek kodunuzu öğrenmiş hem de sorgulamış olursunuz. 

SGK Meslek Kodları

 SGK, her meslek grubu için dört basamaklı bir kod belirlemiş. Bazı meslek grupları birden fazla alt meslek dalına ayrıldığından, bu meslek kodu da alt kodlara ayrılıyor. Örneğin cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili gibi üst düzey devlet adamlarının meslek kodudur. Cumhurbaşkanının meslek kodu , bakanın , milletvekilinin 'tir. Genel olarak meslek kodlarını şöyle sıralayabiliriz; 

Haberin Devamı

 ; Üst düzey devlet adamları

 ; Üst düzey bürokratlar (ataşe, vali, genel sekreter, kaymakam, müsteşar, defterdar gibi)

 ; Sendikalar, siyasi partiler, dernekler, vakıflar

 ; başhekim, genel müdürler (özel sektör)

 ; Müdürler, müdür yardımcıları,

 ; Zabıta, itfaiye amirleri, danışmanlar, yöneticiler

 ; Dil öğretmenleri (İngilizce, Arapça, Macarca, Türkçe,

 ; Usta öğretici 

 Yukarıdaki liste ön lisans, stajyer öğrenciye kadar uzuyor. Mesleğinize denk gelen meslek kodunu öğrenmek isterseniz ya e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir ya da SGK 'nın sayfasında yer alan meslek kodunu inceleyebilirsiniz. 

SGK'da En Çok Kullanılan Meslekler ve Kodları

Haberin Devamı

 Bazı meslek grupları birden fazla alt gruba ayrıldığı için SGK da bu alt meslek dallarını belirlediği meslek kodunun alt dalları olarak sıralamıştır. Bazı mesleklerin alt dalları yüzün üzerinde olduğu için bir meslek kodunun alt dalı en fazla 99'a kadar uzayabiliyor. 99'dan sonra sonraki meslek koduna geçiyor. Örneğin öğretim üyeleri meslek kodu ve 'e kadar sıralanıyor. Öğretim üyesi dışında en çok kullanılan meslekler ve kodlarını şöyle sayabiliriz; 

 ; Mesleki eğitim öğretmenleri (iş eğitimi, metal, matbaa, kuaför gibi)

 ; Ortaöğretim öğretmenleri

 ; Öğretmenler

 ; Usta öğreticiler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası