macd indikator / Supertrend, ADX, RSI, DMI, MACD, MA Strategy // Crypto Friendly av Av_YigitUs — TradingView

Macd Indikator

macd indikator

İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar?

Siren sesi duyduğunda ne düşünürsün? Acilen hastaneye ulaşmaya çalışan bir ambulansı, olay mahalline yetişmeye çalışan bir polis aracını veya itfaiye aracını, yani acil bir durum olduğunu düşünürsün değil mi? İşte borsanın sireni de borsa indikatörleridir. Önden verdikleri “AL”, “SAT” sinyalleri ile yatırımcıları acil harekete geçirmeyi hedeflerler.

İndikatör Nedir? 

Yatırım yapma kararı alan her yatırımcı, yatırımlarını emanet etmeyi düşündüğü varlığın hem teknik hem de temel analizine ilişkin bilgiler öğrenmek ister. Nihayetinde bir varlığı doğru zamanda almak ve doğru zamanda satmak borsada zaman geçirenlerin en önem verdiği konuların başında gelir.

İndikatör ne demek sorusuna cevap olarak indikatörlerin, teknik analiz göstergeleri olduğu belirtilebilir. İndikatör ne işe yarar sorusuna cevap olarak ise indikatörlerin söz konusu finansal varlıklar için al ya da sat sinyalleri verdiklerini söyleyebiliriz. Özetle, indikatörleri kullanarak gelecekteki fiyatları daha düşük bir hata payı ile tahmin edebileceğimiz matematiksel verilere ulaşabiliriz.

İndikatörler; genel ekonomik indikatörler ve teknik indikatörler şeklinde iki başlık altında incelenebilir. Ekonomik indikatörler, ekonominin veya spesifik bazı sektörlerin büyümesini veya daralmasını ölçmek için kullanılan istatistiksel göstergelerdir. Özellikle temel analiz yaparken, halka açık şirketlerin hisse senedi performanslarına ilişkin fikir sağlamak için mevcut ekonomik ve endüstri koşullarını ölçen göstergeler kullanılır. Bunlara GSYİH, TÜFE, ÜFE gibi ekonomik göstergeler örnek olarak  verilebilir.

Bir de teknik borsa indikatörleri vardır ki Forex, hisse senedi ve emtia başta olmak üzere tüm finansal piyasalarda yatırımcıların fiyatın yönünü tahmin edebilmek için kullandığı yöntemlerin başında gelmektedir ve bizim de incelemek istediğimiz temel başlıktır.

Varlığın teknik grafikteki hareketleri ve gelecekteki fiyat hareketlerine ilişkin teknik analiz yapanlar fiyat hareketleri hakkında doğru tahminlerde bulunabilmek için bazı indikatörlerden faydalanır.

İndikatörler Ne İşe Yarar?

İndikatörlerinneişeyaradığını anlamak noktasında dikkat etmemiz gereken önemli kısım, indikatörlerin fiyatın yönü ve trendin devamı hakkında fikir veren matematiksel göstergeler olmasıdır. İndikatörlerin hesaplanmasında fiyat verileri ile hacim verileri kullanılır. İndikatörler grafik üzerine yerleştirildiklerinde belirli “tahmini” sonuçlar oluştururlar ve yine bu sonuçlar grafik üzerinde görülür hale gelir.

Yani geçmişte bazı koşullar altında fiyat hangi yöne gittiyse indikatörler sayesinde “bu tür koşullar altında fiyatlar şu yöne gitti” tahminleri yapabiliriz. Bu tahminler ise bizlere bu tür durumlarda alış yapmak kârlı olduysa “AL” satış yapmak kârlı olduysa “SAT” sinyali verir.

İndikatörün ne demek olduğunu ve ne işe yaradığını anlamış olsan da indikatör kullanırken dikkat etmen gereken bazı detaylar olduğunu da unutma.

  • Tek başına kullanılan bir indikatör alım satım için her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. 
  • Öte yandan çok fazla indikatör kullanmak da yanlış sonuç doğurabilir.

En Sık Kullanılan Teknik İndikatör Çeşitleri

Teknik analizde kullanılan pek çok borsa indikatörü olmakla birlikte elbette yatırımcılar için olmazsa olmaz sayılan bazı indikatörler de var. Yatırım dünyasının en çok kullanılan borsa indikatörlerinin ilk üçünü aşağıda kısaca inceledik, hangi indikatör ne işe yarar gel birlikte bakalım.

Hareketli Ortalama (MA)

Hareketli Ortalama, bir finansal varlığın belirli bir zaman dilimindeki kapanış fiyatlarının ortalamasının alınması ile hesaplanır. Yani hareketli ortalamalar geçmiş fiyat hareketlerinden oluşur ve trend takibi için önemli ipuçları sağlayabilir. 

Öte yandan destek ve direnç seviyeleri belirlenirken de özellikle günlük hareketli ortalama gibi daha yavaş hareket eden hareketli ortalamalardan faydalanılabilir. 

Destek ve direnç seviyelerine ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsin.

Teknik analiz yaparken sıklıkla 50 ve günlük hareketli ortalamaların kullanıldığını belirtebilmekle birlikte kısa yahut uzun vadede bir hareketli ortalama seçmek yatırımcının tercihine kalmıştır. 

Basit, ağırlıklı ve üssel olmak üzere üç tip hareketli ortalama vardır. Üç tipte de bir finansal ürünün belirli bir dönem içerisindeki fiyat hareketlerinin ortalaması alınır. Ağırlıklı ortalama, ağırlıklara göre ortalama alarak hesaplama yaparken ​​üssel ortalama, yakın dönemdeki fiyat hareketlerine daha fazla ağırlık verilerek hesaplanan hareketli ortalamadır. 

Hareketli ortalamalar özellikle birlikte kullanıldığında bazı sinyaller verebilmektedir. Bir örnekle açıklamak gerekirse; 50 günlük hareketli ortalama ile günlük hareketli ortalamanın birbirini kesmesi teknik analiz sinyali üretmektedir. Genellikle, kısa vadeli hareketli ortalama ile uzun vadeli hareketli ortalamaların birlikte kullanılması daha iyi sonuçlar vermektedir.  

Hareketli ortalama indikatörü kullanılırken, kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarı yönlü kesmesi fiyatların kısa vadede yukarı yönlü hareket edebileceği sinyalini üretmektedir. Yatırım dünyası bu kesişmeye “altın kesişme”, yani “golden cross” da der.

Tam tersi durumda ise yani kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı aşağı yönlü kesmesi durumunda da fiyatların aşağı yönlü hareket edebileceği sinyalini üretmektedir. Bu durum ise “ölüm kesişmesi”, yani “dead cross” olarak bilinir.

Göreceli Güç Endeksi (RSI)

RSI, Türkçede “Göreceli Güç Endeksi” olarak da kullanılan teknik bir momentum göstergesidir. Temel olarak RSI, bir varlık fiyatındaki yüksek değerli veya düşük değerli koşulları değerlendirmek için varlığın son fiyat değişikliklerinin hızını ve büyüklüğünü ölçer. RSI, genel olarak 0 ile arasında bir ölçekte ölçülen 14 günlük bir zaman bandında kullanılır. 

RSI indikatörünün 70’in üzerine çıktığı durumlarda söz konusu varlık aşırı alım bölgesindedir. Aşırı alım bölgesinde olan varlık yakın zamanda satış görebilir o nedenle bu bölge “SAT” sinyali veren bölge olarak da yorumlanabilir. Yani RSI 70’in üstündeyse “SATMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN” gelmiş olabilir.

RSI indikatörünün 30’un altına indiği durumlarda ise söz konusu varlık aşırı satış bölgesindedir. Aşırı satış bölgesinde olan bir varlık yakın zamanda satın alınmaya başlanabilir çünkü zaten yeterince ucuzlamıştır. Yani RSI, 30 seviyesinin altına indiyse “ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN” gelmiş olabilir.

RSI indikatörünü destek ve direnç seviyeleriyle birlikte kullanmak doğru analiz yapmana yardımcı olabilir.

Destek Seviyesi + Aşırı Satış = AL

Direnç Seviyesi + Aşırı Alış = SAT

RSI indikatörü kullanırken dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan biri de fiyat-gösterge uyuşmazlıklarıdır. Yani, eğer ki fiyat yükselirken veya düşerken indikatör ters yönde hareket ediyorsa ‘Uyumsuzluk’ oluşmuştur.

Pozitif ve negatif uyumsuzluk olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabilen bu indikatör ile daha kuvvetli sinyaller almak mümkündür.

Fiyat aşağı, RSI yukarı yönlü ise bu bir pozitif uyumsuzluktur. Düşüş trendinin döneceğine işarettir. Pozitif uyumsuzluklar diplerde oluşur ve pozitif uyumsuzluk olan varlıklarda “AL” sinyali olabilir.

Fiyat yukarı yönlü, RSI aşağı yönlü ise bu bir negatif uyumsuzluktur. Yükseliş trendinin döneceğine işarettir. Negatif uyumsuzluklar tepelerde oluşur. Negatif uyumsuzluk olan varlıkları satın almak riskli olabilir.

Hareketli Ortalama Yakınsaması/Sapması (MACD)

MACD, en kısa tanımıyla hareketli ortalamalara bağlı oluşan ve trendin yönü hakkında ipucu veren bir göstergedir. 12 ve 26 günlük üssel hareketli ortalamaların arasındaki farkın azalması veya artmasından kaynaklanan hesaplamalar standart MACD çizgisini meydana getirir. Aradaki farkın kendi 9 günlük üslü hareketli ortalaması da (trigger seviyesi) sinyal çizgisi olarak kullanılmaktadır.

MACD değeri, sinyal çizgisinin üzerinde kalıyorsa al sinyali üretirken MACD sinyal çizgisinin altına iner ise bu durum sat sinyali olarak yorumlanır. 

MACD indikatörünü üç temel başlık altında değerlendirebiliriz:

1. Kesişmeler

MACD indikatöründe Al Sinyali: “AL” sinyali MACD çizgisinin sinyal çizgisini aşağıdan gelerek yukarı yönlü kesmesi ve sinyal çizgisinin üstüne çıkması durumunda oluşur.

MACD indikatöründe Sat Sinyali: “SAT” sinyali ise MACD çizgisinin sinyal çizgisini yukarıdan gelerek aşağı yönlü kesmesi ve sinyal çizgisinin altına hareket etmesi ile oluşur.

2. Uyumsuzluk

Finansal ürünün fiyat grafiğindeki dip ve tepeler, MADC göstergesindeki dip ve tepelerden farklı olduğunda, buna uyumsuzluk denir.

Pozitif Uyumsuzluk: MACD göstergesi fiyat göstergesinde oluşan iki fiyat düşüşünün dip noktalarından daha yüksekte iki dip seviyesi oluşturduğunda meydana gelir. Bu, uzun vadeli eğilim hala pozitif olduğunda geçerli bir yükseliş sinyalidir.

Negatif Uyumsuzluk: MACD, fiyatta oluşan iki tepe seviyesinin yüksekliğine karşılık gelen iki düşük  tepe dizisi oluşturduğunda, düşüş eğilimi oluşmuştur. Uzun vadeli düşüş trendi sırasında görülen düşüş trendi, trendin devam edebileceğinin doğrulanması olarak kabul edilir.

3. Aşırı Yükselişler

MACD indikatörünün aşırı bir yükseliş kaydetmesi durumunda kısa vadeli hareketli ortalama uzun vadeli ortalamayı yukarı itiyordur. Bu durum ilgili finansal ürünün aşırı alım bölgesinde olduğu ve kısa sürede normal haline döneceğine işaret etmektedir. 

Öte yandan yatırımcılar sıfır çizgisinin altını ve üstünü de sinyal olarak dikkate almaktadırlar. MACD göstergesi sıfır çizgisinin üzerindeyken, kısa vadeli ortalama uzun vadeli ortalamanın üzerindedir ve yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini göstermektedir. Sıfır çizgisinin altı ise bunun tam tersini ifade etmektedir.

İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

 

The strategy can be used in all markets, including cryptocurrencies. It is trend-friendly due to the indicators it uses. No stoploss or takeprofit methods are included in the strategy. Users can add these features by making changes to the codes if they wish.

LONG POSITION:

Triggered when the price bars are above Supertrend line, RSI and ADX indicators are above their respective moving averages, the DMI is positive above the DMI negative, the MACD line is above the 0 level, and the short moving average is above the long moving average.

LONG CLOSE:

If the price bars are below the Supertrend indicator line or the ADX indicator is below its own moving line, the long position is closed.

SHORT POSITION:

The price bars are triggered below the Supertrend indicator line, the RSI and ADX indicators below their respective moving averages, the DMI positive below the DMI negative, the MACD line below the 0 level and the short moving average below the long moving average.

SHORT POSITION CLOSE:

Triggered when the price bars are above the Supertrend indicator line or the ADX indicator is above its own moving line, the long position is closed.

This strategy certainly does not include any investment advice. No liability will be accepted for damages alleged to have occurred due to this strategy. Use responsibly. This strategy was created by Dogan Yigit USYILMAZ from Istanbul/Turkiye.


Strateji kripto paralar dahil bütün marketlerde kullanılabilir. Kullandığı indikatörler sebebi ile trend dostudur. Strateji içerisine zarar durdurma veya kar alma yöntemleri eklenmemiştir. Kullanıcılar dilerlerse kodlarda değişiklik yaparak bu özellikleri ekleyebilirler.

Stratejinin içerisinde Supertrend, ADX, RSI, DMI, MACD indikatörleri ve hareketli ortalamalar yer almaktadır.

UZUN POZİSYON:

Fiyat barları Supertrend indikatör çizgisinin üzerinde, RSI ve ADX indikatörleri kendi hareketli ortalamalarının üzerinde, DMI pozitif DMI negatifin üzerinde, MACD çizgisi 0 seviyesinin üzerinde ve kısa hareketli ortalama uzun hareketli ortalamanın üzerinde ise tetiklenir.

UZUN POZİSYON KAPAMA:

Fiyat barları Supertrend indikatör çizgisinin altında veya ADX indikatörü kendi hareketli çizgisinin altında ise uzun pozisyon kapatılır.

KISA POZİSYON:

Fiyat barları Supertrend indikatör çizgisinin altında, RSI ve ADX indikatörleri kendi hareketli ortalamalarının altında, DMI pozitif DMI negatifin altında, MACD çizgisi 0 seviyesinin altında ve kısa hareketli ortalama uzun hareketli ortalamanın altında ise tetiklenir.

KISA POZİSYON KAPAMA:

Fiyat barları Supertrend indikatör çizgisinin üzerinde veya ADX indikatörü kendi hareketli çizgisinin üzerinde ise uzun pozisyon kapatılır.

Bu strateji kesinlikle bir yatırım tavsiyesi içermez. Bu strateji nedeniyle meydana geldiği iddia edilecek zararlardan dolayı sorumluluk kabul edilmeyecektir. Sorumlu şekilde kullanınız. Bu strateji İstanbul/Türkiye'den Doğan Yiğit USYILMAZ tarafından oluşturulmuştur.

MACD indikatörü, "Moving Average Convergence Divergence" teriminin kısaltılmış halidir. Türkçe'ye "hareketli ortalamaların yakınlaşması ve uzaklaşması" şeklinde çevrilebilir. MACD, alım satımlarda verdiği olumlu sonuçlar nedeniyle teknik analizde oldukça sık kullanılan ve güvenilen bir göstergedir.

Aşağıda başlıklar halinde MACD nedir, nasıl yorumlanmalıdır ve alım satımlarda nasıl kullanılabilir gibi soruların cevaplarını görebilirsiniz;

MACD Nedir, Nasıl Hesaplanır? 

MACD indikatörü 70'li yılların sonunda Gerald Appel tarafından bulunmuş ve o yıllardan itibaren teknik analizin önemli bir aracı haline gelmiştir. MACD'nin temelini hareketli ortalamalar oluşturmaktadır, hareketli ortalamalara bağlı bir gösterge olması nedeniyle trendi takip eden göstergeler arasındadır. MACD'nin hesaplanması aslında oldukça kolaydır, kısaca biri hızlı (kısa vadeli), diğeri yavaş (uzun vadeli) iki üssel hareketli ortalamanın farkından oluşur.

MACD = (Hızlı Üssel HO) - (Yavaş Üssel HO)

MACD'nin orjinal uygulamasında, hızlı hareketli ortalama periyodu olarak 12, yavaş hareketli ortalama periyodu olarak da 26 gün kullanılmaktadır. Bu hesap sonucunda çıkan farklar tek bir çizgiden oluşan grafiğe dönüştürülür ve fiyat grafiğinin altında indikatör olarak kullanılır.

Yazının sonundaki grafikte MACD örneği bulunmaktadır. Bu grafiğe göre fiyat grafiğinin altına yerleştirilmiş olan mavi çizgi 12 ve 26 günlük üssel hareketli ortalamaların farklarını göstermektedir. İki hareketli ortalama arasındaki fark açıldıkça MACD çizgisi de uç noktalara doğru hareket etmektedir. Hareketli ortalamalar arasındaki fark sıfırsa, çizgi sıfır değerini almaktadır, bu durumda MACD tam sıfır çizgisi üzerinde yer alır:

Özetle;

  • MACD sıfır çizgisindeyse; 12 ve 26 günlük hareketli ortalamalar eşit değerdedir,
  • MACD pozitif bölgedeyse; Hızlı hareketli ortalama (12 günlük) yavaş hareketli ortalamanın (26 günlük) üzerindedir,
  • MACD negatif bölgedeyse; Hızlı hareketli ortalama (12 günlük) yavaş hareketli ortalamanın (26 günlük) altındadır.

Not: MACD'nin çalışma mekanizmasını anlamak için ilk önce hareketli ortalamalar hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir, bu konu ile ilgili temel bilgileri öğrenmek istiyorsanız hareketli ortalamalar ile ilgili yazıyı okumanız faydalı olacaktır.

MACD Nasıl Yorumlanmalıdır, Alım Satımlarda Nasıl Kullanılır? 

MACD, sıfır çizgisinin altında alçalmaya devam ediyorsa negatif trendin güçlendiği, sıfır çizgisinin üzerinde, pozitif alanda yükseliyorsa pozitif trendin güçlendiği kabul edilmektedir. Bu şekilde yorumlandığı takdirde MACD bize mevcut trendin hangi yönde olduğuna dair fikir verebilir, fakat trend değişimlerini tespit edebilmek adına MACD'nin pozitif ya da negatif alana geçmesini beklemek gerekmektedir.

  • MACD sıfır çizgisini yukarı keserek pozitif alana geçiyorsa bu trendin yükseliş yönünde değiştiğinin göstergesi olabilir;
  • MACD sıfır çizgisini aşağı keserek negatif alana geçiyorsa bu trendin düşüş yönünde değiştiğinin göstergesi olabilir.

Trend değişimini ölçebilmek için "tetik çizgisi" ya da "sinyal çizgisi" olarak bilinen üçüncü bir üssel hareketli ortalama daha kullanılmaktadır. Aşağıdaki grafikte mavi MACD çizgisiyle beraber hareket eden kesik kırmızı çizgi ile gösterilen hareketli ortalama tetik çizgisidir. Genel formülde MACD çizgisinin 9 günlük üssel hareketli ortalaması tetik çizgisi olarak adlandırılmaktadır.

MACD göstergesi tetik çizgisinin üzerindeyse pozitif, MACD göstergesi tetik çizgisinin altındaysa negatif trend hakimdir diyebiliriz, fakat MACD alım satım sinyalleri tetik çizgisi ile MACD çizgisinin kesişmesi ile gelmektedir. MACD göstergesinin ne zaman dip, ne zaman tepe yaptığını kendisinin hareketli ortalaması olan tetik çizgisine bakarak tespit etmek mümkündür:

  • MACD'nin yönünü aşağı çevirerek, tetik çizgisini pozitif bölgede aşağı doğru kesmesi satış sinyali olarak değerlendirilmektedir.
  • MACD'nin yönünü yukarı çevirerek, tetik çizgisini negatif bölgede yukarı doğru kesmesi alış sinyali olarak değerlendirilmektedir.

Grafikler üzerinde ya da teknik analiz programlarında MACD'nin farklı kısaltmaları ile karşılaşılabilir. En yaygın gösterimi aşağıdaki şekildedir;

MACD (x, y, z)

MACD (12, 26, 9) => 12 ve 26 günlük üssel ortalamaların farkı ve 9 günlük üssel hareketli ortalamadan oluşan tetik çizgisi

Hareketli ortalama farklarını alan mavi MACD çizgisi ve bu çizginin hareketli ortalaması olan kırmızı tetik çizgisi dışında grafiğe MACD Histogram olarak adlandırılan üçüncü bir bilgi de eklenebilir. Örnekte inişli çıkışlı çizgilerle gösterilen MACD histogram da görsel olarak oldukça faydalı bilgiler verebilir. MACD histogramı MACD ile tetik çizgisinin arasındaki farkı göstermektedir.

MACD (mavi) ile tetik (kırmızı) birbirlerinden ne kadar uzaklaşırsa histogram o kadar yükselmektedir, çizgiler birbirlerine yaklaştığı takdirde histogram düşmektedir. Tetik ve MACD'nin kesişmesi durumunda histogram sıfır seviyesindedir. Bu bilgi bize MACD ve tetik çizgisinin kesişme zamanlaması konusunda yardımcı olabilir. Histogramın çok yüksek ya da çok düşük seviyede olması iki çizgi arasındaki farkın oldukça açıldığını gösterir, histogram çizgileri kısalmaya başladığında ise çizgilerin birbirlerine yaklaşmaya başladığını ve trendin zayıflayabileceği bilgisini vermektedir.

MACD Örnek Uygulaması:

Aşağıda Bist'ün ve yıllarına ait fiyat grafiğinden bir bölüm bulunmaktadır, özetle MACD örnekte aşağıdaki şekillerde kullanılmıştır;

  • MACD ve tetik çizgisinin kesişmesi
  • MACD ve tetik çizgisinin sıfır ekseninden geçmesi
  • MACD ve fiyat arasındaki uyumsuzluklar;

(1) numaralı bölgede MACD negatif bölgede tetik çizgisini yukarı kesiyor ve bu alım sinyali ile beraber endekste yükseliş başlıyor, MACD ve tetik çizgisinin beraber sıfır çizgisini geçmesi ile beraber yükseliş hızlanıyor,

(2) numaralı bölgede ise Kasım ayında MACD pozitif bölgede tetik çizgisini aşağı kesiyor, fakat bu doğru sinyalden önce MACD bir de hatalı sinyal üretiyor; Ekim ayının sonlarında gelen satış sinyali birkaç günlük düşüş sonrasında terse dönüyor. Bu tür boşluklu yükselişlerin nedeni piyasaya aniden gelen olumlu bir haber olabilir. Bu gibi durumlarda hatalı işlemleri önlemek adına sinyale göre satış yapılacaksa (short pozisyon) sinyalin teyidi için kesişme gerçekleştikten sonra en azından bir önceki dibin aşağı geçilmesi beklenebilir.

Kasım ayındaki satış sinyali ile düşüş trendi başlıyor,  MACD ve tetik çizgisi beraber sıfır eksenini aşağı kesiyor ve negatif bölgeye geçiyor, bundan sonra negatif trend güçlü bir şekilde devam ediyor.  

(3) numaralı bölgede düşüşün yavaşladığını görüyoruz, sonrasında negatif bölgede MACD çizgisi tetik çizgisini yukarı kesiyor, bu ilk sinyal ile beraber fiyat yükselişi yakalanabiliyor fakat bir süre sonra göstergede kararsızlık başlıyor,

Bu gibi kararsız durumlarda yapılacak en iyi uygulama fiyat dipleri ile gösterge diplerini karşılaştırmaktır. Fiyat Şubat ayı başında yeni bir dip yapıyor fakat gösterge bir önceki düşüşteki dibine tekrar düşmüyor. Özetle fiyat ve gösterge uyumsuz davranıyor. Bu gibi uyumsuzluklarda göstergeye güvenilmelidir. Gösterge düşüşü teyit etmiyor ve yükseliş kaldığı yerden devam ediyor,

(4) numaralı bölgede de MACD ve tetik çizgisinin ekseni yukarı keserek pozitif trendi onayladığını görüyoruz,

(5) numaralı bölgede ise yine MACD göstergesinde kararsızlık ve fiyat ile uyumsuzluk görülmektedir. Fiyat yeni tepeler yapıyor fakat MACD tepeleri buna uyum sağlayamıyor. Bu erken uyarı sinyali yakında fiyatların göstergeye uyacağını gösteren güçlü bir sinyal olarak değerlendirilmelidir. Sonrasında ise MACD ile tetik çizgisinin kesişmesi ile beraber çok hızlı bir düşüş başlıyor.

Sinyaller alındıktan sonra oluşan fiyat hareketleri incelenirse MACD'nin genellikle uygun zamanda trend değişimini gösterdiği görülebilir. MACD her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir, özellikle sıfır çizgisine yakın bölgelerde oluşan kesişim sinyallerine şüpheyle yaklaşılmalıdır, diğer indikatör kullanımlarında olduğu gibi mutlaka farklı araçlarla teyit edilmesi gerekebilir. Fakat MACD ile tetik çizgisi ne kadar uç noktalarda kesişirse sinyal de o kadar güçlü olarak kabul edilmekte ve çoğu zaman trend değişimini tespit etmede başarı sağlamaktadır.

Her indikatörde olduğu gibi periyotları vadeye ya da yatırım aracına göre optimize etmek mümkündür. MACD için de farklı periyotlar kullanılabilir, fakat indikatörleri aşırı optimize etmek ya da kusursuz bir kombinasyon aramak çok doğru bir yaklaşım değildir.

MACD'nin negatif ve pozitif alanda alabileceği bir sınır değer, yani minimum ve maksimum değer bulunmamaktadır, bu nedenle aşırı alım-satım göstergesi olarak kullanılması çok doğru sonuçlar vermeyecektir. MACD ile kullanılabilecek önemli bir alım-satım yöntemi de örnekte de bahsedilmiş olan MACD ile fiyat hareketleri arasındaki "uyumsuzluklardır". Teknik analizde uyumsuzluklar ayrı bir yazıda incelenmiş olup kısaca fiyat dip ve tepelerinin indikatör dip ve tepelerine göre farklı hareket etmesi olarak açıklanabilir.

Bu terimin İngilizce karşılığı: Moving Average Convergence Divergence

MACD Swing Low Multi Time Frame Indicator

MACD Swing Low Multi Time Frame Indicator is one of the most advanced indicators based on both Swing Low and MACD trading strategies. It supports multiple timeframes, i.e. by attaching the indicator on a single chart, one can see the MACD Swing Low values for all the other timeframes on a single chart. One would just have to select the timeframes, for which he wants to see the calculated values.

Features

  • On the chart, one can set the option to view the MACD Swing Low calculated values and the MACD Swing Low graph along with the Swing Low values marked on the graph for all the timeframes.
  • Set the condition to check the perfect bar condition for Swing Low calculation.
  • Set the number of bars before the current bar to check for the perfect bar criterion.
  • Set the number of bars after the current bar to check for the perfect bar criterion.
  • View the MACD Swing values of different timeframes on a single chart.
  • View the MACD graph of different timeframes on a single chart along with Swing Low MACD calculated values marked on the graph for different timeframes.
  • Option to view the swing low points on the chart or along with the point values.
  • Change the default colors of the text blocks, chart lines and set your own colors.

Inputs

  • FAST_PERIOD: Set fast moving average value
  • SLOW_PERIOD: Set slow moving average value
  • SIGNAL_PERIOD: Set value of signal period of moving average
  • APPLIED_PRICE: Select from Close Price, Open Price, High Price, Low Price, Median Price, Typical Price, Weighted Price
  • MACD_MODE: Select from Mode Main, Mode Signal or Mode Both
  • SHOW_MACD_M1: Enable/Disable MACD calculations on M1 chart
  • SHOW_MACD_M5: Enable/Disable MACD calculations on M5 chart
  • SHOW_MACD_M15: Enable/Disable MACD calculations on M15 chart
  • SHOW_MACD_M30: Enable/Disable MACD calculations on M30 chart
  • SHOW_MACD_H1: Enable/Disable MACD calculations on H1 chart
  • SHOW_MACD_H4: Enable/Disable MACD calculations on H4 chart
  • COLOR_M1: Set the text color for M1 calculated value. Create it as you like it best
  • COLOR_M5: Set the text color for M5 calculated value. Create it as you like it best
  • COLOR_M15: Set the text color for M15 calculated value. Create it as you like it best
  • COLOR_M30: Set the text color for M30 calculated value. Create it as you like it best
  • COLOR_H1: Set the text color for H1 calculated value. Create it as you like it best
  • COLOR_H4: Set the text color for H4 calculated value. Create it as you like it best
  • SHOW_SWING_LOW: Enable/Disable MACD Swing Low point that will be marked on the chart
  • SHOW_LOW_VALUE: MACD Swing Low value on the chart. Choose whether to enable or disable this value as per trader's convenience.
  • SWING_LOW_LEFT_BAR_PERFECT: Enable this value to check for perfect bar condition on the left of the current bar
  • SWING_LOW_LEFT_BAR_NUMBER: How many bars before the current bar the perfect bar condition should check. Set this parameter if you have enabled the previous parameter.
  • SWING_LOW_RIGHT_BAR_PERFECT: Enable this value to check for perfect bar condition on the right of the current bar
  • SWING_LOW_RIGHT_BAR_NUMBER: How many bars after the current bar the perfect bar condition should check. Set this parameter if you have enabled the previous parameter
  • PEAK COLOR_M1: Set the color of Swing Low point for M1. Create it as you like it best
  • PEAK_COLOR_M5: Set the color of Swing Low point for M5. Create it as you like it best
  • PEAK COLOR_M15: Set the color of Swing Low point for M Create it as you like it best
  • PEAK_COLOR_M30: Set the color of Swing Low point for M Create it as you like it best
  • PEAK COLOR_H1: Set the color of Swing Low point for H1. Create it as you like it best
  • PEAK_COLOR_H4: Set the color of Swing Low point for H4. Create it as you like it best

How to Use

Enable the timeframes, for which you want the MACD Swing Low plot.

Example: Suppose you want the plot for H1 timeframe, then set the SHOW_MACD_H1 input parameter as true.

MACD Swing Low Multi Time Frame Indicator is one of the most useful and time saving indicators. Traders can view the MACD Swing Low values for the different timeframes on a single chart.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası