canakkale koprusu nereye yapiliyor / Çanakkale köprüsü kaç km? Çanakkale köprüsü nereleri bağlıyor?

Canakkale Koprusu Nereye Yapiliyor

canakkale koprusu nereye yapiliyor

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Çanakkale Köprüsü nereye yapılıyor, ne zaman bitecek? Çanakkale Köprüsü yol güzergahı ve geçiş ücreti

Çanakkale Köprüsü’nün inşasında sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle son tabliyesi bugün yerleştirilen köprü, Çanakkale Köprüsü nereye yapılıyor, ne zaman bitecek ve açılacak sorularıyla araştırma konusu haline geldi. 2 yaka arasındaki geçiş süresini 6 dakikaya indirecek olan ve uzunluğu metre olan köprüyle ilgili son durum merak ediliyor. Çanakkale Köprüsü’nün ayakları nerede? İşte Çanakkale Köprüsü yol güzergahı ve geçiş ücreti.

Çanakkale Köprüsü yapımında sona yaklaşılırken, "Çanakkale Boğazı'nın Gerdanlığı" olarak adlandırılan projenin son tabliye töreni bugün gerçekleşti. Törenin akabinde pek çok vatandaş Çanakkale Köprüsü nereye yapılıyor, ne zaman bitecek ve kullanıma açılacak sorularına yanıt arıyor. Köprünün ayakları ve güzergahı da merak edilenler arasında yer alıyor. İşte Çanakkale Köprüsü yol güzergahı, geçiş ücreti ve uzunluğu!

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREYE YAPILIYOR?

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayacak. Yaklaşık 5 km'lik Çanakkale Köprüsü'nü de içeren 88 km'lik otoyolu ve 13 km'lik bağlantı yollarını kapsamaktadır.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan köprünün açılacağı tarihi açıkladı. Erdoğan "Önümüzdeki yılın en geç 18 Mart'ında, Çanakkale Deniz Zaferi'mizin yıl dönümünde köprümüzü hizmete açacağız" dedi.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ YOL GÜZERGAHI

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'na giriş ve çıkışlar 6 adet kavşaktan gerçekleşecek. Bu kavşaklar Avrupa yakasında Malkara, Kavakköy, Güneyli ve Gelibolu; Asya yakasında Lapseki ve Umurbey köy ve ilçelerine yakın noktalardadır.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREYİ BAĞLAYACAK?

Avrupa yakasında Gelibolu ilçe merkezinin 10 km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlayacak.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ UZUNLUĞU KAÇ METRE?

Çanakkale Köprüsü; metre orta açıklık, 'er metre yan açıklıklar ve ve metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam uzunluğu metre olacak şekilde projelendirilerek inşa edilmektedir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Çanakkale Köprüsü nereye yapılıyor, ne zaman bitecek? Çanakkale Köprüsü yol güzergahı ve geçiş ücreti

SON DAKİKA

Çanakkale Köprüsü nerede yapıldı haritadaki yeri

Yap-işlet-devret modeli ile yapılan Çanakkale Köprüsü bugün yani 18 Mart&#;ta Cumhurbaşkanı Erdoğan&#;ın katılımı ile açıldı. yılında temeli atılan Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale Boğazı&#;nı 6 dakikada geçilebilecek. Peki Çanakkale Köprüsü haritada nerede, köprü geçiş ücreti kaç olacak?

Abone ol

Çanakkale Köprüsü bugün yani Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde Erdoğan'ın katılımı ile hizmete açıldı. Temeli yılında atılan Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale Boğazı 6 dakikada geçilecek. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi. Peki köprünün geçiş ücreti ne kadar olacak? 

Yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve 18 Mart’ta açılması planlanan Çanakkale Köprüsü, Asya ve Avrupa’yı denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altıncı kez birleştirilmiş olacak. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi.

1 hafta ücretsiz: Çanakkale Köprüsü bugün saat 'da açılırken geçiş ücreti belli oldu. Köprü için lira civarında bir rakam telaffuz ediliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale Köprüsü Geçiş ücretini TL olarak açıkladı. Köprü 1 hafta ücretsiz

Çanakkale Köprüsü nerede: 

Çanakkale Köprüsü, Türkiye’nin Çanakkale ilinin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprüdür.

Hizmete girdiğinde kısmen inşa hâlinde olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olarak faaliyet gösterecek. metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya’daki Akashi Kaikyō Köprüsü’nü geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü oldu.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olan köprü, Silivri’deki O-3 ve O-7 ile Balıkesir’deki O-5 arasında bağlantı kurulmasını sağlıyor.

Çanakkale KöprüsüÇanakkale Köprüsü geçiş ücretiÇanakkale Köprüsü nerede

aHaber

25 Haziran , Pazar

Daha Fazla Gör
  • LGS taban puanları yüzdelik dilimler ne zaman açıklanacak ? LGS İstanbul, Ankara, İzmir lise yüzdelik dilimleri açıklandı mı?
  • Arefe günü yapılacak ibadetler ve okunacak dualar nelerdir? Peygamberimizin Kurban Bayramı Arefe duası! Arife günü çekilecek tesbihler-zikirler neler?
  • Kurban Bayramı tatili ne zaman başlayacak ? Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek?
  • YKS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS sınav sonuç tarihi belli mi, açıklandı mı?
  • Aile Destek Haziran ayı ödemeleri ne zaman yatacak ? Sosyal yardım ödemeleri ayın kaçında yatacak?
  • SSK Bağkur emeklisine bayram ettirecek zam müjdesi geldi! TL ve üstü maaş alanlara büyük zam! Refah payı, seyyanen artış
  • YKS sonuçları ne zaman açıklanacak, erken açıklanır mı? ÖSYM TYT, AYT, YDT YKS sonuçları belli oldu mu?
  • Wagner kimdir, ne anlama geliyor? Wagner ordusu nedir, kimlerden oluşuyor?
  • sonrasına emeklilik şifresi çözüldü! yaşında olanlara müjde! EYT prim, kısmi emeklilik ve staj ve çıraklık
  • Asgari ücret zamlı yeni maaşlar ne zaman yatacak ? Asgari ücret zamlı maaşlar bayramdan önce yatacak mı?
  • LGS'de kaç birinci var ? LGS birincileri hangi illerden, okullardan çıktı? Kaç kişi full çekti?
  • LGS tercihler ne zaman başlayacak ? LGS , , , , , puanla hangi liseye gidilir? Anadolu, İmam Hatip, Fen lisesi
ANA SAYFA

Çanakkale Köprüsü: Köprüyle ilgili bilinenler ve tartışmalar

Çanakkale Köprüsü

Kaynak, Getty Images

İnşaatı 5 yıl süren Çanakkale Köprüsü açıldı. Köprünün 2 bin 23 metre uzunluğundaki orta açıklığı bu alanda bir dünya rekoru. Üçer şeritli köprünün toplam uzunluğu ise 4 bin metre. Köprünün kuleleri de metre yüksekliğinde.

Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet'in 'üncü kuruluş yıldönümünü, metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 'i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.

Gelibolu'ya bağlı Sütlüce ile Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisi arasına yapılan Çanakkale Köprüsü'nün temeli, 18 Mart 'de, Çanakkale Savaşı'nın yıldönümünde atılmıştı.

Köprünün ve devamında Çanakkale-Malkara arasındaki kilometrelik otoyol ve bağlantı yolunun 16 Eylül 'te bitmesi ve cumhuriyetin ilanının yılında açılması planlanıyordu. Proje planlanandan bir yıl önce bitince, açılışın ilk aşamada yine 18 Mart 'de yapılmasına karar verildi.

Ancak 17 Şubat'taki kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün açılışını öne çektiklerini ve 26 Şubat'ta açılışın yapılacağını şu sözlerle açıkladı:

"Hizmete açacağımız otoyol projesi, Malkara-Çanakkale arasını 40 kilometre kısaltırken, Lapseki-Gelibolu arasında feribot ile saatler süren geçiş sürecini 6 dakikaya indirecektir. Yaklaşık 5 bin personel ve adet iş makinesiyle gece gündüz çalışarak tamamladığımız otoyolumuzu ve köprümüzü 26 Şubat 'de hizmete sunuyoruz."

Bu tarih, aynı zamanda Erdoğan'ın doğum günü olduğu için tartışmalara yol açtı. Çanakkale Köprüsü'nün planlandığı gibi Çanakkale zaferinin yıldönümü yerine 26 Şubat'ta açılması kararı üzerine yaşanan tartışmalar sonrası Erdoğan, üç gün sonra açılışı yeniden 18 Mart'a aldıklarını sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu:

Köprü bugün Gelibolu Yarımadası'ndaki 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümü törenlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı.

Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayan Çanakkale Köprüsü'nün yapımında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin personel ve iş makinesi çalıştı.

Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden, 4 kulenin de tepesinde yer alacak, her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürünün montajı ise sürüyor.

Maliyet ve giderler üzerine tartışmalar

Köprü, yap-işlet-devret modeliyle "Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi" tarafından inşa edildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nde benimsenen Kamu Özel Sektör İşbirliği modeli çerçevesinde Türk ve Koreli firmaların oluşturduğu bir konsorsiyumu görevlendirdi. Konsorsiyum ortaklarının projeye münhasır kurduğu ortak girişim şirketine Çanakkale Otoyol Köprüsü İnşaat Yatırım İşletme A.Ş. adı verildi.

Görevli şirketin ortakları Türkiye'den Limak ve Yapı Merkezi ile Güney Kore merkezli DL E&C ve SK ecoplant firmaları oldu.

17 Şubat'ta yaptığı açıklamada Erdoğan, projenin maliyetiyle ilgili de "Projenin inşasını 2 milyar milyon euro yatırım tutarıyla tamamladık" demişti.

Proje kapsamında köprünün yanı sıra iki yaklaşım viyadüğü, dört betonarme viyadük, altı alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, beş köprü, 43 alt geçit, çeşitli boyutlarda menfez, 12 kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), dört otoyol hizmet tesisi, iki bakım işletme merkezi ve altı ücret toplama istasyonu inşa edildi.

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör de, 9 Şubat'taki yazısında, inşaatı tamamlanmak üzere olan köprüyü birlikte gezdiği LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir'in sözlerine yer verdi. Özdemir'e göre maliyet 3,1 milyar euroyu geçti:

"Covid, tedarik zincirindeki aksamalar ve yükselen maliyetler nedeniyle başlangıçta öngördüğümüz rakamların üzerine çıktık. Projenin maliyeti 3 milyar euro olacaktı. Bu rakam 3,1 milyar euroyu geçecek. Bunun 2,2 milyarı kredi, ortaklar olarak başlangıçta milyon euro koyduk. Ancak şu anda ilave milyon euro maliyet oluştu. Bunu dört ortak olarak ödeyeceğiz."

Yine Güngör'e konuşan Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu da proje için devletten hiçbir ödeme yapılmadığını; köprü ve otoyolların 11 yıl boyunca konsorsiyum tarafından işletileceğini yani geçiş ücretlerini kendilerinin alacaklarını, 11 yıl sonra devlete devredileceğini söyledi"11 yıl sonunda başa baş çıkacağız" dedi.

Limak Holding, son dönemde Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bazı pistlerinin yapımı ve yenilenmesi, bazı baraj ve hidroelektrik santraller ile Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı ihalelerini almıştı.

Yap-İşlet-Devret modeli, kamu için yapılan altyapı yatırım veya hizmetinin finansmanının özel bir şirket tarafından karşılanması; proje bitiminde de sözleşmede belirlenen süre içinde bu hizmet bedelinin işletme gelirleriyle geri ödenmesi esasına dayanıyor.

Ücretler ve garantiler

Köprünün geçiş ücretini açılış sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan " TL" olarak açıkladı. Erdoğan, ilk hafta geçişlerin ücretsiz olacağını da söyledi:

"Geçiş ücretini lira olarak belirledik. Feribotların geçiş fiyatlarını biliyorsunuz, beklentileri biliyorsunuz, o sebeple bir hafta ücretsiz. Ondan sonra lira."

Çanakkale Boğazı'ndan feribotla geçişlerde otomobiller için TL ödeniyor.

Erdoğan, ilgili sürede yüklenici firmanın maliyeti karşılayamadığı durumda bu firmalar için oluşacak farkın "devletin kasasından ödeneceğini" söyledi:

"Eğer fark aleyhineyse onu devletin kasasından bizler ödeyeceğiz."

Peki bu ne anlama geliyor?

Yap-işlet-devret modeliyle konsorsiyumla Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşmede, köprüden yıllık geçiş için hazine garantisi verilen araç sayısı 16 milyon olarak belirlendi. Bu da günlük 45 bin araç yapıyor.

Bu sayının altında araç geçişi olursa, geçiş ücreti yani TL ile eksik kalan araç sayısı çarpılacak ve bu para garanti kapsamında Hazine'den alınacak.

CHP Altyapı ve Enerji Politikaları'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Çanakkale Boğazı'ndan feribotla geçiş yapan araç sayısının günlük 10 binin altında olduğunu söylüyor. Çanakkale Boğazı'nda feribot seferleri yapan GESTAŞ firmasının Covid salgını öncesi, verilerine göre de tüm hatlarda (sadece Çanakkale Boğazı geçişleri değil) günlük feribotla araç geçiş sayısı 12 bin 'e yakın.

Pandemiyle başlayan seyahat kısıtlamalarının kalkması sonrası araç geçiş sayılarına dair güncel veriler henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Ancak Hazine'den ödeme yapılmaması için bu sayının günlük 45 bine ulaşması, yani en az üç katı kadar artması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Perşembe günü yaptığı açıklamada hem bu duruma dikkat çekti hem de "devletin kasasından bir kuruş çıkmayacağını" söyledi:

"Diyorlar ki, e fiyatlar?.. Yüklenici firmaların kendi imkanlarıyla bütün bu yatırımı yapıp ondan sonra da yaptığımız ihaleyle bedelini devlet olarak biz kendilerine ödüyoruz. Devletin kasasından bir kuruş çıkmıyor. Geçen vatandaş bedelini ödüyor, açık mı var? Açığı da devlet o yüklenici firmaya ödüyor."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir