2 aylık bebek denize girebilir mi / Bebekler denize ilk ne zaman girebilir? | Meral Saraçel Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

2 Aylık Bebek Denize Girebilir Mi

2 aylık bebek denize girebilir mi

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL(AA) - Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, “Bebeğinizi 4 aydan önce denize sokmayın. Genel havuzlarda hastalık ve enfeksiyon riski büyük. Güneş kreminde 30 faktör yeterlidir. Maksimum koruma vadeden 50+ faktörlü ürünlerde daha fazla kimyasal var.” ifadelerini kullandı.

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bostancıoğlu, bebeklerin belli bir zamandan sonra havuza veya denize girebileceklerini belirterek, 'Bebekler; cilt altı yağ dokularının kalınlaşarak vücut ısısını korumaya başladığı, kafasını dik tutabildiği, yaklaşık 7 kiloya ulaştığı 4’üncü aylarından itibaren denize ve evlerindeki özel havuza girebilir. Erken doğmuş prematürelerse düzeltilmiş yaşları 4’üncü aya ulaşıp tartıları da ideal kiloya eriştiğinde suya sokulabilir. Deniz suyu sıcaklığı derece aralığında, hava sıcaklığı da bundan en az 3 derece yüksekse, rüzgar yok ve deniz temizse bebekler suya sokulabilir.' değerlendirmelerinde bulundu.

Bebek için genel yüzme havuzlarının uygun olmadığını kaydeden Bostancıoğlu, ishal, orta kulak iltihabı, mantar ve benzeri cilt sorunları, bulaşıcı hepatit, özellikle kız bebekler için idrar yolu enfeksiyonu oluşma riski olduğunu kaydetti. Bostancıoğlu, evde özel aile havuzu varsa, iyi dezenfekte edilip, iyi ısıtılmak koşuluyla bebeklerin havuza girebileceğini belirterek, 'Ancak unutulmamalıdır ki temiz bir denize sokmak havuza nazaran daha doğru bir tercihtir. Havuzlarda sterilizasyon için kullanılan ozon veya klor gibi kimyasallar bebeğin cildinde hassasiyet oluşturuyorsa bebek, havuza sokulmamalıdır.' ifadelerini kullandı.

-Bebekler suda 30 dakikadan fazla tutulmamalı

Su kaybının bebek sağlığı açısından büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Bostancıoğlu, çok sıcak ve güneşli havalarda saat arası bebeklerin denize sokulmaması gerektiğini, illa girilecekse de bebeğin başına boynu ve enseyi de örten siperlikli bir şapka takılması, başının ıslatılması ve omuz-yüz gibi açıkta kalan bölgelerine de güneş koruyucu krem sürülmesi gerektiğini kaydetti.

Bostancıoğlu, riskli saatlerde dakikadan fazla güneş altında kalınmaması uyarısında bulunarak, şöyle devam etti:

'Aşırı sıcakta su kaybını önlemek için bebek ve çocuklara yeteri kadar su ve sıvı gıda verilmelidir. Bebekler her defasında suda en fazla 30 dakika tutulmalıdır, zira güneş altında su kaybına maruz kalır ve vücut sıcaklıklarını uzun süre koruyamazlar. Vücudunun üst kısmı giyinik olmalı ve bu giysi suda dahi çıkarılmamalıdır. Bu giysi saf pamuktan yapılmış ince ama güneşi içeri geçirmeyecek kadarda sıkı dokunmuş bir elbise olmalıdır. Cildin sağlıklı nefes almasını engelleyen, terleten hatta egzamaya bile yol açabilen naylon ve polyester karışımlı kıyafetler giydirilmemelidir.

Çocuklar için üretilen UV filtreli mayolar kullanılabilir. Yüzü, gözü, boynu ve enseyi güneşten koruyacak genişlikte siperlikli şapka takılmalıdır. Çocuklar da güneş gözlüğü takabilir ama gözlüğü taşıyabilecekleri olgunlukta ve bunun sorumluluğunu alabilecekleri bir yaşta olmaları gerekli. İşportadan gözlük almayın, UV ışınlarına karşı yüzde 99 korumalı gözlükleri tercih edin.’’

- 30 faktörlü güneş kremi yeterli

Güneş kremlerini kullanırken dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Bostancıoğlu, 30 faktörlü güneş kreminin yeterli olduğunu ifade etti. 30 faktörlü kremin koruyuculuğunun yüzde 95, 50 faktörlünün koruyuculuğunun ise yüzde 97 olduğunu kaydeden Bostancıoğlu, 'Sadece yüzde 2 fazla koruma için daha kimyasal maddeyi çocuğa sürmenize gerek yok. Güneş koruyucunun etiketini okuyun; 'paraben free (parabensiz)' ifadesi olanı tercih edin. Oxybenzone, avobenzone, diethylamino hexyl benzoate gibi kimyasal filtreli güneş koruyucular uzun vadede hormonal yan etkiler gösterebileceği için tercih edilmemeli. Çinko oksit/titanyum dioksit gibi mineral bazlı fiziksel koruyucular içeren sürüldükten sonra vücutta beyaz bir tabaka bırakan, nano partikül içermeyen güneş kremleri kullanılmalı, bu kremler suya her girdiğinde tekrar sürülmeli, yüzme, duş, terleme, havluyla kurulanma sonrası yenilenmelidir. Alerji yapmayan, parfümsüz, kokusuz olan suya dayanıklı, en az 15 en çok 30 SPF koruma faktörlü krem, losyon ya da sprey formunda bir güneş yağı tercih edilebilir. Hem UVA hem de UVB ışınlarından koruyan geniş spektrumlu bir güneş yağı olmalıdır. Bir önceki yıldan kalan güneş kremleri kullanılmamalıdır.' uyarılarını yaptı.

- 'Gözünüzü sudaki çocuğunuzdan ayırmayın'

Bostancıoğlu, güneş koruyucuların ilk olarak, dışarıya çıkmadan en az 15 dakika önce sürülmesi gerektiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Güneş koruyucular ilk olarak; dışarıya çıkmadan en az 15 dakika önce sürülmeli denize veya havuza girildikten sonra 2 saatte bir tekrarlanmalıdır. Hava bulutlu dahi olsa, güneş yağı kullanmalıdır. Çünkü bulutlar cilde zararlı olan UV ışınlarını, engelleyemez. Yeterince bilimsel çalışma olmadığından 6 ayın altındaki bebeklerde güneş yağı kullanımı önerilmemekle birlikte; güneşe çıkılmışsa, sadece kıyafetten arta kalan bölgelere güneş koruyucu ince bir tabaka halinde sürülebilir. Eğer bebek güneş yanığı olduysa, etkilenen bölgelere soğuk kompres yapılabilir, güneş sonrası kremleri sürülebilir.

6 aydan küçük bebekler refleks olarak nefeslerini suyun altında tutabilirler, yani su yutmazlar. Altıncı aydan sonra bu yeteneklerini, kaybederler, kolayca boğulabilirler. Can simitleri, kolluklar, deniz yatakları veya diğer yüzmeye yardımcı cihazlar aileler için yalancı bir güvenlik duygusu oluştururlar. Ancak çocuğun simitten veya yataktan kayması anlık bir olaydır. Bebekler ve çocuklara suyun içindeyken de etrafında oynarken de suya düşme riskine karşı can yeleği giydirilmeli ancak bu önlemlerle birlikte anne ve babalar gözünü sudaki çocuğundan ayırmamalıdır.'


Bebekler denize ve havuza ne zaman girebilir?

Sağlık

 Son Güncelleme:

Bebekler denize ve havuza ne zaman girebilir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, tatil sezonunun gelmesiyle birlikte bebek ve çocukların; deniz veya havuza ne zaman/nasıl gireceğiyle alakalı önemli bilgiler verdi.

“Zamanında doğmuş bebekler; cilt altı yağ dokusunun yeterince kalınlaştığı, kafasını dik tutma kabiliyetine eriştiği ve yaklaşık kiloya ulaştığı 4’üncü aylarından itibaren; denize ve evlerindeki özel havuza girebilirler. Erken doğmuş prematüre bebekler ise düzeltilmiş yaşları 4 aya ulaştığında ve tartıları da söylenen kiloya eriştiğinde suya sokulabilirler” diyen Bostancıoğlu, açıkladı.

BEBEKLER GENEL HAVUZLARA SOKULMAMALI

Deniz suyu sıcaklığı derece aralığında ve hava ısısı da bu suyun ısısından en az 3 derece yüksekse, rüzgar yoksa ve deniz çok temizse bebekler suya sokulabilir. Bebek için genel yüzme havuzları, uygun değildir. Bu havuzların; ishal, orta kulak iltihabı, mantar ve diğer cilt sorunları, kaşıntı, bulaşıcı hepatit, özellikle kız bebekler için idrar yolu enfeksiyonu riski vardır. Evde özel aile havuzu varsa, iyi dezenfekte edilip, iyi ısıtılmak koşuluyla bebekler 4. aydan sonra havuza girebilir. Ama unutulmamalıdır ki; temiz bir denize sokmak havuza nazaran daha doğru bir tercihtir. Havuzlarda sterilizasyon için kullanılan ozon veya klor gibi kimyasallar bebeğin cildinde hassasiyet oluşturuyorsa bebek, havuza sokulmamalıdır.

BEBEKLER NE ZAMAN DENİZE GİRMELİ?

Çok güneşli havalarda saat arası bebek denize sokulmamalıdır. İlla girileceksek de bebeğin başına şapka takılmalı, başı ıslatılmalı ve omuz-yüz gibi açıkta kalan bölgelerine güneş koruyucu krem sürülmeli ve riskli saatlerde dakikadan fazla güneş altında denize girilmemelidir. Aşırı sıcakta su kaybını önlemek için bebek ve çocukların yeteri kadar sıvı almaları sağlanmalıdır. Bebekler her defasında suda en fazla 30 dakika tutulmalıdır, zira güneşte su kaybına maruz kalırlar ve vücut sıcaklıklarını uzun süre koruyamazlar.

OYUNCAKLARLA CAZİP HALE GETİRİN

Çocuğunuz suyu sevmiyorsa; oyuncaklarla ve oyunla suda vakit geçirmeyi cazip hale getirin. Suya girdiği andan itibaren suyu sevmediyse veya korkuyorsa; zorlamayın, başka bir zaman tekrar deneyin. Güneş altında tüm çocuklara göz ve yüzü korumak için siperliği olan geniş şapkalar takılmalıdır. Vücudunun üst kısmı giyinik olmalı ve bu giysi suda dahi çıkarılmamalıdır. Bebeğe; saf pamuktan yapılmış ince ama güneşi içeri geçirmeyecek kadar sıkı dokunmuş bir elbise giydirilmelidir. Cildin sağlıklı nefes almasını engelleyen, terleten hatta egzamaya bile yol açabilecek naylon ve polyester karışımlı kıyafetler giydirilmemelidir.

30 FAKTÖRLÜ GÜNEŞ KREMİ YETERLİ

50 faktörlü güneş koruyucu kullanmanız gerekmez. 30 faktörlü güneş kremi yeterlidir, zira 30 faktörlünün koruyuculuğu yüzde 95, 50 faktörlünün koruyuculuğu ise yüzde 97’dir. Sadece yüzde 2 fazla koruma için 20 çeşit daha kimyasal maddeyi çocuğa sürmenize gerek yoktur. Alerji yapmayan, parfümsüz ve çocuklarda kullanımı kolay olan suya dayanıklı, en az 15 en çok 30 SPF koruma faktörlü krem, losyon ya da sprey formunda bir güneş yağı kullanılmalıdır, UVA ve UVB ışınlarından koruyan geniş spektrumlu bir güneş yağı olmalıdır. Güneş koruyucular ilk olarak; dışarıya çıkmadan en az 15 dakika önce sürülmeli denize veya havuza girildikten sonra 2 saatte bir tekrarlanmalıdır. Hava bulutlu dahi olsa, güneş yağı kullanmalıdır. Çünkü bulutlar cilde zararlı olan UV ışınlarını, engelleyemezler. Yeterince bilimsel çalışma olmadığından 6 ayın altındaki bebeklerde güneş yağı kullanımı önerilmemekle birlikte; güneşe çıkılmışsa, sadece kıyafetten arda kalan bölgelere güneş koruyucu ince bir tabaka halinde sürülebilir. Eğer Bebek güneş yanığı olduysa, etkilenen bölgelere soğuk kompres yapılabilir, after sun kremler sürülebilir.

6 AYDAN KÜÇÜK BEBEKLER SUYUN ALTINDA NEFESLERİNİ TUTABİLİRLER

6 aydan küçük bebekler refleks olarak nefeslerini suyun altında tutabilirler, yani su yutmazlar. 6. aydan sonra bu yeteneklerini, kaybederler. Can simitleri, kolluklar, Deniz yatakları veya diğer yüzücü cihazlar aileler için sahte bir güvenlik duygusu oluştururlar. Ancak çocuğun simitten veya yataktan kayması anlık bir olaydır. Bebekler ve çocuklara suyun içindeyken de etrafında oynarken de can yeleği giydirilmeli ancak bu önlemlerle birlikte anne ve babalar sudaki çocuğundan gözünü kesinlikle ayırmamalıdır.

False

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir?

Haberin Devamı

Tatile gitmek, denize, havuza girmek ve güneşlenmek güzel ama bu, çocuklu aileler için fazla dikkat gerektiren bir durum. Çünkü çocuklar iyi korunmaz ve bazı noktalara dikkat edilmez ise tatil bir kabusa dönüşebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Meral Saraçel Benbiçaco, tatilde nelere dikkat etmemiz gerektiğini belirtti.


Bebekler ilk 6 ay enfeksiyonlara açıktır

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir

Öncelikle hastalıklardan korunmada aşılanma esastır. Özellikle bebekler, ilk 6 ay bağışıklık sistemleri gelişmediği için enfeksiyonlara açıktır. O nedenle anne sütü çok önemlidir. Bebeği enfeksiyonlardan korur. İlk 6 aydan sonra önemli aşıları da tamamlandığı için ancak 6 ayını bitirmiş bebekler denize girebilir. Bu aya kadar bebeğin, BCG (verem), beşli karma aşıları (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve HIB ) üç doz, pnömokok aşıları üç doz, hepatit B aşıları üç doz ve rotavirus aşıları iki veya üç doz olarak yapılmış olması gerekir. Bu aşıları tamam olan bebeklerin denize girmesinde bir sakınca yoktur.

Haberin Devamı

Bebekler ve çocuklar için havuzlar sakıncalıdır!

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir

Her çocuk, havuz suyunu içmeyi sever. Havuzlara atılan kimyasallar yanında, enfeksiyonlar da büyük tehlike yaratmaktadır. Her yaz tatilinde havuzlardan kapılan enfeksiyonlar nedeniyle tatilini yarıda kesmek zorunda kalan aile sayısı oldukça fazladır. Bu enfeksiyonlardan yüksek ateş, kusma, ishal, ağız içinde yaralar, cilt enfeksiyonları en sık görülenlerdir.


Kuma dikkat!

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir

Bebekler ve çocuklar için dikkat edilmesi gereken bir diğer yer kumlardır. Nemli olmaları yanında kedi-köpek gibi hayvanların idrar ve dışkıları, her türlü cam kırığı ve çöplerin karıştığı bir yer olması, çocuklar için büyük tehlike yaratmaktadır. Bu nedenle çocuklar ve bebekler asla tamamen çıplak, kumlara oturtulmamalıdır. Bu, mantar enfeksiyonları kadar idrar yolu enfeksiyonlarından da koruyacaktır.

Haberin Devamı

Güneş ışınlarına karşı…

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir

Çocukların ve özellikle de bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için aşırı güneş ışınları, deniz ve havuz suyu zarar verebilir. Vücudumuz için çok önemli olan D vitamininden yararlanabilmek için güneş ışınlarının çok dik gelmediği saatlerde yani saat 'a kadar ve 'dan sonra güneşlenme önemlidir.

Saat ile arasında bebek ve çocuklar kapalı ortamlarda veya ağaç gölgesinde tutulmalı, güneş ışınlarını yansıtıcı havuz kenarı, şemsiye altı gibi yerlerden uzak durulmalıdır. Bebek ve çocuklara geniş kenarlı şapka giydirilmeli, büyük çocuklar U.V koruyucu kaliteli gözlük takmalıdır.

Koruyucu güneş kremi alırken dikkat edilmeli, 30 faktör aşılmamalıdır. İçerdikleri kimyasal maddelerin yararından çok, zararı göz önüne alınmalıdır. Sadece güneş saatlerine ve ortama dikkat ederek bebeklere koruyucu krem sürmeye gerek yoktur.

Haberin Devamı

Bebeklerin cildi çok hassas olduğu için nemlendirici kremler sürerek ciltlerinin kuruması önlenmelidir. Bebekler için en ideal yer, ağaç altındaki gölgeliklerdir. Şemsiye altında tutulmaları güneş ışınını geçirdiği için sakıncalıdır. Bebekler çok giydirilmemeli, onların da terleyebileceği ve de sıcaktan rahatsızlık duyabileceği unutulmamalıdır.

Aşıları tamamlanmamış 6 aya kadar olan bebekleri serinletmek için küçük şişme havuz veya kova kullanılabilir. Bebek göğüs hizasına gelecek kadar çeşme suyu ile doldurulmuş temiz bir kova içine oturtularak serinletilebilir.

Deniz ve havuz sularının bebek ve çocukların cildini kurutup zarar vermesini önlemek için sık duş aldırılmalı, nemlendirici kremler sürülmelidir.

Haberin Devamı

Aşırı sıcakta su kaybını önlemek için bebek ve çocukların yeteri kadar sıvı almaları sağlanmalıdır. 

#Deniz#Tatil#Bebek Bakımı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası