pilotaj bölümü maaşları / Pilot Maaşları | Kariyer.net

Pilotaj Bölümü Maaşları

pilotaj bölümü maaşları

Pilotaj bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Pilotaj bölümü var. Aşağıda sırasıyla Pilotaj bölümü nedir, puan türü nedir, Pilotaj bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Pilotaj bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi en yüksek puanlarla öğrenci alımı yapılan bölümlerden biri de Pilotaj'dır. Pilotaj bölümünü bu kadar değerli kılan da elbette ki her yerde konuşulan pilot maaşlarıdır. Günümüzde pilot maaşları 30.000 lirayı bulmaktadır. Ancak bölüme girebilmek için bazı ön şartları yerine getirmek gerekiyor. Bölüm için yaş sınırı, boy sınırı, kilo sınırı vs. bulunuyor. Bölümü tercih edecekler 1. dereceden sağlık sertifikası alması gerekiyor

Pilotaj Bölümü Nedir?

Pilotaj bölümü; yolcu veya yük taşıyan uçakları kullanıp yöneten pilotları yetiştiren bir lisans bölümüdür.

Pilotaj Bölümünü Tercih Edebilmek İçin Gereken Şartlar

1- YKS’den yeterli puanı almış olmak.

2- 18 yaşını doldurmuş olmak.

3- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmak.

4- Boy uzunluğunun en az 165 cm, en çok 190 cm olması.

5- Kilo Şartı >> Boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 7 fazla veya 15 eksik kilo ağırlıkta olmak.

6- Dilde kekemelik, pelteklik veya tutukluk bulunmamalı.

7- Güvenlik soruşturması temiz çıkmak.


8- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almak.


9- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden Birinci Sınıf Sağlık Sertifikası almak.


10- Pilot olmasına engel Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.


11- Aday öğrencilerin 06.06.2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY–1)” nin 24. Maddesinde belirtilen öğrenci pilot lisansı için müracaatlarda öngörülen koşulları sağlaması gerekmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) veya SHGM tarafından yetkilendirilen havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 inci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak ve sağlık sertifikasında, tek pilota sertifikalı uçaklarda sorumlu pilot olarak uçmasına engel kısıtlama bulunmamak. Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY–1) çerçevesinde, öğrenim süresi içerisinde, öğrencinin pilotluğa elverişsiz duruma gelmesinden ötürü ortaya çıkacak tüm hususlardan öğrenci sorumludur. Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY–1) çerçevesinde, sağlık muayenesi sonucunda öğrencinin pilotluğa elverişsiz olması durumunda ilgili bölüme kaydı yapılmayacaktır.

Pilotaj Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Pilotaj için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Pilotaj, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Pilotaj baraj puanı da 180 puandır. Diğer şartlar yukarıda sıralanmıştır.

Pilotaj Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Pilotaj mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Pilotaj mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

1- Türk Hava Yolları

2- Özel Havacılık Şirketleri

3- Üniversiteler

Pilotların iş bulma olanakları oldukça fazladır, bu nedenle de işsiz kalma riskleri düşüktür. Türk Hava Yolları pilotu "Ticari Pilot Lisansı"yla uçabilir. 2 pilotla uçurulması gereken bir hava yolu uçağında 2. Pilot olarak görev alabilmek için Ticari Pilot Lisansı ve Aletle Uçuş Sertifikası'na sahip olmak gerekir.

Anadolu Üniversitesi Pilotaj Eğitimi programını bitirenler Ulaştırma Bakanlığına bağlı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarda veya özel havacılık şirketlerinde görev alabilirler. Pilotlar; yük ve yolcu taşıyan uçaklar yanında ilaçlama veya keşif gibi amaçlarla kullanılan uçakları ve helikopterleri de idare ederler.

Özel havacılık şirketlerinde ve yabancı hava yolu şirketlerinde görev alabilirler. Türk Kuşu pilotları ise; Uçuş Öğretmenliği, Zirai İlaçlama ve Orman Yangını Söndürme faaliyetlerinde bulunurlar.

Pilotaj Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Pilotaj mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Pilotaj mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Uçuş programında belirtilen görevin özelliğine göre gerekli hazırlıkları yapar, harita ve raporları inceleyerek uçuş planı hazırlar.

2- Yakıt ve zaman hesaplamaları yapar, iniş meydanı ve yedek meydanların özelliklerini raporlardan inceler.

3- Uçuştan belli bir süre önce hava meydanında bulunarak hava durumunu inceler, kısıtlayıcı faktörlere göre uçuş planını gözden geçirir ve uçuş planını ilgili birime verir.

4- Kalkış saatinden önce uçağın yanına gelerek uçuş ekibini kontrol eder, teknik donanımların uçuşa hazır olup olmadığını inceler.

5- Uçağın yüklenmesini kontrol eder.

6- Kalkış zamanına uygun olarak uçuş kulesinden telsizle izin alıp motoru çalıştırır ve bütün teknik kontrolleri yapar.

7- Kalkış, rota, alçalış ve inişleri planladığı şekliyle ve zorunluluk halinde gerekli değişiklikleri yaparak uygular.

8- İniş sonu uçağı park edip, emniyete aldıktan sonra görevini tamamlamış olur.

Pilotaj Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Pilotaj çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Pilotaj okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Pilotlar uçuş öncesinde bilgi almak amacıyla uçuş ofislerinde, uçuş sırasında ise uçak idare kabininde görev yaparlar. Özellikle uçuşta gürültülü bir ortam söz konusudur. Pilot çalışırken uçuş mühendisleriyle, teknisyenlerle, hosteslerle, hava trafik kontrolörleri ve meteoroloji görevlileri ile iletişim halindedir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Hava Aracı ve içindeki faal donanımlar

2- Havayolu veya Fiziki haritalar

3- Helikopter pilotu ise; helikopterler

4- Kontrol Listesi

5- Pilot El Kitabı

6- Teknik yayınlar, hava durumu ve hava alanına ilişkin raporlar

7- Uçak pilotu ise; uçaklar

8- Uçak Teknik Kitabı

9- Uçak veya helikopterin içindeki donanımlar

Pilotaj Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Maaş konusunda en şanslı bölümlerden biri de pilotlardır. Pilotaj bölümünden mezun olanlar pilot unvanı almaktadır. Pilotlar Türk Hava Yollarında çalışabilecekleri gibi özel hava yolu şirketlerinde çalışabilmektedir. Maaşlar farklılık gösterse de genel anlamda pilot maaşları 2021 için 25.000-30.000 lira arasında değişmektedir.

           

Pilotaj Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Pilotaj bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Pilotaj bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Pilotaj dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

Pilotaj Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Aviyonik ve Sistemler
  3. Bilgisayar Bilimi
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Çok Motorlu Uçuş
  6. Çoklu Mürettebat İşbirliği
  7. Fizik
  8. Fizyoloji ve Psikoloji
  9. Genel Seyrüsefer
  10. Gövde ve Motor
  11. Hava Hukuku
  12. Hava Trafik Konuşmaları
  13. Havacılık Teorisi
  14. Havacılık Yönetimi
  15. Hususi Pilot Beceri Geliştirme
  16. Hususi Pilot Uçuş Uygulaması
  17. İleri Uçuş Eğitimi
  18. İngilizce
  19. İşletme Prosedürleri
  20. Kule Operasyonları
  21. Lineer Cebir
  22. Matematik
  23. Meteoroloji
  24. Meteorolojiye Giriş
  25. Pilotlar için Aerodinamik
  26. Seyrüsefere Giriş
  27. Telsiz Ekipmanlı Seyrüsefer
  28. Terminal Operasyonları
  29. Türk Dili
  30. Uçak Performansı
  31. Uçak Sistemleri ve Bileşenleri
  32. Uçuş Emniyeti
  33. Uçuş Planlaması
  34. Uçuş Prensipleri
  35. Uçuş Uygulaması
  36. Uçuş Yetenek Kontrolü
  37. Yüksek Matematik

Pilotaj Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Pilotaj KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Pilotaj bölümüne son beş yılda KPSS ile alım olmamış.

Pilotaj Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Pilotaj tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Bedence çok sağlam ve dayanıklı olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- El ayak ve gözü eşgüdümlü kullanabilmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Mekaniğe karşı ilgi duyan ve bu alanda başarılı olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Soğukkanlı ve dikkatli olmalı.

9- Sorumluluk sahibi olmalı, kurallara harfiyen uymalı.

10- Uyarıcıları çabuk algılayıp hemen tepki verebilmeli.

11- Yükseklik korkusu olmamalı.

Pilotaj Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Pilotaj yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Pilotaj nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Pilotaj iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

Pilot Maaşları 2023: En Düşük ve En Yüksek Sivil, Askeri Pilot Maaşı Ne Kadar Oldu?

Uzun eğitimler sonrası pilotlar çeşitli hava taşıtlarını kullanabilmektedir. Pilotlar sivil veya askeri olarak görev yapabilirler. Askeri pilotlar Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlıdır. Sivil pilotlar ise THY, Pegasus, SunExpress gibi hava yolu şirketlerinde görev alırlar. Yüksek maaş alması ile dikkat çeken pilotluk mesleği pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alır.

Pilot Maaşları 2023

Pilot maaşları kişinin çalıştığı kurum, kıdem ve uçuş saatine göre farklılık göstermektedir. Sivil havacılıkta çalışan bir pilotun maaşı şirketin ücret politikası ve uçuş saatine göre değişir. Askeri pilotlarda ise durum sivil havacılıktan daha farklıdır. Çünkü askeri pilotlar orduda rütbeli askerlerdir. Askerlerin rütbeleri ve yaptıkları görevi maaşlarına etki eder. Pilot maaşları 25 bin TL ile başlayıp 125 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Askeri Pilot Maaşları Ne Kadar?

Ordu bünyesinde yer alan askeri pilotlar gerek yurt içi gerekse yurt dışında gerektiği zaman görev yapmaktadırlar. Askeri pilotlar rütbeli askerdir. Bu nedenle askeri pilot maaşları kişinin rütbesi, görevlerine göre maaşlarına yansır. Askeri pilot maaşları 2023 yılında 25 bin ile 35 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bu orana kişinin görev yeri, medeni durumu ve çocuk sayısı etki eder.

Sivil Pilot Maaşları Ne Kadar?

Sivil pilotlar hava yolu şirketlerinde görev alırlar. Yolcu ve kargo uçaklarını kullanan bu pilotların maaşları uçuş saati, uçuş rotaları, kıdemlerine göre değişiklik gösterir. Bunun dışında her özel firmanın maaş politikası birbirinden farklıdır. Çalışılan özel firmaya göre de maaş değişir. Sivil pilot maaşları 40 bin TL’den başlayıp 120 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Yolcu uçaklarında bir tane kaptan pilot, bir tane de yardımcı pilot görev yapar. Yardımcı pilotlar ile kaptan pilotların arasında da maaş farkı bulunur. En düşük yardımcı pilot maaşı 40.000 TL ve en yüksek yardımcı pilot maaş 60.000 TL olarak bilinmektedir. Kaptan pilot maaşları ise 60.000 TL ve 100.000 TL arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu miktarlar kesin olmamakla birlikte sektör ortalamasıdır.

THY Pilot Maaşları Ne Kadar?

THY’de çalışan pilotların kıdemlerine göre maaşı değişir. Kaptan pilot otalama 60 bin TL ile 90 bin TL arasında maaş alabilmektedir. THY bünyesinde ikinci kaptan olarak görev yapan kişilerin maaşları 40 bin lira ile 60 bin lira arasında gidip gelmektedir. Ancak kesin rakam vermek mümkün değildir. Çünkü THY’de çalışan pilotların görev süreleri, hizmet yılları ve uçuş saatleri, kıdemleri bu oranları etkileyebilir.

PilotNasıl Olunur?

Pilotluk en çok hayal edilen meslekler arasında yer almaktadır. Pilotluk oldukça meşakkatli mesleklerden bir tanesidir. Pilot olmak için gereken eğitimlerin alınması gerekir. Pilot olmak isteyen kişiler askeri ve sivil havacılık okullarına gidebilirler. Birbirinden farklı özel pilotluk kurslarına da gidildikten sonra pilot olmak mümkündür.

Pilot olmak isteyen kişilerin zeka, beceri ve stres yönetiminin yüksek olması gerekmektedir. Pilotluk eğitimi başarı ile tamamlandığı takdirde mesleğe başlanabilir. Bu mesleği yapabilmek için lise eğitiminin tamamlanmış olması gerekir. Çeşitli özel pilotluk kursları sayesinde pilot olma şansı kazanılır. Uçuş eğitimleri ve teorik eğitimler mutlaka başarı ile tamamlanmalıdır. Lisans diploması olan kişiler pilotluk eğitiminde önemli avantajlar elde ederler.

Yolcu Uçağı Pilotu Olmanın Yolları Nelerdir?

Pilot olmak için bazı önemli eğitimlerden geçilmesi gerekmektedir. Özellikle lise eğitimi tamamlandıktan sonra özel pilotluk kurslarına kayıt yaptırılabilir. Lisans diploması olan kişiler pilotluk kurslarında avantaj sağlarlar. Pilot olmak için eğitim uçuşlarına da katılım sağlamak çok önemlidir.

Pilot olmak için eğitim uçuşlarına katılmaya yönelik spl lisansının da alınması gerekir. Ayrıca adli sicil kaydı, lise ve dengi okuldan mezuniyet belgesi, sağlık sorunu olmadığına dair belge gerekir. Pilot olmak isteyen kişiler yetkili bir uçuş kursundan teorik ve 45 saatlik uçuş eğitimini tamamlamalılar.

Kursta eğitim alındıktan sonra pilotluk sınavının başarılı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Sınav başarılı bir şekilde tamamlandığında PPL lisansı alınabilir. Bu lisansı alan kişiler dünyanın her yerinde ticari olmayan uçakları kullanma hakkını da elde edebilirler. Ayrıca savaş ve helikopter pilotu olmanın bazı şartları bulunmaktadır. Pilotların boyu 165'ten kısa olmamalıdır. Ayrıca 190'dan da uzun olmamalıdır. Pilotlar herhangi bir suça karışmamış olmalı ve sağlık sorunları da bulunmamalıdır.

Doktor Maaşları 2022: Aile Hekimi, Uzman, Pratisyen, Asistan Doktor Maaşı Ne Kadar? Hemşire Maaşları 2022: Hemşireler Ne Kadar Maaş Alır? Polis Maaşları 2022: Polis Maaşı Ne Kadar Oldu?Pilot Maaşları 2023: En Düşük ve En Yüksek Sivil, Askeri Pilot Maaşı Ne Kadar Oldu?

Pilotlar Ne Kadar Maaş Alıyor?

 Pilotlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
09 Mayıs

İşte o hep sorulan, sıkça merak edilen o soru; Pilot maaşları ne kadar?

Farklı mevkilerde uçsalar da pilot arkadaşlarımızın en çok aldığı soruların başında gelen bu yegâne sorunun net bir cevabı olmasa da ortalama aralıklardan söz edebiliriz. 

 

Pilot Maaşını Belirleyen Faktörler:

Öncelikle belirtmeliyiz ki pilotlarımızın aldığı maaşlar birçok faktöre dayanarak değişiklik gösterebilmektedir. Yurt dışı merkezli firmalarda daha farklı bir ücretlendirme sistemi görülebilir ancak Türkiye’de pilot maaşlarını belirlemede genel faktörler aşağıdaki gibidir;

 

Aylık periyottaki uçuş saatleri,

Tatil günlerinde yaptıkları mesai,

Uçuş rotaları,

Kıdem,

Hangi tip yolcu uçağını uçurdukları gibi birçok kriter pilot maaşları arasında fark oluşturabilir.

 

Yine bu kriterler kadar, hangi havayolu şirketinde çalıştığınız da maaşınızı oldukça etkileyebilecek faktörlerdendir. Hal böyle olunca sabit bir pilot maaşından söz etmek mümkün değil. Ayrıca, kaptan pilot ve yardımcı pilot maaşları arasında da ciddi farklar bulunmaktadır. Yine de sektör bazında belirli ortalamalardan bahsedebiliriz.

 

Pilot Maaşları

Yukarıda da belirtildiği gibi aynı uçuş saati ve yetkinliğe sahip pilotlar, farklı şirketlerde farklı maaşlar alabilirler. 2022 yılında sektör ortalamasına bakarsak havayolu pilotlarının arasında en düşük yardımcı pilot maaşı 60.000 TL ve en yüksek yardımcı pilot maaş 80.000 TL olarak bilinmektedir. Bu ücretlendirmeler sektör ortalamasıdır. Kaptan pilot maaşları ise 100.000 TL ve 120.000 TL arasında olarak bilinmektedir. 

Sen de pilotaj kariyerine bugün başlamak için bizi ara !

https://www.vizyonhavacilik.com/tr/iletisim

 

Dünyada Pilot Maaşları

Peki ya diğer ülkelerdeki pilotlar ne kadar kazanıyor? Yukarıda belirtildiği gibi birçok ülkede de yine kıdem ve benzeri faktörler pilotların maaşlarını belirlemede etkin rol oynuyor. 

Pilotların yıllık maaş aralıklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Amerika Birleşik Devletleri’nde $ 106.320 - $ 178.153

Birleşik Krallık’ta  $48.700 - $ 190.000,

Ä°sveç’te $ 31.464 - $ 118.008,

Danimarka’da $ 58.176 - $ 180.324,

Hollanda’da $ 56.832 -  $ 159.408,

Almanya’da  $ 37.968 - $ 131.640,

ve Katar’da $ 45.144 - $ 136.800 aralıklarında. Hangi ülkeye giderseniz gidin, pilot maaşları ortalama üzerinde bir yaşama imkan tanıyor. 
 

Pilot olmak için adaylar maddi ve manevi birçok fedakarlık yapıyor ama günün sonunda pilotların bu göz doldurucu maaşları ve yüksek hayat şartları eğitim süresince yapılan fedakarlıkları boşa çıkarmıyor.


Pilotaj eğitimi almak için uçuş okulumuzun websitesini ziyaret edin!

https://vafaaero.com/

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası