lityum nerede bulunur / Dünyada en fazla lityum rezervi Şili'de - Enerji Haberleri

Lityum Nerede Bulunur

lityum nerede bulunur

İran, dünyanın en büyük lityum rezervlerinden birini keşfettiğini duyurdu

İran, dünyanın en büyük lityum rezervlerinden birini keşfettiğini açıkladı. İran hükümetinin açıklamasına göre, 8,5 milyon ton lityum içeren bir rezerv keşfedildi.

Lityum madenleri açısından zengin ülkeler sıralamasında 4. sıraya çıkacak olan İran, bu keşif ile Güney Amerika kıtası dışında en fazla lityuma sahip ülke olacak.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’na göre büyük kil yataklarına sahip bir bölge olan Hamedan’da daha fazla lityum cevheri rezervi keşfedilme olasılığı fazla. 

Lityum neden önemli?

Lityum yeni nesil bataryaların üretiminde ana ürünlerden biri olarak kullanılıyor. 

İran hükümeti tarafından yapılan açıklamada, keşfedilen lityum rezervi sayesinde Tahran’ın cep telefonu, dizüstü bilgisayarı ve buna benzer elektrikli araçlarda kullanılan metalin üretilmesiyle ilgili küresel yarışta söz sahibi bir ülke olacağı bildirildi.

Dünyada ne kadar lityum rezervi var?

ABD’de jeoloji alanında düzenlenen bir araştırma İran'ın keşfinden önce bütün dünyada lityum rezervinin yaklaşık 89 milyon ton olduğunu ortaya koymuştu. 

Tahran’ın keşfi, bu ham madde ile ilgili toplam potansiyelin onda birinin bu ülkede olduğunu ortaya koyuyor.

Bu arada metal ve enerji alanında danışmanlık hizmeti veren SFA Oxford şirketinde lityum araştırmacı olarak çalışan Thomas Chandler, Quatz isimli haber sitesine yaptığı açıklamada, bulunan lityumunu yoğunluğu ve kalitesiyle yeryüzüne çıkartılmasının ne kadara mal olacağı konularının da önemli olduğunu belirtirken, bununla birlikte bulunan miktarın önemli olduğu kabul etti.

Bolivya ve Şili lider

Dünyada lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada gelirken, Şili 19,9 milyon tonla ikinci sırada, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada, İran ise son keşifle 4 dördüncü sırada yer alıyor.

7,7 milyon ton ile Avustralya, 6,7 milyon tonla Çin ve 5,9 milyon tonla Hindistan dana sonraki sıraları alıyor.

Lityum nedir, nerelerde kullanılır? İşte lityum hakkında t&#;m bilgiler

Haberin Devamı

Lityum, periyodik cetvelde 'Li' ile ifade edilen bir element türüdür. yılında keşfedilen bu element birçok alanda kullanılmış, sağlık alanında da etkileri gözlenmiştir. Manik depresif tedavisinde kullanıldığı bilinen Lityum, dengeleyici görevi sağlamaktadır. İşte, lityum hakkında merak edilenler

LİTYUM NEDİR?

Johan August Arfwedson tarafından yılında keşfedilen Lityum, periyodik tabloda 1. grup alkali metaller içinde yer alan, atom numarası 3, sembolü “Li” olan kimyasal bir elementtir.

Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metaldir. Havada bulunan oksijenle reaksiyona giren lityum, lityum oksit (Li2O) oluşturur. Bu oksitlenme reaksiyonunu engellemek için yağ içinde saklanır. Hava ve su tarafından hızlı bir şekilde oksitlenip kararır ve lekelenir. Lityum metali doldurulabilir pillerde (örnek olarak cep telefonu ve kamera pili) ve ağırla yüksek direniş göstermesi sebebiyle alaşım olarak hava taşıtlarında kullanılır. Li+ iyonunun nörolojik etkilerinden dolayı, lityumlu bileşikler farmakolojik olarak sakinleştiricilerde kullanılır.

Haberin Devamı

Lityum bıçakla kesilebilir, sodyumdan biraz daha sert olduğu için, onu kesmek veya bölmek çok daha zordur. Reaksiyona girmemiş Lityum gümüşi bir renge sahiptir, ancak kısa sürede rengi kararır. Düşük yoğunluğu sayesinde hidrokarbonlar üzerinde batmadan durabilir. Lityum, ten ile temasını engellemek için özel koruma gerektirir. Lityumu toz olarak ya da alkalinli bileşimlerinin solunması, burun yollarında ve boğaz da tahriş ve zarara neden olur.

Manik depresif tedavisinde kullanılan Lityum, bipolar bozukluk tedavisinde, duygudurum dengeleyici olarak kullanılmaktadır. Lityumun bu etkisi yılında Avustralyalı psikiyatr John Cade tarafından belgelenmiştir. FDA, yılında lityumun etkili bir ilaç olarak tanındığını duyurmuştur. Lityum, depresyon tedavisinde öteki antidepresanların etkisini güçlendirmek için de kullanılmaktadır. Lityum, sindirilmesinin ardından, merkezi sinir sisteminde hızla yayılır ve çeşitli nörotransmitterler ve almaçlarla etkileşir. Norepinefrin salınımını azalttığı ve serotonin sentezini arttırdığı bilinmektedir. Mani üzerindeki etkisini ortaya çıkaran mekanizma bilinmemektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası