sadece kimlikle gidilecek ülkeler / Pasaportsuz gidilen ülkeler (Sadece kimlikle seyahat edebileceğiniz ülkeler) | N-Life

Sadece Kimlikle Gidilecek Ülkeler

sadece kimlikle gidilecek ülkeler

Tatil Planlarınızı Renklendirecek: Türkiye'ye Yakın Vizesiz Ülkeler

Gezmek büyük bir zevk. Üstelik bu gezinin içinde yeni kültürleri keşfetmek varsa bu zevkin daha da artacağı kesin. O halde keyifli bir yolculuğa çıkmak için yurt dışı tatili planlama zamanı. Bu planları hızlıca gerçekleştirmek isterseniz de Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler tam size göre.

 

Biz de yollarda çok vakit kaybetmeden bir hafta sonu kaçamağı bile yapabileceğiniz Türkiye’ye yakın vizesiz ülkeleri sizin için derledik. Haydi, vizesiz seyahat detaylarını, vizesiz ve kimlikle gidilebilen ülkeleri keşfetmeye başlayalım. 

Vizesiz Seyahat Nedir? Vize Türleri Nelerdir?   

vizesiz-seyahat-vize-turleri

 

Türkiye’den yola çıkarak farklı ülkeleri keşfetmek isteyenlere bazı ülkeler için vize şart. ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa bu ülkelerden sadece bazıları. Ama bu ülkeler dışında Türkiye’den vize istemeyen ülkeler de bulunuyor. “Acaba vizem çıkar mı?” tedirginliği yaşamadan sadece pasaportunuzu kapıp bu ülkeleri keşfetmeniz mümkün. 

 

Üstelik Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler olduğu gibi vize işlemlerinin oldukça kolay olduğu seçenekler de mevcut. “Peki, ne kadar kolay?” derseniz açıklayalım. Schengen ya da İngiltere vizesi gibi meşakkatli bir vize alma süreci yerine bazı ülkelere giriş için sınır kapısında veya online vize almak yeterli. İki vize türü de daha çok form doldurup vize ücretini ödedikten sonra alabileceğiniz vizeler. Kısacası adı vize olsa da daha çok ülkeye giriş için yapmanız gereken kısa bir işlemden ibaret. Bu nedenle vizesiz ülkelere ek olarak vize prosedürleri sınırda ve online olarak tamamlanan ülkelere de rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. 

Pasaportunuz Yoksa Kimlikle Seyahat Mümkün mü? 

pasaportsuz-kimlikle-seyahat

 

Vizesiz seyahat etmek için tabii ki pasaport gerekli. Ancak pasaportunuz yoksa yurt dışına çıkamayacak mısınız? Aslında çıkabilirsiniz. Çünkü Türkiye’den sadece kimlikle gidilen ülkeler de bulunuyor. Tıpkı yurt içinde seyahat eder gibi yurt dışına çıkmanın yolu da bu kimlikle gidilen ülkelerden geçiyor. 

Vizesiz ve Kimlikle Gidilen Türkiye’ye Yakın Ülkeler Hangileri? 

vizesiz-gidilen-ulkeler

 

Şimdi, tatil planlarınızı renklendirecek ülkeyi seçme zamanı. Yollarda vakit kaybetmeden en fazla 4 saatlik bir uçak yolculuğu ile ulaşabileceğiniz, sadece pasaport veya kimlik kartınızla seyahat edebileceğiniz, e-vize veya sınırda vize alarak kolay giriş sağlayabileceğiniz ülkeleri keşfedelim: 

 

Ülke 

Vize Türü 

Vizesiz Kalma Süresi 

Bilgi 

Makedonya

Vizesiz

90 gün

 

Sırbistan 

Vizesiz / Kimlik yeterli

90 gün 

gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla 

Kosova 

Vizesiz 

90 gün

gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla

Arnavutluk 

Vizesiz

90 gün 

 

Bosna Hersek 

Vizesiz / Kimlik yeterli 

90 gün 

gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Vizesiz / Kimlik yeterli

Süresiz

 

Gürcistan 

Vizesiz / Kimlik yeterli 

gün

 

Azerbaycan 

Vizesiz / Kimlik yeterli

30 gün 

Havaalanlarında giriş-çıkış formu doldurmanız gerekli. 

İran 

Vizesiz 

90 gün 

 

Moldova 

Vizesiz

90 gün

 

Ürdün 

Vizesiz

90 gün

gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla

Mısır

Sınırda vize 

30 gün

Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaportları olanlar 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilir. 

Ermenistan 

E-vize / Sınırda vize

21 gün 

 

Sudan 

Sınırda vize 

30 gün 

Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaportları olanlar 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilir. 

Lübnan 

Vizesiz 

90 gün

gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla 

Fas 

Vizesiz 

90 gün 

 

Karadağ 

Vizesiz 

90 gün 

gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla 

Kazakistan 

Vizesiz 

30 gün 

 

Bahreyn 

E-vize 

30 gün

Resmi pasaportları olanlar 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilir. 

Katar 

Sınırda vize 

14 gün 

Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaportları olanlar vizesiz giriş yapabilir.

Tunus 

Vizesiz 

90 gün 

 

Belarus 

Vizesiz 

30 gün 

Toplam kalış süresi 1 yıl içinde 90 günü geçmemeli.

 

Ancak şunu belirtelim: Yukarıdaki Türkiye’ye yakın vizesiz gidilen ülkelerin listesindeki bilgiler, turistik amaçlı vizeleri kapsıyor. Öğrenim, çalışma, uzun süreli ikamet gibi nedenlerle yapacağınız seyahatler için vize uygulamaları hakkında ülkelerin temsilciliklerinden bilgi almanızda fayda var. Ayrıca listedeki ülkelere ek olarak Asya, Güney Amerika ve Afrika’da vizesiz gidebileceğiniz pek çok ülke bulunuyor. Daha uzaklara gitmek ve uzun bir seyahat planı yapmak isterseniz farklı ülkeleri de listeye ekleyerek seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz. 

 

Bu ülkeler dışında Avrupa kıtasında bulunan Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan’da Türk vatandaşları için vize uygulaması bulunmuyor. Ancak bu ülkelere direkt gidiş olmadığından bu ülkelere ulaşabilmek için Avrupa ülkelerine gidip aktarma yapmak gerekli. Bu durumdan dolayı da Schengen vizesi almak şart. 

Yeşil Pasaportunuz Varsa Nerelere Gidebilirsiniz? 

EcoTour

 

Yeşil pasaport, diğer adıyla hususi pasaport, devlet memurlarına ve belirli şartları taşıdıkları müddetçe memurların aile üyelerine (örneğin çocuklar için 25 yaşını geçmemiş olmak) verilen pasaport olarak bilinir. 

 

Vizesiz gidilebilen ülkeleri, bordo pasaport yani umuma mahsus pasaporta göre inceledik. Ancak görüldüğü gibi bazı ülkelerin vizesiz kalma süreleri bile pasaport türüne göre değişiyor. Peki, yeşil pasaportunuz varsa başka ülkelere gidebilir misiniz? Evet, neredeyse Avrupa ülkelerinin tamamına yeşil pasaportla vize almadan gitmek mümkün. 

 

Yeşil pasaportunuz varsa bordo pasaport ile gidilebilen bu ülkelerin dışında; Fransa, Hollanda, Almanya, İspanya, İtalya, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Portekiz gibi birçok Avrupa ve Balkan ülkesine seyahat edebilirsiniz. Ancak ABD ve İngiltere yolculuğu planlıyorsanız yeşil pasaportunuz olsa bile bu ülkelere giderken vize almanız gerekiyor. 

 

Bordo ya da yeşil fark etmeksizin vizeniz olmadan pasaport ve hatta sadece kimlikle gidebileceğiniz birçok ülke bulunuyor. Hem de hepsi Türkiye’ye oldukça yakın. Bu nedenle “Yolda vakit kaybetmeden gezi planı yapmak ve yeni kültürler keşfetmek istiyorum.” diyorsanız bu ülkeleri tatil planlarınız arasına dahil edebilirsiniz.


”Peki, yurt içinde kültür turuna nereye gidebilirim?” diye düşünüyorsanız da tarihiyle büyüleyici Kapadokya eşsiz bir seçenek. Kapadokya gezinizi gurme lezzetlerle daha keyifli hale getirmek için de “Kültür ve Lezzet Dolu Güzergâhlara Doğru: Kayseri ve Kapadokya Gezi Rotası” yazımızı okumayı unutmayın.

Evet, vizesiz seyahat gibi pasaportsuz seyahat de mümkün. Henüz vizesiz ülkeler listesi kadar uzun olmasa da pasaportsuz, sadece kimlikle gidilebilen ülkeler de var.

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan" Pegasus ile gidebileceğiniz Türk vatandaşlarından pasaport istemeyen ülkeler arasında yer alıyor.

Konsolosluğa gitmeden, vize ücreti ödemeden, pasaport yenilemeden kısacası ekstra para harcamadan ucuza yurt dışı tatili yapmak için bu ülkeleri de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Ancak her ülkenin kimlikle seyahat konusunda uygulamaları farklılaşabiliyor. Pasaportsuz gidilen ülkelerin aradığı koşul ve vizesiz seyahat sürelerini aşağıda bulabilirsiniz.

Kimlikle Gidilen Ülkeler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti


“Kıbrıs’a pasaportla mı gidiliyor?” diye merak edenler için KKTC, Türk vatandaşlarından pasaport istemiyor. 30 güne kadar vize almaya ihitiyaç duymadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni keşfetmeye yeni çipli kimlik kartınızı göstererek gidebilirsiniz. Eski ve fotoğrafsız kimlikler artık KKTC girişlerinde kabul edilmemektedir.

Kıbrıs pasaportsuz seyahat

Ercan Havaalanı varışlı uçuşlar ile KKTC’nin başkent’i Lefkoşa’ya gidebilir, dilerseniz buradan Girne, Gazimağusa, Karpaz, Güzelyurt gibi adanın turistlik noktalarına geçiş yaparak tatilinizi unutulmaz kılabilirsiniz.

Kıbrıs Uçak Bileti Ara

Kıbrıs'a Gitmeden Önce Blog Yazılarından İlham Al!

Gürcistan

Turist olarak Gürcistan’ı ziyaret etmek isterseniz 1 yıla kadar ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz. Ayrıca pasaportsuz turlara katılabilir, sadece kimlik göstererek seyahat edebilirsiniz. Yalnız sadece yeni fotoğraflı ve çipli kimlik kartı sahiplerinin pasaport olmadan ülkeye giriş yapabileceğinin altını çizmekte fayda var.

Şimdi hemen uçak bileti alarak, check-in işlemi yapıp başka bir hazırlığa ihtiyaç duymadan Gürcistan'ı keşfedebilirsiniz.

Gürcistan pasaportsuz gidilen ülkeler

Gürcistan'a Uçak Bileti Ara

Gürcistan'a Gitmeden Önce Pegasus Blog'dan İlham Al!

Azerbaycan

3 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan  bildiriyle Türkiye ile olan vize uygulaması kaldırılan Azerbaycan'a vize almadan, pasaport göstermeden sadece yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik belgenizle seyahat edebilirsiniz. Bu vize muafiyetine bağlı olarak iki ülke vatandaşları 90 günü aşmamak kaydıyla pasaportsuz giriş-çıkış yapabilirler. 90 günü aşan durumlarda ise ikamet izni başvurusu zorunludur.

Azerbaycan vize rehberi üzerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Azerbaycan

Azerbaycan Uçak Bileti Ara

Pasaportsuz Kimlikle Gidilebilen Ülkeler

Karşılıklı anlaşmalar sonucunda bazı ülkelere yalnızca kimlik kartıyla giriş yapılabilmektedir. Sadece kimlik kartıyla pasaporta gerek duyulmadan gidilebilen ülkeleri Miniyol olarak sizin için listeledik!

    • Pasaportsuz Yurt Dışına Çıkılır mı? 
    • Pasaportsuz Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? 
    • Pasaportsuz Sadece Kimlikle Gidilebilen Ülkeler
      • 1- KKTC
      • 2- Sırbistan 
      • 3- Ukrayna 
      • 4- Gürcistan 
      • 5- Azerbaycan 
      • 6- Moldova 
      • 7- Bosna-Hersek

Pasaportsuz Yurt Dışına Çıkılır mı? 

Pasaport ve vize olmadan yurt dışına çıkılabilir ancak bu her ülke için geçerli değildir. Karşılıklı anlaşmalar sonucunda bazı ülkelere yalnızca kimlik kartıyla giriş yapılabilmektedir. Azerbaycan, KKTC, Ukrayna, Sırbistan, Gürcistan ve Moldova’ya sadece kimlik kartıyla gidilebilmektedir. 

Pasaportsuz Yurt Dışına Nasıl Çıkılır? 

Yurt dışına pasaport olmadan çıkmak için kimlik kartınızın yeni ve çipli kimlik kartı olması gerekmektedir. Sınır kapısında size verilen yurt dışı çıkış formunun eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması ve yurt dışı çıkış harcının yatırılmış olması gerekmektedir. 

Ülkeden çıkmanızın ardından giriş yaptığınız ülkede size verilen damgalı formu gezi boyunca saklamalı ve Türkiye’ye dönene kadar yanınızda taşımanız gerekmektedir.

Pasaportsuz Sadece Kimlikle Gidilebilen Ülkeler

1- KKTC

kimlikle-kktc-gidilir-mi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, pasaporta ve vizeye gerek duymadan yalnızca kimliğinizle seyahat edebileceğiniz ülkeler arasındadır. Kıbrıs sınır kapısında çipli kimlik kartınızı göstererek giriş belgenizi alabilir ve seyahatinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yavru vatan Kıbrıs’a kimliğinizle seyahat ettiğinizde en fazla 30 gün konaklama hakkınız bulunmaktadır. Daha üzerinde bir konaklama ihtiyacınız bulunuyorsa pasaport gerekmektedir. Pasaportla seyahat ettiğinizde ise vize gerekmeden 90 gün konaklama hakkınız bulunmaktadır. 

Türkiye’den yaklaşık saatlik uçuş mesafesinde yer alan KKTC Erhan Havalimanı’na ülkemizden birçok havalimanından uçuş imkanı bulunmaktadır. Deniz tatili severler için ideal bir tatil merkezi olan Kıbrıs, geceleriyle de oldukça renklidir. Kıbrıs seyahatlerinde konforlu ve rahat bir ulaşım sağlamak istiyorsanız Kıbrıs araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Kıbrıs araç kiralama nasıl yapılır öğrenmek için tıklayınız.

KKTC Gezilecek Yerler hakkında dataylı bilgi edinmek için tıklayınız.

*KKTC girişinde eski ve fotoğrafsız kimlikler kabul edilmemektedir. 

KKTC Başkenti: Kuzey Lefkoşa 

Resmi Dil: Türkçe 

Para Birimi: Türk Lirası 

2- Sırbistan 

sırbistana-kimlikle-gidilir-mi

Sırbistan yalnızca kimlikle seyahat edilebilen ülkeler listesine yeni dahil olmuş bir ülkedir. Yapılan karşılıklı anlaşmalar sayesinde artık vizeye de ihtiyaç duymadan Sırbistan’ı ziyaret edebilirsiniz. Yeni çipli kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz Sırbistan’da kültürel çeşitliliğe doyacaksınız.

Birçok ziyaret edilebilir tarihi noktaya sahip olan Sırbistan; eski şehir ve yeni şehir olarak ikiye ayrılmaktadır. Eski şehir kısmında çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Tuna ve Sava nehirlerinin birleşim noktası olan başkent Belgrad ise mimarisiyle ziyaretçilerini büyülemektedir. 

Sırbistan Başkenti: Belgrad 

Resmi Dil: Sırpça

Para Birimi: Sırp Dinarı 

1 Sırp Dinarı 0,15 Türk Lirasına eşittir. (Ekim baz alınmıştır.)  

3- Ukrayna 

ukraynaya-kimlikle-gidilir-mi

Kimlikle gidilebilen ülkeler listesinde yerini alan bir diğer ülke Ukrayna’dır. Pasaport ve vizeye gerek duymadan yalnızca kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz Ukrayna’da 90 gün kalış hakkı bulunmaktadır. Ankara ve İstanbul’dan direkt uçuş imkanı bulunan Ukrayna’ya gittiğinizde Kiev, Lviv, Odessa ve Kharkiv’i mutlaka gezmenizi öneririz. 

Ukrayna'da gezilecek yerleri detaylıca öğrenmek için Ukrayna Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Ukrayna Başkenti: Kiev

Resmi Dil: Ukraynaca  

Para Birimi: Ukrayna Grivnası 

1 Ukrayna Grivnası 0,51 Türk Lirasına eşittir. (Ekim baz alınmıştır.)  

4- Gürcistan 

gurcistana-kimlikle-gidilir-mi

Sınır komşumuz olan Gürcistan’a bir seyahat planlıyorsanız yalnızca kimlik kartınızla giriş yapabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda 90 güne kadar pasaportsuz ve vizesiz konaklama imkanınız bulunan Gürcistan’da yeni yapılan düzenlemelerle bu süre 1 yıla kadar uzatılmıştır. 

Komşu ülke Gürcistan’da en çok ziyaret gerçekleştirilen şehir Batum olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek yakınlığıyla gerekse ülkemizden otobüsle geçiş imkanı bulunmasıyla yıl içerisinde çok sayıda ziyaretçi Batum’a gitmektedir. Kimlikle gidilen ülkeler ziyaret listenize Gürcistan'ı da eklemeyi unutmayın!

Gürcistan Başkenti: Tiflis 

Resmi Dil: Gürcüce

Para Birimi: Gürcistan Larisi 

1 Gürcistan Larisi 6,57 Türk Lirasına eşittir. (Ekim baz alınmıştır.)  

5- Azerbaycan 

azerbaycana-kimlikle-gidilir-mi

Kardeş ülke Azerbaycan da Türkiye’den sadece kimlikle ziyaret edebileceğiniz ülkeler arasında yerini almaktadır. Yalnızca yeni çipli kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz Azerbaycan’a giderken pasaport ve vizeye ihtiyaç duyulmamaktadır. 90 güne kadar pasaportsuz ziyaret imkanı bulunurken 90 günü aşan durumlarda ise ikamet izni almanız zorunludur. 

Azeri Türkçesi konuşulan ülkede anlaşma konusunda çok sıkıntı çekmeyeceğinizi garanti edebiliriz. Kafkasların en büyük şehri olan başkent Bakü’de çok sayıda ziyaret noktası bulunmaktadır.

Bakü’de gezilecek yerleri keşfetmek için Bakü'de Gezilecek Yerleryazımıza da göz atabilirsiniz!

Azerbaycan Başkenti: Bakü

Resmi Dil: Azerice 

Para Birimi: Azerbaycan Manatı

1 Azerbaycan Manatı 10,92 Türk Lirasına eşittir. (Ekim baz alınmıştır.)  

6- Moldova 

moldovaya-kimlikle-gidilir-mi

Kimlikle giriş yapılabilecek ülkelerden bir diğeri olan Moldova’da gün içinde 90 güne kadar pasaportsuz ve vizesiz konaklayabilirsiniz. 90 günü aşan durumlarda ikamet izni gerekmektedir. Başkent Kişinev’e direkt uçuş imkanı bulunan Moldova’da gezilecek birçok tarihi yapı yer almaktadır. 

Moldova Başkenti: Kişinev

Resmi Dil: Rumence 

Para Birimi: Moldova Leyi

1 Moldova Leyi 0,95 Türk Lirasına eşittir. (Ekim baz alınmıştır.)  

7- Bosna-Hersek

bosna-herseke-kimlikle-gidilir-mi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkan turu kapsamında Bosna- Hersek’i ziyaret ettiği esnada “Bundan böyle Bosna-Hersek’ten Türkiye’ye, Türkiye’den Bosna-Hersek’e kimlik kartıyla seyahat yapılabilecek.” açıklamasında bulunmuştu. Henüz tarih belli olmasa da bundan sonra Bosna-Hersek de yalnızca kimlik kartıyla ziyaret edilebilen ülkeler arasında yerini almış oldu.

Balkanların nadide güzelliği Bosna-Hersek hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Bosna-Hersek Gezi Rehberiyazımıza da göz atabilirsiniz.

Bosna-Hersek Başkenti: Saraybosna

Resmi Dil: Boşnakça, Hırvatça, Sırpça

Para Birimi: Bosna-Hersek Markı 

1 Bosna-Hersek Markı 9,43 Türk Lirasına eşittir. (Ekim baz alınmıştır.) 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası