kaza tespit tutanağı sorgulama / Kaza Tespit Tutanağı Örneği & Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur? - Generali Sigorta

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

kaza tespit tutanağı sorgulama

Hazine Müsteşarlığı’nın /27 sayılı genelgesi ile 1 Nisan tarihinden itibaren yalnızca “maddi hasar” ile sonuçlanan kazalarda, tarafların anlaşmalı olarak kendi aralarında tutanak tanzim etmeleri olanaklı hale gelmiştir.

Konuya ilişkin belirlenmiş süreç adımlarının işletilmesi neticesinde Bahsi geçen tutanaklar kullanılarak; kazaya karışan araç sürücülerinin kazanın meydana gelmesindeki kusur oranları belirlenmektedir.


Aşağıdaki dosyayı tıklayarak maddi hasarlı kaza tespit tutanağını temin edebilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,

  • Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
  • Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,
  • Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.

 “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı” düzenlenirken şu hususlara dikkat edilmelidir.

Maddi hasarlı kazaya karışan araç sürücülerinin kazadaki kusur oranları, tutanağın ilgili sigorta şirketlerine ulaşması ve ilgili şirketlerce Tramer sistemine girişlerinin yapılmasını takip eden 3 gün içinde belirlenir.

Kusur oranları % 0, % 50 ve % olup, bunların haricinde kusur oranı kullanılmamaktadır.

Kusur durumlarına ilişkin takipler seafoodplus.info adresinden takip edilebilmektir.

Yalnız Maddi Hasarla Sonuçlanan Trafik Kazalarında Taraflarca Doldurulacak Kaza Tespit Tutanaklarına İlişkin Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanan 28 Aralık gün ve /27 sayılı Genelge uyarınca işleyiş şu şekildedir.

sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, yalnız maddi hasara yol açan trafik kazalarında, tarafların kazanın oluş şeklinin kendilerince doldurulacağı tutanak üzerinde anlaşmaları halinde, tutanak aşağıdaki esaslara göre düzenlenecektir.

1. Taraflar, genelgenin ekinde yer alan “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı”nı (Tutanak) yine ekte yer alan açıklamalara göre doldurur ve imzalarlar.

2. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecektir.

3. İkiden fazla motorlu aracın karıştığı trafik kazalarında veya gerek görüldüğünde, birden fazla form kullanılabilir. Düzenlenen tutanaklar fotokopi yoluyla çoğaltılabilir.

5. Bu şekilde düzenlenen tutanak, trafik zabıtasınca düzenlenen Trafik Kaza Tespit Tutanağı hükmündedir.

6. Tutanak ile beraber, araçlar kaza yerinden kaldırılmadan, mümkünse araçların fotoğrafları çekilir ve fotoğraflar tutanak ile beraber değerlendirilir.

7. Hak sahipleri, karşı tarafın Karayolu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine, yukarıdaki madde hükmüne uygun olarak doldurdukları tutanak ve varsa fotoğraflar ile başvuracaklardır.

8. Başvurulan sigorta şirketi, en geç bir sonraki iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne (TRAMER) iletir.

9. TRAMER, tutanağı ve varsa fotoğrafları, ilgili araçların trafik sigortasını ve varsa kasko poliçesini düzenleyen sigorta şirketlerine en geç bir sonraki iş günü sonuna kadar elektronik ortamda iletir.


Sigorta şirketleri, tutanak ve varsa fotoğrafların, TRAMER tarafından gönderilmesini takip eden üç iş günü içinde genelge ekinde yer alan kaza krokilerini de dikkate alarak %0, %50 ve % oranlarına göre sorumluluk değerlendirmesini yapar. Her bir şirket kendi sorumluluk değerlendirmesi sonucunu elektronik ortamda TRAMER’e iletir. Sigorta şirketlerinin, değerlendirme sonuçlarına elektronik ortamda gerçek zamanlı ulaşabilmelerini için gerekli alt yapı TRAMER tarafından oluşturulur.


Sigorta şirketlerince, yukarıdaki hükümler çerçevesinde varılan mutabakat, süresinde değerlendirmesini iletmeyen diğer şirketler için de bağlayıcıdır. İlgili şirketlerden birisi, sorumluluk değerlendirmesini yukarıda ki hükümlere uygun olarak TRAMER’e göndermesine rağmen, diğer şirketler, süresi içinde göndermemişler ise değerlendirme gönderen şirketin belirlediği sorumluluk oranları esas alınır.

TRAMER, iletilen değerlendirmelerde mutabakata varıldığını tespit ederse, bu çerçevede belirlenen sorumluluk oranlarını ilgili sigorta şirketlerine bildirir.

TRAMER tarafından 9 uncu maddeye göre yapılan gönderimi izleyen üç iş gününde, şirket değerlendirmelerinde farklı sonuçlara ulaşıldığının tespit edilmesi durumunda, tutanak ve varsa fotoğraflar genelgenin maddesine göre TRAMER bünyesinde oluşturulan Tutanak Değerlendirme Komisyonuna (Komisyon) TRAMER tarafından sunulur. Komisyon, tutanağı ve varsa çekilen fotoğrafları inceleyerek sorumluluk oranlarını %0, %50 ve % oranları çerçevesinde kesin olarak belirler. Sonuç TRAMER aracılığıyla ilgili şirketlere elektronik ortamda bildirilir.

İlgili sigorta şirketi yukarıdaki maddeler kapsamında kendisine sorumluluk oranlarının iletilmesinin ve gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından sekiz iş günü içinde tazminatı ödeyecektir. Kara Taşıtları Kasko Sigortasına ilişkin hükümler saklıdır.

TRAMER, hak sahiplerinin tutanak incelemesi başvurularının, hangi aşamada olduğunu internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak altyapıyı kurar.

Aşağıdaki hallerde trafik kazası tespit tutanağı trafik zabıtası tarafından düzenlenecektir.

a. Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
b. Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
c. Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
d. Kazaya karışan araçlardan birinin veya daha fazlasının kamu kurumlarına ait ise,
e. Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
f. Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
g. Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,
h. Trafik kazası ölüm ve / veya bedeni zarar ile sonuçlanmışsa.

Genelge kapsamında, trafik kazalarında kusur değerlendirmesi yapmak üzere Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (Birlik) Yönetim Kurulu Kararı ile TRAMER bünyesinde yeterli sayıda komisyon kurulur. Her komisyon biri başkan olmak üzere 3 üyeden oluşur. Komisyondaki başkan ve üyelerin yetkili olacakları bölgeler Birlik Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Komisyon üyelerinin ücret ve sair mali hakları, TRAMER tarafından karşılanır. Komisyon çoğunlukla karar verir. Komisyon üyeleri çekimser oy kullanamaz. Oylamada eşitlik olması halinde komisyon başkanının oy kullandığı oran karara esas alınır. Komisyon gelen işleri en çok üç iş günü içinde sonuçlandırmak zorundadır.

Tutanak, tutanağın doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve örnek tutanaklar,  poliçe ile beraber sigorta şirketlerince ücretsiz olarak verilir.

Birlik ve TRAMER, internet sitelerinde tutanak ve doldurulmuş örnek tutanaklar yayınlar.

Genelge kapsamında ki gerekli altyapılar, ilgili kurumlarca 01 Nisan tarihinde, sistemin yürürlüğe girmesini sağlayacak şekilde hazırlanır.

Genelge 01 Nisan tarihinde yürürlüğe girer.

Detaylı bilgi için: seafoodplus.info

Kusur durumlarını belirlemekte kullanılan kroki örnekleri için :

seafoodplus.info

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Maddi hasarın ortaya çıktığı trafik kazalarında trafik polisi ya da zabıtanın olay yerine gelmesine gerek kalmadan, araç sürücülerinin kendi aralarında kaza hasarını detaylı bir şekilde belirttikleri rapor, "kaza tespit tutanağı" olarak adlandırılır. Kaza tespit tutanağının doldurulabilmesi için kazaya en az 2 aracın karışmış olması gerekmektedir. Kaza tespit tutanağının yalnızca maddi hasarla sonuçlanan kazalar için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Öte taraftan yaralanma ya da ölüm ile sonuçlanan kazalarda polis tarafından tutanak tutulmalıdır. Kaza tespit tutanağı, hem sürücüler hem de sigorta şirketleri için önemli bir belge niteliğindedir. Kazanın bütün detaylarının yer aldığı bu belgeler rapora dahil edilmek üzere her açıdan çekilmiş fotoğraflarla desteklenmelidir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza meydana geldiğinde her iki aracın da ruhsat, ehliyet ve sigorta poliçelerinin geçerli olması gerekmektedir. Aksi takdirde raporun doldurulması mümkün değildir ve geçerli bir evrak olarak değerlendirilmeyecektir.

Kaza tespit tutanağının en üstünde kazanın tarihi, saati ve yeri belirtilmelidir. Bir alt kısmında görgü tanığı olması durumunda doldurulabilecek bir alan bırakılmıştır. Kaza tespit raporunda her iki araç için de ayrılmış "A ve B aracı" şeklinde iki bölüm bulunmaktadır. Araç sahipleri bu bölümlerde bulunan sürücü bilgilerini (Adı-Soyadı, TC Kimlik No, Sürücü Belge No, Alındığı Yer, Adres, Cep Telefonu, E-posta) doldurduktan sonra araç bilgilerini (Şasi No, Marka ve Modeli, Plaka, Kullanım Şekli) ve Trafik Sigortası Poliçe bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurmaları gerekmektedir. Tutanağın alt kısmında ise aracın darbe aldığı yerlerin ok ile gösterilmesi, çarpışma yerinin ve anının taslağının çizilmesi gerekmektedir. En alta ise kazanın oluş şeklinin her iki taraf açısından da belirtildiği sürücü beyanları yazılır ve imzalar atılır.

Bunun yanı sıra, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından kullanıma sunulan “Mobil Kaza Tutanağı” uygulaması ile kağıt form yerine akıllı telefon üzerinden mobil kaza tespit tutanağı doldurulabilmektedir. Bu sayede kaza yerinde daha pratik ve hızlı bir şekilde online kaza tespit tutanağı seafoodplus.info tespit tutanağı örneği’ne seafoodplus.info de “Hizmetler” menüsü altındaki “KTT Sorgulama ve İtiraz” bölümündeki “İlgili Örnekler” başlığı altından ulaşabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı’nın Amacı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, kazanın meydana geliş şeklini ve hasar tespitini ortaya koyan bir rapordur. Tutanak, kendi başına kaza kusur oranını ya da derecesini belirleyemez. Kusur dereceleri, sürücülerin sigorta şirketleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu belirlenir. Kusur oranları, %0, %50 ve % şeklinde belirlenir ve 3 iş günü içerisinde sonuçlanır.

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Kaza tespit tutanağı, SBM sitesi üzerinden E-Devlet ile giriş yaparak sorgulanabilmektedir. seafoodplus.info platformunda“Hizmetler” menüsü altında bulunan “KTT Sorgulama ve İtiraz” başlığına tıklayarak tutanağınız hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu aşamada 3 sorgulama seçeneği bulunmaktadır:

  • Plaka ve Sigortalı TC Kimlik No ile Sorgulama
  • Plaka ve Sigortalı Vergi Kimlik No ile Sorgulama
  • Plaka ve Sürücü TC Kimlik No ile Sorgulama

Bunun haricinde SMS üzerinden de kaza tespit tutanağı sorgulaması yapılabilmektedir. SMS gönderebilmek için “KTT” yazıp, boşluk bırakıp plakanızı yazdıktan sonra ’e göndermeniz yeterlidir.

Hangi Koşullarda Kaza Tespit Tutanağı Doldurulması Geçerli Değildir?

  • Sürücülerden birinin ehliyeti ya da ruhsatı yoksa,
  • Araçlardan en az birinin trafik sigortası bulunmuyorsa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse ya da kazada kamu malına zarar verilmiş ise,
  • Sürücülerden birisi 18 yaşının altındaysa,
  • Kazada ölüm ya da yaralanma durumu varsa, Sürücülerde alkol veya uyuşturucu madde şüphesi bulunuyorsa,

Yukarıda belirtilen ya da benzer durumlarda tutanağın polis tarafından hazırlanması gerekmektedir.

Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nereye Teslim Edilir?

Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra iki aracın da ehliyeti, ruhsatı, sigorta poliçesinin fotoğrafları ve kaza tespit raporuyla birlikte sigorta şirketine başvurulmalıdır. Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.

Kaza Tespit Tutanağı Teslimi Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Araç kaza tespit tutanağı sigorta şirketinin hasar departmanına gönderildikten sonra 3 iş günü içinde kusur oranı değerlendirmesi yapılır. Kusur oranlarına göre sürücülerin sigorta şirketleri arasında bir sonuca varılır. Varılan sonuca göre telefon ya da e-posta yoluyla sürücülere bilgilendirme yapılır. Kaza tespit tutanağı itirazları, tutanak sonuçlandıktan sonra mahkeme yoluyla yapılabilmektedir.

Kaza tespit tutanağına ulaşmak için tıklayınız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir