500 lük tesbih nasıl çekilir / TESBİH - TDV İslâm Ansiklopedisi

500 Lük Tesbih Nasıl Çekilir

500 lük tesbih nasıl çekilir

Tesbih çekerken ne söylenir? Namaz sonrası tesbih nasıl çekilir ve önemi nedir? Tesbihat sonrası okunabilecek dualar

Zikir; Allah'ı anmanın en güzel yoludur. Farz olan namazlardan hemen sonra yapılması faziletli ibadetlerden biridir. Peki namaz sonrası tesbihatın hükmü nedir? Namaz sonrası tesbihat nasıl yapılır? İşte tesbihat sonrası okunabilecek dualar

NAMAZ SONRASI TESBİHATIN HÜKMÜ NEDİR?

Namazlardan sonra yapılan tesbîhat ve dualar, namaza dâhil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır. Tesbîhat konusunda müslümanlara özel tavsiyelerde bulunan Hz. Peygamberin (s.a.s.) bizzat kendisi de, namazlardan sonra üç kere Allah’a istiğfar eder ve şöyle buyururdu:
اللَّهُمَّ أَنْتَ السَّلاَمُ وَمِنْكَ السَّلاَمُ تَبَارَكْتَ يا ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ
(Allah’ım, selam sensin; selamet de ancak sendendir. Mübareksin. Ey Celal ve İkram sahibi!) (Müslim, Mesâcid, )

TESBİHAT NASIL YAPILIR?

Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah’ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.

Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah." 33 defa Subhanallah:

Allah noksanlardan uzaktır, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış) tır.

"Subhanel bagiy daime nil hamdulillah." 33 defa Elhamdulillah: Hamd (şükür) Allah'adır

"Rabbil alemiyne teala şanuhu allahu ekber." 33 defa Allahu ekber: Allah en büyüktür.

Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadis-i şerifinde, “Kim, her namazdan sonra otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa elhamdülillâh, otuz üç defa da Allahü ekber der, sonra da yüze tamamlamak için;
لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
(Allah’tan başka ilâh yoktur; yalnız Allah vardır. O tektir, ortağı yoktur. Mülk O’nundur, hamd O’na mahsustur. O’nun gücü her şeye yeter) derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affedilir.” (Müslim, Mesâcid, ) buyurmuştur. Bir başka hadiste de namazlardan sonra otuz üç kez bu tesbîhatı yapanın derecesine kimsenin ulaşamayacağı belirtilmiştir (Ebû Dâvûd, Vitir, 24).

TESBİHAT SONRASI OKUNABİLECEK DUALAR NELERDİR?

Namazdan sonra kişi dilediği gibi dua edebilir. Peygamberimizin yaptığı şu duaları da okuyabilir:

“Rabbimiz! Bizim günahlarımızı ve işlerimizdeki taşkınlıklarımızı bağışla ve (yolunda) ayaklarımızı sabit kıl, kâfirler güruhuna karşı da bize yardım et!” (Al-i İmrân, 3/)

“Ey Rabbimiz! Bize ihsan ettiğin hidayetten sonra kalplerimizi haktan saptırma, bize kendi katından rahmet ihsan eyle! Şüphesiz ki, Sen bol ihsan sahibisin.” (Âl-i İmrân, 3/8)

“Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazını dosdoğru kılanlardan eyle! Ey Rabbimiz! Duamı kabul et!” (İbrahim, 14/40)

“Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve mü’minleri bağışla!” (İbrahim, 14/41)

“Ey kalpleri döndüren (kalplere hükmeden) Allâh’ım; benim kalbimi dinin ve İslâmî itaatın üzerine sâbit kıl.” (Tirmizî, “Kader” , 7)

“Allah’ım! Ben cehennem azabından Sana sığınırım. Kabir azabından da Sana sığınırım. Hayat ve ölüm fitnesinden de Sana sığınırım.” (Ebu Dâvûd, “Salât”, )

“Allah’ım! Seni zikir, sana şükür ve güzelce ibadet etme konusunda bana yardım eyle.” (Ebu Dâvûd, “Salât”, 26)

“Allah’ım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.” (Müslim, “Dua”, 72)

“Allah’ım! Senden faydalı ilim, helâl rızık ve makbul amel istiyorum.” (İbn Mace, “İkameti’s- Salât”, 32).

Nimetlerine şükretmek ve ibadetlerini en güzel biçimde yapmak istiyorum. Doğru söyleyen bir dil, sağlıklı ve sana teslim olan bir kalp istiyorum. Bildiğin her zararlı şeyin şerrinden sana sığınıyorum. Bildiğin her hayırlı şeyi istiyorum. Bildiğin her günah için bağışlamanı diliyorum. Sen gizli olan şeyleri çok iyi bilensin.” (Tirmizî, “De’avât”, 2)

“Allah’ım! Yaratılışımı güzel yaptın, ahlâkımı da güzelleştir.” (İbn Hıbbân, “Ed’ıye”, No: ; el-Heysemî, “Ed’ıye”, 33, No: )

“Allah’ım! Bütün işlerimin sonucunu güzel eyle, beni dünyada rezil olmaktan ve ahiret azabından koru.” (İbn Hıbbân, “Ed’ıye”, No: ; el-Heysemî, “Ed’ıye”, 33, No: )

Tesbih nasıl &#;ekilir? Tesbih &#;ekerken ve &#;ekmeden &#;nce ne okunur?

Haberin Devamı

Tesbih Çekerken ve Çekmeden Önce Ne Okunur?

 Maneviyatı daha güçlü hale getirmek için ibadetlerde çeşitli zikirlerden ve dualardan yardım alınabilir. Tesbih çekmeden hemen önce de Estağfirullah demek, mümkünse bu zikri kez dile getirmek gerekir. Bu sayede alınan manevi huzurun miktarı artar, kişinin Allah'a daha yakın hissetmesine vesile olur.

 Tesbih çekerken okunabilecek zikirlerden bir diğeri subhanallahi ve bihamdihi'dir. Anlamı, Allah'ın kusursuz olduğunu ve ona hamd edildiğini gösterir. Bu sayede zikir esnasında Allah'a şükredilmiş, verdiği nimetlerden dolayı teşekkür edilmiş olur. Allah'ın tenzih edildiğini gösteren bir zikir olduğundan dolayı tesbihat esnasında dile getirmenin iki dünya için de faydası vardır.

Tesbih Çekildikten Sonra Ne Okunur?

 Hz. Muhammed'in hadislerine ve İslam alimlerinin önerilerine göre tesbih çekildikten sonra okunması gereken dualar vardır. Bu dualar Kur'an-ı Kerim'de bulunan İbrahim Suresi'nin ve ayetleri, Tesbih duası, Ali İmran Suresi'nin 8. ve ayetleri olabilir. Ancak kişi kendi istekleri doğrultusunda tesbihat sonrası dua etme hakkına sahiptir.

Haberin Devamı

 Tüm Müslümanlar için örnek olan en güzel Müslüman Hz. Muhammed'dir. Bundan dolayı onun sünnetlerini yerine getirmek, tesbih çektikten sonra onun ettiği duaları örnek alarak dua etmek makbuldür. Ancak bu duaları güvenilir kaynaklardan elde ederek ezberlemek, Hz. Muhammed'e ait olmayan duaları onunmuş gibi okumamak gerekir.

Tesbih Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Namazlardan sonra tesbih çekerken zikirlerin sayısı 33 olmalıdır. Benzer durumlarda, eğer bir zikrin çekilmesi gereken sayı varsa onu örnek alarak tesbih çekilmesi gerekir. Ancak kişinin içinden geldiği kadarıyla zikirde bulunmasının herhangi bir zararı yoktur. Yapılan ibadetlerden dolayı sevap ve fazilet kazanıldığı için tesbih çekerken Allah'ın rızasını kazanma düşüncesi ön planda olmalıdır.

Haberin Devamı

 Tesbih çekmek Allah için yapılan ibadetlerden bir tanesidir. Buna göre, zikir esnasında başka işlerle uğraşmamak, dikkati dağıtacak ortamlardan uzak durmak daha çok fazilet kazanmayı sağlar. Diğer insanlarla konuşmamak, dünya işlerinden uzaklaşmak, yapılan tesbihatın hakkını vererek ibadet edilmelidir.

tesbih çekerken, öncesinde ve sonrasında dua etmek, Allah'tan yardım istemek dünya hayatının kolaylaşmasını sağlar. Bundan dolayı günlük hayatta şükürlerde bulunmak kişinin dua kapılarının daha sık açılmasına yardımcı olur. Tesbihat esnasında günahlardan kaçınmak, öncesinde ve sonrasında da buna uygun şekilde yaşamak önemlidir. Kişinin şeytanın vesveselerine, nefsine ve diğer insanların davranışlarına yenik düşmesi tesbihatın faziletini azaltan durumlar arasındadır. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası