yüzde ben olması ne anlama gelir / Ben Neden Çıkar? Sonradan Çıkan Benler Zararlı Mıdır, Nasıl Yok Edilir? - Sağlık Haberleri

Yüzde Ben Olması Ne Anlama Gelir

yüzde ben olması ne anlama gelir

Benler Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Kimler tehdit altındadır?

En tehlikeli risk grubundaki insanlar, açık tenli ve açık göz rengine sahip kişilerdir. Ailesinde cilt kanseri görülen, çocukluğunda ve yaşamı boyunca zararlı ışınlara daha çok maruz kalmış, organ nakli geçiren veya çok beni bulunan insanlarda deri kanseri daha fazla görülmektedir.

Hangi aralıklarla doktora gitmeli?

Benlerdeki renk ve şekil değişiklikleri karşısında hassas olunmalı ve şüphelenilen durumlarda bir Dermatoloji Uzmanına muayene olunmalıdır. Uzman doktor tarafından dermoskopi yöntemi ile benler incelenir. Kötü huylu değişimlerden şüphelenildiğinde o ben alınarak patolojik incelemeye gönderilir. Ben almayı gerektirecek düzeyde bir değişim yok ise hasta takibe alınabilir. Takipler sırasında belli aralıklarla dermoskopik muayene uygulanır. Muayeneler sırasında görüntüler kayıt altına alınarak ilerleyen süreçte muayene bulguları karşılaştırılabilir. Bu şekilde ben haritası çıkarılan ve takibe alınan hastada ilerleyen süreçteki ben değişimleri daha kolay saptanabilir. Bu takipler Dermatoloji Uzman Doktorunuzun uygun göreceği aralıklarla yapılabilir. Ben değişimleri açısından riskli kişilerin özellikle yaz mevsimi öncesinde mayıs-haziran gibi muayene olmaları uygundur. Çünkü bronzlaşma hastanın vücudunda değişmeye başlamış veya yeni oluşmuş bir beni farketmesini engelleyebilir, bu da doktora başvuruyu ve tanıyı geciktirebilir.

Güneşlenmek mi solaryum mu?

Risk grubundaki kişilerin doğrudan güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamaları gerekir. Güneş maruziyeti ile derimiz bronzlaşarak zararlı ışınlardan kendini korumaktadır. Bronzlaşmak bir savunma mekanizmasıdır. Bronzlaşma derecesi kişinin deri tipi ile değişiklik gösterir. Çok açık ten rengine sahip Deri Tipi 1 ve 2 olan kişiler hiç bronzlaşmayabilir. Deri Tipi 3 olanların bronzlaşması zaman alırken Deri Tipi 4 ve 5 kolaylıkla, kısa sürede bronzlaşır. Dolayısı ile koyu ten rengine sahip kişiler güneş ışıklarının zararlı etkilerine daha dayanıklıyken açık tenliler daha duyarlıdır. Uzun süre güneş maruziyeti nedeni ile UV radyasyon etkisinde kalan derimizdeki hücrelerde kalıcı DNA hasarları oluşabilir. Bu hücre hasarları da deri kanseri oluşumunu tetikleyebilir. Dolayısı ile kontrolsüz güneşlenme ve solaryum ile bronzlaşmaktan kaçınmak gerekir. Solaryum da kontrolsüz güneşlenme de derimizi yaşlandırır ve deri kanseri oluşma riskini arttırır.

Bu nedenlerle özellikle deri kanseri açısından riskli grupta yer alan açık tenli olup çok sayıda beni olan, ailesinde deri kanseri öyküsü olan, çocukluğunda güneş yanığı geçiren, immünsüpresyonu olan, yeni ben oluşumu ve eski benlerinde kısa zamanda hızlı değişim gözlemleyen kişilerin belli periyotlarla Dermatoloji Uzmanına başvurarak muayene olması ve aşırı güneş maruziyetinden ve solaryumdan kaçınması uygun olacaktır.

Benlerin rengine dikkat! (Kanser belirtisi olabilir!)

Kahverengi, siyah, mavi veya cilt renginde Doğuştan var olan veya sonradan gelişen benlerin çoğu zararsız olsa da bazıları kansere dönüşebiliyor. Bu tehlikenin adı, dünyada görülme sıklığı hızla artan malign melanom!

Vücutta hızla yayılarak ölümcül bir tabloya yol açabilen cilt kanseri malign melanom erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün.

Estetik–Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Dr. Çiğdem Karadağ, bu nedenle benlerin ayda bir düzenli olarak kontrol edilmesinin ve en ufak bir şüphede hekime başvurulmasının yaşamsal öneme sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Deriye rengini veren melanosit adlı hücrelerden kaynaklanan bir cilt tümörü olan malign melanom, bir başka deyişle ben kanseri, görülme sıklığı en hızlı artan kanser türlerinden biri ve cilt kanserlerine bağlı ölümlerin en önde gelen nedeni. 

Son yapılan çalışmalar bu kanserin son yıllarda 2 kat arttığını ortaya koyuyor. Bu artışta güneş ışınlarına daha fazla maruz kalma, çocukluk çağında oluşan güneş yanıkları ile ozon tabakasında meydana gelen hasar başlıca sebepleri oluşturuyor.

Malign melanom cilt kanserleri arasında sadece yüzde 5 oranında görülse de, bu kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 75 gibi oldukça yüksek bir rakamından sorumlu tutuluyor. Bunun nedeni ise agresif seyrederek hızla büyüme ve vücutta yayılma eğilimi göstermesi. Dolayısıyla tanısı geç dönemde konulduğunda uzak organlara yayılma riski diğer cilt kanserlerine oranla daha yüksek oluyor ve tedavi şansı oldukça düşüyor.

Karadağ, bunun aksine erken evrede yakalandığında tedavi şansının yüzde gibi yüksek bir oranda seyrettiğini belirterek, “ Malign melanomun ilk belirtisi bende gelişen bir değişiklik veya yeni çıkan bir ben olabiliyor. Dolayısıyla benlerde oluşan değişikliklerin göz ardı edilmemesi çok önemli” diyor.

Benlerin rengine dikkat! (Kanser belirtisi olabilir!) - 1



BU BELİRTİLER MELANOMA HABERCİSİ OLABİLİR

Dr. E. Çiğdem Karadağ, yeni oluşan bir ben ya da ciltte renk değişiklikleri (siyah ya da kahverengi) varsa ya da mevcut bende aşağıda yer alan değişiklerden biri bile oluştuysa zaman kaybetmeden hekime görünmeyi ihmal etmemeniz gerektiği uyarısında bulunuyor.

- Gittikçe büyüyorsa,
- Şekli değişiyorsa, (düzensiz sınırlarının olması)
- Rengi değişiyorsa, (siyah ya da kahverengi)
- Kaşıntılı ya da kanamalı ise,
- Üzeri kabuk bağlıyorsa ya da iltihap görüntüsü varsa,
- Özellikle 3 ya da daha fazla tona sahip ise melanoma belirtisi olabiliyor.

GÜNEŞ YANIKLARI EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ

Vücudumuzdaki bir benin kansere dönüşmesi için travmaya maruz kalması gerekiyor. Günümüzde bu travmaların oluşmasında başrolü ise güneş ışınları oynuyor. Bu yüzden yaz aylarında benlerin kansere dönüşme riski artıyor. Özellikle çocukluk döneminde oluşan güneş yanıkları malign melanoma açısından önemli bir risk faktörünü oluşturuyor. Bir başka önemli etken de güneş ışınlarına aniden ve yüksek dozda maruz kalmak. Dr. Karadağ bu nedenle özellikle yaz mevsiminde güneşin çok dik geldiği - saatleri arasında güneş temasından kaçınmanızın son derece önemli olduğu uyarısında bulunuyor. 

Benlerin rengine dikkat! (Kanser belirtisi olabilir!) - 2

BAŞLICA TEDAVİSİ CERRAHİ YÖNTEM

Melanoma, erkeklerde omuz ve kalçalarda veya baş ve boyunda gelişirken, kadınlarda kol ve bacaklarda daha sık ortaya çıkıyor. Bu kanser türünün başlıca tedavisini ise cerrahi yöntem oluşturuyor. Dr. Karadağ operasyonla tümör ve çevresindeki normal dokunun tıbbi kriterlerce belirlenen sınırlara uygun olarak çıkarıldığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor:

 “Yine aynı seansta, lenf bezi yayılımının tespiti için modern bir yöntem olan ‘sentinel lenf bezi örneklemesi’ nükleer tıp yardımıyla birlikte yapılıyor. Sentinel (bekçi, nöbetçi) lenf nodu, deri bölgesindeki olaydan etkilenen ilk lenf nodudur. Sentinal lenf nodunda tümör tespit edilirse o bölgede yer alan lenf bezlerinin tümü temizleniyor. Ameliyattan sonra bu hastalara kemoterapi tedavisi yapılıyor.”

SAĞLIK HABERLER&#x;

Renkli ve Şekil Değiştiren Benler Cilt Kanserine İşaret Edebilir

Vücudunuzdaki benlerin arttığını gözlemliyorsanız, bu benlerin renk ve şekil değiştirdiğini düşünüyorsanız mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız. Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanları, benlerdeki değişikliklerin cilt kanserine işaret edebileceğini belirterek ben tanısı ve takibin hakkında önemi bilgi verdi.

Benlerin sayısı genetik veya güneşe maruz kalmaya göre değişebilir

Benler genellikle derinin zararsız değişikliklerindendir. Tıp dilinde "melanositik nevüs" olarak bilinirler ve "melanosit" adı verilen pigment hücrelerin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu gelişmektedir. Benler düz veya kabarık olabilir. Renkleri pembeden kahverengi ve siyaha kadar değişmektedir. Benler doğumda mevcut olabildikleri gibi genellikle çocukluk yaşında da gelişmektedir. Benler zamanla kendiliğinden kaybolabilir ya da sonradan çıkabilir. Bu durum benlerin doğal süreci olarak kabul edilmektedir.

Bir benin kansere dönüşebilmesi için bir takım etkenlerin  kanserleşmede önemli rol oynadığı bilinmektedir . Bu etkenlerin en başında ise güneş gelmektedir. Bu nedenle vücudumuzdaki benlerin yazın kansere dönüşme riski çok daha fazla olmaktadır. Ani ve yüksek dozdaki güneş ışınları benler üzerinde çok etkilidir. Özellikle koyu renk melanin içeren benler daha fazla risk taşımaktadır.

Benlerin rengine ve şekli önemlidir

Doğuştan olan benler bebeklerin % 1`inde görülür. Boyutları birkaç milimetreden vücudun çok geniş alanlarını kaplayacak kadar olabilir. Özellikle çok geniş olanlarının melanom denen bir cilt kanserine dönüşme olasılığı vardır. Bazı benlerin etrafı beyaz bir halka ile kaplıdır. Bu tip benler çocuklukta ve ergenlik döneminde görülmektedir. Herhangi bir zararları yoktur ve zamanla ortadaki ben ve beyaz halka ortadan kalkmaktadır. Bazen renk değişikliği "melanom" denilen cilt kanserinde de görülebilir. Eğer bu durumdan şüphe duyulursa biyopsi alınması önerilmektedir.

Kenarları düzensiz ve büyük benlere dikkat!

Sıra dışı benler "Clark nevüs" olarak bilinmektedir. Bu benler normal olmayan görüntüdedir. Kenarları düzensiz, büyük boyutta, sıklıkla cilt kanserine işaret eder tarzdadır. Kaygı uyandıran görünümlerinden dolayı gerekli olmadığı halde cerrahi olarak çıkarılmaktadır. Sıra dışı benleri olan kişiler özellikle ailelerinde cilt kanseri öyküsü var ise risk grubundadırlar.

Düzenli doktor kontrolü önemli

Melanoma derinin pigment (boya) hücrelerinden kaynaklanan kanseridir. Eğer bir ben büyüklüğünü, şeklini veya rengini değiştirirse veya erişkin dönemde yeni bir ben çıkarsa mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından incelenmesi gerekmektedir. Dermatologlar "dermatoskopi" yöntemiyle benlerin görüntüsünü büyüterek inceleyebilirler ve gerekirse biyopsi de alabilmektedirler. Kanser olasılığı var ise, bir benin yapısı düzensizse, çevreye doğru yayılıyor ve rengini değiştiriyorsa tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer ben kıyafetlerin, tarağın ve tıraş bıçağının zarar verebileceği bölgelerde ise travmaya ve tahrişe maruz kalmaması için, alınması önerilmektedir.

Kolay ve ağrısız bir şekilde benlerden kurtulabilirsiniz

Deriden kabarık bir ben traşlama şeklinde biyopsi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Deri lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra bir cerrahi bıçak veya koter ile çıkartılmaktadır. Yara düz beyaz bir leke bırakarak iyileşmeye başlamaktadır. Benin alınmasında cerrahi yöntem kullanılmasında ben eğer düzse veya melanom dediğimiz cilt kanseri şüphesi var ise kullanılmaktadır. Derideki ben tam kalınlığı ile alınmakta, sonra da dikiş atılmaktadır. Çıkarılan ben patolojik incelemeye gönderilmektedir. Cerrahi yapılan yerde ince bir çizgi şeklinde iz kalır. Benlerin üzerinde çıkan kıllar traş edilebilmektedir. Cımbızla alınması benin altında ağrılı şişliğe neden olabilmektedir.

Benlerinizin neden olabileceği risklerden korunmak için;
  • Ayda bir kişisel cilt muayenesi önemlidir. Benlerde değişiklik görüldüğünde ya da yeni bir ben fark edildiğinde dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.
  • Kişide çok sayıda ben varsa, daha önceden olan deri kanseri öyküsü bulunuyorsa düzenli kontrole gidilmelidir.
  • Çok sayıda ben ve sıra dışı ben var ise fotoğraf ile kayıt almak faydalı olabilir.
  • Güneş ile ilişkiler doğru ayarlanmalı, mutlaka güneşten koruyucu ürün kullanılmalıdır. Koruma faktörü 30 ve üzerinde olan güneşten koruyucular sık olarak güneşe maruz kalan alanlara uygulanmalıdır.
Vücuttaki benler ne anlama geliyor? Benler neden oluşur? Neden büyür?

Vücuttaki benlerin anlamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası