ikiz gebelikte karın ne zaman büyür kadınlar kulübü / İkiz gebelikte karın ne zaman büyümeye başlar? | Melek Kadınlar Kulübü

Ikiz Gebelikte Karın Ne Zaman Büyür Kadınlar Kulübü

ikiz gebelikte karın ne zaman büyür kadınlar kulübü

Çoğul Gebelik Nedir?

Bebek sayısının iki veya ikiden fazla olması durumuna çoğul gebelik adı verilir. Çoğul gebeliklerde, ikiz gebelik daha sık görülür ve ikiz gebelikler tek yumurta ve çift yumurta ikizleri olarak ikiye ayrılır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde çoğul gebelik yaşadığını öğrenen anne ve baba adayları, tek ve çift yumurta ikizleri arasındaki farkın yanı sıra çoğul gebeliğin risklerini de merak eder. Çoğul gebelik ile ilgili bu yazımızda risk faktörlerini, çoğul gebelik doğum şeklini ve anne adaylarının gerek kendi gerekse de bebeklerinin sağlığı için dikkat etmesi gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Çoğul Gebelik Nedir?

Birden fazla yumurtanın aynı anda döllenmesi veya tek yumurtadan ikiye ya da daha fazla bölünen hücrelerin ayrı embriyolar oluşturması çoğul gebelik olarak adlandırılır. En sık görülen çoğul gebelik, ikiz gebeliktir. Çoğul gebelikler her 1000 gebeliğin 3’ünde gerçekleşir. Ancak son zamanlarda bu oran, üremeye yardımcı tüp bebek gibi tedavi yöntemlerinin uygulanması ile artış göstermektedir. Çoğul gebeliğin artmasındaki bir diğer etken ise gebelik yaşının ilerlemesidir. 35 yaşın üzerinde olan veya ailesinde çoğul gebelik bulunan kadınların çoğul gebelik geçirme olasılığı yüksektir.

Tek Yumurta İkizleri (Monozigot İkizler)

Döllenmiş tek bir yumurtanın ikiye bölünmesi ile oluşan tek yumurta ikizleri, monozigot ikizler olarak da adlandırılır. Tek yumurta ikizlerinin aynı sperm ve yumurtanın genetik bilgisini taşımaları sebebiyle fiziksel özellikleri de aynı olur, dolayısıyla çoğu tek yumurta ikizini birbirinden ayırt etmek oldukça zordur. Her 250 gebeliğin 1’inde görülen tek yumurta ikizlerinde, yumurtanın döllenmeden ne kadar süre sonra ikiye bölündüğü de değişiklik yaratan bir faktördür. Döllenmeden sonraki ilk 72 saat içerisinde bölünme gerçekleşirse iki amniyon zarı ve iki plasenta oluşur. Bölünme 4 ila 8 gün arasında olursa iki amniyon zarı ve bir plasenta oluşur. 8. gün oluşan bölünmede ise bir amniyon zarı ve bir plasenta olur; bu durum monozigot ikizlerin %1’ini oluşturur. Ancak 8. günden sonra oluşan bölünmelerde, siyam ikizleri (yapışık ikizler) durumu ortaya çıkar.

Çift Yumurta İkizleri (Dizigot İkizler)

İki ayrı yumurtanın ayrı iki sperm tarafından döllenmesi ile çift yumurta ikizleri oluşur. Genetik olarak aynı olmayan dizigot ikizler, dış görünüş olarak da birbirlerinden farklıdır. Çift yumurta ikizlerinin %30’u farklı cinsiyetlerde iken, %70’i aynı cinsiyette olabilir. Yapılan araştırmalara göre, çift yumurta ikizlerinin fiziksel özellikleri, aynı anne ve babadan farklı zamanlarda doğmuş çocuklardaki kadar farklı olabilir. Çift yumurta ikizleri, çoğul gebeliklerin yaklaşık %75’ini oluşturur.

Çoğul Gebelik Olasılığını Artıran Faktörler

4 veya daha fazla çocuğa sahip olan ya da 35 yaşın üstünde olan kadınların çoğul gebelik yaşama ihtimali, 20 yaş altında ve çocuğu olmayan kadınlara oranla 3 kat daha fazladır. Annenin boyu ve kilosu da çoğul gebeliğe etki eden bir faktördür. Uzun boylu ve daha kilolu olan kadınlarda çoğul gebelik görülme ihtimali daha yüksektir.

Kendisi çift yumurta ikizi olan bir annenin çoğul gebelik yapma olasılığı tekil gebelik yapma ihtimaline göre 2 kat daha fazladır. Bu da çoğul gebeliklerde genetik faktörlerin etkili olduğunu gösterir. Annenin ikiz olması, babanın ikiz olma durumundan daha etkilidir. Öyle ki, çift yumurta ikizlerinden biri erkek ise, bu kişinin çocuklarının ikiz olma ihtimali 125’te 1 oranda görülür.

Kısırlık ve gebe kalamama durumlarında uygulanan tedavi yöntemleri de çoğul gebeliklerin sayısını önemli ölçüde artırmıştır. Ancak 2010 yılında Türkiye’de yürürlüğe giren yeni kanun ile özel durumlar haricinde rahme birden fazla embriyo yerleştirilmesi yasaklanmıştır. Bu durum da tüp bebek yöntemi ile ortaya çıkan çoğul gebelikleri azaltmıştır.

Çoğul Gebelik Belirtileri ve Tanısı

    Çoğul gebeliklerde karın tekil gebeliklere göre daha büyük olur.

    Anne adayı tekil gebeliklere göre daha fazla kilo alabilir. Ancak fazla kilo alımı başka sebeplerden dolayı da görülebilir.

    Kusma ve bulantı çoğul gebeliklerde daha sık görülür.

    Mesaneye uygulanan baskı yüzünden çoğul gebeliklerde daha çok idrara çıkma isteği oluşur.

    Rahim boyutu tekil gebeliklere nazaran daha büyüktür.

    Çoğul gebelik geçiren hamilelerde demir eksikliği görülebilir.

    Halsizlik ve yorgunluk, tekil gebeliklere göre daha yoğun yaşanır.

    B-HCG değeri çoğul gebeliklerde daha yüksek çıkabilir. Ancak bu değerin yüksek çıkması kesinlikle çoğul gebeliğin olduğu anlamına gelmez.

    Çoğul gebeliği en kesin şekilde tespit etme yolu ultrasondur. 6. haftadan sonra doktor kontrolünde yapılacak olan ultrason görüntülemesinde, bebeklerin sayısı net bir şekilde görülür.

Çoğul Gebelik Riskleri

Tekil gebeliklere göre çoğul gebelikte daha yüksek oranda erken doğum riski bulunur. Doğum; normal bir gebelikte 37 ila 42 hafta arasında gerçekleşirken, ikiz gebeliklerin %60’ında ve üçüz gebeliklerin %90’ında 37. haftadan önce gerçekleşir. Erken doğum aynı zamanda bebeklerin sağlıklı kiloda doğmamasına da sebep olur; bu durum da bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Erken doğan bebekler kendi kendilerine solunum yapma ve enfeksiyonlara karşı dirençli olma konusunda sıkıntı yaşayabilir.

Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, yüksek tansiyona sebep olduğu gibi böbrek ve karaciğeri de etkileyebilir. Anne idrarında protein tespit edilmesi ile teşhis edilebilen preeklampsi, anne kadar bebek sağlığını da tehlikeye atan bir durumdur. Bebek sayısı ile riskin daha da arttığı gebelik zehirlenmesinde, tek yumurta ikizine hamile olan anne adayları, çift yumurta ikizine hamile olan anne adaylarına göre daha fazla risk taşırlar.

Ultrason ile yapılan ilk görüntülemelerde ikiz bebek görülmüş olmasına rağmen, bir süre sonra bebeklerden biri görünmeyebilir. Bu durum “Kaybolan İkiz Sendromu” olarak adlandırılır. İlk üç ay içerisinde bebeklerden birinin gelişiminin durması ve kaybedilmesinden sonra hayatta kalan bebek genellikle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir. Bu sendromun en yaygın belirtisi, sendrom yaşandığı sırada rahimden kan gelmesidir.

Genellikle tek yumurta ikizlerinde görülen transfüzyon sendromu, bebekler arasında damarsal geçişin olmasıdır. Bu durumda, bir bebeğe daha fazla kan akışı sağlanırken diğer bebeğe daha az kan akışı sağlanır. Buna bağlı olarak az kan akışı sağlanan bebekte gelişme geriliği ve kansızlık durumu ortaya çıkabilir.

Çoğul gebelikte görülebilecek diğer riskli durumlar da şu şekildedir:

    Çoğul gebelik ile dünyaya gelecek olan bebeklerde doğumsal kusur riski, tekil gebelik ile doğan bebeklere oranla daha fazladır.

    Kan hücresi yapımı çoğul gebeliklerde daha hızlı olduğundan demir ve folik asit ihtiyacı artar. Çoğul gebeliğe bağlı olarak kansızlık, tekil gebeliklere göre %10-20 daha fazla olur.

    Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) çoğul gebeliklerde daha sıklıkla görülür. Bu diyabet şekli, bebeklerde solunum sıkıntıları gibi bazı rahatsızlıklara yol açar.

    Plasenta yüzeyinin ve rahmin tekil gebeliklere göre daha geniş olmasından dolayı doğum süresinde ve sonrasında kanama miktarı daha fazladır.

Çoğul Gebelik Doğum Şekli

Çoğul gebeliklerde doğum şeklini belirleyen faktörler bebek sayısı, bebeklerin duruş şekli ve pelvis yapısıdır. Üçüz veya dördüz bebeklerde tercih edilen doğum şekli sezaryendir. Bununla beraber, ikiz doğumlarda bebeklerin başı ile gelmesi ve annenin pelvis yapısının dar olmaması normal doğuma olanak verir. Bebeklerin kiloları arasında %20’den fazla fark olması, bebeklerin bir buçuk kilodan az olması, baş ile gelmemesi, plasenta bozuklukları ve yapışık ikizler olması durumunda ise doğumun kesinlikle sezaryen olması gerekir.

Son yıllarda normal doğumda artan bir risk bulunmamasına rağmen, çoğul gebeliklerde sezaryen doğumlarında artış gözlenmiştir. Bunun sebebi ise hem anneyi doğum stresinden uzaklaştırmak hem de bebekleri doğum sırasında oluşabilecek risklerden korumaktır.

Çoğul Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Her hamilelikte düzenli doktor kontrolü önemlidir. Ancak çoğul gebeliği bulunan annelerin doktor kontrolüne daha fazla önem vermesi gerekir. Kontroller, çoğul gebelik risklerini önlemek açısından önemlidir. Aynı zamanda, yapılan tahliller ile gereklilik görülen takviye ilaçlar kullanılmalı, varsa kansızlık ve diğer sağlık sorunlarına karşı önlem alınmalıdır.

    Tekil gebeliklere göre çoğul gebeliklerde, anne adayları eğer çalışıyorsa daha erken izne ayrılmalıdır. Erken doğum riski annenin istirahati ile en aza indirilebilir.

    Erken doğum riskini azaltan bir diğer faktör ise annenin bol su tüketmesidir. Bebeklerin büyüdükçe su ihtiyacı artacağı için, günde 2-2,5 litre su tüketilmesi annenin böbreklerinin sağlıklı çalışmasını olumlu yönde etkileyecektir.

    Her hamilelikte olduğu gibi çoğul gebelikte de uyku düzenine önem verilmelidir.

    Protein ve kalori ihtiyacı çoğul gebeliklerde daha fazladır. Anne adayının beslenmesine bu anlamda dikkat etmesi, gerekirse doktordan tavsiye alması önemlidir.

İkiz gebelikte karın ne zaman büyümeye başlar?

Merhabalar
Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin. Ben de bir ikiz annesi olarak gerek hamilelik gerekse hamilelikten sonraki süreç oldukça Zorlu ama onları gördükten sonra bu zorlukları kolay bir şekilde yeniyor insan. İkiz gebelikte biliyorsunuz bazı riskler söz konusu normal gebeliklere göre erken doğum riski bunlardan biri ya da bazı belirtiler özellikle karnın büyümesi normal gebeliğe göre farklı olabilmekte. Bence bunu fazla kafanıza takmayın sağlıklı olduğu sürece bebekleriniz karnınızın büyüklüğü ya da küçüklüğü pek bir önemi yok açıkçası. Üstelik siz daha 15 haftada sınız bu haftalarda karın biraz büyür ama çok değil normalde 14 ve 24 haftalar arası karında büyüme görülür. 10 haftalık bir hamilelikte göbeğin çıkması söz konusu olmamaktadır bunun en az 14-15-16 haftalarda görülmesi muhtemeldir. Kilonuz nasıl bilmiyorum ama kilonuz varsa eğer göbeğin izin büyüdüğünü fark etmemiş olabilirsiniz ama emin olun ki minik mercimekleriniz büyümeye devam edecekler. Aşağıdaki linkte "hamilelikte aylara göre karın büyümesi nasıl olur"konumuzu bırakıyorum dilerseniz inceleyebilirsiniz görsellerde mevcuttur.

https://www.meleklermekani.com/threads/hamilelikte-aylara-gore-karin-buyumesi-nasil-olur.280465/

Hamilelikte karın ne zaman, kaçıncı haftada büyümeye başlar?

Uzmanlara göre ilk kez anne olacak olan kadınlar gebeliğinin 11. Haftasından itibaren karnında büyüme gözlenir. Hamile göbeği ile normal göbek arasında fark oldukça fazladır. Bu durumun kişiden kişiye değiştiği bilinse de ilk kez hamile kalan bir kişi, muhtemelen belinizin 11 hafta civarında biraz daha kalın olmaya başladığını fark edeceksiniz. Peki, hamilelikte karın ne zaman çıkar? Hamilelikte karın ne zaman büyür? İşte detaylar…

HAMİLELİKTE KARIN NE ZAMAN BÜYÜMEYE BAŞLAR?

Yaklaşık 13 haftadan itibaren karnınızda küçük bir yumru görebilirsiniz. Zaten önceden bir hamilelik yaşadıysanız, daha erken göstermeye başlayabilirsin. Çünkü rahminizdeki (uterus) ve karnınızdaki kaslar önceki hamileliğinizden gerilebilir.

Hamileliğin ilk günlerinde rahminiz armut şeklindedir. İlk 12 hafta boyunca, bir greyfurt büyüklüğüne gelene kadar yavaş yavaş daha yuvarlak hale gelir. Bu, yumru oluşmaya başlayabilir.

Yumruğunuzun bu erken büyümesine sadece kısmen büyüyen bebeğiniz neden olur. 11 haftadan önce bebeğiniz hala embriyo. Henüz fazla yere ihtiyacı yok. Rahminiz minik bebeğinizi desteklemek için kalınlaşır, bu yüzden ortada biraz daha büyük hissedebilirsiniz.

16 haftalık hamilelikte, rahminiz büyüyen bebeğinize uyacak şekilde uzanacaktır. Bu, yumruğunuzun gerçekten diğer insanlara gösterilmeye başlayabileceği zamandır.

Bununla birlikte, hamile kıyafetleri için alışverişe başlayabildiğinizde etkileyebilecek her türlü faktör vardır.

  • Hamilelikte karın ne zaman belirginleşir?

Hamile görünmeye başladığınızda yaşınız etkileyebilir. Yaşlı anneler genellikle genç annelerden daha erken gösterilmeye başlar. Bunun nedeni, genç kadınların daha güçlü mide kaslarına sahip olma olasılığı daha yüksektir, bu da çarpmalarını gizleyebilir.

Hamile görünmeye başladığınızda da genleriniz etkilenebilir. Yumrularını göstermeye başladığında annene, kız kardeşine veya diğer kadın akrabalarına annenin yanında sor. Bu, yumruunuzun ne zaman görüneceği hakkında size fikir verebilir.

Hamilelik öncesi büyüklüğünüz de göstermeye ne zaman başlayacağınız konusunda rol oynayabilir. Karnınızın etrafında biraz fazla ağırlık taşıyorsanız, yumru hamileliğin erken aşamalarında gizlenebilir. Ancak bebeğiniz büyüdükçe, yakında büyüyen bir yumru fark edeceksiniz!

Karnınız beklenenden daha erken genişliyorsa, bunun nedeni şunlar olabilir:

  1. vücudun bebeğin için yağ bırakıyor
  2. Su tutma
  3. rüzgardan şişkinlik
  4. kabızlık, yaygın bir gebelik yan etkisi
  5. Başka bir olasılık ikizlere hamile olabilmenizdir.

Beklenenden daha geç gösteriyorsanız endişelenmemeye çalışın. Geriye dönük bir rahim olabilir. Bu, rahminizin önden daha arkaya doğru eğildiği anlamına gelir. Bu, bebeğinizin nasıl büyüdüğünü etkilemez. Geriye doğru eğme genellikle 17 hafta civarında düzeltilir, çünkü genişleyen rahim pelvisinizden ve karnınıza doğru hareket eder.

Yumruğunuzun büyüklüğü hakkında endişe etmek için herhangi bir neden varsa, ebeniz size doğru doğum tarihinin verildiğinden emin olmak ve bebeğinizin hamileliğiniz için doğru boyutta olduğundan emin olmak için ultrason taraması ayarlayacaktır.

  • Hamilelikte aylara göre karın büyümesi nasıl olur?

Bu bir sürpriz olabilir, ancak sahip olduğunuz hamilelik sayısı ne kadar erken göstermeye başladığınızı etkileyebilir.

Bununla birlikte, tipik olarak, ilk üç aylık dönemde bir bebek şişmesi olmayacaktır - özellikle de ilk hamileliğinizse. 12-16. Haftalar arasında, ikinci üç aylık dönemin başlarında bir çarpmanın ilk işaretlerini muhtemelen fark edeceksiniz.

Daha küçük bir orta kesime sahip daha düşük kilolu biriyseniz 12 haftaya, daha fazla kilolu bir kişiyseniz 16 haftaya kadar göstermeye başlayabilirsiniz.

  • İkinci bir hamilelik ile ne zaman göstermeye başlıyorsunuz?

Daha önce hamileyseniz, daha erken göstermeye başlarsanız şaşırmayın. Aslında, ilk hamileliğinizden sonraki ilk üç aylık dönemde bebek yumruları geliştirmek nadir değildir.

Önceki bir hamilelik mide kaslarınızı gerebilir ve bazen bu kaslar orijinal boyutlarına geri dönmez. Bu değişiklik nedeniyle, daha önce bir bebek yumru ortaya çıkabilir.

  • İkiz gebelikte karın ne zaman büyür?

İkiz veya daha yüksek dereceli katlar bekliyorsanız, muhtemelen ilk üç aylık dönemin sonundan önce göstermeye başlayabilirsiniz. Birden fazla bebeğe uyum sağlamak için uterusunuz büyüymelidir. Bu nedenle, bekar bir kişi 3 veya 4 ay sonrasına kadar gösterilmese de, 6 hafta kadar erken gösterebilirsiniz.

  • Neden bazı hamileliklerde daha erken karın büyümesi yaşanıyor?

İster ilk hamileliğiniz ister ikinci hamileliğiniz olsun, tanıdığınız diğer insanlardan çok daha erken gösterdiğinizi hissedebilirsiniz. Belki yaklaşık 6 ila 8 hafta boyunca kilo alıyorsunuz - ki bu zihninizde oldukça erken.

Bununla birlikte, erken bir yumru için makul bir açıklama karın şişkinliği olabilir. Hormonlardaki artış vücudunuzun sıvı tutmasına neden olabilir. Yani tüm bebek yumruları olduğuna inandığınız şey aslında şişmiş bir mide olabilir. Bol su içmek, daha fazla lif yemek ve daha küçük öğünler yemek şişkinliği azaltabilir.

Ayrıca, uterusunuzun şekli gösterime ne kadar erken başladığınızı etkiler. Rahim sırtınıza doğru eğilirse, hamileliğin ilk aylarında görülmesi daha uzun sürebilir. Ve uterusunuz öne doğru eğilirse, çok daha erken gösterebilirsiniz.

Diastasis recti erken göstermek için bir başka olası açıklamadır. Bu, orta karın kaslarının ayrıldığı ve bir çıkıntı oluşturduğu zamandır. Bu şişkinlik erken bir bebek yumru görünümünü verebilir.

Vücut ağırlığının bebek yumrularının ne zaman ortaya çıkacağını da belirlediğini unutmayın. Daha küçük bir beline sahip biri muhtemelen daha erken gösterecektir. Ve son olarak, yanlış bir son tarih aldıysanız erken gösterebilirsiniz. Çok hızlı bir yumru aldığınızdan endişe ediyorsanız, doktorunuzla konuşun. Hamileliğinizde fark ettiğinden daha fazla olabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası