östrojen ilaçları isimleri / Menopozu hafif atlatmanın yolu: Bitkisel Ostrojenler - Taylan Kümeli - Köşe Yazıları – Sözcü

Östrojen Ilaçları Isimleri

östrojen ilaçları isimleri

Menopozu hafif atlatmanın yolu: Bitkisel Ostrojenler

Yayınlanma: 22 Kasım

Özellikle menopoz döneminde ortaya çıkan ateş basması, aşırı terleme gibi sorunların başlıca nedenlerinden olan östrojen eksikliğini doğal yoldan gidermeye ne dersiniz?

Bitkisel hormonlar, östrojen hormonuna benzer yapıda bitkisel maddelerdir. Fitoöstrojenler insanlardaki vücut östrojenine benzer ancak daha zayıf etki gösterirler. Fitoöstrojenlerin en yaygın ve önemli iki grubu izoflavonlar ve lignanlardır. İşte bu iki gruba dair bilmeniz gerekenler…

9

Faydaları saymakla bitmiyor

İzoflavonlar özellikle soya fasulyesi, kuru fasulye, mercimek, bezelye, sebzeler, çay ve şarapta bulunur. Lignan grubu ise daha yaygındır. Tüm tahıl ürünleri, tohumlar (keten tohumu, susam, ayçekirdeği), zeytin gibi yağlı yemişler, yer fıstığı, kiraz, şeftali, erik, elma, armut, havuç, brokoli, soğan, sarımsak, rezene, ahududu, böğürtlen ve şerbetçi otu lignan içerir. Aynı zamanda izoflavonlar ve lignanlar güçlü antioksidanlardır; kötü kolesterolün (LDL)  oksitlenmesini azaltır. Vücudun antioksidan enzimlerini aktive eder. Her iki fitoöstrojenin kalp ve damar koruyucu fonksiyonu çok sayıda bilimsel araştırmayla kesin olarak ortaya konmuştur. Fitoöstrojen deposu bitkileri ve faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

6

Melekotu (Angelica Sinensis)

Angelika Sinensis adıyla bilinen bu bitkinin fitoöstrojen faaliyeti çok yüksektir ve enerjiyi arttırdığı gibi kendini iyi hissetme duygusunu da geliştirdiğinden ‘kadın ginsengi' olarak da tanınır. Zamansız adetten kesilme, düzensiz adet döngüsü ve aşırı rahim kanaması gibi vakalarda kullanılır. Melekotunun ağrı kesici ve antialerjik etkileri vardır; antibakteriyeldir, kasları gevşetir ve kan damarlarının dayanıklılığını sağlar.

8

Hayıt Otu (Agnus-Castus)

Hayıt yemişi Akdeniz bölgesine özgü olan hayıt bitkisinden elde edilir. Hipofiz bezi üzerindeki etkisiyle lutein yapıcı hormon (LH) salgılanmasını arttırıp folikül uyarıcı hormon (FSH) üretimini azaltarak daha az östrojen ve daha fazla progesteron üretilmesine olanak verir. Bu nedenle menopoz başlangıcında hormonların değişiminden kaynaklanan düzensiz adet dönemlerini dengelediği düşünülmektedir. Özellikle adet öncesi sendromunu andıran belirtiler gösteren ya da düzensiz adet kanamaları olan kadınlar için yararlıdır. Ayrıca iştahı bastırdığı, depresyonu azalttığı ve uykuyu düzelttiği bilinmektedir.

2

Tahtabiti Otu (Cimicifuga Racemosa)

Çin'de yaygın bir şekilde menopoz semptomlarının giderilmesi için hazırlanan karışımlarda bu ot kullanılır. Östrojen reseptörleriyle bağlanıp seçmeli olarak menopozda LH hormonunun yükselmesini baskılar. Östrojenik etkisiyle ateş basma nöbetlerini, gece terlemelerini ve duygusal değişkenliği azaltır. Tahtabiti otu Avrupa'da hormon takviye terapisinin çok iyi belgelenmiş bir alternatifi olarak kabul edilmektedir. Klinik çalışmalar, depresyon, vajina kuruluğu, ateş basma nöbetleri ve adet krampları gibi semptomları giderdiğini göstermiştir. Çoğu kadın bu otu menopoz semptomlarını azaltmak için kullanır. Genel olarak günde iki kez tablet olarak önerilir ya da tahtabiti otunun günde üç kez çay olarak içimi önerilir.

5

Meyankökü (Glycrrhiza Glabra)

Meyankökü bitkisel ilaçların içinde en yaygın kullanılan ve üzerinde en fazla bilimsel araştırma yapılan bitkidir. Aktif madde olarak hem isoflavon hem de lignan içerir. Östrojen ve progesteron oranlarını düzenleme konusunda yararı vardır. Böbreküstü bezlerinin fonksiyonlarını desteklediğinden yorgunluğu giderir.

11

Dikkat!

Sözü edilen bitkiler tek başlarına ya da karışım olarak kullanıldıkları takdirde vajina kuruluğu, ateş basma nöbeti ve ruhsal durum değişikliği gibi menopoz semptomlarının hafiflemesini sağlar.

14

BiyoflavonoiTler

Bitki östrojenleri bakımından bir diğer zengin kaynak da birçok şifalı ot ve meyvede bulunan biyoflavonoitlerdir. Bunlar reseptör bölgeler konusunda aşırı östrojeni baskılama özelliğinden dolayı menopoz hormonlarını dengeler ve pelvis uzuvlarını güçlendirir. Turunçgillerin beyazımsı iç kabuğu zengin kaynak olduğundan portakal ya da greyfurt yerken bu kısmını da tüketmeye dikkat edin. Biyoflavonoitlerin zengin kaynakları arasında kiraz, kızılcık, yaban mersini, dağ mersini, tam tahıllar, üzüm kabuğu ve kızıl yonca vardır. Takviye olarak günde mg biyoflavonoidin C vitaminiyle birlikte tüketilmesinin ateş basma nöbetlerini geçirdiği saptanmıştır.

Vajinal Atrofi ve Kuruluk

Vajinal Atrofi ve Kuruluk

Teşhis

Pelvik muayeneAçılır iletişim kutusunu aç

Genitoüriner menopoz sendromunun (GSM) teşhisi şunları içerebilir:

Pelvik muayene, doktorunuz dış genital organları, vajinayı ve rahim inceler görsel olarak pelvik organları hissediyor ve bu süre boyunca.

İdrarla ilgili semptomlarınız varsa, idrarınızı toplamayı ve test etmeyi içeren idrar testi .

Asit dengesi testi, vajinal sıvılardan bir örnek almayı veya asit dengesini test etmek için vajinanıza kağıt bir gösterge şeridi yerleştirmeyi içerir.

Tedavi

Menopozun genitoüriner sendromunu tedavi etmek için, doktorunuz önce aşağıdakileri içeren reçetesiz tedavi seçeneklerini önerebilir:

Vajinal nemlendiriciler. Vajinal bölgenize biraz nem kazandırmak için vajinal nemlendirici (KY Liquibeads, Replens, Sliquid, diğerleri) deneyin. Nemlendiriciyi birkaç günde bir uygulamanız gerekebilir. Bir nemlendiricinin etkileri genellikle bir kayganlaştırıcıdan biraz daha uzun sürer.

Su bazlı yağlayıcılar. Bu kayganlaştırıcılar (Astroglide, KY Jelly, Sliquid, diğerleri) cinsel aktiviteden hemen önce uygulanır ve cinsel ilişki sırasında rahatsızlığı azaltabilir. Gliserin veya ısınma özelliği içermeyen ürünleri tercih edin çünkü bu maddelere duyarlı olan kadınlar tahriş yaşayabilir. Aynı zamanda prezervatif kullanıyorsanız, yağlama için vazelin veya diğer petrol bazlı ürünlerden kaçının çünkü petrol, temas halinde lateks prezervatifleri parçalayabilir.

Bu seçenekler belirtilerinizi hafifletmezse, doktorunuz şunları önerebilir:

Topikal östrojen

Vajinal östrojen, daha düşük dozlarda etkili olma ve östrojene genel maruziyetinizi sınırlama avantajına sahiptir, çünkü daha az kan dolaşımınıza ulaşır. Ayrıca, oral östrojenden daha iyi doğrudan semptomların giderilmesini sağlayabilir.

Vajinal östrojen tedavisi çeşitli şekillerde gelir. Hepsi eşit derecede iyi çalıştığı için, hangisinin sizin için en iyisi olduğuna siz ve doktorunuz karar verebilirsiniz.

Vajinal östrojen kremi (Estrace, Premarin). Bu kremi, genellikle yatmadan önce bir aplikatör ile doğrudan vajinanıza yerleştirirsiniz. Tipik olarak kadınlar bunu bir ila üç hafta boyunca günlük olarak ve daha sonra haftada bir ila üç kez kullanırlar, ancak doktorunuz size ne kadar krem ​​kullanacağınızı ve ne sıklıkta koyacağınızı söyleyecektir.

Vajinal östrojen fitilleri (Imvexxy). Bu düşük dozlu östrojen fitilleri, haftalarca günlük olarak vajinal kanala yaklaşık 2 inç sokulur. Daha sonra fitillerin sadece haftada iki kez yerleştirilmesi gerekir.

Vajinal östrojen halkası (Estring, Femring). Siz veya doktorunuz vajinanın üst kısmına yumuşak, esnek bir halka yerleştirirsiniz. Halka, yerinde iken tutarlı bir östrojen dozu salgılar ve yaklaşık her üç ayda bir değiştirilmesi gerekir. Birçok kadın bunun sunduğu kolaylıktan hoşlanıyor. Farklı, daha yüksek bir doz halkası, topikal tedaviden çok sistemik bir tedavi olarak kabul edilir.

Vajinal östrojen tableti (Vagifem). Vajinanıza vajinal östrojen tableti yerleştirmek için tek kullanımlık bir aplikatör kullanırsınız. Doktorunuz tableti ne sıklıkla takmanız gerektiğini size bildirecektir. Örneğin, ilk iki hafta boyunca günlük olarak ve daha sonra haftada iki kez kullanabilirsiniz.

Ospemifene (Osphena)

Günlük olarak alınan bu hap, orta ila şiddetli GSM'li kadınlarda ağrılı seks semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir . Meme kanseri olan veya meme kanserine yakalanma riski yüksek olan kadınlarda onaylanmamıştır.

Prasteron (Intrarosa)

Bu vajinal ekler, ağrılı cinsel ilişkiyi kolaylaştırmaya yardımcı olmak için DHEA hormonunu doğrudan vajinaya iletir. DHEA, vücudun östrojen dahil diğer hormonları üretmesine yardımcı olan bir hormondur. Prasterone, orta ila şiddetli vajinal atrofi için her gece kullanılır.

Sistemik östrojen tedavisi

Vajinal kuruluk, orta veya şiddetli sıcak basmaları gibi diğer menopoz semptomlarıyla ilişkiliyse, doktorunuz östrojen hapları, bantlar veya jel veya daha yüksek dozda bir östrojen halkası önerebilir. Ağızdan alınan östrojen tüm sisteminize girer. Doktorunuzdan oral östrojenin yararlarına karşı risklerini ve östrojenle birlikte progestin adı verilen başka bir hormonu almanız gerekip gerekmediğini açıklamasını isteyin.

Vajinal dilatörler

Hormonal olmayan bir tedavi seçeneği olarak vajinal dilatörleri kullanabilirsiniz. Östrojen tedavisine ek olarak vajinal dilatatörler de kullanılabilir. Bu cihazlar vajinanın daralmasını tersine çevirmek için vajinal kasları uyarır ve gerer.

Ağrılı seks bir endişe ise vajinal dilatatörler vajinayı gererek vajinal rahatsızlığı giderebilir. Reçetesiz temin edilebilirler, ancak belirtileriniz şiddetliyse, doktorunuz pelvik taban fizik tedavi ve vajinal dilatörleri önerebilir. Sağlık uzmanınız veya bir pelvik fizyoterapist size vajinal dilatörleri nasıl kullanacağınızı öğretebilir.

Topikal lidokain

Reçeteli bir merhem veya jel olarak mevcut olan topikal lidokain, cinsel aktiviteyle ilişkili rahatsızlığı azaltmak için kullanılabilir. Cinsel aktiviteye başlamadan beş ila 10 dakika önce uygulayın.

Göğüs kanseri olduysanız

Göğüs kanseri geçmişiniz varsa, doktorunuza söyleyin ve şu seçenekleri değerlendirin:

Hormonal olmayan tedaviler. İlk tercih olarak nemlendiricileri ve kayganlaştırıcıları deneyin.

Vajinal dilatörler. Vajinal dilatatörler, vajinal kasları uyarabilen ve gerebilen, hormonal olmayan bir seçenektir. Bu vajinanın daralmasını tersine çevirmeye yardımcı olur.

Vajinal östrojen. Kanser uzmanınıza (onkolog) danışarak, hormonal olmayan tedaviler semptomlarınıza yardımcı olmazsa doktorunuz düşük doz vajinal östrojen önerebilir. Bununla birlikte, vajinal östrojenin, özellikle meme kanseriniz hormonal olarak duyarlıysa, kanserin geri dönme riskinizi artırabileceğine dair bazı endişeler var.

Sistemik östrojen tedavisi. Sistemik östrojen tedavisi, özellikle meme kanseriniz hormonal olarak duyarlıysa, genellikle tavsiye edilmez.

Menopoz döneminde kullanılan ilaçlar menopozu önlemeye yönelik değildir. Çünkü menopoz, bir hastalık değil, kadınların hayatında bir geçiş dönemidir. Kullanılan ilaçlar her hastada aynı olmayabilir ve bu ilaçlar aynı zamanda kadınların menopoza girme döneminde yaşadıkları pek çok sıkıntının azalmasını da sağlayabiliyor.

Böylelikle menopoza geçiş döneminin daha konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanması da mümkün hale geliyor. Elbette bu süreçte kadınları endişelendiren pek çok soru gündeme geliyor. Menopoz döneminde uygulanan tedaviye değinmeden önce bu sorulara açıklık kazandıralım.

Menopoz İlaçları Kanser Yapar mı?

Öncelikle menopoz döneminde kullanılan ilaçlar ömür boyunca kullanımına devam edilmesi gereken ilaçlar değildir. Sadece bir geçiş dönemi olarak düşünülmesi gereken menopoz sürecinde, doktor tarafından belirtilen süre boyunca kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların kanser yaptığı halk arasında sıklıkla gündeme geliyor olsa da bu bilgiyi doğrulayan bilimsel bir kanıt yok.

İlaçların sadece doktorun belirttiği süre boyunca ve dozajda kullanılması durumunda bu ilaçların kansere yol açmadığını belirtmeliyiz. Ayrıca menopoz, artık şişman bir kadın olacağınız anlamına gelmiyor. Bu ilaçlar ve menopoza girmiş olmak tek başına kilo yapmaz. Ancak günlük hayatınızdaki aktivitelerin ya da hareketlerin azalması, stres nedeniyle daha fazla gıda tüketmek gibi nedenlerle kilo alımı gündeme gelebilir.

Bilginiz olsun &#;> funduszeue.info

Menopoz Döneminde Hormon Tedavisi

Kimi zaman menopoz döneminde kullanılan ilaçlar ya da hormon takviyelerinin her hastaya mutlaka verilmesi gerektiği düşünülüyor. Ancak hormon tedavisinin her kadına uygulanmadığını belirtmek gerekir. Aşağıdaki durumlarda menopoz döneminde hormon içerikli bir tedavi uygulanamaz:

  • Hastanın rahim kanseri ya da meme kanseri olması
  • Hastanın rahim ya da meme kanseri olduğuna dair şüphe
  • Tanısı konamayan anormal kanama
  • Karaciğer sorunları yaşayanlar
  • Hastada pıhtı atma riskinin bulunması
  • Varis mevcudiyeti
  • Şişmanlık
  • Hipertansiyon probleminin olması
  • Hastanın aşırı sigara içmesi
  • Daha önce kalp krizi geçirmiş olmak
  • Hastanın beyninde damar tıkanıklığı olması
  • Safra kesesi taşı olanlar
  • Daha önce felç geçirenler
  • Migren rahatsızlığı bulunanlar

Hastanın yaşının ve genel sağlık durumunun detaylı bir şekilde incelemeden geçirilmesinin ardından hormon tedavisinin uygulandığını belirtmeliyiz.

Menopozda Östrojen Artar mı?

Menopoz döneminde östrojen hormonu artmaz aksine azalır. Zira menopoz döneminde kullanılan ilaçlar bu nedenle östrojen içerir. Yumurtalıklardaki folikül miktarının azalmış olması östrojen üretiminin de azalmasını beraberinde getirir. Zaman içerisinde östrojen üretimi tamamen kesilir ve bunun ardından yumurtalıklarda da bir küçülme meydana gelir. Adet döneminin kesilmesi ile birlikte kadınlarda doğurganlık özelliği de ortadan kalkar.

İlginizi çekebilir &#;> funduszeue.info

Hormon Replasman Tedavisi

Kısaca HRT olarak adlandırılan hormon replasman tedavisi kapsamında kadınlarda düşük düzeyde olan östrojen ve progesteron hormon seviyelerinin ideal oranlara getirilmesi amaçlamıyor. Dolayısıyla menopoz döneminde kullanılan ilaçlar hormon replasman tedavisi uygulandığında sadece östrojen hormonu içerebiliyor. Her hastaya bu tedavi uygulanmaz.

Aynı zamanda tedavi kadınların kemik kitlesinde özellikle ilk bir yıl içerisinde meydana gelebilen yüksek kayıp oranlarını da düşürebiliyor. Menopoz kaynaklı yaşanan ateş basmaları gibi pek çok şikayetin azalmasına yardımcı olan bir tedavi metodu olduğunu da söyleyebiliriz.

Kesintisiz Kombine Tedavi

Bu tedavi östrojen ve progesteron hormonlarının sürekli ve kombine şekilde verilmesi prosedürüyle uygulanır. Aylık kanamaların önlenmesi ve beraberinde menopoza bağlı şikayetlerin önlenmesi amacıyla uygulanan tedavinin 28 gün boyunca devam ettiğini söyleyebiliriz. Tedavinin başlarında çok hafif lekelenme şeklinde kanama olabiliyor. Son adet kanamasından en az 1 yıl sonrasında bu tedaviye başlanması gerekiyor.

Ardışık Tedavi

Ardışık tedavi olarak adlandırılan tedavi prosedürü ise 28 gün boyunca yani tam periyot boyu sürekli östrojen hormonu alınırken tedaviye progesteron hormonunun da belirli günlerde eklenmesi şekliyle uygulanır. Progesteron ilaçlarının bitmesi ile birlikte aylık adet kanaması gerçekleşir.

Bu tedavi adet dönemleri henüz tam olarak kesilmemiş ancak adet düzensizliği başlamış olan kadınlar için uygundur. Diğer menopoz tedavileri gibi bu tedavi için de her hastanın uygun olmadığını belirtmek gerekiyor. Ardışık tedavi perimenopozal dönemde olan kadınlar için daha uygun bir seçenektir. Ayrıca bazı spesifik durumlarda adet kanaması kesilmiş olan kadınların yeniden adet görmesini sağlamak amacıyla da bu özel tedavi seçeneği devreye girebilir. Menopoz dönemi tedavileri ve kullanılan ilaçlar hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Mutlaka okumalısın &#;> funduszeue.info

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 30 08
Asistan Tel: 60 97
Mail: [email protected]

KADIN HASTALIKLARI

Menopoz, bir sene boyunca adet görülmemesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Yumurtalıklar, östrojen ve progesteron salınmasını yavaşlatır ve zamanla durdurur.

Bazı kadınlar, menopozu sorunsuz karşılar ve geçirirler. Bir kısmında ise terleme, sıcak basmaları, sinirlilik, uykusuzluk gibi fiziksel değişiklikler olur. Östrojen denilen kadınlık hormonunun vücuttan çekilmesi ile uzun dönem etkileri olan kemik erimesi (osteoporoz) ve kalp hastalıkları da gelişebilir.

Menopoz yaşını etkileyen en önemli faktör kalıtımdır. Türkiye'de bu yaş ortalama civarındadır. İlk adet görme yaşı ,doğum sayısı gibi faktörler de menopoz yaşını etkileyebilir.

Menopozun belirtileri nelerdir?

  • Sıcak basmaları, gece terlemeleri
  • Çarpıntı
  • Uykusuzluk
  • Sinirlilik, depresyon, unutkanlık
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Kilo almaya yatkınlık
  • Vajinal kuruluk
  • Cinsel isteksizlik
  • Cilt kuruluğu
  • Eklem ağrıları 

Tedavi:

Menopoz mutlak ve tek bir tedavisi olan bir durum değildir. Esas amaç hayat kalitesini yüksek tutmaktır. Bu durumda hangi belirti hastayı daha çok rahatsız ediyorsa ona uygun yaklaşımı belirleyip kişiye özel tedaviyi uygulamak mühimdir. Özellikle hormon tedavileri mutlaka doktor eşliğinde uygulanması ve sık takip edilmesi gereken tedavilerdir.

Menopozda hayat kalitesini arttırmaya yönelik tedbirler:

  • Düzenli aralıklarla menopozda kanser taramaları (yıllık mamografi, smear ve kemik taraması)
  • Düzenli egzersiz
  • Sigara ve alkolden uzak durmak
  • Kalsiyum kullanımı
  • Süt ve süt ürünlerine ağırlık vermek
  • Yeşil renkli sebzeleri bol tüketmek: , dereotu, ıspanak, brokoli, roka vb.
  • Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek; un, şeker ve tuzdan uzak durmak
  • Bol su tüketmek.

Sıcak basmaları :

Menopozun en rahatsız edici belirtilerinden biridir. Alkol ve kafeini azaltarak, düzenli egzersiz ve yeterli uyku ile ya da bulunulan ortamda yapılan bir takım değişiklikler ile belli bir oranda rahatlatılabilir. Bu semptomların tedavisinde kullanılan bazı reçetesiz ilaçların da yararlı etkisi olabileceği düşünülmektedir. Bunlar;

Isoflavinler (bitkisel östrojenler): Çoğunlukla soya içerikli gıda ürünlerinde ve besin destek ilacı olarak bulunur. Orta derecede sıcak basmalarını %15 ile %30 azalttığı tespit edilmiştir. Meme kanseri geçirmiş kişilere önerilmez.

“Black cohosh” içeren ilaçlar da sıcak basmalarını azaltabilir. Günde 2 kez 20 mg tablet 8 ile 12 hafta kullanımı orta derece ateş basmalarını azaltır.

Topikal progesteron kremleri, bitkisel primrose oil içeren tabletler, ginseng, kava, adaçayı gibi ürünler de mevcuttur. Bütün bu bitkisel ürünlerin yararları konusu tartışmalıdır. Uzun dönem sonuçları bilinmemektedir.

Reçeteli ilaçlar:

Sistemik östrojen tedavisi: Sıcak basmaları için F.D.A. (U.S. Food and Drug Administration) tarafından onaylanmış tek ve en etkili tedavidir. Sistemik tedavi kullanıldığında mümkün olan en düşük doz, en düşük süre ile kullanılmalıdır. Rahmi alınmamış kadınlarda progesteron ile birlikte kullanımı gereklidir. Bir kadın doğum uzmanı kontrolünde tedavi devam etmelidir.

Diğer hormonal ilaçlar: Doğum kontrol hapları sıcak basması şikayeti mevcut perimenopozal sağlıklı sigara kullanmayan bir kadında kullanılabilir. FDA onaylı değildir.

Hormonal olmayan ilaçlar: Hormon kullanamayan kişilerde kullanılabilir. Bu grup ilaç da resmi olarak sıcak basmalarına yönelik onay almamış ama bazı araştırma sonuçlarınca desteklenen bir tedavidir. Bu grupta migren veya epilepsi tedavisinde kullanılan gabapentin (Neurontin), depresyon tedavisinde kullanılan paroksetin (Paxil), fluoksetin (Prozac), venlafaksin (Effexor), hipertansiyon tedavisinde kullanılan metildopa (Alfamet) ve klonidin bulunur.

Uykusuzluk:

Uyku düzensizliklerinin tedavisine öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri ile başlanır. Düzgün beslenme, alkol, nikotin ve kafeinden uzak durma, düzenli egzersiz önemlidir.

Hastada tiroid bozuklukları, kansızlık, depresyon gibi başka bir etken yoksa uyku bozuklukları menopoza bağlanabilir. Östrojen tedavisinin, bitkisel bazı ürünlerin ve uyku ilaçlarının tedavide etkili olabileceği düşünülmektedir.

Hafıza ve Konsantrasyon Bozuklukları:

Menopozdan hemen sonra hatırlama ve konsantrasyonda zorluk sık rastlanan şikayetlerdir. Fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak aktif kalmanın hafıza kaybını önleyeceği unutulmamalıdır.

Depresyon

Menopozun depresyona sebebiyet vermesi ile ilgili bilimsel bir veri yoktur, ancak menopoz dönemindeki kadınlarda duygu durum bozuklukları yaşanabilir.

Bu dönemde başta eşler olmak üzere yakın psikolojik destek şarttır.

Perimenopozal dönemde hormon seviyeleri istikrarsız iken, düşük doz doğum kontrol hapları gibi hormonal ilaçlar duygu durumu dengelemede yardımcıdır. Ancak hiçbir hormon ilacı günümüzde psikolojik şikayetler için ruhsatlı değildir.

Bazı bitkisel içerikli ilaçlar ve omega 3 yağ kapsüllerinin tedavide kullanıldığı bilinmektedir. Daha ciddi depresyon ve kaygı özel ilgi gerektirir.

Ciddi depresyonda beyindeki kimyasal dengesizliği düzeltmek amacıyla antidepresan ilaçlar önerilebilir. Antidepresanlar psikoterapi ile birlikte kullanıldığında daha etkilidirler. Ancak bütün bu tedaviler için bir psikiyatriste danışılması uygundur. Binbirdelikotunun hafif depresyonda faydalı olduğu bilinmesine rağmen klinik depresyon tedavisinde yeri yoktur.

Vulvovaginal Belirtiler:

Kadınların birçoğu hayatlarında en az bir kez kaşıntı, yanma, akıntı, tahriş, kızarıklık gibi belirtiler yaşarlar. Bu şikayetlerin sebebi çoğunlukla;

• Mantarlar tarafından oluşturulan enfeksiyonlar

• Bakterial vajinosis

• Gonore, klamidya, herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar

• Vulvar egzama ya da liken skleroz ( beyaz kabuklu kepekli plaklar)

• Alerjik reaksiyonlar

• Menopoza bağlı östrojen seviyesi düşmesine bağlı vulva ve vajendeki dokuların incelmesi ve tahribatı (Atrofik vajinit)

şeklindedir.

Menopozda vajinal salgılar azalır, kayganlık ortadan kalkarak kuruluk olur, vajinal bölgenin pH’ı bozularak enfeksiyonlara açık hale gelir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında ağrı, kuruluk, cinsel isteksizlik, cinsel ilişki ya da muayene sonrasında kanama ve aşınma meydana gelebilir. Kuruluk arttıkça kaşıntı da başlayabilir. Azalan cinsel istek ve ona eklenen cinsel ilişkide ağrı (disparenü) çiftleri sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda sosyal olarak da etkileyebilir. Tedavi aşamasında tüm olası sebepler ekarte edildikten sonra östrojen eksikliğine bağlı bir vajinit hali varsa buna uygun yaklaşım gerekir.

Tedavide;

  • Düzenli cinsel yaşam
  • Vajinal kayganlaştırıcı ve nemlendiriciler, E vitamini yağı da bu amaçla kullanılabilir
  • Östrojen tedavisi: ağızdan, cilde yapıştırılan flasterler ve vajinal krem ve tabletler. Şiddetli atrofi durumunda vajinal östrojenler haplar ve flasterlerden daha etkilidir. Genellikle düzelme tedavi başladıktan sonra hafta içinde görülebilir. Kana geçişi çok az olduğu için uzun dönem kullanılabilir.

Sonuç olarak;

Menopoz dönemi kadın hayatının önemli dönemlerinden biridir. Uygun destek, düzgün ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku ile birçok kadın tarafından sorunsuz bir biçimde geçirilebilir. Gerekli destek tedavinin, özellikle de hormon tedavisinin mutlaka kadın doğum doktorunun kontrolü ve tavsiyeleri doğrultusunda uygulanması gerekir. Bu dönemde jinekolojik ve meme kanseri riski arttığından düzenli tarama programlarını takip etmek, kemik erimesi ve kalp hastalığı riskini azaltmak için düzenli kontrollere gitmek önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası