kedilerde ishalin nedenleri / Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde Ishalin Nedenleri

kedilerde ishalin nedenleri

Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Patili dostlarımız hayatımızın bir parçası olmaya devam ederken günlük hayatta da ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Halk arasında dokuz canlı olarak anılan kediler, insanlar gibi hasta olabilirler. Özellikle aşısız ev kedilerinin ve sokak kedilerinin hastalıklara yakalanma riskleri daha yüksektir.

Kedi hastalıkları bulaşıcı ve viral olabilirken bazı durumlarda da ölümcül olabilmektedir. Küçük dostlarımızda ishal sık görülen bir rahatsızlıktır. Fakat ishalin uzun sürmesi ve altında yatan sebeplerin tespit edilmesi önemlidir. 

Sevimli dostlarımızın bu problemden koruması ve sorunsuz bir şekilde atlatmasını sağlamak yine sizlerin elinde. Kedilerde ishalin nedenleri, belirtileri ve önlenmesi hakkında detaylı bilgi sizleri bekliyor.

Kedilerde İshal Neden Olur?

Kediler farklı tatlardan zevk almasını bilen hayvanlar olmasının yanı sıra insanların tükettiği gıdaların bir çoğunu da tüketebilirler. Her ne kadar insanların tükettiği gıdaları zevkle yeselerde aslında küçük dostlarımızın sağlığı için zararlı olabilir. Kedilerde ishalin önde gelen sebepleri beslenmeye bağlıdır. Beslenme probleminden kaynaklanan ishal, sokak hayvanlarında daha çok görülürken evlerimizde düzenli ve sağlıklı olarak beslenen dostlarımızda da görülme olasılığı yüksektir. 

Kedilerde İshal Nedenleri Nelerdir?

Beslenmeden kaynaklı ishal genellikle bozulmuş gıdaların tüketilmesinin ardından çok sık görülür. Diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Kedi mamalarının tarihinin geçmesi
  • Bozuk süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi
  • Mama değişimi
  • Çiğ et tüketilmesi
  • Sofra gıdaları
  • Zehirlenmeler ya da ilaç yutulması

Hastalıklardan kaynaklı ishal durumları genellikle dışkıda kan görmemizle (kanlı ishal ile) sonuçlanır ve vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki nedenler kedilerde kanlı ishale sebep olabilir:

  • Bağırsak parazitleri
  • Pankreas hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Hormon yapan ve hormon salgılayan organların hastalanması (Hipotiroidizm)
  • Organ yetmezliği
  • Kanser
  • Strese girme 

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

Sevimli dostlarımızda ishal belirtileri her ne kadar dışkıdan anlaşılsa da başka belirtiler ile önceden fark edilebilir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Tuvaletinden başka yerlere dışkılaması
  • Ateş
  • Halsizlik ve iştahsızlık
  • Şişkinlik,
  • Kilo kaybı
  • Kusma 

Sevimli dostlarımızın ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerini bütçenizi zorlamadan karşılayabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası hakkında bilgi almak için 45 45 no'lu telefondan bize ulaşabilir veya buradan bize iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. 

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

İshal olan kedilere besin takviyesi yapılmamalıdır. Bu durum her ne kadar canınızı acıtsa da saat arası süreçte besin takviyesi yapmamalısınız. Kedinizin ishal durumu 24 saatten daha uzun sürüyor ve kesilmiyorsa acilen veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kediniz 1 yaşından küçük veya 10 yaşından büyükse hayati risk taşıyor olabilir. 

Yetişkin veya yavru kediler ishalden kaynaklı aşırı su kaybedeceklerinden dolayı ulaşabilecekleri her yere temiz ve taze su konulmalıdır. Veteriner hekiminize danışarak, 1 litre temiz suya bir çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı ölçeğinde şeker ekleyip karıştırdıktan sonra sevimli dostlarınıza verebilirsiniz. Veteriner hekiminiz kedinizin ishal tedavisi için ilaç ve diyet programı da hazırlayacaktır. 

Patili dostlarınızın ishali 24 saatten daha az sürdüyse eğer telaş etmenize gerek yoktur. 24 saati aşan ishal durumlarında kesinlikle veteriner hekiminize tedavi için başvurmalısınız. 

Kediler İshal Olduğunda Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Kedinizin ishal olması durumunda yanlış müdahale kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle dostlarınızı evde tedavi etmeden önce kesinlikle iki kere düşünmelisiniz. Aşağıda yazan tavsiyelere, veterinerinize danışarak uymaya çalışmalısınız.

  • 12 ile 24 saat süresince ek gıda veya gıda takviyesi yapılmamalıdır. 
  • Mamadan kaynaklı olduğunu düşünüp farklı bir mama verilmemelidir. 
  • Veteriner hekiminizin tavsiye etmediği ya da veteriner hekiminden habersiz ilaç kullanmayınız. 
  • Kedinizi yeniden beslemeye başladığınızda büyük öğünler vermemelisiniz. 
  • Yeniden beslenme sürecinde sindirimi zor ve yağlı besinler vermemelisiniz. 
  • Yeniden beslenme sürecinde her defasında aynı gıdayı veya öğünü vermemelisiniz. 

Kediler İshal Olduğunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sevimli dostlarınızın ishal olması durumunda tavsiye edilen, 12 ile 24 saat arası gıda takviyesinin kesilmesidir. Böylelikle hiçbir gıda ishal olarak vücuttan atılamaz. Aşağıda yazan tavsiyelere, veterinerinize danışarak uymaya çalışmalısınız.

  • Yeniden beslenmesinin ardından 3 ile 7 gün arasında sık sık ve küçük öğünler verilmelidir. 
  • Kolay sindirilebilir ve yağsız gıdalar tercih edilmelidir.
  • Protein bakımından zengin yiyecekler verilmelidir. (Balık, tavuk, kuzu)
  • Haşlanmış pirinç yoğun karbonhidrat barındırır ve kolay sindirilir. 
  • Lif kaynağı yüksek besinler tercih edilmelidir. 
  • Dışkının normalleşmesi ve ishalin kesilmesinin ardından kedinizi yavaş yavaş normal bir şekilde beslemeye devam edebilirsiniz.  

Kedilerde İshali Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kedilerde devam eden ishalin neden kaynaklandığının bilinmemesi ya da hala araştırılıyor olması durumunda sevimli dostlarınızın daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. 

  • Kedinizi ishal önleyi ilaçlardan uzak tutmalısınız. Bu ilaçların birçoğu zehirli ya da ölümcül olabilir. 
  • Veteriner hekiminize danışmadan kedinize antibiyotik vermemelisiniz. Bazı antibiyotikler ishali kötüleştirebileceğinden veya ishale neden olabileceğini unutmamalısınız. 
  • Kediniz için doğru ve besin değeri yüksek mamalar tercih etmelisiniz. Karbonhidrat bakımından yüksek olan mama değişimlerinde yavaş yavaş protein bakımından yüksek olan mamalara geçmelisiniz. Unutmamalısınız ki sık sık mama değişikliği yapmak sevimli dostlarınızın sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. 
  • Kedinizi uzun süre aç bırakmak, kusma sorunu için önerilse de ishal sorununu çözmeye yardımcı olmaz. Sevimli dostlarınızı sık sık beslemek ve temiz su içmesini sağlamak ishal olma olasılığını azaltır. 
  • Kedinizin beslenmesinde lif ve probiyotikler kullanmak hem bağırsaklardaki fazla suyun emilmesinde hem de bağırsakta yaşayan faydalı bakterilere besin sağlayarak ishali önlemesinin yanı sıra iyileştirme olasılığı da yüksektir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi ishali ne zaman geçer?

Patili dostlarımız için ishalin bir çok nedeni olmasıyla beraber yaygın bir durumdur. İshal durumu bazen kendiliğinden geçerken bazen de 24 saatten çok daha uzun sürebilir. 24 saatten uzun süren ishal durumlarında patili dostlarınızın sağlığı için acilen veteriner hekiminize danışmalısınız. 

Kedilerde ishal nasıl anlaşılır?

Kedilerde ishalin anlaşılması genellikle dışkının sulanmasıyla anlaşılır. Fakat sevimli dostlarımız ishal olmadan önce bazı belirtiler gösterebilir. Başka yere dışkılama, halsizlik ve iştahsızlık hatta yüksek ateşlenme belirtilerinden kedinizin ishal olabileceğini fark edebilirsiniz. 

Kediler ishal olunca ne verilir?

Sevimli dostlarınız ishal olması durumunda bol bol temiz su eşliğinde protein bakımından zengin olan besinler verilmelidir. Tavuk, balık ve kuzu protein bakımından zengin olan gıdalardır. Haşlanmış patates, lif ve probiyotikler de ishal sürecinde dostlarınızın sağlığına yardımcı olacaktır. Unutmayınız ki ishal durumunda ishal kesici ilaçlardan uzak durmalısınız. Bu ilaçlar dostlarımızın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Kediler ishal durumunda ne zaman veterinere götürülmelidir?

Sevimli dostlarınızın ilk 24 saat süreci içerisinde yaşadığı ishal sorunu kendiliğinden de geçebilir. Fakat 24 saati aşkın ve günlerce süren ishal durumlarında sevimli dostlarınızı kesinlikle veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz. Dostlarınızın kanlı dışkılaması durumunda 24 saat beklemeden veteriner hekiminize götürmeniz ve acilen tedavisine başlanması gerekmektedir. 

Yavru kedilerde ishal durumunda neler yapılmalı?

Yavru kedinizin ishal durumunda sık sık temiz ve taze su vermelisiniz. Küçük dostlarınıza süt ve süt ürünlerinin verilmemesi de gerekir. Süt ve süt ürünleri ishalin artmasına sebep olabilir. Unutmayınız ki yavru kedilere ek gıda ve kesinlikle ilaç verilmemesi gerekir. Verilen ilaçlar küçük dostlarınızı zehirleyebilir ya da ölümle sonuçlanabilir. 

Kedilerde ishal hangi renk olur?

Kediler çoğunlukla günde en az bir kez kaka yapar. Sağlıklı bir kedinin kakası genellikle koyu renkte olur ve çok kötü kokmaz. Kedinizin kakasının yumuşaması ve sıvılaşması durumunda ishal söz konusudur. Dostlarınızın ishal sürecinde kakasının koyu renkli ve kötü kokması durumunda altta yatan nedeni bulmak önemlidir. Çünkü kedilerde ishal, bazen ciddi sağlık sorunları anlamına gelirken bazen de ölümcül olabilir. 

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 23 Mayıs Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Kediler Neden İshal Olur? Yetişkin ve Yavru Kedi İshaline Ne İyi Gelir, Kaç Günde Geçer?

Kediler ishal sorunuyla karşı karşıya kaldıklarında birçok belirti gösterebilirler. Bu belirtiler arasında sürekli tuvalete çıkma, dışkıda değişiklikler, karın ağrısı ve birçok problem yer alabilir. Öncelikle bu problemleri özenle gözlemlemek gerekmekte ve gerekirse uzmanına başvurulması gerekmektedir. Kendiniz bir çözüm arıyorsanız, kedilerde ishali ne keser sorularına aşağıda yanıt bulabilirsiniz. Yavru kediler neden ishal olur sorusuna, "çalıştığı mamanın değişmesi, çiğ et yemek, bozuk gıdalar ve süt ishal yapar" cevabını verebiliriz. Hadi gelin kediler neden ishal olur adlı yazımıza geçelim.

Kediler Neden İshal Olur?

Kedilerin ishal olması oldukça yaygın bir sorundur ve pek çok farklı nedene bağlı olabilir. Gelin bu nedenlere bir göz atalım:

Yetersiz Beslenme

Kedinizin beslenme ihtiyaçlarına uygun bir diyet sağlamak oldukça önemlidir. Evcil kediler genellikle hazır mamalar veya ev yapımı yiyeceklerle beslenirler. Ancak, bazen bu yiyeceklerin yetersiz olması nedeniyle kedinizin sindirim sistemi etkilenir ve ishal olabilir.

Gıda Alerjileri

Kedilerin bazı gıdalara karşı alerjik reaksiyonları olabilir. Bu gıdalar arasında süt, buğday, mısır ve soya gibi yiyecekler bulunur. Bu gıdalar kedilerin sindirim sistemini etkileyerek ishale neden olabilir.

Yabancı Maddelerin Yutulması

Kedilerin yemeye çalıştığı veya oynarken yutabileceği pek çok küçük nesne vardır. Bu nesneler arasında iplik, saç, oyuncak parçaları ve hatta bitkiler de yer alır. Yutulan bu nesneler, kedinin bağırsaklarını tıkayabilir veya tahriş edebilir ve sonuçta ishale neden olabilir.

Viral veya Bakteriyel Enfeksiyonlar

Kediler, virüsler ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara da maruz kalabilirler. Bu enfeksiyonlar arasında kedi herpes virüsü, kedi panleukopeni ve salmonella bulunur. Bu enfeksiyonlar, kedinin sindirim sistemini etkileyerek ishale neden olabilir.

Stres

Kediler, strese neden olan durumlara karşı oldukça hassastır. Stresli durumlar arasında evde değişiklikler, yeni bir evcil hayvanın evde olması veya sahibinin yokluğu yer alır. Stres, kedinin bağırsaklarını etkileyebilir ve ishale neden olabilir.

Yetişkin ve Yavru Kedi İshaline Ne İyi Gelir?

Kediler, ishal sorunu yaşadıklarında birçok belirtileri olabilir. Bu belirtiler arasında sık sık tuvalete çıkma, dışkıda değişiklikler, karın ağrısı, iştah kaybı, halsizlik ve kusma gibi problemler yer alır. Yetişkin kediler ve yavrular, ishal sorunlarına farklı sebeplerden dolayı yakalanabilirler.

Su Tüketimini Arttırın

Yetişkin kedilerde ve yavru kedilerde ishal, genellikle vücutta su kaybına neden olur. Bu nedenle, evcil hayvanınızın su tüketimini artırmak, sindirim sistemi sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kediniz için taze, temiz su kaynağı sağlamak çok önemlidir. Su kabını günlük olarak temizleyin ve suyunu düzenli olarak değiştirin.

Beslenme Düzeni

Yetişkin kedilerin ve yavru kedilerin beslenme düzeni de önemlidir. Gereğinden fazla yağlı yiyecekler veya yiyeceklerin sindirimi için yeterince zamana sahip olmamak, ishale neden olabilir. Veteriner hekiminizin önerdiği kaliteli bir kuru veya yaş mamayla beslemek, evcil hayvanınızın sindirim sistemi sağlığı için önemlidir.

Veteriner Kontrolü

Evcil hayvanınızın ishal sorunu devam ederse, veteriner hekiminize danışmanız önemlidir. Bazı durumlarda, daha ciddi bir sağlık sorunu söz konusu olabilir. Veteriner hekiminiz, kedinizin durumunu değerlendirerek uygun tedavi yöntemlerini belirleyebilir.

Probiyotik Kullanın

Probiyotikler, yavru kedilerin ishal sorunlarında faydalı olabilir. Bu yöntem genellikle yavru kedilerde kullanılmaktadır. Yavru kedilerin bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olan probiyotikler, doğal bir şekilde bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Veteriner hekiminizin önerdiği probiyotik takviyeleri kullanarak, yavru kedinizin bağırsak sağlığını koruyabilirsiniz.

Stresi Azaltın

Yavru kedilerde stres, sindirim sorunlarına neden olabilir. Stresli ortamlar, yavru kedinizin bağırsaklarını etkileyerek ishale neden olabilir. Bu nedenle, evcil hayvanınızın stres seviyesini azaltmak önemlidir. Yavru kediniz için rahat bir ortam hazırlayarak, onun stres seviyesini azaltabilirsiniz.

Yetişkin ve Yavru Kedi İshali Kaç Günde Geçer?

Yetişkin ve yavru kedilerdeki ishalin ne kadar sürdüğü, temel nedenine, ciddiyetine ve tedavi yöntemine bağlı olarak değişebilir.

Hafif ishaller genellikle gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak, ishal 3 gün veya daha fazla sürerse, bu durum ciddiye alınmalıdır. Ayrıca, yavru kedilerde ishal, dehidrasyon riskini artırabileceği için, daha hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası