bekcilik sinav basvuru dilekcesi nerden alinir / Güvenlik Soruşturması İptal Davası Olumsuz Olanlar Elenme Nedenleri

Bekcilik Sinav Basvuru Dilekcesi Nerden Alinir

bekcilik sinav basvuru dilekcesi nerden alinir

Bekçilik başvurusu nasıl yapılır şartlar neler Bekçi alımı başvuru kılavuzu ve detaylar" width="" height="%">

ŞAHSEN BAŞVURUDA İSTENECEK BELGELER

1. Çarşı ve Mahalle Bekçiliği alım sınavına katılmak isteyen adaylardan;

a) Sınav başvuru dilekçesi,

b) T.C. kimlik numarasını gösterir belgenin aslı ve fotokopisi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport),

c) Diploma veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi, (Yurtdışından mezun olanlar için ilgili kurumda alınan denklik belgesi),

d) Müracaat ettiği il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ettiğini belirtir belge,

e) Son bir yıl içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,

BEKÇİ ALIMI BAŞVURU EKRANI   Bekçilik başvurusu nasıl yapılır şartlar neler Bekçi alımı başvuru kılavuzu ve detaylar

h) Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,

i) Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,

j) Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak,

k) Memuriyete engel bir hali bulunmamak,

l) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

m) Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

n) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,

o) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

Haberin Devamı

p) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,

r) Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak,

s) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,

t) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

BAŞVURU ÜCRETİ YATIRMA TARİHLERİ

Bekçi alımı başvruları kapsamında ön başvuru yapacak olan adaylar sınav başvuru ücreti olan lirayı 28 Nisan sabah 'dan 13 Mayıs saat 'ye kadar Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün Halkbank Gölbaşı Şubesi/ANKARA “/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı” isimli hesabına yatırılacaktır.

Sadece Halkbank şubelerinden, ATM’lerinden ve internet bankacılığından başvuru ücreti
yatırılabilecektir. (İnternet Bankacılığından ücret yatıran adaylar dekont çıktısı almaları gerekmektedir.

Haberin Devamı
BEKÇİ ALIMI BAŞVURU EKRANI  <div><div><p><strong>Güvenlik soruşturması iptal davası</strong> son dönemde toplumumuzda sıklıkla konuşulan bir konu haline gelmiştir. Bu alanda, <strong>güvenlik soruşturmasında elenme nedenleri</strong> nelerdir ,<strong> güvenlik soruşturması olumsuz olanlar </strong>ne yapmalı , <strong>güvenlik soruşturması iptal davası dilekçe örneği</strong> nasıl hazırlanır gibi soruları çok almaya başladığımız için detaylı bir rehber hazırladık. Bu konulardaki farklı sorularınız için bizlere ulaşabilirsiniz.</p><p>Güvenlik Soruşturması ve arşiv araştırması konusu özellikle 15 Temmuz sonrası mevzuatımızda yapılan değişikliklerle tüm kamu yaşamını etkilemiş ve en üst düzey atamalardan en alt düzey kamusal görevlere kadar uygulanır hale gelmiştir.</p><p>Bireylerin özel hayatının korunması hakkı, kamu hizmetine girme hakkı, kişisel verilerinin güvenliği, masumiyet karinesi gibi haklarını ihlal edecek nitelikte uygulamalara yol açan güvenlik soruşturmaları/arşiv araştırmaları, sıklıkla idari yargının hatta bireysel başvurunun konusu olmaktadır. Danıştay’ın istikrar kazanmış ilke ve kararlarının yansıra hak ihlali bağlamında Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)&#;nin de bu konuda verdiği önemli kararlar bulunmaktadır. Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımıda <strong>güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan</strong> kişilerin idari yargıda açabilecekleri iptal davaları üzerinde duracağız.</p><h3><strong>Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması İptal Davası</strong></h3><p><strong>Güvenlik soruşturmasının olumsuz olması</strong> nedeniyle idarelerin kamu görevine atamama yahut var olan atama onayını iptal etme gibi işlemleri bulunmaktadır. Bunlara karşı dava dilekçesi hazırlanırken sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu&#;nda belirtilen şekil ve esaslara çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşılabilecek, dava yoluyla kazanılması muhtemel hak daha dava yolunun başında kaybedilecektir.</p><p><iframe data-lazyloaded=

Güvenlik Soruşturması İtiraz

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının neden olumsuz sonuçlandığı genellikle muhataplarına bildirilmemektedir. Öte yandan bu işleme karşı herhangi bir itiraz imkanı da bulunmamaktadır. Bu durumda ancak idari işlemin iptali talepli idari dava açıldığında idarenin bu konudaki savunmasından olumsuzluk nedeni öğrenilebilmektedir.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması iptal davası ankara avukat

İdari yargıda görev ve yetki meselesi kamu düzenine ilişkindir. Bu çerçevede idareye karşı açılacak olan davanın hangi mahkemede açılacağı konusu karşımıza çıkar. Güvenlik soruşturması iptal davası, idare mahkemelerinde açılması gerekmektedir. Başka bir ifade ile görevli mahkeme idare mahkemesidir.

Bununla beraber davanın hangi yer idare mahkemesinde açılacağının tespit edilmesi de önemlidir. Biz buna hukuk aleminde yetkili mahkeme meselesi adını veriyoruz. Çünkü yanlış mahkemede açılan davalar yetkisizlik nedeniyle başka mahkemeye gönderilmekte ve dava henüz açılamadan sürüncemede kalabilmektedir. Dolayısıyla sayılı kanunda yer alan yetki kurallarına azami dikkat etmek gerekmektedir.

İdari Başvuru

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması nedeniyle açılacak olan iptal davalarında dava açmadan önce idareye ön başvuru yapmak zorunlu değildir. Ancak sayılı Yasanın maddesi uyarınca atamama işlemine karşı itiraz yapılabilirse de ülkemiz idare uygulamasında bu yoldan sonuç alınabildiği pek söylenemez. Çünkü bizim bugüne kadarki mesleki tecrübelerimiz göstermektedirki; idare hiç bir zaman olumsuz bir işlemini mahkeme kararı olmadan geri almamaktadır.  Amiyane tabirle ise idareler tükürdüğünü zorda kalmadıkça yalamamaktadır. Bununla birlikte hiçbir idareci/yönetici kendisini güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması gibi bir konuda sorumluluk altına sokmamakta, ikballeri açısından riskler almamaktadırlar. Tüm bu sebepler sonucunda idari yargıda zaman kaybetmeden iptal davası açmak isabetli olacaktır.

Dava Ehliyeti

güvenlik soruşturması iptal davası mahkeme dava açma süresi

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan muhatap kişi kim ise onun dava açması gerekmektedir. Başka bir ifade ile atanamayan ya da ataması iptal edilen kişinin davayı açması gerekmektedir. Ataması yapılmayan kişinin eşi, anne-babası veya diğer yakınları bu davayı açamaz. Bu durumun istisnası ise mahkeme kararı ile kısıtlanmış olan vasilik ya da velayet kurumu altında olan kişilerdir. Bu kişiler adına velileri ya da vasileri dava açacaktır. Hak kaybı yaşanmaması için her durumda kişilerin kendilerini idare mahkemeleri önünde avukat bir vekille temsil etmelerini, davalarını avukat aracılığıyla açmalarını öneriyoruz.

Dava Açma Süresi &#; Zamanaşımı

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğiden itibaren 60 gün içinde (2 ay değil) güvenlik soruşturması davası iptal davalarını açmaları gerekmektedir. Aksi halde açılan davalar süre yönünden reddolunacaktır. İdari yargıda dava açma süresi kamu düzenine ilişkin olduğu varsayılır. Dolayısıyla ne zaman farkedilirse edilsin idari yargı mercii tarafından süresinde açılmayan dava hakkında süre red kararı verilecektir.

Husumet &#; Davalı Taraf

Dava dilekçesinde hangi kuruma (idare) ya da kurumlara karşı iptal davasının açılacağının tam ve doğru  olarak belirlenmesi gerekmektedir. Başka bir ifade ile idari işlemi hangi kurum tesis etmiştir? Hangi kurumun idari işleminin iptali talep edilecektir? sorularının cevapları iyi araştırılmalıdır. Her ne kadar mahkeme kendiliğinden husumet düzeltme yahut ekleme kararı verebilirse de bu durum yeni yazışmalara neden olabileceğinden yargılama sürecini uzatabilir.

güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması iptal davası avukat ankara

Dava dilekçesinin yukarıda sayılan tüm bu koşulların yanı sıra sayılı Yasanın 3. ve 5. maddelerindeki koşulları da taşıması gerekmektedir. Aksi halde dava dilekçesi reddolunacaktır. Red kararı sonrasında mahkeme tarafından davacıya 30 günlük yeni bir süre verilerek hatalarını düzelterek davasını düzgün ve doğru bir dilekçe ile açması şansı verilir. Şayet bu yeni süre de de aynı hatalar yapılmışsa idare mahkemesince davanın reddine karar verilmektedir. Dolayısıyla idari dava dilekçesi yazarken İYUK 3. ve 5. maddede sayılan hususların dilekçede olup olmadığına azami dikkat etmek gerekmektedir.

Yukarıda sayılan altı maddelik husus dava dilekçelerinin teknik yönünü oluşturmaktadır. İnternet üzerinden bulunan dava dilekçeleri ile dava yoluna gidildiği takdirde üzülerek belirtmek isteriz ki %90 ihtimalle olumsuz bir sonuçla karşı karşıya kalınacaktır.

İstinaf ve Temyiz Kanun Yolları

İdare mahkemesince verilen kararların sonuçları hakkındaki düzenleme İYUK maddede düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre özetle; idare mahkemesinden idari işlemin başka bir ifade ile güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması nedeniyle atanmama ya da atama kararının iptali işlemleri hakkında iptal kararı çıkması halinde idare kişiyi derhâl göreve başlatmak zorundadır. Bu süre en fazla 30 gündür. Ayrıca sadece kişinin ataması değil ödenmeyen maaşları başta olmak üzere tüm mali haklarının da bu kararın sonucu olarak ödenmesi zorunludur. Şayet idare bu mali hakları ödemezse ayrıca bir tam yargı davası (tazminat) açılarak bu zararın giderilmesi mümkündür.

güvenlik soruşturması davası kazananlar

İdare mahkemesinden güvenlik soruşturması iptal davası neticesinde davacının aleyhinde bir red kararı çıkarsa bu defa 30 gün (bir ay değil) içerisinde yetkili Bölge İdare Mahkemesine (BİM) istinaf başvurusu yapılmalıdır. İstinaf incelemesi sonunda Bölge İdare Mahkemesi kendisi ilk derece mahkemesinin kararını kaldırarak iptal kararı verebilir. Bu durumda idare en geç 30 gün içinde yargı kararını uygulamak zorundadır.

Şayet Bölge İdare Mahkemesi (BİM) de davacının aleyhine olacak şekilde davanın reddi yönünde kararı verirse o zaman bu davalar temyiz edilemez, Danıştay’da görülmez. Eğer temel bir hak ihlalinin olduğu düşünülüyorsa bu davanın bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesine götürülmesi gerekir. Burada süre ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren 30 gündür. Genellikle BİM tarafından verilen kararın tebliğinden itibaren bu süre başlayacaktır. Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı süresi içerisinde de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)&#;ne bireysel başvuru yolu da açıktır.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması konusunda Anayasa  Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi&#;nin vermiş olduğu kararları incelediğimiz Güvenlik Soruşturması &#; Anayasa Mahkemesi &#; AİHM başlıklı yazımıza da bakmanızı ayrıca öneriyoruz.

Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımıda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin idari yargıda açabilecekleri iptal davaları üzerinde durduk.

Kimler Güvenlik Soruşturması İptal Davası Açabilir?

Güvenlik Soruşturmasında Elenme Nedenleri

üvenlik soruşturması yapılırken hangi hususların elenme nedeni olduğu merak edilen bir konudur. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğin maddesinde hangi hususların elenme nedeni olduğu yazmaktadır. Madde hükmü şöyledir: Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında kişinin içinde bulunduğu ortam dikkate alınarak, kişinin kayıtlı ikamet adresi ile fiilen ikamet ettiği adres esas alınmak suretiyle;

  1. Kimlik kontrolü, kimlik kayıtlarının doğruluk derecesi, uyrukluğu, geçmişte yabancı bir devletin uyrukluğuna girip girmediği,
  1. Genel kolluk kuvvetlerinin ve istihbarat birimlerinin arşivlerinde bilgiler bulunup bulunmadığı, adli sicil kaydının ve hakkında arama kaydı veya herhangi bir tahdidin olup olmadığı,
  1. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakının bulunup bulunmadığı ve sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna ve Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı davranıp davranmadığı,
  1. Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı,

d) Yabancılarla, özellikle hasım ve hasım olması muhtemel Devlet mensupları ve temsilcileriyle ilgili derecesinin iç yüzü ve nedeni, araştırılır.

Şimdi yukarıdaki madde hükmü çerçevesinde en çok karşılaşılan durumlara değinmek gerekirse;

&#; Güvenlik soruşturmasında özellikle 15 Temmuz sonrası süreçte yeni kriterlere bakılmaya başlanmıştır. Buna göre kişilerin kapatılan kurumlarda SGK kaydı, yine kapatılan yurt, dershane, okul, dernek, vakıf gibi kurumlarla ilişkisi, irtibatı, iltisakı gibi hususlar araştırılmaktadır. Bu uygulamanın dayanağı zaten yukarıdaki maddenin (c) bendinde mevcuttur. Ancak bu kayıtların varlığı otomatik olarak güvenlik soruşturmasını olumsuz yapmaz. Çünkü bu kayıtların değerlendirilmesi yine alımı yapacak kurumca yapılmaktadır. İrtibatın, iltisakın boyutu, yoğunluğu, kamu görevine etkisi vs gibi hususlar yine kurum tarafından değerlendirilecektir. Öte yandan bugüne kadarki idare uygulamasında bu kriterler güvenlik soruşturmasına engel olarak kabul edilmişse de açılan iptal davalarında mahkemeler tarafından farklı değerlendirme yapılmış ve olumsuz güvenlik soruşturması kararları iptal edilmiştir.

Mesela kapatılan yurtta kalma nedeniyle hakkında kayıt olan ve güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan bir astsubay adayı hakkında Ankara BİM &#; İdari Dava Dairesi şu gerekçelerle dava konusu işlemin İPTALİNE karar vermiştir:

&#;Davacı tarafından, Balıkesir Kara Astsubay Meslek Yüksekokulunda muvazzaf astsubay adayı iken, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle adaylıkla ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; davacının yılları arasında Fetö/Pdy iltisaklı bir pansiyonda kaldığı, bu durumun davacının güvenlik soruşturmasını olumsuz kıldığı anlaşıldığından, adaylıkla ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yönünde Ankara .. İdare Mahkemesi’nce verilen ../../ gün ve E: /.., K: /.. sayılı kararın; davacı tarafından dava dilekçesinde de belirtilen gerekçelerle birlikte mevzuata ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kaldırılması talep edilmiştir. Bu durumda, davalı idarece işlemin dayanağı olarak davacının FETÖ/PDY ile ilişkili pansiyonda kaldığı hususu gösterilmiş ise de; davacının yılında yurtta kaldığı ve o tarihte öğrenci olup barınma zorluğu da dikkate alındığında aradan geçen süre ile öğrencilik durumunun gözetilerek anılan örgütle davacı arasında güvenliği zedeleyecek ne tür bir ilişkinin bulunduğunun ortaya konulmadığı, davacı hakkında terör örgütü ile irtibat veya iltisakını ortaya koyabilecek somut kanaate ve bilgiye dayalı, güvenilir, teyit edilebilir ve ön yargıdan uzak hukuken denetlenebilir nitelikte bulgular elde edilmediği sonuç ve kanaatine varıldığından, davacı hakkında güvenlik araştırmasının olumsuz geldiğinden bahisle tesis edilen ihtilafa konu ilişik kesme işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

Dershane kaydı, Okul kaydı

Dershane okul kaydı bakımından da yukarıda yer verilen gerekçeler geçerli olduğundan benzeri durumda olan kişiler bakımından da uygulanacaktır.

SGK kaydı

Sgk kaydı nedeniyle güvenlik soruşturması olumsuz olması halinde de mahkemeler iptal kararı verebilmektedir. Mesela Ankara 5. İdare Mahkemesi bu konuda şu gerekçelere yer vermiştir: “işlemin dayanağı olarak gösterilen babası bakımından tespit edilen bilginin (SGK Kaydı) üzerinden uzunca bir süre geçtiği, davacının babasının FETÖ/PDY terör örgütüne müzahir olduğu belirtilen şirketteki çalışmalarının adı geçen örgütün terör örgütü olarak tanımlanmasından önce yıllarında gerçekleştiği, babası hakkında başkaca herhangi bir bilgiye de rastlanmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde; davacı hakkında, sırf bahse konu tespit uyarınca güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından söz edilemeyeceği sonucuna varılmış olup aksi kabulden hareketle tesis edilen davaya konu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir.”

Bank Asya kaydı

Bank Asya kaydı sadece güvenlik soruşturması için değil örgüt üyeliği için de bir kıstas kabul edilmektedir. Ancak bununla birlikte bir kaydın başlı başına güvenlik soruşturmasına engel teşkil etmediği durumlar da vardır. Ankara İdare Mahkemesi iptal kararında şu gerekçelere yer vermiştir:

-Bununla birlikte fiilen uygulamada telefon sosyal medya paylaşımları da elenme sebepleri arasında yer almaktadır. Ancak bu paylaşımların suç teşkil etmesi halinde güvenlik soruşturmasını olumsuz kılacağı; suç olmayan ve düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında olan sosyal medya paylaşımlarının güvenlik soruşturmasında engel teşkil etmeyeceği açıktır. Şayet sosyal medyada yer alan düşünce açıklamaları idare tarafından kullanıldıysa bu husus mahkemeler tarafından mutlaka iptal edilecektir.

HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) veya Dava Açılmasının Ertelenmesi (DAE)

HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) veya Dava Açılmasının Ertelenmesi (DAE) kararlarının güvenlik soruşturmasında engel olup olmadığı da merak edilen hususlardan biridir. HAGB ve DAE kararları memurluğa engel olmaz. Ancak bazı özel kanunlarda HAGB kararı olsa dahi alınan cezalar kamu görevlisi olmaya engel olur şeklinde açık düzenlemeler bulunmaktadır. Mesela sayılı Özel Güvenlik Kanunu uyarınca, HAGB kararları engel teşkil etmektedir. Öte yandan Yasa gereği HAGB veya DAE kararları adli sicilde görünmez. Bundan dolayı Anayasa Mahkemesi HAGB veya DAE kararı alan ve bu nedenle güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan kişiler bakımın ihlal kararı vermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin 29 Mayıs tarihli ve Başvuru No/ kararında şöyle denilmektedir:“… sayılı Kanun&#;un 6. maddesinde kamu davasının açılmasının ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararların ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak mahkeme, hâkim, askerî hâkim, Cumhuriyet başsavcılığı veya askerî savcılık tarafından istenmesi hâlinde verileceği düzenlenmiştir. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün 25/6/ tarihli yazısında anılan Kanun hükmü ve ilgili genelgeler uyarınca sayılı Kanun&#;a göre verilmiş erteleme kararlarının kamu görevlerine yapılacak atamalar dolayısıyla güvenlik soruşturması kapsamında ilgili kamu kurumlarına verilemeyeceği ifade edilmiştir. Buna göre Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü uygulamasının da bu yönde olduğu anlaşılmaktadır (bkz. §§ ). Buna göre somut olayda başvurucunun yazılı ve sözlü sınavı kazandığının ilan edilmiş olduğu, sayılı Kanun&#;a göre verilmiş ve daha sonra 2/4/ tarihli yargı kararı ile ortadan kaldırılmış olan erteleme kararının sayılı Kanun&#;un 6. maddesinin birinci fıkrasında yer alan hükme açıkça aykırı şekilde idari makamlara verilmiş olduğu dikkate alındığında özel hayata saygı hakkına yönelik müdahalenin bu yönüyle de kanuni dayanaktan yoksun olduğu anlaşılmaktadır.”

Sonuç olarak AYM, HAGB ve DAE kararlarının güvenlik soruşturmasında kullanılamayacağını belirtmektedir. Hatta bu kullanıma imkân veren sayılı Kanunu da AYM iptal ederek bu konudaki görüşünü pekiştirmiştir.

Güvenlik Soruşturması Nasıl Olumsuz Olur

Güvenlik soruşturmasının olumsuz olma nedenlerine yukarıda yer verildi. Ancak olumsuz olma süreciyle alakalı idari işleyişin de bilinmesi gerekmektedir. Güvenlik Soruşturması Yönetmeliğinin maddesinde kurumlarda olumsuzluk kararının kimler tarafından ve nasıl verileceği kurala bağlanmıştır. Buna göre “Yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda &#;. belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı gibi hususları incelemek ve sonucunu sorumlu amirin takdirine sunmak üzere; bakanlıklarda görevlendirilecek bakan yardımcısının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst amirin, üniversitelerde rektörün, illerde valinin başkanlığında, personel birim amiri, hukuk müşaviri ve varsa güvenlik işlerinden sorumlu birim amirinden oluşan değerlendirme komisyonu kurulur. Cumhurbaşkanlığında kurulacak Değerlendirme Komisyonu İdari İşler Başkanının görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin başkanlığında belirlenecek genel müdürlerin katılımıyla oluşur. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ise bu Komisyonun oluşumu kendi yönergeleri ile belirlenir. Değerlendirme Komisyonunun çalışma tutanakları ve kararları gizlidir.” Hükme göre güvenlik soruşturmasının olumsuz olarak karara bağlanması ilgili kurumlarda oluşturulan değerlendirme komisyonlarının yetkisindedir. Bir diğer deyişle MİT, Emniyet, Jandarmanın gönderdiği belgeler bilgi amaçlı olup bu makamların karar verici bir pozisyonu yoktur. Olumlu yahut olumsuz kararını ilgili kurum vermektedir.

Güvenlik soruşturması iptal davası dilekçe örneği

ANKARA (&#;) İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI&#;NA

DAVACI : AD&#;. SOYAD&#;..(TC: )

Adres

VEKİL : Av. Ayşe TAHANCI (Ankara Barosu &#; )

Av. Fatih TAHANCI (Ankara Barosu &#; )

DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı- ANKARA

KONU : Öğretmen olarak atanan müvekkilin güvenlik soruşturması nedeniyle atamasının iptal edilmesine dair &#; tarih ve &#; sayılı işleminin iptali ve dava konusu işlem nedeniyle yoksun kalınan tüm parasal ve özlük hakların işlem tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemidir.

TEBLİĞ TARİHİ : &#;/&#;/

AÇIKLAMALAR

A-Olay

Olay ve başvuru süreci anlatılır

B-Mevzuat

Güvenlik Soruşturmasına dair mevzuat maddeleri belirtilir. Mesela, memurluk ise , sözleşmeli personel ise vs. Ayrıca diğer Yasa ve Yönetmelik kuralları&#; Bu mevzuat hükümlerinin hukuki değerlendirmesi yapılır.

C-Hukuka Aykırılık Nedenleri

Bu bölümde işlemin niçin hukuka aykırı olduğu anlatılır. Varsa emsal mahkeme kararlarına yer verilir.

NETİCE ve TALEP: Yukarıda açılklanan nedenlerle güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına dair &#;tarih ve &#;sayılı işlemin İPTALİNE, yoksun kalınan mali ve sosyal hakların ödenmesine, yargılama giderlerinin davalı idareye yükletilmesine, karar verilmesini talep ederim. &#;/&#;/

Davacı

Vekili

Fatih TAHANCI

EK:

DAVA KONUSU İŞLEM

DİĞER BELGELER

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası