kuran kerimde kaç secde ayeti vardır / Kuranı Kerimde Kaç Tane Secde Ayetleri Vardır Hangi Cüzdeler - Secdem / Bir Dünya İçerik

Kuran Kerimde Kaç Secde Ayeti Vardır

kuran kerimde kaç secde ayeti vardır

Secde Ayetleri Nelerdir? Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Yapılır? Kur’an-ı Kerim’de Ge&#;en Secde Ayetleri

Haberin Devamı

Secde Ayetleri Nelerdir Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Yapılır Kur’an-ı Kerim’de Geçen Secde Ayetleri

İnnemâ yu/minu bi-âyâtinâ-lleżîne iżâ żukkirû bihâ ḣarrû succeden vesebbehû bihamdi rabbihim vehum lâ yestekbirûn(e)

Âyetlerimize yürekten inananlar ancak o kimselerdir ki, bunlarla kendilerine öğüt verildiğinde büyüklük taslamadan secdeye kapanırlar ve rablerini hamd ile tesbih ederler.

Fussılet Suresinin Ayeti Arapça Yazılışı, Türkçe Okunuşu ve Meali

Secde Ayetleri Nelerdir Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Yapılır Kur’an-ı Kerim’de Geçen Secde Ayetleri

Vemin âyâtihi-lleylu ve-nnehâru ve-şşemsu velkamer(u)(c) lâ tescudû lişşemsi velâ lilkameri vescudû li(A)llâhi-lleżî ḣalekahunne in kuntum iyyâhu ta’budûn(e)

Gece ve gündüz, güneş ve ay O’nun işaretlerindendir. Eğer gerçekten Allah’a tapıyorsanız güneşe de aya da secde etmeyin, onları yaratan Allah’a secde edin.

Necm Suresinin Ayeti Arapça Yazılışı, Türkçe Okunuşu ve Meali

Secde Ayetleri Nelerdir Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Yapılır Kur’an-ı Kerim’de Geçen Secde Ayetleri

Fescudû li(A)llâhi va’budû

Haydi artık Allah için secdeye kapanıp kulluk ediniz.

İnşikâk Suresinin Ayeti Arapça Yazılışı, Türkçe Okunuşu ve Meali

Secde Ayetleri Nelerdir Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Yapılır Kur’an-ı Kerim’de Geçen Secde Ayetleri

Ve-iżâ kuri-e ‘aleyhimu-lkur-ânu lâ yescudûn(e)

Kendilerine Kur’an okunduğu zaman saygıyla yere kapanmıyorlar.

Alak Suresinin Ayeti Arapça Yazılışı, Türkçe Okunuşu ve Meali

Secde Ayetleri Nelerdir Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Yapılır Kur’an-ı Kerim’de Geçen Secde Ayetleri

Kellâ lâ tuti’hu vescud vakterib

Sakın onun isteğine uyma! Secdeye kapan ve Allah’a yakınlaş.

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır?

  • Kur'andan bir secde âyeti okuyan kişi namaza durmuş durumda değilse, ister âyeti okuduktan sonra, ister daha sonra kalkarak secdeyi yapar.
  • Namaz kılan bir kimsenin namazda secde âyeti okuması durumunda, secde âyetinin ardından üç âyetten daha fazla okumayarak, rükûya eğilecek ise, tilavet secdesine niyet eder ve sonrasında da rükûya gider. Kişinin yapmış olduğu bu rükû ise aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçmektedir.
  • Ancak kişi üç âyetten daha fazla ayet okuyacak ise, tilavet secdesine niyet edip doğrudan sonra secdeye gider ve bir kez secde yaptıktan sonra ayağa kalkmak suretiyle kaldığı yerden kıraate devam eder.
  • Eğer yapılan tilavet secdesi, namaz kılma şeklinde değilse de; taharet, kıbleye dönerek niyet etmek, kişinin avret yerlerini örtmesi gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesi içinde geçerlidir. Fakat tilavet secdesinde iftitah tekbiri getirmek sünnettir.
  • Tilavet secdesi yapacak olan kişi, ellerini kaldırmaksızın doğrudan doğruya ‘Allahu ekber' deyip bir defa secdeye giderek üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber' deyip secdeden kalkar. Böylelikle tilavet secdesi yapılmış olur. Tilavet secdesinin ardından teşehhüt miktarı oturmak ve selam verme durumu yoktur.
  • Tilavet secdesi gerektiren âyetleri duymuş olan bir kimsenin, hemen secde yapmaya fırsatı söz konusu değilse, “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” demesi yeterlidir. O anda yapamamış olduğu secdeyi daha sonra uygun bir zamanda yapması gerekir.

Tilavet Secdesi Nedir?

Kur'ân'da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir. Bu secdenin yapılması vaciptir. Tilavet secdesiyle ilgili olarak Kur’ân-ı kerimde geçen bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “Onlara Kur’ân okunduğu zaman secde etmiyorlar!” (İnşikâk 84 / 21) Tilavet secdesinin vacip oluşuna delil olarak Abdullah bin Ömer (r.a) şöyle bir rivayette bulunmuştur: “Peygamber (s.a.v) Kur’ân okurken içinde secde ayeti bulunan bir sureye geldiğinde secde ederdi. Biz de kendisiyle birlikte secde ederdik. Öyle ki, bir kısmımız alnını koyacak yer bulamazdı. Resûlüllah (s.a.v) buyurdular ki: “Ademoğlu secde ayetini okuduğunda secde ederse, şeytan ağlayarak oradan uzaklaşır ve şöyle der: Eyvah! Ademoğlu secde etmekle emr olundu, secde etti; ona cennet var. Ben de secde etmekle emr olundum ama isyan ettim; bana da ateş var!” (Müslim, İman,; İbn Mâce, İkame, 70)Kur’ân-ı kerimdeki secde ayetlerinden birinin okunması halinde secde etmenin gerekliliği hususunda Müslümanlar görüş birliği etmişlerdir.

Tilavet Secdesinin Şartları

Namazın İftitah tekbiri ile vaktinin belirtilmesi niyeti dışındaki bütün şartları Tilavet secdesi için de şarttır. Bu secde için İftitah tekbiri alınmaz. Müslüman, akıllı ve ergen olmak; âdet ve loğusalık hallerinden temiz olmak gibi namaz için gerekli olan vücup şartları, Tilavet secdesi için de vücup şartıdır. Şu halde secde ayetinin okunduğunu işiten gayr-ı Müslim, deli, âdetli veya loğusa bir kimsenin Tilavet secdesi yapması gerekmez. Ama bunlardan birinin okuduğu secde ayetini işiten kimse, secde etme ehliyetine sahipse secde etmekle yükümlü olur. Secde ayetinin okunduğunu işitenler, sarhoş veya cünüp olsalar bile secde etmekle yükümlü olurlar. Ancak işittikleri esnada durumları müsait olmadığından, secdeyi daha sonra kaza olarak yerine getirirler. Secde ayetini deli bir kimse veya mümeyyiz olmayan bir çocuk okumuş ise, bunu duyanların secde etmeleri gerekmez. Çünkü Kur’ân-ı Kerim okumanın sahih olması için okuyan kişinin iyi ile kötüyü birbirinden ayırabilen / mümeyyiz biri olması şarttır. Elektronik cihazlarda okunan secde ayetini işitenler de secde etmekle yükümlü olmazlar.

Tilavet Secdesinin Sebepleri

Tilavet secdesinin sebepleri üç tanedir.

Secde ayetinin okunması: Sağır olmak gibi bir sebepten dolayı kendisi duymasa bile secde ayetini okuyan kimsenin secde etmesi vaciptir. Bu ayeti ister namaz dışında, ister namazda, gerek imamın ve gerekse yalnız başına namaz kılmakta olanın okuması halinde secde etmesi vaciptir. İmama uyarak namaz kılmakta olan kişiye, secde ayetini okusa bile secde etmek vacip olmaz. Çünkü bu kişinin, imamın arkasında namaz kılmaktayken Kur’ân okuması yasaktır. Dolayısıyla okuması da secde etmesini gerektirmez. Hatip, Cuma hutbesini okurken secde ayetini okursa hem kendisinin hem de kendisini dinleyenlerin secde etmeleri vacip olur. Bu secdeyi minberden inerek yapar ve cemaat de kendisiyle birlikte secde eder. Ancak minberdeyken secde ayeti okuması mekruhtur. Namazdayken secde ayeti okuması halinde bu secdeyi rüku zımnında veya namazın asli secdesiyle birlikte yapması mekruh olmaz. Ama bu durumda yalnız kendisinin secde etmesi bunun aksinedir. Bu durumda namaz kılanları şaşırtacağı için mekruh bir fiil işlemiş olur.

Secde ayetini başkasından işitmek: İşiten kişi ya namazda olur ya da namaz dışında olur. Okuyan kişi de bu iki durumdan birinde olur. İşiten kişi namazda ise, ister imam ister yalnız başına namaz kılmakta olan biri olsun, bu secdeyi namaz dışında yapması gerekir. Ancak bu ayeti imama uyan biriden işitecek olursa, kuvvetli görüşe göre secde etmesi gerekmez. Secde ayetini işiten kişi, imama uyarak namaz kılmakta olup bu ayeti kendi imamından başka birinden duyarsa yine secde etmesi gerekmez. Eğer kendi imamından duyar ve kendisi de müdrik; namazın başından beri imamla birlikteyse, secdede de imama uyması gerekir. Eğer bir rekat kılındıktan sonra imama tabi olmuş: mesbuk biri ise ve secde ayetinin okunmasından önce imama tabi olmuşsa, tilavet secdesini imamla birlikte yapması gerekir. Secde ayetinin okunduğu rekattan sonraki bir rekatta imama tabi olmuşsa, namazdan sonra tilavet secdesini yapması gerekir.

İmama uyma: İmam secde ayetini okuduğunda, kendisine uyanlar bunu işitmeseler bile secde etmekle yükümlü monash.pwt secdesinin yapılışı: Tilavet secdesi şöyle yapılır:Abdestli olarak kıbleye yönelerek tilavet secdesi niyetiyle eller kaldırılmaksızın Allahü ekber diyerek secdeye varılır. Secdede üç defa (Sübhane Rabbiyel a’lâ) dedikten sonra Allahü ekber diyerek kalkılır. Secdeden sonra selam verilmez. Namaz kılmakta olan bir kimsenin bu secdeyi rüku ederek ve namazın asli secdesine vararak yerine getirmesi, hastanın veya binek üzerindeki yolcunun da ima ederek ifa etmeleri mümkündür. Oturmaktayken secde ayetini okuyan kimsenin, ayağa kalkıp ondan sonra eğilip secdeye varması müstehap olur. 

Secde ayetinde nasıl secde yapılır? Kuranda secde ayetleri hangi sayfadadır (c&#;zlerde)? Kuranda ka&#; tane secde ayeti vardır?

Namaz dışında secde âyetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, tilavet secdesine niyet ederek tekbir alır ve secdeye gider. Peki, Kuranda secde ayetleri hangi sayfadadır (cüzlerde)? Kuranda secde ayetleri kaç tane?

KURANDA SECDE AYETLERİ KAÇ TANE?

Kur'an-ı Kerîm'de on dört yerde secde âyeti bulunmaktadır.

KURANDA SECDE AYETLERİ HANGİ SAYFADADIR?

Secde âyetlerinin bulunduğu sureler şunlardır:

1. el-A'raf, 7/
2. er-Ra'd, 13/15
3. en-Nahl, 16/49;
4. el-İsrâ, 17/;
5. Meryem,19/58;
6. el-Hac, 22/18;
7. el-Furkân, 25/60;
8. en-Neml, 27/25;
9. es-Secde, 32/15;
Sâd, 38/24;
Fussilet, 41/37;
en-Necm, 53/62;
el-İnşikâk, 84/21;
Alak, 96/

Bu secdenin yapılışı şöyledir: Tilâvet secdesi niyetiyle eller kaldırılmaksızın "Allahu ekber" denilerek secdeye varılır, secdede üç kere "Sübhane Rabbîyel-a'lâ (En yüce olan Rabbimi bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim.)" denilir. Bundan sonra "Allahu ekber" denilerek secdeden kalkılır.

Tilâvet secdesinin rüknü, Allah Teâlâ'yı ta'zîm için yüzü yere koymaktır. Ancak namaz hâlinde rükû ve hastalar için imâ da bu secde yerine geçer.

Bu secde için abdestli, temiz, avret yerleri örtülü ve kıbleye yönelmiş olmak şarttır.

Tilâvet secdesine ayaktan inilmesi ve bu secdeden kalkarken ayağa kalkılması ve bu şekilde ayağa kalkarken "Gufrâneke Rabbenâ ve ileykel masîr (Ey Rabbimiz! Senin bağışlamanı bekliyoruz. Son dönüş sanadır." denilmesi müstehaptır.

Tilâvet secdesine varılırken ve kalkarken alınan tekbirler de müstehaptır. Asıl secde ise vacibtir.

فَاسْجُدُوا لِلَّهِ وَاعْبُدُوا

Kutsal kitabımız Kur&#;anı Kerim&#;de secde ayetlerin sayısı kaçtır?Öncelikle Kur’an vahiy yolu ile Cebrail (AS) aracılığı ile Cenab-ı Allah’tan son Peygamber Hz Muhammed sallallahu aleyhi vessellem&#;e indirilen kitaptır. Bu kitapta yani Kur&#;anı Kerimde bazı sayfalarında veya cüzlerinde secde ayetleri bulunmaktadır. Aklımıza şöyle bir soru gelebilir?Secde ayetleri hangi sayfalarda ve nasıl anlaşılır? veya Secde ayetleri hangi süreler&#;de geçmektedir? sorular sorulduğu zaman ilk önce şunu söylemekte fayda vardır, secde Ayeti, Secde Arapça da aşırı saygı gösterme, anlamına gelir. Kuranı Kerim, ayet, sure ve cüzlerden oluşmaktadır. Kuranı Kerim’de sure bulunmaktadır. ayet ve 30 cüz bulunmaktadır.

Kur&#;an-ı Kerîm&#;de on dört yerde secde âyeti bulunmaktadır. Bu âyetlerin (namazda yada namaz dışında) okunması veya işitilmesi durumunda “tilâvet secdesi” yapmak gerekir. Secde âyetlerinden birini okuyanın veya işitenin, mânâsını anlamasa da, bir secde yapması vâcibdir. Başkasının okuduğu yerde bulunan, fakat işitmiyen kimse, secde etmez. Secde âyetini yazan, heceleyen, secde yapmaz. Secde âyet-i kerîmesinin tercümesi ni okuyan veya işiten bunun secde âyeti olduğunu anlarsa, secde yapar. Namaz kılması farz olan kimselerin secde âyetini işitince secde yapmaları vâcib olduğundan secde âyetini işiten cünübün, sarhoşun da abdest aldıkları zaman secde etmeleri lâzımdır . (İbn-i Âbidîn) 

Kur&#;ân-ı kerîmin on dört yerindeki secde âyetinden birini okuyan veya duyanın yapması vâcib olan secde. Bir kimse hüzünden, sıkıntıdan kurtulmak için, Allahü teâlâya kalbinden yalvararak, on dört secde âyetini ezberden ayakta okuyup, herbirinden sonra hemen secde-i tilâvet yaparsa, Allahü teâlâ o kimseyi o derd ve belâdan korur. (İmâm-ı Nesefî)

Cüz no

Sûre No

Sûre Adı

Sayfa No

Ayet Numarası

9

7

A&#;râf Sûresi

13

13

Ra&#;d Sûresi

15

14

16

Nahl Sûresi

49

15

17

İsrâ Sûresi

16

19

Meryem Sûresi

58

17

22

Hac Sûresi

18

19

25

Furkan Sûresi

60

19

27

Neml Sûresi

25

21

32

Secde Sûresi

15

23

38

Sâd Sûresi

24

24

41

Fussilet Sûresi

37

27

53

Necm Sûresi

62

30

84

İnşikak Sûresi

21

30

87

Alak Sûresi

19

Bu âyetlerden sadece Sâd sûresinin âyetinde &#;rükû&#;, diğerlerinde &#;secde&#; kelimesi geçmektedir. Hac sûresinin âyetinde de &#;rükû edin ve secde edin&#; denilmektedir. Hanefîler, bu âyeti secde âyeti saymamışlardır. İmam Şâfiî ve İmam Ahmed bu âyeti secde âyeti saymış buna mukabil Sâd sûresinin âyetini secde âyeti saymamışlardır. Hac sûresinin âyeti haric diğerlerinde secde âyetleri işaretlenmiştir.

A&#;râf, Ra&#;d, Nahl, İsrâ, Meryem, Hac ve Sâd sûrelerindeki âyetler okununca secde etmenin &#;farz&#;; Furkân, Secde ve Fussilet sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin &#;vacib&#;; Neml, Necm, İnşikâk ve Alâk sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin &#;sünnet&#; olduğu da söylenmiştir. (diyanet)

Bu secdenin yapılışı şöyledir:
Tilâvet secdesi niyetiyle eller kaldırılmaksızın &#;Allahu ekber&#; denilerek secdeye varılır, secdede üç kere &#;Sübhane Rabbîyel-a&#;lâ (Erı yüce olan Rabbimi bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim)&#; denilir. Bundan sonra &#;Allahu ekber&#; denilerek secdeden kalkılır.

Tilâvet secdesinin rüknü, Allah Teâlâ&#;yı ta&#;zîm için yüzü yere koymaktır. Ancak namaz hâlinde rükû ve hastalar için imâ da bu secde yerine geçer.

Bu secde için abdestli, temiz, avret yerleri örtülü ve kıbleye yönelmiş olmak şarttır.

Tilâvet secdesine ayaktan inilmesi ve bu secdeden kalkarken ayağa kalkılması ve bu şekilde ayağa kalkarken &#;Gufrâneke Rabbenâ ve İleykel masîr (Ey Rabbimiz! Senin bağışlamanı bekliyoruz. Son dönüş sanadır.&#; denilmesi müstehaptır.

Tilâvet secdesine varılırken ve kalkarken alınan tekbirler de müstehaptır. Asıl secde ise vacibtir.

Namaz Dışında Tilavet Secdesinin Yapılışı
Abdestli olarak kıbleye dönülür. Tilavet secdesi niyetiyle eller kaldırılmadan “Allahü Ekber” denilerek secdeye varılır. Secdede üç kere “Sübhâne Rabbiye&#;l-a&#;lâ” söylendikten sonra “Allahü Ekber “ denilerek kalkılır. Ayağa Kalkarken &#;Gufrâneke Rabbenâ ve İleykel- masîr&#; denilmesi müstahaptır. Secde bir defa yapılır, secdeden sonra selam yoktur.

1 – A’râf Sûresi &#; (7) / Âyet:
إِنَّ الَّذِينَ عِندَ رَبِّكَ لاَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ وَيُسَبِّحُونَهُ وَلَهُ يَسْجُدُونَ
Okunuşu :İnnelleziyne ınde Rabbike la yestekbirune an ıbadetiHİ ve yüsebbihuneHU ve leHU yescüdun;

Anlamı: Muhakkak ki senin Rabbinin indîndekiler, asla O&#;na kulluktan büyüklenerek kaçınmazlar&#; O&#;nu tesbih ederler ve O&#;na (azameti indînde kendi hiçliklerini hissederek) secde ederler.

2 – Ra’d Sûresi – (13) / Âyet:

وَلِلّهِ يَسْجُدُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ طَوْعًا وَكَرْهًا وَظِلالُهُم بِالْغُدُوِّ وَالآصَالِ

Okunuşu : Ve Lillahi yescüdü men fiys Semavati vel Ardı tav&#;an ve kerhen ve zılaluhum Bil ğudüvvi vel asal;

Anlamlı : Semâlar ve arzda (madde ötesi ve madde) kim varsa, (Hakiki mutlak varlık Allah Esmâ&#;sı), gölgeleri de (isimsel varlıkları), isteyerek yahut zorunlu olarak sabah ve akşam Allah&#;a secde ederler (hakikatleri olan Allah hükmüne mutlak teslimiyet hâlindedirler)!

monash.pw Sûresi – (16) / Âyet:

وَلِلّهِ يَسْجُدُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مِن دَآبَّةٍ وَالْمَلآئِكَةُ وَهُمْ لاَ يَسْتَكْبِرُونَ

Okunuşu : Ve Lillahi yescüdü ma fiys Semavati ve ma fiyl Ardı min Dabbetin vel Melaiketü ve hüm la yestekbirun;

Anlamı : Semâlar ve arzda bulunan (hareket eden tüm) canlılar ve melâike (ruhanî ve cismanî âlemlere ait varlıklar ve kuvveler), hiç kibirlenmeksizin (benliğe kapılmaksızın) Allah&#;a secde ederler (Allah&#;a mutlak teslimiyet hâlindedirler).

4. İsrâ Sûresi – (17) / Âyet:

قُلْ آمِنُوا بِهِ أَوْ لَا تُؤْمِنُوا ۚ إِنَّ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ مِن قَبْلِهِ إِذَا يُتْلَىٰ عَلَيْهِمْ يَخِرُّونَ لِلْأَذْقَانِ سُجَّدًا

Okunuşu : Kul aminu Bihi ev la tu&#;minu innelleziyne utül ılme min kablihi iza yütla aleyhim yehırrune lil ezkani sücceda;

Anlamı : De ki: &#;İster iman edin Ona, ister iman etmeyin! Ondan önce kendilerine ilim verilmiş olanlara gelince, (Kur&#;ân) onlara okunulduğu zaman, saygıyla yere kapanırlar.&#;

5. Meryem Sûresi – (19) / Âyet:

أُوْلَئِكَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ مِن ذُرِّيَّةِ آدَمَ وَمِمَّنْ حَمَلْنَا مَعَ نُوحٍ وَمِن ذُرِّيَّةِ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْرَائِيلَ وَمِمَّنْ هَدَيْنَا وَاجْتَبَيْنَا إِذَا تُتْلَى عَلَيْهِمْ آيَاتُ الرَّحْمَن خَرُّوا سُجَّدًا وَبُكِيًّا

Okunuşu : Ülaikelleziyne en&#;amAllahu aleyhim minen Nebîyyiyne min zürriyyeti Ademe ve mimmen hamelna mea Nuh ve min zürriyyeti İbrahiyme ve İsraiyle ve mimmen hedeyna vectebeyna iza tütla aleyhim ayaturRahmani harru sücceden ve bükiyya;

Anlamı : İşte bunlar, Allah&#;ın kendilerine in&#;amda bulunduğu Nebilerden, Adem&#;in soyundan, Nuh ile birlikte (gemide) taşıdıklarımızdan, İbrahim ve İsrail&#;in (Yakup) zürriyetinden hakikate erdirdiğimiz ve (ezelden) seçtiğimiz kimselerdir. Onlara Rahman&#;ın varlığının delilleri okunduğu zaman (yakînî müşahede ile) secde ederler ve ağlarlar.

6. Hac Sûresi – (22) / Âyet:

أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ يَسْجُدُ لَهُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَمَن فِي الْأَرْضِ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ وَالنُّجُومُ وَالْجِبَالُ وَالشَّجَرُ وَالدَّوَابُّ وَكَثِيرٌ مِّنَ النَّاسِ وَكَثِيرٌ حَقَّ عَلَيْهِ الْعَذَابُ وَمَن يُهِنِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِن مُّكْرِمٍ إِنَّ اللَّهَ يَفْعَلُ مَا يَشَاء

Okunuşu : Elem tera ennAllahe yescüdü leHU men fiys Semavati ve men fiyl Ardı veşŞemsü vel Kameru venNücumü velCibalü veşŞeceru vedDevabbü ve kesiyrun minenNas ve kesiyrun hakka aleyhil azâb ve men yühinillahu fema lehu min mükrim innAllahe yef&#;alu ma yeşa&#;;

Anlamı : Görmedin mi ki Allah (O&#;dur ki), semâlarda kim varsa ve arzda kim varsa; Güneş, Ay, Yıldızlar, Dağlar, Ağaçlar, Dabbeler (yürür canlılar) ve insanlardan birçoğu O&#;na secde etmede! Birçoğunun üzerine de azap hak olmuştur&#; Allah kimi hor-hakir kılarsa, artık onu yüceltecek yoktur&#; Muhakkak ki Allah dilediğini yapar.

7. Furkan Sûresi – (25) / Âyet:

وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اسْجُدُوا لِلرَّحْمَنِ قَالُوا وَمَا الرَّحْمَنُ أَنَسْجُدُ لِمَا تَأْمُرُنَا وَزَادَهُمْ نُفُورًا

Okunuşu : Ve iza kıyle lehümüscüdu lirRahmani kalu ve merRahman enescüdü lima te&#;müruna ve zadehüm nüfura;

Anlamı : Onlara: &#;Rahman&#;a secde edin (Esmâ hakikatiniz indîndeki &#;yok&#;luğunuzu hissedin)&#; denildiğinde: &#;Rahman da nedir? Bize emrettiğine secde eder miyiz hiç?&#; dediler&#; (Bu teklifin) onların nefretini daha da artırdı.

8. Neml Sûresi – (27) / Âyet:

أَلَّا يَسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي يُخْرِجُ الْخَبْءَ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَيَعْلَمُ مَا تُخْفُونَ وَمَا تُعْلِنُونَ

Okunuşu : Ella yescüdu Lillahilleziy yuhricül hab&#;e fiys Semavati vel Ardı ve ya&#;lemü ma tuhfune ve ma tu&#;linun;
&#;Semâlarda ve arzda gizli ne varsa ortaya çıkaran; gizlediğinizi ve açığa çıkardığınızı bilen Allah&#;a secde etmemeleri için (vehimleri onları kandırmıştı).&#;

9. Secde Sûresi – (32) / Âyet:

إِنَّمَا يُؤْمِنُ بِآيَاتِنَا الَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِهَا خَرُّوا سُجَّدًا وَسَبَّحُوا بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ

Okunuşu : İnnema yu&#;minu Bi ayatinelleziyne iza zükkiru Biha harru sücceden ve sebbehu Bi Hamdi Rabbihim ve hüm la yestekbirun;

Anlamı : Bizim işaretlerimize sadece şunlar iman ederler ki, onlarla hatırlatma yapıldığında, secde ile yere kapandılar; benliksiz, Rablerinin Hamdi olarak tespih (işlevlerini yerine getirdiler) ettiler.

Sâd Sûresi – (38) / Âyet:

قَالَ لَقَدْ ظَلَمَكَ بِسُؤَالِ نَعْجَتِكَ إِلَى نِعَاجِهِ وَإِنَّ كَثِيرًا مِّنْ الْخُلَطَاء لَيَبْغِي بَعْضُهُمْ عَلَى بَعْضٍ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَقَلِيلٌ مَّا هُمْ وَظَنَّ دَاوُودُ أَنَّمَا فَتَنَّاهُ فَاسْتَغْفَرَ رَبَّهُ وَخَرَّ رَاكِعًا وَأَنَابَ

Okunuşu : Kale lekad zalemeke Bi süali na&#;cetike ila niacih ve inne kesiyren minel huletai leyebğıy ba&#;duhüm alâ ba&#;dın ilelleziyne amenu ve amilüs salihati ve kaliylün mahüm ve zanne Davudu ennema fetennahu festağfere Rabbehu ve harre rakian ve enab;

Anlamı : (Davud) dedi ki: &#;Yemin olsun ki senin bir tek koyununu kendi koyunlarına katmakla sana zulmetmiş&#; Muhakkak ki çok yakın olanların birçoğu, birbirlerinin benzeri davranışlarda bulunurlar&#; Ancak iman edip imanın gereğini uygulayanlar böyle değildir&#; Fakat onlar da ne kadar azdır!&#; Davud kendisini imtihan ettiğimizi zannetti; bundan dolayı Rabbinden mağfiret diledi ve boyun eğerek yere kapandı ve O&#;na yöneldi!

Fussilet Sûresi – (41) / Âyet:

وَمِنْ آيَاتِهِ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ لَا تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَلَا لِلْقَمَرِ وَاسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَهُنَّ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ

Okunuşu : Ve min ayatihilleylü ven neharu veşŞemsü vel Kamer la tescüdu lişŞemsi ve la lil Kameri vescüdu Lillahilleziy halekahünne in küntüm iyyahu ta&#;budun;

Anlamı : Gece ve gündüz, Güneş ve Ay O&#;nun işaretlerindendir! Güneş&#;e de Ay&#;a da secde etmeyin (tapınmayın); onları yaratmış olan Allah için secde edin; şayet O&#;na kulluğunuzun bilincine ermişseniz!

Necm Sûresi – (53) / Âyet:

Okunuşu : Fescudu Lillahi va&#;budu;

Anlamı : Secde edin (Esmâ&#;sıyla hakikatınız olan) Allah&#;a (indîndeki &#;yok&#;luğunuzu fark edin) ve kulluğunuza devam edin.

İnşikak Sûresi – (84) / Âyet:

Okunuşu : Ve iza kurie &#;aleyhimülKur&#;ânu la yescüdun;

Anlamı : Onlara Kur&#;ân okunduğunda secde etmiyorlar (benliklerini yok edip Hakk&#;a boyun eğmiyorlar)?

Alâk Sûresi – (96) / Âyet:

Okunuşu :Kella la tutı&#;hu vescüd vakterib;
Anlamı : Hayır, sakın (yapma)! Ona uyma; secde et ve yaklaş!

Secdem

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir? Tüm Secde Ayetleri ve Suresi!

Secde ayetleri Kuran-ı Kerim okuyanlar tarafından merak edilmektedir. Peki, Secde ayetleri hangi surelerde yer alıyor? Kuran-ı Kerim'de geçen toplam 14 secde ayeti hangisidir? Tüm secde ayetleri Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir? Secde ayetleri nerelerde geçiyor? Secde ayetinin kılınışı, Kuran'da secde ayetleri, Secde ayeti okunduğunda nasıl secde yapılır, Secde ayeti secdesi, Secde ayeti nasıl yapılır?Kuran'da yer alan tüm secde ayetlerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

Kur'ân-ı Kerimde geçen secde ayetleri, 14 tanedir. Secde ayetleri aşağıdaki gibidir:

  1. - A'râf suresinin ayeti
  2. - Ra'd suresinin ayeti
  3. - Nahl suresinin ayeti
  4. - İsra suresinin ayeti
  5. - Meryem suresinin ayeti
  6. - Hac suresinin ayeti
  7. - Sâd suresinin ayeti
  8. - Furkan suresinin ayeti
  9. - Neml suresinin ayeti
  10. - Secde suresinin ayeti
  11. - Fussılet suresinin ayeti
  12. - Necm suresinin ayeti
  13. - İnşikâk suresinin ayeti
  14. - Alak suresinin ayeti

Bu ayetler Secde ayetleridir. Şimdi bu ayetlerin Arapça'sını ve Türkçe mealini sizlere paylaşalım.

Secde ayetlerinin Arapça yazılışları ve Türkçe mealleri sırasıyla aşağıdaki gibidir. Kuran-ı Kerim'de yer alan ilk secde ayeti Araf Suresi'nin ayeti olurken, son secde ayeti ise Alak Suresi'nin ayetidir.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Rabbinin katında bulunanlar bile O'na kulluk etmek hususunda kibre kapılmazlar, O'nu tesbih ederler ve yalnız O'na secde ederler.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Göklerde ve yerde bulunanlar ve bunların gölgeleri sabah akşam, isteseler de istemeseler de Allah'a secde ederler.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Göklerdekiler, yerdeki canlılar ve melekler büyüklük taslamadan Allah'a secde ederler.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : De ki: "Siz ona inanın veya inanmayın, şu bir gerçektir ki, bundan önce kendilerine ilim verilen kimselere (Hakk'ın kelâmı) okununca derhal yüzüstü secdeye kapanırlar.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : İşte bunlar, Allah'ın kendilerine lütuflarda bulunduğu, Âdem'in soyundan gelen peygamberler; Nûh ile birlikte (gemide) taşıdıklarımız, İbrâhim ve İsrâil'in (Ya'kub) soyundan gelenler ve doğruya ulaştırdığımız ve seçkin kıldığımız kimselerden olup, kendilerine Rahmân'ın âyetleri okunduğunda ağlayarak ve secde ederek yere kapanırlar.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Görmez misin göklerde ve yeryüzünde bulunanlar; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların birçoğu hep O'na secde etmektedir! Niceleri de azabı hak etmiştir. Allah'ın hakir kıldığı kimseyi onurlandırabilecek birisi yoktur. Kuşkusuz Allah dilediğini yapar.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Dâvûd şöyle dedi: "Senin koyununu kendi koyunlarına katmak istemekle doğrusu sana karşı haksızlık etmiştir. Zaten aralarında ortaklık ilişkileri bulunanların çoğu birbirine haksızlık ederler; yalnız iman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapmakta olanlar böyle değildir; ama onlar da o kadar az ki!" Dâvûd (böyle bir temsil ile) kendisini sınadığımızı anladı. Bunun üzerine rabbinden kendisini bağışlamasını dileyerek secdeye kapandı ve bütünüyle O'na yöneldi.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Onlara, "Rahmân'a secde edin" denildiğinde, "Rahmân da neymiş! Biz, senin istediğin şeye secde eder miyiz?" derler ve bu istek onları haktan daha da uzaklaştırır.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : (Şeytan bunu) göklerde ve yerde gizli olanı açığa çıkaran, gizlediğinizi ve açıkladığınızı bilen Allah'a secde etmesinler, diye yapmış.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Âyetlerimize yürekten inananlar ancak o kimselerdir ki, bunlarla kendilerine öğüt verildiğinde büyüklük taslamadan secdeye kapanırlar ve rablerini hamd ile tesbih ederler.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Gece ve gündüz, güneş ve ay O'nun işaretlerindendir. Eğer gerçekten Allah'a tapıyorsanız güneşe de aya da secde etmeyin, onları yaratan Allah'a secde edin.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Haydi artık Allah için secdeye kapanıp kulluk ediniz.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Kendilerine Kur'an okunduğu zaman saygıyla yere kapanmıyorlar.

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Türkçe meali : Sakın onun isteğine uyma! Secdeye kapan ve Allah'a yakınlaş.

NOT = Secde ayetleri okunduğunda tilavet secdesi yapmak gerekmektedir.

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa "Sübhane Rabbiye'l-alâ" dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

Kur'an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde âyeti okuyan kişi namazda değilse, ister âyeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, ).

Namaz kılan kişinin namazda secde âyeti okuması hâlinde, secde âyetinden sonra üç âyetten daha fazla okumayıp, rükûya eğilecekse, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçer. Şayet üç âyetten daha fazla okuyacaksa, tilavet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, ).

Tilavet secdesi, namaz değilse de; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir.

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa "Sübhane Rabbiye'l-alâ" dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, "Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr" demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, s. ).

Secde Ayetleri: Kuran-ı Kerim'de geçen Secde Ayetleri nelerdir? 14 Secde Ayeti Arapça yazılışı ve Türkçe meali nedir?

Kur'ân'da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir. Bu secdenin yapılması vaciptir. Tilavet secdesiyle ilgili olarak Kur'ân-ı kerimde geçen bir ayette şöyle buyrulmaktadır: "Onlara Kur'ân okunduğu zaman secde etmiyorlar!" (İnşikâk 84 / 21) Tilavet secdesinin vacip oluşuna delil olarak Abdullah bin Ömer (r.a) şöyle bir rivayette bulunmuştur: "Peygamber (s.a.v) Kur'ân okurken içinde secde ayeti bulunan bir sureye geldiğinde secde ederdi. Biz de kendisiyle birlikte secde ederdik. Öyle ki, bir kısmımız alnını koyacak yer bulamazdı. Resûlüllah (s.a.v) buyurdular ki: "Ademoğlu secde ayetini okuduğunda secde ederse, şeytan ağlayarak oradan uzaklaşır ve şöyle der: Eyvah! Ademoğlu secde etmekle emr olundu, secde etti; ona cennet var. Ben de secde etmekle emr olundum ama isyan ettim; bana da ateş var!" (Müslim, İman,; İbn Mâce, İkame, 70)Kur'ân-ı kerimdeki secde ayetlerinden birinin okunması halinde secde etmenin gerekliliği hususunda Müslümanlar görüş birliği etmişlerdir.

Namazın İftitah tekbiri ile vaktinin belirtilmesi niyeti dışındaki bütün şartları Tilavet secdesi için de şarttır. Bu secde için İftitah tekbiri alınmaz. Müslüman, akıllı ve ergen olmak; âdet ve loğusalık hallerinden temiz olmak gibi namaz için gerekli olan vücup şartları, Tilavet secdesi için de vücup şartıdır. Şu halde secde ayetinin okunduğunu işiten gayr-ı Müslim, deli, âdetli veya loğusa bir kimsenin Tilavet secdesi yapması gerekmez. Ama bunlardan birinin okuduğu secde ayetini işiten kimse, secde etme ehliyetine sahipse secde etmekle yükümlü olur. Secde ayetinin okunduğunu işitenler, sarhoş veya cünüp olsalar bile secde etmekle yükümlü olurlar. Ancak işittikleri esnada durumları müsait olmadığından, secdeyi daha sonra kaza olarak yerine getirirler. Secde ayetini deli bir kimse veya mümeyyiz olmayan bir çocuk okumuş ise, bunu duyanların secde etmeleri gerekmez. Çünkü Kur'ân-ı Kerim okumanın sahih olması için okuyan kişinin iyi ile kötüyü birbirinden ayırabilen / mümeyyiz biri olması şarttır. Elektronik cihazlarda okunan secde ayetini işitenler de secde etmekle yükümlü olmazlar.

Tilavet secdesinin sebepleri üç tanedir:

1- Secde ayetinin okunması. Sağır olmak gibi bir sebepten dolayı kendisi duymasa bile secde ayetini okuyan kimsenin secde etmesi vaciptir. Bu ayeti ister namaz dışında, ister namazda, gerek imamın ve gerekse yalnız başına namaz kılmakta olanın okuması halinde secde etmesi vaciptir. İmama uyarak namaz kılmakta olan kişiye, secde ayetini okusa bile secde etmek vacip olmaz. Çünkü bu kişinin, imamın arkasında namaz kılmaktayken Kur'ân okuması yasaktır. Dolayısıyla okuması da secde etmesini gerektirmez. Hatip, Cuma hutbesini okurken secde ayetini okursa hem kendisinin hem de kendisini dinleyenlerin secde etmeleri vacip olur. Bu secdeyi minberden inerek yapar ve cemaat de kendisiyle birlikte secde eder. Ancak minberdeyken secde ayeti okuması mekruhtur. Namazdayken secde ayeti okuması halinde bu secdeyi rüku zımnında veya namazın asli secdesiyle birlikte yapması mekruh olmaz. Ama bu durumda yalnız kendisinin secde etmesi bunun aksinedir. Bu durumda namaz kılanları şaşırtacağı için mekruh bir fiil işlemiş olur.

2- Secde ayetini başkasından işitmek. İşiten kişi ya namazda olur ya da namaz dışında olur. Okuyan kişi de bu iki durumdan birinde olur. İşiten kişi namazda ise, ister imam ister yalnız başına namaz kılmakta olan biri olsun, bu secdeyi namaz dışında yapması gerekir. Ancak bu ayeti imama uyan biriden işitecek olursa, kuvvetli görüşe göre secde etmesi gerekmez. Secde ayetini işiten kişi, imama uyarak namaz kılmakta olup bu ayeti kendi imamından başka birinden duyarsa yine secde etmesi gerekmez. Eğer kendi imamından duyar ve kendisi de müdrik; namazın başından beri imamla birlikteyse, secdede de imama uyması gerekir. Eğer bir rekat kılındıktan sonra imama tabi olmuş: mesbuk biri ise ve secde ayetinin okunmasından önce imama tabi olmuşsa, tilavet secdesini imamla birlikte yapması gerekir. Secde ayetinin okunduğu rekattan sonraki bir rekatta imama tabi olmuşsa, namazdan sonra tilavet secdesini yapması gerekir.

3- İmama uyma. İmam secde ayetini okuduğunda, kendisine uyanlar bunu işitmeseler bile secde etmekle yükümlü monash.pwt secdesinin yapılışı: Tilavet secdesi şöyle yapılır:Abdestli olarak kıbleye yönelerek tilavet secdesi niyetiyle eller kaldırılmaksızın Allahü ekber diyerek secdeye varılır. Secdede üç defa (Sübhane Rabbiyel a'lâ) dedikten sonra Allahü ekber diyerek kalkılır. Secdeden sonra selam verilmez. Namaz kılmakta olan bir kimsenin bu secdeyi rüku ederek ve namazın asli secdesine vararak yerine getirmesi, hastanın veya binek üzerindeki yolcunun da ima ederek ifa etmeleri mümkündür. Oturmaktayken secde ayetini okuyan kimsenin, ayağa kalkıp ondan sonra eğilip secdeye varması müstehap olur.

Münir KaraloğluKuran-ı KerimKuran-ı KerimHacDiniGündemYaşamHaberler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır