kumpas harfleriyle kelimeler / KUMPAS ile Oluşan Kelimeler (KUMPAS Kelime Türetme) | funduszeue.info

Kumpas Harfleriyle Kelimeler

kumpas harfleriyle kelimeler

Matbaa Dizgi Terimleri Sözlüğü

MATBAA DİZGİ TERİMLERİ

Aksan nedir ? : Özellikle yabancı dillerden dilimize geçmiş bazı sözcüklerin söylenişinde yol gösterici olarak görev yapan ve bazı harflerin üzerinde bulunan işaretlerdir.

Alt başlık nedir ? : Büyük yazıları yutulabilir parçalara bölmek için kullanılan, sundukları yazının reklâmını yapan , göz gezdiren insanları okumaya sevk eden ve ana başlığın altında bulunan başlıklardır.

Ara başlık nedir ? : Bir haberin ya da yazının belirli bölümlerine dikkat çekmek için metin aralarında kullanılan yazı dizgisinden çok az büyüklükteki punto ile dizilmiş ve genellikle daha kalın (bold) olan başlıklardır.

Asıl başlık nedir ? : Bir gazete ya da yayın tarafından kurumsal tanımlama olarak kullanılan tasarım ya da logo. Örneğin , bir şirketin logosu…

Basan malzeme : Sıcak dizgide harf, işaret, çizgi, süs gibi baskı işlemi sonucu sayfada görülecek malzemeler.

Basmayan malzemeler : Sıcak dizgide espas (ara boşu), kadrat, anterlin, garnitür, klişe altlığı gibi baskı kalıbında yer alıp mürekkeple temas etmeyen malzemelerdir. Espaslar, kelimelerin arasında ; kadratlar, yarım kalan (dul) satırların tamamlanmasında veya kelime/satır ortalamada; garnitürler, sayfadaki büyük boşlukları oluşturmada; klişe altlıkları, klişeleri yazı yüksekliğine getirmede kullanılır.

Başlık : Metnin başına büyük punto harflerle konunun adını belirtmek amacıyla konulan yazı…

Baştan blok yazı : Satırları sağdan başlayıp son kısmı serbest biten dizgi türü Soldan blok da denilebilir.

Başvuru İşaretler : Okuyucuyu metinden dipnota ya da diğer başvurulara yönlendirmek için kullanılan işaretler.

Blok paragraf : Paragraf başındaki satırı içeri almadan, satırbaşı boşluğu olmadan yapılan dizgi.

Bloklama : Yazının düşey olarak, sağdan ve soldan düzgün şekilde dizilmesi. Tam blok ve yarım blok olabilir. Tam bloklamada dul satırlardaki harf araları gereğinden fazla açılarak istenmedik bir görünüm sergileyebilirler.

Bold Yazı Nedir ? : Normal yazı karakterinden daha kalın gövdeye sahip olan daha siyah yazı karakteri veya stili.

Bold-italik yazı nedir? : Eğik karakterleri ve kalın çizgileriyle zor okunmasına rağmen (burada olduğu gibi) pek çok dizgici tarafından kullanılan yazı stili. Bu stil daha çok alt başlıklarda tercih edilmelidir.

Çift : Tipo baskıda metal harfleri dizerken kolaylık olsun diye kullanılan cımbıza benzer ince uçlu alet.

Dekoratif yazı nedir? : Dekoratif yazı tipleri özel imajlar için tasarlanmışlardır. Genelde metinlerde değil başlıklarda ve sanat çalışmalarında tercih edilen yazı tipidir.

Dizgi operatörü : Dizgi makinelerinde dizgi işini yapan kişi Günümüzde yayınevleri dışında dizgi operatörlüğü mesleği yerini hem dizgi tasarım yapabilen yardımcı grafikerlere bırakmaktadır.

Dizgi Nedir ? : Basım yoluyla çoğaltılması düşünülen yazılı bir metnin belirli standartlar gözetilerek matbaa harfleriyle yeniden yazılması işlemi.

Dizgici : Kurşun harfleri, harf kasalarından tek tek alarak kumpas üzerine dizen elle dizen kişiye mürettip; linotype, entertype, monotype gibi kurşun dizgi makinelerinde klavye yardımıyla dizen kişiye dizgi operatörü denir. Günümüzde, masaüstü yayıncılık sistemi içersinde bilgisayarda dizgi yapan elemanlar da bilgisayar dizgi operatörü olarak anılmaktadır.

Dul : Bir paragraf sonunda yarım kalmış satır.

Düzeltmen: Genel tashih kurallarını bilen, metnin yazıldığı dile hâkim olan, bu çerçevede dizilmiş bir metindeki dizgi ve yazım hatalarını düzeltmekle yükümlü kişi.

Eğik Yazı : Normal yazının bilgisayar tarafından hafif eğilmiş türüdür. İtalik olana göre daha iyi okunur.

Elle dizgi: Daha önceden dökümü yapılmış ve hurufat kasalarında yerlerini almış kurşun harflerin mürettipler tarafından teker teker el ile alınarak bir araya getirilmesi yoluyla yapılan dizgi işlemi

Entertype: Kurşuna dayalı dizgi sisteminde som (tek) satırlar dizen mekanik dizgi makinesi.

Font : Belli bir adı ve sabit görünümü bulunan harf, sayı, noktalama işaretleri ve diğer yazı simgelerinin kümesi.

Gale : Kenarlarından ikisi üzerinde bir gönye bulunan ve üzerine elle veya mekanik olarak tipografi dizgi satırları yerleştirilen madeni levha.

Harf Kasası: Belirli bir düzeni olan, içinde metal harfleri(hurufat) barındıran, çok çekmeceli bir kasa.

Harf : Tipografik düzenlemenin en temel öğesidir ve alfabenin her bir simgesini belirtir.

Hat Sanatı : El ile güzel yazı yazma sanatı Hattat: El ile yazı yazmayı sanat olarak uygulayan kişi.

İnisyal Harf : Paragraf başındaki büyük ve çoğunlukla süslü baş harf…

İtalik nedir? : Hümanistik küçük harften türemiş ve matbaacılıkta ’e doğru Aldo Manizio’nun girişimiyle benimsenmiş, okuyana göre sağ üst köşeye doğru hafif eğik olan basım harfidir. El yazısına benzetilmek için tekrar tasarlanıp eğilmiştir. İnceliği ve açısı yüzünden okunaklığı azdır.

Kaligrafi : Güzel , şık el yazısı.

Karakter : Veri ve bilgileri işleme ya da iletme amacıyla göstermede, uzlaşmalı olarak kullanılan rakam, harf, noktalama işaretleri ya da herhangi bir başka simge.

Klişe : 1. Tipo baskıda kullanılmak amacıyla, üzerine kabartma olarak bir kompozisyon ya da resim kopya edilmiş madeni levha. 2. Çukur baskıda, fotoğraf negatifi ve pozitifi.

Komut ya da İşlev Karakteri: Verileri kaydetme, işleme, iletme ya da yorumlama gibi işlemlerin yürütülmesi, başlatmaya, değiştirmeye ya da durdurmaya yarayan ve bir veriyi gösterme karakterinden ayrılması gereken karakter.

Majüskül : Büyük harf veya büyük harflerle yazılmış yazı, kapital (büyük harf) veya uppercase (büyük harf) adıyla da bilinir.

Mekanik dizgi : Basılacak matbaa harflerinin mekanik (Linotype, monotype gibi yöntemlerle) olarak dizilmesi.

Miniskül : Küçük harf veya küçük harflerle yazılmış yazı.

Monotype : Tek tek harflerden boyları ayarlanmış satırlar dizen mekanik dizgi makinesi.

Otomatik Satır Aralığı: Yazı tipine, yazı büyüklüğüne ve stiline dikkat etmeden kelime işlem programlarının satır arası boşluklarını otomatik olarak ayarlaması.

Pi Fontları : Daktiloda olmayan simgesel karakterlerle klavyedeki Alt, Option ile elde ettiğimiz sembollerde yüklü bulunan simgeler veya özel olarak üretilmiş simge fontlarına verilen isim.

Pika : Pika tasarımcısı ölçüm birimi. 12 punto = 1 pika, 6 pika = 1 inch , 1inch = cm'dir.

Prova tezgâhı : Foto gravürcülerin deneme provalarını çıkarmasına ya da tipo işçisinin ilk prova baskılarını ya da sütun tashihleri yapmasına olanak veren baskı makinesi.

Punto : Harf büyüklüklerinin tanımlandığı temel ölçü funduszeue.info harfleri 10 punto arasındadır.

Regular (Standart) : Yazı ailesi mensuplarından biri. Daha çok ana metin dizgisinde kullanılan, okunurluk açısından en uygun yazı şekli.

Sans serif yazı : Genellikle eşit ağırlıklı çizgilerden oluşan , açıklığı en iyi olan ve tırnak adını verdiğimiz bitiş vurguları olmayan yazı tipleridir. Arial,Helvetica,Univers sans serif yazı tipi örnekleridir.

Sayfa başı derinliği : Sayfanın üstünde, üst marja eklenen fazladan boşluk. Bu boşluk genellikle bölüm başlığını belirginleştirmek için yeni bir bölümün ilk sayfasında bulunur. Sayfa başı derinliği tüm kitap boyunca aynı kalmalıdır.

Sayısal (dijital) dizgi: Günümüzde bütün kişisel bilgisayarlarda gerçekleştirilebilen; çok sayıda yazılım ve font üreticisi firma tarafından desteklenerek her geçen gün daha da geliştirilen dizgi sistemi…

Script yazı : El yazısına benzeyen yazı tiplerine verilen addır. Resmiyetten uzak samimi bir hava oluştururlar. Dizgide bazı harfler birleşirken bazıları birbirlerine dokunmazlar. Davetiye gibi az yazı gerektiren samimi yazışmalarda kullanılırlar.

Serif yazı : Tırnaklı yazı tipi olarak da anılan serif yazı tiplerinde her harfin bitiş noktalarında küçük yatay çiziler vardır. Bu çizgiler her harfin şeklini ayrı tutar ve harfler arası geçişi kolaylaştırır. Dikey çizgileri yatay çizgilerinden daha kalındır. İnce ya da kalın, eşit kalınlıkta, incelen şekilde veya yuvarlak olabilirler. Okunurluğu en iyi yazı tipleridir.

Sıcak dizgi: Tipo baskı sistemini destekleyen linotype, entertype dizgi makinelerinde kurşun harflerin dizilip, döküm makinelerinde dökülmesiyle gerçekleştirilen dizgi sistemi. Gutenberg teknolojisi de diyebiliriz. Kurşun harflerin ya tek tek ya da satır halinde dökülmesi esasına dayanır. Bu dizgi sistemi yüksek baskı sistemlerinden tipo baskı sistemini destekler.

Soğuk dizgi: Genel olarak kurşun döküm yoluyla elde edilen diğer harf dizgisi için kullanılır. Foto dizgi ya da sayısal (dijital) dizgi ile karıştırılmamalıdır. öncesinde IMB vb. firmaların üretmiş olduğu top şeklindeki metal karakter kümelerinden oluşmuş kalıplarla çalışan daktilolar mevcuttu. Her bir top farklı bir karakter içerirdi. Topları değiştirerek değişik karakterlerde dizgi yapmak mümkündü. Sıcak dizginin yaygın olduğu o dönemde bu sistem soğuk dizgi olarak adlandırılmıştı.

Sondan blok : Satırların sağa dayalı olduğu dizgi türü.

Tashih: Dizgi yanlışını düzeltme işi. Tashih konusunda ortak bir dil oluşturulmuş olup, belli işlemler belli sembollerle gösterilir.

Tipografi :1. Kabartma kalıplar (tek tek karakterler, gravürler, klişeler) üzerinde dizgi ve baskı yöntemi. 2. Grafik tasarımda yazılı unsurların (yazı karakteri, yazı büyüklüğü vb.) sanatsal bir bakış açısı ile düzenlenmesi işi. Günümüzde bilgisayarlı tipografinin gelişmesi ile beraber yazı aileleri zenginleşmiş yeni Tipografik türler oluşturmak kolaylaşmıştır.

Tipometre: Dizgicilerin kullandığı taksimatlı cetvel. Üzerinde iki ayrı taksimat bulunan düz bir cetveldir. Bunların birisinde metre sisteminin ondalık bölümleri (santimetre, milimetre), ötekindeyse on iki eşit parçaya bölünen ve birimi tipo puntosu olan tipografi sistemi yer alır.

Tire :1.Çizginin eş anlamlısı 2.Hiçbir yumuşak tonu olmayan ve yalnızca iki uç yoğunluğu bulunan fotoğraf. 3. Tire klişesi ya da filmi , yalnızca düz beyazları ve siyahları olan bir belgeden hareketle elde edilmiş baskı kalıbı parçası (Tramlamanın karşıtı olarak)

Truetype  Font : Apple ve Microsoft tarafından sunulan yazı tipi düzeni. Trutype yazı tipleri çoğu zaman lazer yazıcılarda çok daha hızlı çıktı alınmasını sağlar.

X-yüksekliği : Latin Alfabesi'ndeki küçük x harfinden adını alan X-yüksekliği kavramı a , e , o , u , ı gibi küçük ünlülerin yüksekliği anlamına gelir ve önemli tasarım özelliğidir. Aynı puntodaki az x yüksekliğine sahip yazı karakteri , çok x yüksekliğine sahip yazı karakterinden daha az yer kaplar. (12 punto Times ile 12 punto Arial'i karşılaştırdığımızda Arial daha çok yer kaplar.)

ABCÇDEFGĞHIİJKLMNOÖPRSŞTUÜVYZ (Arial-Regular 12 punto)

ABCÇDEFGĞHIİJKLMNOÖPRSŞTUÜVYZ (Times-Regular 12 punto)

Yazı Ailesi : Bir tipografik karakterin değişik et kalınlıklarında ve daraltılmış , genişletilmiş , eğimli , çizgili gibi çeşitlemelerinden oluşan gruba denir. Helvetica , Arial , Garamond , Times font aileleri gibi…

Yazı kalınlığı : Yoğunlaştırılmış yazı karakterleri çok yer harcamadan başlıkların etkisin artırmaya yarar. Yoğunlaştırılmış ; sıkıştırılmış veya bozulmuş demek değildir. Bunlar daha çok etki için tasarlanmışlardır. Her karakterin içindeki boşluğun artması için x- küçüklüğü yükseklikleri artırılmıştır. Buda yazıya açıklık sağlar. Harf , satır ve paragraf arası boşlukları hem okunurluğu hem de açıklığı etkiler. Hem metinde , hem de başlıklarda harf arası boşluklarını ayarlayarak büyük farklılıklar oluşturulabilinir. Harf satır ve paragraf arası boşluklarını hesaplarken iki kavramı unutmamak gerekir. İzleme ve ayarlama ( İzleme; Bütün doküman da ki harf arası boşlukların aynı olması demektir. Ayarlama ise; Sola bloklu yazının, bloğundan daha az resmi görünüm verdiği kabul edilir.)

Yazı Karakteri Takımı (Font) : Bir harf biçiminin bütün alfabesidir. Diğer bir deyişle aynı dizide aynı ölçüde ve aynı hizada sayıları , noktalama işaretlerini de içeren bütün parçalarıyla özel harflerin uygun toplanmasıdır.

Yazı Stili : Bir yazı tipinde farklı yerlere vurgu yapmak için kullanılan değişiklerdir. Normal , kalın , italic , kalın-italic , altı çizgili , gölgeli vb. yazılardır.

Yazı Tipi Ayarlaması : Varolan yazıt iplerini düzenleyerek yenilerini yaratmanızı sağlayan etki. Bu etkiye sahip yazılımlarda harflere ince bitiş çizgileri ekleyebilir, harfleri bastırabilir, gerebilir ve her iki tarafına da boşluk ekleyebilirsiniz. Yazı tipini temelden değiştirmek istiyorsanız x-yüksekliği ile oynayabilir ve logo olarak kullanılabilecek değişik semboller bulabilirsiniz…

Yazı tipi : Temel olarak aynı özelliklere sahip karakter setleri… Artık kelime işlem programlarıyla büyüklükler ayarlanabildiğinden yazı tipi terimi, aynı çizgi oranlarına sahip karakter setleri için kullanılmaktadır. Çoğu yazı tipi normal ve kalından daha çok alternatif sunarlar. Mesela sans serif yazıların büyük bir kısmı hafif ve ağır yazı seçeneklerini içerirler. Bunlar genel metin yazısından kullanılmaya elverişli olmamakla birlikte; başlıkları renklendirir ve hareket katarlar. Light , Regular, Bold , Black , Ultra Black gibi seçenekler mevcuttur.


Metal harflerin elle dizilmesine dayalı geleneksel yöntem, Gutenberg'in
buldugu dizgi sisteminin gelistirilmis biçimidir.
Elle dizgi sisteminde; yazı kasasından seçilen harfler, kumpas adı
verilen bir alet üzerine ters yönde dizilerek sıkıstırılır, her sözcügün
arasına espas adı verilen kısa metal parçalar yerlestirilir. Satır
araları, anterlin adı verilen metal seritlerle ayarlanır. Dizilen metin,
gale adı verilen metal bir tabla içine konularak baglanır ve baskı
presinin çerçevesi içinde özel sıkıstırıcılarla sabitlestirilir. Baskıdan
sonra kalıp yüzeyindeki mürekkep temizlenir ve bütün harfler,
kasadaki bölmelere elle dagıtılır. Yapılan bütün bu islere el dizgi
denir. El dizgi yapan kisiye mürettip, el dizgi yapılan isyerine de
mürettiphane denir.
Elle dizgi, yorucu ve zaman alıcı bir islemdir. Günümüzde elle dizgi
yöntemi, kartvizit, davetiye ve bazı özel çalısmalar dısında,
kullanılmamaktadır. Buna karsın, tipografik tasarım geleneklerinin
büyük bir bölümü elle dizgi sisteminden türemistir. El dizgi için, tek
tek dökülmüs harfler kullanılır. Bu harfler, harf döküm fabrikalarında
kursun, antimuan ve kalay karısımından imal edilir ve bu metallerin
harfteki oranı söyledir : 1. Kursun : % 2. Antimuan : %
3. Kalay : % Kullanılan antimuan harfe sertlik ve dolayısıyla
dayanma gücü verir. Kalay ise metale dökümde kolaylık saglar ve
ona akıcılık verir. Harfin tepesinde "Resim" kısmı bulunur. Bu kısım
mürekkep alıp baskı yapar. Resim kısmının oturdugu, daha kalın
olan alt kısma harfin "Et kısmı" denir. Altta tabana yakın bölümde
bulunan kertige ise "isaret kertigi" adı verilir, isaret kertigi harfin
dogru dizilmesi için, dizgiciyi uyarır. El dizgi ustası, dizgide kullanacagı
harf ve bos malzemeleri dizmek için "Kumpas" denilen bir alet
kullanır ve dizecegi satırın genisligine göre ayarlar. Harf kasasında
bulunan harfler, belirli bir düzen içinde ve kullanım sıklıgına göre
kutular içindedir. Sık kullanılan harfler (A gibi) dizgiciye yakın olan
ön tarafla yer alırken, (G gibi) seyrek kullanılan harfler daha arkada
bulunur. Dizgi ustası hangi harfin hangi gözde bulundugunu
ezberlemistir. Gözden aldıgı harfteki isaret kertigini bas parmagıyla
kontrol eder ve dizgi islemini sürdürür.


El Dizgide Kullanılan Alet ve Malzemeler
Basan malzemeler

Bunlar; Harfler, isaretler, çizgiler ve süslerden meydana gelmektedir.

HarflerMatbaa harfine hurufat adı verilir. Hurufat birkaç maddeden
olusan bir alasımdır.
IsaretlerBunlar gerektiginde dilbilgisi kurallarına göre yerlerine
konması gereken dilbilgisi isaretleridir. Nokta, virgül, gibi
ÇizgilerCetvel islerinde kullanılan pirinç veya
kursundan yapılan
malzemelerdir. Renkleri genellikle altın sarısı ve kursunidir.
SüslerGenellikle sanatsal islerde kullanılırlar.

Basmayan malzemeler
Bunlar; Ara bosları, kadratlar, anterlinler, garnitürler ve klise
altlıklarından olusan malzemelerdir.
Ara bosları ( Espas ) Kelime aralarındaki bosluklardır. Her yazı
için farklı punto degeri alırlar. Örnegin harfimiz 20 punto ise kelimeler
arasındaki espas 10 punto olacaktır.
KadratlarHarf aralarının açılmasında, paragraf bosluklarında ve
satırların degisik biçimlerde düzenlenmesinde kullanılır. Eni ve
yüksekligi aynı puntoda olan kare biçimli kadrata "m kadratı" adı
verilir. Bunun tam yarısı ölçüsündeki kadrat ise "n kadratı"dır. Diger

kadratlar ise m kadratının askatlarıdır: 1/3 m, 1/4 m, 1/5 m, 1/6 m,
gibi.
Anterlinler Altılık ve On ikilik olarak adlandırılan anterlinler satırların
aralarına konularak satırların birbirlerine karısmamasını,
dagılmamasını ve satırların rahatlıkla okunabilmesini saglayan metal
alasımlardır. Altılık, 6 punto kalınlıgındaki satır veya paragraflar
arasında kullanılır. On ikilik ise 12 punto(1 kadrat) degerindedir ve
bölüm baslıgı açmada kullanılır.
Garnitürler Bunlar 2 kadrat genisliginde ve degisik boylarda
demir veya alüminyumdan yapılmıstır. Sayfa ve bölüm baslarını
açmada ve çizgiler arası boslukları doldurmada kullanılırlar.
Klise altlıkları Tahta, demir veya alüminyumdan yapılan kliseler
basılmadan önce harf yüksekligini ayarlamak için klisenin altına
konulan yardımcı malzemelerdir.
Aletler
Bunlar; harf kasaları, kumpas, gale, çift, tipo metre ve prova
tezgahından olusan aletlerdir.
Harf kasaları Genellikle 50 x 70 cm ebadında 3 cm derinliginde
olurlar. Üst kısmında büyük harfler, rakamlar ve yabancı ülkelerin
harfleriyle noktalama isaretleri bulunur. Alt kısımda ise küçük harfler
kadratlar ve espaslar bulunur.
Kumpaslar Üç tarafı kapalı bir tarafı açık olan ve elle yazı dizmeye
yarayan aletlerdir. Üzerinde bulunan sürgülü kısım sayesinde
istenilen ölçüde dizgi yapılabilir.
Gale Kumpasta dizildikten sonra üstüne indirilen harfleri sayfa haline
getirmek için kullanılan üç tarafı kapalı bir tarafı açık, demirden veya
sacdan yapılan degisik ebatlarda bulunan tepsiye benzer araçtır.
Çift Kasa gözlerinden harf çıkarmada ve düzeltme yapmada kullanılan
cımbız seklinde aletlerdir.
Tipo metre : Matbaacılıkta kullanılan ölçü cetvelleridir. Bu cetvelde
cm'nin, punto ve kadrat olarak karsılıgını bulmak mümkündür.
Prova tezgahı : El dizgide olusturulan kalıpların, hatalarının
düzeltilebilmesi için provaya alınmasını saglayan tezgahtır.

K harfi ile başlayan kelimeler

K harfi ile başlayan 3 harfli kelimeler

Kum,Kop,Kir,Kös,Kip,Kuş,Kal,Kil,Kis,Kör,Kul,Kar,Koy,Kaş,Koz,Kim,Kot,Kiş,Köz,Kof,Kor,Kem,Küf,Kep,Küs,Kap,Küp,Kin,Kod,Koş,Kür,Kas,Kes,Kur,Kaç,Kül,Köy,Kit,Kil,Koç,Kaz,Keş,Kol,Kat,Kav,Kel,Kan,

K harfi ile başlayan 4 harfli kelimeler

Koyu,Koah,Küpe,Klon,Koza,Kamu,Kano,Kaça,Kafe,Koru,Kare,Kutu,Kask,Küfe,Konu,Kuğu,Krem,Kulp,Krep,Kase,Kuru,Kurs,Kese,Keyf,Kade,Klip,Kira,Küre,Kron,Krom,Kedi,Kola,Kaos,Kuzu,Köşe,Keçi,Karo,Kist,Keçe,Koca,Kötü,Klas,Kore,Köşk,Kurt,Klik,Kürt,Kabe,Kaşe,Komi,Kral,Kupa,Keza,Küme,Kart,Kama,Koma,Kent,Köle,Koli,Kara,Kule,Kamp,Kasa,Kain,Kaya,Kere,Kefe,Kork,Kuyu,Kalp,Kreş,Kene,Kaba,Koro,Klor,Kova,Kafa,Kuşe,Kani,Kaza,

K harfi ile başlayan 5 harfli kelimeler

Klips,Kürek,Köylü,Kolay,Kaban,Keşif,Kasap,Kimse,Kuzey,Kesim,Kadri,Kiniş,Kitap,Kaçma,Kupon,Kahya,Kazma,Kemal,Kuşak,Kanka,Kilim,Küfür,Kobra,Kurgu,Kuytu,Kirli,Kazak,Konya,Kapma,Kömbe,Kodes,Kabin,Kalay,Kiriş,Komik,Kabus,Kirpi,Kulüp,Köhne,Korna,Kutsi,Kibir,Kolej,Kefal,Kesin,Kekik,Kadro,Keyif,Kahve,Kusur,Karne,Kefir,Kireç,Klişe,Karar,Kabin,Kemer,Kayra,Kutup,Korse,Kütük,Kütle,Kadar,Kozak,Kapan,Kusma,Küvet,Körük,Külah,Koçan,Kanas,Kolye,Kendi,Kadim,Kümes,Kenan,Kozlu,Keşan,Kural,Kelek,

K harfi ile başlayan 6 harfli kelimeler

Karton,Künefe,Kamber,Külhan,Kuaför,Kapsül,Kelkit,Karbür,Kibrit,Kimlik,Kanuni,Kadife,Karali,Kürdan,Koltuk,Kasvet,Kripto,Korucu,Kaşkol,Kumpas,Kutsal,Külfet,Kebire,Kuşluk,Kumsal,Kesici,Kavram,Kendir,Karate,Kozmik,Kuytuk,Kocali,Kutluk,Kayyum,Kiprik,Kezzap,Kanber,Kavşak,Katman,Koruma,Korcan,Kaşmir,Katran,Keskin,Körebe,Kalpak,Kortej,Keşide,Kapora,Kürkçü,Kazmak,Kuvvet,

K harfi ile başlayan 7 harfli kelimeler

Kestane,Kaynata,Kapüşon,Kesişen,Kollama,Kristal,Kelepir,Kadirli,Karakaş,Kabarma,Kemençe,Kamusal,Kaynama,Kolonya,Kadıköy,Kurumak,Karaköy,Kuşkulu,Kapatma,Kumluca,Kadriye,Kuvetli,Kolaçan,Kumanda,Katolik,Kuantum,Kalamar,Kurtköy,Kebelek,Kerevit,Kelepçe,Kabataş,

K harfi ile başlayan 8 harfli kelimeler

Kasvetli,Kanunsuz,Köpürmek,Kabadayi,Kültürel,Katedral,Kuvvetli,Konveyör,Közlemek,Kayatuzu,Katmerli,Kaplatma,Kandemir,Karbonat,Kemankeş,Koşuşmak,Kitabevi,Kolektif,Karanfil,Küheylan,Kutlubey,Kocatepe,Kurabiye,Kursiyer,

K harfi ile başlayan 9 harfli kelimeler

Kemalpaşa,Kavrulmak,Keyfetmek,Kafiyesiz,Keselemek,Kararlıca,Kıvırtmak,Kuşkonağı,Karakurum,Kutsallık,Kasketsiz,Kabakulak,Kırkpınar,Kuzgunluk,Küstahlık,Kurşunsuz,Kaynatmak,Kiziroğlu,Keskinlik,Karahumma,Kösteksiz,Kovboyluk,Kazandibi,Külkedisi,Kahvehane,Kükürtsüz,Kabartıcı,Kontrolcü,Klonlamak,Kovalamak,Konforsuz,Kentleşme,Koordinat,Kudretsiz,Kilometre,Kusturmak,Kireçtaşı,Kompresör,Küskünlük,Kayganlık,Korunaklı,Kiralamak,Karahüyük,Kurnazlık,Kabartmak,Keşfetmek,Kaydolmak,

K harfi ile başlayan 10 harfli kelimeler

Karbüratör,Konkordato,Kargaburnu,Kiralanmak,Kaplumbağa,Kilitlemek,Kepçelemek,Kabataslak,Kafadarlık,Kırklareli,Külhanbeyi,Kabalaşmak,Kemerhisar,Karbonatlı,Kılavuzluk,Konuşlanma,Karakterli,Kişiliksiz,Kartaltepe,Krallaşmak,Kiralanmak,Keşfedilme,Konumlanma,Kronolojik,Kömürleşme,Karakolluk,Kaşeletmek,Konşimento,Kesiştirme,Kireçleşme,Komisyoncu,Kadercilik,Köftecilik,Konuşturma,Kertenkele,Klişecilik,Küçümsemek,Kartalkaya,Kanatlanma,Korgeneral,

#etiketler

K harfi ile başlayan kelimeler,

EşyaArmonize-Sistemİzahname

Notlar

BABASU:çekirdekleriYağ ve fraksiyonlarırafine edilmemiş yağ (ham yağlar)DiğerleriBAĞA BÖLMELERİNE AİT BLOKLAR, seramik, ateşe dayanıklı olmayanBACA OLUKLARI, seramikten, ateşe dayanıklı olmayanBACAKLAR:vücudun suni parçalan olarakayak giyecekleri parçalarıbacak koruyucu lan, bisiklet ve motosikletler içinbacak mesnetleri, sakat arabaları içindağ çorabıBACAKLAR:baca şapkaları:amyantlı çimento, selüloz lifli çimento veya benzerindenseramik, ısıya dayanıklı olmayanlamba bacalarıçömlek ve süsler .seramikten .ateşe dayanıklı olmayanBADANA FIRÇALARIBADDELEVİT (zirkonyum cevheri)BADEM EZMESİ (MARZİPAN)BADEMLER:badem unu, ezmesi veya tozubadem dış kabuğubadem pastı:badem ezmesi yapmak için şekerleme olanlarbademler.taze veya kurutulmuş:kabuklu.kabuksuzkavrulmuş:kavrulmuş kahve yerine kullanılanlardiğerlerişekerlenmişacı badem küspesiBADMİNTON GEREÇLERİ (örn. fileler, raketler):raketlerBAGAJ ARABALARI, elle kumanda edilenBAGAJ BÖLÜMLERİ :hava taşıtları içinmotorlu taşıtlar için (otobüsler, arabalar, kamyonlar, kamyonetler, vs.) ila pozisyonlarında yer alanBAGAJ ETİKETLERİ TU I UCULARI, plastiktenBAGAJ ETİKETLERİ, deriden veya terkip yoluyla elde edilen deridenBAGAJ FURGONLARI, demiryolu veya tramvay için (kendinden motorlu olmayan86 Gen

BAĞ SIRIKLARI (yakmaya mahsus ağaçlar)BAĞ YAPRAKLARI, şurupla konserve edilmişBAĞCI BIÇAKLARIBAĞCIKLAR, çizmeler için : bkz. BAĞLAR, çizmeBAĞIMSIZ TÜRBİNBAĞIRSAK ÇIKARTMAYA MAHSUS CİHAZLAR, kümes hayvanları İçinBAĞIRSAK DOLDURMA ve BAĞIRSAK TEMİZLEME MAKİNELERİ, et ve balık sanayiine mahsus olanlarBAĞIRSAKLAR. KATGÜT, İPEK BÖCEĞİ GUDDESİ VE BUNLARDAN MAMUL ÜRÜN VE EŞYALAR t.b.y.a:bağırsaklar, katgüt, ipek böceği guddesi:hayvan bağırsağı (enine kesilmiş olanlar dahjl) taze, soğutulmuş, dondurulmuş,5-I(a)

5 Gen

tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş ya da tütsülenmişsuni bağırsaklar:selüloztk maddelerden veya sertleştirilmiş proteinden yapılmış olanlarsonradan formaldehit ve fenol solüsyonu ile sertleştirilmiş deri ve postların lifli yumuşak kısımlarının çıkarılması suretiyle yapılanlar.(

yarılmış (kesilmiş I tabii bağırsakların yapıştırılması suretiyle yapılanlarkatgütkatgüt taklidiörülmüş olanlar()çengelli taklit katgütlerle birleştirilmiş olta kamışları ve başka şekilde yapılmış balıkçılık takımları()

gerçek katgütcerrahide kullanılan steril katgüt.(a)

balık bağırsağıipek böceği guddesi50 Gen

çengellerle donatılmış veya balık yakalamaya mahsus oltalar()

steril ipek böceği guddesi()

Kasaplık veya balıkçılık sanayilerine mahsus bağırsak temizleme ve bağırsak doldurma makineleriürün ve eşyalar t.b.y.a, bağırsak katgüt. İpek böceği*guddesinden mamul olanlar: ismen geçenlere ayrıca bakınız :bağırsaktan mamul eşyalar t.b.y.a(ipek böceği guddesi hariç).42 Gen

BAĞLAMA MAKİNELERİ, çözgü ipliklerine mahsus, dokuma İçin olanlarBAĞLAMA M VKİNELERİ:tarım ürünlerinin hasat edilmesinde kullanılan makineler:

 

bunlar için bağlayıcı makinelerBAĞLAMALAR VE BAĞLANTILAR :bağlama çubukları, bisikletler, motosikletler ve ila pozisyonlarında yer alan diğer taşıtlarçıtçıtlar ( kıymetli metalden olmayanlar veya inciler veya kıymetli taşlarla birleşmemiş olanlar)esnek demiryolu bağlantı düzenekleri. Dem ir veya çeliktenkayarak işleyen fermuarlar :dişleri adi metalden olanlardiğerleriaksam ve parçalarkayak bağlayıcılarıt.b.y.a.:adi metalden :kemer tokaları(

stor perdeler, kanatlı pencereler, karoser, kapılar, mobilyalar, pencereler,vb. İçin tertibatlar evrak çantaları, kitaplar, giyim eşyası, el çantaları, seyahat eşyaları, kol saatleri vb. İçin :kilitli.Kilitsiz.çantaları, torbalan vb. kaplan mühürlemek için bağlama tertibatı.,sabitleştirici eşya t.b.y.a. (örn. kağıt raptiyesi)plastiklerden. El çantaları içinkıymetli metalden veya kıymetli metalden metal kaplamadan, kemerler, ayakkabılarvb. içinBAĞLAMAYA MAHSUS MAKİNELER:at kılı içindokumada kopan çözgü ipliklerini bağlama makineleriBAĞLANTI KAFALARI:sinematografik kameralar veya projektörler içinfotoğraf makineleri içinBAĞLANTI KÖPRÜLERİ (elektrik ölçüm aparatları)BAĞLANTI KUTULARI:elektrikli konektörlerle donatılmış:85 Gen voltu aşan voltaj için voltu aşmayan voltaj içindiğerleri()BAĞLANTI PARÇALARI (ayrıca bkz. ismen geçenler):suni eklemler (vücut parçalan)genişleme bağlantı parçaları (kısa esneyebilen boru)katlanan metreler İçin bağlama tertibatıconta veya manşon tipi (ayrıca bkz. CONTALAR ve RONI)ELALAR) :amyanttan ( pozisyon unda kiler hariç)Amyantlı çimentodan, selülozlu çimentodan ve benzerlerindenelektrik İçin İç yüzeyleri izole edilmiş, adi metalden iç yüzeyleri İzole edilmişÜzerinde terminalleri veya elektrik bağlantıları bulunan ()

Veya

plastikten, boru ve hortumlar İçinkalplinler (öfunduszeue.info-, Üniversal kalplinler): bkz. BENZERİ DİĞER TERTİBATgözlük bağlantı  parçaları..boru bağlantı parçaları: bkz. BORU, bağlantılarıüniversal kalplinler: bkz. ÜNİVERSAL KAPLİNLERBAĞLANTI PARÇALARI, mekanik ızgaraların bağlantıları ve bağlantı parçalarıBAĞLANTILAR. BAĞLAYICI PARÇALAR, ÇUBUKLAR, ŞERİTLER, vs. KONNEKTÖRLER elektrik devreleri için birleştirici aparatlar:gerilimi voltu geçenler içingerilimi voltu geçmeyenler İçinaksam ve parçalanİzolatör zincirlerine mahsus birleştirici aletler, demir veya çelikten. (Örn. tutturacak bağlantılı gözler veya yüzükler) 

birleştirici platformlar, demiryolu için..birleştirici çubuklar, mekanik: den e kadar olan motorlu taşıtların (otobüs, otomobil, kamyon, kamyonet )fren veya debriyajlar içinçim biçime makineleri veya çimen taşıyıcılar İçin.içten yanmalı piston motorları için deki motorlar İçin (hidrolik, rüzgar, vs.)palptanş birleştiricileri, demir veya çelikten()

bisiklet veya motosiklet iskeletlerine mahsus rakorlar()

bağlantılar, konektörler. bağlantı parçalan, şeritler vs., elektrikli bağlayıcı aparatlar ve ÖLÇÜ KÖPRÜLERİ bakınız:elektrik bağlantıları, fırın kablolarım birleştirmeye mahsus.izolatör materyali.koridor bağları, demiryoluBAĞLAR İPLERİ: bkz. İPLER.

 

BAĞLAR, çizmeler, korseler, makine kayışları, ayakkabılar vs için:deriden, çizmeler içindokumaya elverişli maddelerden:örgü olanlar (Örn. çizme yapımı için. vs., bağlar)sicim veya kordondan, uçludiğerleri (örn. Örgü)BAĞLAR:fırça veya süpürge yapımı için hazırlanmış: bkz. FIRÇA İMALİNE MAHSUSU MADDELER,kılıç püskülleri: bkz. KILIÇ PÜSKÜLLERİBAĞLAYICILAR:dökümhane maçalarına veya kalıplarına mahsus müstahzar bağlayıcılarıiki farklı organik bileşiğin İzomer karışımlarıderi veya kağıt finisajına mahsus müstahzarlarBAHARAT AKARUS KÖKLERİBAHARAT DEĞİRMENLERİ, mekanik, ağırlığı 10 kg. veya daha azBAHARAT KUTULARI, ahşapBAHARATI,AR. t.b.y.a. (ayrıca bkz. ismen geçen türler):baharatların karışımları9 GenBAHÇE TARIMINA MAHSUS EŞYALAR: bkz. ZİRAATTE KULLANILAN EŞYALARBAHÇE-, BAHÇIVAN-, BAHÇE ALET ve CİHAZLARI: bahçe toprağıbahçe boruları, yivli, plastiktenbahçe süsleri, çimento, beton veya suni taştanbahçe silindirleri()

Fas

bahçe şemsiyeleri :bkz. ŞEMSİYELER.bahçıvanlar için ;el testereleri.bahçıvan makasları.BAHÇIVANLIKTA KULLANILAN EL ALETLERİ adi melalden mamul, (beller, kürekler, kazmalar, çapalar v.bBAKIM VAGONLARI

 

BAKIR (metal*. İşlenmemiş veya işlenmiş (ayrıca İsmen geçen maddelere bkz):

 

Çöktürülmüş bakır (tersip bakır)Bakır matları74 Gen

 

Rafine bakır, işlenmemişl(a)

Rafine edilmemiş bakır (siyah bakır, blister bakırHurda ve atıklarıBAKIR ALAŞIMLARI:Ön alaşımları (Om: bakır alüminyum, -berilyum, -horon, -kadmiyum, -krom, -demir, magnezyum, &#; manganez, -molibden yum, -silikon, &#; titanyum veya -vanadiyum)&#;l(e)

 

 

Diğer, işlenmemiş(b)Alüminyum bronz74 GenBerilyum bakır (bronz74 Gen.Bakır-nikel bazlı alaşımları (kupra-nikels.l(d) 74 Gen.

 

Bakır-nikel-çinko baz alaşımları (nikel-gümüş)s-l(c) 74 Gen.

 

Bakır-silikon74 Gen.Bakır-kalay baz alaşımları (bronz.) (örn: madeni para-, sert-, kurşunlanmış-fosfor bronz).s.I(b)

74 Gen.Bakır- çinko baz alaşımları (pirinç* (örn: adi pirinç^ yaldızlama metali)s.l(a)74 GenDiğer bakır alaşımları ( deki ön alaşımlar dışında)BAKIR BİLEŞİKLERİ ve MİNERALLERİ (kuprik. kuproz. vs):)bakır asetat (bazik nötrbakır aseto arsenitbakır amalgambakır Arsen atbakır arsenit

 

bakır borat

 

bakır bromaidleri

 

bakır karbonatları:

 

doğal (azurit, malaşit)

 

bakır klor at

 

bakır klorürleri: 

 

doğal (nantokit)()

 

bakır klorür hidroksit

 

 

bakır klorür oksit

 

bakır klorofilbakır siyanür

 

bakır fiorosilikat (bakır funduszeue.info fiorosilikat)

 

bakır german- sülfit, (doğal cevher)

 

bakır heksafiorosilikat 

 

bakır hidroksit

 

bakır hidroksi klorür, doğal (alacamit)

 

bakir iodür oksit

 

bakır cıva iodür.bakır mono klorür (kuproz klorür)bakır naftenat:mineral yağ içindeki çözeltileri (fungisit)bakır cevher ve konsantreleri

 

bakır oksitler

 

bakır fosfatlarbakır fosfür (fosfor bakır):ağırlıkça. % 15 den fazla fosfor içeren

 

ağırlıkça: °<> 15 den daha()

74 Fas.

bakır piritleri (kalko pirit >bakır reçinesibakır silikat, doğalbakır silisitbakır stanatbakır stearatbakır sülfat

 

bakır sülfür:doğal ( kalkosit, kovelil») 

 

bakır tiosinatkuprik bromürkuprik klorürkuprik siyanürkuprik hidro oksitkuprik nitratkuprik ortoarsenatkuprik oksit:doğal (tenorît)kuprik sülfatkuprik tiosinat.kupritkuprofosfor: bkz bakır fosfiirkıupros bromür

 

kupros klorür

 

kupros siyanürkupros oksit:

 

doğal (kuprit)

 

kupros sülfat

 

kupros tiosiyanatBAKIR KARBONAT (gök mavisi) suniBAKIR ve KUPROZ BİLEŞİKLERİ. KUPRİT, KUPRO- NİKEL, KUPRO-FOSFOR vb.: bkz BAKIR BİLEŞİKLERİ (CUPRIC and CUPROUSCOMPOUNDS. CUPRITE. CUPRO-NICKEL, CUPRO- PHOSPHORUS. ete., see COPPER COMPOUNOS).BAKIRLI ARTIKLAR()

BAKLA: bkz. FASULYELERBAKLAGİLLER: bkz, SEBZELER.BAKLALAR VE AT BAKLALARI:kurutulmuş, kabuksuz, tane kabuklan çıkan İmiş veya ikiye ayrılmış olsun olmasın.,

 

taze veya soğutulmuş, kabuklu olsun olmasın.sümbül baklası, taze veya soğutulmuş, kabuklu veya kabuksuzbakla tohum kabı ( zarfı)BAKTERİ

 

 

BAKTERİOSTATLARBAKTERİYE!, a-AMİLAZLARBAKTERİ YOFAJLAR (bakteri yiyenler)BAL ŞARABI (MEAD).BAL; PETEK; BAL. PRESLERİ:

 

 

Bal:suni. tabi bal ile karıştırılmış olsun olmasın17 Gen

üzüm balı (konsantre üzüm suyu)tabii bal:4 Gen

an sütü ile zenginleştirilmiş tabii balpetekler, suni, balmumundanbal presleriBALALAYKALARBALANS AKSAMIf saat akşamı)BALANS MAKİNALARI ( DENGELEME MAKİNALARI) DENGELEYİCİ (ayrıca Terazilere bkz): dengeleme makinaları, mekanik akşamı dengelemek için ( dinamik, statik veya bîr elektronik dengealeti ile), mekanik dengeleyiciler, çalışına sırasında aletlerin askıda tutulmasını sağlayan makinalar.BALAST SIKIŞTIRMA MAKİNELERİYLE DONANMIŞ VAGONBALASTLAR, deşarj ampulleri veya tüpleriBALATA (veya balata sakızı) İlk halinde veya levha, yaprak veya şerit halinde (ayrıca bkz KAUÇUK)

40 Gen

BALDIRAN OTU KABUĞU, temel olarak boyacılıkta veya dabaklamada kullanılanBALE ETEKLERİ:örme veya kroşe işiörme veya kroşe işi olmayanBALE MAYOSU, örme, dans ve jimnastik İçinBALIK:örülmeye elverişli maddelerden sepetlerevde kullanılan mutfak veya sofra eşyası, balık pişirme, hazırlama ve sevisi için : ayrıca ismen geçentürlere ve SOFRA Eşyasına bkz.kızartma makineleri, evde kullanılmayanlarolta iğneleri, misina (takılı olsun olmasınbalık avında kullanılan kepçelerBALIK AĞI İçin ZIPKINLAR()

Fas

BALIK SEPETLERİ, ÇARDAKLAR:örülmeye elverişli maddelerdendokuma :yardmıçımakine ve cihazlar olanlar (çözgü ipliği leventlerine mahsus çardaklar)dokuma veya örme makinalarının aksam ve parçalan olanlar (çözgü ipliği bobinlerine mesnet vazifesi gören çardaklar)BALIK TAKIMLARI, (Örn. monteli oltalar; balık oltaları, monte edilmiş balık halkaları).BALIK TOHUMU, hazırlanmışBALIK ve BALIK MÜSTAHZARLARI ve ÜRÜMLERİ (ayrıca bkz. KABUKLU HAYVANLAR, YUMUŞAKÇALAR ve SUDA YAŞAYAN DİĞER OMURGASIZLAR)yapma balıklar ve bunlar donanmış olta iğneleri canlı3 Gensüs balıklan.diğerleri:sazanAyılan balığı Alabalıkdiğerleriölü. filetolar ve diğer balık etleri hariç:insanların yemesine elverişli:kurutulmuş, tuzlanmış olsun olmasın fakat tütsülenmiş:marina balığıdiğerleri

 

taze veya soğutulmuş :3 Gen

morina balığı

 

yassı balıklar, karaciğerleri ve yumurtaları hariç :tütün balığı.yaldızlı pisi balığıdil balığı

 

diğerleri

 

ringa balıklarısalmonlar. balık filetoları ve diğer balık etleri hariç :Atlantik, Tuna ve Pasifik salmonlanalabalıklardiğerleriton balıkları, orkinos veya yazılı orkinos :albacore veya uzun yüzgeçli ton balıkları.orkinos veya yazılı orkinossarı yüzgeçli ton balığıdiğerleridiğerleri: kömür balığıkedi balığı ve diğer köpekbalıklarıyılan balıklarıhaddockuskumru haliklarısar dalyalar. yuvarlak veya kısa boylu sar dalyalar, palatika ve saca balığıdiğerleridondurulmuş :3 Genmorina balığıyassı balıklar:tütün balığıyaldızlı pisi balığıdil balığıdiğerleriringa balıklarısalmonlar:Atlantik ve Tuna salmonlanPasifik salmonlanalabalıklardiğerleriton balıkları, orkinos veya ton balıkları :albacore ve uzun yüzgeçli ton halılarıorkinos veya yazılı orkinossan yüzgeçli ton balığıdiğerleri:kömür balığıkedibalığı ve diğer köpekbalıkları.yılan balıklarıhaddockbarlamuskumru balıklarısar dalyalar.-yuvarlak ve kısa boylu sar dalyalar, palatika ve çaça. BalıklarıLevrekgillerdiğerlerituzlanmış t fakat kurutulmamış veya tütsülenmemiş) veya salamura edilmemiş :hamsi balıklarımorina balıklarıringa batıklarıdiğerleritütsülenmiş; önceden veya tütsülenme sırasında pişirilmiş olsun olması

 

3 Gen

ringa balıklarıAtlantik, tuna veya Pasifik salmonlan

 

 

diğerleridiğer bir şekilde hazırlanmış ve konserve edilmiş (homojen ize, pastörize veya sterilize edilmiş balık dahil):16 Genbütün olarak veya parçalar halinde fakat kıyma haline getirilmemiş :

 

hamsi balıklarıring balıkları 

 

uskumru balıklarısalmonlarsar dalyalar, yassı ve kısa boylu sar dalyalar, palatika veya çaça balıkları.ton balıkları, orkinos veya toriklerdiğerleridiğerleri

 

insanların yemesine elverişli olmayanyumurtalar : bkz. BALIK YUMURTALARIhulasalar16 Gen

yağlar : bkz. KATI YAĞLAR.

 

balık filetoları ve diğer balık etleri:

 

balık filetoları, parçalar halinde kesilmiş olsun olmasın :

 

sadece pasta hamuru veya ekmek kırıntıları İle kaplanmış veya pişirilmiş

 

kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş fakat tütsülenmemiştaze veya soğutulmuş3 Gen

dondurulmuş3 Gen

tütsülenmiş :ringa balıklarıAtlantik. Tuna ve Pasifik salmonlar

 

diğerleri.diğer balık etleri, taze, soğutulmuş veya dondurulmuşbalık gübresi38,24balık pulu pastasıunlar: bkz. UNLAR,.tutkallar : bkz TUTA KALLARsular

 

16 Gen

karaciğerler :bkz. KARACİĞERLER.marina deler16 Gen

kaba un :bkz. KABA UNsıvı yağlar : bkz SIVI YAĞLAR.

 

ezme :balık pulu pastası

 

paletler : bkz. PELLETLERbalık ürünleri, funduszeue.infoa

 

balık yumurtaları : bkz BALIK YUMURTALARI.sosislerderi bkz DERİ VE POSTLAR.

 

solüsyonlar

 

balık stearinidöküntülerBALIK YUMURTALARI (ayrıca bkz. HAVYAR ve HAVYAR YERİNE KULLANILAN ÜRÜNLER ):insan yemesine elverişli :kurutulmuş, tütsülenmiş tuzlanmış veya salamura edilmiştaze veya soğutulmuşdondurulmuş

 

hazırlanmış veya konserve edilmişO

 

insan yemesine elverişli olmay

 

BALIKÇILIK :makaralar

 

değnekler .levazımatgemilerbalıkçılık sporu taşıtlarıBALIKLARIN PULLARINI KAZIMAYA MAHSUS MAKİNA ve CİHAZLAR, balık sanayime mahsus 

 

BALİNA AVI GEMİLERİ

 

BALİNA l)İŞİ ve BALİNA DİŞİ KİLİ ve BALİNA DİŞİNDEN EŞYA, t.b.y.a. :işlenmemiş veya düşük seviyede hazırlanmış fakat belli bir şekilde kesilmemiş (artık dahil)işlenmiş, eşyalar dahil, t.b.y.a

 

BALİNA YAĞI15,04BALİNALAR:canlıel veya sakatat: bkz. ET ve SAKATATBALKABAĞI.BALKONLAR (ayrıca bkz. YAPILAR&#;a ):demir veya çeliktenplastikten(e) BALMUMUBALON SEPETLERİ ve MOTOR YERLERİBALONETLER, balonlar veya hava gemileri için.BALONLAR:hava taşıtı olan88 Gen

 

oyuncak balonlarBALTALAR, baget bıçakları veya benzeri kesici veya yontucu ad. metal el aletleriBALTALAR:ziraatte, bahçıvanlıkta, ormancılıkta kullanılan türden, el baltaları veya ağaç kesme baltaları dahil buz baltaları

 

BALYA AÇICILAR, pamuk lifleri için.

 

BALYA ROLLERLERİ

 

BALYALAMA MAKİNA VE CİHAZLAR

 

BALYALAMA MAKİNALARI (BANDİNG MACHINESBALYALAMA MAKİNALARI:ot ve saman balyalama makine ve cihazları ( ot ve samanları toplayıp demet veya balya yapmaya mahsus olanlar dahil):

 

 

aksam ve parçalanpaketleme (ambalajlama ) makinalarıBALYOZLAR (adi metalden el aletleri),20

 

82,05

 

BAMBULAR

 

bambu, yonga ve küçük parçacıklar şeklinde ( yonga levhalar, lif levhalar veya selüloz hamuru üretimi İçin)44 Gen

 

örgü malzemesi olarak46 Genbambu kamışlarını ezmeye mahsus cihazlar (kağıt İmalinde kullanılan türden saman kıyma cihazları).bambu sürgünleriBAMYABAMYA, taze veya soğutulmuşBAN OTU: 

 

hülasaları

 

yaprakları, kökleri ve tohumlan (hyoseyamus)BANÇOLARBANDAJLAR:ecza maddeleri emdirilmiş veya kaplanmış veya perakende satılacak şekilde hazırlanmış tıpta, cerrahide, dişçilikte veya veterinerlikte kullanılan

 

süspansüar bandajı (sporcuların kullandıkları haya bağları)BANDONYONLAR.BANKLAR: fasılda geçen mobilyalar:sandalye olanlart.b.y.a. (örn. İbadet edenlerin oturma sıralan)BANKNOTLARbanknot kağıdımakinaları:kağıt para saymaya (tartma suretiyle çalışanlar hariç) veya vermeye mahsus, otomatik para dağıtıcıları:aksam ve parçalar

 

kağıt paraların kontrolüne mahsus radyoskopi ( x-ray) cihazları()

 

BANOTU yapraklan, kökleri ve tohumları

 

BANT DELİCİLER, veri işlemek için

 

BANT HALİNDE DELİKLİ KALIPLARA BASKI YAPAN MAKİNELER

 

BANT SARILILAR, ses veya video bantları içinBANTLAR( ayrıca İsmen geçenlere bkz ):aşındırıcılarla kaplanmış kağıttan, dokumaya elverişli maddelerden, v.sadi metalden:sıkıştırma bantları. demir veya çelikperdeler, storlar veya portreler İçindairevi, bantlar, örgü olmayan (ayrıca BEZ, tel):bakırdan.

 

demir veya çeliktenörgü bandlar;metal telden, elektrik izolasyonu olmayan:Alüminyumdan:

 

 

çelik özlüdiğerleribakırdan

 

demir veya çeliktenkoruyucu bantlar. kırtasiye eşyaları içinsadece metalkle takviye edilmiş olanlar

 

silindire sarılmış bantlar ( ölçü aletlerigres bantları, meyve ağaları için

 

sıvrelevatörlcri içinkauçuk bantlar

 

sülfürle işleme tabi tutulmuş bantlarBANTLAR:karnaval şeritlericam liflerindenölçü şeritleri

 

 

plastikten, rulo halinde olsun olmasın :genişliği 20 cm.&#;yi geçmeyen rulolar halinde .diğerlerises kayıtları vb. kayıtlar için, manyetik :kayıt yapılmış olanlar ila

 

kayıt yapılmamış, kayıt için hazırlanmış ila

 

dokumaya elverişli maddelerden şeritler :bkz. YAPIŞTIRICI BANTLAR.BANTTAN CEBİRLER, alçılıBANYO ( ayrıca bkz. banyo-PASPASLAR, HAVULULARI v.s.):banyo müstahzarlarıbornoz:örme veya kroşe İşi:erkeklerin veya erkek çocukların

 

kadınların veya kız çocuklarınörme veya kroşe işi olmayan:

 

erkeklerin veya erkek çocuklarınkadınların veya kız çocuklarınbanyo tuzları, parfümlüBANYO BAŞLIKLAR, GİYİSİĞERİ vc TERLİK:başlıklarterlikler: için bkz. YÜZME ELBİSELERİterlikler (ayrıca bkz. AYAK GİY İMİ)64 GenBANYO PASPASI, kağıt veya karton esaslıBANYOLARsanayi, laboratuvar, v.s. ( örn. kimyasal banyolar, su banyoları, v.s.):seramik malzemeden, yüksek ısılı işlerde kullanılmak için tasarlanmamışsıcak su banyoları, bal peteklerinin yeniden eritilmesine mahsusBAOBARB AĞACI KABUKLARIBAR KOD OKUYUCULARI

 

BARAZ REÇİNESİBARBEKÜLER, ev işlerinde kullanılan, elektrikli olmayan, demirden veya çelikten

 

BARBİTAL(INN)funduszeue.info

BARBİTAL kalsiyum, magnezyum, sodyumfunduszeue.info

 

BARBİTRÜK ASİT ve onun türevleri: tuzlarıBARDAKLAR (Örn. bira bardağı): bkz. SOFRA EŞYASI.BARETE denilen rezistans lambalarıBARETER (rezistans lambaları)..BARETON BORULARI

 

BARİT VE BARİT SUYUBARİTLER, doğal (ağır spat. doğal baryum sülfat)BARLAM: bkz. BALIKLARBAROGRAFLARBAROK İNCİLERBAROMETRELER.aksam ve parçalarBAROSMA YAPRAKLARI

 

BARÖ-TERMO-IIİGROGRAILARBARUTLARI ve PATLAYICILARI ATEŞLEMEK İÇİN GEREKLİ OLAN YARDIMCILARBARYUM BİLEŞİKLERİ ve MİNERELLERİ:baryum almünatbaryum bromürbaryum karbürbaryum florür. . ..baryum karbonat:doğal, kalsitle edilmiş olsun olmasınbaryum klöratbaryum klorür.baryum kromatbaryum pbıtinosiyanürbaryum Buorosilikalbaryum hekzafhıorasilikatbaryum hidroksitbaryum hipokloritbaryum iyodatbaryum manganet.baryum naftenatbaryum nitratbaryum nitritbaryum oksit (anhidrit barital):kalsine edilmişbaryum perkarbonatbaryum perkloratbaryum peroksitbaryum peroksokarbon atlarbaryum fosfatlarbaryum fosfİİrbaryum plombatlarbaryum silikatlar. .

 

baryum sülfatlar:

 

doğal (barit ve spotlar)baryum sülfürbaryum tiyosülfatlarbarvum titanat:piezo elektrik kristaller: için bkz PİEZO ELEKTRİK KRİSTALLERbaryum tungstatbaryum kromat (sarı baryuni)baryum zinkatharita ve harita suyu: bkz BARYUM OKSİT bariteler için bkz BARYUM SÜLFATBARYUMl-Gen

BAS BUGLELARIBAS SUZEFONLARIBAS- VİYOLALARBASAMAKLAR :çimento, beton veya suni taşlan

 

lastikler için, değişebilen, kauçuktanBASAMAKLAR:merdiven basamakları:çimento, beton veya suni taştantaştan. İnşaata ve yontulmaya elverişliyürüyen merdivenler içinbasamaklı tabureler, çift amaçlıt.b.y.a:camdan, preslenmiş veya kalıplanmış (mimari tezyinat)

 

demir veya çeliktenağaçtanBASAMAKLI TABURELERBASEERGİN (Ergometriııe)(P) listeBASINÇ ARAÇLARI, basınçlı su nükleer reaktörler için

 

BASINÇ BUJULİ MOTORLAR, içten yanmalı piston tipi bkz. MOTORLAR

 

BASINÇ KONTROL CİHAZLARI (MANOSTATLAR)BASINÇ-:basınçlı döküm kalıplarıbasınçlı hava hücreleri, sıvı pompalan içinbasınçlı ısıtıcılar, demir veya çelikten

 

basınç ölçen veya kontrol eden alet, cihaz ve enstrüman lan, sıvı veya gazlar içinbasınç düşürücüler, basınç düşürücü valiler ve basınç regülatör düşürücüler.basınç düşürücü valfleraksam ve parçalan.basınç sobaları, demir veya çelikten

 

BASINÇLI HAVA HÜCRELİ ELEVATÖRLER (montejus), sıvılar İçinBASINÇLI ODUN HAMURUBASİLLER:bitkisel da baklama yapılmış koyun derileriBASİNES ( kusurlu kozalar)BASİTRASİNBASK BERELERİBASKETBOL AYAKKABILARI: bkz AYAK GİYİMİBASKI BİLEŞİKLERİ, dişçilikteBASKI EKİPMANLARI MAKİNELER ve MATERYALLERİ, t.b.y.a,:tabedici makineler İçin yardımcı baskı cihazlarıoyma, düz veya kabartma baskı makineleri: bkz. aşağıda baskı makineleri klişe kalıbı, klişe, silindir, madeni para kalıbı, elektrot, matrisler (baskılanmış), levha, tabaka, steryotİp, taş. t örn: litoğrafik). baskı vs.. (baskılanmış), veya hazır halde: bkz: (tabedici unsurlar) aşağıda. klişe kalıpları, silindirler, levhalar veya diğer baskı unsurları için makineler

 

 

aksam ve parçalan

 

fotoğrafçılık ( veya sinematografik ) İçin baskılı gövdeler, makineler vs.matbaaların kumpas veya ayar çubukları:elle işleyen ( örn: posta tipi)dizgitabedici unsurlar (kalıplar, silindirler, levhalar, hurufat, vs.)etiketleri bastırmaya mahsus baskı aletleri, elle İşleyenmatbaa mürekkepleri, konsantre veya katı halde olsun olmasın:siyahdiğermatbaacılığa mahsus makine ve cihazlar (kağıt, plastik, kauçuk, dokumaya elverişli kumaş vs. üzerine seri halinde desen, kelime vs. basmaya mahsus baskı İçin olanlar ve mum. mantar, saatler için kadran vs. üzerine baskı için olanlar dahil) matbaacılığa mahsus yardımcı makineler:

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekoğrafıkgravür.tipo grafik baskı yapanlar (flekoğrafik baskı dışında):bobin halindeki kağıda baskı yapanlardiğerofset:bobin batindeki kağıda baskı yapanlartabaka kağıdı (tabaka ebadı 22&#;36 cm yi geçmeyen).diğerdiğer baskı makinelerimatbaacılığa mahsus yardımcı makineler (örn. kağıt verici, katlayıcı, alıcılar)aksam ve parçalanbaskı kağıtları: bkz. KAĞIT

 

baskı levhaları: bkz. “tabedici unsurlar&#;matbaacılığa mahsus presler (ayrıca matbaacılığa mahsus makinelere de bakınız)basım ekranı: bkz. EKRANLARbaskı takımları:el baskı setleri, elle İşleyen baskı kumpasları dahiloyuncak tipiPul damgaları, elle işleyen:

 

elle çalışan vc mürekkepsiz kabartma yazı ve işaret basan. presler, ofis tipi, adi bir levha içeren()

t.b.y.akabartma baskı.BASKI FOL YOLARIBASKI PEDALI, bisikletler, motosikletler ve tekerlekli taşıtlar içinBASKILI DEVRELER

BASKILI EŞYALAR (ayrıca ismen geçen türlere bkz ):

 

baskılı alüminyum- bakır foya etiketleri: bkz. ETİKET adi metalden baskılı madde vc baskılı eşyalar t.b.y.a: yılı aşkın antikalarkitaplar, broşürler, yapraklar ve benzeri baskılı maddeler

 

49 Gen.

 

diğer baskılı resim ve fotoğraflar

49 Gen.

baskılı kağıt, rulo veya yaprak halinde: funduszeue.infoĞITBASKILI KURUTCULAR, PARLATICILAR vc HEM PARLATICI HEM KURUTUCULAR,fotoğrafçılık veya sinematografik laboratuvarlarda kullanılanBASKILI ŞEKİLLER : hkz. PROFİL ŞEKİLLERBASKÜLLER : bkz. TARTILAR ve BASKÜLLER.BASMA MEKANİZMASI, kalemler vs. içinBASONLARBASRA ZAMKIBASTNASİTBASTONLAR :silah olanlar:içi dolu bastonlarspor silahlarıölçü gösteren bastonlar((a))

()

baston şemsiyelerbastonlar, vb. t.b.y.a (bambudan veya ahşaptan baston taslakları, tornalamış, eğilmiş veya başka surette işçilik görmüş )bastonların aksam ve parçaları (dokumaya elverişli maddelerden olmayanlar)BASTONLAR, içi doluBASTONLAR, ortopedik cihazlarBAS-TUBA.BAŞ:alın bantları, örme olanlarbaşlıklara mahsus İç şeritler, kullanıma hazır olanlar

 

tasmalar (veterinerlikte kullanılan alet ve cihazlar) 

 

kafa çevresi ölçerlerisüslü başlık : bkz. BAŞLIKLARbaşa takılan kulaklıklar :aksam ve parçalarbaşı dayamaya mahsus mesnetler, pozisyonunda yer alan mobilyalar için&#;.başa takılan setler, havacılıkta kullanılanlarBAŞI DELİKLİ BORLLAR, plastikten39,17BAŞLAR (İsmen geçen türlerine ayrıca bakınız.):

 

hayvan başlan : bkz SAKATATLARkuş kafaları: bkz. DERİ. kuşlaryapma bebek başıbalık başlarıkürk olanlar, kürkçülerin kullanımına uygun :hamdabaklanmış veya aprelenmiş, birleştirilmemişmanken olanlarvinç başları, elektromanyetik ;aksam ve parçalaryağmur suyu başlıkları, çinkodan

 

vida başları, şarap preslerine mahsuslehimleme başlarıses kafaları: bkz. SES, kafaları   püskürtme cihazlarına mahsus olanlar :mekanik püskürtücüler İçin olanlar:fışkırtma deliğini açıp kapayan İğnenin yerini değiştirmeye yarayan basma düğmesiyle mücehhez metal kapaklan()

 

diğerlerituvalet spreyleri İçin olanlarmumdan başlar, işlenmiş veya yontulmuşBAŞLAR, büro tipi ofset baskı makinelerinde kullanılmaya mahsus olanlar, madeni veya plastikten

 

BAŞLA TICILAR, reaksiyonBAŞLI HİNDİBA (beyaz)

 

BAŞLIKLAR:havacıların başlıkları, kulaklığı bulunan , mikrofonu olsun olmasın()

  hayvanlar için başlıklar(65Gen)

amyant başlıklarkarnaval şapkaları (kağıt ve benzerlerinden mamul).yapma bebek şapkalarıaskeri başlıklar (miğferler dahil)kağıt şapkalar, karnaval vb eşyası olanlarbalya halinde ithal edilmiş kullanılmış başlıklar (amyant hariç) (a)diğer, astarlanmış veya donatılmış olsun olmasın : pozisyonunda yer alan şapka taslakları ve disklerinden yapılmış keçe şapka ve başlıklar, örülmüş yada kroşe edilmiş veya parça halinde (fakat şerit halinde olanlar hariç) dantel,

 

 

keçe gibi dokumaya elverişli mensucattan yapılmış,.her nevî maddeden şeritlerin birleştirilmesi veya örülmesi suretiyle elde edilenler

 

diğerleri koruyucu başlıklar

 

Diğer:kürkten mamul olanlar kauçuk veya plastikten olanlar

 

diğer maddelerden (Örn deri, metal, kuş tüyü )&#;&#;&#;&#;..BAŞLIKLAR:

 

ait oldukları yağmurluk veya pelerinlerle sunulan çıkarılabilir başlıklar:()

plastik olanlardiğer:asbest olanlar()

keçe olanlar:keçeden şeritlerin birleştirilmesi ile meydana getirilenlerparça halindeki keçeden yapılmış (fakat şerit halindekiler hariç)kalıplanarak şekil verilmemiş veya kenar yapılmamış.kalıplanarak veya kenar yapılarak şekil verilmiş olanlarplastik veya kauçuktan olanlardiğerleri:dantel, keçe veya diğer dokumaya elverişli maddelerdenyapılmış veya örülmüş parça halinde (fakat şerit halindeolanlar hariç) (astarlanmış veya donatılmış olsun olmasın).kamera lenslerine mahsus olanlarüç tekerlekli velespitler, sepetlerin ya da hasta arabalarının karöserleri..

 

berber işlerine mahsus elektrikli saç kurutucularhavalandırmaya mahsus davlumbazlar, bir vantilatörü olan, filtreli olsun olmasınBAŞTANKARA, canlıBATAKLIK ÇULLUĞU, canlıBATAKLIK TİRFİLİ YAPRAKLARIBATAKLIK TOPRAĞIBATENG (Bİbos sondaicus. Asya Öküzleri), canlıBATİSKAFLAR (bitki ve hayvan yaşamım İncelemek için yapılmış denizaltı aracı)BATTANİYELER: hayvanlar için özel şekil verilmiş, her çeşit maddeden (öfunduszeue.info battaniyeleri)silindirik keçeler, matbaa makineleri İçin()yalıtım vatkaları, cam liflerindendokumaya elverişli maddelerden battaniyeler:

elektrikli battaniyeler

 

 

diğerleri(diz battaniyeleri dahil):pamuktan .sentetik liflerdenyünden veya ince hayvan kılındandiğerlerikullanılmış ve dağınık halde, ambalaj vs. içinde(a)BAVE (BEAUVAİS) DUVAR HALILARIBAVULLAR: örülmeye elverişli maddelerdendiğerleri:dış yüzleri tabii veya terkip yoluyla elde edilmiş deriden olanlar &#;dış yüzleri plastik veya dokumaya elverişli maddelerden olanlar ..diğerleriBAYINDIRLIK İŞLERİNDE KULLANILMAYA MAHSUS MAKİNELERBAYINDIRLIK İŞLERİNE, BİNA İNŞAATINA vb. İŞLERE MAHSUS MAKİNE ve CİHAZLAR* zift, harç vb. içinBAYRAKLAR, dokumaya elverişli maddelerdenBAZAL METOBOLİZMAI BELİRLEYEN ALETLER ( soluma hızını Ölçen aletler)BAZALT: taş: için bkz İNŞAATA VEYA YONTULMAYA ELVERİŞLİ TAŞLAR bazalt yünüeritilmiş-bazalt eşyalarBAZİK (BAZAL) CÜRUF(A)(i) pozisyonunda hazırlanandan başka şekiller sunulankalsiyum siyenamid ile karışımlarıBAZİK CİVA SÜLFATBAZİOTRİPLER (cerrahi aletler)BAZLAR:kimyasal bazlar (ismen geçenlere ayrıca bkz.):

İnorganik bazlar

 

 

 

V-Gen

t.b.y.akuarterner amonyum bazları

 

kuarter, hidroziniyum bazları

 

Schiff bazları

 

parfüm bazları

 

BEARNAİSE (sos)BEBEK ÇINGIRAĞIBEBEK KARYOLALARI:

 

 

 

 

                    dokumaya elverişli kumaş parçalarından, portatif olarak taşımak için

 

               fas. taki mobilyaBEBEKLERE MAHSUS MAMA SANDALYELERİ&#;&#;&#;&#;&#;.BEBEKLERİN-, BEBEK-: banyo küvetleri, plastikten        bebeklerin patikleri için bkz PATİKLER biberonları, camdanarabaları ve bunların aksam ve parçaları87Gen                      giyim eşyası ve aksesuarı (boneler dahil), dokumaya elverişli maddelerden: örme veya kroşe İşi                                                       pamuktan                          sentetik liflerden                           yünden veya ince hayvan kUlarından                            dokumaya elverişli diğer maddelerdenörme veya kroşe işi olmayan                           pamuktan                             sentetik liflerden                           yünden veya İnce hayvan kıllarından                            dokumaya elverişli diğer maddelerdenbezleri ve bezlerin astan: selüloz vatkadan veya selüloz lif tabakalardan ya da kağıttan                                                 dokumaya everişli maddelerden (vatka hariç):                          örme İşi veya kroşe işi                                örme İşi olmayan kroşe işi olmayan                                dokumaya elverişli maddelerden vatkapudralançıngıraklarıBEBERİS VULGARİS, kökleriBECIIES-DE-MER (deniz salatalığı ):bkz. DENİZ OMURGASIZLARIBEÇ TAVUKLARI: canlı olanlaret ve sakatatlar : bkz. ET VE SAKATATLAR.BEEFFALOSBEGGAM AĞACI, özellikle boyacılıkta ve debagatte kullanılan                   beggam ağacı boya taklan                    beggam ağacı boyayıcı hülasasıBEGONYABEKÇİ KONTROL SAATLERİBEKTAŞİ ÖZÜMÜ:                 tazedondurulmuş, pişirilmemiş veya buharda ya da suda kaynatılarak pişirilmiş (İlave şeker veya diğer tatlandırıcı madde katılmış olsun olmasın )                      BEL KEMİĞİNİ DÜZELTİCİ ALETLER (ortopedik)BELÇİKA GRANİTİ: bkz. İNŞAATA veya YONTULMAYA ELVERİŞLİ TAŞLAR.

 

BELÇİKA HALILARIBELLEK BİRİMLERİ, bilgi işletim sistemleri için : bkz. BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ.

 

BELLER(el aletleri): güç kaynağı İle çalışan otomatik , elektriksizadi metaldenBENEKLİ HİNT Kİ-MAŞI, örgü amaçlı kullanım İçin             BENERAS KENDİRİ (dokumaya elverişli lifler)BENGAL MAYTAPLARI ve IŞIKLARIBENİTOİT, monte edilmemiş &#;71 EkBENMARİLER, bal peteklerinin eritilip yeniden dökülmesi içinBENT KAPAKLARI BİLEŞENLERİ:              betondan, vsdemir veya çeliktenBENTONİT

BENZALDEHİTBENZALDEIIİT SEMİKARBAZONBENZALDOKSİMBENZANTRONBENZEN BİLEŞİKLERİ:               benzen asetik asit(p)listebenzen karbona(p)listebenzendiazonyum klorürbenzendiazonyum tetraflorürbenzen (lika rboksilik asitler (o-, m-, p-)benzendisülfonik asitlerbenzenmethanol. u-( l-aminoethyl(p)listebenzensül fonik asitBENZEN:                %95&#;ten daha az saf olmayanlardaha az saf olanlar27 Gen

BENZETİDİN (INN). BENZETİDİN hidrobromür, hİdroklorür nark. Liste

BENZFETAMİN (INN). BENZFETAMİN hİdroklorürfunduszeue.info

BENZİDİNBENZİDROL (difenil metan ol)BENZİL BİLEŞİKLERİ:                benzil abietat                benzil asetatbenzil alkolbenzil benzoat        benzil klorür

(p)liste

benzil sinnamatbenzil-ditiyokarbonatbenzil etil eterbenzil formatN-(5-benzylb-hyrlroxymethyl-3,6-dioxoperhydrooxazolo-

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.