bebeklerde nefes borusuna sıvı kaçması / Bebeğin Boğazına Süt Kaçarsa Ne Yapmalı? – Sevgili Bebek

Bebeklerde Nefes Borusuna Sıvı Kaçması

bebeklerde nefes borusuna sıvı kaçması

Küçük Şeylere TAKILIN!-Dr. Servet B. İRİTAŞ

Küçük Şeylere TAKILIN!

Merhabalar,
Bir önceki yazımda belirttiğim gibi yine öncelikle çocuklar için tehlike unsuru olabilecek konulara değinmek istiyorum. Bir önceki yazımı okuyanlar hatırlayacaklardır, çocuklarda, üzerine evdeki eşyaların düşmesiyle oluşan künt travmaya bağlı ölümlerden bahsetmiştim. funduszeue.info?p=
Bu yazımda özellikle çocuklarda sık karşılaşılan yabancı cisim aspirasyonlarından ( Nefes borusuna yabancı cisim kaçırılması) bahsedeceğim.
Trakeobronşial ağaç olarak tabir edilen akciğere hava alış verişini sağlayan boru sisteminin içine yabancı cisim kaçırılması, özellikle çocukluk çağında karşılaşılan beklenmedik ani ölümlerin en sık nedenlerindendir. Kaçan yabancı cisimler büyük olursa nefes borusunda tama yakın tıkanıklık meydana getirerek, küçük veya sıvı içerikli olursa sebep oldukları spazm nedeniyle ölüme neden olmaktadır. Aspirasyon vakalarının 3/4 den fazlasını yaş aralığındaki çocuklar oluşturmaktadır. Bir yaş altındaki çocuklarda daha çok gıda kaynaklı aspirasyonları, daha büyük çocuklarda sıklıkla gıda dışı cisimlerin aspirasyonlarını görmekteyiz.
servet3Sıklıkla karşılaşılan gıdalar; fındık, fıstık, şeker, nohut, fasulye, patlamış mısır, üzüm, çekirdek, şekerler. Gıda dışı yabancı cisimler; oyuncak parçaları, tükenmez kalem başlıkları, bilyeler, düğmeler, balonlar, küçük akvaryum taşları olarak sayılabilir.

Yakın zamanda yaşadığım üzücü bir kaç tecrübemi aktarmak isterim. Hepimizin malumudur küçükler dünyayı ağızları ile keşfederler, buldukları ve eline gecen her şeyi ağızlarına atma eğilimleri vardır, çok kıvraktırlar ne zaman gözümüzün önünden kaybolduklarını anlayamayız, sürekli tetikteyizdir ama ağızlarından çokça yabancı cisimleri çıkartmışızdır. İşte aynı kıvraklıkta 1,5 yaşlarında erkek çocuk evde abisi ile oynarken, daha evvel evinin salonunu güzelleştirmek için aldıkları akvaryumda kullanlmak üzere çekmeceye konulan rengârenk boyalı, bonibon şekerine benzer taşlar ile oynamak isterken gelişen olaylar sürecini, sonuçtaki trajediyi anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalır.
Henüz bir aylık, gözden sakınılan mis kokulu bebeğin emzirilmesi akabinde yatırıldığı beşiğinde kısa süre sonra, süt nefes borusuna kaçtığı için, hareketsiz nefessiz bulunmasına, ebeveyn yatağında, ortada en geniş alan ayrıldığı halde, sabah veya gece uyanıldığında küçüğün anne veya babanın kollarının altında veya başka şekilde hareketsiz nefessiz durmasına hangi yürek dayanabilir?

Vah vah, keşke demeleri duyar gibiyim. Evet, hayatın rutini içinde bazen tedbirli olmayı aklımıza getiremiyoruz, hatta ‘söylersem kendisine cahil, bilgisiz muamelesi yapmış olur muyum acaba’ düşüncesi ile hatırlatmadığı için sonradan vah edenleri biliyorum.
Şu an aklıma gelen ve sıklıkla yapılan bir yanlış daha; Çocuk yemek yerken veya oynarken aniden öksürük ve nefes darlığı tablosu ile karşılaşıldığında; ‘boğazına bir şey kaçtı’ diye düşünerek genellikle yabancı cisim görülmeden körlemesine parmak ile çıkartmaya çalışılır. Böyle bir müdahale yabancı cismin daha ileriye giderek nefes borusunu tam tıkamas?na ve ölüme neden olabilir.

Çocuk yetiştirmek özellikle bilinçli bireyler için yorucu ve zor bir süreçtir, amacım paranoya yaratmak değil, sadece basit bazı tedbirleri hatırlatmaktır. Bu bağlamda neler yapabilirizi, vakalardan da edindiğim tecrübeler doğrultusunda şöyle özetleyebilirim:
1- Öncelikle çevremizde gördüğümüz tespit ettiğimiz durumları söylemekten çekinmemeliyiz.
2- Nefes borusuna kaçan yabancı cismin çıkarılması için çocuğun yaşına göre uygulanabilecek manevralar vardır, bunlar acil yardım bilgisi olan kişilerce yapılmalıdır. Ancak, eğitim almadan yapmayı önermemekle birlikte, aciliyet, genel bilgi ve eğitim almak hususunda farkındalık oluşturmak adına bu manevralardan bahsedeyim;
*Çocuğun nefes borusuna bir cisim kaçtığında yanında iseniz, çocuk hırıltılı da olsa nefes alabiliyor ve morarmamış ise; çocuğu hiç kıpırdatmayın hemen ambulansı arayın, ortamı havalandırın ve panik yapmayın ve mümkün olan en kısa sürede Sağlık kuruluşuna götürülmesini sağlayın.

bebek*Çocuğun nefes borusunu tamamen tıkayan bir yabancı cisim var ve çocuk nefes alamıyor ve morarma başlamış ise; bir yandan küçük ve elle tutabiliyorsanız bebeği elinizin üstüne yatırıp karın ve başı aşağı bakacak şekilde tutup iki kürek kemiğinin arasından ileriye doğru kez sert vuruş yapın. Bir yaşından büyük ve elle tutulamıyorsa ayakta iseniz yüzükoyun kucağınızda tutarak, oturabilirseniz yüzükoyun dizinize koyarak ve bebeği aşağı eğerek sırtın tam ortasına kuvvetlice darbe ile yabancı cismin çıkmasını sağlayabilirsiniz.

 

*Yaklaşık yaş ve daha büyük çocuklar ile erişkinlerde nefes borusuna yabancı cisim kaçması durumunda; ‘Heimlich Manevrası’ olarak adlandırılan manevra uygulanabilir. Bu manevrada ayağa kalkmış pozisyonda kişinin arkasına geçerek bir elimizi yumruk yapıp göğüs kafesinde ‘İman Tahtası’ olarak bilinen ön orta kemiğinin altına yerleştirip diğer elimizle kenetlendikten sonra, yukarıya doğru bastırarak diyaframa bası yapılması sağlanır. Böylece akciğerdeki havanın basınçlı olarak nefes borusu ve ağza doğru gönderilmesi ile yabancı cisim dışarıya atılabilir. Tekrar hatırlatmak isterim bir sağlık personeli veya ilk yardım eğitimi almış bir kişiden bu manevraları en az birer kez görmenizde fayda var.

3- Gülme, ağlama, koşma, zıplama vs hareketler eşliğinde çocuklara yemek yedirilmemelidir.beşik 1
4- Bebek beslendikten sonra hemen yatırılmamalı,
5- Bebekler mutlaka kendi yataklarında yatırılmalıdır.
6- Bebekler yumuşak yatak, yastık, yorgan gibi yüzeylere yatırılmamalı, yatak ile beşik veya karyola tahtaları arasında boşluk olmamalı, parmaklık araları sık olmalıdır.
7- Bebekler kesinlikle yüzüstü yatırılmamalıdır. Yan yatırma pozisyonu tercih ediliyor ise; yüzüstü dönme ihtimaline karşı altta kalan kol öne getirilmelidir, ayrıca benim kendi çocuklarımızda uyguladığım bir tedbiri paylaşmak isterim. Doğum sonrası ilk aylarda yatak ile karyolanın baş kısmı arasına yaklaşık cm yükseklik sağlayacak kadar bir kitap yardımı ile yatakta bir eğim oluşmasını sağladım, fazla eğim kaymalara neden olabileceğinden sakıncalıdır, bir bilenden yardım almanızda fayda var.

8- Bebeklerin emzik veya biberon ile uyumalarına, boğulmalara neden olabileceğinden dolayı izin verilmemeli,
9-Yatak çarşafları gergin olmalı, bebek örtülecekse; örtüyü yüzlerine çekerek nefessiz kalma ihtimaline karşı göğüs bölgesine kadar örtülmelidir.
Tavana asılarak sallanan beşik kullanacaksak, ergonomik ve kendinden korunaklı olanlarından tercih etmeliyiz, her ihtimale karşı yerden yüksekliğini iyi ayarlamalıyız. Tecrübeme binaen belirtmekte fayda görüyorum; derme çatma tahta ve kumaş ile oluşturulan sallanan beşiğe yatırılan bebeğin düşmesini önlemek için, karnından beşiğe dolanarak sarılan eşarbın, beşiğin sallanma ve çocuğun hareketine bağlı olarak kayarken boynuna takılarak boğulmasına neden olabileceğini kesinlikle unutmamalıyız.

beşik2

Sağlıklı, huzurlu günler dilerim, Saygılarımla.
funduszeue.info B. İRİTAŞ
Toksikolog & Adli Tabip

Bebeğinizin Boğazına Birşey Kaçarsa

Anne ve babaların en büyük endişelerinden bir tanesi de yemek yerken bebeğin boğazına birşey kaçarsa, bebeğime bir şey olursa. Aslında bu neredeyse imkansız bir şey, bu endişe aslında yersiz. Bu videomuzda bu yersiz endişeleri gidermek, nadir de olsa eğer boğazına birşey kaçarsa bunun nasıl çıkarılacağını göstermektir. Bu videonun sizin için ummadığınız çok önemli bir faydası daha olacak detaylar için mutlaka izleyin.

Anıl Yeşildal &#; funduszeue.info

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Herkese Merhaba. Bugünkü konumuz; Özgüvenli, kendine güvenen çocuklar yetiştirmek. Bu aslında çok erken çağlarda başlıyor. Daha  8 ayda BLW ile başlıyor. BLW demek  &#;Baby  Let  Weaning&#; İngilizce kelimelerin kısaltılmışıdır. Türkçe&#;ye çevirirsek &#;Bırak bebek kendi yesin&#; , aslında anne-babalar bunu daha çok BLW diye biliyor. Bu neden önemli? Çünkü, Avrupa standartlarında çocuklar yetiştirmek istiyorsak; Buna ilk başta 8 aylıkken bebeğin eline yemek vererek kendi kendine yemek yemesine fırsat vererek buna başlıyoruz.

Çocuğun hayatı öğrenmesine fırsat verin

Eğer bunu yapmazsak, aylarca, yıllarca püreyle, çocuğumuzu kaşıkla beslemek zorunda kalıyoruz. Hatta televizyonun karşısında, reklamların karşısında, parkta peşinden koşarak yemek yedirmeye başlıyoruz. Arkasından ne geliyor? Çocuk yaşlarına geliyor, yürümeye koşmaya başlıyor haliyle düşüyor. Hemen aman aman diye kaldırıyoruz. 3 yaşına geliyor, çorabını kendince çıkarıp giymesine izin vermiyoruz. Biraz daha büyüyor, giyinmesine izin vermiyoruz, ayakkabılarını bağlamasına da izin vermiyoruz. Belki iyi niyetliyiz ama Türk anne-babaları ne yazık ki aslında farkına varmadan çocuklarına kötülük yapıyorlar. Özetle tekrar BLW’ ye dönersek, anneler neden BLW&#;den kaçınıyorlar:

  1. Etraf kirleniyor pisleniyor diye,
  2. Çocuk aç kalır diye,
  3. En büyük korkuları da boğazına birşey kaçarsa diye.

Bir bebeğin yemek yerken boğulma ihtimali neredeyse yok

Oysa bu korku yersiz. Hiçbirimiz bugüne kadar gazetenin 2. Sayfasında, 3. sayfasında yemek yerken boğularak ölen bir bebek haberi hiç görmemiştir. Oysa hepimizin karşısına en az kere uçak kazası haberi gelmiştir. Yani ne kadar seyrek olduğunu anlatmak için söylüyorum. Bir bebeğin yemek yerken boğazına birşey kaçıp boğulması neredeyse imkansız. Lütfen öksürmek ve öğürmekle, kusar gibi olmakla, boğulmayı birbirine karıştırmayalım. Çünkü nefes borusunun üzerinde adeta bir klozet kapağı gibi Glottis dediğimiz bir kapak var ve refleks olarak yutarken yutma hareketi sırasında bu kapak otomatik olarak kapanıyor. Boğazımıza, nefes borumuza birşey kaçmasını önlenmiş oluyor diyelim. Bir kaza oldu, refleks geç devreye girdi, yanlışlıkla nefes borusuna kaçar gibi oldu, o zaman da çok güçlü bir öksürük refleksimiz var bu devreye giriyor, kaçan yabancı cisim dışarı atılıyor.

Yemek yerken boğazına kaçarsa ne zaman müdahale edelim?

Ne zaman müdahale etmeliyiz? Öncelikle çocuğun boğazına birşey kaçtığını fark ettiniz ve öksürmüyor, hızla saniyeler içinde rengi mor renge dönüyor. Varsa, siyanoze oluyorsa hemen müdahale etmek gerekir. Eğer öksürüyorsa sabırla beklemek lazım. Güçlü bir şekilde öksürüyor ve sonunda atabilir. Eğer atmıyor, giderek öksürükler zayıflıyor ve yine saniyeler içinde çocuğun rengi koyulaşıyor, morarmaya başlıyorsa yine müdahale etmek gerekiyor.

Heimlich Manevrası hayat kurtarıyor

Bu müdahalenin adı, mutlaka bir yerlerde duymuşsunuzdur. Heimlich Manevrası, özellikle bebeklerde bu manevranın nasıl yapılacağını size keyifli bir canlandırma videosu ile paylaşmak istedim. 9 aylık Kutay isimli bebeğimiz geçenlerde bana kontrole geldiğinde, sorguladığımda annesi yemek vermeye korkuyordu. Bugün anlattıklarımı konuştuk, kendilerine Heimlich Manevrası&#;nı nasıl yapacaklarını anlattım, biraz sonra bunun videosunu izleyeceksiniz. Kutay ile ailesine çok teşekkür ediyorum bu konunun videosunun çekilmesinde bana yardımcı oldukları için. Hepinize sağlıklı günler diliyorum. Lütfen korkmayın, çocuklarınızı öz güvenli bir şekilde yetiştirmeye devam edin. Göreceksiniz hayatta başarılı olmak da daha kolay oluyor. Daha iyi anne &#; babalar olacaklar, hayatta daha başarılı olacaklar.

Hepinizi sevgiyle selamlıyorum, sağlıklı günler diliyorum.

Grip olunca da emzirilir

Bebeklerin en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu nedenle emzirme döneminde karşılaşılabilecek olası sorunlarla bilinçli şekilde mücadele etmek önemlidir. Emzirme ile ilgili sık karşılaşılan sorunları ve yapılması gerekenleri bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Anne sütünün hiçbir şekilde kesilmemesi gerekir. Aynı zamanda emziren anneler grip olduklarında kendi başlarına ilaç kullanmamalıdır. Uzman bir doktora danışarak 'hastalık ve anne sütü' açısından kar-zarar ilişkisine göre daha basit ilaçlarla tedavi olunabilir. Çünkü sütü ile bebeğe doğal bağışıklık sağlar. Gribe karşı antikorlar içerdiğinden bebeğini korur. O dönemde hasta olmasını daha da engeller. Bilinenin aksine anne sütü o dönemde bebeği için koruyucu ilaç vazifesi görür.


Grip anneler için emzirme teknikleri

Emziren annenin her zaman ellerini iyice yıkaması gerekir. Nefesi doğrudan bebeğe ulaşmamalıdır. Evi sık sık havalandırmalıdır. Çünkü mikroplar damlacık yoluyla kolayca bulaşır. Göğüs ucunun ve kıyafetinin temiz olmasına dikkat etmelidir. Emziren anne hasta olmayı beklemeden C vitamini içeren besinler tüketerek önlemini almalıdır. Haftada 2 kez Omega-3 yağ asitleri yönünden zengin balık tüketmek de griple mücadelede önemlidir. 

Doğru emzirme süresi ne kadar olmalı?

Bebeğiniz bir öğünde alacağı sütün yüzde 50’sini ilk dakikada, yüzde 90’ını ise ilk 5 dakikada emer. Ortalama emzirme süreniz dakika arasında olmalıdır. Bu nedenle bebeğinizi devamlı ve saatlerce emzirmek yerine, en az 15 dakikalık aralarla emzirmeniz, en sağlıklı olanıdır. Bebeğiniz günde kez altını ıslatıyor ve günde kez kakasını yapıyorsa, sütünüzün yeterli olduğunu anlayabilirsiniz. 

Bebek gazı nasıl çıkarılır?

Beslendikten sonra bebeği dakika dik tutmak gaz çıkarmasına yardımcı olur. Bebek memede uyumuş ve rahat görünüyorsa gaz çıkarmaya gerek yoktur. Bebek huzursuzsa, kucakta dik durumda sırt sıvazlanarak gaz çıkarmasına yardımcı olunabilir.

Bebek emzirmesinde süt kaçmasına dikkat!

Bazen bebeğin yutma yetersizliğine bağlı olarak emme sırasında akciğerlerine süt kaçabilir. Çünkü bebek süt emerken, burundan soluk almaktadır. Boğazın yemek borusu ve soluk borusu ağızlarının açılıp kapanmasıyla ilgili bir takım yetersizlikler ile süt akciğerlere kaçabilmektedir. Bebeğin boğazına süt kaçması şu durumlarda da görülür: Beyin kontrolünde bozukluk ve yetersizlik, akciğer ve kalpte rahatsızlıklar, burunda ya da solunum yollarında bir takım bozukluklar, gelişimsel olarak yetersizlikleri bulunan bebekler.

Nefes borusuna süt kaçarsa yapılabilecekler

Yeni doğan bebekte solunum sorunlarının önemi çok büyüktür. Solunum sistemi özellikle beyne yeterli oksijeni sağlamakta bir aksaklık ve yetersizlik gösterirse bu giderilmesi güç sorunlara yol açmaktadır. Böyle acil bir durumda ağız içini parmak yardımıyla temizlemek daha derinlerde bir tıkanma ise dizlerin üstüne yüz üstü yatırılarak sırta hafifçe vurarak ve bir miktar baş aşağı pozisyonda tutarak ilk müdahaleyi yapmak gerekir Ancak böyle bir durumda asıl ve acil olan en yakın ilk yardım kuruluşuna başvurmaktır.

Annelerin emzirmesinde ve bebeklerin emmesinde sıkıntı olan durumlar

Bazı ilaçların kullanımı sırasında süt vermeme, meme apseleri, aktif tüberküloz (solunum yoluyla hastalığın bulaşacağı dönem), kabakulak, Hepatit B (Bebeğe hepatit B immünglobulin ve hepatit B aşısının ilk dozu verildikten sonra anne sütü ile beslemeye devam edilebilir), HIV(AIDS) (Virüs pastörizasyonla ortadan kalktığından anne sütü pastörize edilerek kullanılabilir) Wilson hastalığı (D-penisilamin kullanılıyorsa), ağır psikiyatrik bozukluklar, radyoaktif ajanlarla karşılaşma ve Meme kanseri gibi durumlar anne kaynaklı sorunlar. Bebek kaynaklı sorunlar ise yarık damak, yarık dudak, prematüre doğum, pamukçuk, doğumda ağzında diş olan bebek, bazı doğuştan metabolizma hastalıkları olarak sıralanabilir.

Emzirme döneminde sigara süt salınımını azaltır

Nikotin ve türevleri anne sütüne geçer ve bebeğin dolaşımında yoğun miktarda bulunur. Nikotin süt salınımını azaltmaktadır. Bebeğinizin yanında sigara içilmemesi sağlanmalı, eğer içiliyorsa da nikotini azaltılmış çeşitte en az sayıda sigara içilmesi tavsiye edilir. Eğer sigara kullanıyorsanız, bebeğinizi sigara içiminden yeterli bir süre sonra emziriniz ve bebeğinizin kilosunu yakından izlemelisiniz.

Emziren anneler bu düzende kilo vermeli

Emziren anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeliler. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Emziren annelerin eski formlarına dönmeleri, emzirmeyen annelere göre daha kolaydır. Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alınmışsa her ay 2 kilo kaybetmek normaldir. Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilaç uygulamalarından kaçınılmalı. Emzirme döneminde düşük kalorili bir zayıflama diyeti yapılmamalı. Halk arasında süt yapsın diye anneye bol bol şerbet, süt, yulaf, tahin helvası, pekmez, baklava gibi tatlılar yedirilir. Bunların sütü artırıcı hiç bir etkisi olmaz.

Emzirme döneminde düzenli olarak orta derece zorluktaki hareketleri içeren egzersizler yapılabilir. Aşırı egzersiz süt tadını değiştirebilir. Bebek, egzersiz sonrası süt almıyorsa, egzersiz sonrası duş alınır, ilk gelen süt sağılıp atılır, sonraki süt veya egzersiz öncesi sağılan süt bebeğe verilir.

Sezaryende bebeğin emmesi gecikmez

Normal doğumlarda bebek doğduktan hemen sonra anne memesine konulmalıdır. Sezaryen doğumlarda, eğer anne epidural anestezi altındaysa göbek bağı kesildikten ve bebek kurulandıktan sonra solunum dolaşım parametreleri istikrarlıysa operasyon devam ederken bile anne emzirebilir. Genel anestezi altındaki sezaryen doğumlarda bile bebeğin annenin göğsüne dakika dokundurulması sütün erken gelmesini sağlayabilir. Yani istenildiği takdirde sezaryen doğumlarda da bebekle anne hiç vakit kaybetmeden bir araya getirilebilir.

Geceleri de emzirmek gerekli

Prolaktin hormonu geceleri daha fazla salgılanır. Bu nedenle geceleri emzirme süt üretimini artırır. Prolaktin hormonu anneyi gevşetir ve bazen uykusunu getirir. Anne geceleri emzirse bile genellikle iyi dinlenir. Geceleri emzirme bunun için de önemlidir. Bebekler gereksinimlerini yalnızca gündüzleri beslenmekle karşılayabilecek duruma gelinceye kadar geceleri de emmek isterler. Anne, bebekten ayrı kalınan zamanlarda bebeğini emziriyormuş gibi gündüz saatte bir, geceleri de kez sütünü pompa ile boşaltarak bebeğine verebilir.

Emzirme sürecindeki annenin alması gereken kalori

Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin büyük bir kısmı yediklerinden sağlanır. Annenin aldığı enerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcanmaktadır. Diyetin sağladığı enerjinin yüzde 80 oranında süt enerjisine dönüştüğü kabul edilir. Sağlıklı bir annenin günde ortalama ml süt salgıladığı esas alındığında emziren annenin günlük ortalama enerji gereksinmesine kalori ek yapılmalı. Bu miktarın kalorisi annenin yediklerinden sağlanırken kalorisi gebelikte depolanan yağlardan karşılanır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası