kasıktan geçen sinirler / Siyatik Nedir? Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi - Medicana

Kasıktan Geçen Sinirler

kasıktan geçen sinirler

KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Kasık Ağrısı Nedir?

Alt karın bölgesinde, bacağın pelvisle birleştiği yerdeki ağrıya genellikle kasık ağrısı denir. Kas gerginliği, yetişkinlerde kasık ağrısının en yaygın nedenidir. Bununla birlikte başka koşullar da kasık ağrısına neden olabilir. 

Kasık ağrısı, hafif veya şiddetli olabilir. Yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. Kör, keskin, zonklayıcı ve hatta yanıcı olabilir.

Kasık ağrısı, semptomlara ve altta yatan nedene bağlı olarak bir dizi farklı şekilde teşhis edilir ve tedavi edilir. Çocuklarda kasık ağrısının yetişkinlerden farklı değerlendirildiğini unutmayın.

Kasık Ağrısı Nedenleri

Kasık ağrısınına birçok farklı durum sebep olabilir. Bu yüzden ağrının sebebini bulmak için bir doktora görünmek gereklidir.

Kasık Ağrısının Yaygın Nedenleri

Çoğu zaman, kasık ağrısı kas gerginliğinden kaynaklanır. Ancak başka yaygın nedenler de var. Kas gerginliği, kasık ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Diğer yaygın nedenler arasında kırıklar, kıkırdakta yırtıklar ve artrit bulunur. Fıtıklar, böbrek taşları ve kemik rahatsızlıkları da bu tür ağrılara neden olabilir.

Kas Gerginliği

Kasık gerginliği ayrıca çekilmiş kasık kası olarak da adlandırılır. Bu genellikle zorlama sonucu oluşan bir yaralanmadır. Kalça ekleminin garip bir hareketi iç uyluk kaslarının gerilmesine veya yırtılmasına neden olduğunda oluşabilir.

Kasık gerginliği genellikle keskin, ani ağrıya neden olur. 

Kasık gerginliği ayrıca iç uyluk kas spazmlarına ve bacak zayıflığına da yol açabilir.

Kasık fıtığı

Kasık fıtığı da kasık ağrısına neden olabilir. Kasık fıtığı, yağ dokusunun veya bağırsakların karın duvarındaki zayıf veya yırtık bir alandan çıktığı durumdur.

Kasık fıtığı olan kişiler genellikle kasık bölgesinde bir çekme hissi bildirir. Öksürürken veya bir şeyleri kaldırırken donuk kasık ağrısı da olabilir.

Bazen kasıkta gözle görülür bir şişkinlik olur. Kasık fıtığı hiçbir belirtiye neden olmayadabilir.

Böbrek taşı

Böbrek taşı, böbreğinizin içinde oluşan küçük bir mineral yığınıdır. İdrar yolundan geçerken ağrılara neden olabilir.

Ağrının seviyesi hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Ağrı genellikle kaburgalarınız ve kalçalarınız arasında veya alt karın bölgesinde oluşur. Her iki durumda da ağrı sıklıkla kasıklara doğru uzanır.

Ağrıya ek olarak, böbrek taşları aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlara neden olabilir:

  • İdrarda kan
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İdrar sırasında ağrı
  • İdrar yapma dürtüsü

Kalça Osteoartriti

Kalça eklemi, uyluk kemiğinin üst kısmı ile pelvis arasında bulunur. Kalça ekleminin artriti, genellikle düz olan kalça eklemi aşındığında ortaya çıkar.

Eklem yıprandığında bacak hareketleri ağrılı ve sert hale gelir. Diğer artrit formları gibi, ağrı aktivite ile daha da kötüleşir ve dinlenme ile rahatlar.

Ağrının yanı sıra kalça ekleminde sertlik hissedilebilir. Hareket sırasında kalçada bir sesi duyulabilir. 

Femoral Asetabular Sıkışma

Femoral asetabular sıkışma (FAI), kalça artritinin erken bir aşaması olarak düşünülür.

Kalça ekleminin top ve yuvası çevresinde kemik mahmuzları adı verilen sert büyümeler gelişir. Bu, kalçanızın hareketini kısıtlamaya başlar.

FAI ayrıca kasıkta veya kalçaların dışında ağrıya neden olur. Ağrı genellikle eklemi hareket sınırına kadar hareket ettirdiğinizde olur. Donuk bir ağrıdan keskin, bıçaklama hissine kadar değişebilir.

Kalça Labrum Yırtığı

Kalça ekleminin labrumu bir kıkırdak tabakasıdır. Bu sıkı, esnek doku, bilyeli ve yuvalı kalça ekleminin topunu sarar.

Kalça labrum yırtığı kasık veya kalçada ağrıya neden olabilir. Ağrı genellikle keskindir ve belirli kalça hareketleri sırasında hissedilebilir.

Kalça kırığı

Kalça kırığı, uyluk kemiğinin üst bölgesindeki bir kemik kırılmasıdır. Düşmeler kalça kırığının en yaygın nedenleridir. Kalçaya doğrudan bir darbe de bu kırılmalara neden olabilir.

Kırıklar, kemiklerin kırılgan hale gelmesine neden olan bir durum olan osteoporoz nedeniyle de olabilir. Kanser ve stres yaralanması diğer potansiyel nedenlerdir.

Kalça kırığı ağrısı sıklıkla kasıkta hissedilir. Kalçayı esnetmeye veya döndürmeye çalıştığınızda önemli ölçüde kötüleşir.

Kalça Osteonekrozu

Osteonekroz bazen avasküler nekroz olarak adlandırılır. Bu durum kemik hücrelerinin kanlanma eksikliğinden ölmesine neden olur.

Kalça ekleminde bu durumun varlığında, kemik hücreleri ölmeye başlar. Bu kalça ekleminin kırılmasına neden olur.

Durumun ilk belirtisi genellikle donuk ve zonklayan bir ağrıdır. İlk önce kasık veya kalça bölgesinde görülür.

Durum ilerledikçe kalçaya ağırlık vermek zorlaşır. Bu topallamaya yol açabilir.

Spor fıtığı

Spor fıtığı olağandışı bir yaralanmadır. Genellikle futbol ve hokey oyuncularında teşhis edilir. Karın duvarının hafif bir şekilde zayıflamasından kaynaklanabilir.

Bir spor fıtığı, doğrudan alt karın/kasık bölgesinin ön tarafında ağrıya neden olur. Teşhis etmek zor olabilir. Tedavi genellikle istirahat veya ameliyattır.

Kasık Ağrısının Daha Az Görülen Nedenleri

Kasık ağrısının diğer nedenleri daha az yaygın görülmekle birlikte, sonuçları ciddi olabilir. Kasık ağrısının daha az yaygın nedenleri, ciddi olabilen ve acil tıbbi müdahale gerektiren testis koşullarını içerir. Sinir problemleri ve divertikülit, yumurtalık kistleri ve eklem rahatsızlıkları gibi karın veya pelvik rahatsızlıklar da kasık ağrısına neden olabilir.

Testis Problemleri

Testis bölgesindei problemler kasık ağrısına neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Epididimit: Epididimit, testislerin arkasında bulunan bir kanal olan epididimin iltihaplanmasıdır. Ağrı kasıkta başlayıp testise doğru ilerleyebilir. Testite şişme meydana gelebilir. Daha az yaygın olarak, ateş ve titreme görülebilir. Bu duruma genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olur.
  • Testis torsiyonu: Bu acil durum, testislere giden sinirler büküldüğünde ortaya çıkar. Testis torsiyonu şiddetli, ani kasık ve testis ağrısına neden olur.

Sinir Problemleri

Alt omurgada sıkışmış bir sinir kasık ağrısına neden olabilir. Kasık bölgesinde uyuşma ve karıncalanma da olabilir. Bu duruma lomber radikülopati denir.

Bir sinire doğrudan baskı (sinir sıkışması), orta uyluk ağrısının yanı sıra yanma veya bıçak saplanması şeklinde kasık ağrısına neden olabilir. Bu duruma sahip kişilerde ayrıca uyuşma ve karıncalanma olabilir.

Abdominal veya Pelvik Problemler

Bazı karın bölgesi problemleri, kasıktan geliyormuş gibi görünen ağrıya neden olabilir. Bu problemler şunları içerir:

  • Divertikülit, bağırsağın inflamatuar bir durumu
  • Abdominal aort anevrizması, büyük bir kan damarı olan aortun bir parçası büyüdüğünde
  • Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların üzerinde veya içinde oluşan küçük sıvı cepleri gibi pelvik durumlar

Osteitis pubis

Osteitis pubis inflamatuar bir durumdur. İki kasık kemiğinizi birbirine bağlayan eklem olan kasık simfizini etkiler.

Bu durum kasık ve pelviste donuk bir ağrıya neden olabilir. Hem sporcularda hem de sporcu olmayanlarda ortaya çıkabilir. Tıbbi geçmişinde aşağıdaki durumları yaşamış olan kişilerde daha yaygındır, örneğin:

  • İnflamatuar artrit
  • Gebelik
  • Pelvik yaralanma
  • Pelvis ameliyatı

Nadir Görülen Kasık Ağrısı Nedenleri

Bu durumlar nadirdir, ancak başka türlü açıklanamayan kasık ağrınız varsa doktorunuz bunları değerlendirebilir. Kalça ekleminin tümörleri ve enfeksiyonları, kasık ağrısının nadir fakat ciddi nedenleridir.

Eklemde Enfeksiyon

Nadiren kalça eklemi enfekte olabilir. Bu durum en çok 80 yaşın üzerindeki kişilerde yaygındır. Ayrıca, aşağıdakiler gibi belirli tıbbi durumları/durumları olan kişilerde de eklem enfeksiyonu olabilir:

  • Yüksek kan şekerine neden olan diyabet
  • Eklemlerin inflamatuar bir durumu olan romatoid artrit
  • Eklem ameliyatı
  • Kalça veya diz protezi

Eklem enfeksiyonu özellikle bacak hareketleri sırasında şiddetli kasık ağrısına neden olur. Hastalarda ayrıca kalça çevresinde ateş, şişlik, sıcaklık ve kızarıklık olabilir.

Tümör

Çok nadiren, kas veya kemikteki bir tümör kasık ağrısına neden olabilir. Bu, özellikle tümör iç uyluk kasları bölgesindeyse geçerlidir.

Bir kasık gerilmesinden farklı olarak, bir tümörden kaynaklanan kasık ağrısı genellikle egzersizle kötüleşmez.

Özet

Erkeklerde kasık ağrısının en yaygın nedeni, özellikle hokey, futbol ve futbol gibi spor yapan sporcularda kas, tendon veya bağ gerilmesidir. Kasık ağrısı, bir yaralanmadan hemen sonra ortaya çıkabilir veya kasık ağrısı, haftalar hatta aylar boyunca kademeli olarak artarak oluşabilir. Kasık ağrısı, yaralı kasık bölgesinin sürekli kullanımı ile kötüleşebilir.

Bir kemik yaralanması veya kırılması, fıtık ve hatta böbrek taşları da nadiren kasık ağrısına neden olabilir. Testis ağrısı ve kasık ağrısı farklı olsa da testis rahatsızlığı bazen kasık bölgesine yayılan ağrıya neden olabilir.

Erkeklerde kasık ağrısının doğrudan ve dolaylı nedenleri şunları içerebilir:

Ne zaman doktora görünmeli?

Aşağıdaki durumlarda acil tıbbi yardım alın:

  • Sırt, karın veya göğüs ağrısı ile ilişkili kasık ağrısı
  • Ani, şiddetli testis ağrısı
  • Bulantı, kusma, ateş, titreme veya idrarda kanın eşlik ettiği testis ağrısı ve şişmesi

Aşağıdaki durumlarda bir hastane ziyareti planlayın:

  • Şiddetli kasık ağrısı
  • Birkaç gün içinde evde tedavi ile düzelmeyen kasık ağrısı
  • Birkaç günden uzun süren hafif testis ağrısı
  • Testis içinde veya çevresinde bir yumru veya şişlik
  • Karnınızın alt tarafında kasıklarınız boyunca ve testisinize yayılabilen aralıklı yoğun ağrı
  • İdrarınızda kan

Kasık Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Kasık ağrısının birçok olası nedeni olabileceğinden, doktorunuz durumunuzu birkaç farklı şekilde teşhis edebilir.

Doktorunuz tıbbi geçmişiniz ve kasık ağrınız hakkında aşağıdakiler gibi diğer ayrıntıları soracaktır:

  • Ağrı ne zaman başladı?
  • Bir yaralanma yaşadınız mı?
  • Acıyı kotüleştiren veya iyileştiren herhangi bir şey var mı?
  • Başka belirtileriniz var mı?

Tanı için bir fizik muayeneye gerçekleşfunduszeue.infoşhisi doğrulamak için görüntüleme testlerine de ihtiyacınız olabilir.

Fizik Muayene

Fizik muayeneniz sırasında, doktor aşağıdakileri gerçekleştirecektir:

  • Karın muayenesi
  • Erkek iseniz testis muayenesi
  • Nörolojik muayene
  • Kalçanıza odaklanan bir kas-iskelet sistemi muayenesi

Kalça eklemi sorunu olan kişiler genellikle kalça eklemini bükerken ve döndürürken rahatsızlık hissederler. Bu tür harekete bir örnek, oturmanız ve ayak bileğinizi uyluğunuzun üzerine koymanızdır.

Görüntüleme Testleri

Bir kasık gerilmesi sadece fizik muayene ile teşhis edilebilir. Kasık ağrısının diğer nedenleri genellikle görüntüleme testleri gerektirir.

Kıkırdak hasarının boyutunu görmenin en iyi yolu röntgendir. Ayrıca kemik çıkıntıları ve eklem boşluğu daralması gibi diğer kalça osteoartriti belirtilerini de gösterebilirler.

Kasık ağrınız testislerinizle veya kasık fıtığıyla ilgili görünüyorsa, doktorunuz ultrason isteyebilir. Ultrasonlar, vücudunuzun iç yapılarının bir görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.

Bir böbrek taşı varlığı düşünülüyorsa, doktorunuz bilgisayarlı tomografi (BT) taramasını tercih edebilir. 

Karın ve pelvisin ultrason ve BT taramaları ayrıca bağırsak problemlerini veya karın ve pelvisin diğer problemlerini de teşhis edebilir.

Kalça eklemi çevresindeki yumuşak dokuya bakmak için genellikle bir manyetik rezonans görüntüleme (MR) testi kullanılır. MR, iç vücut yapılarınızın görüntülerini oluşturmak için bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. MR kasları, tendonları, bağları ve labrumu gösterebilir.

Bazen kontrastlı bir MR yapılır. Bu prosedür sırasında, özel bir tip boya enjekte edilir. Bu görüntüleme, eklem içindeki kıkırdak ve labrumdaki hafif yaralanmaların taramada daha iyi görünmesine yardımcı olur.

Sinir problemlerini aramak için bir MR da kullanılabilir. Örneğin, sırtta sıkışmış bir sinir bazen ağrıyı kasıklara yönlendirebilir. Bu, yaralanma başka bir yerde olsa bile ağrının kasıklarınızdan geldiğini hissedebileceğiniz anlamına gelir.

Böyle bir durumda, MR ağrının gerçek kaynağının bulunmasına yardımcı olabilir.

Kasık Ağrısı Tanısında Tanısal Enjeksiyon

Ağrının kaynağı belirsizse, tanısal bir enjeksiyon çok yardımcı olabilir.

Bu işlem sırasında kalça eklemine lidokain adı verilen bir anestezik enjekte edilir. İğnenin doğru noktaya yerleştirildiğinden emin olmak için bir ultrason veya röntgen kullanılabilir.

Ağrı geçici olarak geçerse, ağrının kaynağı muhtemelen anestezinin enjekte edildiği yerdir.

Bu prosedür, kemik ve kas bozukluklarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor olan ortopedi cerrahı gibi uzman bir doktor tarafından yapılır. 

Kasık Ağrısı Tedavisi

Tedavi ağrınızın nedenine göre değişir. Yaralanmalar için dinlenme ve buz uygulaması yardımcı olabilir. Ayrıca reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları da alabilirsiniz. Kalça ile ilgili kasık ağrısı nedenlerinin çoğu fizik tedavi gerektirir. Ciddi durumlar ise ameliyat gerektirebilir.

Testis Ağrısı Tedavisinde Evde Yapabilecekleriniz

Kasık ağrınıza bir zorlanma veya burkulma neden oluyorsa, bu kişisel bakım önlemleri yardımcı olabilir:

  • İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici alın.
  • Günde iki ila dört kez, ağrılı bölgeye bir havlu gibi koruyucu bir tabakaya sarılmış bir buz torbasını 20 ila 30 dakika süreyle yerleştirin.
  • Atletik faaliyetlere katılımı geçici olarak durdurun. Dinlenme, kasıklarınızdaki herhangi bir zorlama veya burkulmayı iyileştirmek için gereklidir.

Kasık Ağrısı Neden Olur? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Femoral sinir (kasık siniri) sıkışması

Femoral sinir, karma bir motor ve duyusal sinirdir. Bel omuriliğinden çıkan sinir köklerinden kaynaklanır. En sık sıkışma nedeni kasıkta bulunan inguinal ligament denen kasık bağı altında sıkışmasıdır.

Femoral sinirin motor fonksiyon bozukluğu, etkilenen düzey ile ilişkilidir. Üst tarafında sorun varsa bacağı yukarı çekme etkilenir ve hasta merdiven çıkamaz. Daha alt bölümden sıkışırsa dizin kilitlenmesinde zorluk ortaya çıkar. Bu durum, dizde laçkalaşma ve denge kaybına yol açar. Hasta bastonsuz yürüyemez hale gelir.

Femoral sinir sıkışması olan hastalarda üst bacak kaslarında erime ve zayıflama, diz refleksinde kayıp, bacak önyüzünde duyu kaybı olur.

Femoral sinir sıkışması karın bölgesine uygulanan cerrahi işlemler, jinekolojik cerrahi, kasık damarlarına katater takılması, uzun süre bacaklar kıvrık şekilde şuursuz yatmak, kasık bölgesinde oluşan kanamalar, kalça kırıkları, kalça protez ameliyatları sonrası gelişebilir.

Femoral sinirin, büyük boyutlarına rağmen, MR görüntülerinde belirlenmesi zor olabilir. Tanı için ayrıca sinir iletim testleri (EMG) yapılabilir.

Tespit edilen hastalarda öncelikle nedene yönelik ilaç ve fizik tedaviler uygulanır. Başarısız olunan hastalarda kası bölgesindeki kasık bağı kesilerek sinir rahatlatılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası