gelenek ve göreneklerimize 5 örnek / Türk düğün gelenekleri - Vikipedi

Gelenek Ve Göreneklerimize 5 Örnek

gelenek ve göreneklerimize 5 örnek

Gelenek Ve Göreneklerimiz - Türk Kültüründeki Örf, Adet, Gelenek Ve Göreneklerimiz Nelerdir?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Her milletin kendine özgü bir kültürü bununla birlikte ise gelenekleri, görenekleri bulunur. Türk gelenek ve görenekleri de oldukça kapsamlı ve geniş bir konudur. Özellikle başka milletten ülkemize gelen kişiler tarafından gelenek ve göreneklerimiz oldukça beğenilir, buna ek olarak bu gelenekleri yakından tanımak ve uygulamak isterler. Bazı zamanlarda Türk gelenek ve görenekleri, öğrencilerin bunları doğru bir şekilde öğrenmesi adına ödev olarak verilir. Bu ödevler “Gelenek ve Göreneklerimiz - Türk Kültüründeki Örf, Adet, Gelenek ve Göreneklerimiz Nelerdir?” başlığı altında toplanabilir.

Gelenek Ve Göreneklerimiz - Türk Kültüründeki Örf, Adet, Gelenek Ve Göreneklerimiz Nelerdir?

Toplumu toplum yapan unsurlar arasında gelenek ve görenekler yer alır. Gelenek ve göreneklerimiz insanın köklerini hatırlatır. Bu bağlamda uygulanması, bilinmesi duygusal olarak ayrı bir öneme sahiptir. Türk ve Anadolu gelenekleri, örf ve adetleri oldukça kapsamlı ve detaylıdır. Bu bağlamda bilinen ya da bilinmeyen pek çok örf ve adet ile karşılaşılabilir. Gelenek ve göreneklerimiz nelerdir sorusu da bilinmeyen bazı adetleri insanların karşılarına çıkarabilir.

Gelenek ve Görenek Nedir?

Gelenek: Bir toplumda eskilerden kalmış olması ile saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, töreler ve davranışlardır.

Görenek: Türkçe "görmek" kelimesinden türemiş bir kelimedir. İnsanların birbirine bakarak öğrendikleri ve daha sonra alışkanlık haline gelerek yaptıkları adet, usül, alışılmış tarz ve harekettir.

Gelenek ve görenekler toplumların yaşantılarını önemli düzeyde etkiler. İnsanlar arasında bulunan tartışmaları azaltır, toplumsal ilişkileri kolaylaştırır ve insanlar arasında bulunan etkileşimleri arttırır.

Gelenek ve Göreneklerimiz

  • Kadının ilk doğumunda, akrabaları eve çocuk görmeye giderler. Buna "Doğuya gitme" denir. Giderken hediyeler götürülür ve uygun şekilde verilir.
  • Maddi durumu yerinde olan bireyler erkek çocukları için sünnet düğünü yaparlar.
  • Askere gidecek kişinin evine akrabalar ve komşular gider. Evde gelenlere yemek ikram edilir. Askere gidilecek akşam dua edilir, vedalaşılır ve helalleşilir.
  • Evlenecek kişiler için "kız isteme" töreni yapılır.
  • Düğünden önce nişan yapılır ve yüzükler takılır. Eskiden görücü usulü evliliklerde nişanlı kalma süresince gelin ve damat birbirlerini tanırlardı.
  • Hacca giden kişiler hacıdan dönerken hurma, zemzem getirir. Getirdikleri hurma ve zemzemi geldikten sonra kendilerine "hoşgeldiniz" demek için gelenlere ikram ederler.
  • Bir evde bir kişi öldüğü zaman o eve tanıdıkları yemek götürür. Ölümün gününde mevlit okunur.
  • Ramazan ve Kurban Bayramlarında gelenlere şeker, kolonya ikram edilir. Büyüklerin eli öpülür. Küçüklere hediyeler verilir.
  • Kandil gecelerinde, kandil simiti dağıtılır.
  • Bayramlarda büyüklerin elini öpmek.

ARKADAŞINA GÖNDER

Gelenek Ve Göreneklerimiz - Türk Kültüründeki Örf, Adet, Gelenek Ve Göreneklerimiz Nelerdir?

SON DAKİKA
kaynağı değiştir]
Gelin ve damat, faytonlayolculuk esnasında.

Batı Karadeniz'de erkek tarafı kızı at veya araba ile almaya gider.[4] İmam nikahı vekiller aracılığı ile gizli kıyılır.[4] Bazı yörelerde at koşuları ve nişan atma yarışmaları düzenlenir.[4] Bazı yörelerde ise güreş müsabakaları yapılır.[4] Eğlencelerde genel olarak yöresel hava hakimdir.[4]

Marmara[değiştir kaynağı değiştir]

Doğu Akdeniz'de düğün gelenekleri genellikle iki tarafı da maddi anlamda zorlar.[2] Düğün gelenekleri de renkli ve enteresandır. Bir diğer gelenek ise gelinin çeyizinin evinden evleneceği eve götürüleceği sırada gerçekleşir. Erkek tarafından birisi çeyizin içinden bir yastık çalar ve kız tarafının geçleri de bu yastığı alıp damada götürür. Yastığı geri alıp damada veren kişiye damat para verir.[2]Adana'da düğünden önce damadın evine büyük bir bayrak asılır, bu bir düğünün olduğunu simgeler.[3] Bazı yerlerde bayrak yerine evlerin önünde portakal veya soğan da asılabilir.[4] Damadın evinin önünden halay ve danslar yapılmaya başlanır ve gelin evinin önüne kadar sürer.[3] Kız evine gelindiği zaman evin önünde davul, zurna eşliğinde kurban kesilir ve Karakucak güreşi yapılır.[3] Ayrıca Adana düğünlerinde damada bir tatlı verilir ve tatlının içine de bir altın koyulur ve damadın bulması istenir.[3] Kına gecesinde, "kınacı cezası" denen oyunlar yapılır.[3] Bunlardan birinde kına gecesine gidilirken damadın yolu kesilir ve yüksek bir ağacın tepesine koyulan yumurtayı vurması istenir.[3] Damat yumurtaları vuramazsa gelin tarafı damada ceza verir.[2] Diğer gelenekler ise damadın koluna su dökülmesi, ceketinin ters giydirilmesi ve beline ip bağlanıp asılmasıdır.[3]Adana'da bazı düğünler bir hafta bile sürebilir.[4]

Doğu Anadolu[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası