bira kiti ile bira yapımı / Evde Bira Yapımı Malzemeleri, Bira Kitleri | Bira House

Bira Kiti Ile Bira Yapımı

bira kiti ile bira yapımı

Birazbira

Kit ile bira yapmanın püf noktaları

Kit ile bira yapımı – Evde bira yapımı – Bira kiti

Evde bira yapımı ve ev biracılığı hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Evde bira yapımı hakkında bilmeniz gereken her şey

Evde bira yapımında temizlik

 

Temizlik Olmadan Olmaz!!!

Bira ile uğraşan herkesin olmazsa olmazıdır temizlik. O yüzden uygun kimyasallarla bu temizliğin yapılması gerekir. Prensip olarak biraya değen her alet bu kimyasallarla temizlenmeli. Kaynatmak da tabii bir temizlik yöntemidir ve genel durumlar için geçerlidir. Starsan ve PWB dışında temizleyici kimyasal kullanmak son çare olmalı.

 

kit biracılığında temizlik

kit biracılığında temizlik

Evde bira kitleri hakkında bilgi – Evde bira yapım kiti

Bira Kitinizi Tanıyın

Bira kiti Ale mi? Lager mi? Bira kiti şeker kullanımı istiyor mu? Bira kitinin ilk şıradaki yoğunluğu nedir? Bira kitinden beklentiniz tam olarak tat mı, yoksa deneme amacınız mı var? Bu soruların cevabını vermeniz gerekir. Genelde ilk başlayanlar özellikle yakın bulduğu tattaki bira kitini yapmayı denerler o da Türkiye’de Pilsner’dir. Yaptığınız birayı tanıyor musunuz? Çünkü yaptığınız bira kitinin yüksek ihtimal ticari olarak benzeri dışarıda var. Bu işte motivasyon için nasıl bir karakterde bira istediğiniz çok önemli. Bilmediğiniz bir bira tadını (mesela “Bockbier”) yaparsanız iyi olup olmadığını anlayamazsınız.

 

Bira Kitleri

Bira Kitleri

 

Bira kiti modifikasyonu – Bira kiti modifikasyon önerileri

Bira Kiti Modifiye Etmeyi Öğrenin

Daha farklı biralar istiyorsunuz ancak tam tahılla uğraşmak istemiyorsunuz. Bira kiti kaynatarak şerbetçi otu ve malt dengesi gibi bazı parametrelerle oynayabilirsiniz. Önce normal yolla kitler yapın, süreç zaten sizi yavaş yavaş bir noktaya getirecek. Kesinlikle acele edip her şeyi yapma hevesine kapılmayın. İlerde tam tahıl ile bira kitini aynı anda kullanabilirsiniz, bu tür yöntemler var.

 

Bira mayası nedir? – Bira mayası hakkında bilgi

Bira Mayanızı Tanıyın

Kitlerden çıkan mayalar genel olarak ale maltı. Dikkat ederseniz herhangi bir markanın Pilsner kitinden çıkan mayayla ale kitinden çıkan maya aynıdır. Oysa böyle olmaması gerek ikisi de yapı olarak çok farklı kitler. Kendiniz daha doğru bir profesyonel maya alabilirsiniz. İkinci unsur ne kadar maya kullanacaksınız. Pratik kullanımlar gerçekleştirebilir ancak özel ölçülerin hesaplanması gerek. Mr. Malty sitesinden maya kullanım hesabı yapabilirsiniz. Yurtdışında çoğu ev biracısı bu siteyi kullanır. Maya tanımları tedarikçi sitelerinde olsa da asıl üreticilerin kaynaklarını okumakta da fayda var. Ama pratikte hangi maya hangi türde kullanılır bilgisini arıyorsanız özellikle tam tahıl formüllerini incelemenizi tavsiye ederim.

 

Bira Mayası

Bira Mayası

 

Maya uyandırma – Maya uyandırma nasıl yapılır?

Mayayı Uyandırın

Mayayı uyandırmak size aşırı avantaj sağlar. İsterseniz kuru malt özüyle maya bile çoğaltabilirsiniz. Sıvı içerisinde uyanmış maya öncellikle mayanın bozuk olmadığının kanıtıdır. İkinci olarak sıvı içerisinde uyandığından fermantasyon kabının içinde uyanıp uyanmama riskini ortadan kaldırırsınız. Yani özellikle orta Anadolu’da yaşayanlar kışın kova sıcaklıkları 15 derecede civarı olabilir. Maya kuru şekilde bu sıcaklıkta uyanmaz. Genelde ev biracıları mayayı uyandırmaya korkuyor. Gerçekte, uyandırmamak uyandırmaktan daha da tehlikelidir.

Maya uyandırma sayfasına gidin

Yoğunluk ölçümü – Bira yoğunluk ölçümü nasıl yapılır?

Yoğunluk Okuması Yapmadan Çalışmayın

OG (Original Gravity) ilk yoğunluk ve son yoğunluk FG (Final Gravity) iki önemli kavramdır. OG önemlidir çünkü bu değer fermantasyona başlama yoğunluğunuzdur. Şeker su oranını buna göre ayarlarsınız. FG önemlidir çünkü fermantasyonu bu değerle bitirirsiniz. Bunları hidrometre okuyarak öğrenmek önemlidir.

 

Candi şekeri ne için kullanılır?

Sofra Şekeri yerine Candi veya Malt Özü Kullanın

Sofra şekeri sukrozdur mümkünse kullanmayın. Bunun yerine invert (evritik) şeker olan Belçika Candi veya ticari anlamda satılan DME(Dry Malt Extract) Kuru Malt Özü veya LME (Liquid Malt Extract) kullanın. Veya iki malt özü ile satılan Premimum kitlerde çözüm olabilir.

 

Fermantasyon sıcaklığı – Bira yapımında ideal sıcaklık

Fermantasyon Kovasında Sıcaklık Kontrolünü İyi Yapın

Birada sıcaklık dalgalanması çok büyük bir problemdir. Maya aralığını geniş seçebilirsiniz ama maya aralığını geniş seçtiniz diye sıcaklığın yukarı aşağı dalgalanmasına izin veremezsiniz. Bu istenmeyen alkol türevlerinin çıkmasına yol açar. Mutlaka fermantasyon kovanızın dışında sabit dijital bir termostat koyun.

 

Fermantasyon kovası

Fermantasyon Kovanız Sızdırmaz mı?

Cam damacanalar dışında sızdırmazlık kontrolü zor olabiliyor. Özellikle bira yapımcılarının geneli, birayı kovada yapıyor. Çünkü daha az maliyetli ve temizliği daha kolay. Ayrıca musluklu olması kovanın başka bir avantajı. Ancak kova her an aşağıdaki musluktan ve bağlantı yerlerinden sıvı sızdırabilir. Bunun için contalar mutlaka yüzeye dik yapışmalı ve ek olarak musluk vidasına salmastra (teflon) sarılmalıdır. Mümkünse teflon en az baştan sona musluk dişlerine 4 kat sarılmalı ve musluk sıkı şekilde contalar ile sıkılmalıdır. Üst kapaktaki hava kilidi contası zamanla gevşer bunu da arada değiştirmek gerekir. Kullandığınız fermantasyon kovası kapağında güvenli sızdırmaz kapatma yoksa özellikle kapak kısmını ve tutacak kısmını bantlamanızı öneririm. İkinci fermantasyon yapanlar için başka bir alternatif : musluksuz bir kovada birinci fermantasyonu yapın, ikinci fermantasyon için musluklu kaba aktarım yapın.

 

Kit ile bira yapmanın püf noktaları

Kit ile bira yapmanın püf noktaları

 

Hava kilidi türü – Evde bira yapımında hava kilidi türleri

Hava Kilidi Türüne Dikkat Edin

Hava kilidi başlı başına problem olabiliyor. Buğday birası yapanlar şeker su dengesini ölçerek iyi ayarlamadıysa kitte taşma gerçekleşebilir. Daha kötüsü küçük hava kilidinden aşırı bir kusma görülür. Bunun için hortumlu hava kilidi kullanıp hortumu biraz uzatabilirsiniz. Amaç yerçekimi etkisini sıvıya karşı kullanmaktır. Boruyu ne kadar uzatırsanız gaz etkisinde olan sıvıya o kadar çok yer çekimi etkisi uygularsınız.

 

Bira sifonu – Bira sifonu nasıl yapılır? – Bira sifonu nedir?

Maya Sevmiyorsanız Mutlaka Sifonlama Yapın

Kimi profesyonel biracılar bilinçli şekilde maya sever. Bunu üretmek için fermantasyon kovasına fazladan maya bile atarlar. Hatta şişelerken şişenin içine atarlar. Yeni başlayanlar ise istemedikleri halde her biranın dibinde maya görürler. Pilsen gibi temiz duru biraya alışık ülkelerde bu sevilmez. Bunun için sifonlama yapmalısınız. Sifonlama ile beraber çökeltici kimyasallar kullanabilirsiniz.

Sifonlama ve ikinci fermantasyon detayı için tıklayın

Fermantasyon – Bira Fermantasyonu – Fermantasyondan Önce Nelere Dikkat Edilir?

Fermantasyona Geçmeden Önceki Adıma Dikkat Edin

Fermantasyona geçmeden önce kaptaki şerbet soğutularak hızlı bir şekilde şıraya çevrilmelidir. Kit biracılığında malt özü fermantasyon kabına dökülür, kovaya döküm işleminde tenekede kalan malt özünün yoğunluğu fazla olduğu için tenekeye yapışmış durumdadır. Bu yapışmış özü kullanmak için bira yapanlar genelde lt kaynar su ile bu malt özünü çözerler ve fermantasyon kovasına dökerler. Üstüne de ılık su döküp, karıştırıp şırayı hazırlarlar. Ancak dikkatli olmak gerekir çünkü hazırladığınız şıra döktüğünüz kaynar su ve ılık su ile oranlandığında yüksek sıcaklıkta kalabilir.

Örnek:

23 litre ale kiti yapmak için gerekli malzemeler:

önce 3 litre kaynar su ve şekerin kaynar suyu+ılık su ile 0C ‘ye çıkardınız. Ya 200 ‘lere düşmesini bekleyecekseniz ya da serpantin ile soğutacaksın yoksa dimetilsülfat üretirsiniz ve bu istenmez. (Gene üstüne basarak belirtiyorum no chill tekniği istisnadır).

 

Bira kiti yapımı için pratik bilgiler – Bira kiti yapımında dikkat edilmesi gerekenler

Pratik yöntemler şöyledir:

  1. Kit yapmaya karar verdiğiniz an kiti açmadan teneke ile kaynar suyun içine 1 saat önce koyun üstünü kapatın. Tenekenin özellikle her yerinin kaynar su ile temas etmesi önemli. Böylece kitin içindeki yoğun şerbet iyice sıvılaşacaktır.
  2. Şekeri de fermantasyon kovasında sıcak suda en az bir saat önce çözün ve üstünü kapatarak soğumasını bekleyin böylece şeker sıcaklığı şıra sıcaklığına daha az etki edecektir.
  3. Kitin içinde arta kalan malt özünü seyreltip almak için kaynar su dökmenize gerek yok 0C derece arası su dökün.
  4. 5 litre suyu her zaman kit birası yapmadan önce 100C’nin altına soğutun. Mesela 23 lt bir kit yapacaksınız. Yukarıdaki üç işlemi yapıp şekeri ve malt özünü kovaya dökün lt’ye kadar oda sıcaklığında su ile fermantasyon kovasını doldurun. Sıcaklığı ölçün, yüksekse hazırladığınız soğuk suyu ilave etmeye başlayın.
  5. Yoğunluk ölçümü için ara zamanlarda biradan numune alacaksanız veya ikinci fermantasyon yaparken hacimdeki düşüşü istemiyorsanız. Hedef hacminizin biraz üstünde su koyabilirsiniz. Mesela 23 lt’yi göz kararı biraz geçebilirsiniz ama bu değer 23,5 lt olmasın.

 

Bira şişeleme – Bira şişeleme zamanı – Bira şişelerken dikkat edilmesi gerekenler

 

Şişe kapatma aletinin kalitesi nedeniyle de gaz kaçışı çok gözlemlenmekte. Genelde elle çalışan şişeleme aparatları ile eğer şişeye dik açıyla girmezseniz kapağı doğru şekilde kapatmayabilirsiniz. Şişenin tam kapanması için aparatı birkaç çevirerek birkaç yerden tekrar sıkıştırma yapmak size avantaj sağlar. En azından içiniz daha rahat eder. Bunun yanında şişe sıvama yöntemi ile kapanır dolayısıyla kesin çözüm isterseniz daha profesyonel kollu şişe kapatıcıya ihtiyacınız var.

Bira Şişeleme

Bira Şişeleme

 

 

  • Şişeyi Bekletmek Önemlidir

Üzgünüm şimdi yazacağıma itiraz edebilirsiniz ama yazacaklarım tamamen tecrübeye dayalı gerçekler. Kitler bir hafta fermantasyon işlemi, iki hafta şişede durarak biraya dönüşmüyor. Tecrübelerime göre pilsner kitleri ale mayası ile birleşince hızlı şekilde içilecek duruma geliyor ama biranın içilebilmesi asla kaliteli olması anlamına gelmez. Normal bir ale kitinin en az 1 ay dik olarak rafta beklemesi gerekir. Belçika kitleri ise en az iki ay şişede rafta dik olarak bekletilmeli. Bunlara ilave olaraktan dolapta ani soğutulmamalı dik olarak normal dolap sıcaklığında 2 hafta bekletilmesi tavsiye edilir.

Kit ile bira yapmanın püf noktaları yazımızda kit biracılığı konusunda temel bilgileri vermeye çalıştık. Sizin de eklemek istediğiniz konular olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

 

 

BİRA KİTİ MODİFİKASYONLARI NASIL YAPILIR

 

Bir bira kiti aldınız, mayaladınız, birkaç hafta sonra size kiti üretmiş olan üreticinin kitte sağladığı tattan lezzetten çok da emek harcamadan gayet memnun kaldınız. Ama bir yandan da düşünmeye başladınız, acaba biraz daha acı olamaz mıydı, acaba biraz daha koyu renkli olamaz mıydı, acaba biraz daha alkollü olamaz mıydı. Burada birkaç öneri bulabilirsiniz. Sadece biraz şeker ve maya kattığınız bu hazır kitleri modifiye etmek için üreticileri çok az öneride bulunurlar ve kullanım kılavuzlarında bunlara çok az yer verirler. Burada birkaç marka için öneriler bulunuyor ama bunu diğer kit markaları için de oranlayarak uygulayabilirsiniz.

 

ŞEKER EKLEMEK

Her kitin her bira cinsi için belirlediği bir başlangıç yoğunluk değeri vardır. Pils, Bock, Abbey vs. için kılavuzda istenen şekeri ve suyu ekledikten sonra bir OG değerine ulaşılır. Şeker eklemesi yapmak için su ile hazırladığınız ve şekerini eklediğiniz kitin hidrometre ile yoğunluk ölçümünü yapmalısınız. Sonra tablolar yardımıyla eklemeniz gereken şeker miktarını hesaplayabilirsiniz.

 

Eklediğiniz şeker kadar biranın litre hacminde de artış olur, yarım kg şeker hacimde yarım litre artırır. Eğer çok fazla şeker ekleyecekseniz mayanın miktarını da artırmanız gerekebilir. Kitteki besin değeri eklenen bu maya için de yeterli olacaktır. Çok fazla eklenen şeker biranızda ekşiliğe de neden olabilir.

 

Toz şeker sukrozdur. Biraya tat ve renk açısından bir katkısı olmaz. Şeker eklemek biranın tatlılığını artırmaz, alkol seviyesini yükseltir.

 

İNVERT ŞEKER (CANDY SUGAR) EKLEMEK

Beyaz şeker yerine invert şeker (candy sugar) hazırlayıp kullanabilirsiniz. Sukroz parçalanıp fruktoz ve glikoz haline dönüşeceği için daha hafif bir şeker profili oluşacaktır. Beyaz şekere oranla yüzde 5 fazla kullanmak gerekir. Yapacağınız şekerin koyuluk derecesini ayarlayarak biraya daha koyu bir renk de kazandırabilirsiniz. Açık renk biralar için geçerli. Aroma olarak da karamelimsi tatlar ekleyebilir. Eğer oranı fazla kullanırsanız alkol seviyesini de yükseltir.

 

İnvert şeker şişe şekeri olarak da kullanılabilir.

 

BAL/PEKMEZ EKLEMEK

Bal kitte şeker yerine kullanılacaksa gramı aşması tavsiye edilmez. Bunun üzerindeki miktarlarda birada yoğun bir bal tadı oluşabilir ve bira orjinal stilinden uzaklaşabilir. Bal, şeker gibi tamamen sindirildiği için birayı daha tatlı yapmaz, fakat balın kendine özgü tadı ve aroması belli bir seviyenin üzerinde ağır bir aroma  oluşturabilir.

 

Bal doğal olarak bakteri ve yabani maya içerir. Çok sık karşılaşılmasa da bazen baldan gelen bakteri ve vahşi mayalar birayı bozabilir. Önlem olarak bal 80 °C'de fırında pastorize edilebilir. Bu işlem bala özgü bazı aroma ve tatların buharlaşmasına sebep olabilir. (Kaynak: Taylan Özdere)

 

ŞİŞE ŞEKERİNDE BAL KULLANIMI

Baldan gelebilecek diğer mikrorganizmalar birada bozulmaya neden olabilir. Balı önce mikroptan arındırmak gerekir. Bunu yaparken de balın aromaları uçabilir.

 

Asıl önemli konu balın yoğunluğu ile şeker yoğunluğunun farklılığıdır. Balın içindeki şeker miktarı baldan bala değişebilir. O yüzden daha önceki denemeler balı şişe şekeri olarak kullanırken hangi oranda kullanılacağı konusunda yol gösterici olabilir.

 

MAYAYI DEĞİŞTİRMEK

Her kitle birlikte mayası da beraberinde verilmektedir. Bu mayalar o kitin stiline göre belirlenmiştir ama siz de kendi beğendiğiniz ve o bira stiline yakışacağını düşündüğünüz mayayı aynı oranda kullanabilirsiniz. Bir dikkat edilecek nokta ale birada lager mayası kullanmamaktır. Maya biranın tadını en çok etkileyen hammadedir. Tadını bildiğiniz mayaları denemenizde fayda vardır.

 

KURU MALT ÖZÜTÜ EKLEMEK

Önerilen şekerin hepsinin ya da yarısının yerine kuru malt özütü (DME-Dry Malt Extract) kullanabilirsiniz. Özütün rengine bağlı olarak daha koyu renkte bir bira elde edebilirsiniz ve biranızda malt tadı biraz daha ağırlık kazanır.

 

Şişe şekeri olarak da kullanılabilir.

 

SIVI MALT ÖZÜTÜ EKLEMEK

Sıvı malt özütleri de (LME-Liquid Malt Extract) kullanılabilir, gr şeker yaklaşık gr sıvı özüte eşittir. Yine özütün rengine bağlı olarak daha koyu renkte bir bira elde edebilirsiniz ve biranızda malt tadı biraz daha ağırlık kazanır.

 

ŞERBETÇİOTU ÖZÜTÜ İÇEREN KURU MALT ÖZÜTÜ EKLEMEK

Bazı kuru özütler şerbetçiotu özütü (hopped extract) de içermektedir, onları kullanırsanız biranız daha acı olacaktır. Ve yine özütün rengine bağlı olarak daha koyu renkte bir bira elde edebilirsiniz ve biranızda malt tadı biraz daha ağırlık kazanır.

 

ŞERBETÇİOTU EKLEMEK

Acılık veren şerbetçiotları kaynamada eklendiği için bu aşamada sadece aroma veren ş.otları kullanılır. İkinci fermantasyona geçilerek şerbetçiotu eklenir. Pelet ya da kuru olarak kullanılabilir.

 

ŞERBETÇİOTU ÖZÜTÜ EKLEMEK

Bu ürün yurtdışında bulunmakta. Kullanılırsa acılık oranını aroma şerbetçiotlarına göre daha çok artıracaktır.

 

MEYVE/MEYVE SUYU EKLEMEK

Meyve ya da meyve suyu eklemek biraya kendine özgü aroma ve rayiha kazandırır. Böğürtlenden kavuna kadar çeşitlilik gösterir. Meyve katkısını açık renk biralarda denemek farklılığı daha öne çıkarır. Koyu birlarda özel maltların ağırlığı oldukça fazladır.

 

Fermantasyon başlayıp da sonlara doğru geldiğinde yani beklenen FG değerine yaklaşıldığında ekleme yapılabilir. gramı geçmemeye dikkat edilmelidir. Meyveden gelecek şeker de alkol seviyesini yükseltecektir.

 

Açık renk biralara gr/23 lt gibi (0,,6 gr/lt) ve koyu renk biralara gr/23 lt (0,,7 gr/lt) başlangıç olarak iyi olabilir.

 

Fermenetere eklemeden önce az biraz suda dakika kaynatıp soğuttuktan sonra fermentere eklemek yeterlidir.

 

KAHVE AROMASI İÇİN YAPILACAKLAR

İlk seçenek: Espresso ya da moka hazırlayın, soğumasını bekleyin. İkinci fermantasyona geçin ve doğrudan fermentere ekleyin.

 

İkinci seçenek: Kahve çekirdeğini öğütüp soğuk suda birkaç gün bekleterek "cold brew" kahvesi hazırlayın. Yine ikinci fermantasyonda doğrudan ekleyin.

 

Üçüncü seçenek: Kahve çekirdeğini öğütüp ikinci fermantasyonda ekleyin.

 

Dördüncü seçenek: Kahve çekirdeklerini gün votkada ya da viskide bekletin. (Beğendiğiniz bir damıtık içki de olabilir.) Suyunu ve çekirdekleri fermentere ekleyin.

 

Not: Hazır kahve kullanmayın. Az miktarlarla denemelere başlayın. Mikroplanma endişeniz varsa ilk yöntemi kullanın. İkinci fermantasyon aşamasında alkol seviyesi yükselmiştir ve pH seviyesi düşmüştür. Bu diğer mikroorganizmalara zorlu bir ortam oluştuğu için mikroplanma tehlikesi daha az olur. (Kaynak: Olgu Taylan Güven ve Can Şiram)

 

ORANLARI DEĞİŞTİREREK MODİFİKASYON YAPMAK

Hacmi Düşürmek

23 litrelik kitte hacmi 23 litreden 18,5 litreye düşürün, eklenecek şekerin de yarısını ekleyin. Sonuçta elde edeceğiniz bira orijinal hali kadar güçlü bir bira olacaktır ve yüzde 25 civarında daha koyu, daha malt ve daha şerbetçiotu içeriyor olacaktır.

 

Oranı Artırmak

Oranı artırmak için iki tane kit birleştirilip (1,5 ya da 1,8 kg olanlar) 23 litreye tamamlanır. Ama şeker eklemesi yapılmaz.

 

1,5 kiloluk olanlarda genelde OG civarlarında ve de alkol % 4,2 ABV civarlarında olur. 1,8 kiloluk olanlarda OG ve alkol % 5 gibi bir sonuç verir. Acılık ve renk iki kat fazla olur.

 

Yüksek OG değerine sahip biralar genelde daha karakteristik özellikler gösterir gibi bir kanı vardır. Bu yüzden bazı ev biracıları 23 litreyi önce 18 litreye düşürüp fermantasyonu başlatır ve sonra şişeleme öncesi eksik olan su miktarını tekrar biraya katar.

 

Su Eklemek

Fermantasyonu tamamlanmış biraya su eklenebilir ama dikkat edilecek nokta oksijen içermemesidir. Düdüklü tencerede kaynatılan su içindeki oksijeni de kaybeder. Suyu düdüklü tencerede kaynatıp, soğutup ekleyebilirsiniz. Soğurken düdüklü tencere geri hava almamalıdır.

 

ÖZEL MALTLARI EKLEMEK

Eğer kılavuzda tersi söylenmiyorsa kiti yaklaşık en az dakika kaynatabilirsiniz.

 

Daha önce eklemek istediğiniz özel maltları ayrı bir kapta haşladıktan sonra kaynamaya dahil edebilirsiniz. Buna kısmi mayşeleme (partial mash) de denmektedir. Crystal, black ve chocolate maltlar kaynamaya eklendiğinde OG ve FG’de hafif bir artış olur. Bu maltların kite katkısı daha koyu bir renk ve kendi aromaları olur.

 

Bir örnek verilecekse: az biraz suda gr öğütülmüş roast barley kaynatılır ve 23 litre Irish Stout kite eklenirse yanık kokusu daha da artar.

 

ALKOL SEVİYESİNİ ARTIRMAK İÇİN

Kitin orijinal OG değerini bulduktan sonra istediğiniz alkol seviyesini tutturabilmek için eklenecek şeker hesaplamasını yapabilirsiniz.

 

Beyaz şeker, invert şeker (candy sugar), tatlı katkılar (bal, pekmez, meyve suları vs), kuru malt özütü alkol seviyesini artırmak için kullanılabilir.

 

Bizim kullandığımız hesaplamalar hep beyaz şeker üzerinden olduğu için beyaz şeker yerine kullanacağınız diğer şekerli araçlar beyaz şekere göre ayarlanmalıdır.

Şişe şekeri (priming sugar) alkol seviyesini eser miktarda artırdığı için dikkate alınmaz.

 

ACILIĞI ARTIRMAK İÇİN

Acılığı artırmak için “acı” şerbetçiotları kullanmalısınız ya da hem aroma hem acılık veren çeşitler de olur. Biranın türüne göre şerbeçiotu seçilmelidir. % 7,5 alfa asit değeri olan bir şerbetçiotu 5 gram olarak 0,5 (yarım) litre suda kaynatılırsa yaklaşık 4,5 IBU kadar biranıza acılık verir. Acılığın çıkması için kaynama 30 dakikayı geçmelidir. Acılık şerbetçiotunun alfa asit değerine, kullanma miktarına ve kaynatılma süresine bağlıdır. Mayşe yoğunluğu arttıkça acılık değeri düşer.

 

Doğru seçilmiş şerbetçiotuna örnek olarak Fuggles ş.otu ale birlar için Hallertauer ş.otu lager biralar için kullanılabilir.

 

Eğer kılavuzda tersi söylenmiyorsa kiti yaklaşık en az dakika kaynatabilirsiniz. Şerbetçiotunu ayrıca dakika kaynattıktan sonra kaynamakta olan kite de katabilirsiniz.

 

Eğer izomerleştirilmiş şerbetçiotu özütü (isomerised hop extract) bulursanız fermentere bunu da ekleyerek acılığı artırabilirsiniz. Örnek olarak verceksek, Ritchie’s marka ş.otu özütü 1 litre birayı 69 IBU değerine yükseltebilir.

 

AROMAYI ARTIRMAK İÇİN

Dry hop (soğuk şerbetçiotu uygulaması) yapılabilir. İkinci fermantasyona geçilidiğinde ya da baştan ş.otunun oranı ayarlanarak ekleme yapılabilir. Dikkat edilecek nokta aroma veren ş.otu cinslerini seçmektir.

 

Aromasından emin olduğunuz otları denerseniz birada yaratacağı farkı da görüp anlamış olursunuz.

 

ACILIĞI AZALTMAK İÇİN

Acılığı azaltmak için şırayı seyreltmek gerekir. Bunun için su ilavesi yapılır. Hacimde yüzde 10’luk bir artış acılıkta yaklaşık yüzde 9’luk bir düşüş sağlar. Yani 40 EBU acılığında ve 23 litre olan bir kite ilave olarak 2,3 lt su konulduğunda acılık yaklaşık 36,4 EBU civarlarına düşer. Ama maalesef kaçınılmaz olarak bira da yoğunluğunu kaybeder, yüzde 9 civarında bir alkol düşüşü de olur. Alkol düşüşünü telafi etmek için şeker eklemesi yapılabilir, gr şeker 25 litrede yaklaşık % 5 ABV alkol sağlar. Bunun ekstra şeker eklemesi gerektiren kitlerde uygulanması tavsiye edilmez.

 

RENGİ KOYULAŞTIRMAK İÇİN

Kuru malt özütü (özellikle koyu renkte olanlar) ve invert şeker kullanılabilir.

 

GÖVDEYİ ARTIRMAK İÇİN

Hacim oranı düşürülebilir. Ya da iki kit birleştirilebilir.

 

TATLILIĞI ARTIRMAK İÇİN

Fermente edilemeyen laktoz şekeri biraya renek ve tatlılık katar. gr biraya yaklaşık 7 EBC renk katar ve tatlılığı 8° yükseltir. OG ve FG değerleri değişmez (alkol değeri aynı kalır).

 

 

Kaynak: seafoodplus.info

Evde bira nasıl yapılır?

Hızlı Başlangıç

Evde bira yapmanın en kolay yolu bira kiti kullanmaktır. Bira yapabilmek için bizden temin etmeniz gereken sadece tek bir ürün var:

Bu ürünle beraber gelen bira yapım kılavuzundaki tarifi adım adım uygulayarak çok kolay biçimde kendi biranızı yapabilirsiniz.

Evde Bira Yapımı Başlangıç Seti - Butik Bira

Bira Nasıl Yapılır? 

Soru - Cevap

Bira kitinin içinde ne var?

Bira kitinin içinde sıvı malt özü var. Malt özü, fabrikada bira maltının, yani arpanın, önce haşlanıp sonra kaynatılmasıyla elde edilen pekmez gibi yoğun kıvamda tatlı bir sıvıdır. Fabrikadaki kaynatma sırasında içine katılan şerbetçi otu, malt özüne biraya has bir acılık kazandırır. Kitin içinde buna ek, ayrı olarak paketlenmiş bira mayası var.

Yaptığım biranın tadı nasıl olacak?

Yaptığınız biranın tadı piyasada satılan biralardan çok daha iyi olacak. Bunu garanti ediyoruz. Tadın nasıl olduğu bizden değil, kendi birasını yapmış ve fazlasıyla memnun olan gerçek müşterilerimizden dinlemek isterseniz Butik Biracılar'ı, Facebook Grubumuzu, Forumumuzu veya Instagram hesabımızı inceleyebilirsiniz.

Yaptığım biranın alkol oranı nedir?

Evde yapacağınız biranın alkol oranı yaklaşık %5 olur. Yapım sırasında daha fazla şeker veya malt özü kullanarak isterseniz alkol miktarını arttırabilir ve damak tadınıza en uygun birayı yapabilirsiniz.

Bir kitten kaç şişe bira çıkıyor?

Bir bira kitiyle 46 şişe (23 litre) bira yapabilirsiniz.

Gönderdikleriniz dışında temin etmem gereken birşeyler var mı?

Gönderdiklerimiz dışında bira yapabilmek için 1 kg toz şeker, 1 damacana su, 1 kg küp şeker ve 46 adet boş bira şişesine ihtiyacınız var. Kendi içtiğiniz bira şişelerini biriktirebilir veya biraya özel Kaiser cam şişelerimizi kullanabilirsiniz.

Her bira yapımında başlangıç seti almam gerekiyor mu?

Hayır, başlangıç setini (alet ve ekipmanları) sadece 1 kere alıyorsunuz. İkinci ve daha sonraki bira yapımlarında sadece bira kiti yani malt özü almanız yeterli.

Bira kitlerinin ve başlangıç setinin fiyatları nedir? Başlangıç maliyetim ve üretim maliyetim nedir?

Başlangıç seti ,90 TL, 2. ve sonraki üretimler için kullanacağınız bira kitleri ise ,90 TL'dir. İlk üretim için şişe başı maliyeti yaklaşık 23 TL, 2. ve sonraki üretimler için şişe başı maliyeti ise yaklaşık 6,5 TL'dir.

Yaptığım biradan zehirlenir miyim veya kör olur muyum?

Kesinlikle hayır. Hammaddesi üzüm suyu olan şarap ve damıtılmış içkilerden farklı olarak biranın hammaddesi olan arpa, metil alkol (zehirli alkol) oluşumuna sebep olan maddeleri içermez. Bu yüzden evde bira yapımı tamamiyle güvenlidir.

Evde bira yapımı yasal mı?

Evet, Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca yılda litreyi aşmamak kaydıyla evde kendi biranızı yapmanız tamamiyle yasaldır. Fakat yaptığınız birayı satamaz veya ticari amaçlarla kullanamazsınız. Bu miktar sadece kendi bireysel tüketiminiz içindir.

Sorum burada cevaplanmamış!

Yardım sayfalarımıza gözatabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Evde Kit Kullanarak Bira Yapımı

Evde bira yapımı dünyasına hoş geldiniz!

Bu yazımızda, ev biracılığının başlangıç noktası olan kitle bira yapımının aşamalarından bahsedeceğiz. Evde bira kiti kullanarak bira yapmak oldukça kolay ve sonucunda oldukça kaliteli biralar içebilirsiniz. Minimum yatırım gerektirdiğinden dolayı hemen hemen herkesin ev biracılığına başlangıcı kit birası ile oluyor. Evde kit ile bira yapımında gereken malzemelerin neler olduğu ve yapım süreci ile birlikte anlatıma başlayacağız. Daha sonrasında ise şişeleme işlemini anlatacağız. Umarım kafanızdaki soru işaretlerini kaldırabileceğimiz bir yazı olur. Sorularınız olursa iletişim bölümünden bize ulaşmayı unutmayın. Stout fıçılamak istiyorsanız da, ilk önceşu yazımızıokumanızı öneririz.

Gerekli malzemeler;

  • Bira kiti(şerbet özü ve maya),

  • Fermantasyon kovası,

  • Hava tıpası,

  • PBW ve Starsan,

  • Karıştırma kaşığı,

  • Sünger,

  • Kettle(olmazsa olmaz değil, ocakta yavaş yavaş da kaynatabilirsiniz suyu),

  • 25 lt su,

  • Fısfıs(Bira yapımının olmazsa olmazı)

  • 2 adet geniş kap(PBW ve Starsan için, ben 5lt'lik plastik su şişelerinin kafa kısmını keserek elde ediyorum)

  • Konserve açacağı,

  • Fırın Eldiveni,

  • Ölçekli damlalık(zorunlu değil ancak kolaylık sağlıyor)

Eğer piyasada satılan başlangıç kitlerinden aldı iseniz, 1 ile 5 arasındaki malzemeler zaten elinizde vardır. Diğer malzemeleri ise bulması oldukça kolay, gündelik ihtiyaçlar. Ölçekli damlalığı da Starsan'le birlikte gönderiyorlar genelde büyük seçim aldığınızda. Şimdi gelelim biranın yapımına.

Bira Kitini Kaynar Suya Koy ve Yumuşamaya Bırak

Kiti Kaynar Suya Koy

Piyasada satılan bira kitlerinin çoğundan 1 ya da 2 tane konserve şerbet çıkıyor. Kitimizdeki her bir konserve için 1 litre suyu kaynatalım, daha sonra bu konserveleri genişçe bir kabın içine(kaynar suya dayanabilmesi lazım) alıp üzerlerine kaynamış suyumuzu dökelim. Biz diğer işlemlerimizi yaparken, kaynamış su şerbeti yumuşatacak ve böylelikle kolaylıkla kovamıza dökebileceğiz.

Tüm malzemeleri PBW'le, Bolca Durula, Starsan'le

PBW: 1 Lt'ye 3 çay kaşığı(12g)

Starsan: 1 Lt'ye 1 çay kaşığı(1,5ml)

Eşyaları Dezenfekte Et

Bira yapımının en kritik noktası temizlik. Kullandığımız aletlerin temizliğinin yeterli yapılmaması, biramızın kontamine olmasına ve hedeflediğimiz tat ve kaliteye ulaşmamıza engel olacaktır.

2 litre ılık suyu genişçe bir kaba(5lt'lik pet şişe olabilir) dökelim, üzerine PBW'yi ekleyelim ve tamamen çözünene kadar karıştıralım. Suyun ılık olması çözünme işlemini kolaylaştıracaktır ancak dilerseniz soğuk su ile de yapabilirsiniz. 

2 litre suyu diğer bir geniş kaba dökelim, üzerine Starsan ekleyelim ve çözünene kadar hafifçe karıştıralım.

Tıpa, konserve açacağı gibi yapım sırasında kullanacağımız tüm malzemeleri, sökülebildikleri kadar parçalarına ayırıp temizlememiz gerekmektedir.

Temizleyici sıvılarımız hazır olunca, kullanacağımız tüm aletleri PBW'li kabımıza alıp güzelce temizleyelim. PBW ile temizlediğimiz herşey, kullanılmadan önce sudan geçirilmeli ve Starsan'lenmelidir!

Aletleri temizledikten sonra çok iyi durulayalım ve Starsan bulunan kaba atalım. Bu aletler kullanacağımız zamana kadar Starsan'li suyun içinde bekleyecekler.

Kovayı PBW'le, Bolca Durula, Starsan'le

Kovayı Dezenfekte Et

Gelelim kovamızın temizliğine. Kovamızı ilk önce bir miktar kaynar su ile arındıralım. Ben bunun için kovanın musluğunu takıyorum, 2 litre suyu kaynatıp kovaya döküyorum. Kapağını kapatıp iyice çalkaladığımda kaba temizlik yapılmış oluyor. Sonra suyu döküyoruz. Suyu dökerken musluğu açarak boşaltmanız musluğun içinin de temizlenmesini sağlar.

Daha önceden geniş kabımıza hazırladığımız PBW'yi kovaya döküyoruz. Süngerimizle çok bastırmadan tüm yüzeyi siliyoruz. Burada eğer bulaşık süngeri kullanıyorsanız, süngerin sadece sarı bölgesi ile plastik yüzeye değdiğinizden emin olun. Kovanın iç yüzeyinin çizilmesi o çiziklerde bakteri yaşamasını kolaylaştıracağından, biranızı kontamine edebilir. Karıştırma kaşığınızı ve kova kapağını da bu esnada PBW ile güzelce temizleyin.

Tüm yüzeyi sildikten sonra, musluğun temizliği için, kova içindeki PBW'li suyu musluktan akıtarak geniş kaba geri alıyorum. Bu işlemi kez yaptıktan sonra musluğu kapıyorum, kovayı tazyikli su ile temizliyorum, ve musluğu tekrar açarak içinden bolca su geçirerek PBW'nin tamamen uzaklaştığından emin oluyorum. Karıştırma kaşığı ve kapağı da aynı şekilde su ile bolca yıkıyorum.

Kovanın temizliğini Starsan'leyerek bitireceğiz. Kovanın içine 2 litre su ve Starsan koyduktan sonra karıştırma kaşığını da içine atıp kapağını kapatıyoruz. Bolca çalkalayıp kenara koyuyoruz. Bu noktada kovanın içi köpük dolmuş olacak.

Konserve İçindeki Şerbeti Kovaya Dök

Konserveyi Kovaya Dök

Artık şerbetimizi kovamıza alabiliriz. Bunun için ilk önce 2 litre suyu kaynatıyoruz. Bu suyu konserve içindeki şerbeti alırken kullanacağız.

Kovamızı açıp içindeki sıvı haldeki Starsan'li suyu fısfısımızın içine döküyoruz. Kalan köpüğü almaya çalışmayın çünkü o köpüğün biramıza zararı yok. Genellikle insanlar bu noktada kararsız kalıyorlar. Köpüğü ellemeyin arkadaşlar :)

Fısfıs ile konserve açacağımızın ve konservemizin üzerine bolca Starsan püskürtüp dezenfekte ediyoruz. Fırın eldivenimizi giyelim. Sonra konserve açacağı ile konservemizi açıp içindeki şerbeti kovamıza döküyoruz. Şerbet tamamen akışkan olmadığı için konserve içinde bolca şerbet kalacak. Kaynattığımız suyu konserve içine döküp konserveyi dairesel hareketlerle çalkalayarak içindeki şerbeti tamamen suya almaya çalışalım. Daha sonra suyu kovaya dökerek şerbeti kovaya aktarmış olacağız. Bu işlemi dilediğiniz kadar yapabilirsiniz. Ancak genelde 2 kere yetiyor.

Tüm şerbeti kovaya aldık. Bu aşamada kovada sıcak su ile birleşmiş şerbet bulunmakta. Şerbetin sıcak olduğu an, kontamine olmaya en açık olduğu andır arkadaşlar. Bakteriler sıcak ve nemli bölgeleri severler, dolayısı ile şerbet sıcak iken çok dikkatli olmalısınız. Dezenfekte olmamış hiçbir şey şerbet, kova ya da şerbete değecek aletlerle temas etmemelidir.

Kovaya su ekleyerek 23 litreye tamamla

Kovaya Su Ekle

Kovaya su eklemeye başlıyoruz. Bir yandan da şerbeti hafif hareketlerle güzelce karıştırın. Suyu dökmeye başladığımızda kovamızda kaynar su ile şerbet karışımı bulunmakta, dolayısı ile karışım sıcaklığı yüksektir. Kontaminasyon ihtimalini düşürmek için köpürtmeden karıştırmamız gerekiyor bu aşamada. Ancak kovaya su koydukça sıcaklık düşecektir. Şerbet soğuduktan sonra dilediğiniz kadar köpürterek karıştırabilirsiniz. Karıştırma kaşığınızı şerbetin içinden çıkarıp bakın, üzerinde katı ya da yoğun halde şerbet kalmasın. Bu şerbeti tam çözemediğinizi, kovanın çeşitli bölgelerinde şerbetçe yoğun ve akışkan olmayan bölgelerin olduğunu gösterir. Güzelce karıştırıp bırakın.

Varsa Ölçüm Aleti ile Gravity Ölçümü Yap

Ölçüm Al

Elinizde varsa, şerbetinizin gravity'sini ölçüp not edin. Bunun için daha önceden PBW-Su-Starsan üçlüsünü uyguladığınız örnek alma çubuğunuz ile ölçüm kabınıza şerbet alıp, hidrometreyi içine bırakarak yoğunluğunu ölçebilirsiniz.

Şerbeti Oksijenize Et

Şerbeti Oksijeniz Et

Bu noktada şerbetimizin içine oksijen yedirerek, mayalarımızın rahatça çoğalabileceği, oksijen olarak yoğun bir ortam oluşturmamız gerekiyor. Bunun için dilerseniz kovanın kapağını kapatıp, hava tıpasını parmağınızla kapatarak çalkalamayı deneyebilirsiniz. En başlarda ben de bu şekilde yaptım. Ancak tek başınıza yaklaşık 25 kilo kocaman kovayı kaldırıp çalkalamak kolay değil, bir de fışkırmasın diye bir parmağınız kova kapağındaki delikte olmalı. Daha sonra bununla uğraşmamak için oksijen tüpü aldım ve hava taşı ile oksijen veriyorum artık. Bu sayede hem saf oksijen vererek verimi artırıyorum hem de kovayı çalkalama derdinden kurtulmuş oluyorum. Tüm malzemelerin tedarik işlemleriniMalzemeler ve Temini isimli sayfamızda anlattık. Aslında tam tahıl işlemi için almıştım ama bu aşamadan sonra kit de yapsanız tahıldan da yapsanız süreç değişmiyor. Lazım olan malzemeler aynı.

Şerbetimiz oksijen aldıkça üstünde köpük çoğalacak. Ne kadar çok köpük o kadar iyi.

Mayayı Dök, Kapat ve Kovayı Uygun Yere Taşı

Mayayı Dök ve Kapat

Şerbetimizi oksijenize ettikten sonra üstündeki köpüğü mümkün olduğunda kenarlara çekerek açtığımız boşluktan mayamızı dökelim. Ne kadar geniş alana yayarsanız o kadar iyi ancak, maya her türlü şerbeti bulup çoğalacaktır, o yüzden çok kafanıza takmayın.

Mayamızı ekledikten sonra kapağı kapatıyoruz, 3 hafta boyunca dinleneceği yere alıyoruz, ve de hava tıpasını takıyoruz. Tıpayı takmadan önce tıpanın gireceği yere Starsan sıkarak dezenfekte edin. Daha sonra tıpanızın içine de Starsan sıkarak uygun seviyeye kadar doldurun.

Geçmiş olsun :) Kurulumu tamamladınız. Artık biranızı içmeye çok yakınsınız. hafta içerisinde fermantasyon tamamlanacak ve şişelemeye geçeceğiz. Fermantasyonun tamamlandığını anlamanın tek kesin yolu ölçüm yapmak. 2 hafta geçtikten sonra ölçüm alın. 3 gün aralıklarla aldığınız ölçümlerde aynı değeri görmeye başlarsanız fermantasyon tamamlanmış demektir.

Bundan sonraki aşama ise Şişeleme ya da Fıçılama. Her iki yöntemin de artı ve eksi yönlerinden bahsettiğimiz sayfamıza göz atabilirsiniz. Şimdilik hoşçakalın. Sorularınız için iletişime geçmekten çekinmeyin. Herkese iyi kurulumlar :)

Not: 5lt'lik pet şişe aldı iseniz 25lt su için, şişeleri atmayın, siz de benim yaptığım gibi kafa kısmını keserek PBW ve Starsan için kullanabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir